Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Vlooienmarkt Mauerpark Berlijn

,
5
Home » Vlooienmarkt Mauerpark Berlijn

Het is één van de meest bezochte vlooienmarkten van Berlijn, de Flohmarkt im Mauerpark. Elke zondag kun je hier terecht voor de leukste koopjes en lekkere hapjes. Het hele jaar door is het er druk en gezellig en zie je hier niet alleen toeristen maar ook locals die graag genieten van een grillworst of bord vol Turkse hapjes. Of je nou op zoek bent naar een toffe LP, kleding en accessoires van Berlijnse ontwerpers of een vintage meubeltje, hier kun je alles vinden!

Mauerpark_Berlijn-32

Mauerpark_Berlijn-33

De naam van het Mauerpark komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Dwars over het terrein waar nu de vlooienmarkt en het aangrenzende mauerpark is, liep vroeger de Muur. Vanuit de Bernauer Strasse boog deze af richting het noorden van Berlijn en werd een straat volledig in twee delen gedeeld. Na de val van de muur in 1989 namen de omwonenden het heft in eigen handen en namen ze bezit van het enorme stuk grond tussen Bernauer Strasse en Gleimstrasse. Ze plantten er bomen en legden er een park aan. Omdat na de Wende de voormalig Oost-Duitse markt ineens overspoeld werd met “West-producten” en er veel afstand werd gedaan van oude bezittingen, kwamen steeds meer mensen hun oude spullen verkopen op een kleiner deel van het Mauerpark. Ook handelaren die inboedels van verlaten woningen uit het oude Oosten opkochten, zochten hier hun heil om spullen te slijten. Langzaam maar zeker ontwikkelde deze vlooienmarkt tot een vaste waarde op de zondag. Vlooienmarkt Mauerpark Berlijn was geboren!

Mauerpark_Berlijn-28

Mauerpark_Berlijn-27

Mauerpark_Berlijn-24
Inmiddels is ook het Mauerpark en de bijbehorende vlooienmarkt erkend door de gemeente van Berlijn. Beide mogen officieel blijven en zullen verder worden ontwikkeld. Wat dit betekend voor de vlooienmarkt is nog niet bekend maar vooralsnog blijft deze zoals ze is: een gezellige chaos in het park.

Mauerpark_Berlijn-7

Mauerpark_Berlijn-25

Mauerpark_Berlijn-26

Er zijn vele kraampjes met tweedehands kleding, schoenen en tassen te vinden op de vlooienmarkt Mauerpark. Hier scoor je met gemak voor een paar euro een fijne trui, een tof paar laarzen of die ene ouderwetse pukkel die weer helemaal in is. Maar ook staan hier veel ontwerpers met nieuwerwetse dingen. Babykleding, zelf bedrukte t-shirts en hoodies, eigengemaakte sierraden: je kunt werkelijk de mooiste dingen vinden. Loop daarom eens de hele markt af en kijk ook wat verder achterin (noordelijke kant), daar vind je vaak veel leuks, zoals vintage meubeltjes.

Mauerpark_Berlijn-20

Mauerpark_Berlijn-18

Mauerpark_Berlijn-11

Mauerpark_Berlijn-9

Mauerpark_Berlijn-24
Als je op zoek bent naar een toffe poster, foto of andere kunst voor in je huis of om als souvenir mee naar huis te nemen, dan zit je hier ook goed. Voor 10 of 15 euro heb je vaak al een mooie iconische foto van Berlijn, klaar om in te lijsten. Ook kun je hier posters, originele ansichtkaarten en schilderijen (nieuw en oud) kopen.

Mauerpark_Berlijn-13

Mauerpark_Berlijn-14

Daarnaast vind je hier natuurlijk ook gewoon veel rommel. Oud servies, een verzameling zonnebrillen of vintage fotocamera’s zoals oude Kodak Minolta’s, Leica’s en Carena. En de echte geschiedenisliefhebbers kunnen ook hun lol op, als je goed zoekt kom je nog regelmatig oude communistische dingen of zelfs snuisterijen uit de Nazi-tijd tegen hier. Niet zelden zie je oude legerkleding, plunjezakken en baretten tussen de spullen liggen. De vele oorkondes en speldjes die werden uitgereikt tijdens het DDR regime aan trouwe burgers, liggen hier verzameld in grote bakken en zijn voor een paar cent te koop.

Mauerpark_Berlijn-15

Mauerpark_Berlijn-16
Er zijn niet alleen marktkraampjes met spullen op de markt maar ook een heuse biergarten en een paar andere fijne tentjes waar je in de winter warme dranken en in de zomer fijne cocktails en koele drankjes kunt kopen. Vaak worden er schragentafels of oude meubels neergezet en draait er een DJ. Met name op een warme en zonnige zomerdag kan het hier heel erg gezellig worden! Leuke tips zijn Mauersegler en Schönwetter.

Mauerpark_Berlijn-29

Mauerpark_Berlijn-17

Daarnaast kun je overal op Mauerpark wel lekker zitten om wat te eten. Turkse pizza, börek, Thuringer Rostbratwurst, wafels of crepes (en onlangs zelfs poffertjes) zijn er verkrijgbaar. Het aanbod is vaak seizoensgebonden, dus in de zomer koop je er flesjes ijskoud water voor 1 euro en in de winter een warm bekertje gluhwein.

Mauerpark_Berlijn-12

Mauerpark_Berlijn-31

Mauerpark_Berlijn-22

 

Mauerpark_Berlijn-6

De vlooienmarkt op het Mauerpark kan met name in de zomer erg druk zijn, top aantal bezoekers kan oplopen tot 25.000 per zondag! Dan is het dringen geblazen en ook erg belangrijk dat je op je spullen en tassen let. Er lopen altijd zakkenrollers rond, zoekend naar een makkelijke prooi in de drukte. Goed oppassen dus!

Mauerpark_Berlijn-19

Flohmarkt im Mauerpark 
Adres: Bernauer Straße 63–64, 13355 Berlin – Mitte
OV: M10 Bernauer Strasse/Wolliner strasse, U2 Eberswalderstrasse, U8 Bernauer Strasse

Geopend: elke zondag van 08.00 tot 18.00 u. (niet op landelijke feestdagen!)
Toegang: gratis
flohmarktimmauerpark.de

<a href=”http://www.bloglovin.com/blog/13427115/?claim=edbqcpsb3fz”>Follow my blog with Bloglovin</a>

5 Comments

 • […] je ook een heel leuke vlooienmarkt, het is één van de meest bezochte vlooienmarkten van Berlijn, de Flohmarkt in Mauerpark. Je kunt er elke zondag heen voor leuke koopjes en heerlijke hapjes. Het is er het hele jaar door […]

 • Tom schreef:

  Dag Emma,

  Weet jij misschien op welke rommel- of antiekmarkt in Berlijn ook industriële spullen (meubels, lampen, objecten) worden verkocht?

  Alvast bedankt, Tom

  • Emma schreef:

   Hallo Tom, dit wordt op bijna alle markten wel verkocht! Je moet er alleen goed naar zoeken. Ik raad aan om dan te kijken op de markten op Boxhagener Platz en Arkonaplatz, de adressen daarvoor kun je hier vinden. Hopelijk lukt het, veel succes! Groetjes, Emma

 • Paula schreef:

  Hoi Emma,
  Is deze markt op zondag 31 december ook gewoon open?
  Alvast dank,
  Groeten Paula

  • Emma schreef:

   Hallo Paula, nee, op verplichte feestdagen zijn er geen vlooienmarkten helaas. Tevens zijn op 31 december alle winkels gesloten. Groetjes, Emma

Leave A Reply

Your email address will not be published.