Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Met de trein naar Berlijn

,
0
Home » Met de trein naar Berlijn

Een van de fijnste én goedkoopste manieren om naar Berlijn te reizen, is natuurlijk met de trein. De rechtstreekse treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn is ideaal, in ruim zes uurtjes sta je – zonder overstappen! – midden in Berlijn! Maar ook als je in het zuiden van het land woont, kun je gemakkelijk naar Berlijn reizen, via Arnhem/Düsseldorf met de ICE. Vanaf de grens ben je nog maar vier uurtjes onderweg en spurt je met 180 kilometer per uur dwars door Duitsland naar het oosten. Een superfijne reis dus! Op deze pagina leg ik je uit hoe je het makkelijkste met de trein naar Berlijn kunt reizen, waar je rekening mee moet houden en wat je onderweg kunt verwachten. En, als er leuke aanbiedingen zijn voor treinreizen naar Berlijn, dan lees je dat hier natuurlijk direct!

Kies hieronder een onderwerp waar je informatie over zoekt:

Hoe verloopt de reis naar Berlijn?

De trein tussen Amsterdam Centraal en Berlijn is een regelmatige verbinding en rijdt zo’n vijf à zes keer per dag. In totaal duurt de treinreis zo’n 6 uur en 20 minuten (vanaf Amsterdam), waarvan je zo’n vier uur door Duitsland rijdt. Het is een mooie route dwars door Duitsland, en als het mooi weer is kun je ook heerlijk naar buiten kijken. In totaal stopt de trein 16 keer: op Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo, Hengelo, Bad Bentheim (Duitsland), Rheine, Osnabrück, Bad Oeynhausen, Minden, Hannover, Wolfsburg, Stendal, Berlijn Spandau, Berlijn Hauptbahnhof, Berlijn Ostbahnhof. Aan boord kun je gewoon rondwandelen wanneer je daar behoefte aan hebt. Er is ook een bordbistro waar je wat eten of drinken kunt kopen, maar dit vond ik zelf altijd erg prijzig. Ik nam daarom zelf wat versnaperingen voor onderweg mee, vooral genoeg water/drinken.

Mijn persoonlijke ervaring: met de trein naar Berlijn:

Omdat ik nooit echt een overdreven grote fan van vliegen ben geweest, deed ik stedentrips naar Berlijn vaak met de trein. Ik boekte ruim van te voren m’n ticket voor de laagste prijs, zocht daar een goedkoop hostel bij en zo kon ik voor relatief weinig geld zomaar een week naar Berlijn. De treinreis vond ik altijd geweldig. Koffer mee, geen gedoe met maximale toegestane bagage, lekker bij het raam zitten en gaan. Ik genoot van het uitzicht en het boemelen van de trein, maar zo’n reis was natuurlijk ook ideaal om uren ongestoord te kunnen lezen, of films te kijken op m’n laptop. Zo ben ik in totaal acht keer met de trein naar Berlijn gereisd. Het fijne is dat je met de trein direct aankomt op Hauptbahnhof of Ostbahnhof en dus niet meer naar de stad toe hoeft te reizen. Je stapt in de S-bahn of U-bahn, en niet veel later sta je voor de deur van je hotel. Ideaal!

Je kunt een ticket boeken bij verschillende aanbieders, maar de bekendste vervoerders zijn NS International en natuurlijk Deutsche Bahn. Bij de NS zijn de treintickets naar Berlijn te boeken vanaf 78 euro retour, bij de Deutsche Bahn al vanaf €58 euro. Dit kan zowel online via de websites van de vervoerders, maar ook telefonisch of in een servicewinkel. Zorg in ieder geval dat je vroeg genoeg boekt, dan maak je ook het meeste kans om voor het laagste tarief te kunnen reizen!

Voordelen van reizen met de trein naar Berlijn:

 • Direct instappen, geen gedoe met security
 • Niemand verplicht je tot één koffer of een bepaald gewicht
 • Je zit comfortabel en kunt lekker door de trein lopen en even wat eten halen in de Bordbistro
 • Je fiets kan mee!
 • Geen gedoe met wachten op je bagage, parkeerplek zoeken (en betalen!) of milieustickers voor de auto regelen.
 • Je komt aan midden in Berlijn en kunt vanaf Hauptbahnhof gemakkelijk naar je bestemming reizen.
 • Het is de meest milieuvriendelijke manier van reizen naar Berlijn.
 • Er zijn stopcontacten in de trein, dus je kunt zes uur lang die ene serie bingewatchen
 • Veel meer beenruimte dan in een vliegtuig

Naar Berlijn met NS International:

Met de trein naar Berlijn vanaf 39 euro enkele reisHet eenvoudigste en gemakkelijkste is om je tickets naar Berlijn via NS international te boeken. Via de module kun je je treinreis uitzoeken aan de hand van datum, tijd en prijs. Daarna checkt het systeem of er nog tickets zijn. Je loopt daarna door het proces, waarbij je het soort ticket (Sparpreis of Flexpreis) kunt kiezen en stoelreservering regelen. Daarna vul je je gegevens in, betalen en klaar! Het handigste is nog dat je geen boekingskosten hoeft te betalen, veilig kunt betalen met Ideal, paypal of je creditcard en bovendien je ticket direct uit kunt printen. Handig!

Let op de volgende dingen voor je boekt:
➤ Als je online een ticket koopt en thuis uitprint, staan deze op naam van degene die reist. Dit is niet overdraagbaar. ➤ Je ticket wordt onderweg gecontroleerd op basis van je identiteitsbewijs. Zorg dus ook dat de naam op je ticket overeen komt met wat er in je paspoort staat. Zo voorkom je problemen tijdens de controle.

Welke tarieven zijn er bij NS international?

Er zijn twee verschillende soorten tarieven voor treinreizen tussen Nederland en Duitsland. NS International koopt haar tickets bij Deutsche Bahn in, vandaar dat er ook Duitse termen worden gehanteerd.

 • ‘Flexpreis’ – Met dit ticket ben je verplicht om de route te reizen die je geboekt hebt, met de treincategorie zoals vermeld op het ticket. Als je dus bijvoorbeeld de trein van 5.02 uur van Amsterdam Centraal mist, kun je de volgende IC naar Berlijn nemen. Bedenk wel dat er drie treincategorieën zijn: A = ICE (die rijdt van Amsterdam naar Arnhem/Düsseldorf, B = IC/EC (de rechtstreekse trein van Amsterdam naar Berlijn) en C = regionale treinen in Duitsland. Dus als je met de IC (categorie B) reist, mag je niet met de ICE mee! Maar je mag wel met treinen van een lagere categorie reizen. Dus als je een ICE (categorie A) reis hebt geboekt, kun je ook met de IC/EC  of regionale treinenreizen.
 • Sparpreis Europa – Vanaf 39 euro, enkele reis Met dit ticket ben je verplicht om op de geboekte datum en met de geboekte trein naar Berlijn te reizen, zoals dat op je ticket staat. Je mag dus niet met een trein uit een andere categorie reizen. Ook als je je trein naar Berlijn mist, kun je niet de volgende nemen, je ticket is daar niet voor geldig.

Neem je eigen fiets mee naar Berlijn!

Natuurlijk kun je overal fietsen huren in Berlijn. Maar als je liever op je eigen fiets rijdt, of een speciale fiets hebt waardoor een huurfiets geen optie is, dan kun je ook je eigen fiets meenemen in de trein naar Berlijn! Voor €24 euro heb je een retour fietsticket voor je fiets en mag je ‘m meenemen in de fietswagon van de trein, zodat je in Berlijn direct op de fiets naar je bestemming kunt rijden. Reserveer wel even van te voren, dit is verplicht en kost €4 per enkele reis. In totaal ben je dus €32 euro kwijt om je eigen fiets mee te nemen. Vouwfietsen mag je gratis (mits ingeklapt en verpakt in de hoes) meenemen, hier hoef je ook niet voor te reserveren. Helaas is er in de ICE treinen geen plek voor fietsen, deze kun je dan ook niet meenemen. Meer informatie kun je hier vinden: Fiets in de trein.

Hoe reis ik verder na aankomst op Berlijn Hauptbahnhof of Ostbahnhof?

Bij aankomst op Berlijn Hauptbahnhof kun je gemakkelijk naar de S-bahn gaan (volg het groene symbool met een witte S), en heb je een uitstekende verbinding richting Alexanderplatz of Zoologischer Garten/Kurfürstendamm. Tickets hiervoor koop je bij de automaat op het perron, zorg wel dat je munt- of briefgeld hebt, voor ’t geval dat je pinpas niet werkt. Ook staan er genoeg taxi’s bij Hauptbahnhof of Ostbahnhof, mocht je dat handiger vinden. Deze kun je aan de voor- of achterkant van het station vinden.
Meer informatie over het OV in Berlijn en tickets kun je vinden op mijn pagina over het openbaar vervoer in Berlijn.

Veelgestelde vragen over reizen met de trein naar Berlijn via NS International:

[toggles class=”yourcustomclass”]
[toggle title=”Hoever van te voren kan ik mijn tickets naar Berlijn boeken bij NS International?”]Tickets zijn 91 dagen (zo’n 3 maanden) van te voren te boeken.[/toggle]
[toggle title=”Ik zie het goedkope tarief niet bij de opties staan, wat nu?”]Probeer eens te variëren in de dagen en tijden die je voor je reis hebt uitgekozen. Dit kan nogal verschil maken in de prijs. Als je zo vroeg mogelijk van te voren boekt, heb je vaak de goedkoopste tickets. Dit is echter nooit een garantie.[/toggle]
[toggle title=”Welke betalingsmogelijkheden hanteert NS International?”]Je kunt je online tickets met iDeal of Creditcard (American Express, Eurocard/Mastercard of Visa) betalen. Voor het gebruik van een creditcard worden extra kosten in rekening gebracht.[/toggle]
[toggle title=”Kan ik mijn tickets ook annuleren of omboeken?”]Voor beide types tickets geld dat je alleen kunt omboeken door restitutie. Dit betekent dat je ticket geannuleerd wordt en dat je je het bedrag van je ticket terugkrijgt. Je moet dan zelf een nieuwe boeking voor je treinreis maken, maar hou er rekening mee dat de treinreis dan wel duurder kan zijn. Bedenk ook dat je niet slechts een deel van je ticket kunt omboeken of annuleren, maar alleen het hele ticket.

➤ Bij de Flexpreis krijg je 100% van je geld terug, als je voor de vertrekdag annuleert of omboekt. Na vertrekdatum kun je nog een maand annuleren, maar moet je hiervoor 17.50 servicekosten betalen.

➤ Bij de Sparpreis kun je je ticket annuleren tot één dag voor vertrek, maar kost annuleren €17.50. Op de dag van vertrek, en daarna, krijg je geen geld meer terug als je je ticket wil inruilen/omboeken.[/toggle]
[toggle title=”Welke betalingsmogelijkheden hanteert NS International?”]Je kunt je online tickets met iDeal of Creditcard (American Express, Eurocard/Mastercard of Visa) betalen. Voor het gebruik van een creditcard worden extra kosten in rekening gebracht.[/toggle]
[toggle title=”Waar kan ik de servicekantoren van NS International vinden?”]Op de centrale stations van: Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Rotterdam, Schiphol, Utrecht. Als je hier een treinticket koopt, betaal je wel boekingskosten.[/toggle]

[toggle title=”Moet ik een stoel reserveren?”]Je hoeft niet persé een stoel te reserveren, maar het is wel aan te raden. Dit kost €4.00 per ticket en zorgt ervoor dat je stoel voor je hele reis voor je gereserveerd is. Zonder stoelreservering kun je natuurlijk ook mee, maar dan heb je kans dat je een deel van je reis zult moeten staan. In de treinen kun je boven de stoelen op een led-schermpje zien of een stoel gereserveerd is voor iemand, en van welk station tot welk station dat is.[/toggle]

[toggle title=”Is er wifi aan boord van de IC naar Berlijn?”]In de IC naar Berlijn is géén wifi aan boord. Als je geen roamingbundel voor het buitenland hebt, moet je rekening houden met extra kosten als je over de grens je 3G aanzet. De ICE bevat wel over een wifi-netwerk.[/toggle]

[toggle title=”Is er een grenscontrole bij Bad Bentheim?”]Officieel niet, maar steeksgewijs zijn er wel controles, die worden uitgevoerd door de Duitse Grüne Polizei op de route Amsterdam – Berlijn of door de Koninklijke Marechaussee op de route Berlijn – Amsterdam. Ze lopen vaak met drugshonden door de trein en indien nodig wordt er een identiteiscontrole gedaan, waarbij iedereen z’n identiteitsbewijs moet laten zien. Let er dus op dat je een paspoort of ID-kaart bij je draagt.[/toggle]

[toggle title=”Er was geen grenscontrole bij Bad Bentheim maar toch stond de trein hier een kwartier stil. Waarom?”]Op Bad Bentheim worden de locomotieven gewisseld. Op de route van Amsterdam naar Berlijn wordt de Nederlandse locomotief vervangen voor een Duitse, die geschikt is voor het Duitse spoor en bovendien harder kan rijden. Op de terugweg gebeurt hetzelfde. Deze wachttijd is ingecalculeerd in je reistijd, dus je loopt geen vertraging op.[/toggle]

[toggle title=”Wat te doen bij vertraging?”]Net als met elke andere manier van reizen, kun je ook met de trein vertraging oplopen. Over het algemeen probeert de Deutsche Bahn dit onderweg weer in te lopen, en dat lukt vaak ook aardig, maar soms zijn er andere omstandigheden en loopt de vertraging op. ➤ Zorg hoe dan ook dat je kalm blijft, je hebt geen invloed op wat er op het spoor gebeurt en meer dan afwachten kun je niet doen. ➤ Volg de instructies op van het personeel. De Duitse conducteur probeert altijd zo snel mogelijk duidelijk te krijgen wat er aan de hand is, en geeft dit via de intercom door. Je kunt ook de treinmanager vragen, als je specifiekere dingen wil weten. ➤ Als je weet hoeveel je uiteindelijke vertraging is, denk er dan aan dat je dit wellicht aan je hotel, hostel of degene van wie je een appartement huurt, door moet geven i.v.m check-in tijden.[/toggle]

[toggle title=”Heb ik bij vertraging recht op compensatie?”]Afhankelijk van de hoeveelheid vertraging tijdens je reis, en het land waar je vertraging in hebt opgelopen, kun je compensatie krijgen. De Duitse treinmanager deelt na een vertraging van meer dan 60 minuten vrijwel altijd papieren formulieren uit, waarmee je per post bij de Deutsche Bahn compensatie kunt krijgen. Deze formulieren moet je invullen en opsturen met de post. Heb je de vertraging in Nederland opgelopen? Dan moet je altijd bij NS International zijn en kun je dit formulier invullen. Compensatie aanvragen kan tot maximaal twee maanden na je reis, weliswaar met je originele vervoersbewijs.
Let op: compensatie is uitgesloten als:

  • De vertraging van de trein van te voren bekend was in de app van NS international of op hun website.
  • Je een te korte overstaptijd hebt gepland
  • Je zelf op het verkeerde perron stond te wachten
  • Je op basis van je houding of gedrag uit de trein bent gezet
  • Je hebt gereisd met een ticket van een andere vervoerder, zoals Arriva, Veolia, Connexxion of Syntus.
  • Je vertraging is veroorzaakt op het aanreistraject voor je internationale reis en dit traject geen deel uitmaakt van het traject dat je met je ticket reist. Voorbeeld: Je ticket naar Berlijn is van Deventer naar Berlijn. Je hebt vertraging opgelopen op het traject Zwolle-Deventer en mist hierdoor de IC-trein naar Berlijn. Dan heb je geen recht op compensatie.

Meer informatie over compensatie bij vertraging op een internationale treinreis kun je hier vinden: compensatie.[/toggle]

[/toggles]

Met de trein naar Berlijn met de Deutsche Bahn:

Natuurlijk hoef je niet persé met NS international naar Berlijn te reizen. Sterker nog, in sommige gevallen ben je goedkoper uit als je via de Deutsche Bahn boekt! Regelmatig zijn er aanbiedingen voor goedkope treintickets naar verschillende steden in Duitsland, waaronder Berlijn. In de boekingsmodule kun je vanaf elk Nederlands treinstation een boeking naar Berlijn doen. Met name als je niet al te ver van de grens af woont, kan dit een hele handige optie zijn!

Welke tarieven zijn er?

Sparpreis – voor 29 euro treinreizen binnen Duitsland: 91 dagen van te voren online te boeken, bij een DB-kantoor of telefonisch al vanaf 6 maanden van te voren. Kinderen onder de 15 jaar zijn gratis mee te boeken, mits vermeld op het ticket. Trein, datum en vertrektijd liggen vast, hier kun je niet vanaf wijken.
 Meer informatie en boeking van de Sparpreis.

Flexpreis – De reguliere tickets duurder dan 29 euro, vallen onder het Flexpreis-principe. Bij deze ticket ligt de gekozen datum vast, maar de vertrektijd niet. Je mag reizen met de gekozen treincategorie of lager. (A=ICE, B= IC/EC, C=RB en ander regioverkeer)

Quer durch’s land ticket – voor 44 euro reis je met het regionale treinverkeer dwars door Duitsland – Treingekken opgelet! Als je het niet erg vindt om wat langer onderweg te zijn en vaak over te stappen, dan is het ‘Dwars door het land’ ticket van de Deutsche Bahn een leuke optie. Hiermee mag je alleen met de regionale treinen reizen, maar kun je op die manier wel voor een prikkie naar Berlijn reizen! Snel is het niet en ook niet per definitie goedkoper dan het Sparpreis tarief, maar leuk is het wel! ➤ Meer informatie en boeking van het Quer Durch’s Land ticket.

Veelgestelde vragen over reizen met de trein naar Berlijn via Deutsche Bahn:

[toggles class=”yourcustomclass2″]
[toggle title=”Hoever van te voren kan ik de Sparpreis tickets naar Berlijn boeken bij Deutsche Bahn?” ]Tickets zijn 91 dagen (zo’n 3 maanden) van te voren te boeken. Als je telefonisch of via een Reisezentrum op het station boekt, kan het 6 maanden van te voren.[/toggle]
[toggle title=”Ik zie het goedkope Sparpreis tarief niet bij de opties staan, wat nu?”]Probeer eens te variëren in de dagen en tijden die je voor je reis hebt uitgekozen. Dit kan nogal verschil maken in de prijs. Als je zo vroeg mogelijk van te voren boekt, heb je vaak de goedkoopste tickets. Dit is echter nooit een garantie.[/toggle]
[toggle title=”Welke betalingsmogelijkheden heb ik bij de Deutsche Bahn?”]Je kunt je online tickets met ‘Sofort überweisung’ (Duitse versie van iDeal, ook voor Nederlanders beschikbaar), Paypal en een creditcard (Visa, Mastercard/Eurocard, JCB, Diners Club, American Express). Voor het gebruik van een creditcard wordt een klein bedrag in rekening gebracht (50 cent per €50)[/toggle]
[toggle title=”Kan ik mijn tickets ook annuleren of omboeken?”]Voor beide types tickets geld dat je alleen kunt omboeken door restitutie. Dit betekent dat je ticket geannuleerd wordt en dat je je het bedrag van je ticket terugkrijgt. Je moet dan zelf een nieuwe boeking voor je treinreis maken, maar hou er rekening mee dat de treinreis dan wel duurder kan zijn. Bedenk ook dat je niet slechts een deel van je ticket kunt omboeken of annuleren, maar alleen het hele ticket. Annuleren of omboeken kan alleen online, telefonisch of bij het Reisezentrum van de Deutsche Bahn op de grotere stations.

➤ Bij de Flexpreis krijg je 100% van je geld terug, als je voor de vertrekdag annuleert of omboekt. Na vertrekdatum kun je nog een maand annuleren, maar moet je hiervoor 17.50 servicekosten betalen.
➤ Bij de Sparpreis kun je je ticket annuleren tot één dag voor vertrek, maar kost annuleren €17.50. Op de dag van vertrek, en daarna, krijg je geen geld meer terug als je je ticket wil inruilen/omboeken.[/toggle]
[/toggles]

*Let op: deze pagina bevat affiliatelinks. Meer daarover kun je lezen in de disclaimer.