Je hebt een oude autogarage midden in de rustige woonwijk Wilmersdorf. Het gebouw staat na jaren dienst te hebben gedaan klaar voor de sloop, om vervangen te worden voor nieuwe huizen. Wat doe je? Je stelt het gebouw ter beschikking aan 70 kunstenaars, die het gebouw in een paar weken volledig onder handen nemen en stelt het in de laatste week van haar bestaan éénmalig ten toon aan het publiek. Na het enorme succes van street art project The Haus in 2017, is de Berlijnse street art scene andermaal terug met een geweldig project dat slechts twee weken duurt; Wandelism.
Net als ik me bedenk dat de wintermaanden toch wel echt de meest grijze maanden in Berlijn zijn, krijg ik via via de tip: er komt een nieuw eenmalig street art project aan, waar al weken keihard aan wordt gewerkt. In een oude autogarage, waar direct na afloop van de openstelling de sloopwerkzaamheden beginnen. Geloof mij, als je zo’n tip krijgt moet je direct in de hoeven, want zulke dingen mag je nooit missen! Zeker aan het vorige eenmalige streetart-project The Haus, een oud bankgebouw dat door meer dan 150 artiesten onder handen genomen werd, heb ik goede herinneringen. Nu Berlijn steeds meer verandert en er steeds minder locaties zijn waar artiesten zonder problemen hun werk kunnen maken, zijn dit soort projecten meer dan welkom.
Als ik om half twaalf aankom in Wilmersdorf, staat er nog geen rij voor de deur. ‘Hoera!’ denk ik, ‘heb ik even geluk!’. Niet veel later blijkt dat ze pas om 12 uur open gaan en niet om tien uur zoals ik dacht. Dat betekent nog een halfuurtje voor de deur blauwbekken in de frisse maartse kou. Vlak voor twaalf uur kijk ik nog eens achter me en zie ik een enorme rij ontstaan, tot aan het hek. Zo zeg! Ook dit street art project is weer razend populair en ik ben blij dat ik op een eenvoudige maandagmiddag ben gegaan. Eenmaal binnen komt de geur van spray paint en de bass van 90s hiphop me tegemoet. Ik hang mijn jas op, hang mijn fotocamera om m’n nek en kijk ademloos om me heen.
Wauw.
Wandelism?
“Der Wandel der Zeit”, in het Nederlands kennen we die term als ‘vergankelijkheid’. De term wordt in Berlijn steeds vaker herhaald, nu steeds meer oude verlaten en vervallen gebouwen worden gesloopt en plaats moeten maken voor huizen, hotels en kantoren. Vooral de ‘kreative szene‘ uit Berlijn denkt met steeds meer weemoed terug aan de jaren ’90, toen er geen geld was, Berlijn failliet was en het niemand ook maar iets kon schelen dat jongeren massaal hun gang gingen in de talloze verlaten huizen, fabrieken en andere complexen die na de Wende waren achtergebleven.
Diezelfde scene zoekt nu continu naar nieuwe mogelijkheden om hun legaal hun creativiteit te kunnen uiten. The Haus zette vorig jaar de stad op z’n kop, door een samenwerking aan te gaan met de stad Berlijn. Ze kregen de ruimte om met een oud bankgebouw in de Nürnberger strasse, (notabene op steenworp afstand van het luxe KaDeWe) helemaal te doen wat ze maar wilden. Het resultaat was een gebouw vol met de mooiste street-art die je je maar kunt bedenken. Zo zie je maar wat kunstenaars kunnen maken als ze ruimte, materiaal en tijd krijgen.
Aangemoedigd door het grote succes van The Haus, hebben ruim 70 Berlijnse street artists zich verzameld om op zoek te gaan naar meer van zulke locaties. Verlaten, wachtend op sloop, maar toch geschikt voor een korte periode van ongebreidelde kunst en een laatste feestje. Want net als de talloze gebouwen in Berlijn, is ook street art vergankelijk. Het is er niet voor eeuwig maar verdwijnt vroeg of laat door regen, wind, restauratie, sloop of iets anders. Zo krijgt vergankelijkheid, of te wel wandelism, een dubbele betekenis.
Art to the max
Als niet-autobezitter kom ik niet vaak in autogarages, maar dat het zo’n grote ruimte zou zijn had ik stiekem niet verwacht. In twee grote ruimtes en meerdere kleine ruimtes zit alles van de vloer tot het plafond vol met kleuren, mooie sculpturen en bijzondere kunstwerken. Felle kleuren of juist zwart-wit, met teksten of alleen beeld, sommigen levensgroot, andere weer kleiner. Ik zie werk voorbij komen van bekende artiesten zoals Onur, Wesr, Ben One, Marina Zumi, Kartoffeltierchen, Tomekk, ZvenZven, Krank en Señor Schnu. Wat een fantastisch feest van kleuren! Zelfs de wc’s en kelder zijn omgetoverd tot bijzondere nieuwe ruimtes.
Mijn persoonlijke hoogtepunt is te vinden in de kelder. Met lichtgevende verf en black light, is daar een bijzondere ruimte gecreëerd met prachtige vormen, felle kleuren en een bijzondere boodschap. Must!
Als je de komende dagen in Berlijn bent, zorg dan dat je een bezoek brengt aan dit gave project. Neem ook zeker een camera mee, want in tegenstelling tot bij eerdere street art projecten, mag hier wél gefotografeerd en gefilmd worden. Whoo!
Wandelism is een eenmalig kunstproject in Berlijn en na de sluitingsdatum aanstaande zaterdag niet meer te bezoeken. Het gebouw wordt na Pasen gesloopt.
Wandelism – Pop-up street art project
Adres: Wilhelmssaue 32, Wilmersdorf
Wanneer: eenmalig, nog tot en met zaterdag 24 maart 2018 – Heropening van 26 tot en met 29 april 2018
Entree: gratis, maar een fooi wordt op prijs gesteld. Daarmee wordt een kindergarten in dezelfde buurt opgeknapt.
Tijden: Dagelijks van 12 tot 20 uur.
OV: Wandelen vanaf S+U Heidelberger Platz.
Meer informatie: wandelism.com