Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Uitzichtpunten over Berlijn – Bekijk de stad van boven!

,
3
Home » Uitzichtpunten over Berlijn – Bekijk de stad van boven!

Een van de dingen die me vanaf mijn allereerste bezoek aan Berlijn gefascineerd heeft, is de Fernsehturm. Sommige mensen vinden hem oerlelijk, anderen vinden het een beauty. Ik vind het vooral een prachtig staaltje tastbare geschiedenis en bovendien een handig oriëntatiepunt! Elke keer als ik met de trein Berlijn binnenrolde en de Fernsehturm zag glinsteren in de zon, stootte ik m’n hoofd tegen het bagagerek boven me. Zo blij was ik om dat ding weer te zien.

Hoe dan ook, de Fernsehturm is gelukkig niet het enige mooie uitzichtpunt over Berlijn, wat maar goed is ook, want de toegangsprijs wordt helaas steeds hoger. En er zijn, zo ontdekte ik in de afgelopen jaren, nog veel meer mooie uitzichtpunten over Berlijn! Ze zijn niet allemaal even bekend, maar geven je wel de mogelijkheid om van de skyline van Berlijn te genieten. Hieronder vind je al mijn favoriete locaties voor een prachtig uitzicht over Berlijn!

Fernsehturm

Deze televisietoren werd gebouwd tussen 1965 en 1969 en is in totaal een machtige 368 meter hoog. Op 203 meter bevindt het 360˚uitzichtplatform en een restaurant. Als het mooi weer is, heb je een prachtig uitzicht over Berlijn en kun je de stad heel goed van boven bekijken. Als ik de toren bezoek, ga ik het liefst rond het eind van de middag, vlak voor de schemering. Dan zie je de stad nog bij daglicht en kun je genieten van een prachtige zonsondergang. Maar omdat je zo lang in de toren kunt blijven als je wil, is het ook gaaf om het donker te zien worden en alle lampjes aan te zien gaan! Met name Unter den Linden, maar ook de Karl Marx Allee veranderen dan in lange stroken met rode en witte lampjes van de auto’s.

In het restaurant bovenin de Fernsehturm kun je overigens eten, maar verwacht er niet teveel bijzonders van. Het is erg duur en de kaart is niet heel bijzonder. Wat wel fenomenaal is, is natuurlijk het uitzicht. Alle dinertafels staan op een ronde schijf, die continu ronddraait. Zo heb je tijdens het diner een geweldig uitzicht over Berlijn en zie je de hele stad aan je voorbij trekken, zonder dat jij iets hoeft te doen. Let er wel op dat je niet je spullen in de vensterbank legt, want jouw tafeltje draait gewoon door!
Adres: Panoramastraße 1A, Mitte.
Hoogte: 368 meter
Uitzicht vanaf: 203 meter.
Entree: tickets zijn te koop vanaf 22,50 per persoon, hier direct online
Lees ook mijn artikel over de Fernsehturm: wattedoeninberlijn.nl/fernsehturm
Meer informatie
: www.tv-turm.de

Panoramapunkt op Potsdamer Platz – Uitzicht over Berlijn vanaf de Kollhoff Tower 

Vanaf de grote bakstenen Kollhoff Tower op Potsdamer Platz, heb je een prachtig uitzicht over Berlijn! Met de snelste lift van Europa (zeggen ze) vlieg je in 20 seconden naar de bovenste verdieping. Hier is een café met uitzicht op het westen van Berlijn en kun je rondom genieten van het uitzicht over het zuiden, oosten en noorden van Berlijn. Aan weerszijden is een trap, waarmee je nog een verdieping hoger kunt en op het échte platform uitkomt. Hier kun je volledig om de toren heen lopen en heel Berlijn bekijken. Het gave is, je staat in de buitenlucht, dus je voelt letterlijk de wind door je haren! Vergeet daarom niet om een warme trui mee te nemen, bovenop de toren wil het nog wel eens frisjes zijn!
Adres: Kolhoff tower, Potsdamer Platz 1, Mitte.
Hoogte: 101 meter
Uitzicht vanaf: 90 meter
Entree: €7,50, kinderen vanaf 6 jaar €6,00, kinderen tot zes jaar gratis. Een familieticket voor twee volwassenen + maximaal vier kinderen tot 15 jaar: €17,50.
Tickets: koop hier je tickets online
Openingstijden: Zomers: Dagelijks van 10:00 tot 20:00 uur. Winter: Dagelijks van 10:00 tot 18:00 uur.
Handig om te weten: Het Panoramapunkt adverteert met ‘koop een ticket zonder wachttijden’ maar als je doordeweeks gaat, zijn er vrijwel geen wachttijden die het duurdere ticket (€11,50) de moeite waard maken. De liften gaan supersnel, dus zelfs bij een beetje rij sta je nooit extreem lang te wachten! De laatste lift vertrekt een halfuur voor sluitingstijd. Deze tijden kunnen in verband met de weersomstandigheden dagelijks veranderen, check daarom voor je bezoek even de website: Panoramapunkt.de

Park Inn Hotel – Panorama Terras

Voor een adembenemend uitzicht over het centrum van Berlijn, kun je ook het panorama terras van het Park Inn Hotel bezoeken. Je hebt hier geen rondom uitzicht maar kijkt naar het zuiden en westen van de stad, wat vooral mooi is rond zonsondergang. De Fernsehturm staat recht voor je neus en staat zo dichtbij dat het lijkt alsof je hem aan kan raken. Je kunt hier fijn wat drinken bovenin, eten helaas niet. Toegang vanuit de lobby van het hotel, de lift in wandelen naar de 37e verdieping, nog een paar trapjes op en betalen aan de deur. Voila, uitzicht! Hou er wel rekening mee dat het Hotel af en toe het terras dicht gooit voor haar eigen gasten en dat toegang dus niet altijd mogelijk is.
Adres: Alexanderplatz 7, Mitte
Hoogte: 150 meter.
Entree: €4 per persoon.
Openingstijden: Zomer: 12:00-22:00h / Winter: 12.00-18.00h
Handig om te weten: Tickets voor het panorama-terras zijn verkrijgbaar in de lobby bij het loket van het souvenirwinkeltje. Daarna neem je de lift naar de bovenste verdieping, waarna je nog een drietal trappen moet beklimmen.
Meer informatie
www.parkinn-berlin.de

Siegessäule

Je zou het wellicht niet direct denken, maar ook de Siegessäule is te beklimmen en biedt een fantastisch mooi uitzicht over Berlijn, het park ‘Tiergarten’ en de skyline van de stad. Deze overwinningszuil werd gebouwd naar aanleiding voor met gouden beeld staat midden op de grote rotonde Großer Stern en was ooit onderdeel van het grote ‘Welthauptstadt Germania’ plan van Hitler. Voor het plekje op de rotonde, stond de zuil voor de Reichstag. De toren is niet vréselijk hoog, maar toch is het een hele work-out om boven te komen. Het zijn namelijk 285 treden om op het kleine platform van 60 meter te komen. Vanwege de smalle zuil, is er maar één trap, waarover je naar boven en beneden moet. Als je last hebt van hoogtevrees, een hartkwaal of claustrofobie is dit dus niet zo’n aanrader. Heb je daar geen last van? Dan is de Siegessäule een must! Met name in de herfst is het het uitzicht over Berlijn prachtig om te zien. Onderin de toren is overigens een schattig museumpje over de geschiedenis van de ‘Goldelse’.
Adres: Strasse des 17 Juni/Großer Stern, Tiergarten
Hoogte: 60 meter.
Entree: €3 per persoon.
Openingstijden: April t/m oktober: maandag t/m vrijdag: 9.30-18.30u, zaterdag/zondag 9.30-19.00u, november t/m maart: 10.00-17.00u, zaterdag/zondag: 10.00-17.30u.

Meer informatie: Lees hier mijn blog over de Siegessäule: Prachtig uitzicht vanaf de Siegessäule in Berlijn

Berliner Dom

Oke echt heel erg hoog is het natuurlijk niet, maar het uitzicht vanaf de Berliner Dom over Berlijn is wel echt fenomenaal! Het is flink klimmen naar boven, er is geen lift en als je hoogtevrees hebt kun je maar beter snel doorlopen. Maar als je dan eenmaal bovenin de koepel bent en rondwandelt over de omloop, is het écht alle moeite waard. De koepel zelf is op 70 meter hoogte, het aantal traptreden ruim 270. En als je dan toch in de Berliner Dom bent, vergeet dan niet de kerk te bekijken, orgelmuziek te luisteren en de sarcofagen van overleden koningen en kurfürsten te bekijken in de kelder.
Adres: Am Lustgarten, Mitte.
Hoogte: 70 meter
Uitzicht vanaf: 50 meter
Entree: €7,00, waarbij drie kinderen tot 18 jaar gratis mee mogen worden genomen per betalende volwassene.
Openingstijden: Maandag t/m zaterdag 9:00 – 20:00 uur. Zon- en feestdagen: 12:00 – 20:00 uur. In de winter (1 oktober tot en met 31 maart) is de kerk tot 19 u geopend. Laatste entree tot één uur voor sluiting. Als je alleen de koepel wil bezoeken, volg je de bordjes naar ‘Kuppelumgang’, voor het altaar rechts.
Meer informatie: berlinerdom.de

Glockenturm Olympiastadion

Een van de meest bijzondere uitzichtpunten over Berlijn is de Klokkentoren op het Olympiaterrein, naast het Olympiastadion. Vanaf het hoge uitzichtplatform in het puntje van de toren, heb je een bijzonder uitzicht over Berlijn. Van Spandau in het westen tot Alexanderplatz in het oosten, alles is te zien! De toren hoort bij het groot ontwikkelde sportterrein dat Hitler voor de Olympische Spelen van 1936 liet bouwen. Voor het WK Voetbal in 2006 in Duitsland, werd de klokkentoren volledig gerestaureerd en met een lift uitgerust. Bovenin de toren hangt ook nog de originele bronzen klok die tijdens de slag om Berlijn zwaar beschadigd raakte.
Adres: Am Glockenturm, Charlottenburg
Hoogte: 77,17 meter
Entree: €5,00 voor volwassen, kinderen (6-14 jaar) €3,00.
Openingstijden: Vanaf 30 maart tot en met 31 oktober, dagelijks van 9:00 tot 18:00 uur.
Goed om te weten: Tot het eerste platform (onder de klok) gaat een lift, daarmee is de toren ook voor mensen met een mobiliteitsbeperking te bezoeken. Het tweede uitzichtplatform is alleen met een trap te bereiken.
Meer informatieglockenturm.de

Zionskirche

Deze prachtige kerk in Prenzlauer Berg is niet alleen een bijzonder oud gebouw, maar stond ook ooit in het middelpunt van het verzet tegen de staat in de DDR. De kerk staat op het voormalig hoogte punt van Berlijn, bovenop de Weinberg, aan de Zionskirchplatz. De toren is in totaal 67 meter hoog en de 104 traptreden zijn elke zondag te beklimmen. Vanuit de toren van de kerk heb je via drie zijdes een prachtig uitzicht over Berlijn, waarbij je Wedding, Mitte en Prenzlauer Berg kunt bekijken.
Adres: Zionskirchplatz, Prenzlauer Berg
Hoogte: 67 meter
Uitzicht vanaf: 22 meter
Entree: €1,00
Openingstijden: De toren is alleen zondags te beklimmen. Van pasen tot en met oktober is de toren van 12:00 t/m 17:00 te beklimmen, van november tot en met pasen tot 16:00 uur.
Meer informatie: zionskirche-berlin.de

 

Funkturm Berlin

Deze oude radio- en televisietoren was tijdens de deling het symbool van West-Berlijn en is nog steeds een geliefd uitzichtpunt bij West-Berlijners. De toren werd in 1926 al in gebruik genomen en was een belangrijk knooppunt in de ontwikkeling van radio. De op de Eifeltoren lijkende toren is 147 meter hoog en beschikt over een restaurant en uitzichtsplatform. Met de lift zoef je in 33 seconden omhoog.
Adres: Hammarskjöldplatz, Charlottenburg.
Hoogte: 147 meter
Uitzicht vanaf: Restaurant op 55 meter, uitzichtplatform op 126 meter
Entree: €5,00 voor het uitzichtplatform, het restaurant voor €3,00.
Openingstijden: Maandag: 10:00 tot 20:00 uur. Dinsdag tot en met zondag: 10:00 tot 23:00 uur. (Het restaurant is maandags gesloten)
Handig om te weten: Als het weer slecht is, is het uitzichtplatform gesloten. Ook kan dit op korte termijn worden besloten. Bekijk daarom van te voren of het platform geopend is.
Meer informatie: funkturm-messeberlin.de  – Let op: De Funkturm is vrijwel de hele zomer van 2018 gesloten door werkzaamheden en events. Vanaf 11 september 2018 is de Funkturm weer te bezoeken.

Andere gratis uitzichtpunten over Berlijn:

Deze mooie gratis uitzichtpunten over Berlijn liggen bijna allemaal in parken en bieden een geweldig uitzicht over de stad.

Coole uitzichtpunten over Berlijn:

Klunkerkranich

Klunkerkranich is een gezellige kroeg op een groot dakterras op een voormalige parkeergarage. En die parkeergarage staat bovenop een groot winkelcentrum, midden in Neukölln! Er is bijna geen betere plek om op een warme zomerdag een drankje te doen, met prachtig uitzicht over Berlijn. Hier kun je leuke markten bezoeken, lekker lunchen en drinken en ’s avonds bandjes kijken of dansen tot de sterren schijnen.
Adres: Karl Marx Strasse 66, Neukölln
Entree: Tot 16:00 gratis, daarna wordt een bijdrage van €1 of meer gevraagd.
Openingstijden: Maandag tot en met zaterdag: vanaf 10:00. Zondags vanaf 12:00.
Handig om te weten: Klunkerkranich zit op de bovenste verdieping van het winkelcentrum Neuköllner Arcaden. Neem naast de Postbank de lift naar P5 en loop vanaf daar naar de top van de parkeergarage, waar je Klunkerkranich ziet.
Meer informatie: klunkerkranich.de

Gasometer Schöneberg

Heb jij een sterke maag en geen last van hoogtevrees? Dan is het misschien leuk om de bijzondere Gasometer in Schöneberg te bezoeken! De staalconstructie uit 1913 is 78 meter hoog en na 420 traptreden heb je een ongelooflijk mooi uitzicht over Berlijn. De Gasometer beklimmen kan alleen met een tour, hiervoor moet je je aanmelden. Dat kan hier.
Adres: Gasometer op de EUREF-Campus 17, Schöneberg
Uitzicht vanaf: 78 meter
Entree: afhankelijk van de grootte van je groep, ongeveer €20,00 per persoon.
Openingstijden: Alleen op afspraak
Meer informatie: euref.de

Teufelsberg

De waanzinnige Teufelsberg ligt net buiten het bebouwde gedeelte van Berlijn, in het Grunewald. Toch is het uitzicht over Berlijn zeker de moeite waard om de reis naar deze bijzondere plek te ondernemen. En is het mistig? Dan is het voormalige spionagestation van de Amerikaanse CIA/NSA alsnog een bezoek waard. Er is nog veel meer te zien dan alleen het uitzicht! De oude gebouwen zitten van onder tot boven vol met de mooiste street art die je ooit hebt gezien en vormen zo een bijzondere openlucht gallery.
Let op: de gemeente heeft de Teufelsberg-organisatie in zomer 2018 opgedragen om voorlopig de koepel en het dak gesloten te houden voor publiek. Dit is tot nader order.
Adres: Teufelsseechaussee 10, Grunewald
Uitzicht vanaf: de Teufelsberg is zo’n 120 meter hoog.
Entree: €8,00 per persoon
Openingstijden: Woensdag tot en met zondag vanaf 10:00 uur tot 20 uur, laatste entree 19 uur
Handig om te weten: Je wandelt het beste naar de Teufelsberg vanaf S-bahn Heerstrasse (via Drachenberg) of Grunewald Bhf.
Meer informatie en tickets: lees hier mijn artikel over de Teufelsberg

Wolkenhain op de Kienberg

De prachtige Kienberg ligt in het oosten van de stad in de botanische tuin Gärten der Welt en biedt een prachtig uitzicht over Berlijn. Met een kabelbaan kun je snel naar de top maar je kunt ook de berg zelf beklimmen en daarna het uitzichtplatform ‘Wolkenhain’ op. Zo heb je een prachtig uitzicht over het oosten van Berlijn, waarbij je goed de constructie van de plattenbauwijken Marzahn en Hellersdorf kunt zien. Bij goed weer zie je vliegtuigen opstijgen en landen op Tegel, de Fernsehturm glinsteren in de verte en de witte radarbollen van de Teufelsberg en Tempelhof.
Adres: Hellersdorfer strasse 159, Marzahn
Uitzicht vanaf: 102 meter, vanaf de Wolkenhain sta je 20 meter hoger op 120 meter.
Entree: 7 euro van april tot oktober, buiten het hoogseizoen betaal je 4 euro. Je entree is geldig voor de gehele Gärten der Welt. Om op de Wolkenhain te komen met de kabelbaan kies je het beste het ticket inclusief ‘Seilbahn’, a 9,90 euro en 6.90.

Openingstijden: Dagelijks 09:00 tot 20:00, laatste entree om 19:00 uur, ’s winters tot 16:00 uur.
Meer informatie: gruen-berlin.de/gaerten-der-welt

Monkey Bar in 25 Hours Hotel

De Monkey Bar is een hippe locatie naast het bekende winkelcentrum Bikini Berlin, waar je heerlijke drankjes kunt drinken met een prachtig uitzicht over Berlijn. Vanaf het dakterras van Bikini kijk je over de Kurfürstendamm en Zoologischer Garten naar het zuiden en westen van Berlijn. Binnen de Monkey bar kun je plaats nemen bij het raam, dat uitzicht biedt over de Zoo, Tiergarten en het oosten van de stad.
Adres: Budapester strasse 40, Charlottenburg
Entree: Gratis, maar er wordt wel verwacht dat je een drankje in de bar drinkt. Die kosten tussen de 2 en 10 euro.
Openingstijden: Dagelijks van 12:00 tot 02:00 uur
Handig om te weten: De ingang kun je vinden in de lobby van het 25 Hours Hotel Bikini Berlin, daar neem je de lift naar de bovenste verdieping.
Meer informatie: 25hours-hotels.com

Club House of Weekend

Deze club kent geen vaste openingstijden en het is altijd maar weer afwachten wanneer er een feestje is, maar als er dan een feestje is, dan heb je ook wat. Bovenop een flatgebouw aan de Alexanderplatz bevindt zich Club Weekend, waar vooral house- en technofeestjes gegeven worden. Bij de club hoort een dakterras met bar met uitzicht over bijna de hele stad. Ik ben er op een mooie zomeravond geweest en heb er een waanzinnige zonsondergang en een heerlijke dansavond meegemaakt. Werkelijk fantastisch! Helaas betaal je wel voor het uitzicht; de toegang was die avond 15 euro en voor een simpele mojito moest ik 9.50 per stuk aftikken. Niet de prijzen die we gewend zijn in Berlijn, maar ach. In Nederland ben je bij een gemiddelde club – zonder dit uitzicht – hetzelfde kwijt. Denk wel aan het strenge deurbeleid: nette uitgaanskleding is een vereiste.
Adres: Alexanderstr. 7.
Hoogte: 120 meter.
Entree: Verschilt per event, ga uit van minstens €15.
Openingstijden: Donderdag tot en met zondag, vanaf 19:00 uur.
Meer informatie
: houseofweekend.berlin

3 Comments

 • Sjoerd schreef:

  In het verleden (in elk geval tot vorig jaar) kon je met ticket voor dakterras van het Park Inn hotel op de Alexanderplatz onbeperkt omhoog en omlaag. Afgelopen weekend heb ik de openingstijden nagevraagd en daar gaven ze aan dat ze in oktober ook nog tot 22u open zijn

  • Emma schreef:

   Hoi Sjoerd, dankjewel voor je reactie! Onbeperkt kan al een tijdje niet meer, ze hanteren al een paar jaar openingstijden. Die zijn zomers tot 22:00 uur, maar als het een mooie nazomer is, verlengen ze die wel eens tot en met oktober. Het is een beetje lastig voor mij om dat aan te passen, want voor hetzelfde geldt staat iemand volgend jaar oktober voor een dichte deur ;-) Toch bedankt voor je aanvulling!

 • dewereldverkennen schreef:

  Hoi Emma! Super leuk om te lezen. De laatste foto, waar je de Fernsehturm en het Park Inn Hotel op de foto ziet, van waar heb je die gemaakt? Groeten, Michael

Leave A Reply

Your email address will not be published.