Het is warm en je hebt zin in een duik. Kan dat in Berlijn? Oh zeker kan dat! Berlijn is een echte waterstad en zwemmen is een van de fijnste dingen die je hier kunt ondernemen in de zomer! Niet alleen heeft de stad talloze zwembaden en openlucht-zwembaden, er zijn ook fijne strandbaden (met zandstrand!) waar je je echt op vakantie waant. Leg je handdoekje neer, trek een sprintje en je plonst zo het water in! Maak je liever gebruik van faciliteiten van een strandbad, dan kun je bij veel meren ook daar terecht. Ideaal, want zo zwem je midden in de natuur en kun je toch even een ijsje halen of naar de wc. In dit artikel zet ik mijn favoriete plekken om te zwemmen in Berlijn voor je op een rij! Het zijn er heel erg veel, dus ik heb een selectie gemaakt op basis van mijn eigen goede ervaringen of die van anderen. Veel zwemplezier!
CORONA – Let op, vanwege de bestrijding van de corona-pandemie, is het zwemmen in Berlijn her en der nog aan regels gebonden. Informeer jezelf van te voren over openingstijden, online tickets en regels ter plaatse via de desbetreffende websites, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Het kan zijn dat de prijzen afwijken.
Zwemmen in Berlijn – Openluchtzwembaden in Berlijn
Een openlucht-zwembad zonder verdere overdekte faciliteiten wordt in Berlijn ook wel een Sommerbad genoemd. Ze zijn geopend tijdens de maanden met lekker weer en alleen bij mooi weer. Dit betekent dat meestal het seizoen begint in mei en loopt tot en met begin september. Ze bieden vaak vrij eenvoudige faciliteiten; een 25-meter bad (of groter), een kinderbadje, springplanken en een glijbaan en een heerlijke groene weide waar je je handdoekje neer kunt leggen. Uiteraard zijn er een paar imbissen waar je wat te drinken, eten of een ijsje kunt kopen, eenvoudige douches en omkleedhokjes.
Een tip is om – als dat gaat – je zwemkleding onder je kleding te dragen, dat scheelt je wachten voor zo’n hokje! Omdat de faciliteiten zo eenvoudig zijn, kost een paar zwemmen dan ook niet al teveel geld! Reken op een entree tussen de 3,50 en 5 euro per volwassene, kinderen kosten vaak nog veel minder. Haal van te voren wat lekkere dingen bij de supermarkt, neem een picknickkleed mee en voldoende zonnebrandcrème, en je kunt zo een heerlijke dag doorbrengen in de open lucht, met af en toe een plons!
Goed om te weten: als je de kans hebt, kies dan een doordeweekse dag om te gaan zwemmen in Berlijn. Op warme dagen en zeker in ’t weekend kunnen er lange rijen staan voor de ingangen van de zwembaden (bij kassaverkoop) of zijn tickets online allemaal uitverkocht. Kies dus van te voren een fijn moment!
Denk er ook aan dat het weer in Berlijn over het algemeen goed is, maar op warme dagen in de middag zomaar kan omslaan. Openluchtzwembaden moeten dan soms sluiten maar kunnen geen geld teruggeven als je moet vertrekken.
Zwemmen in Berlijn – Berliner Bäderbetriebe, wat is dat?
Heel veel Berlijnse zwembaden hebben zich verenigd onder één organisatie, de Berliner Bäderbetriebe. Dat is ideaal, want hierdoor kun je op hun website alle informatie over hun zwembaden in Berlijn op één plek vinden én daar direct online je tickets kopen. Handig dus! De tickets kosten voor alle Berliner Bäder hetzelfde, €3,80 voor een vast tijdslot. Dit is meestal 3 tot 5 uur en verschilt per zwembad en hun capaciteiten.
Er zijn talloze openlucht-zwembaden in Berlijn, maar deze kan ik aanraden om te bezoeken:
Sommerbad Olympiastadion
Zwemmen in een historisch zwembad is natuurlijk gaaf, maar het historische zwembad van de Olympische spelen van 1936, dat is natuurlijk wel heel bijzonder. Het werd speciaal voor die beruchte Olympische Spelen gebouwd en ligt direct naast het gigantische stadion. Hier werden talloze wedstrijden en evenementen gehouden, van duik-wedstrijden, waterpolo en natuurlijk afstanden zwemmen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het stadion in West-Berlijn opgeknapt en in 1978 gebruikt voor het World Aquatics Championship. Ook worden er geregeld nog andere wedstrijden gehouden. Het zwembad zelf is gemaakt van roestvrij staal, terwijl de tribunes, springtoren en de rest van het zwemstadion zijn geconstrueerd uit natuurlijk kalksteen (net als het Olympisch stadion zelf), wat het heel bijzonder maakt! Met 50 meter lengte, 20 meter breedte en tussen de 2 en 2,30 meter diepte, is het ideaal voor baantjestrekkers en wedstrijdzwemmers.
Adres: Olympischer Platz 3, Charlottenburg
OV: S of U Olympiastadion.
Openingstijden: 07:00 tot 10:00, 11:00 tot 15:00 en 16:00 tot 20:00 uur
Faciliteiten: 50-meter bad (verwarmd, springplanken vanaf 5. 7,5 en 10 meter hoogte, twee aparte banen voor sportzwemmers en kinderbadje.
Prijzen en meer info: Berliner Bäder
Sommerbad Pankow
Het zwembad is Pankow is misschien wel een van de meest moderne openluchtzwembaden van Berlijn. Dit populaire zwembad is recent gerestaureerd en bevat nu drie glijbanen, een stroomversnellingskanaal en meer. Zeker op zeer warme dagen is het hier goed toeven op de zonneweide en kun je een duik nemen in het frisse water. Kortom, even lekker zwemmen in Berlijn? Dan is het Sommerbad in Pankow een van de beste opties.
Adres: Wolfshagener Strasse. 91 – 93, Pankow
OV: Lopen vanaf S+U Pankow of neem daar tram 50 naar de Stiftsweg. Daarna is het nog 5 minuten lopen.
Openingstijden: Dagelijks van 08:00 tot 10:00 uur, 11:00 tot 15:00 uur, 16:00 tot 20:00 uur.
Faciliteiten: 50-meterbad, springplanktoren (5 en 7,5 meter) met duikbad, high-speed glijbaan en nog twee andere glijbanen, stroomversnellingskanaal, waterkanonnen, kinderbadje, zonneweides met apart FKK-gedeelte.
Prijzen en meer info: Berliner Bäder
Sommerbad Wilmersdorf
Het Sommerbad in Wilmersdorf heette vroeger ook wel het Luchowbad en is geliefd onder de Wilmersdorfers. In 1956 werd het geopend, de ingang is nog origineel en in de typische moderne jaren ’50 stijl. Meer dan 20.000 m2 aan heerlijk zwemwater, voldoende groene weides en een liefdevol onderhouden zwembad. In de jaren ’70 raakte het wat in verval, maar begin jaren ’90 werd het uitgebreid gesarneerd, sindsdien wint het zwembad weer aan populariteit. Het verwarmde 50-meter bad is ideaal voor baantjes trekken,
Adres: Forckenbeckstrasse 14, Smargendorf
OV: S+U Heidelberger Platz, vanaf daar is het 10 minuten lopen.
Openingstijden:
Facilliteiten: verwarmd 50 meter bad, drie banen voor sportzwemmers, niet-zwemmersgedeelte voor kinderen. Oefenbadje. Duikbad met 10-meter springtoren. Verder is er een trampoline, schaakveld, is er gastronomie en zijn er lockers.
Prijzen en meer info: Berliner Bad
TOP-TIP: Zwemmen in het Badeschiff bij Arena
Midden in de Spree ligt een oude duwboot, die in 2004 werd omgebouwd tot zwembad! Zo kun je heerlijk zwemmen in een drijvend zwembad, met uitzicht over de Spree en de skyline van Berlijn. De vele steigers bieden heerlijke plekjes om te zonnen en bij Arena is een grote bar gebouwd met strandzand. De fijne chillhop deuntjes maken de zomerse sferen helemaal af! Het zwembad is 32,50 meter lang, 2,05 meter diep en 8,2 meter breed, en bevat 295 kubieke meter water. Met 24ºC is de temperatuur heerlijk om af te koelen op zeer warme dagen!
Adres: Eichenstraße 4, Treptow
OV: S Treptower Park
Openingstijden: 10:00 tot 19:30 uur bij mooi weer.
Facilliteiten: bar, omkleedcabines, buitendouches, ligstoelen.
Prijzen en meer info: Tickets kosten 7,00 voor een tijdslot van 2 uur en zijn uitsluitend van te voren verkrijgbaar via de online shop.
Zwemmen in Berlijn – Zandstranden
Leuk, grote zwembaden en superblauw water enzo, maar zit jij liever met je voeten in het zand of laat je je helemaal onder het zand ingraven? Kun je niet tegen chloor en ga je liever in natuurlijk water zwemmen? Dan zit je goed bij een van deze relaxte strandbaden in Berlijn! Al deze strandbaden hebben een zandstrand, speelplaatsen en basisfaciliteiten voor eten en drinken.
CORONA – Let op, vanwege de bestrijding van de corona-pandemie, is het zwemmen in Berlijn her en der nog aan regels gebonden. Informeer jezelf van te voren over openingstijden, online tickets en regels ter plaatse via de desbetreffende websites, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Het kan zijn dat de prijzen afwijken.
Strandbad Wannsee
Het meer Großer Wannsee is een flinke baai in de rivier de Havel, die links langs Berlijn loopt. Het strandbad hier wordt ook wel ‘lido’ genoemd en opende al in 1907. Het is een van de grootste strandbaden van Europa, met een strand van meer dan een kilometer lang en ruim 80 meter breed! Het zand dat er ligt werd bij de bouw aangevoerd vanaf de Baltische kust en is dus niet origineel Berlijn, maar wél heel prettig! De vele gebouwen aan het strand zijn overigens later gebouwd, tussen 1929 en 1930. Het is tegenwoordig een monument. Het is heerlijk zwemmen hier, de Wannsee is verkoelend door het vers aangevoerde water van de rivier. Helemaal mooi is het als je van zonsondergangen houdt, die is hier namelijk geweldig goed te bekijken!
Adres: Wannseebadweg 25, Berlin-Nikolassee
OV: S Wannsee
Openingstijden: 09:00 tot 14:00 uur, 15:00 tot 20:00 uur
Faciliteiten: zandstrand van 1 kilometer lang, strandstoel (Strandkorb), glijbaan in dieper water. Ook zijn er een kinderspeelplaats, beachvollybalveld en voetbalveld. Je kunt er ook een bootje huren! Deze faciliteit is geschikt voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Apart FKK-gedeelte.
Prijzen en meer info: Berliner Bäder
Strandbad Müggelsee
Strandbad Müggelsee ligt in het oosten van Berlijn en staat ook wel bekend als Strandbad Rahnsdorf. Het strandbad is zeer geliefd bij Berlijners en je zult hier dan ook heel veel locals treffen. Het strandbad was dé plek om te zien en gezien te worden en daarbij lekker te zwemmen in de grote Müggelsee. Met 750 meter heb je hier een geweldig groot gebied om te relaxen en is er plek voor meer dan 25.000. Ook is er een FKK-gedeelte, waar je naakt kunt recreëren. Het strandbad ontstond in 1910 uit een privé-initiatief van aanwoners, die graag een terrein wilden verbouwen tot strandbad. Door dezelfde architect van Strandbad Wannsee, Wagner, werden ook de gebouwen aan het strandbad Müggelsee ontworpen in 1929/1930. Met een groot terras van meer dan 160 meter en talloze faciliteiten zoals omkleedhokjes, sanitär en meer, werd het een volledig uitgerust strandbad waar de Berlijners zeer graag kwamen. Na de oorlog kwam het strandbad in de DDR te liggen en werd het veel gebruikt voor de jeugd. Zo werden hier in 1951 de Weltjugendfestspiele georganiseerd, en in 1976-78 werd het strandbad gerenoveerd en vergroot. Er waren een theater, een sauna, een kegelbaan en er zijn meerdere restaurants, café’s en andere gastronomie. Omdat het strandbad na de Wende echter slecht werd onderhouden, ging het er steeds slechter uitzien. In 2006 wilde de Berliner Bäderbetriebe de boel sluiten, maar hield de wijk Treptow-Köpenick de boel open om te voorkomen dat het volledig geruimd zou worden. Sindsdien is het strandbad gratis en voor iedereen toegankelijk. Echt een officieel strandbad is het dus niet meer, want de gastronomie is er verdwenen en het wordt met gemeenschapsgeld provisorisch in stand gehouden. Wel zijn er wat kleine kioskjes, die met mooi weer open gaan. All in all; neem lekker je eigen spulletjes mee en geniet hier van ’t mooie weer, het heerlijke glasheldere water en de prachtige zonsondergang aan ’t eind van de dag.
Adres: Fürstenwalder Damm 838, Berlin-Köpenick
OV: S-bahn naar Friedrichshagen, vanaf daar verder met tram 61 naar halte Licht und Luftbad Müggelsee.
Openingstijden: vrij toegankelijk
Faciliteiten: 250 meter breed zandstrand, toiletten.
Prijzen: Gratis
Strandbad Lübars
Eigenlijk heeft het strandbad Lübars het beste van twee werelden. Het ligt nog in Berlijn, maar wel tussen prachtige bossen en aan een heerlijk meer. Het meer ontstond al meer dan 3000 jaar geleden in de bronstijd, nadat er klei uit de aarde werd gehaald voor potten en schalen. Het meer kreeg pas echt z’n huidige vorm in 1912, toen het grondwater naar boven begon te komen, het was 3 tot 40 emter diep. De naam van het meer is niet voor niets Ziegeleisee (Steenfabriekmeer), vernoemd naar de baksteenfabrieken die hier in de buurt hebben gestaan en die handig gebruik maakten van de klei in de bodem. Zwemmen kan hier bij het strandbad sinds 1926 al, het heette toen Lido Lübars. Met een fijn zwemmeer, mooie zonneweides en een heerlijk strand, kun je hier echt genieten van een zomerse dag!
Adres: Am Freibad 9, 13469 Berlin
OV: S Waidmannslust en dan lopen, of bus 222 naar halte Tiefenbronner Weg (elke tien minuten)
Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 09:00 tot 19:00 uur, zaterdags en zondags vanaf 08:00 tot 19:00 uur. In de zomervakanties dagelijks van 08:00 tot 20:00 uur geopend.
Faciliteiten: Springtoren met drie springplanken (1, 3 en 5 meter), glijbanen, zandstrand, strandstoelen en een zonneweide. Ook zijn er sportvelden voor voetbal en volleybal en zijn er diverse horeca-gelegenheden.
Prijzen: Tickets kosten 6,00 uur per persoon voor een hele dag, een gezinskaart kost 11,00 euro (3 personen, minstens 1 kind). Elk verder kind (inclusief familiekaart) kost 3,50. Tickets zijn alleen ter plaatse verkrijgbaar aan de kassa (denk aan cash!).
Meer info: Strandbad Luebars
Freibad Plötzensee
Wederom een echt Berlijns strandbad, dat een lange en boeiende historie heeft. Het freibad ligt tegenwoordig in de wijk Wedding, in het noorden van Berlijn. Vroeger was het onderdeel van het zelfstandige wijkje Plötzensee, dat voornamelijk werd beheerd door het Pruisiche leger. Sinds 1850 zwommen zij hier voornamelijk in het water, vanaf 1877 werd hier een eerste variant van het Freibad geopend. Toen de Plötzensee in 1920 bij Berlijn werd gevoegd, werd er al snel gewerkt aan een uitgebreider Freibad, dat hier in 1923 werd geopend (echt af was het in 1928). Het is een heerlijk strandbad met een fijn strand en prettige beschutting van bomen. Wel kun je hier nog te maken krijgen met overvliegende vliegtuigen (naar Tegel), maar als dat je niet stoort, is dit een uitstekend freibad in Berlijn!
Adres: Nordufer 26, Plötzensee
OV: U9 Amrumer Strasse, daarna 20 minuten lopen. Of neem tram M13 (bijv. vanaf U Seestrasse) naar de eindhalte Virchow Klinikum, vanaf daar is het nog 10 minuten lopen
Openingstijden: Maandag tot en met zondag: 09:00 tot 22:00 uur
Faciliteiten: zandstrand, steiger, strand en waterglijbaan, strandstoelen, zonneweide, ligbedden. Ook is er een kinderspeelsplaats, is er een beachvolleybal-gedeelte, kun je er voetballen, basketballen en tafeltennis spelen. Ook is er een restaurant en een imbiss.
Prijzen: 6 euro per persoon, verkrijgbaar aan de kassa. Kinderen tot 3 jaar gratis, gezinnen betalen voor elk tweede en daaropvolgend kind 2 euro.
Meer info: strandbadploetzensee.de.
Strandbad Orankesee
In het oosten van Berlijn ligt de relatief onbekende Orankesee. Veel mensen denken bij Oost-Berlijn nog altijd aan ongezellige betonnen flats en vreselijke buurten en dat het allemaal kilometers ver weg is, maar dat is echt achterhaald. Hohenschönhausen is weliswaar een echte Plattenbau-buurt uit de DDR, maar ook gewoon een normale woonwijk op slechts een kwartiertje van Alexanderplatz! Bij Strandbad Orankesee is het heerlijk zwemmen in een fijne en groene omgeving. Het strandbad heeft een zandstrand en een groene ligweide. Dit strandbad is geschikt voor mensen met kinderen, omdat er een speciaal gedeelte is afgegrendeld voor kleine kinderen die nog niet kunnen zwemmen. Het strandbad werd al geopend in 1929 en zelfs gedurende de Tweede Wereldoorlog ging het zwemmen hier gewoon door. Na de oorlog woonden hier Sovjet-soldaten en werd het strandbad pas in 1957 weer voor het publiek geopend.
Adres: Gertrudstrasse 7, Hohenschönhausen
OV: tram M4 tot halte Buschallee/Hansastrasse.
Openingstijden: Maandag tot en met zondag van 09:00 tot 19:00 uur.
Faciliteiten: Niet-zwemmersgedeelte, zandstrand, strandstoelen, zonneweide, ligbedden en een glijbaan van 52 meter lang. Ook zijn er tafeltennistafels en is er een beachvollybalveld.
Prijzen: 5 euro per persoon, verkrijgbaar aan de kassa. Kinderen tot 2 jaar gratis. Vanaf 17:00 betaal je voor de resterende 2 uur 3 euro per persoon.
Meer info: strandbad-orankesee.de
Strandbad Weißensee
Niet zover van de Orankesee ligt ook de Weißer See. Dit is een zeer bekend en geliefd meer in Berlijn en daarom vaak druk. Toch is het doordeweeks een fijne plek om te zwemmen terwijl de rest buffelt op kantoor! Je hebt vanaf het strand een mooi uitzicht over dit relatief kleine en ronde meer (8,3 hectare) en kunt hier heerlijk zwemmen. Het ligt midden in een park, dus naast het strandbad zijn ook de oevers vaak druk bezet als het mooi weer is. Het meer is overigens ontstaan uit een oud ijsdeel van een gletsjer, dat na de laatste ijstijd was overgebleven (meer dan 11.000 jaar geleden). Het blok kon na het terugtrekken van de gletsjer nergens meer heen en vormde zo een ‘doodijsgat’. Het huidige Strandbad Weißensee bestaat sinds 1912 en heeft dus een lange geschiedenis. Het hoorde vroeger bij Paleis Weissensee, maar omdat het in 1908 werd overhandigd aan de gemeente van Weissensee, kwam het strandbad ook in publieke handen. Sindsdien is het door verschillende families beheerd en is het strandbad echt een vaste waarde in Weissensee. Bijzonder: Omdat er geen verse wateraanvoer is en het weer niet alleen warmer maar ook droger wordt, daalt het water in de Weißer See behoorlijk! In 2014 was het meer nog 9,5 meter diep, in 2017 was het al 8,5 meter geworden. Een behoorlijk verschil! Desondanks is de waterkwaliteit hier uitstekend en kun je hier prima zwemmen!
Adres: Berliner Allee 155, Weissensee
OV: Tram M4 naar halte Weißer See. Vanaf daar 3 minuten lopen.
Openingstijden: Maandags gesloten, dinsdag tot en met vrijdag: 14:00 tot 20:00 uur, zaterdag van 11:00 tot 22:00 uur, zondags van 11:00 tot 21:00 uur.
Faciliteiten: zandstrand, apart niet-zwemmersgedeelte, kinderspeelplaats, wellness-gedeelte, cocktailbar.
Prijzen: Kosten: 5,50 euro per persoon, tickets alleen aan de kassa verkrijgbaar. Een familiekaart (minstens 1 volwassene) kost 10.00 euro.
Meer info: strandbadweissensee.de