Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Hoera! Vijf jaar Wattedoeninberlijn.nl!

,
13
Home » Hoera! Vijf jaar Wattedoeninberlijn.nl!

Je knippert een paar keer met je ogen en voorbij zijn ze, vijf jaar. Onlangs was het namelijk alweer vijf jaar geleden dat ik Wattedoeninberlijn.nl startte. Een website die eigenlijk bedoeld was voor wat tips, nadat ik via Twitter van ontzettend veel mensen herhaaldelijk de vraag kreeg ‘Hé Emma, ik kom naar Berlijn… Wat moet ik daar eigenlijk doen?’. We woonden net een paar weken in Berlijn (2013) en mensen werden via Twitter maar ook via Facebook massaal naar mij verwezen. ‘Emma woont in Berlijn, zij kan je vast wel wat tips geven’. Ik begreep dat nooit zo, er waren toch al zoveel websites (Nederlandstalig en Engelstalig) over Berlijn en ook toen al stond Google propvol met tips. ‘Ja, maar we willen jóuw persoonlijke tips!’. zucht

Als eerste had ik in mijn mail een vaste draft staan, die ik kon kopiëren en plakken. Tips voor koffie, currywurst, een paar leuke musea en restaurants. Daarna maakte ik op spems.nl, mijn toenmalige website en blog (bestaat niet meer), een aparte pagina. Het adres werd: spems.nl/wattedoeninberlijn. Ik schreef al af en toe persoonlijke verhalen voor die site, en natuurlijk over onze emigratie. Verhalen te over dus, maar ook foto’s. Foto’s van die eerste (overigens extreem hete) zomer in Berlijn in 2013. Ik trok er voor ’t eerst echt met de camera op uit en merkte dat ik met die foto’s eigenlijk geen kant op kon. Tja, en toen ging het kriebelen. Zal ik dan toch… Ik begon met een Engelstalig project, LiveLifeBerlin. Maar ik merkte al snel dat het Engels toch niet de taal voor me was om me prettig in uit te kunnen drukken. Ik schreef liever in het Nederlands en daar kwam het plan voor een Nederlandstalige website over Berlijn om de hoek kijken.

Ondertussen worstelde ik daar wel een beetje mee. Hoe kon ik iets maken dat nog niet bestond? Wat hadden andere sites niet, dat ik wellicht wel kon bieden? Ik kwam uit op een serie met onderwerpen en besloot daar een eigen draai aan te geven. Ik had net de eerste stapjes gezet in de wereld van zoekmachine-optimalisatie (SEO, zorgen dat je goed vindbaar bent in Google) en besloot wattedoeninberlijn.nl vast te leggen en te gebruiken als een soort speeltuin. Berlijnverhalen en foto’s kregen zo een plek, ik kon zo makkelijker mijn tips met lezers delen én meteen nieuwe SEO-technieken uitproberen. Dus zo geschiedde! Via het bijbehorende Twitteraccount @doeninberlijn, stuurde ik mijn allereerste tweet de deur uit op 23 november 2014. “Nou, daar zijn we dan! Neem een kijkje op wattedoeninberlijn.nl en laat gerust horen wat je van deze uitbreiding vindt!” Wat te doen in Berlijn was geboren!Waar DoeninBerlijn in de eerste jaren vooral bedoeld was als hobby, merkte ik al snel hoeveel ik in het project kwijt kon. Schrijven, optimaliseren, fotograferen en op basis van feedback van lezers meer tips zoeken en uitbreiden. Van een ietwat persoonlijk blog, werd wattedoeninberlijn.nl al snel een vooral praktische website. Wat kun je doen in Berlijn op zondag, als alle winkels dicht zijn. Wat kun je doen in Berlijn als… je op zoek bent naar de beste koffie? De lekkerste hamburgers? De overheerlijkste cheesecake? In februari 2015 volgde er een eerste echte logo. Het werd een soort van verzameling van Berlijnse elementen zoals de Brandenburger Tor en de Fernsehturm, maar ook met vogels, refererend aan het bekende nummer van Klein Orkest. De deur in de Berlijnse muur moest verwijzen naar mijn idee achter de site; een kijkje achter de grote bekende bezienswaardigheden, om meer te ontdekken dan alleen de standaard tips. Symboliek heeft me altijd al getrokken wat dat betreft!

Zo ging het een tijdje door. Wattedoeninberlijn.nl werd groter en groter, en tot mijn grote verbazing zag ik het ‘wat te doen in…’ steeds meer terugkomen bij andere bloggers en zelfs bij grote bedrijven. Als je ‘wat te doen in Berlijn’ in typte bij Google, vond je niet alleen meer mijn website en wat aanverwante zoekresultaten, maar kwamen ook advertenties van de ANWB, Booking en Tripadvisor en andere reisorganisaties. Bloggers schreven artikelen met ‘Wat te doen in Praag’ of ‘Doen in Brugge’. Wauw! Kennelijk werkte dit!

In 2016 verloor ik mijn baan, waarop ik in 2017 de kans om zelfstandig te worden met beide handen aangreep. Ik gaf bij de Agentur für Arbeit (Duitse UWV) aan dat ik me vanuit werkloosheid zelfstandig wilde maken en kon weer met een doel aan de slag. Heerlijk! Ik begon te werken aan een nieuw design van mijn site én een nieuw logo, mijn mooie Berlijnse Beer (stadswapen sinds 1280!) in Duitse kleuren, die ‘noch einen Koffer in Berlin heeft. Dit logo staat inmiddels alweer bijna drie jaar op mijn site en heeft nog niets van haar schoonheid verloren! Ook was dat het moment dat ik besloot om van mijn website toch een allround praktische site te maken, waar – als het even kan – niets aan informatie ontbreekt. Grinnikend kom ik nog altijd tot de conclusie dat ik daar nog lang niet ben, haha! Maar een hoop informatie is er al wel te vinden. Er staan inmiddels meer dan 270 artikelen online (en 59 in concept haha!), met meer dan voldoende tips om je weekend of midweek in Berlijn mee te vullen. Daar ben ik super trots op!

Ik hoop trouwens dat iedereen die deze site met enige regelmaat bezoekt, weet dat achter elke vrouw een dappere man staat (- gniffel – die moedig weerstand biedt alle grillen en nieuwe ventures die wekelijks veranderen). Want eerlijk is eerlijk, zonder Kees was ik helemaal nergens. Mijn website had er lang niet zo mooi uitgezien en was waarschijnlijk al volledig vastgelopen wegens veel te log en zwaar. En ik had er nooit mijn voltijd bedrijf van kunnen maken. Want Kees werkt namelijk wél voltijds op een kantoor, maar investeert daarnaast zijn vrije tijd, energie, bloed, zweet én tranen in wattedoeninberlijn.nl. In 2016 ontwikkelde hij de Berlijnkalender, in 2017 bouwde hij helemaal zelf een onafhankelijk boekingsformulier voor de rondleidingen.

Ik zal jullie niet verder vermoeien met details, maar ik kan je melden dat dat bouwen van dat formulier voor Kees een ENORME HOEVEELHEID werk was, bovendien iets wat hij nog nooit eerder had gedaan, én moest doen met kennis en kunde die hij zich deels zelf heeft aangeleerd. Ik ben nog steeds compleet in awe dat het gewoon überhaupt gelukt is. Het boekingsformulier is afgelopen september nog eens een keer helemaal vernieuwd én beveiligd, zodat ‘ie aan alle nieuwe regeltjes uit de bankenwereld voldoet. Wattedoeninberlijn.nl is dus niet alleen mijn site, maar ook van Kees en hij is minstens zo verantwoordelijk voor het succes ervan, als ik. Kees helpt en motiveert mij, maar luistert ook alweer vijf jaar naar mijn geleuter over dit restaurant, of dat museum, of die tentoonstelling en alle dingen die ik geweldig vind (maar voor hem minder interessant zijn). Ik bedoel; we kennen allemaal ‘help mijn man heeft een hobby’, maar ‘help mijn vrouw heeft een hobby‘ zou een prima sequel zijn. Mijn liefste lief, uit de grond van mijn hart; dankjewel. Zonder jou was wattedoeninberlijn.nl waarschijnlijk gewoon een uit de hand gelopen hobby gebleven, die waarschijnlijk nooit helemaal van de grond was gekomen. Ik ben je oneindig dankbaar en beloof om me altijd volledig en voor de volle 100% voor wattedoeninberlijn.nl in te zetten. Scouts honour! Mocht je Kees willen bedanken, stuur hem dan een berichtje via twitter: @keesromkes. Vind ie leuk!

Inmiddels is het bijna eind 2019 en kan ik niet geloven wat een bijzondere vijf jaar ik achter de rug heb. Ik mag tegen de 20.000 bezoekers per maand (sjeez louise!) verwelkomen op mijn website. Ik heb alleen al in 2019 meer dan 600(!) mensen rondgeleid en mijn stad mogen laten zien. Door mijn site en bijbehorende social media, heb ik geweldig leuke en enthousiaste mensen leren kennen, met wie ik mijn passie voor Berlijn mag delen. Voor mijn werk mag ik naar buiten, het hele jaar rond zelfs, en hoef ik niet verplicht dag in dag uit, binnen op een kantoor te zitten. Ik kan níet genoeg benadrukken wat een gigantisch voorrecht ik dat vind. Nog altijd heb ik veel plezier in het ontdekken van nieuwe tentoonstellingen, restaurants, koffiezaakjes, winkeltjes en andere nieuwe dingen in deze snel veranderende stad.

De afgelopen vijf jaar keihard werken, hebben me vooral één ding geleerd. Laat je nooit, maar dan ook nooit tegenhouden om te doen wat je leuk vindt. Niet door iemand die vindt dat je werk eigenlijk gewoon een hobby is, niet door iemand die jaloers is, niet door iemand die liever ziet dat je – net als alle andere ‘gewonemensen – naar kantoor gaat, of door iemand die het belachelijk vind dat je de steun van je man nodig hebt om te kunnen doen wat je doet. Doe wat je zelf wil, werk hard, hou je doel voor ogen, ook als het moeilijk is en waardeer de steun, hulp en motivatie van je omgeving. Want voor je het weet, kun je terugkijken op een bijzondere periode. En dan kun je zomaar eens tot de conclusie komen dat je toch bést donders trots kunt zijn op wat je voor elkaar hebt gebokst! Op naar de volgende vijf jaar!


Natuurlijk kan ik dit niet schrijven zonder jullie, mijn lezers, enorm te bedanken. Ik ben ontzettend blij dat jullie zoveel aan mijn site hebben en genieten van de vele tips en verhalen die ik maak. Ik vind het nog altijd geweldig om jullie feedback te lezen en ben trots dat ik iets mag bijdragen aan jullie vakanties, stedentrips, werktripjes of spontane bezoeken aan Berlijn!

Bijzonder veel dank gaat ook uit naar een aantal van mijn vaste lezers, en de leden van het “DoeninBerlijn-promo-team”, haha!: Elise, Sander H, Corry, Suzanne U., Suzan A, Elma, Martin, Lisette, Sacha, Birgit, Anouskha, Caroline, Jeffrey, Rick, Sabine, Douwe & Herma en de vele, VELE anderen die altijd zo vol enthousiasme reageren op wat ik schrijf, post of vertel én andere mensen wijzen op mijn site, rondleidingen en tips. Jullie zijn stuk voor stuk geweldig en ik heb heel veel aan jullie te danken!

13 Comments

 • Audrey schreef:

  Gefeliciteerd, Emma! En wat een geluk heb je met Kees <3

 • Netty Bot- van Rijswijk schreef:

  Wij zijn ieder jaar 2 à 3 weken in Berlijn. Bekijken met veel plezier je tips en gebruiken ze ook regelmatig om nieuwe dingen te ontdekken. Jammer dat we in april niet in Berlijn zijn, anders had ik ons zeker ingeschreven om in het echt kennis met je te maken. Hartelijk dank, groet van Peter en Netty Bot uit Nederland.

  • Emma schreef:

   Hallo Peter en Nelly, wat leuk om te horen dat jullie er zoveel aan hebben! Wellicht zie ik jullie een andere keer, wellicht bij een rondleiding? Lieve groeten!

 • Elma schreef:

  Wow ! Natuurlijk nog gefelicteerd met al dit moois. Wat goed om nu eens te lezen hoe het allemaal zo is gekomen. Je weet altijd alles heel boeiend te beschrijven met prachtige foto’s. En natuurlijk ook een grote pluim voor Kees van mij.
  En laat ik nou net toevallig op 19 april wel in Berlijn zijn ….ik verheug me er nu al op.
  Jouw site promoten is logisch, want dat is gewoon verplichte kost voor iedereen die naar Berlijn wil.
  Hoop nog vele jaren hiervan te mogen genieten.

 • Jos Candel schreef:

  Emma en Kees uiteraard van harte met jullie lustrum. Hopen elkaar weer snel in de mooie stad Berlijn te zien.
  Groet Jos en Lini Candel.

 • Jan Groenewoud schreef:

  Van harte gefeliciteerd !

 • Danny Kuijpers schreef:

  Emma en Kees van harte gefeliciteerd! Ik bezoek Berlijn sinds een jaar of 10 vrij frequent en mijn vrouw (die ik februari 2017 leerde kennen – en nu ruim een jaar getrouwd) is ook besmet geraakt met mijn liefde voor deze stad. Wat is het toch leuk om regelmatig deze website te bezoeken. De ene keer bewust op zoek naar bepaalde informatie, de andere keer getriggerd door de aankondigingen in de nieuwsbrief. En wie weet verhuizen we er ook ooit een keer naar toe.

  We wensen jullie nog heel veel plezier toe – in Berlijn zelf – maar ook met de website. Mach’s gut!

 • lottevdw schreef:

  Hoera, wat leuk! Laat er nog maar veel jaren bijkomen, ik lees je verhalen en tips graag. En zo tof dat je gewoon een feestje organiseert!

 • Erik schreef:

  Net voor het slapen gaan hier in Berlijn krijg ik je adres door !
  Morgen aan de slag :)!
  Met een ferme groet, Erik

 • Van harte gefeliciteerd met je jubileum! Wauw, wat heb je in korte tijd een succesvol bedrijf weten op te zetten! En die alleen nog maar gaat groeien de komende jaren. Ik voel me als Nederlandse gids in Londen vaak als een collega van je en geniet altijd van de fascinerende (geschiedenis)verhalen over jouw stad en ook fantastische street artwerken. Wat dat betreft hebben we een vergelijkbare smaak en dat schept niet alleen een band, maar is voor mij ook een geruststelling wetende dat ik ook met mijn persoonlijke interesses mijn blog en diensten kan laten groeien, dus dubbel bedankt voor de online gezelligheid, informatie, inspiratie en motivatie. Je hebt je succes dubbel en dwars verdiend en het was super om je afgelopen zomer eindelijk eens in het echt ontmoet te hebben! En ook alle lof voor Kees natuurlijk, wat fijn dat hij zo achter je staat! En ik moest hartelijk lachen om je ‘grillen en nieuwe ventures die wekelijks veranderen’, zoooo herkenbaar ha ha! Maar je doet het hartstikke goed, dat is duidelijk. Dus laat die grillen en creatieve ideeën gewoon komen! Op naar de volgende mooie 5 jaren voor je blog! Dikke felicitatiekus: X

  • Emma schreef:

   Ooooh lieverd, wat een fijne reactie! Dankjewel! Natuurlijk zijn we collega’s, we doen (in de basis bezien) voor een deel hetzelfde werk en houden beide van onze eigen stad! :-) Ik vind het superfijn om te lezen dat we elkaar inspireren (want ik leer en geniet ook van wat jij doet!) en hoop dat we beide nog een hele tijd doorgaan! Heel veel liefs naar London toe en hopelijk tot snel weer! X

   • Dit is nou wat ik zo leuk vind aan het bloggen, nieuwe vriendschappen die anders niet waren ontstaan en gewoon oprecht van elkaars werk en succesverhalen genieten, heerlijk! :-) xx

Leave A Reply

Your email address will not be published.