Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Tulipan – Tulpenfestival in de Britzer Garten

,
0
Home » Tulipan – Tulpenfestival in de Britzer Garten

Elke inwoner van Berlijn wordt helemaal blij en vrolijk als de lente eindelijk begint. De eerste zonnestralen, frisgroene blaadjes én kleurrijke bloemen zijn weer te zien. Na de lange wintermaanden is het net alsof heel Berlijn opgelucht ademhaalt en het wordt dan ook steeds vaker gevierd. Één van die lentefestivals in Berlijn is het tulpenfestival Tulipan, in de Britzer Garten. Duizenden tulpen in de mooiste vormen en combinaties vormen samen een soort mini-keukenhof. Ik trok de camera uit de kasten en bracht een bezoek aan de Tulipan. In deze blog wat achtergrond en uitleg over dit mooie tulpenfestival en natuurlijk héél veel foto’s!

Voor de bezoekers: het Tulipan Tulpenfestival in 2022 start op 26 april 2022.

In Berlijn barst het van de kleurrijke feesten maar het Tulipan tulpenfestival is écht de aftrap van het feestjes- en festivalseizoen. Alle kleuren die je maar kunt bedenken zijn er te zien, van rood, roze, geel, wit, blauw en oranje. Geen frutsels, geen corso-achtige taferelen maar velden vol bloeiende tulpen en prachtige kleuren. Voor een Nederlandse die toch al wat jaartjes in Duitsland woont is de Tulipan echt genieten! Ik ben zelf niet in de bollenstreek opgegroeid maar ik kwam altijd graag op Texel, waar jaarlijks ook vele tulpenvelden te zien zijn. Ook in de Noord-Oostpolder in Flevoland was elk jaar ook altijd een prachtig gezicht, die uitgestrekte tulpenvelden! Hier in Duitsland zie je dat niet en blijft het vooral bij bloeiend koolzaad. Reden te meer om de Britzer Garten te bezoeken en te genieten van de kleurenpracht met een Nederlands tintje!

De botanische tuin ‘Britzer Garten’ heeft meerdere ingangen en speciaal voor de Tulipan is de ingang aan de Massiner weg geopend. Ik neem vanaf S-bahnhof Hermannstrasse in Neukölln de bus M44 en zak af naar het zuiden van Berlijn. Na een stop bij de halte Britzer Damm/Mohriner Allee en een kleine wandeling van tien minuten verder, sta ik de bij de kassa. De meneer bij de kassa kijkt er van op dat een Nederlandse de Tulipan in Berlijn komt bezoeken, hij lijkt het de wereld op z’n kop te vinden. We kunnen er allemaal om lachen, kopen een kaartje en lopen de Britzer Garten in.

Voor de Tulipan worden jaarlijks meer dan 175.000 tulpenbollen geplant, in totaal zelfs 220.000 voorjaarsbloemen. Dat betekent dat per vierkante meter zo’n 50 tot 80 bollen de grond in gaan. Dat is nogal wat! Het haalt het natuurlijk niet bij de 7 miljoen bollen die in Lisse de grond in gaan maar voor Berlijnse begrippen is dit een heel behoorlijk aantal. En stiekem doet de Tulipan helemaal niet onder voor andere of grotere tulpenfestivals. De Britzer Garten is een prachtige en romantisch vormgegeven botanische tuin en een lust voor het oog. Er zijn talloze slingerpaadjes, prachtige oude bomen en veel mooie borders te zien.

Het Tulpenfestival is geconcentreerd in de tuinen rondom de Kalenderplatz, in het noord-oosten van de Britzer Garten. Hier zijn de meeste tulpenbollen geplant en zijn er allerlei soorten te zien, van de gekweekte tulpen, lelietulpen, papegaaientulpen tot allerlei wilde tulpen. Bovendien zijn de kleurencontrasten tussen de verschillende tulpen groot, wat zorgt voor prachtige borders met spetterende kleuren! Vanwege de regenbuien die af en toe overtrokken was het nog wat fris en stonden nog lang niet álle tulpen in bloei. Maar ik heb genoten van de enorme kleurenpracht en had ik een paar uurtjes honderden foto’s gemaakt. Ook andere bezoekers waren druk in de weer met hun telefoons en fotocamera’s.

Naast tulpen staan er ook nog duizenden andere voorjaarsbloemen in de Britzer Garten in bloei. Van krokussen, talloze narcissensoorten, blauwe druifjes en hyacinten, er is meer dan genoeg te zien! Bovendien staan rond deze tijd ook de talloze bloesembomen in bloei. In de garten vindt je onder andere witte én roze kersenbloesem, schattige appelbloesem en bonte perenbloesem. Die vormen een prachtig canvas, waar de mooie tulpen prachtig tegen afsteken. Wat een geurend en kleurig bloemenmeer!

Wie meer wil weten over tulpen, hun herkomst, de verschillende soorten en het tulpenfestival, kan bij het informatiebord naast de bistro aan de Kalenderplatz terecht. Hier staat de geschiedenis van de tulp uitgebreid beschreven en wordt ook verteld waarom tulpen zo vaak werden afgebeeld op schilderijen van de Hollandse meesters. De daarvan bekende witte met rode tulp wordt niet meer gekweekt omdat deze tulp ontstond door een ziekte in de tulpenbol, die helaas ook op andere tulpensoorten oversloeg. Sinds 1990 is deze tulp dus niet meer te zien maar andere soorten (die er veel op lijken) nog wel.

Tips voor tijdens het Tulipan Tulpenfestival:
• Trek of dorst gekregen? Of wil je even schuilen voor de regen? Dan kun je naast de informatieborden bij de Italo bistro terecht voor de typische Kaffee und Kuchen maar ook voor een salade of een warme maaltijd. De prijzen vielen me daar overigens alleszins mee, voor vijf euro kun je een kop koffie en taart krijgen. Dikke prima!
• Heb je kleine kinderen mee? Dan is het misschien leuk om een ritje met de speciale Britzer Garten Trein (de  Eisenbahn) door het park te maken. Dit treintje rijdt in een grote ronde door het park en haalt op zes verschillende haltes passagiers op en zet ze weer af. Met name voor ouders met kleine kinderen of wat oudere mensen scheelt dit kilometers lopen. En natuurlijk is zo’n ritje in een open trein extra leuk! Zorg wel dat je cash geld bij je hebt, er komt bij het instappen iemand langs bij wie je je kaartje koopt. Per halte betaal je 50 cent per persoon.

Het Tulipan tulpenfestival is een prachtig jaarlijks terugkerend evenement in Berlijn en echt de moeite waard om te bezoeken als je tussen half april en half mei in Berlijn bent. Heb je dit festival gemist en wil je graag veel eerder van te voren op de hoogte zijn van de evenementen in Berlijn? Zorg dan dat je mijn Berlijnkalender in de gaten houdt, daar staan nog veel meer leuke events, markten en festivals in!

Tulipan Tulpenfestival in de Britzer Garten, Berlijn
Adres: Sangerhauser Weg 1, Britz, Berlijn.
OV: U6 tot Alt-Mariendorf daarna bus 181 naar de Rotkopfweg. Of neem de S/U-bahn naar Hermannstrasse en dan bus M44 naar Massiner Weg of Britzer Garten. Het Tulipan gedeelte ligt aan de ingang Massiner Weg/Kalenderplatz.
Data: De Tulipan is elk jaar van midden april tot midden mei, afhankelijk van het weer kan dit twee weken eerder of later zijn.
In 2022 start de Tulipan op 26 april 2022. Dit duurt tot ongeveer midden/eind mei.

Entree: 3 euro, kinderen 1,50.
Meer informatie: gruen-berlin.de/britzer-garten

Foto-impressie van het Tulipan Tulpenfestival
Zoals je van me gewend bent heb ik weer veel te veel foto’s gemaakt. Dus hier nog een extra sfeerimpressie van het prachtige tulpenfestival. 

Leave A Reply

Your email address will not be published.