Dit keer geen ‘Zurückbleiben bitte’ maar ‘handen binnenboord’ en zitten blijven! Wie altijd al de U-bahn tunnels van Berlijn van binnen heeft willen bekijken, zal blij zijn te horen dat dit ook écht kan! De BVG, het Berlijnse openbaar vervoersbedrijf, biedt bijzondere rondleidingen door de metrotunnels van de stad aan. Tijdens de U-bahn cabrio tour rij je met zo’n 35 kilometer per uur langs meer dan 40 metrostations en leer je allerlei leuke feitjes en informatie over de rit, de trein en de verschillende tunnels. In dit artikel lees je meer over onze ervaring en kun je foto’s bekijken van onze tour! Als bonus is er aan het einde van het artikel ook nog een video!
Yes! Eindelijk is het me gelukt en ben ik er op tijd bij: ik heb kaarten voor de U-bahn cabrio tour! Waar ik eerdere jaren áltijd te laat was of het gewoon glad vergat, kon ik dit jaar precies op het goede moment twee tickets bemachtigen. De tour door de Berlijnse ondergrondse is bijzonder gewild en dan met name bij Berlijners. Ze zijn nieuwsgierig naar wat er onder hun eigen stad verborgen zit en willen meer weten over de talloze tunnels waar dagelijks ruim 1,4 miljoen mensen doorheen reizen. Ik ben daar in het geheel geen uitzondering op en verheug me enórm op een ritje door de Berlijnse U-bahn!
We verzamelen vrijdagavond laat op U-bahn station Deutsche Oper, in Charlottenburg. Op het station is het druk, want er gaan wel 150 mensen mee per tour! De speciale knaloranje cabrio-trein staat al klaar. Hij lijkt echter alles behalve op een gewone trein of metro die we gewend zijn. Deze trein heeft twee rode locomotieven, zowel aan de voorkant als aan de achterkant.
Tussen de locomotieven in zijn drie grote open wagens geplaatst, met klapstoeltjes die zijwaarts zijn opgesteld. Er zijn geen beschermende zijwanden, ramen of zelfs maar een dak, dus het is écht een soort metro-cabrio! Handen binnenboord dus!
Onder alle stoelen hangt een knalgele bouwhelm, waarvan ik nu al weet dat ik er spetterend uitzie zodra ik hem op zet. Gelukkig draagt iedereen een helm en is het, mede vanwege mogelijk vallend gesteente, echt een must. Ook ben ik flink warm aangekleed. Het is weliswaar al eind april, maar toch is het niet al te warm ondergronds en ben ik blij dat ik een flinke trui met capuchon, een sjaal en een jas aan heb.
Bij het betreden van de open wagons krijgen we allemaal een audio-ontvanger en een headset uitgereikt. Het is een beetje een gammel geval maar als de oordopjes eenmaal zitten, hoor ik de Lokführer “Herr Jäger” (oftewel de machinist) vrolijk kletsen en iedereen welkom heten. De veiligheidsregels worden uitgelegd, we krijgen een korte introductie van de route en dan is het tijd om te gaan!
Onderweg door het metrostelsel van Berlijn
De route is een flinke ronde door het Berlijnse OV-net en duurt ruim twee uur. Al zoevend met een vaartje van zo’n 35 kilometer per uur rijden we door de lange tunnels, waar voor de gelegenheid zelfs het licht aan is gedaan. Normaliter is het namelijk pikkedonker in de metrotunnels! We beginnen bij Deutsche Oper op de lijn U2, en rijden naar het zuiden via de U7, waarna we op Richard Wagner Platz wisselen via de ‘Kehranlage’.
Via de U9 voert de U-bahn Cabrio tour ons van Berliner Strasse pal naar het noorden, over de haltes Kurfürstendamm, Zoologischer Strasse en Turmstrasse naar Osloer Strasse, waarna we weer wisselen. Het is geweldig om de verschillende stations te zien, maar ook de verschillende types tunnels (vierkant, rond, hoog, smal) zijn fascinerend. Dat er zo’n uitgebreid en boeiend netwerk van tunnels onder Berlijn ligt, wauw!
De gele en oranje lampen verlichten de tunnels behoorlijk, af en toe afgewisseld met een blauwe lamp die de nooduitgang aangeeft. Verder gaat het over de U8 via Pankstrasse (waar in de koude oorlog een atoombunker voor ruim 3000 mensen was gebouwd), Bernauer Strasse (vroeger een spookstation vanwege de ligging onder de Berlijnse muur), Alexanderplatz, Moritzplatz (ook een spookstation) en Kottbusser Tor door naar het prachtige station Hermannplatz, waar we weer op de U7 komen.
Op talloze stations genieten we van de stomverbaasde blikken van de reizigers die op vrijdagavond onderweg zijn en hun ogen niet kunnen geloven als de cabrio-trein over de sporen langs de perrons rijdt. Sommige mensen schreeuwen wat, anderen zwaaien, de meeste grijpen echter naar hun telefoon om een foto te maken of te filmen. Herr Jäger vertelt ondertussen honderduit over de intercom maar is toch af en toe vanwege de herrie en z’n sterke Berlijnse accent wat moeilijk te verstaan.
Na Hermannplatz draaien we weer en rijden we via Berliner Strasse weer naar Deutsche Oper, de eindhalte van onze reis. Al met al een mooie route van ongeveer 35 kilometer, waarbij we in ruim twee uur meer dan 40 stations aandoen. Ietwat verliefd kijk ik naar de foto’s op mijn camera, die toch beter hebben uitgepakt dan ik dacht. Wat een gave en bizarre rit, zo ondergronds!
Het geld waard?
Na de twee uur en bij terugkomst op het eindstation, stappen we iets verkrampt en koud (maar wel blij) weer uit de wagen. De helm hebben we weer onder de stoel gehangen, de headset afgegeven. Twee uur rondrijden door de koele U-bahn tunnels is onwijs gaaf, maar het had ook niet echt langer hoeven te zijn, daarvoor is het toch écht iets te fris en is er nét iets te weinig te zien. We komen tot de conclusie dat een BVG cabrio tour érg gaaf is om te doen, maar dat de hoge prijs van 50 euro per persoon het niet voor iedereen de moeite waard maakt.
Persoonlijk denk ik dat het voor mensen die geen Duits verstaan of kleine kinderen hebben, de U-bahn cabrio tour toch niet de moeite waard is. Daarvoor is 50 euro per ticket gewoon écht teveel geld, want als je de informatie van de machinist niet verstaat, zit je feitelijk twee uur naar de muren van de metrotunnels te staren. Zeker voor kinderen is dat te saai. Ben je echter een enorme Berlijnliefhebber, gek van treinen, metro’s en andere ov-systemen? Of wil je het gewoon eens hebben meegemaakt? Dan is het natuurlijk een must. Kaarten verkrijgen is niet makkelijk, maar als je er op tijd bij bent en jezelf een beetje flexibel opstelt, moet het zeker lukken!
Alle informatie op een rij:
- De U-bahn Cabrio ritten vinden jaarlijks plaats van April tot midden oktober, telkens op vrijdagavond. Er zijn dan twee ritten per avond, eentje die begint om 19 uur en eentje die begint om half 11. Je moet een halfuur van te voren aanwezig zijn op het verzamelstation Deutsche Oper (U2), op spoor 3.
- Zit je in een rolstoel? Reis dan met de U2 vanaf Zoölogischer Garten naar het perron, er is namelijk op Deutsche Oper geen lift!
- Tickets kosten 50 euro per persoon, kinderen jonger dan 14 jaar betalen 35 euro (en mogen alleen mee onder begeleiding van een volwassene).
- De kaarten zijn alleen online te koop of via de verkooplijn van de BVG. Wees er snel bij, want de tickets zijn zeer gewild en verkopen altijd erg snel uit! Check www.bvg.de/cabrio of telefonische boeking: 0049 (0)30 256-25256, bereikbaar op werkdagen tussen 13:00 – 15:00 uur.
- Kleed je héél goed aan, zelfs al is het buiten 30 graden; ondergronds is het veel en veel kouder dan je denkt! Ook de wind door de tunnels maakt het fris!
- De U-bahn cabrio tours worden alleen in het Duits aangeboden, niet in het Engels of andere talen.
- Je ticket is ook meteen geldig voor de rest van het OV op de heen- en terugreis naar U-bahnhof Deutsche Oper. Handig!
U-bahn Cabrio Tour met de BVG
Start en einde: U2 Deutsche Oper
Meer informatie: bvg.de/cabrio
Prijs: 50 euro per persoon, kinderen en mensen met een mobiliteitsbeperking betalen 35 euro.
(Let op: deze beschikbaarheid van de bovenstaande ritten is sinds het schrijven van dit artikel niet meer geactualiseerd, er kan geen garantie worden gegeven. Directe informatie en kaarten zijn verkrijgbaar bij de BVG, via het eerder vermelde telefoonnummer. Zie boven!)
–> Ben je te laat en zijn alle kaarten weg? Houd dan de BVG goed in de gaten, ze communiceren het als er weer nieuwe kaarten zijn!
Let op: Dit artikel betreft geen samenwerking met de BVG, onze tickets hebben we zelf gekocht en betaald.
Meer zien ? Bekijk dan de onderstaande video en foto’s voor een impressie!
De treinen zijn volledig open, wel handen binnenboord houden! Onder elke stoel hangt een verstelbare bouwhelm, die je de hele rit moet dragen.
U-bahnhof Konstanzer Strasse aan de U7.
De blauwe lampen in de tunnels geven aan waar de nooduitgangen zijn. Bovengronds zijn nooduitgangen vaak met groene lampen aangegeven, maar om verwarring met de seinen te voorkomen, zijn ze ondergronds felblauw.
Her en der zijn enorme hoge tunnels te zien