Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Zonsondergang op Tempelhofer Feld

,
0
Home » Zonsondergang op Tempelhofer Feld

Het is een van de fijnste plekken van Berlijn. Het grote veld en de landingsbaan voor de oude terminal op Flughafen Tempelhof. Het veld is tegenwoordig een park en wordt heel terecht ook wel Tempelhofer Feld of Tempelhofer Freiheit genoemd. Ik vind het een bijzondere plek, zo midden in de stad en kom er graag. Al een hele tijd wilde ik er eens de zonsondergang fotograferen. Die schijnt nogal spectaculair te zijn! Op een koude zondagmiddag ging ik die kant op en genoot van alle drukte en bedrijvigheid tot het eind van de dag.

Tempelhof is al 100 jaar een vliegveld en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog een militair vliegveld. Na de deling van Berlijn kwam het in de West-zone te liggen en speelde het een belangrijke rol tijdens de blokkade van West-Berlijn. Elke 60 seconden landde er een vliegtuig met voedsel, steenkool en andere goederen voor de inwoners van West-Berlijn die afgesloten waren van de rest van Duitsland door de Oost-Duitsers. Na de blokkade werd Tempelhof een belangrijke luchthaven die maar doorgroeide, tot uiteindelijk werd uitgeweken naar Tegel.

Tempelhof Berlijn-11
Na de val van de muur kwam ook vliegveld Schönefeld uit de voormalige DDR erbij, waardoor de noodzaak voor Tempelhof steeds kleiner werd. Er barstte een felle strijd los over het lot van het vliegveld, tot uiteindelijk in een referendum werd besloten dat het vliegveld gesloten moest worden. Door protesten van tegenstanders van de sluiting werd dit nog een aantal jaar uitgesteld, maar op 1 november 2008 ging het vliegveld dan toch dicht.Tempelhof Berlijn-15

In 2010 werd het grote grasveld waar de landingsbanen in liggen, officieel door (toenmalig) burgemeester Wowerweit geopend als stadspark. Nu kun je er fietsen, hardlopen, skaten, wandelen, oefenen met je kite, segway-rijden en nog veel meer. Mensen gaan er rustig zitten picknicken of halen een kopje koffie of een worst bij een van de standjes op het veld. Het mooiste vind ik van dit park is dat iedereen er gewoon lekker doet waar ze zin in hebben en dat de naam echt zo past bij waar het Tempelhofer Feld nu voor staat: vrijheid!

Tempelhof Berlijn-10 Tempelhof Berlijn-9

Weliswaar een koude zondagmiddag maar het kan er nog behoorlijk druk worden! Met name in de zomer is het Tempelhofer feld vol, op een speciale plek kun je er zelfs barbecueën!

Tempelhof Berlijn-4In 2014 werd er in Berlijn een referendum gehouden over de toekomst van het vliegveld. De gemeente wilde namelijk graag een deel van het veld bebouwen met woningen maar dit viel bij heel veel mensen niet in goede aarde en er werd flink campagne gevoerd. Als je je bedenkt dat alleen al het grasveld voor de terminal zo’n 300 hectare groot is (even groot als heel Monaco!) dan begrijp ik wel waarom er bouwplannen waren. Uiteindelijk haalden die plannen het gelukkig niet en werd in het referendum de toekomst van het Tempelhofer Feld voorlopig zeker gesteld, tot grote vreugde van veel mensen. Toch is het niet zeker dat het veld nooit bebouwd zal worden, daarvoor is het waarschijnlijk toch te groot en de grond te kostbaar. Tempelhof Berlijn-1

Tempelhof Berlijn-16Dag zon! Er is niets aan gelogen, de zonsondergang is vanaf de voormalige landingsbaan echt een plaatje. Weer een toffe middag dankzij mijn Doen in Berlijn Bucket List voor 2015!

Tempelhof Berlijn-22

Tempelhof Berlijn-20

Tempelhofer Feld / Tempelhofer Freiheit
OV: U Paradestrasse/S+U Tempelhof
Elke dag geopend van zonsopgang tot zonsondergang. 
Toegang: Gratis
tempelhoferfreiheit.de

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.