Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Tip: Weekmarkt op de Winterfeldtplatz

,
1
Home » Tip: Weekmarkt op de Winterfeldtplatz

Het is een gezellig plein in het noordelijke puntje van Berlijn Schöneberg, niet ver van de befaamde Nollendorfplatz. Midden in een prachtige (en naar mijn mening zwaar ondergewaardeerde) buurt, ligt de Winterfeldtplatz. Elke woensdag en zaterdag is hier de grootste boerenmarkt van Berlijn, met meer dan 250 kraampjes met groenten en fruit, vleeswaren, maar ook kleding, delicatessen, sierraden en nog veel meer. De weekmarkt op de Winterfeldtplatz is een bonte en gezellige verzameling van verschillende culturen, waar je uitgebreid kunt inkopen of even lekker snel lunchen.

Niet ver van de Nollendorfplatz en op het snijvlak tussen Tiergarten, Charlottenburg en Schöneberg, ligt een groot plein. De Winterfeldtplatz is bijna 300 bij 100 meter groot en neemt zo een behoorlijk oppervlak in. Het plein is vernoemd naar een Pruissische generaal, en herbergt zelfs nog iets van Pruissische charme. Maar als op woensdag en zaterdag de weekmarkt losbarst, is daar niet veel meer van te zien. Sinds 1990 komen buurtbewoners, Berlijners en zelfs een handjevol toeristen hier boodschappen doen, en de verse groenten, fruit, vis en bloemen kopen, die bij de supermarkt lastig te verkrijgen zijn.

weekmarkt op de winterfeldtplatz, groenten en fruit

In het begin waren het nog maar een paar kleine kraampjes maar door de jaren heen is dat uitgegroeid tot zo’n 250 marktkramen. De verkoopwaren zijn allang niet meer beperkt tot etenswaren en kleding, maar ook delicatessen van over de hele wereld, sierraden, zepen, tassen, schoenen en kunstvoorwerpen worden er verkocht. Ook staan er steeds meer leuke foodstalletjes, die wat anders verkopen dan de traditionele currywurst met pommes. Er staat een grote stand waar je heerlijk verse Turkse gözleme en börek kunt krijgen, maar ook een klein standje met overheerlijke macarons en eentje met empanadas uit Zuid-Amerika. Ik proef een empanada met Hongaarse goulash-vulling en die smaakt heerlijk!

Markt-Winterfeldtplatz-Berlijn-6

gozleme op de Winterfeldtplatz

Voor een prikkie koop ik een kilo kakelverse boerenkool in grote stronken, dus dat belooft nog wat werk voor later. Even verderop zie ik ook andijvie liggen. Beide groenten zijn niet in elke supermarkt makkelijk te verkrijgen, en al helemaal niet het hele jaar door. Zo’n markt is dan ineens een superfijne uitkomst!

Markt-Winterfeldtplatz-Berlijn-10

Grote verse glanzende olijven, weelderige hummus en allerlei soorten smeersels en paté’s, naast een stal met een enorme hoeveelheid authentieke Duitse, Nederlandse en Tiroler kazen. Een andere kraam verkoopt zalige verse vis en verderop staan een paar gigantische quiches uitgestald op een kraam. Aan de zijkant van het plein en naast de katholieke St. Matthias kerk, staan de antiekhandelaren, de sierradenmakers en een handjevol kunstenaars hun waren te verkopen. Aan de kop van de markt hebben de bloemenhandelaren zich verzameld. Biologische telers staan naast reguliere telers, tegenover de vleeskramen staat een kraampje met vegan soepen. De markt op de Winterfeldtplatz is een bonte en vooral veelzijdige markt en lijkt wel een afspiegeling van de leuke en gezellige buurt. Gezellig en gemoedelijk.

Markt-Winterfeldtplatz-Berlijn-15

Markt-Winterfeldtplatz-Berlijn-17

Als je de markt niet persé hoeft te bezoeken, dan is het alsnog de moeite waard om een leuke wandeling rondom de Winterfeldtplatz te maken. Tijdens de woelige West-Berlijnse jaren in 1970 en 1980, was het echt een krakersbolwerk en werd huis na huis bezet. Nog steeds zijn hier sporen van terug te vinden en is het over het algemeen een leuke en bonte buurt, met veel mooie antiekwinkels, gezellige buurtcafe’s en een aantal gaybars en LGBT-kroegen. Een andere mooie buurt in Schöneberg is de Akazienkiez, een prachtige buurt die gemakkelijk vanaf de Winterfeldtplatz te bereiken is.

Markt-Winterfeldtplatz-Berlijn-3

weekmarkt op de winterfeldtplatz, groenten en fruit

De markt begint elke week op zaterdagochtend om 8 uur, tegen 10 uur is het er een gezellige drukke boel. Ook als je wat later op de dag gaat, mis je niks, want de markt houdt er echt pas tegen het eind van de middag mee op. Tijd genoeg om op een luie zaterdag naar Schöneberg af te zakken, voor verse groenten en fruit, of een origineel Berlijn-souvenir.

Weekmarkt op de Winterfeldtplatz in Berlijn Schöneberg
Adres: Winterfeldtplatz, Schöneberg
Tijden: 08.00 – 16.00 uur, op woensdag tot en met 14.00 uur.
OV: U1/U2/U3/U4 Nollendorfplatz.
Meer info: in-berlin-brandenburg.com

Markt-Winterfeldtplatz-Berlijn-7

Markt-Winterfeldtplatz-Berlijn-20

 

One Comment

 • Egon Smemann schreef:

  Hallo Emma,

  bedankt voor je toffe Tip, ben heeeel weg van deze gezellige Markten ik zal hem straks in Januari
  zeker bezoeken in combinatie met het Museum Haus der Unerhörten Dinge Victoria Park en
  Gedenkort Gefängnis Papestrasse.

  Ga zo door een nogmals bedankt voor de Tip

  Grüsse nach Berlin

Leave A Reply

Your email address will not be published.