Insidertips vanuit Berlijn

Home » Uitzichtpunten over Berlijn

Uitzichtpunten over Berlijn

Een van de dingen die me vanaf mijn allereerste bezoek aan Berlijn gefascineerd heeft, is de Fernsehturm. Sommige mensen vinden hem oerlelijk, anderen vinden het een beauty. Ik vind het vooral een prachtig staaltje tastbare geschiedenis en een handig oriëntatiepunt. Elke keer als ik met de trein Berlijn binnenrolde en de Fernsehturm zag glinsteren in de zon, stootte ik m’n hoofd tegen het bagagerek boven me, zo blij was ik om dat ding weer te zien. Hoe dan ook, de Fernsehturm is gelukkig niet het enige mooie uitzichtpunt over Berlijn, wat maar goed is ook, want de toegangsprijs wordt steeds hoger. Er zijn – zo ontdekte ik in de afgelopen jaren – nog veel meer mooie uitzichtpunten over Berlijn, die ook niet allemaal even bekend zijn maar wel een prachtige scenic look out geven. Hieronder staan ze!

FBerlin11-291ernsehturm – Deze televisietoren (door Berlijners Telespargel – televisie asperge – genoemd) werd gebouwd tussen 1965 en 1969 en is in totaal 368 meter hoog. Op 203 meter bevindt het 360˚uitzichtplatform en een restaurant. Als het mooi weer is kun je over de hele stad kijken en zien hoe Berlijn is opgebouwd. Als ik zelf de toren bezoek, ga ik het liefst rond het eind van de middag, vlak voor de schemering. Dan zie je de stad nog bij daglicht, maar omdat je zo lang boven kunt blijven als je wil, is het ook gaaf om het donker te zien worden en alle lampjes aan te zien gaan. Erg gaaf! Met name Unter den Linden maar ook de Karl Marx Allee veranderen dan in lange banen prachtige lampjes. In het restaurant bovenin de turm kun je overigens eten, maar dat kan ik niet aanraden: het is vreselijk duur en de kwaliteit van het eten is niet geweldig. Wat wel fenomenaal is, is natuurlijk het uitzicht. Alle dinertafels staan op een ronde schijf, die continue langzaam ronddraait, zodat je de hele stad kunt zien tijdens je diner. Niet je tas in de vensterbank zetten dus!

Adres: Panoramastraße 1A. Hoogte: 203 meter. Prijs: €13.00 p.p.. Tijden: maart tot oktober:dagelijks van 9 tot 24 u, november tot februari: dagelijks van 10u tot 24u. www.tv-turm.de

Panoramapunkt Potsdamer Platz – Nog niet zo lang geopend, wel een mooi uitzicht over de stad en het hoogste uitzicht wat je kunt bekijken zonder dat je vanachter glas moet staan. Met de snelste lift van Europa vlieg je in 20 seconden naar het Panorama Platform. Je kunt dan op de hoogste verdieping het uitzicht bekijken, wat zich 360˚ rondom uitstrekt. Een verdieping lager (bereikbaar met trap) zit een café waar je wat kunt drinken en genieten van het mooie uitzicht richting het westen van Berlijn. Denk eraan dat je je goed warm aankleed, boven is de harde wind vaak erg koud!
Adres: Kolhoff tower, Alte Potsdamer Strasse. Hoogte: 101 meter. Prijs: €5.50. Tijden: Zomers: maandag tot zondag 10:00 – 20:00u. Winter: maandag tot zondag 10:00 – 18:00 Uhr. De laatste lift vertrekt een halfuur voor sluitingstijd. Deze tijden kunnen in verband met de weersomstandigheden dagelijks veranderen, check daarom voor je bezoek even de website. Panoramapunkt.de

panorama-park-inn-berlijnPanorama Terras Park Inn Hotel – Voor een adembenemend uitzicht over het centrum van Berlijn kun je ook het panorama terras van het Park Inn Hotel bezoeken. Je hebt hier geen rondom uitzicht maar kijkt naar het zuiden en westen van de stad, wat vooral mooi is rond zonsondergang. De Fernsehturm staat recht voor je neus en staat zo dichtbij dat het lijkt alsof je hem aan kan raken. Je kunt hier fijn wat drinken bovenin, eten helaas niet. Toegang vanuit de lobby van het hotel, de lift in wandelen naar de 37e verdieping, nog een paar trapjes op en betalen aan de deur. Voila, uitzicht! Hou er wel rekening mee dat het Hotel af en toe het terras dicht gooit voor haar eigen gasten en dat toegang dus niet altijd mogelijk is.
Adres: Alexanderplatz 7 Hoogte: 150 meter. Prijs: €3 p.p..Tijden: Zomer: 15.00-22.00h / Winter: 15.00-18.00h www.parkinn-berlin.de

Siegessaule – Je zou het wellicht niet direct denken, maar ook de Siegessaule (overwinningszuil met gouden beeld midden op de rotonde Große Stern) is te beklimmen en biedt een fantastisch mooi uitzicht over het park ‘Tiergarten’ en de skyline van de stad. Hij is niet vréselijk hoog maar toch is het een hele work-out om boven te komen. Het zijn namelijk 285 treden om op het kleine platform van 60 meter te komen. Vanwege de smalle zuil, is er maar één trap, waarover je naar boven en beneden moet. Als je last hebt van hoogtevrees, een hartkwaal of claustrofobie is dit niet zo’n aanrader. Heb je daar geen last van, dan zou ik de Sieggesaule vooral niet overslaan want het uitzicht is fenomenaal.
Adres: Großer Stern. Hoogte: 60 meter. Prijs: €3 p.p.. Tijden: April t/m oktober: maandag t/m vrijdag: 9.30-18.30u, zaterdag/zondag 9.30-19.00u, november t/m maart: 10.00-17.00u, zaterdag/zondag: 10.00-17.30u. Meer info hier.

uitzicht-siegessaule

Club Weekend – Deze club kent geen vaste openingstijden en het is altijd maar weer afwachten wanneer er een feestje is, maar als er dan een feestje is, dan heb je ook wat. Bovenop een flatgebouw aan de Alexanderplatz bevindt zich Club Weekend, waar vooral house- en technofeestjes gegeven worden. Bij de club hoort een dakterras met bar met uitzicht over bijna de hele stad. Ik ben er op een mooie zomeravond geweest en heb er een waanzinnige zonsondergang en een heerlijke dansavond meegemaakt. Werkelijk fantastisch! Helaas betaal je wel voor het uitzicht: De toegang was die avond 15 euro en voor een simpele mojito moest ik 9.50 per stuk aftikken. Niet de prijzen die we gewend zijn in Berlijn, maar ach. In Nederland ben je bij een gemiddelde club – zonder dit uitzicht – hetzelfde kwijt. Denk wel aan het strenge deurbeleid: uitgaanskleding is een vereiste.
Adres: Alexanderstr. 7. Hoogte: 120 meter. Prijs: Verschilt per event, ga uit van €15. Tijden: zomers, afhankelijk van de events. Bekijk de agenda op de website: www.week-end-berlin.de

Berliner Dom – Oke echt heel erg hoog is het natuurlijk niet maar het uizicht over Berlijn is wel echt heel erg mooi. Het is een flinke klim, er is geen lift en het is dus niet geschikt voor weekhartige mensen maar al je eenmaal bovenin de koepel van de Berliner Dom bent is het alle moeite waard. Je loopt 270 treden om de 70 meter hoge koepel de beklimmen. Je betaalt de gewone toegang tot de kerk en volgt dan de bordjes richting het trappenhuis. Adres: Am Lustgarten. Hoogte: 70 meter. Prijs: €7. Tijden: ma – za: 09 – 20 u. Zon- en feestdagen: 12 – 20 u. In de winter is de kerk tot 19 u geopend.