Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Foto-impressie: Street art bij (voormalig) Neu West Berlin

,
2
Home » Foto-impressie: Street art bij (voormalig) Neu West Berlin

Sinds de Wende is Berlijn altijd in beweging. Overal wordt gebouwd en opgeruimd, worden oude panden in nieuwstaat gebracht en lege terreinen opnieuw volgebouwd met huizen, kantoren en winkels. Ergens zonde maar je kunt er kritiek op hebben tot je er bij neer valt: Berlijn is in supersnelle ontwikkeling en die is niet meer te stoppen. Dus kies ik er voor om te genieten van wat er nog wél is. Een van dingen om van te genieten, is de voormalige Neu West Berlin Art Gallery aan de Köpenicker Strasse. Of liever; wat er nog van over is. Dit kunstinitiatief is allang verder naar het westen getrokken en het terrein ligt er momenteel verlaten bij in afwachting van grootschalige herbestemming. Wat er nog wél te zien is, is de street art. En niet zo’n beetje ook!

Als je gewoon over de Köpenicker Strasse rijdt of fietst, zie je eigenlijk niets. Vooral veel oude panden, plattenbauten, her en der wat kantoren, een grote voormalige elektriciteitscentrale (waar de beroemde club Tresor zit) en heel veel verbouwingen en nieuwbouw. Maar achter deze bouwputten gaat soms meer schuil dan je dacht. Tot een paar jaar geleden was hier in een oude Plattenbau-flat het kunstinitiatief Neu West Berlin te vinden, een 5000 vierkante meter grote expositieruimte voor hedendaagse kunst. De flat stond al tijden leeg, waarna er een paar kunstenaars in trokken die een verblijf zochten. Zij bouwden het pand om tot expositieruimte, waar elke artiest zijn of haar werk zowel kon maken als tonen. Naast ateliers en expositieruimtes, waren er ook cafés, een bar en tientallen studio’s.

Het gebouw was negen verdiepingen hoog en behoorde tot een van de allerlaatste Plattenbauten die in de DDR gebouwd waren. Er werkten artiesten uit meer dan 40 verschillende landen en zij maakten niet alleen street art! Er was schilderkunst, beeldende kunst, film en muziek te zien en horen. Ook vertegenwoordigers van de mode-industrie en performance artists waren onderdeel van dit bruisende complex. Op het 4000 vierkante meter grote terrein achter de flat, konden street artiesten hun gang gaan met spuitbussen en plakposters. Zo ontstond er een grote tuin met prachtige murals en andere kunst. Hier werden regelmatig feesten, voorstellingen en bijeenkomsten georganiseerd.

street-art-neu-west-berlin-2

Nadat bekend werd dat het pand en het bijbehorende terrein verkocht waren en er gebouwd zou gaan worden, moest Neu West Berlin verhuizen. Ze zitten inmiddels in een nieuwe locatie maar die heeft toch een andere sfeer dan de oude Plattenbauflat. Hoewel de flat inmiddels ook volledig gestript en gemoderniseerd is, is het grondstuk erachter nog steeds te bezoeken. De tribunes zijn weg maar street art is er nog wel degelijk te zien! Prachtige werken van Alaniz, Kouka, Miss Van, Victor Landeta en nog veel meer bekende en getalenteerde street artiesten. Ook slingeren er oude stukken Berlijnse muur rond, die hier op een stapel gegooid liggen te wachten op een eventuele nieuwe bestemming of de vergetelheid.

street-art-neu-west-berlin-8

street-art-neu-west-berlin-1

Als toerist ben ik jaren geleden al eens in het terrein geweest en heb ik de plattenbauflat bekeken toen er een wild feestje aan de gang was. Toch was er toen nog lang niet zoveel street art te zien als nu. En toen ik het terrein onlangs weer zag, pakte ik dan ook direct mijn camera uit mijn tas. Wat een lust voor het oog, al die mooie werken! Daarom hieronder een kleine foto-impressie van de street art en andere kunst die er momenteel nog te bekijken is. Als je hier een kijkje wil nemen raad ik je aan dat zo snel mogelijk te doen, want het is onbekend wanneer (en op welke manier) het terrein wordt aangepakt.

Art Gallery – voormalig Neu West Berlin
Adres: Köpenicker Strasse 55, Kreuzberg
OV: U8 Heinrich Heine Strasse of S+U Jannowitzbrücke
Beste tijd om te gaan: overdag, want dan is het terrein vrij toegankelijk

Voor degene die het nieuwe Neu West Berlin onderkomen eens wil bekijken;
Neu West Berlin – Yorckstraße 86, Kreuzberg

Foto-impressie Neu West Berlin – Street art Gallery:
Er zijn allerlei prachtige werken te zien op het terrein, maar helaas zijn sommige dingen over de jaren beschadigd geraakt. Ook weet ik niet van alle werken welke artiest erachter zit. Als je daar een toevoeging hebt, laat dan even een reactie achter!

street-art-neu-west-berlin-4Artist: Victor Landeta – a.k.a AUM

street-art-neu-west-berlin-5Artists: Kera & SokarUno

street-art-neu-west-berlin-6Artist: [??]

street-art-neu-west-berlin-12Militaire vredesduif van Blu(?) en ‘War is over’ van [??]

street-art-neu-west-berlin-13Work: ‘Commodification of Rebellion’ Artist: Nick Flat

street-art-neu-west-berlin-16Work: Girl with dragon fruit. Artist: [??]

street-art-neu-west-berlin-17Artist: [??]

street-art-neu-west-berlin-20Meerder werken – Artist: Miss Van

street-art-neu-west-berlin-22New York. Artist: Lisa Grubb

street-art-neu-west-berlin-14Alle werken die op stukken Berlijnse Muur zijn geschilderd, en eerder onderdeel waren van de kunstgalerie op het terrein, liggen nu te wachten op uitleen of een onzeker einde. Er liggen prachtige dingen tussen en Neu West Berlin leent sommige stukken uit aan instanties of bedrijven, als kunstvoorwerp.

Plattenbau_neu_west_berlinDe vernieuwde Plattenbauflat.

 

2 Comments

 • Harry schreef:

  Nogmaals,wat een geweldige informatie over Berlijn.
  Het lijkt wel of je permanent op vakantie bent!
  Groeten,
  Harry en Pia

  • Emma schreef:

   Hi Harry, was het maar zo’n feest! Helaas moet er ook gewoon gewerkt worden ;-) Maar fijn dat jij er zo’n vakantiegevoel van krijgt, daar gaat het om! Groetjes, Emma

Leave A Reply

Your email address will not be published.