De meeste mensen denken bij Berlijn aan een stedentrip. Lekker een weekendje weg, of misschien wel een midweek en natuurlijk fijn in de meivakantie of in de herfstvakantie. Want na een paar dagen heb je zo’n stad wel gezien, toch? Veel Nederlanders zetten Duitsland (en Berlijn) niet direct bovenaan het wensenlijstje als het op de zomervakantie aankomt. Zuidelijke landen of zelfs landen buiten Europa zijn geliefder en veel reizigers kiezen voor de traditionele cocktail van strand, zee en palmbomen. En dat is jammer, want Berlijn is een geweldige bestemming in de zomermaanden! Natuurlijk, er is veel te doen op cultureel en gastronomisch gebied, en de stad heeft onwijs veel te bieden, maar dat is niet alles. Er zijn nog veel meer fijne redenen waarom je zomervakantie in Berlijn doorbrengen de overweging waard is. Ik zet ze hier voor je op een rij!
Zwemmen en chillen bij de vele stadsstranden én meren
Goed, toegegeven. Bij zon, zee en strand denken we niet direct aan Berlijn. En palmbomen groeien hier ook niet. Maar Berlijn heeft wel the next best thing met talloze meren en stadsstranden! Want wat is er lekkerder om met een temperatuur rond de 30 graden in de schaduw aan het strand te liggen? Daarvoor hoef je echt niet naar Zuid-Europa. Berlijn bevat tientallen prachtige meren, zowel grotere als ook wat kleinere die minder bekend zijn. Zwembroek aan, handdoek mee en meer heb je niet nodig! Denk hierbij aan mooie meren zoals de Orankesee, Liepnitzsee, Wandlitz See, Müggelsee en nog veel meer!
Als je toch graag wat meer faciliteiten om je heen wil hebben, dan krijg je voor een paar euro toegang tot een van de Berlijnse stadsstranden. Hier zijn brede zandstranden, is er toezicht en kun je naar het toilet, een ijsje halen of wat te eten. Ideaal om je zo een instant vakantiegevoel te bezorgen! De mooiste stadsstranden zijn Weissensee, de Wannsee en Plötzensee, maar er zijn er nog veel meer!
En hoef je niet persé te zwemmen maar wil je graag met een boekje in de schaduw aan het water zitten? Dan zijn de Rummelsburger Bucht, het Stralauer Insel, de oever van het Landwehrkanal (ter hoogte van Admiralbrücke) heerlijke plekken om te chillen!
➤ Al mijn tips voor de fijnste stadsstranden, kun je vinden op deze pagina: Zwemmen in Berlijn
➤ Net buiten Berlijn ligt de heerlijke Liepnitzsee, waar je gemakkelijk komt met het OV in combinatie met de fiets. Ik schreef er al eens een blog over: Liepnitzsee
Geniet van relatieve rust. Rust? Ja!
Omdat Berlijn voornamelijk een stedentrip-stad is (ook voor toeristen uit andere landen), ligt het hoogtepunt van de drukte hier in het voorjaar rond de meivakantie (grofweg april én mei) en in het najaar (september tot en met eind oktober). En ook rond de kerst is het een tikje drukker dan normaal. Dat betekent dat juni, juli en augustus relatief rustige en dus relaxte maanden in Berlijn zijn! We zien hier dan minder toeristen en omdat ook de Duitsers zelfs massaal op vakantie gaan en veel Berlijners hun Datsja in het Brandenburger Umland opzoeken, is de stad bijzonder rustig. Tegen de tijd dat de scholen weer beginnen – meestal eind augustus, begin september – neem t de drukte pas weer toe. Ideaal dus! Overnachten is daardoor in de hoogzomer ook iets betaalbaarder dan in het voor- of najaar. Een prima keuze als je van rust houdt én een beetje op je budget wil letten!
Berlijn heeft een aangenaam zomerklimaat
In tegenstelling tot het zeeklimaat van Nederland, heeft Berlijn overwegend een aangenaam landklimaat! Dat betekent dat de winters kouder (tot streng) kunnen zijn, en de zomers heerlijk warm en zonnig – tussen de 25ºC en 30ºC – zijn. Natuurlijk kennen ook wij hier hittegolven, met zeer warme periodes van 33ºC of meer, en een occasional piek naar 40ºC. Door de klimaatverandering zien we dat meer en meer in Europa, zelfs ook in Nederland. Het grote voordeel van Berlijn is daar dat de stad niet aan zee ligt en de luchtvochtigheid vrij laag is! Dat betekent dat de lucht minder zwoel en drukkend aanvoelt, je minder zweet en de warmte voor de meeste mensen een stuk beter te behapstukken is. En dat voelt écht een stuk prettiger dan het zeeklimaat in Nederland!
Daar komt nog bij dat we in Berlijn een stuk minder regendagen per jaar hebben, we komen op ongeveer 150. Het is hier dus een stuk droger dan in Nederland, ook omdat Berlijn op een hoogland ligt en veel regen de stad niet bereikt. Bijna een soort garantie op mooi weer dus, hoewel de droogte ook hier het prachtige landschap parten speelt. Houd daar dus wel een beetje rekening mee, zeker als je rookt; pas op waar je je peuk laat. Er geldt zomers een verhoogd gevaar voor bosbranden.
Berlijn is in de zomervakantie op haar mooist
Als groot liefhebber van de herfst, kan ik stiekem enorm genieten van de oktobermaand. Maar écht op haar mooiste is Berlijn toch echt in de zomer. Vanwege het landklimaat begint die al eind mei en hebben we een lange zomer, tot en met september. En de hele zomer lang, kun je genieten van een prachtige groene stad, zwoele zomeravonden en kleurrijke zonsondergangen. De vele bomen in de Berlijnse straten staan vol in blad en vormen zo bijna kerkgewelven boven de straten. Zo prachtig om te zien! Langs de Spree glinstert het water je toegemoet, overal zijn gezellige terrasjes en de stad lijkt zelfs nét een beetje extra uitbundig. Wat een feestje! Zomers bloeien ook de lindebomen, waardoor die typische zoete zomergeur in de straten hangt. Met name op zwoele zomeravonden ruik je dat bijzonder goed! En net als de rest van de stad, zijn ook de botanische tuinen in Berlijn tijdens de zomer natuurlijk op hun hoogtepunt, zeker in juni en juli. Juist in deze tijd wil een bezoekje brengen aan bijvoorbeeld de Garten der Welt of de Botanischer Garten in Berlijn Dahlem!
Ik heb genoeg Berlijnse zomertips…
Berlijn heeft zomers ongelooflijk veel te bieden. Gezellige terrassen, veel water, heerlijke parken, groene weides, Tempelhof, leuke markten, stadsstranden en een boeiend nachtleven. Als je nog nooit in Berlijn bent geweest tijdens de zomer kan ik dat écht aanbevelen, je weet niet wat je ziet. Zeker als je Berlijn hebt leren kennen in de winter, zul je merken dat het zomerse Berlijn een hele andere stad is. Iedereen leeft massaal buiten en het lijkt alsof er overal gezelligheid en muziek is. Daar horen natuurlijk tips bij!
Mijn zomerse favorieten:
- Wat drinken in een van de Berlijnse biergartens
- Genieten van het uitzicht over de stad van een van de uitzichtpunten
- Een biertje drinken en zonsondergang kijken bij Holzmarkt 25
- Picknicken in een van de heerlijke groene parken of botanische tuinen
- IJsjes eten natuurlijk!
- Parken – En is het écht warm in de stad? Dan kun je natuurlijk makkelijk afkoelen in de vele parken van de stad. Ideaal, want een boom koelt nog beter af dan welke airco dan ook! Berlijn heeft talloze groene parken én mooie botanische tuinen waar je je picknickkleedje kunt neerleggen. Mijn favoriete parken zijn Tiergarten, Volkspark Friedrichshain en Treptower Park, maar er is nog veel meer! ➤ Tuinen en parken in Berlijn
➤ Meer zomertips nodig? Bekijk dan mijn uitgebreide gids met talloze leuke ideeën om te doen tijdens de zomervakantie in Berlijn! – Zomer in Berlijn – gids met zomerse tips
Verblijven in Berlijn en (dag)trips in de natuur buiten de stad
Het Berlijnse OV-systeem zorgt niet alleen voor een goede verbinding binnen Berlijn zelf, maar ook de omliggende regio is goed verbonden door de S-bahn en de RE/RB-treinen. En dat biedt perspectieven voor fijne dagtrips naar de prachtige natuur buiten Berlijn!
Met de talloze hotels, bnb’s en andere overnachtingsmogelijkheden, is Berlijn zelf natuurlijk een aantrekkelijke plek om een verblijf te vinden. Omdat het aanbod van overnachting zo groot is, kun je – als je niet per se OP Alexanderplatz wil zitten – zelfs prima goede accommodatie vinden voor een last-minute trip! Vanuit Berlijn reis je met de S-bahn of de regiobahn (RB/RE vanaf de stations) op een relaxte manier naar het prachtige natuurland om de stad heen.
En het fijnste; je kunt zowel in de S-bahn als in de Regiotreinen je fiets gewoon meenemen! Een fietsticket kost tussen de 2 en 5 euro (afhankelijk van waar je heen reist) en is te koop bij alle automaten. Kleedje en wat proviand mee en je bent klaar voor een dag buiten de stad. Ideaal om zo een dagtrip te maken per fiets en aan het eind van de dag je fiets weer in de trein te zetten, terug naar Berlijn. Zeker als je net iets verder weg gaat, kom je in nog boeiender omgevingen terecht, die ook zeer te moeite waard zijn om te ontdekken! Hieronder heb ik een fijn lijstje met natuurgebieden die voor iedereen de moeite waard zijn om eens een dagje doorheen te wandelen! Overigens niet denken dat je plotseling in Zwitserland bent beland; alle natuurgebieden die een beetje de moeite waard zijn, kregen vroeger al snel de naam “… Schweiz“.
Natuurgebieden rondom Berlijn:
- Müggelspree Löcknitzer Wald- und Seengebiet – Dichtbij Berlijn en ongelooflijk mooi om te zien!
- Ruppiner Schweiz – Bijzonder natuurreservaat ten noorden van Berlijn
- Biosphärenreservat Schorfheide Chorin – Ideale omgeving om te fietsen of te wandelen, bezoek ook winkels van bioboeren!
- Landschappark Biesenthal – Betoverend mooie natuur en een geweldige fiets/wandelomgeving
- Naturpark Märkische Schweiz – Beroemd natuurpark waar je helemaal tot rust komt.
Niet vergeten dat de Berlijnse en Brandenburgse natuur ook écht natuur is. Je kunt dus oog in oog staan met allerlei wilde dieren, van onschuldig spul zoals dassen, vossen en reeën, tot de iets gevaarlijkere wilde zwijnen en meer. Als je dit gaaf vindt, sta dan vroeg op om deze dieren te kunnen spotten, bijvoorbeeld rond zonsopgang.
Overigens worden dieren zoals wolven en elanden(!) slechts heel zelden in de natuurgebieden rond Berlijn gespot, maar ze zijn er wel. Maak je echter geen zorgen, ze vertonen zich vrijwel nooit overdag en zijn zeer (mensen)schuw. Houd je aan voorgeschreven routes, dan kan er niets gebeuren!
Dagtipjes buiten Berlijn:
Je kunt ervoor kiezen om lekker in de natuur de fietsen, maar ook dagtrips naar de kleine steden en dorpen rondom Berlijn zijn de moeite waard!
- Dagtrip Potsdam – Deze koninklijke stad heeft heel veel te bieden, maar met name Sanssouci is de moeite waard!
- Dagtrip Bernau – Bekijk het historische centrum van dit oude vestingstadje
- Dagtrip Brandenburg an der Havel – Eveneens een oude vestingstad met bijzondere historie
- Tweedaagse trip Sächsische Schweiz – Bijzonder granieten gebergte nabij Dresden, op slechts 2 uur van Berlijn met de trein! Reis naar Bad Schandau en wandel vanaf daar door de bergen. Een overnachting hier is aan te bevelen.
Handig! Wil je voor je aan je trip begint nog een handige fietskaart, een infoboekje of andere informatie over je dagtrip-bestemming aanschaffen? Breng dan een bezoekje aan Dussmann, de giga-boekhandel op de Friedrichstrasse in Berlijn Mitte. Hier koop je allerlei fietskaarten, routekaarten en wandelkaarten, voor heel Brandenburg of een bepaald natuurgebied of regio. Ook zijn er boekjes over trips die je in combinatie met de S-bahn kunt doen en nog veel meer! Laat je gerust ook daar inspireren. Je vindt deze afdeling direct na binnenkomt op de begane grond, links.
Tips voor vakantiehuisjes buiten Berlijn
Moet je per se in Berlijn verblijven? Welnee! Echte avonturiers en natuurliefhebbers verblijven gewoon buiten de stad. De verbinding met Berlijn is – zoals je net al kon lezen – geweldig, en als je enigszins in de buurt van een treinstation zit, ben je binnen een uurtje in Berlijn. Rondom Berlijn zijn talloze dorpen en kleine steden waar je kunt verblijven in lieflijke en schattige hotels, Bnb’s en vakantiehuisjes. Natuurlijk is het hier niet zo strak en hip als je in Berlijn ziet, maar daarvoor kom je hier ook niet. In Brandenburg kun je heerlijk ‘entschleunigen‘ (onthaasten) en het ritme een beetje omlaag gooien. Dat is fijn als je je zomervakantie in rust wil doorbrengen!
Vanuit je verblijf ben je met de trein zo in Berlijn en kun je alsnog talloze dagtrips naar de stad doen. Tegelijkertijd zijn er in Brandenburg ook talloze geweldige outdooractiviteiten te doen, zoals kanoën, bootje varen, wandelen, hiken, fietsen of meer. Bezoek oude paleizen, sloten, burchten of gedenkstättes en combineer zo een heerlijke zomervakantie nabij Berlijn met het buitenleven. De locals buiten Berlijn zijn vriendelijk, behulpzaam en omdat het een rijke agrarische omgeving is, kun je er veel terecht bij leuke boerenwinkels waar je groente en fruit direct van het land koopt, of verse melk of honing haalt.
Een vakantiehuisje huren buiten Berlijn – Waar precies?
Er zijn echt honderden, zo niet duizenden vakantiehuisjes te huur buiten Berlijn, en werkelijk voor elk budget. Van eenvoudige blokhutjes tot grote villa’s, van in the middle of nergens tot op gezellige vakantieparken; je kunt het zo gek niet bedenken of het is er wel. Zoek vooral zelf goed op basis van je voorkeuren, maar om je een stapje op weg te helpen heb ik hier wat tips voor de vier windstreken rondom Berlijn:
Noorden van Berlijn – Denk aan het prachtige Biesenthal, Wandlitz of Hohen Neuendorf ten noorden van Berlijn.
Oosten van Berlijn – Liever in een omgeving met heel veel water en meren? Overweeg dan te zoeken in de omgeving van Peterhagen/Eggersdorf, Erkner, Bad Saarow of Strausberg aan de oostzijde van Berlijn.
Ten zuiden van Berlijn – Hier wil je een tikje verder weg zitten van de stad, vanwege de aanvliegroute naar vliegveld Schönefeld/BER. Rondom het schilderachtige Wünsdorf en zeker in Naturpark Dahme-Heideseen zit je midden in de natuur en toch op een goede en bereikbare afstand van Berlijn. Ook bijzonder mooi is het Spreewald, rondom Lübbenau.
Ten westen van Berlijn – Hier kun je een heel stuk dichter bij de stad zitten. Denk aan het schilderachtige Kladow, Staaken of natuurlijk Potsdam, of net daarbuiten in Werder, Groß Kreutz, Ketzin, Schwielowsee of elders aan de Havel. Deze regio behoort tot mijn favoriete omgeving van Berlijn!
Inspiratie genoeg dus! Let wel goed op dat je in de nabijheid van een treinstation zit als je Berlijn wil bezoeken. Je wil niet met de auto de stad in als dat niet hoeft, want daarmee verdubbel je je reistijd. Vergeet ook niet dat er naast hele vakantiewoningen, ook talloze kleine bungalows, datschja’s en andere schattige blokhutjes te huur zijn (vooral op campings). Voor een paar tientjes kun je zo al prima overnachten, sommige van die blokhutjes staan op de meest mooie idyllische campings. Een overweging waard en van harte aanbevolen!
Handige websites voor het boeken van vakantiehuisjes zijn:
traum-ferienwohnungen.de
fewo-direkt.de
ferienhausmiete.de
Tips voor campings nabij Berlijn
Helemaal weg ben je natuurlijk zomaar, zeker als je op een mooie camping in een zacht ruisend bos of aan een fonkelend meer slaapt. Rondom Berlijn zijn talloze van dit soort prachtige campings te vinden, waar je voor nog geen tien euro je tentje mag opzetten. Met een fiets of een goede busverbinding en de S-bahn ben je zo in de binnenstad van Berlijn, maar je kunt natuurlijk ook vanaf de campings prachtige trips in Brandenburg zelf maken! Ik heb een speciale pagina gemaakt met tips voor campings en staanplaatsen. Ben je niet zo’n fan van tenten of campers? Check dan ook de blokhutjes die sommige campings verhuren!
➤ Lees hier meer over de campings nabij Berlijn.
Ben je al overtuigd om je zomervakantie in Berlijn door te brengen?
Tja, ik weet niet wat er nog meer voor nodig is, maar je zomervakantie in Berlijn doorbrengen is zo écht geen straf! Toegegeven, Berlijn is geen Griekenland, Italië of Spanje, maar met prachtige stranden, helder blauwe meren, heerlijke zomerse temperaturen en ongelooflijk veel mooie natuur, is Berlijn toch echt een topbestemming in de zomervakantie. Ik hoop dat ik je zo een klein beetje heb kunnen overtuigen van het potentieel dat Berlijn en haar omgeving biedt!
Zelf ga ik altijd pas op vakantie in september (als iedereen weer naar school en aan ’t werk is), waardoor ik al jaren de zomers in Berlijn doorbreng. En hoe beter we de omgeving leren kennen, hoe vaker ook wij erop uit trekken om van de omgeving van Berlijn te genieten. Van mooie fietsritten (Usedom Radweg, Berliner Mauerweg) tot bootjevaren over de Havel; het is elke keer weer een zalig vakantiegevoel, zelfs al is het maar voor een dagje! Hopelijk heb ik je zo kunnen inspireren en wie weet geef jij Berlijn wel écht de kans om zichzelf ook in de zomervakantie van haar beste kant te laten zien!
Vond je dit een leuk artikel?
Heb je genoten van de informatie of de foto’s? Kon ik je wat nieuws vertellen, helpen bij je volgende bezoek aan Berlijn of voorzien van een flinke dosis Berlijn-voorpret? Daar ben ik blij om! Wellicht wil je dan ook overwegen om mij te steunen met een donatie, zodat ik nog heel lang – en vooral ook meer! – van dit soort artikelen voor je kan maken! Via mijn speciale ‘spende’ pagina kun je een eenmalige fooi naar mij overmaken. Dit geld gaat naar alle kosten die bij het runnen van wattedoeninberlijn.nl als bedrijf komen kijken. Alvast heel erg bedankt voor je steun!