Insidertips vanuit Berlijn

Home » Vliegen naar Berlijn

Vliegen naar Berlijn

Eigenlijk is er voor je stedentrip naar Berlijn geen praktischer manier van reizen, dan met het vliegtuig. Vliegen naar Berlijn is snel, comfortabel en bovendien – met de juiste aanbieding – goed te betalen! In minder dan anderhalf uur vlieg je van Schiphol of Brussel naar een van de twee vliegvelden in Berlijn. De verbinding met de stad is vanaf de beide luchthavens supersnel en gemakkelijk, dus je staat zo in het centrum van de stad! Op deze pagina lees je over de verschillende airliners die naar Berlijn vliegen, zowel vanuit Nederland als België. Ook kun je direct boeken en hou ik je natuurlijk op de hoogte van alle aanbiedingen!

Vliegen naar Berlijn: mijn persoonlijke ervaring

Als je als Nederlander in Berlijn woont, is vliegen natuurlijk perfect. Voor snelle familiebezoeken pak ik graag het vliegtuig. Ik kan makkelijk na een werkdag naar de luchthaven  gaan en drie uur later sta ik op Schiphol. Ideaal! Inmiddels ben ik zo al een aantal keren heen en weer gehopt en sta ik er elke keer weer van te kijken hoe snel je ruim 600 kilometer kunt overbruggen! Dan lijkt de afstand Nederland-Berlijn ineens een stuk minder groot, dan wanneer je met de auto gaat. Ik zit altijd het liefste aan het raam, installeer me met een boek en muziek op m’n oren en voor je het weet sta je weer aan de grond. Snel, comfortabel en niet eens zo heel erg veel duurder dan andere reisopties. Een groot voordeel vind ik de vele vliegmaatschappijen die op Berlijn vliegen, zodat je altijd kunt kiezen uit meerdere aanbieders én de beste prijs. Zo kun je soms voor échte budgetprijsjes heen en weer. Het nadeel voor mij is dat mijn familie vooral in het noorden en het oosten van het land woont, waardoor Schiphol vaak nét iets te ver weg is. Maar voor een tripje naar Amsterdam of Rotterdam is vliegen natuurlijk ideaal!

Als ik moet vliegen vanaf Tegel of Schönefeld, zorg ik er toch voor dat ik echt twee uur van te voren op de luchthaven ben. Zo voorkom ik dat ik m’n vlucht mis, met name bij EasyJet vanaf Schönefeld sluiten de gates al een halfuur voor de vertrektijd van de vlucht. Opletten dus! Zeker in het hoogseizoen staan er nog wel eens lange rijen bij de bagagedrop off en security. Iets om wel even rekening mee te houden! Na de security lees ik rustig een boek of kijk ik naar de vliegtuigen op het platform. Zo vliegt de tijd vaak voorbij en kun je al snel boarden!

Vliegen van Schiphol naar Berlijn – Timelapse

Vliegen op Tegel of Schönefeld?

Zolang er nog twee vliegvelden zijn, sta je voor de keuze of je naar Tegel of Schönefeld vliegt, als je naar Berlijn komt met het vliegtuig. Beide luchthavens hebben zo hun voordelen, beide hebben ook de nodige nadelen. Ik zet ze hieronder kort en overzichtelijk voor je op een rij:

Berlijn Schönefeld (SXF)
Capaciteit: 10 miljoen passagiers per jaar
Locatie: 18 km ten zuid-oosten van het stadscentrum
Reistijd vanaf Alexanderplatz: 30 tot 45 minuten

Voordelen:
Goede verbinding met de S-bahn S9 en rechtstreekse trein (RE7) van/naar Alexanderplatz
Korte rijen en minder wachttijd, want kleiner vliegveld
Een verrassend grote hoeveelheid tax-free winkels na de security

Hier landen de goedkopere vluchten van budgetmaatschappijen, zoals EasyJet en RyanAir.
Relatief weinig vertraging

Nadelen:
Onlogische indeling
Weinig zitplek
Verouderd

Berlijn Tegel (TXL)
Capaciteit: 20 miljoen passagiers per jaar
Locatie: 8 km ten noord-westen van het stadscentrum
Reistijd vanaf Alexanderplatz30 tot 40 minuten

Voordelen:
Internationaal vliegveld
Goede verbinding met een bus TXL naar Alexanderplatz
Compact vliegveld

Nadelen:
Erg oud en aftands vliegveld
Grote capaciteitsproblemen

Veel vertragingen bij aankomst en vertrek
Grote problemen met bagage. Veel koffers raken zoek.

vliegen-naar-berlijn-tegel-7

Zoals je ziet hebben beide vliegvelden hun eigen voor- en nadelen. Zelf woon ik niet zo ver van Schönefeld airport af, waardoor mijn keuze daar wat vaker op valt. Door de goede S-bahn verbinding is dat misschien nog wel makkelijker dan naar Tegel! En dan kan ik meteen wennen aan het nieuwe vliegveld, als dat ooit open gaat.
Waar ik persoonlijk goed naar zou kijken voor je boekt, is waar het hotel of hostel van je keuze ligt. In welke wijk wil je zitten? Als je kiest voor een bestemming aan de oostkant van de stad (Mitte, Prenzlauer Berg, Kreuzberg, Neukölln of Friedrichshain) dan doe je er wellicht goed aan om via Schönefeld te vliegen. Is je bestemming Wedding, Mitte, Tiergarten, Charlottenburg of Schöneberg? Dan is Tegel wellicht veel gemakkelijker voor je! En als het je dan nog niet uitmaakt? Dan kan wellicht je portemonnee de beste keuze voor je maken. Over het algemeen zijn de vluchten naar Schönefeld iets goedkoper, maar zowel Transavia en KLM bieden met regelmaat goede aanbiedingen, waardoor een goede vergelijking tussen de aanbieders wellicht de moeite waard is.

Rechtstreeks vliegen naar Berlijn vanuit Nederland:

Er vliegen momenteel twee maatschappijen vanuit Berlijn naar Nederland. Dit zijn KLM en de Britse prijsvechter Easyjet. Hiermee kun je vanaf Schiphol meerdere keren per dag naar Berlijn vliegen. In het overzicht hieronder vind je alle basisinformatie over de aanbieder en de vluchten naar Berlijn in het bijzonder. Let er echter wel goed op dat je zelf de informatie nog eens dubbelcheckt, want het kan regelmatig veranderen. Hou er ook rekening mee dat de weergegeven ‘vanaf’ prijzen exclusief eventuele ruimbagage, stoelreservering en andere extra’s zijn.

vliegen-naar-berlijn-tegel-1

Vliegen naar Berlijn met KLM

Traject: Schiphol Airport – Berlijn Tegel
Aantal vluchten per dag: 6
Prijzen vanaf: 99 euro retour
Flight time: 1 uur, 15 minuten
Boek nu direct op KLM.nl

Vliegen naar Berlijn met Easyjet

Traject: Schiphol Airport – Berlijn Schönefeld
Aantal vluchten per dag: 3
Prijzen vanaf: 58 euro retour
Flight time: 1 uur, 25 minuten
Boek nu direct bij Easyjet

Aanbiedingen

Elke dag komen er weer tientallen aanbiedingen bij voor vluchten naar Berlijn vanaf de bekende Nederlandse luchthavens. Klik op één van der onderstaande links om de nieuwste aanbiedingen voor vliegreizen te bekijken.*

Rechtstreeks vliegen naar Berlijn vanuit België:

Vliegen naar Berlijn met Ryanair

Traject: Brussel Airport (BRU) – Berlijn Tegel
Aantal vluchten per dag: 3
Prijzen vanaf: 30 euro retour
Flight time: 1 uur, 25 minuten
Boek nu direct bij Ryanair

Vliegen naar Berlijn met Easyjet:

Traject: Brussel Airport (BRU) – Berlijn Schönefeld
Aantal vluchten per dag/week: 3
Prijzen vanaf: 44 euro retour
Flight time: 1 uur, 35 minuten
Boek nu direct bij Easyjet

Vliegen naar Berlijn met Brussels Airlines

Traject: Brussel Airport (BRU) – Berlijn Tegel
Aantal vluchten per dag/week: 5
Prijzen vanaf: 67 euro retour
Flight time: 1 uur, 25 minuten
Boek nu direct bij Brussels Airlines

Aanbiedingen

Elke dag komen er weer tientallen aanbiedingen bij voor vluchten naar Berlijn vanaf Brussel. Klik op één van der onderstaande links om de nieuwste aanbiedingen voor vliegreizen te bekijken.*

Hoe reis ik van het vliegveld naar het centrum van Berlijn?

Vanaf Tegel Airport: Vanaf de luchthaven gaat er een rechtstreekse bus naar Berlijn Hauptbahnhof en Alexanderplatz, in het centrum van de stad. Deze bus ‘TXL’ vertrekt doorgaans elke vijf minuten. Je kunt ook een bus (128) nemen naar de Kurt Schumacher Damm en daar op de U-bahn-lijn 6 stappen. Deze rijdt direct door richting Friedrichstrasse en Kreuzberg.
Vanaf Schönefeld Airport: Vanaf de luchthaven kun je met de regionale treinen RE7 en RB14 (Airport Express) naar het centrum van Berlijn reizen. Je kunt ook in de S-Bahn (S9 en S45) stappen. Deze vertrekt vaker dan de regionale treinen, maar doet er wel iets langer over. De S9 en S45 brengen je naar de ring van Berlijn, vanwaar je op Ostkreuz of Südkreuz op de S-bahn naar het centrum van de stad overstapt.
Meer informatie kun je vinden op mijn pagina over openbaar vervoer in Berlijn.

vliegen-naar-berlijn-tegel-10

Hoe zit dat nou met dat nieuwe vliegveld?

Nog altijd is het nieuwe vliegveld ‘Flughafen Willy Brandt‘ (ook wel bekend als Berlin Airport of BER) niet geopend. Berlijn heeft niet voor niets twee luchthavens, dit stamt uit de tijd van de DDR. West-Berlijn had twee vliegvelden, Tegel en Tempelhof Airport. In Oost-Berlijn werd er gevlogen vanaf Schönefeld. Na de Wende werd Tempelhof gesloten en groeide het aantal bezoekers dat wilde vliegen naar Berlijn sterk. De beide luchthavens Tegel en Schönefeld werden dus steeds drukker. Samen verzorgden zij in 2014 zo’n 30 miljoen passagiers! Daarom werd er besloten dat er een nieuw vliegveld moest komen, dat de drukte van de beide oude luchthavens kon overnemen, en bovendien als groter en internationaler vliegveld kon fungeren. In 2006 werd begonnen met de bouw, maar inmiddels tien jaar later is het nog niet af en bovendien zijn de kosten gigantisch uit de hand gelopen. Het budget is inmiddels met meerdere miljarden overschreden, er zijn continue problemen met brandveiligheid en andere faciliteiten, en kan daarom het vliegveld nog steeds niet open. Het is in de plaatselijke politiek, maar ook in de kranten en bij het koffieapparaat, veelvuldig onderwerp van gesprek.

Actueel:
Zoals het er begin 2018 voor staat, is de verwachting dat BER pas begin 2021 open gaat. Er zijn nog teveel problemen met de brandveiligheid. Tegel Airport sluit dan direct, Schönefeld wordt samengevoegd met BER. Dat betekent dat je nog maar naar één vliegveld kunt vliegen en dat is het grotere BER. Maar deze openingsdatum is al meerdere malen verschoven, dus het is nog maar afwachten of het ook echt zo gaat. Meer informatie via istderberschonfertig.de. Hier vind je een checklijst met wat er nog moet gebeuren aan het nieuwe vliegveld en hoeveel dagen het vliegveld inmiddels te laat geopend is.