Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Vliegen naar Berlijn

,
0
Home » Vliegen naar Berlijn

Het is snel en praktisch en vaak ook nog erg goedkoop. Hoewel ik persoonlijk van mening ben dat voor een groot deel van de Nederlandse toeristen vliegen naar Berlijn niet noodzakelijk is en je beter voor een ander vervoer kunt kiezen, wil ik je toch informeren en een paar handige tips geven. Want op het vlak van vliegreizen naar Berlijn is er de afgelopen jaren ontzettend veel veranderd! De oude luchthavens Tegel en Schönefeld zijn gesloten, en Berlijn heeft nog maar één gloednieuw vliegveld: Flughafen Berlin-Brandenburg Willy Brandt. Op deze pagina lees je hoe je in minder dan anderhalf uur vanaf Amsterdam of Brussel naar Berlijn vliegt, hoe je vanaf het vliegveld het makkelijkste op je bestemming in Berlijn komt en waar je aan moet denken. Omdat op minder 1000 kilometer afstand van Nederland en België ligt, kun je onderaan deze pagina een handige overzicht vinden, dat je helpt te bepalen of je beter kunt vliegen, treinreizen of met de auto naar Berlijn.

Vanwege de actuele reisbeperkingen is deze pagina momenteel niet volledig/up to date. Kom later terug.

Vliegen naar Berlijn: mijn persoonlijke ervaring

In de eerste jaren dat ik in Berlijn woonde, was vliegen redelijk gemakkelijk. Na een werkdag snel naar de luchthaven en aan ’t eind van de dag ben je in Nederland! Ik ben zo een aantal keer heen en weer gevlogen naar Amsterdam, eigenlijk altijd voor last-minute familiebezoeken. Ik sta er elke keer weer van te kijken hoe snel je bijna 700 kilometer kunt overbruggen! Ik zit altijd het liefste aan het raam, installeer me met een e-reader en muziek op m’n oren en voor je het weet sta je weer aan de grond. Het is weliswaar mega snel, maar in vergelijking met treinreizen bepaald niet comfortabel. De krappe stoeltjes, het lange wachten voor douane, gate in het vliegtuig en (zeker in Berlijn) bij de bagageband… Niet altijd even prettig. Daar komt ook nog bij dat vliegen érg vervuilend is, zeker op korte afstanden. Daarom vlieg ik sinds medio 2019 vlieg bewust niet meer naar Nederland en kies ik standaard voor de trein uit comfort- en milieuoverwegingen.

Op het nieuwe vliegveld, dat officieel ‘Flughafen Berlin-Brandenburg Willy Brandt’ heet, ben ik nog niet geweest. Echter noemen we het vliegveld in de volksmond gewoon ‘BER’.

Waar moet je om denken bij vliegen naar Berlijn:

Als je vanuit Berlijn weer terugvliegt naar Nederland, moet je echt ruim de tijd nemen voorafgaand aan je vlucht. De reis vanuit de binnenstad van Berlijn naar het vliegveld is zo’n 30 tot 40 minuten (afhankelijk of je de trein of S-bahn neemt). Bovendien moet je vanwege alle controles en vervoer naar de gate toch wel twee uur van te voren aanwezig zijn. Zeker vliegmaatschappijen zoals Easyjet en Ryanair sluiten hun gates al een halfuur voor vertrek, dus dan moet je helemaal goed opletten! Zeker in het hoogseizoen staan er nog wel eens lange rijen bij de bagagedrop off en security en zolang er nog corona rondwaart zijn de controles extra streng. Iets om wel even rekening mee te houden!

Actueel! Vanwege het kleine aantal vluchten dat er vanwege de pandemie momenteel wordt uitgevoerd, is Terminal 5 voorlopig gesloten. Alle vluchten vertrekken vanuit het hoofdgebouw, Terminal 1-2.

Luchthaven Berlijn Brandenburg

Meer informatie volgt binnenkort zodra ik het vliegveld kan bezoeken. Vanwege de corona-beperkingen is dat momenteel niet of zeer beperkt mogelijk.

Rechtstreeks vliegen naar Berlijn vanuit Nederland:

Momenteel vliegt er één maatschappij driemaal daags vanaf Amsterdam naar Berlijn; de KLM. Vanaf andere vliegvelden zijn er geen vluchten naar Berlijn. Echter gelden er nog steeds strenge reisbeperkingen en zijn toeristische reizen naar Berlijn helaas nog altijd niet mogelijk. Meer informatie over Berlijn en corona kun je hier vinden: corona in Berlijn. Zodra de pandemie voorbij is en/of de reisbeperkingen naar Berlijn zijn opgeheven, vul ik de informatie op deze pagina weer aan.

Rechtstreeks vliegen naar Berlijn vanuit België:

Momenteel wordt er vanuit België niet naar Berlijn gevlogen. Echter gelden er nog steeds strenge reisbeperkingen en zijn toeristische reizen naar Berlijn helaas nog altijd niet mogelijk. Meer informatie over Berlijn en corona kun je hier vinden: corona in Berlijn. Zodra de pandemie voorbij is en/of de reisbeperkingen naar Berlijn zijn opgeheven, vul ik de informatie op deze pagina weer aan.

vliegen-naar-berlijn-tegel-1

Hoe reis ik van en naar de binnenstad vanaf de luchthaven in Berlijn?

Verreweg de gemakkelijkste en goedkoopste manier om van het vliegveld naar de binnenstad van Berlijn te reizen, is met het openbaar vervoer. Er is een heuse ‘Airport Express‘ trein (FEX) en ook de regionale treinen RE7 en de RB14 rijden naar BER. Deze brengen je in een halfuurtje van de luchthaven naar Ostkreuz, Gesundbrunnen Hauptbahnhof (Airport Express) of naar Friedrichstrasse, Alexanderplatz en Ostbahnhof (RE7 en RB14).
Daarnaast is de luchthaven nu ook volledig aangesloten op het S-bahnnet! Met de S-bahntreinen S9 en S45 kun je zo gemakkelijk van en naar het vliegveld reizen. Dit is ongeveer 45 minuten tot 1 uur.
Ook is er een expressbus, die je aansluit op het handige Metronet van de stad.

Als je van het vliegveld naar de binnenstad van Berlijn reist, kun je vanaf het vliegveld dus gemakkelijk naar je bestemming in Berlijn reizen. Kijk goed wat het dichstbijzijnde OV-station bij je bestemming is (dit kan ook een tram- of bushalte zijn!), en bepaal op basis daarvan of je met de S-bahn of met de Airport express naar je bestemming wil reizen.

Als je naar het vliegveld toe reist, is het handig dat je even van te voren goed kijkt waar je precies heen moet! Er zijn namelijk meerdere terminals, en dus ook twee treinstations! Je moet dus weten vanuit welke Terminal je weer vertrekt, om een keuze te kunnen maken hoe je reist.

Stap 1: Check van te voren op je ticket welke vlucht je hebt en houdt in de gaten vanaf welke terminal deze vertrekt. De gate maakt nog niet uit, wél de terminal. Dit kan veranderen, dus houd dit in de gaten! Een handige hiervoor is de ‘Berlin Airport’ app!
Stap 2: Raadpleeg altijd als eerste je reisplanner, bijvoorbeeld Google Maps of de BVG app. Deze vertelt je hoe je vanaf jouw locatie het beste naar het vliegveld reist. Als je aangeeft op welke Terminal je moet zijn, krijg je dus ook een passend advies met zo min mogelijk overstappen!

Airport Express en regionale treinen:

FEX (Flughafen Express)Gaat elke 30 minuten – In een halfuurtje reis je van en naar de luchthaven. Haltes: Hauptbahnhof – Gesundbrunnen – Ostkreuz – BER T1-2
Regiobahn RE7/RB14Gaat elke 60 minuten – In een halfuurtje reis je van en naar de luchthaven –  Haltes: BER T1-2- Ostbahnhof – Alexanderplatz – Friedrichstrasse – Hauptbahnhof – Zoologischer Garten – Charlottenburg.

Let op: De Airport Express en regionale treinen stoppen NIET op Terminal 5. Neem (of stap over op) de S-bahn.

S-bahnlijnen S9 en S45:

S-bahnlijn S9 –  Gaat elke 20 minuten –  Vanuit Spandau in het westen van Berlijn, reis je in een uur en kwartier naar de luchthaven, vanaf Alexanderplatz is het zo’n 45 minuten. De reistijd is dus afhankelijk van waar je opstapt.
De S9 rijdt tussen Spandau en de BER Terminal 1-2, en doet onderweg de volgende stations aan: Spandau – Stresow – Pichelsberg – Olympiastadion – Heerstrasse – Messe Süd – Westkreuz – Charlottenburg – Savignyplatz – Zoologischer Garten – Tiergarten – Bellevue – Hauptbahnhof – Friedrichstrasse – Hackescher Markt – Alexanderplatz – Jannowitzbrücke – Ostbahnhof – Warschauer Strasse – Treptower Park – Plänterwald – Baumschulenweg – Schöneweide – Betriebsbahnhof Schöneweide – Adlershof – Altglienicke – Grünbergallee – BER Terminal 5 – Waßmannsdorf – BER Terminal 1-2.

S-bahnlijn S45 Gaat elke 20 minuten – Vanaf station Südkreuz in het zuiden van Berlijn reis je in een kleine 40 minuten naar de luchthaven. De reistijd is afhankelijk van het station waar je opstapt.
De S45 rijdt tussen Südkreuz en BER Terminal 1-2, en doet onderweg de volgende stations aan: S+U Tempelhof – S+U Hermannstrasse – S+U Neukölln – Köllnische Heide – Baumschulenweg – Schöneweide – Adlershof – Altglienicke – Grünbergallee – BER Terminal 5 – Waßmannsdorf – BER Terminal 1-2.

Goed om te weten:

 • De regionale treinen stoppen enkel en alleen op Terminal 1-2
 • De S-bahntreinen S9 en S45 stoppen wél op Terminal 5.
 • Moet je naar Terminal 5 maar sta je toch ineens op het treinstatation van Terminal 1-2? Neem de S-bahn naar Terminal 5! Dit duurt zo’n 10 minuten. Dit geldt natuurlijk ook andersom!
 • De S-bahn S9 en S45 rijden elke 20 minuten, dus elke tien minuten gaat er vanaf de luchthaven een trein richting Berlijn.
 • Let op: Terminal 5 is momenteel gesloten!

Station Terminal 1-2: het treinstation van Terminal 1 en 2 ligt direct onder Terminal 1. Je kunt vanaf de aankomst zo in één keer doorlopen naar de treinen die je snel naar Ostbahnhof, Alexanderplatz of Hauptbahnhof brengen. Dit duurt ongeveer 30 minuten en er gaan vier keer per uur een trein.

Station Terminal 5 ligt net buiten de aankomst en vertrekhal, dus je moet nog een stukje lopen om daar te komen. Vanaf 2022 gaan ook de Airport Express en andere regionale treinen op Terminal 5 rijden.

Expressbussen van en naar het vliegveld

Er rijden twee expressbussen tussen het U-bahnstation Rudow (U7) en de beide Terminals 1-2 en 5. Van Rudow naar Terminal 1-2 ben je in totaal maar een kleine 20 minuten onderweg, dus in sommige gevallen kan dit verreweg de snelste verbinding met het vliegveld zijn!
Ook rijden er nog de expressbussen vanaf Rathaus Steglitz (BER1) en vanuit Potsdam (BER2).

In alle gevallen is het handig om de Berlijnse OV-app ‘BVG Fahrinfo’ en ‘BVG Tickets’ te downloaden op je telefoon en te raadplegen. Deze geeft je automatisch de snelste route van het vliegveld naar je verblijf. Meer informatie kun je vinden op mijn pagina over openbaar vervoer in Berlijn.

Handig:

 • Top tip! Zoek van te voren goed uit waar je precies naartoe moet, zo kun je vooral het aantal keren overstappen zoveel mogelijk minimaliseren.
  De airport express en regionale treinen zijn misschien sneller, maar als je dan nog met de U-bahn moet of twee keer moet overstappen, is het soms praktischer om met de S-bahn te reizen en een stukje te lopen, of via de express-bus direct een aansluiting op de U-bahn te hebben.
 • Raadpleeg daarom áltijd je reisplanner op je telefoon, zoals Google Maps of de BVG Fahrinfo App.
 • Heb je haast? Dan kun je ook een taxi nemen, maar let op: dit kan heel duur worden! Denk er ook goed om dat je je niet door een taxichauffeur laat wegkapen.

Tickets

 • Het vliegveld van Berlijn ligt buiten de stadsgrenzen van Berlijn, en dus in zone C. Dit betekent dus dat je een Einzelfahrausweis (enkele reis ticket) voor Zone ABC moet hebben of je koopt een Anschlussfahrticket (aansluitingsticket voor alleen zone C) als aanvulling op je bestaande AB-ticket (zoals een Tageskarte AB of Welcome in Berlin Card AB).
 • Tickets koop je direct bij een automaat op het station (cash of pinnen), of superhandig via je mobiel met de BVG Tickets app (Paypal of creditcard).
 • Ga je dezelfde dag nog met het OV-reizen in Berlijn? Dan is het handig om meteen al een Tageskarte aan te schaffen, dan hoef je je de rest van de dag niet meer druk te maken om het OV. Kies dan een Tageskarte ABC of een Tageskarte AB en een apart Anschlussfahrticket voor zone C.
 • Let op: laat je bij het toerismekantoor niet automatisch door de verkoper verleiden om een Welcome in Berlin Card voor zone ABC te kopen, tenzij je Potsdam bezoekt of buiten Berlijn logeert. Een Welcome in Berlin Card voor AB + een enkele Anschlussfahrticket voor zone C is stukken goedkoper! Dat vertellen ze er alleen bij het toerismekantoor niet standaard bij!

Meer weten over reizen met het OV in Berlijn, de OV-zones en andere openbaar vervoer gerelateerde zaken? Check: openbaar vervoer in Berlijn.

Wat is beter? Vliegen naar Berlijn, treinreizen of met de auto?

Deze informatie volgt binnenkort!

Leuke feitjes en weetjes

• Wil je nog eens bekijken hoe vliegveld Tegel eruit zag? In dit artikel kun je lezen over de fotoserie die ik naar aanleiding van het afscheid van Tegel maakte: Jetzt aber wirklich: auf Wiedersehen Tegel!
• Download de app Berlin Airport om je vlucht bij te kunnen houden en zo snel op de hoogte te zijn van de terminal en eventuele vertragingen/wijzigingen.

Vragen? Opmerkingen? Post hieronder je comments! – Stuur me alsjeblieft géén email met de vraag over hoe je van/naar je hotel of de luchthaven komt.