Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

De vlooienmarkt op Arkonaplatz – Antiek en DDR-meubeltjes

,
5
Home » De vlooienmarkt op Arkonaplatz – Antiek en DDR-meubeltjes

Terwijl iedereen op zondag naar de vlooienmarkt in het Mauerpark huppelt, is daar niet ver vandaan nog een leuke en zelfs originelere vlooienmarkt te vinden. De vlooienmarkt op Arkonaplatz is niet heel groot maar staat vol met mooi antiek, meubels, vinyl, lampen en andere hebbedingetjes. Een prima tip voor de zondag als Mauerpark je te druk is of je misschien eens wat anders wil zien.

In welk seizoen je ook op de mooie Arkonaplatz komt, het oogt er altijd gezellig als er op zondag een vlooienmarkt staat. Het plein staat midden tussen de mooie Altbau-panden en overal staan linde- en kastanjebomen. Een hele andere, meer unieke sfeer dan bij de meeste vlooienmarkten! Elke zondag kun je er vanaf 10 uur terecht voor de leukste koopjes. Er staan vrijwel alleen maar professionele handelaren waardoor het niet echt goedkoop is. Maar als je een beetje durft te onderhandelen kun je mooie dingen voor prima prijzen kopen! Ook de kwaliteit van de verkochte waren ligt over het algemeen wat hoger. Veel is antiek en een groot deel daarvan stamt uit de DDR. Van keukenwaren tot oude meubels en prachtige glazen Sputniklampen: je komt het hier allemaal tegen! Alleen al de mooie spullen maakt de vlooienmarkt op Arkonaplatz een bezoek waard.

vlooienmarkt-arkonaplatz-berlijn-3

De Arkonaplatz is overigens een plein met een leuke geschiedenis. Velen denken dat het bij Prenzlauer Berg hoort, maar dit mooie stukje Berlijn hoort echter bij Mitte. Het plein werd in 1875 aangelegd als onderdeel van een nieuwbouwplan uit 1853. Het plein is vernoemd naar kaap Arkona, op het Duitse eiland Rügen. Aanvankelijk was het plein bedoeld als flaneerplaats voor de bewoners maar in 1918 werd er een kinderspeelplaats gebouwd en kreeg het plein een heel ander karakter. Door de jaren heen werd de buurt om de Arkonaplatz echter steeds armer en kwam de buurt sterk in verval. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Berlijn zwaar gebombardeerd en werden ongeveer 1000 van de 4000 huizen verwoest.

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam de Arkonaplatz nog net op het randje in de DDR te liggen. In de jaren ’70 werd het plein gerestaureerd en deels gemoderniseerd. Zo komt het dat er ook een aantal nieuwbouwwoningen uit de jaren ’80 staan, in hun kenmerkende DDR-stijl. Het middelste gedeelte van het plein, dat de Swinemünder Strasse onderbreekt, is sinds die zelfde renovatie ook bij het plein betrokken. Sinds 1985 vindt daar op vrijdag een gezellige weekmarkt plaats. Na de Wende werd het plein snel een geliefde buurt voor jonge families met kleine kinderen. Mede daarom is de Arkonaplatz een van de gezelligste pleinen uit de stad. Vanaf 1990 vindt hier wekelijks op zondag de vlooienmarkt plaats.

vlooienmarkt-arkonaplatz-berlijn-2

Inmiddels is de Arkonakiez een drukke, gezellige en bovenal geliefde woonwijk. De buurt is sinds de Wende enorm opgeknapt, waardoor ook de huren sterk gestegen zijn en de sfeer in de buurt sterk is veranderd. De oorspronkelijke ietwat arme Oost-Berlijners zijn weggetrokken, de rijkere mensen uit heel Duitsland zijn er voor teruggekomen. Het is veel Berlijners een doorn in het oog maar desondanks weet de markt nog steeds veel locals uit de omliggende Kiezen te trekken en komen hier relatief weinig toeristen.

vlooienmarkt-arkonaplatz-berlijn-13

Naast antieke spulletjes en meubels kun je hier ook boeken, kleding, kunsthandwerk, vinyl en (tweedehands) huishoudwaren vinden. Wil je echt bijzondere dingen vinden? Kom dan vroeg op de zondagmorgen, dan liggen de mooiste dingen er nog voor het grijpen en is het nog rustig! Kun je voor die tijd mooi nog in de buurt ontbijten!

Vlooienmarkt op Arkonaplatz
Adres: Arkonaplatz 1, Mitte
OV: U8 Bernauer Strasse (uitgang zuid)
Tijden: elke zondag van 10.00 tot 16.00 uur.
Entree: gratis
 vlooienmarkt-arkonaplatz-berlijn-10

vlooienmarkt-arkonaplatz-berlijn-7

5 Comments

 • Vincent schreef:

  Zondag de kou maar trotseren dan en gaan kijken .

  • Vincent schreef:

   Hartstikke leuke markt , leuk gesproken met lokale mensen , slecht voor mijn portemonnee .

 • diolifestyle schreef:

  Goed om te onthouden voor de volgende keer. Ik vind het een fantastisch stad en ik ben dol op markten!

 • Sarah schreef:

  Het is zondag, bijna half 12 maar het plein is helaas helemaal leeg….

  • Emma schreef:

   Hallo Sarah, dat klopt, het is namelijk Totensonntag, een stille zondag (eens per jaar). Dan zijn er in Berlijn helaas nergens vlooienmarkten.

Leave A Reply

Your email address will not be published.