Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Weer in Berlijn • Het klimaat, weersverwachting en meer

Home » Weer in Berlijn • Het klimaat, weersverwachting en meer

Soms lijkt het wel alsof we met het weer in Berlijn altijd geluk hebben. Warme en droge zomers met lekkere temperaturen, flink koude winters en vrijwel elk jaar sneeuw. Hoe doen we dat toch? Tja, het klimaat en het weer in Berlijn zit op een grappige manier in elkaar, dat ik je op deze pagina uitleg. Ook vind je hier meer leuke feitjes over het klimaat, handige adviezen om je stedentrip te plannen én natuurlijk de actuele weersverwachting in Berlijn.

Berlijn ligt klimaattechnisch bezien op de grens van West- en Oost-Europa. Dat betekent dat het gematigde zeeklimaat uit Nederland van invloed heeft, maar ook het continentale klimaat uit Oost-Europa het weer in Berlijn bepaalt. Dit resulteert in warme en relatief droge zomers, en natte en koude winters. Eigenlijk een heel prima klimaat dus, wat het wonen in Berlijn alleen maar prettiger maakt. Berlijn is ook een relatief droge stad. Met 166 regendagen per jaar hoeven we hier de paraplu niet ál te vaak uit de kast te halen. Ter vergelijking: in Utrecht regent het gemiddeld zo’n 198 dagen per jaar! De meeste neerslagdagen per maand hebben we in januari, juni(!), november en december. Qua droge maanden zit je goed met het weer in Berlijn in februari, september en oktober. Dan valt er de minste neerslag, maar zit je niet in het hoogseizoen. Ideaal voor een bezoek aan Berlijn dus!

Weersverwachting voor Berlijn

Het is altijd handig om voor het inpakken van je koffer op de hoogte te zijn van de weersverwachting voor Berlijn. Daarbij geef ik altijd één tip mee: het is nooit zo warm als je denkt. Doordat we hier in Berlijn een ander klimaat hebben dan in Nederland, kleden mensen zich vaak te koud. Met 14 graden kan het hier namelijk al behoorlijk fris zijn, zeker als het dan ook nog eens gaat waaien! Kom je buiten de zomer naar Berlijn? Dan is het altijd handig om een goede (regen)jas mee te nemen en een sjaal. En vanaf november tot en met februari zijn ook een muts en handschoenen geen overbodige luxe! Kortom, het is altijd een goed idee om de weersverwachting voor Berlijn in de gaten te houden en je outfits daarop aan te passen.

Zomers weer in Berlijn

Zomers hebben we heerlijk weer in Berlijn. Met gemiddelde maximale temperaturen rond de 25ºC is het hier echt bijzonder aangenaam! Vanaf half mei gaan de temperaturen omhoog en kun je veelvuldig van de zon genieten. In juni regent het vaak veel, maar daarna kan het rustig 30ºC worden! Ook hebben we vrijwel elke zomer een hittegolf, waarbij de temperaturen de 40ºC aantikken. Dit gebeurt het meeste in juli of augustus. Het voordeel is wel dat Berlijn door de invloed van het landklimaat een relatief lage luchtvochtigheid heeft dan Nederland, waardoor hitte hier veel beter te verdragen is dan in Nederland.
Lees meer: Zomer in Berlijn – 20 zinderende zomertips!


Lente-en herfstweer in Berlijn

De lente en herfst in Berlijn duren relatief kort, de seizoenen wisselen erg snel om. Het zijn dus echt tussenseizoenen! Het fijne is wel dat de zes tot acht weken durende tussenseizoenen vaak gepaard gaan met droog en zonnig weer, waardoor je optimaal van de lente en prachtige herfst kunt genieten. Helaas komt met name aan het mooie herfstweer snel een einde, richting de winter is Berlijn zeer mistig en grijs. Daarom genieten de Berlijners zo lang en veel mogelijk van de zonneschijn en zie je ze veel buiten als het mooi weer is!
Lentetip: Sakurabloesem in Berlijn
Herfst-tip: Het prachtige uitzicht vanaf de Siegessäule.

Winterweer in Berlijn:

De winters in Berlijn zijn daarentegen relatief koud en nat, met gemiddelde temperaturen rond de nul graden. Ook hebben we elk jaar een paar weken lang flinke kou, met veel sneeuw en vorst en temperaturen tussen de -10º C en -15ºC. Dan vriest het dat het kraakt in Berlijn, altijd een leuke tijd! De vorst ontstaat meestal als de wind pal uit het oosten komt en zo de temperaturen van de Siberische toendra over Polen naar Berlijn jaagt. Het kan dan bijzonder hard waaien en dagen achter elkaar heel koud zijn. Een goede winterjas met fatsoenlijke voering is dan echt een must! Ook moet je dan aan een goede warme muts en goed isolerende handschoenen denken.
Toch is de winter een fijne periode in Berlijn. Met de vele kerstmarkten vanaf eind november en geheel december is het erg gezellig in de stad. En voor de mensen die niet van grote massa’s houden, zijn januari en februari prettige maanden: het is dan behoorlijk rustig in Berlijn. Zeker als je graag musea bezoekt, zijn deze maanden echt een must!
Bekijk ook: Fotoserie – winter in Berlijn

Is het eerder donker in Berlijn?
Een vraag die ik veel van mensen hoor, is: “Het wordt zo vroeg donker in Berlijn! Klopt dat?” Jazeker, in Berlijn wordt het tot drie kwartier eerder donker dan in Nederland! Dit komt omdat Berlijn veel meer naar het oosten in onze tijdzone (GMT+1) ligt. De tijd is dus wel overal hetzelfde vanwege het feit dat we ons allemaal in dezelfde zone bevinden, maar omdat we allemaal op een andere plek in die tijdzone wonen, gaat in Berlijn de zon net iets eerder onder. Het voordeel: de zon gaat ook eerder op! Daarom zijn de ochtenden in Berlijn heerlijk licht en loont het om vroeg op te staan.
Ook de temperaturen verlopen anders dan in Nederland. Het warmste punt van de dag ligt hier vaak rond een uur of drie in de middag, maar omdat de zon eerder ondergaat dan in Nederland, koelt het aan het eind van de middag ook sneller af. Toch wel fijn om op een mooie zomeravond een warme trui bij je te dragen dus.

Donkere winters
Het allergrootste minpunt van het eerder donker worden in Berlijn, zijn helaas de winters. Hoeveel ik ook van sneeuw, gezelligheid, kerstmarkten en meer houdt: de winters zijn in Berlijn érg donker. Het dieptepunt? Eind december, rond de 18e. Dan is in Berlijn de kortste dag en komt de zon pas op om half negen en wordt het om drie uur ’s middags alweer donker. Gelukkig is het rond diezelfde tijd kerst en is er veel gezelligheid op straat. Maar de dagen aan het begin van het nieuwe jaar voelen dan vaak donker, koud en troosteloos aan. De minder leuke kant van Berlijn dus! Gelukkig ben ik er inmiddels wel aan gewend en staat er bij ons elke winter een daglichtlamp op tafel. Het was een beetje aanpassen maar ik zie niet meer tegen de koude en donkere winters op!

Het weer in Berlijn is stabiel, zomers warm, ’s winters koud en zelden wisselvallig. Ideaal! Zorg dat je je goed informeert, zodat je op de beste manier je volgende trip naar Berlijn kunt plannen. Ben je op zoek naar meer handige tips? Bekijk dan eens mijn Berlijntips, hoteltips of tips voor de fijnste restaurants. Je kunt ook met mij mee op rondleiding! Veel leesplezier en tot binnenkort in Berlijn!