Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Nieuw: Urban Nation Street Art Museum

,
2
Home » Nieuw: Urban Nation Street Art Museum
Dat Berlijn groeit, ontwikkelt en verandert, dat is iedereen inmiddels wel duidelijk. De partystad wordt langzaam maar zeker volwassen. Onlangs was er een specifiek moment, dat dat nogmaals onderstreepte: street art collectief Urban Nation opende het Urban Nation Museum for Contemporary art. Dit is het allereerste échte Street Art museum ter wereld, nog niet eerder is er zoiets tofs gemaakt. Hier zie je geen kleurrijke werken op muren in achterafstraatjes, maar mooie grote werken op canvas en hout, onaangetast en goed uitgelicht. In dit artikel laat ik je zien wat je van dit museum kunt verwachten en waarom deze evolutie van Street Art helemaal zo slecht nog niet is!

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk was het dan zover, het Urban Nation Street Art Musuem is geopend! Aan een drukke doorgaande weg in Schöneberg, is het grote pand met twee verdiepingen helemaal gevuld met de mooiste street art, van bekende en minder bekende kunstenaars en artiesten. Van Herakut, Marina Izumi en natuurlijk de beruchte Berlijnse 1Up Crew; al deze artiesten hebben aan dit museum meegewerkt. Ik bracht een bezoekje aan het museum en liet me meevoeren in een organza van prachtige werken én een volledig nieuwe kijk op street art.

De organisatie Urban Nation bestaat sinds 2013 en zet onder andere haar netwerk van artiesten in, om de veelal saaie en grijze Berlijnse muren, te voorzien van prachtige kunst. Dit project heet One Wall, waarbij Urban Nation vijf keer per jaar kunstenaars met bedrijven en eigenaren in contact brengt. Zo hebben we in Berlijn de meest mooie murals gekregen. Bekende voorbeelden zijn onder andere Make Art Not War van Stephen Fairey op de Mehringplatz en het prachtige Mother Earth van Herakut in Weissensee. Een ander project van Urban Nation is Project M/, waarbij curators en galerieën aan elkaar worden verbonden.

Maar naast genieten van street art in de open buitenlucht, had Urban Nation al jaren het idee om street art ook naar binnen te brengen. Ruim anderhalf jaar is er aan het museum gewerkt, tot het in september 2017 éindelijk de deuren opende. En het is een heus museum! Prachtige witte wanden, mooie verlichting, een officiële curator en een stichting, die het museum ondersteunt. Bovendien is de street art hier vrij van vandalisme en klagende buren en is er genoeg ruimte voor geinteresseerden om in alle rust het werk te bekijken. En het mooiste? De kunstenaars krijgen de mogelijkheid om in alle rust te werken en zo hun mooiste werk af te leveren.

Street Art Museum aan een open lucht galerij

Het Street Art museum ligt in Schöneberg, in een oud pand aan de Bülowstrasse. Het voormalige winkelpand waar het museum nu in zit, werd ruim twee jaar geleden volledig gestript en verbouwd. Bij het ontwerpen van de binnenzijde van het museum, is gekozen om de muur traditioneel wit te houden. Op de muren is dus geen street art aangebracht. Vrijwel alle werken zijn op canvas op hout, met spray paint, acryl- of olieverf. Toch is er geprobeerd om de street art sfeer te behouden, de vloer is volledig zwart en lijkt op asfalt. Via een slingerende weg die over twee verdiepingen loopt, lijkt het net alsof je vanaf straatniveau naar kunst kijkt. Zo blijft het street art! Het museum is verder ingedeeld per categorie. Er is een prachtige galerij met portretten, er zijn werken die om natuur draaien, maar er zijn natuurlijk ook genoeg protest-werken, die ingaan op de actualiteit. Precies zoals we van street art gewend zijn!

Street art museum – Mijn eerste indruk

Vlak na de opening bezocht ik deze nieuwe highlight in het fijne Schöneberg. Ik was direct bij binnenkomst overweldigd door de grote hoeveelheid kunst. Er zijn genoeg galeries en tentoonstellingen waar maar een paar werken hangen, maar dit is van een geheel andere orde! Overal waar je kijkt hangen de mooiste werken. Grote spay paints, prachtige paste-ups en zelfs een uit de muur gehakt werk van Vhills! En een geweldige paste-up van Roa, op een houten drieluik. Ook leerde ik nieuwe artiesten kennen, zoals de origami-kunst van Mademoiselle Maurice. Wauw! Na even wennen was ik toch erg onder de indruk. Hoe anders en hoeveel leuker is het om street art op deze manier te kunnen bekijken. Of is het nog wel street art? Is dit niet gewoon moderne kunst?

Jackson Chameleon – ROA

Times & Life – Mademoiselle Maurice

Daarom kon ik me toch niet helemaal aan de gedachte onttrekken: “hoort dit soort prachtige kunst niet gewoon op straat?“Is dit nog wel écht street art?”
Zeker bij een aantal prachtige werken van Herakut, Onur&Wes21 of Maser, die horen eigenlijk thuis op straat. Niet direct in een museum. Maar daar zit ook meteen het verschil. Want wat je op straat ziet, is vluchtig en tijdelijk. Het werk wordt al snel bekleed of zelfs weggehaald of overgeschilderd. Maar met de huidige bouw- en renovatiewoede in Berlijn, is het ook goed mogelijk dat een pand wordt gesloopt of gerestaureerd. Zo verdwijnt heel veel street art na een tijdje weer en daardoor is het vergankelijk. In principe is dat natuurlijk niet erg, want dat hoort bij street art en bij Berlijn. Maar street art is in de afgelopen jaren veel meer geworden dan een beetje kladden of tags op een stuk muur spuiten. Street art is échte kunst geworden. Prachtig om te zien, soms zelfs mind blowing. Dan is het zonde dat zulke mooie dingen verdwijnen! En daar zit hem ’t doel van het Street Art Museum: moderne kunstenaars de ruimte geven om het mooiste werk te maken dat ze kunnen, en dát laten zien.

Overigens heb ik ook voor het eerste nieuwe dingen gezien van artiesten die ik bijvoorbeeld alleen nog van murals of spray paints kende. Zo heeft de 1UP-crew een geweldig gaaf beeld gemaakt van hun lege verfspuitbussen, natuurlijk met hun eigen naam als focus. Ook ontdekte ik een geweldige trap in regenboogkleuren, met een prachtig gedicht dat je aan het denken zet. Weer iets heel nieuws en anders, een leuke ontdekking!

Kortom: het Street Art museum in Berlijn is absoluut een aanrader. Verwacht geen typische hiphop-achtige street art sfeer, het blijft wel een echt museum waar je je een beetje netjes hoort te gedragen. Maar dat geeft niet, want hier hangt de meest mooie kunst gratis op je te wachten! De collecties worden met regelmaat gewisseld, dus dit museum is een must om vaker te bezoeken.

Urban Nation Street Art Museum Berlijn

Adres: Bülowstrasse 7, Schöneberg
OV: U1/2/3/4 Nollendorfplatz of U2 Bülowstrasse
Openingstijden: Dinsdag tot en met zondag, 10:00 tot 18:00 uur.
Entree: gratis
Meer informatie: urban-nation.com
Goed om te weten: In tegenstelling tot bij veel andere musea, is het maken van foto’s van de werken toegestaan. Ook is het museum volledig toegankelijk voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Zowel de ingang als de eerste verdieping zijn gemakkelijk te bereiken.

Let op: vanwege een verbouwing en installatie van een nieuwe tentoonstelling, is het museum van 10 tot en met 26 september 2018 gesloten!

Meer lezen over street art in Berlijn?
Check ook de volgende blogs:
Teufelsberg – Spionage en Street Art
• Street Art spotten bij Neu West Berlin
East Side Gallery – een kleurrijk vredesmonument
Street Art Wandeling door Kreuzberg

Sneak Peek van werken in het Street art Museum

Natuurlijk wil ik niet téveel laten zien van het werk dat in het Urban Nation Street Art Museum te vinden is. Daarvoor is het té gaaf en leuk om zelf alle mooie werken te ontdekken en te kijken welke kunstenaars je kent. Toch heb ik een paar foto’s gemaakt van werken die ik zó ongelooflijk mooi en krachtig vind, dat je ze wel in het echt moet gaan bekijken.

MCity 1972 – M-city

Muse in Blue – Tristan Eaton

It’s unstoppable – Onur & Wes21

2 Comments

  • Mick vd Veen schreef:

    Geweldig museum. We zijn er vandaag – zodra ik je tip las – meteen heen gegaan op onze laatste dag! Verademing om eens NIET in de rij te hoeven staan, geen Photogenehmigung te hoeven kopen (listige manier van musea om de prijzen op te drijven) maar ongedwongen naar fantastische kunstwerken te kunnen kijken!
    Dank voor je tip!

  • Dick schreef:

    Prachtig! Een aanrader.

Leave A Reply

Your email address will not be published.