Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Terugblik: Patreon-meetup in Berlijn!

,
3
Home » Terugblik: Patreon-meetup in Berlijn!

Eindelijk was het dan zover! Lang naar uitgekeken, duizend doden gestorven dat het misschien tóch niet door zou kunnen gaan, maar het is gelukt, en hoe! De bijeenkomst van de Patrons van wattedoeninberlijn was een groot succes. Onder de noemer ‘#Berlijnfans meetup’ had ik twee leuke dagen georganiseerd; vrijdags een rondleiding, zaterdagochtend een vossenjacht door de stad en zaterdagavond een borrel in een biergarten. Alle Patrons waren uitgenodigd om deel te nemen. Hoewel ik natuurlijk begrijp dat niet iedereen erbij kon zijn, was ik toch zeer verrast over de opkomst! Wel 17 lieve mensen mocht ik in Berlijn begroeten! Ondanks het slechte weer was het een geweldig weekend. In dit artikel kun je lezen wat we allemaal hebben gezien en gedaan. Voor wie er bij was; veel herbeleefplezier! Voor wie er niet bij was; veel leesplezier en wellicht tot bij een volgende editie?

Een stapel pruiken ligt in de hoek geworpen, een grote ikea-tas staat nog voor de kast te wachten om uitgepakt te worden en bovenop de kast ligt een zwarte map die ik nog terug in de kast moet zetten. Het zijn de restjes van een feestelijke bijeenkomst in Berlijn, waar verder een hele hoop leuke foto’s aan herinneren. Al toen ik begon met Patreon, wist ik dat ik op een gegeven moment iets wilde organiseren voor alle leden om dankjewel te zeggen voor de steun. Een simpele borrel was het plan, het werd iets uitgebreider! Toen het ergste van de verhuizing achter de rug was, begon ik met de organisatie. Wat heb ik een gigantische voorpret gehad! Van het maken van de route voor de verrassingsrondleiding, tot het bedenken van alle opdrachten voor de vossenjacht. Het was allemaal even leuk!

Vrijdag 27 augustus – Een verrassings-rondleiding door Marzahn

We waren er al eens met een digitour ‘geweest’, maar vrijwel niemand van de deelnemers was al actief in de oost-Berlijnse wijk Marzahn geweest. Een uitstekend idee voor een surprise-rondleiding vond ik! We ontmoetten elkaar om kwart voor 10 op Bahnhof Lichtenberg, direct op het perron van de S-bahn. Het was erg leuk om iedereen daar te zien en sommigen zelfs voor ’t eerst te mogen begroeten! Zo zat de stemming er al vlot goed in. Uiteindelijk stapten we in de S-bahn en reden we de twee haltes naar Springpfühl.

Daar startte onze rondleiding bij de Helene Weigel-platz, een groot plein vernoemd naar de actrice (en echtgenote van Bertold Brecht) Helene Weigel. Het plein met haar grote flats vormt het hart van de eerste bouwfase van Marzahn I en ligt aan het begin van de Allee der Kosmonauten. Een goed punt om de rondleiding te starten bij het herinneringsmonument aan de kosmonauten Sigmund Jähn en Valery Bykovsy. Jähn was de allereerste Duitser in de ruimte, en daarmee voor de DDR ook een gigantisch PR-succes. Uiteraard werden hij en zijn collega overal en nergens heengesleept, en mochten ze ook in Marzahn opdraven waar een jaar eerder net de bouw van de woonwijk gestart was. De Allee der Kosmonauten kwam zo aan haar naam en om dat te herinneren is er een monument neergezet met een kleine versie van het relief ‘Mensch und Raum” van staatskunstenaar Walter Womacka.

Daarna maakten we nog een korte stop bij de ‘Richtkrone’ van Marzahn, een monument dat herinnert aan de eerste keer dat ze het hoogste punt in de wijk bereikten. Ook staat er een betonnen monument naast, waarin een persoon is uitgesneden die naar boven wijst. Het is een beeld van de opzichter van de bouwplaats van Marzahn I, die het sein aan de kraanmachinist geeft om met de bouw te beginnen.

Met zeventien deelnemers wandelen door Berlijn was voor mij erg lang geleden! Maar gelukkig was het al snel als vanouds en vond ik ’t leuk om samen te wandelen en te genieten van de – ook voor mij nog altijd vrij nieuwe – omgeving. Ook merkte ik dat anderen er lol in hadden en iedereen onderling al enorm gezellig liep te kletsen. Precies wat ik had gehoopt!

Via de Springpfühl (een oude toteis-see op een duinzandbodem!) en de woonwijk, liepen we langs drie vette murals van het Berlin Mural fest 2019. Daarna vervolgden we onze weg dwars door de groene buurten richting de Marzahner Promenade, waar we eerst een pauze inlasten.

Na de pauze ging zowaar de zon écht schijnen! Over de promenade zagen we beelden, nog twee prachtige mozaïek-kunstwerken van Walter Womacka (prima plek voor een groepsfoto, dank Ezra!!) en zelfs moderne street art bij de fantastisch leuke galerie van het Neue Kunst Initiative Marzahn. Vervolgens ging het de Landsberger Allee over naar Alt Marzahn, het schattige durpje waar de beroemde plattenbau-wijk eind jaren ’70 omheen gebouwd werd. Het is net alsof de tijd stilstaat in het dorpje, want het is in originele staat gehouden.

Na een korte blik op de molen-van-iemand-uit-Sachsen wandelden we langs de Russische orthodoxe kerk richting het eindpunt. En natuurlijk; net toen moest het er van komen: we kregen een Hele Dikke Hoosbui op ons kop! Gelukkig was iedereen goed voorbereid, voorzien van plu’s, regenjassen en andere handigheden, dus wandelden we dapper door.

Aangekomen bij ons eindpunt, aan de Seilbahn bij de Gärten der Welt, was het nog snel een inventarisatie maken van de deelnemers met hoogtevrees. Gelukkig viel het mee en dook iedereen – mét of zonder knikkende knieën – in de gondelbaan richting de top van de Kienberg. Voor iedereen die dat best heus heel spannend vond; jullie zijn allemaal superstoer!

Op de Kienberg ploften we op een terrasje bij het café onder het uitzichtpunt Wolkenhain. Regen en zonneschijn wisselden elkaar af, maar gelukkig kon dat de sfeer niet bederven. Gezellig was ’t!

Zaterdag 28 augustus –  Vossenjacht kris kras door Berlijn

Na een lange vrijdag en een hoop last-minute voorbereidingen, was het dan eindelijk zover: de vossenjacht! Alle deelnemers die mee wilden doen (het was immers niet verplicht) waren stipt om half 10 op Alexanderplatz bij het Weltzeituhr. Eerst tijd voor een groepsfoto!

Daarna werd iedereen in teams van vier personen verdeeld en kreeg iedereen een grote tas in de handen. In die tassen een hele stapel met opdrachten (maar niet alle), flesjes water, snacks en nog wat andere handige dingen. Een groepsfoto, welkomstwoordje, instructies en uitleg van de spelregels nog en dat was het! Alle groepen openden hun eerste envelop en gingen aan de slag met puzzelen!

 Kees en ik verlieten snel Alexanderplatz om richting onze verstopplek te gaan, waar we als vossen een opdracht moesten uitdelen. Ondertussen bleef ik via Signal van alle groepen prima op de hoogte van alle vorderingen! Het was geweldig om te zien hoe iets dat je helemaal hebt uitgedacht en uitgewerkt, geweldig leuk uitpakt. De routes klopten, de opdrachten klopten en alles liep precies zoals ik het bedacht had. Nou ja, alles… Er was helaas die zaterdag een hoop loos op de Berlijnse straten en ook precies op de route waar de deelnemers langs gingen. Er waren querdenker-demonstraties, die echter op voorhand niet door mochten gaan omdat de deelnemers zich niet aan de coronaregels wilden houden. De mensen hadden daarop besloten dan maar onaangemeld de straat op te gaan en gedroegen zich erg agressief tegenover de politie. Ik heb zelf ook wel eens gezelliger dagen meegemaakt in Berlijn!

Niet alleen was de demonstratie dus een onwelkome sfeerverpester, maar zorgde de mensenmassa er ook voor dat de route niet – zoals gepland – met het OV afgelegd kon worden, omdat bussen en trams uitvielen. Kees en ik moesten dus langer verkleed wachten op de deelnemers dan we aanvankelijk hadden verwacht en daardoor liep de planning wat anders dan gehoopt, maar het mocht nog steeds de pret niet drukken! We zaten er prima bij, met ons buurtkrantje.

De teams legden allemaal dezelfde routes af, maar waren op verschillende punten op de route gestart. Toch leidde dat er toe dat sommigen sneller waren dan de ander en dus liepen de teams elkaar bij het koffiepunt tegen het lijf. Het ene team ging rustig op het terrasje zitten, het andere team dat een stuk ambitieuzer was, rende direct door naar de volgende stop. Nadat de laatste groep bij ons voorbij was gekomen en onderweg was naar de volgende opdracht, gingen Kees en ik eerst lunchen. Via Signal bekeken we ondertussen hoe opdrachten werden uitgevoerd, verstopte caches gevonden en busverbindingen gezocht. Iedereen had het overduidelijk enorm naar de zin! En nog sfeerverhogender; het bleef de hele dag droog, met af en toe een beetje zon! Hoeveel geluk kun je hebben…!

Uiteindelijk was het 15 uur en dat betekende: stop de race! Iedereen moest vanaf dat punt de eindopdracht openmaken, een ingewikkelde puzzel die opgelost kon worden met onderweg verzamelde informatiekaarten. Dit duurde een tikje langer dan gedacht, maar uiteindelijk kwam iedereen er gelukkig uit! Iedereen raadde de eindlocatie waar Kees en ik met wat drinken en te snacken al een tijdje zaten te wachten, namelijk het Volkspark Friedrichshain! Helaas waren tegen die tijd zoveel demonstraties gaande, dat het openbaar vervoer in vrijwel heel centraal Berlijn was vastgelopen. Met een geweldige reddingsactie van Kees en een spontane spring-in-de-bus actie van de andere teams, zagen we elkaar gelukkig toch nog op tijd bij het eindpunt.

De winnaars van de vossenjacht werden aangewezen en ervaringen uitgewisseld. Volgens mij vond iedereen het een leuke – maar ook wel vermoeiende – dag! Ondertussen dreunde de Zug-der-Liebe optocht langs het Volkspark, die helaas ook precies waar wij zaten tot stilstand kwam om een kwartier later te worden beëindigd. Een stroom dronken en doorgesnoven ravers het park in leidde voor ons tot de aftocht uit het park, en op naar de volgende locatie waar ’s avonds de borrel gepland stond.

Borrel bij James June

Leuk, leuker leukst – Lekker borrelen met elkaar! Het oorspronkelijke plan voor ik aan een rondleiding of vossenjacht dacht, was de borrel voor Patrons. Helaas begon het na aankomst in de biergarten behoorlijk te regenen, maar we zaten – soort van droog – onder een grote parasol en later in het overdekte gedeelte aan tafel. Ik heb echt genoten van de ontspannen gezelligheid, de leuke gesprekken, lachen met elkaar en genieten van met z’n allen in Berlijn zijn. Het was zo bijzonder om te zien hoe mensen die ik van online ken, ineens met elkaar in gesprek raken en een klik hebben. TOF!!

Voor mij was het allemaal één groot feest en ik wil iedereen dan ook ontzéttend bedanken voor het komen en het meedoen. Zoals al gezegd tijdens de borrel; dit smaakt naar meer! Ik hoop ergens komend jaar weer een Patreon-dag te mogen organiseren voor iedereen. Wat denken jullie van ergens zo rond februari ’22? ;-)

Liefs!
Emma

p.s: grote, grote dank aan iedereen voor de foto’s, vooral Jeroen van Oss!!

Related Articles

Emma is verliefd op Berlijn sinds 2007 en woont sinds 2013 met haar vriend Kees in Berlijn. Wattedoeninberlijn.nl ontstond vanuit de grote vraag naar tips en informatie van vrienden en bekenden, maar ook uit het eigen verlangen om Berlijn te vangen in woord en beeld. Op WTDIB vind je verhalen over het Berlijn van nu, gisteren en morgen maar ook talloze praktische tips, leuke en originele ideeën en talloze persoonlijke favorieten. Veel plezier in Berlijn!

3 Comments

 • Ezra schreef:

  Eindelijk!
  Ik sta op/met foto’s op WTDIB, mijn Berlijn-autisme is vastgelegd en bevestigd!!! ;-)

  Emma, bedankt voor al je geregel.
  Het waren toffe activiteiten en je hebt mij/ons verrast.

  Verder was het een toffe groep om mee op pad te gaan.

  Tot de volgende knoop!

 • Claudia schreef:

  Ik zit met een grote glimlach te lezen over onze avonturen. Wat waren het geweldige dagen!!

  En ja ook mijn Berlin-liebe is fotografisch vastgelegd op WTDIB en daar ben ik blij om want door WTDIB heb ik een unieke groep mensen mogen leren kennen.

  Dank lieve Emma voor de geweldige dagen. Uiteraard had ik verwacht dat het tot in de puntjes verzorgd en uitgedacht zou zijn maar het was nog meer dan dat. Je hebt jezelf nog eens extra overtroffen!!

  Ik hoop dat er snel nog een meet-up volgt en wij doen zeker ons uiterste best om erbij te zijn want ik zou het voor geen goud willen missen!!

  -XXX-

 • EBK schreef:

  Helemaal geweldig via jouw verhaal het weekeinde weer te beleven. Ik heb ontzettend genoten en denk er met veel plezier aan terug.
  Door de vossenjacht ook op plekken geweest waar ik nog niet geweest was. Zondagmiddag hebben we langs de Spree in (en bij paleis) Charlottenburg gelopen en dat was (ondanks het slechte weer) ook bijzonder. O.a. mooie architectuur gezien.
  Ik zou bijna zeggen: februari 22 staat in mijn agenda!

  Tot een volgende keer!

Leave A Reply

Your email address will not be published.