Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Vlooienmarkt op Boxhagener Platz

,
2
Home » Vlooienmarkt op Boxhagener Platz

Midden in de bruisende Boxhagener kiez in Friedrichshain, tussen gezellige cafeetjes en koffietentjes, ligt de Boxhagener Platz. Elk weekend is het hier een drukte van jewelste. Op zaterdag is er een gezellige weekmarkt, waar je groente, fruit, delicatessen en overheerlijke koffie kunt krijgen. Op zondag maakt de versmarkt plaats voor een gezellige vlooienmarkt, met mooie tweedehands meubeltjes, lampen, leuke souvenirs, lp’s en nog veel meer hebbedingetjes. De vlooienmarkt op Boxhagener Platz is een van mijn favoriete vlooienmarkten in Berlijn. Het is weliswaar niet de allergrootste vlooienmarkt die je in de stad kunt vinden, maar nog steeds heerlijk om overheen te struinen en tussen de spulletjes naar koopjes te sneupen! Onlangs bezocht ik Boxhagener Platz weer en had ik mijn camera mee. Kijk je mee?

De Boxhagener Platz is niet eens zozeer een écht plein, zoals we dat kennen als een grote vlakte met stenen. Het is eigenlijk niet meer dan een mooi omheind grasveld, met hoge bomen en een speeltuin voor kinderen. Eromheen ligt een brede stoep, waar op marktdagen de standjes op staan. Hier is het op zondagen gezellig druk met marktkooplui. De meeste verkopen tweedehands spullen, van kleding tot servies, van boeken tot vintage lampen. Maar er staan ook veel lokale kunstenaars uit de wijk Friedrichshain, die van de zondag gelegenheid gebruik maken om hun spulletjes aan de man te brengen.

vlooienmarkt-op-boxhagener-platz-berlijn

vlooienmarkt-op-boxhagener-platz-berlijn
Op de vlooienmarkt op Boxhagener Platz lopen niet alleen toeristen rond, ook locals uit de kiez, uit Friedrichshain en uit andere wijken komen hier kijken naar handigheidjes voor in huis, een leuk cadeautje of gewoon om van de gezellige sfeer te genieten. Vaak staan er op de hoeken van de vlooienmarkt straatartiesten met een bandje te spelen, wat de sfeer natuurlijk alleen maar ten goede komt.

vlooienmarkt-op-boxhagener-platz-berlijn

Anders dan de vlooienmarkt in Mauerpark, kun je op de vlooienmarkt op Boxhagener Platz nog met gemak prullaria uit de DDR tegenkomen. Er staan nog een paar standjes met handelaren, die alles verzamelen wat de DDR te bieden had. Van petten en jasjes van het Oost-Duitse leger, tot telefoons, fotocamera’s, huishoudboekjes, oorkondes, EHBO-dozen en andere dingen. Supergaaf! Zeker als je van geschiedenis houdt, is het leuk om hier zulke spulletjes eens in het echt te bekijken.

vlooienmarkt-op-boxhagener-platz-berlijn

vlooienmarkt-op-boxhagener-platz-berlijn
De markt vindt het hele jaar door plaats, in de zomer is het aanbod natuurlijk anders dan in de winter. Zomers worden er meer op toeristen gerichte dingen verkocht, zoals kleine souvenirs, nieuwe kleding met Berlijn-prints, foto’s en ansichtkaarten, enz. Daarom vind ik persoonlijk de markt wat leuker buiten het zomerseizoen, met name in de herfst en winter. Dan kun je er meer meubeltjes en (met alle respect) oude rommel vinden, waartussen je zo lekker kunt zoeken naar hebbedingetjes. Niet alle standhouders uit de zomerperiode zijn er in de winter bij, dus het kan dan iets rustiger zijn dan in de zomer. Maar als je echt voor een leuk en origineel koopje komt, of echt naar meubilair zoekt, is het najaar wel de beste periode om te gaan.

vlooienmarkt-op-boxhagener-platz-berlijn

vlooienmarkt-op-boxhagener-platz-berlijn

Als je goed zoekt, kun je echt de allermooiste dingen vinden. Zo tikte ik een jaar geleden voor slechts een paar tientjes een prachtige ‘Sputnik’ lamp op de kop, die alleen een stofdoek nodig had.  Hij hangt nu te shinen in onze slaapkamer! Ook heb ik hier ooit eens een prachtig setje zilveren oorbellen gekocht, en onlangs een set kristallen borrelglazen. Die laatste waren weliswaar tweedehands, maar ongebruikt! Ook een van mijn favoriete kunstenaars staat hier op de markt, Zozoville Gallery. De Friese kunstenaar Johan Potma (uit Sneek) tekent en schildert met zijn partner Matteo de liefste monsters, in een hele toffe eigen stijl. Ze hebben hun eigen winkel vlakbij de Boxhagener Platz en zijn dus elke zondag met hun mooiste en nieuwste werk van de partij!

En heb je echt een mooie tweedehands parel gevonden? Wees dan niet te beroerd om stevig te onderhandelen over de prijs, dat is hier vrij normaal! De ene handelaar reageert daar wat soepeler op dan de ander, dat moet je zelf even aftasten. Maar hoe ontevredener je doet over de gevraagde prijs, hoe groter de kans is dat je je koopje voor een betere prijs mee kunt nemen!
Let wel op dat het bij nieuwe producten die handgemaakt zijn, een stuk minder gewoon is om te onderhandelen over de prijs.

Vlooienmarkt op Boxhagener Platz Friedrichshain Berlijn-13

Deze telefoon van Telekom heb ik maar even laten staan. Haha!

De vlooienmarkt vindt – net als alle andere vlooienmarkten in Berlijn – elke zondag plaats. Officieel begint de markt al om 10 uur, maar hij is tegen een uur of 11 pas echt helemaal opgebouwd. Prima idee om voor die tijd lekker te brunchen bij een van de vele cafe’s in Friedrichshain!

Vlooienmarkt op Boxhagener Platz
Adres: Boxhagener Platz, Friedrichshain
Tijden: Elke zondag 10.00 – 18.00 uur, m.u.v feestdagen en rouwdagen.
OV: S/U Warschauer Strasse, U5 Samariter Strasse of M10 Grünberger Strasse.

Vlooienmarkt op Boxhagener Platz Friedrichshain Berlijn-10

Vlooienmarkt op Boxhagener Platz Friedrichshain Berlijn-5

2 Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.