Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Wonen in Berlijn • Handige info op een rij

Home » Wonen in Berlijn • Handige info op een rij

Wonen in Berlijn is ontzettend leuk, laat dat voorop staan. Het vinden van een juiste woonruimte kan echter nog wel eens een uitdaging zijn. De Duitse woningmarkt steekt iets anders in elkaar dan de Nederlandse en er zijn wat dingetjes en verschillen waar je rekening mee moet houden als je van Nederland naar Berlijn wil verhuizen.
Op deze pagina lees je heel veel handige tips over wonen in Berlijn, hoe je een woning of kamer kunt vinden, wat je daar aan papierhandel voor nodig hebt, en waar je rekening mee moet houden als je uiteindelijk je biezen pakt en deze kant op komt.

Wonen in Berlijn: inhoudsopgave

Ik ben op zoek naar een appartement in Berlijn:

Tot een paar jaar geleden, was het niet zo ingewikkeld om een woning te vinden in Berlijn. Het aanbod was groot, de prijzen laag. Maar in de laatste jaren is daar een behoorlijke kentering in gekomen en is dit volledig omgedraaid: Steeds minder aanbod, steeds hogere prijzen. Met name in populaire wijken, zoals Prenzlauer Berg, Mitte, Friedrichshain en Kreuzberg is dit een groeiend probleem en zijn er nog nauwelijks appartementen te vinden. Charlottenburg en Schöneberg waren al duur.

Daarom is het misschien handig onderstaande tips in je achterhoofd te houden, als je besluit om naar een woning in Berlijn te gaan zoeken:

  • Doe van te voren onderzoek naar een realistische huurprijs voor de wijk waar je zoekt. En bedenk: kun je dit ook echt betalen? De meeste woningen worden qua prijs met ‘kaltmiete’ op websites aangeboden, er komen dan nog allerlei kosten (Water, Nebenkosten, soms ook stroom en internet) bij voor je bij de ‘warmmiete’ (totale huurprijs) bent. Een appartement in Berlijn Friedrichshain of Kreuzberg voor 500 euro per maand vinden, kun je vrijwel meteen uit je hoofd zetten. De kans dat je dat lukt, is ontzettend klein. De stijgende energiekosten slaan ook Berlijn niet over, bedenk dat je maandelijks flinke bedragen kwijt kunt zijn aan gas en electra, zeker in de winter!
  • Populaire wijken zijn er in Berlijn genoeg, maar sla ook de wijken buiten de Berlijnse Ring niet over! Lichtenberg, Weissensee, Pankow, Wedding, Köpenick, Britz, Treptow. Je kansen worden een stuk groter (en de huurprijzen lager) als je daar gaat kijken.
  • Blijf niet thuis op je laptopje zitten, maar kom naar Berlijn om te zoeken. Je kunt direct ergens gaan kijken als je via via van een vrije woning hoort en meedoen aan hospiteer-rondes als je een kamer zoekt. Bovendien is de kans dat je wordt opgelicht met dingen als ‘sleutelgeld’ en ‘eerst borg betalen, dan een contract’ een stuk kleiner als je direct kunt gaan kijken.
  • (Bijna) Niemand vindt in één keer het gouden stekje. Soms moet je nemen wat je kunt krijgen om later weer te verhuizen. Ergerlijk misschien, maar verwacht gewoon niet dat je meteen het perfecte appartement in Berlijn kunt vinden. Zelfs als het op ’t oog (of op papier) briljant lijkt, kun je pech hebben met je verhuurder, met de buren of is de locatie toch niet zo fijn als je van te voren dacht. Een dak boven je hoofd is belangrijk, maar blijf gewoon verder zoeken als je niet goed zit. Ook wij zijn twee keer binnen Berlijn verhuisd. Hoort erbij!
  • Zorg ervoor dat je al je documenten op orde hebt: loonstrookjes van de laatste drie maanden, Mietschuldenfreiheitsbescheinigung, een actuele Schufa en kopie van je ID. Let er wel op dat je niet zomaar elke idioot die je wat belooft die documenten geeft! Verhuurders gaan waardeloos met je privacy om. Dus pas als je zeker weet dat je kans maakt op een appartement vul je een Mieterselbstauskunft in en handig je de documenten over. Ben je het niet geworden? Vraag dan om een bewijs dat ze je gegevens vernietigen. Ze hebben immers je hele loonstrook én je ID! Zie ook verderop in dit artikel.

Websites voor het zoeken naar een appartement in Berlijn:

Alternatieve manieren om een appartement in Berlijn te vinden:

Screen Shot 2016-02-07 at 18.04.52

Ik mag gaan kijken! Wat moet ik meenemen naar een woningbezichtiging? En als je van buiten Duitsland komt?

Een woningbezichtiging is nog geen garantie dat je de woning ook krijgt. Vaak zijn er heel erg veel geïnteresseerden. Het kan dus zomaar zijn dat je met 50 andere mensen voor een gebouw staat te wachten om binnen te kunnen kijken. De verhuurder bepaalt aan de hand van een eerste indruk en natuurlijk de financiële situatie, wie de woning mag huren. Vaak hebben ze al een ideale huurder in gedachte, dus het is wel een beetje een kwestie van geluk hebben. En neem ook vooral wat geduld mee, het gaat niet meer zo snel als vroeger!

Als je naar een woningbezichtiging gaat, is het handig om al je papierhandel alvast in orde te hebben. Niet alleen maak je zo een goed voorbereide indruk op degene die bepaalt wie de woning krijgt, ook kun je je zo terplekke direct inschrijven. Als het een leuke woning is, wil je deze namelijk liever niet laten lopen!

Interesse in een appartement: dit heb je nodig:

  • Einkommensnachweis (een bewijs van inkomen) – een kopie van je arbeidscontract (waarop je salaris vermeld staat), of salarisstrookjes van de laatste drie maanden. Beide mogen uit Nederland afkomstig zijn, als je niets anders hebt. Heb je nog geen baan of inkomen? Probeer dan je kredietwaardigheid te bewijzen met spaargeld of een borgstelling.
  • Mietschuldenfreiheitsbescheinigung – Dit is het bewijs dat je geen huurachterstanden (meer) hebt. Dit papier moet je aanvragen bij je huidige/vorige verhuurder en krijg je niet automatisch. Huur je nog in Nederland? Vraag dan je Nederlandse verhuurder om een document te ondertekenen dat in het Duits is opgesteld. Voorbeelden zijn overal online te vinden.
  • Een actuale Schufa (De Duitse BKR) – Je Schufa-score bepaalt je kredietwaardigheid, en is erg belangrijk voor de Duitsers. Als je financiele handel en wandel (en dus je score) prima in orde is, maak je een veel hogere kans om te worden uitgekozen voor de woning waar je een oogje op hebt. Op je Schufascore zijn kredietverstrekkingen, andere leningen, eventuele betalingsproblemen, storneringen e.d op van invloed. Een Schufascore van boven de 80% wordt als voldoende gezien.
    ➤ Let op: Een Schufa aanvragen kost ongeveer 30 euro en kan alleen op basis van een Duitse bankrekening. Aanvragen kan bij een geldkantoor of online. Je maakt bij een verhuurder alleen kans met een recente Schufaverklaring, dus niet ouder dan 3 maanden. Of je al een betaalgeschiedenis op je Duitse bankrekening hebt of niet, doet er niet toe. Al heb je gister pas je bankrekening aangevraagd, een positieve Schufa is een positieve Schufa. Een verhuurder gebruikt die vooral om zichzelf juridisch in te kunnen dekken bij eventuele calamiteiten.Je kunt bij een aantal bedrijven een Schufa aanvragen. Hou je identiteitsbewijs hiervoor ook gereed.
    ➤ Heb je dit boekjaar nog geen Schufa aangevraagd? Dat mag één keer per jaar gratis doen. Klik dan hier.
    ➤ Schufa Holding AG (Kosten 29,95)
    ➤ Immobilienscout24.de (Kosten 29,95)

Huur: wat moet je betalen?

Als je besluit een woning te huren, komen daar een aantal kosten bij kijken. Even een korte uitleg van een paar vaak terugkomende termen:

  • Kaltmiete = de huur van de woning zonder servicekosten, verwarming/warm water en andere kosten.
  • Warmmiette = de huur van een woning inclusief alle overige kosten. Dus inclusief de servicekosten, verwarming en warm water. Dit is het bedrag dat je maandelijks moet overmaken aan je Vermieter (verhuurder).
  • Kaution = Borg. Dit moet je altijd betalen, hier kun je niet onderuit. Meestal is de borg drie keer de kale huur. De borg krijg je terug als je de woning weer netjes hebt overgedragen aan de verhuurder bij vertrek. Echter, er zijn veel verhuurders die 50% van de borg terugstorten en de rest houden tot de afrekening van de servicekosten en water is gedaan. Het te betalen bedrag (indien van toepassing) wordt dan van de borg ingehouden en de rest teruggestort. Dit kan (als je pech hebt) tot maximaal zes maanden duren.
  • Staffelmiete = Afgesproken huurverhoging voor een bepaalde periode. Als je de woning krijgt en de verhuurder een staffelmiete met je afspreekt, betekent dit dat je huur in de periode daarna een aantal keren omhoog gaat.
    Voorbeeld: je huurt een woning voor 1000 euro per maand, met een staffelmiete van 10% over 2 jaar. Dat betekent dat je na één jaar 1050 euro gaat betalen en na twee jaar 1100 euro per maand. Dit dient van te voren afgesproken te zijn en moet in je contract staan.
    ➤ Meer lezen over Staffelmiete
  • Mietbremse = Huurprijs-rem. Sinds 1 juni 2015 mag een verhuurder niet zomaar meer de huur van een woning verhogen. Dit is ingesteld om de enorme prijsverhogingen van Berlijnse woningen tegen te gaan. Deze geldt niet voor nieuwbouwwoningen, die na 2014 gebouwd zijn. Een verhuurder mag de huur normaliter met 2% verhogen als de (bestaande) woning opnieuw verhuurd wordt. De max ligt bij zo’n 10%, mits er een significante verbetering/modernisering aan de woning is gedaan, zoals de installatie van een nieuwe keuken, badkamer of vloer. Let hier goed op en vraag naar de motivatie van de huurprijs! ➤ Meer lezen op welt.de

Wel of geen provisie betalen?

Sinds 1 juni 2015 is het provisiemodel (courtage) veranderd in Duitsland. Dat betekent dat een makelaar geen provisie aan jou door mag rekenen voor een woning. Ook niet verkapt! De courtage is sinds deze datum voor de rekening van de opdrachtgever van de makelaar (Bestellersprinzip). Betaal dus absoluut nooit provisie en wijs de makelaar op zijn verplichtingen volgens de wet als dit toch berekend wordt.
➤ Meer lezen over het Bestellersprinzip.

Ik heb een geschil met mijn verhuurder. Wat nu?

Wat vervelend dat je met je verhuurder overhoop ligt, dat is nooit leuk. Voor je direct naar een advocaat stapt, kun je je het beste laten adviseren door de Mietersverein, de huurdersvereniging in Berlijn. Zij kennen alle regels tot in de puntjes en kunnen je vaak het beste advies geven in de meest uiteenlopende situatie. Ook op juridisch vlak. Het loont vaak ook om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes en dus op tijd lid te worden van de huurdersvereniging.
➤ Website Berliner Mietersverein

Welke wijken zijn voor mij geschikt?

➤ Met kinderen – Ondanks het feit dat er genoeg speeltuinen zijn, kun je je afvragen of je met kids nog midden in de stad wil wonen. Kindvriendelijke wijken in en om de ring zijn Prenzlauer Berg, Pankow, Schöneberg en Weissensee. Iets verder buiten de stad worden Steglitz, Zehlendorf, Frohnau, Friedenau en Spandau als zeer geschikte (en nog relatief betaalbare) wijken genoemd. Deze wijken zijn allemaal aangesloten op het S-bahn-net en daardoor ook zeer goed bereikbaar.
➤ Zonder kinderen – kun je in principe overal wonen natuurlijk en dan heb je de vrijheid om volledig op je eigen voorkeur af te gaan. Dan zou je je kunnen richten op specifieke thema’s:

  • Nachtleven: Friedrichshain, Kreuzberg en Treptow zijn wijken die sterk om het Berlijnse nachtleven draaien.
  • Werk: Natuurlijk is het fijn als je binnen 5 minuten op je werk kunt zijn en dichtbij woont. Maar misschien kun je dit niet betalen of werk je niet in een leuke of prettige wijk. Kijk dan goed naar de dichtstbijzijnde OV-halte (S-bahn of U-bahn) en probeer iets betaalbaars in de buurt van de U-bahn halte aan die lijn te vinden. Check ook de loopafstand vanaf zo’n U-bahnhalte, Berlijnse afstanden kunnen je erg voor de gek houden!

Wil je een woning kopen in Berlijn?

Ga dan te rade bij een bank naar keuze om een hypotheek te bespreken. Hou er rekening mee dat je in Duitsland verplicht bent om zelf tot 20% van het hypotheekbedrag te investeren. Ben je zeker dat je zonder problemen je financiering rond kunt krijgen? Neem dan contact op met een makelaar, of bekijk de bekende woningzoekers (zie boven) voor ‘eigentumswohnungen’.

Ik heb een woning gevonden! Yay! En nu?

Welke huur kan ik verwachten? Welke kosten komen daar nog bij?

De huur die je gaat betalen is de warmmiete, zoals opgeven door de verhuurder. Dit bedrag kun je terugvinden in je huurcontract. Ook ga je een aantal rekeningen krijgen, die je op moet tellen bij je vaste lasten:

  • Rundfunkbeitrag
  • Gas en/of elektra.
  • Verzekeringen
  • Internet/telefoon
  • Betriebskostenabrechnung (afrekening van de servicekosten en het water)

Wat is dat, de Rundfunkbeitrag? En waarom moet ik dat betalen?

Elk huishouden in Duitsland dient een bijdrage te betalen voor de media, een soort kijk- en luistergeld. Dit gaat om radio en televisie (ARD en ZDF en Deutschlandradio). Het is een ‘sociaal financieringssyteem’, waarbij elk huishouden meebetaalt aan de Duitse tv- en radiozenders. Dit is wettelijk vastgelegd en hier kun je dan ook niet onderuit. Je bent verplicht om je na een verhuizing online aan te melden. Slechts één persoon per huishouden moet dit betalen. Als je in een WG woont, wordt dit vaak over alle inwonenden verdeeld. Het bedrag is 17.50 per maand.

Meer lezen over de Rundfunkbeitrag

Hoe vind ik de juiste energieleverancier?

Er zijn in Berlijn talloze leveranciers voor gas en elektra. Je kunt het beste even kijken op Check24.de, een handige prijs-vergelijkingssite. Daar staan ook veel groene energieleveranciers bij. Als je het energielabel van je woning al hebt, kun je dat gebruiken als richtlijn. Vraag het label anders op bij je verhuurder.
Meer lezen op Check24

Welke verzekeringen moet ik afsluiten voor mijn woning?

De Haftpflichtversicherung (WA-verzekering) en Hausratversicherung (inboedelverzekering) zijn beide belangrijke verzekeringen, die af kunt sluiten als je een woning huurt. Een Glasversicherung is ook een handige, die vaak in een pakket bij beide voorgenoemde verzekeringen inbegrepen is. Verhuurders stellen dit ook vaak als verplichting in het contract, zodat ze zelf niet met onnodige kosten komen te zitten (en jij dus ook niet). Grote verzekeraars zijn onder andere Axa, Allianz en Arag.

Wat zijn goede aanbieders voor vast internet, telefonie en televisie?

Dit is een ietwat stekelig onderwerp, want de meningen lopen hierover sterk uiteen. Belangrijk is dat je eerst goed kijkt welke aanbieder er überhaupt levert op jouw adres, zodat je weet waar je uit kunt kiezen.

Kabelinternetaanbieders

Internet via ADSL-aanbieders

Alle bovenstaande aanbieders leveren ook telefoon en televisie.

Tip! Wil je gratis televisie kijken? Kijk dan of je televisie een DVB-T-2 aansluiting heeft. Dan kun je een heleboel Duitse televisiezenders ontvangen via de Fernsehturm. Een ontvangstantenne aansluiten is dan voldoende! Geen ontvanger in je TV? Geen nood, hiervoor koop je een kastje (ongeveer 30 euro) met ontvanger bij de elektronicawinkel. Ouderwets, maar het werkt wel!

Meer lezen over hoe het zit met downloaden en VPN in Berlijn? Kijk dan even naar de FAQ voor Nederlanders in Berlijn.

Wonen in Berlijn – In- en uitschrijven bij de gemeente:

Moet ik me inschrijven bij de gemeente in Berlijn? En moet ik me uitschrijven bij de gemeente in Nederland?

Als je voor vast in Berlijn woont en hier je geld gaat verdienen, moet je je altijd inschrijven bij de gemeente in Berlijn. Hierop zijn hooguit een paar uitzonderingen als je als freelancer werkt of slechts voor hele korte tijd in Berlijn blijft. Maar bij een langer verblijf dan 180 dagen in het buitenland, moet je je verplicht uitschrijven in Nederland, in Duitsland inschrijven en ook hier zorgverzekeren. Je kunt je zorgverzekeren via internationale zorgverzekeringen, maar let dan wel goed op dat je de polis vergelijkt met die van de Duitse ziekenfondsverzekeringen.

Schrijf je je niet uit in Nederland? Dan blijf je belastingplichtig, moet je gemeentelijke belastingen en andere rekeningen blijven betalen en meer. Achteraf zulke dingen rechtzetten kost vaak veel tijd en is irritant, én kan duur worden!

Aanmelden in Berlijn –  maak een afspraak bij het Bürgeramt.
Aanmelden bij de Berlijnse gemeente doe je bij het Bürgeramt van de wijk waar je woont. Maak wel écht op tijd een afspraak! De wachttijd kan snel oplopen. Je kunt ook ’s ochtends een halfuur voor openingstijd in de rij staan, als je geluk hebt kun je er dan tussendoor. Een afspraak maken kan bij het Bürgeramt in jouw deelgemeente, via de website Berlin.de. Alles vol? Refresh de pagina dan zoveel mogelijk tot je een afspraak vrij ziet komen, of probeer een ander Bürgeramt, in de buurt van je deelgemeente.

➤ Afspraak maken bij het Bürgeramt.
Let op: Officieel moet je je binnen twee weken na je verhuizing melden, maar het is vanwege de drukte ook voldoende als je binnen twee weken een afspraak maakt.

Is het je gelukt om een afspraak te maken? Top! Kom dan wel goed voorbereid! Dan moet je zowel een geldig identiteitsbewijs als een Einzugsbestätigung des Wohnungsgebers (Inwoningsbevestiging van je verhuurder) meenemen naar je afspraak. Dit bewijs moet je aan je verhuurder vragen. Zonder dit bewijs kun je (sinds 1-11-2015) niet meer inschrijven in de gemeente. Aanmelden kan overigens tot twee weken met terugwerkende kracht, en vaak moet je je huurcontract meenemen om de startdatum aan te kunnen tonen.
➤ Lees meer over de Einzugsbestätigung.

IMG_0464

Heb je al een baan gevonden in Berlijn? Nee? Lees dan hier alles over het vinden van een baan in Berlijn.

Een kamer zoeken in Berlijn

Ga je studeren of stage lopen in Berlijn? Of wil je gewoon een tijdje in Berlijn doorbrengen? Dan kun je prima een kamer huren in een gezamenlijk huis, een WohnGemeinschaft (WG). Een kamer in Berlijn kost zo tussen de 400 en 600 euro per maand, natuurlijk afhankelijk van de grootte, locatie en of het gemeubileerd is of niet. De kamermarkt is vrij krapjes en veel kamers worden slechts voor korte periodes verhuurd, dus als het niet lukt, probeer dan eerst een tijdelijke kamer te vinden, dan kun je van daar uit verder zoeken.

Websites voor het zoeken naar kamers in een WG:

Tips voor het vinden van een kamer:

Ook WG’s werken op basis van hospiteren in Berlijn, dus geef na een paar afwijzingen niet op. Het helpt altijd als je in goed Duits schrijft als de advertentie in het Duits is! Probeer ook iets over jezelf te vertellen en wees niet te standaard/afgezaagd. Als je ergens gaat werken of stage lopen, probeer dan ook te informeren bij je toekomstige werkgever of zij toevallig iets weten voor je.

Lukt het niet direct om een kamer te vinden maar moet je wel al aan de slag? Kies dan voor een tijdelijke kamer ergens en zoek vanaf daar verder. Of regel een bed in een hostel of een bescheiden Airbnb. Hiermee help je jezelf al heel erg vooruit en vanuit daar kun je ook verder hospiteren!

kamerzoekeninberlijn

Ik heb een kamer gevonden! En nu?

Gefeliciteerd, het is je gelukt! Zo kun je vast een stuk relaxter aan je studie of stage beginnen.
Lees de onderstaande tips nog even goed door, zodat je verder niet voor al te grote verrassingen komt te staan in de komende tijd:

Wel of niet inschrijven bij de gemeente in Berlijn? En moet ik uitschrijven in Nederland?

Vraag van te voren bij je school of stagebedrijf na, of zij willen dat je je inschrijft bij het Bürgeramt. Voor de wet is dit namelijk pas verplicht als je langer dan 180 dagen in Berlijn verblijft of hier in dienst treedt bij een werkgever. In het geval van een stage, is dat dus vrijwel áltijd een verplichting, ook in verband met je uitbetaling en de OV-kaart die je aan kunt vragen. Zorg er dus voor dat je ergens gaat wonen in Berlijn, waar je je in kunt schrijven (en dus met legale onderverhuur te maken hebt), zodat je verder financieel alles ook goed kunt regelen. Er zijn helaas veel WG’s waar je je niet in kunt schrijven, omdat de kamers illegaal onderverhuurd worden, dus zorg dat je dit van te voren navraagt, om verder gedoe te voorkomen.

En de grote vraag: moet je je uitschrijven bij de gemeente in Nederland? Als je korter dan 180 dagen (ongeveer 6 maanden) in het buitenland verblijft, hoeft dat niet. Je blijft dan ook nog gewoon verzekerd bij je Nederlandse zorgverzekering. Blijf je langer? Overleg dan met je gemeente in Nederland en met je tijdelijke werkgever, ook over de gevolgen voor je zorgverzekering.

Een afspraak maken bij het Bezirk in je buurt:

Ga je je inschrijven bij de gemeente? Maak dan écht op tijd een afspraak! De wachttijd is soms wel twee maanden. Je kunt ook ’s ochtends een halfuur voor openingstijd in de rij staan, als je geluk hebt kun je er dan tussendoor. Een afspraak maken kan  bij het Bürgeramt in jouw deelgemeente, via de website Berlin.de. Alles vol? Refresh de pagina dan zoveel mogelijk tot je een afspraak vrij ziet komen, of probeer een ander Bürgeramt, in de buurt van je deelgemeente.
Afspraak maken bij het Bürgeramt.

Let op: Officieel moet je je binnen twee weken na je verhuizing melden, maar het is vanwege de drukte ook voldoende als je binnen twee weken een afspraak maakt.

Is het je gelukt om een afspraak te maken? Top! Kom dan wel goed voorbereid! Dan moet je zowel je identiteitsbewijs, je huurcontract, als een Einzugsbestätigung des Wohnungsgebers (Inwoningsbevestiging van je verhuurder) meenemen naar je afspraak. Dit bewijs moet je aan je verhuurder vragen. Zonder dit bewijs kun je (sinds 1-11-2015) niet meer inschrijven.
➤ Lees meer over de Einzugsbestätigung

kamersleutel

Verhuizen naar Berlijn: dit mag je niet vergeten!

De knoop is doorgehakt, de kogel door de kerk: je gaat verhuizen naar Berlijn! Of je nou lang of kort blijft, er zijn een aantal dingen die je niet moet vergeten. Ondanks de EU en alle toffe dingen die de EU mogelijk maakt, verhuis je nog steeds van Nederland naar Duitsland en zijn er dus een paar verschillen. Je hoeft je ongetwijfeld niet om alles druk te maken, maar lees het even door, een slim persoon is goed voorbereid!

Ik emigreer naar Duitsland en/of blijf langer dan 1 jaar wonen in Berlijn:

Als je Nederland echt verlaat en dus in Berlijn gaat wonen en werken, dan moet je dat goed plannen. In Nederland heb je dus een aantal dingen op te zeggen en af te sluiten, en in Berlijn moet je je her en der aanmelden.

Dit moet je regelen als je echt emigreert naar Berlijn/langer dan 1 jaar blijft:

Naast het opzeggen van je huur en bijbehorende verzekeringen voor je woning, doe je er verstandig aan om de meeste contracten en andere zaken te beëindigen. Veel diensten worden na je verhuizing waardeloos, of kun je niet eens afnemen vanuit het buitenland. Je doet er goed aan om dit ruim van te voren uit te zoeken, zodat je verstandige keuzes kunt maken. Hieronder een paar suggesties en waar je op moet letten.

  • Abonnementen e.d. opzeggen: Als je Nederland verlaat, moet je niet vergeten om je lopende contracten (internetaanbieder, mobiele telefoon, andere abonementen) op te zeggen. Dit kan in vrijwel alle gevallen ook als je officieel nog niet op mag zeggen, omdat je bij een verhuizing naar het buitenland geen gebruik meer kunt maken van de betreffende dienst en wettelijk gezien het contract eerder dan de afgesproken termijn mag verbreken.
  • Uitschrijven bij de gemeente: Ook dien je je uit te schrijven bij de Nederlandse gemeente. Let erop dat je tijdig een afspraak maakt en dat je om een uitdraai vraagt van je bewijs van uitschrijving. Dit kost bij sommige gemeenten geld. Dit bewijs is sowieso handig om te bewaren, ook voor het geval dat je in de clinch met Nederlandse bedrijven komt over je vertrekdatum. Het kan ook zijn dat het Berlijnse Bezirk er naar vraagt, maar dit komt niet in alle gevallen voor.
  • Dossiers opvragen bij je artsen: Vraag je patientendossiers op bij je huisarts en tandarts, ruim voor je vertrekt. Deze zijn weliswaar in het Nederlands, maar bevatten toch handige informatie voor je huisarts en tandarts in Berlijn. Is je dossier elektronisch? Sta er dan op dat je een papieren uitdraai toegestuurd krijgt per post, hier heb je recht op. Het zijn tenslotte jouw gegevens.
  • Bankzaken: Je kunt je Nederlandse bankrekening gewoon aanhouden als je dat wil, ook vanuit het buitenland. Je hoeft alleen maar je adres te wijzigen. Hou er wel rekening mee dat als je rood staat of een krediet hebt, dat de bank dit direct terug kan vorderen omdat je naar het buitenland vertrekt. In dat geval is het raadzaam om alleen je postadres te wijzigen, of even contact op te nemen met de bank, om dit te bespreken.
  • Tip! De PostNL verhuisservice werkt ook als je naar het buitenland verhuist. Goedkoop is het niet, maar je post komt zo in ieder geval wel aan in Berlijn en je weet precies waar je je adres nog moet wijzigen. Smooth transition!

Uitschrijven

Aankomst in Berlijn, wat moet je doen?

Ben je goed aangekomen in de stad? Mooi! Dan is het tijd om hier het een en ander te regelen.

  • Officieel moet je binnen twee weken na aankomst in Berlijn melden bij het Bürgeramt in je Bezirk. Als je al weet wanneer je komt, maak dan van te voren een afspraak! Lukt dat niet? Maak dan binnen twee weken na aankomst in Berlijn een afspraak om je in te schrijven.
     Afspraak maken bij het Bürgeramt.
  • Sluit de nodige verzekeringen af, open een Duitse bankrekening als je die nog niet hebt, zorg dat je je buurt leert kennen, en informeer je over regels rondom de afvalverwerking in je huis. Officieel is het ook wel zo netjes om even aan te bellen bij je buren en jezelf kort voor te stellen, dat wordt vaak erg op prijs gesteld.
  • Ga je werken in Berlijn? Wees dan slim en ga vast langs het Finanzamt voor een Steuernummer (belastingnummer). In sommige gevallen krijg je deze automatisch toegestuurd nadat je in Berlijn bent ingeschreven, maar dit is niet in alle gevallen zo. Heb je na een maand nog niets ontvangen, of heb je je Steuernummer eerder nodig? Maak dan een afspraak bij het Finanzamt in je Bezirk, daar kun je het zo opvragen.
  • Let op! Bij het Finanzamt krijg je de vraag bij welk geloof je hoort. Geef je aan dat je katholiek of protestant (o.i.d) bent? Dan moet je Kirchensteuer (kerkbelasting) betalen. Dat betekent dat een deel van je inkomen (tot wel 8% van je bruto jaarsalaris!) aan de kerken in Duitsland geschonken wordt. Als je dit niet wil, geef dan op dat je geen geloof aanhangt en zorg dat je je zo snel mogelijk uitschrijft in de kerk in Nederland. Er doen verhalen de ronde dat de Duitse Kirchensteueramt actief kerken in andere landen benadert, om te verifiëren of iemand inderdaad niet centraal bij een kerk geregistreerd is.
    ➤ Voor meer informatie over werken, belasting en verzekeringen in Berlijn, check de pagina over werken in Berlijn
  • Orienteer je vast op een huisarts, een Frauenartz, tandarts, eventueel een Kita (Kinderopvang), scholen en andere handige instanties. Veel fijner dat je weet waar dat is, voor je ineens ziek bent en dan plotseling een arts zoekt.

Mis je informatie voor mensen die naar Berlijn emigreren? En staat het ook niet op de pagina over werken in Berlijn of tussen de FAQ voor Nederlanders? Stuur me dan even een berichtje!

IMG_0411

Ik ga voor een kortere periode dan 1 jaar naar Berlijn

Als je korter dan een jaar in Berlijn verblijft, zijn er veel verschillende regels van toepassen en zul je zelf veel moeten uitzoeken hoe deze in jouw specifieke geval worden toegepast. Gelukkig kun je je ook minder hard een buil vallen, en valt er met veel instanties een hoop te regelen voor een goed tijdelijk verblijf in het buitenland. Let toch even op een paar dingetjes, zodat je goed voorbereid aan je avontuur in Berlijn begint!

Alles opzeggen in Nederland, of niet?

  • Als je minder dan 180 dagen in één jaar in het buitenland verblijft, hoef je je niet uit te schrijven bij de gemeente in Nederland. Tenzij voor je werk of stage anders gevraagd is, kun je ook gewoon in Nederland zorgverzekerd blijven. Let wel op dat een buitenland verblijf bij je zorgverzekering goed verzekerd is, en check of je je misschien moet reisverzekeren, om bijvoorbeeld niet voor kosten van repatriering (na een ongeluk) op te hoeven draaien. Erg belangrijk!
  • Verblijf je méér dan 180 dagen per jaar in Berlijn? Dan moet je goed overleggen met de gemeente en je zorgverzekering en studie-instelling of stagebedrijf, of je je toch tijdelijk moet uitschrijven. Als je terug komt ben je zo weer ingeschreven. Je Nederlanderschap verlies je natuurlijk niet.
  • Tenzij je een hele goeie telefoonboer hebt, is het goedkoper om toch tijdelijk een Duits (prepaid) telefoonnummer te nemen (tips hier!). Natuurlijk hoef je je Nederlandse nummer niet op te zeggen, dus bel even met je provider of je je abonnement tijdelijk kunt pauzeren.
  • Studeer je nog? Check dan op de website van DUO of je studiebeurs e.d nog in orde is. Zeker als je je uitschrijft bij de gemeente, is het belangrijk om je tijdelijk verblijf in het buitenland aan DUO door te geven.

Aankomst in Berlijn, wat moet je doen?

  • Zoals je eerder al kon lezen, moet je je hoogstwaarschijnlijk inschrijven bij het Bürgeramt in jouw wijk.
  • Orienteer je vast op een huisarts, tandarts en Frauenarzt in je buurt. Dan weet je precies waar je heen moet, als je ineens een noodgeval hebt.
  • Krijg je je OV-kosten vergoed van je stage? Vraag dan een Azubi-karte aan! Op de website van de BVG kun je daar alles over lezen, maar vraag het ook even bij je stage, je hebt vaak een speciaal bewijs nodig dat je een ‘Pflichtpraktikum’ doet. En denk ook aan een pasfoto!
  • Ga je werken of stagelopen in Berlijn? Lees dan ook zeker even de pagina met tips over werk, belasting en zorgverzekeringen.

IMG_0385

Wil je een busje huren in Berlijn?

Als je gaat verhuizen, met spullen sjouwen of je hebt gewoon een busje nodig, dan kun je bij een aantal bedrijven terecht:

  • Robben & Wientjes. Dit Berlijnse bedrijf heeft meerdere filialen in Berlijn en verhuurt busjes per uur (doordeweeks) of voor dagdelen (weekends). Je hebt al een busje vanaf 4 euro per uur en het zijn hele relaxte gasten.
    ➤ Website van Robben en Wientjes
  • Sixt. Een groot autoverhuurbedrijf en iets duurder dan Robben en Wientjes. Maar omdat het bij Robben en Wientjes altijd erg druk is, heb je hier voor een centje meer wél altijd gegarandeerd een bus of auto naar keuze. Bovendien zijn de wagens van Sixt ietsje minder afgeragd dan bij R&W.
    ➤ Website van Sixt
  • Enterprise. Ook een verhuurbedrijf. Niet zo goed als Sixt, maar nog degelijk genoeg als je geen ander alternatief hebt, en bovendien goed betaalbaar.
    ➤ Website van Enterprise

2016-01-2016-winter-in-berlijn-127

Disclaimer: Alle informatie op deze pagina is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en hele grondige research. Ondanks dat alles, ben ik niet aansprakelijk voor de juistheid en actualiteit van bovenstaande informatie en dien je áltijd te dubbelchecken/jezelf goed te informeren voor je een besluit neemt. Deze pagina is puur bedoeld om je te informeren en op weg te helpen

Mis je informatie? Is het onvolledig? En staat het ook niet op de pagina over werk, belasting en zorgverzekeringen of bij de FAQ voor Nederlanders in Berlijn? Dan hoor ik het héél graag, zodat ik de pagina kan bijwerken! Stuur me dan even een berichtje!

2 Comments

  • Emma schreef:

    Hi Emma, ik heb een vraag: Ik vertrek in 2020 voor 5 maanden naar Berlijn voor een stage. Als ik het goed begrijp hoef ik mezelf niet uit te schrijven in Nederland (ik verblijf er minder dan 180 dagen), maar moet ik me wel inschrijven in de wijk in Berlijn waar ik ga wonen. Ik heb tot op heden geen WG-woning kunnen vinden dus heb voor de eerste maand een bed in een hostel geregeld. Betekent het dat ik dan het adres van het hostel op moet geven als adres bij inschrijving en dit dan elke keer moet aanpassen als ik verhuis naar een andere plek?
    Groetjes!

    • Emma schreef:

      Hi Emma! Helaas kun je je op een hostel-adres niet inschrijven, het moet een woning zijn waar je ingeschreven kúnt staan. Bij illegale onderhuur hoor je dat ook vaak, dat je je op zo’n adres niet kunt inschrijven. Het beste is om even met je aanstaande werkgever te overleggen wat je nu moet doen. Het hangt er sterk vanaf of je zorgverzekerd blijft in Nederland of je via je stage-werkgever zorgverzekert. In het laatste geval heb je hoe dan ook een woon- & postadres nodig! Heel veel succes alvast gewenst met je stage en laat ’t gerust weten als je nog andere vragen hebt.
      P.s: ben je al in Berlijn zelf geweest om naar een WG-woning te zoeken? Dat is vaak ’t beste!

Leave A Reply

Your email address will not be published.