Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

Street food Thursday – Een vrolijke foodmarkt in Kreuzberg

,
0
Home » Street food Thursday – Een vrolijke foodmarkt in Kreuzberg

Het is voor veel Berlijners maar ook voor toeristen een vaste prik op donderdagavond: Street food Thursday in Markthalle IX. De oude markthal in Kreuzberg stroomt dan vol met mensen die er komen om te genieten van het lekkerste eten, dat je direct meeneemt bij het standje en zo uit de hand kunt opeten. Street food dus! Berlijn heeft een rijke culinaire scene en tijdens street food thursday kun je daar een glimp van oppikken. Elke donderdagavond vindt het event plaats en als je een beetje een foodliefhebber bent, mag je dit zeker niet missen!

Sinds een paar jaar staan er op donderdagavond de leukste eettentjes en restaurants in Berlijn, met hun beste gerechten op de foodmarkt in Kreuzberg. Allemaal verkopen ze een kleine keuze van hun beste gerechten, die makkelijk te bereiden en op te eten zijn. En deze keukens komen niet alleen uit Duitsland, maar van over de hele wereld. Maleisische soepen, broodjes met verse vis uit Scandinavie, dumplings en taco’s met kimchi uit Korea en nog veel meer. Een fijne plek om nieuwe gerechten en keukens te leren kennen en inspiratie op te doen voor in je eigen keuken!

streetfood thursday markthalle IX Berlijn-12

streetfood thursday markthalle IX Berlijn-8

streetfood thursday markthalle IX Berlijn-14

Markthalle Neun organiseert deze avonden sinds april 2013 en zette daarmee de trend voor een gigantische opkomst van foodmarkten in Berlijn. Sinds de komst van Street food Thursday zijn er steeds meer bijgekomen en heeft deze opkomst van de foodscene behoorlijk sterk bijgedragen aan het hippe imago van Berlijn. Het leuke van Street food Thursday is, dat veel standhouders elkaar afwisselen. Er zijn een aantal vaste standjes die er elke donderdag weer staan, maar verder wisselt het redelijk vaak af, waardoor het aanbod afwisselend blijft en je nieuwe gerechten kunt blijven ontdekken.

streetfood thursday markthalle IX Berlijn-17

streetfood thursday markthalle IX Berlijn-19
Ondanks het feit dat de markthal vrij groot is, moet je toch rekening houden met een grote drukte en bij de populairste standjes zelfs wachtrijen. Je merkt aan alles dat ook drie jaar na de start, Street food Thursday nog steeds een populair event is! Het is zo’n leuke en gezellige plek, de sfeer is gezellig en ontspannen en natuurlijk kun je er onwijs lekker eten. Ook is het handig om genoeg cash bij je te hebben, pinnen is hier niet mogelijk. Een ander klein nadeetje is misschien de prijs, de meeste gerechten zijn ietwat prijzig voor de grootte van de portie die je krijgt. Maar, als je bedenkt dat de meeste verkopers kwalitatief hoogstaande, regionaal geteelde en biologische ingrediënten gebruiken, en bovendien met veel liefde en aandacht hun gerechten bereiden, dan is dat eigenlijk helemaal niet zo erg. De kleinere porties geven je bovendien juist de mogelijkheid om wat meerdere gerechtjes door elkaar te proberen, zodat je niet persé voor een gerecht hoeft te kiezen of ruimte over hebt voor een toetje. Ideaal toch?

streetfood thursday markthalle IX Berlijn-18

streetfood thursday markthalle IX Berlijn-15

Regelmatig terugkerende of vaste verkopers op Street food Thursday zijn: 

La Comptoir du Cidre – Hier krijg je maar één gerecht: in cider (appeldrank met alcohol) gemarineerd rundvlees, in een sous vide gebraden en op een heerlijk vers brood gepresenteerd, met wat groene ui en mosterdzaadjes. Dit is een heerlijk gerecht dat al een paar jaar een succes is op de vele foodmarkten waar La comptoir op mag staan!

streetfood thursday markthalle IX Berlijn-10

Italiaans brood van Sironi – Sironi is een begrip in de Markthalle en heeft zelfs een eigen vaste bakkerij gekregen. Hier staan Italianen het lekkerste brood, focaccia’s en zoet gebak vers voor je te bakken! Lekker om hier aan het eind van de avond nog een vers stuk brood voor de volgende ochtend te kopen, of met een glas wijn van een stuk tomatenfocaccia te genieten.

streetfood thursday markthalle IX Berlijn-7

Mogg – De broodjes pastrami van Mogg (vroeger “& Melzer”) zijn een begrip in heel Berlijn. Dit broodje uit de Joodse traditie is simpel maar als alle ingredienten goed zijn bereid, is het heerlijk. Pastrami is zachtgegaard rundvlees, geserveerd op een roggenbroodje met mostersaus en een augurk. Simpel maar zo onwijs lekker! Mijn favoriet.

streetfood thursday markthalle IX Berlijn-13

Rosa Canina – Heb je lekker gegeten? En zin in een toetje? Ga dan een lekker ijsje of warme Brusselse wafel halen bij Rosa Canina. Hier test Rosa Canina het hele jaar door de nieuwste ijssmaken op het street food publiek, zodat je nogal eens wat bijzonders kunt proeven!

Andere bekende tentjes die vaak bij Street food Thursday terug te vinden zijn, zijn Fraulein Kimchi, Princess Cheesecake, Bun Bao en Hello Good Pie.

Ben je niet op donderdag in Berlijn, maar wil je wel graag de markthal eens bezoeken? Dat kan gelukkig gewoon hoor! Op dinsdag en vrijdag is er vanaf 12.00 tot 20.00 uur een leuke weekmarkt, met allerlei biologische en lokale producten. Ook is er elke derde zondag van de maand een ‘breakfast market‘, waar je de lekkerste ontbijtjes kunt krijgen.

Street food Thursday in Markthalle IX
Adres: Eisenbahnstraße 42, Kreuzberg
OV: U1 Görlitzer Bahnhof of Schlessischer Tor
Tijden: Elke donderdagavond (m.u.v feestdagen) van 17.00 tot 22.00 uur.
Entree: gratis
markthalleneun.de

streetfood thursday markthalle IX Berlijn-6

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl