Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Turkse markt op de Maybachufer

,
0
Home » Turkse markt op de Maybachufer

Berlijn kent een boel Turkse markten maar er zijn maar weinig zo leuk, uitgebreid en de moeite waard als de Turkse markt op de Maybachufer in Kreuzberg. Hier koop je niet alleen je verse groenten en fruit voor geweldige prijzen maar ook Turks brood, verse olijven, hummus, zaden, pitten en noten en nog veel meer Turkse/arabische lekkernijen zoals börek en baklava. Gelegen aan de prachtige Maybachufer in Neukölln, is deze markt absoluut een bezoekje waard.

Voor ik naar Berlijn kwam, woonde ik een aantal jaren met veel plezier in Rotterdam. Vaste prik voor mij was daar de enorme weekmarkt op de Binnenrotte, midden in het centrum. Een gigantische groente-fruit markt, waar je praktisch alles kon kopen en veel verschillende talen door elkaar hoorde. Een feestje voor ogen, oren en neus. En stiekem miste ik dat wel een beetje toen ik naar Berlijn vertrok. Maar toen ik ruim een jaar geleden de Turkse markt aan de Maybachufer bezocht, waande ik me weer even terug op de Binnenrotte in Rotterdam. Overvolle kramen met verse waar, luide marktkoopmannen die hun producten aanprijzen in een hoop verschillende talen en een gezellige drukte.

markt maybachufer berlijn 4

markt maybachufer berlijn 7

Als je nog niet hebt bedacht wat je avondmaaltijd gaat zijn, dan kun je hier ook prima terecht. Vele standjes verkopen verse smeersels, zoals hummus en baba ghanoush, wat erg lekker is met een flinke snee versgebakken Turks brood. Voor maar een paar euro heb je een tas vol heerlijks en hoef je niet te koken. Een wandeling over de markt is meer dan de moeite waard dus. Koop hier je verse tomaten in per kilo, bossen verse peterselie of munt voor een euro en natuurlijk feta, olijven en zakken couscous.

markt maybachufer berlijn 6

markt maybachufer berlijn 15Omdat de Reuterkiez in Neukölln, waar de markt ligt, een gezellige maar ook hippe en upcoming buurt is, kun je hier meer krijgen dan enkel en alleen groenten, fruit en huishoudelijke waren. Langzaam maar zeker komen ook hier de bio-verkopers opzetten en kun je leuke hebbedingetjes kopen voor thuis of als herinnering aan Berlijn. Zo ontwaar ik tussen de Turkse verkopers ook een third-wave koffiebarretje, dat ook Sicilliaans gebak verkoopt. Een cappuccino is zo gezet, een lekkere traditionele canoli erbij en genieten, terwijl je tussen twee kraampjes door glipt en aan de kade van het idyllische Landwehrkanal gaat zitten. Achter je gaat de drukte door, maar zodra je naar het prachtige groene kanaal kijkt, waar twee zwanen loom rondjes zwemmen, is het direct weer genieten van de rust.

markt maybachufer berlijn 11

markt maybachufer berlijn 13

De markt is elke dinsdag en vrijdag van een uur of 9 in de ochtend, tot uiterlijk 16.00 uur. Als je iets mee wil krijgen van de leuke sfeer, kom dan niet te laat op de dag, de meeste vaklui beginnen al vrij vlot met het inpakken. Wil je graag meer etenswaren kopen voor een betere prijs per kilo? Kom dan juist wat later op de middag, veel marktkooplui doen dan hun groenten en fruit voor nog lagere kiloprijzen weg! Zo kun je gemakkelijk een paar koopjes scoren.

markt maybachufer berlijn 12

markt maybachufer berlijn 10

Op zoek naar batterijen? Of een theezeefje? Of zo’n handig zeefje voor in je gootsteen? Ook dat kun je vinden op de markt en wel in alle soorten en maten. Deze huishoudkraam had de meest grappige dingen, met zelfs een paar ouderwetse dingen erbij die ik alleen uit de keuken van mijn oma kende… Ik vind het altijd weer een feest om nieuwe dingen te ontdekken op de markt, of dingen van heel vroeger weer tegen te komen.

markt maybachufer berlijn 9

Er zijn een paar handige dingetjes om te weten over de Turkse markt op de Maybachufer:

  • De meeste marktkooplui hebben het niet zo op fotografen. Ze zijn erg op hun privacy gesteld en houden niet van pottenkijkers die vervolgens niets kopen. Wil je een foto maken? Vraag het dan even netjes of koop een of twee kleine dingetjes van de betreffende kraam en knoop een praatje aan. Dan gaat het altijd makkelijker.
  • Op deze markt kun je enigzins afdingen maar het is niet de norm. Pas dus op met je brutaliteit. Bovendien zijn de meeste producten hier al fors goedkoper dan in de supermarkt en vaak van betere kwaliteit ook. Een goede prijs betalen is dus nog zo erg nog niet.
  • Let op je tassen, jaszakken en persoonlijke spullen. Helaas lopen hier met regelmaat zakkenrollers rond, die in het gedrang hun slag proberen te slaan. Draag je een rugzak? Draag deze dan op je buik en verstop je tas onder je jas.
  • Heb altijd cash bij je! In Nederland kun je op veel markten inmiddels pinnen maar in Berlijn gaat alles gewoon nog met munt- en briefgeld. Even naar de automaat voor je komt dus.

Turkse markt op de Maybachufer
Adres: Maybachufer, Kreuzberg.
OV: U8 Schönleinstrasse of U8/U1 Kottbussertor
Openingstijden: Elke dinsdag en vrijdag (m.u.v feestdagen) tussen 08.00 en 16.00 uur. 
Toegang: gratis.

markt maybachufer berlijn 8

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl