Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Trödelhalle Arena – Een overdekte vlooienmarkt

,
1
Home » Trödelhalle Arena – Een overdekte vlooienmarkt

We kennen allemaal de bekendere vlooienmarkten van Berlijn: die in Mauerpark, Arkonaplatz, Boxhagener Platz en de grote markt op de Strasse des 17 Juni. Het barst daar inmiddels van de toeristen en steeds meer tweedehands handelaren maken plaats voor ambachtslui die nieuwe (en dus hele dure) spullen aan de man brengen. Een leuke ‘Geheimtipp‘ is de overdekte Trödelhalle Arena in Treptow. Voor koopjesjagers is deze overdekte vlooienmarkt met duizenden tweedehands spulletjes een waar walhalla! Hier kun je vrijwel je hele huisraad bijelkaar sprokkelen. Sinds 1996 worden hier door allerlei handelaren de mooiste tweedehands meubels, platen, lampen, elektra en nog veel meer aan de man gebracht. Ik nam onlangs weer eens een kijkje en maakte meteen wat foto’s. Kijk je mee?

Zo’n twintig jaar geleden begon het met wat tafels, stoelen en een doos vol tweedehands platen, tegenwoordig worden over 3000 vierkante meters tweedehands goederen verkocht. In 1996 opende de Hallentrödelmarkt in Arena en werd daarmee de allereerste overdekte vlooienmarkt van Berlijn. Dit is geen plek waar bewoners hun overbodig geworden spulletjes verkopen maar een echte tweedehands markt, waar professionele handelaren opgekochte inboedels verkopen. Ze weten precies wat goed verkocht wordt en wat hun spullen waard zijn, maar toch is een stevig robbertje onderhandelen niet onbeleefd! Hier kun je jezelf naar de perfecte prijs voor die ene stoel of kast onderhandelen, of neem je die mooie bakkelieten telefoon voor een prikkie mee!

trodelhalle-arena-berlin-5

De Trödelhalle is zo’n drie flinke hallen groot en staat van onder tot boven helemaal tjokvol met spullen. Mijn vriend vindt het niet altijd even geweldig om hier naar binnen te lopen, want je verliest al snel het overzicht en overal tikken klokken, lopen mensen en staan spullen te wankelen aan weerszijden van de smalle straatjes. Ikzelf daarentegen kan er juist van genieten om tussen de zooi te sneupen, op zoek naar een mooie schat voor in huis. Ik liet al snel mijn oog op een lief stoeltje, een mooie lamp en een prachtige typemachine vallen, maar besloot toch de hand op de knip te houden. Oppassen, want een impulsaankoop is zo gedaan en je kunt hier enorm hebberig worden!

trodelhalle-arena-berlin-4

trodelhalle-arena-berlin-14

We lopen even verder en komen nog veel meer spullen tegen. Toegegeven, niet alles is even geweldig, nieuw of werkend. Er staat genoeg rommel tussen, de enorme hoeveelheid gedateerde elektronica is alleen al een schoolvoorbeeld. Stapels oude versterkers en tape recorders staan te wachten op hun nieuwe toekomst. Op een tafel ligt een oude Sony Walkman, waar nog echte ouderwetse bandjes in gaan.

trodelhalle-arena-berlin-8

Maar, wie even verder kijkt, kan voor twee tientjes een prachtige platenspeler vinden en een oude platenkoffer is een prachtig accessoire voor ernaast. Verderop heb je voor vijftig euro een prachtige eettafel, die met wat opschuren en polijsten nog jaren mee kan en er bovendien supermooi uitziet. Zijn meubels en elektronica niet direct iets voor jou? Treur niet, ook hier kun je tweedehands schoenen en kleding kopen. Ook boeken, strips en langspeelplaten kun je hier in grote getale vinden. De Trödelhalle is een must voor de echte koopjesjagers dus!

trodelhalle-arena-berlin-10

Ook voor fietsliefhebbers is deze hal een must, met name als je graag aan je fiets klust of gewoon niet zoveel geld te besteden hebt voor nieuwe onderdelen. Van wielen, tot banden, tot sturen, trappers tot derailleurs: alles is hier te koop!trodelhalle-arena-berlin-15

Deze hal is niet alleen bekend bij de locals in Berlijn maar ook bij de filmindustrie! In Berlijn worden nog steeds veel geschiedenisfilms gemaakt (Tweede Wereldoorlog, DDR) en de setbouwers komen vaak met een grote vrachtwagen voorgereden om de aankleding voor op de set te kopen. In de Trödelhalle zijn nog veel oude spullen te vinden die zo in een Joods huishouden in de jaren ’30 passen, of die niet zouden misstaan in een plattenbau flat uit de DDR.

trodelhalle-arena-berlin-12

Handige onderhandelingstips:

  • Laat niet té overduidelijk merken hoe enthousiast je bent over wat je wil kopen, want als de verkoper dat ziet is de prijs zomaar verdubbeld
  • Vraag de verkoper naar de prijs en laat merken dat je het te duur vindt. Je kunt dan zeggen dat je het voor ….€ (een lager bedrag) wel had willen hebben. Je merkt dan meteen of er ruimte is voor onderhandeling.
  • Krijg je niet de prijs die je wil? Leg het dan weer terug en loop een rondje. Als je even later terugkomt, onderhandel je verder en kan het zijn dat je het alsnog meekrijgt.
  • Durf je niet te onderhandelen? Vraag dan of de handelaar een ‘speciale prijs’ voor je kan maken, wellicht krijg je er dan op die manier nog iets af!

Trödelhalle Arena – Overdekte vlooienmarkt in Berlijn
Adres
: Eichenstrasse 4, Treptow (naast Arena)
OV: U1 Schlesische Tor
Openingstijden: Elke zaterdag en zondag, van 10.00 tot 16.00 uur.

trodelhalle-arena-berlin-3

trodelhalle-arena-berlin-6

trodelhalle-arena-berlin-11

 

One Comment

Leave A Reply

Your email address will not be published.