Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Dem deutschen Volke • Videoprojectie over de Reichstag

,
1
Home » Dem deutschen Volke • Videoprojectie over de Reichstag

Het gebeurt elke avond in de zomermaanden. Hordes mensen spoeden zich vlak voor zonsondergang naar de Reichstag. Sommigen dragen een picnikmand en een deken, anderen gewoon wat biertjes in de hand. De meesten zelfs niets. Allemaal nemen ze plaats op de trappen direct achter de Reichstag, aan de Spree. Het is niet alsof er zo een voorstelling begint, maar die is er ook echt! Want elke zomeravond wordt hier – gratis en voor niets – in de open lucht een film over de geschiedenis van het Duitse parlement vertoond

De film ‘Dem deutschen Volke – Eine parlamentarische Spurensuche vom Reichstag zum Bundestag’ (Van het Duitse volk – een parlementaire speurtocht van Rijksdag tot Bondsdag) wordt elke zomeravond twee keer geprojecteerd op de façade van het Marie-Elisabeh Lüders Haus. Dit grote pand aan de overzijde van de Spree, is overdag een belangrijk regeringsgebouw. Als iedereen naar huis is, en de zon onder gaat, gaan de projectoren aan en staat het moderne gebouw helemaal in het licht. Niet veel later start de projectie vanaf de grote projector-toren achter de Reichstag en begint de film: ‘Hier schlägt das Herz der Demokratie, oder es schlägt nicht’. (hier slaat het hart van de democratie, of het slaat helemaal niet).

In de volgende dertig minuten neemt een prachtige video je mee terug in de historie van de Duitse democratie. Zoals je wellicht wel weet was het geen makkelijke weg! Van het begin in de Duitse Keizertijd (1871) langs de Eerste wereldoorlog, de Weimarrepubliek en een moeilijke tijd, tot het in 1933 tot een einde aan de democratie komt. Na de Tweede Wereldoorlog volgen de gebeurtenissen elkaar snel op: de deling van Berlijn, de Luchtbrug in 1948, de bouw van de Berlijnse muur in 1961, de vlucht van duizenden Oost-Duitsers naar West-Duitsland en uiteindelijk de Mauerfall in 1989.

Maar daarmee is het nog niet klaar. De hereniging van Duitsland wordt natuurlijk getoond, net als het inpakken van het gebouw door Christo en Jeanne Claude, voorafgaand aan de verbouwing van het pand. En natuurlijk wordt er kort stilgestaan bij de werking van de Reichstag als parlementsgebouw vandaag de dag. De bijzondere historische beelden op het 400 vierkante meter ronde raam maken indruk. Terwijl de bekende beelden van de luchtbrug of Mauerbau te zien zijn, wordt op nog zeven andere delen van het gebouw afbeeldingen (zoals overvliegende vliegtuigen of stukken Berlijnse muur) geprojecteerd. Samen met de laserbeelden die ook tot het Paul Lobe Haus reiken, de muziek die van verschillende kanten komt en de opbouw van de film zelf, is het een hele bijzondere ervaring. De Reichstag, waar de film over gaat, staat ondertussen als eeuwige stille getuige van alle geschiedenis achter het publiek.

Zo vliegt het halfuur voorbij! Het is een ontzettend mooie en zelfs wat emotionele filmprojectie, met heel veel hits, zoals het prachtige ‘weil ich wieder zuhause bin‘ van Knappe, ‘Am Tagen wie diese‘ van Die Toten Hosen, ‘Sowieso‘ van Mark Forster en meer Duitstalige hits. Meer dan een miljoen bezoekers hebben de projectie gezien, die met de Engelse ondertiteling ook goed te volgen is voor bezoekers die geen Duits verstaan. Zeker op een mooie zomeravond is het een moment in Berlijn dat je niet mag missen!

Wanneer en hoelaat is de videoprojectie over de Reichstag te zien?

Omdat het tijdstip van de zonsondergang gedurende de zomer verandert, begint de projectie van de documentairefilm elke zoveel weken op een ander tijdstip. Hieronder kun je de tijden voor de filmprojectie van 2023 bekijken:

  • Vanaf 2. Juli om 22.15 uur
  • Vanaf 14. Juli om 22.00 uur
  • Vanaf 28. Juli om 21.45 uur
  • Vanaf 11. August om 21.15 uur
  • Vanaf 25. August om 20.45 uur
  • Vanaf 8. September om 20.15 uur
  • De laatste vertoning van het jaar is altijd op de avond van 3 oktober 2023 (Dag van de Duitse eenheid).

De film wordt altijd tweemaal achter elkaar vertoond!

Videoprojectie ‘Dem deutschen Volke’ in het Regierungsviertel

Data: Jaarlijks vanaf de eerste maandag van juli tot en met de avond van 3 oktober. In 2023 is de film vanaf de avond van 3 juli te zien.

Duur: 30 minuten
Waar: Friedrich Ebert Platz, in Mitte, direct achter de Reichstag aan de Spree. Hier zijn trappen waar je plaats op kunt nemen.
OV: U5 Bundestag of Brandenburger Tor, of wandel langs de Spree vanaf S+U Friedrichstrasse
Entree: gratis

Meer informatie: bundestag.de

One Comment

  • Olga Korunka schreef:

    Nog een fijn blog over Berlijn, krijg hem net op tijd door van een andere Berlijnliefhebber voordat ik weer heen ga….de voorpret is begonnen, dankjewel Emma !

Leave A Reply

Your email address will not be published.