Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

Doen in Berlijn Corona-plan: Digitale tours, Berlijnlessen en meer!

,
1
Home » Doen in Berlijn Corona-plan: Digitale tours, Berlijnlessen en meer!

De huidige crisis rondom de uitbraak van het corona-virus raakt ons allemaal ongemeen hard. Op gezondheidsgebied maken we ons allemaal zorgen om onszelf, onze ouderen en mensen met verminderde weerstand, op maatschappelijk en economisch niveau zien we hoe kleine ondernemers, zelfstandigen en freelancers de economische gevolgen van deze crisis nu al merken.

Ook in het toerisme vallen momenteel ongelooflijk harde klappen. Wereldwijd is het toerisme vrijwel stil gevallen, de hotels blijven leeg en allemaal wachten we af tot het beter wordt. Ook in Berlijn is het momenteel bijzonder stil op straat. Vanwege de ingestelde regels, verbod op reizen binnen de EU en verbod op hotelovernachtingen als toerist, kan ik mijn werk niet meer doen. Naar verwachting duurt dit nog minstens vier weken. Dit betekent kortgezegd dat nagenoeg mijn gehele inkomen is weggevallen.

Inmiddels heb ik van de stad Berlijn soforthilfe mogen ontvangen, waarmee zowel deze site, als mijn rondleidingen en mijn bestaan voorlopig gered zijn. Hoera! Wel blijf ik digitale rondleidingen geven, kun je desgewenst tegoedbonnen kopen en natuurlijk een Berlijnles boeken of een kleine spende doen. Want ik kan toch geen vakantie gaan vieren zeg! En zolang jullie niet naar Berlijn kunnen komen, breng ik gewoon Berlijn naar jullie toe. Hoe? Kijk hieronder voor een paar leuke opties!

1. Ga mee met een digitale rondleiding!

Jep, inmiddels zijn ze hot en happening; de digitale rondleidingen in Berlijn! Lopend neem ik je een uur (of langer) live mee door de stad, op een boeiende virtuele rondleiding langs bijzondere plekken. Vanuit je huiskamer kijk je via je telefoon met me mee, vertel ik je honderuit over wat ik weet, laat ik foto’s zien en heb je ook meteen de mogelijkheid om live vragen aan mij te stellen! Zolang we binnen zitten, bied ik deze data aan.

Kun je niet direct om dit tijdstip kijken? Je hebt de gelegenheid om de digi-tour tot 24 uur na afloop terug te kijken! Wél moet je van te voren boeken. Achteraf toegang krijgen gaat helaas niet.

De planning voor de komende weken:

  • Donderdag 2 april om 10:00 uur – Stil Berlijn, een wandeling door Mitte
  • Dinsdag 7 april om 10:00 uur – Een uur langs de Muur
  • Donderdag 9 april om 10:00 uurWandelen door Kreuzberg

Meer informatie over deze drie tours, hoe dit in z’n werk gaat of direct een ticket kopen? Klik hier!

2. Berlijn-lesje voor kinderen van 8 tot en met 16 jaar

Ongetwijfeld zitten velen van jullie momenteel thuis met jullie kinderen en is het onderwijs nu op jullie eigen schouders aangekomen. Ik zit helaas ook thuis, maar heb nog altijd veel te vertellen! Daarom wil me graag een paar momenten per week inzetten voor jullie en jullie kinderen! In ruil voor jouw donatie, neem ik graag een halfuurtje de tijd om via facetime of skype jouw kind wat te vertellen over Berlijn-gerelateerde onderwerpen.
Binnenkort volgen er ook Berlijnlessen voor volwassenen!

Verschillende onderwerpen mogelijk:
Twee Duitslanden (Berlijnse muur)
Wat weet jij over Duitsland?
• Wonen en werken in het buitenland

Meer weten, direct een datum en tijd prikken? Klik hier!

3. Koop een DoeninBerlijn-tegoedbon!

Wil je graag met een rondleiding in Berlijn mee, maar weet je nog niet precies wanneer? Kijk dan eens naar een tegoedbon! Met een wattedoeninberlijn tegoedbon, koop je voor een bedrag naar keuze een bon die voor alle rondleidingen (m.u.v privé-rondleidingen) in te zetten zijn. En het allermooiste is, zelfs bij een volgeboekte rondleiding, kun je met een waardebon toch áltijd mee! Je neemt als het ware de VIP-plekken van mijn rondleiding in. En daar zitten meer voordeeltjes aan vast dan enkel en alleen een gegarandeerde deelname. Klinkt dit goed?

Klik hier voor meer informatie over de DoeninBerlijn tegoedbon!

4. Steun Wattedoeninberlijn.nl via de Spendenbox!

Ik krijg zo vaak lieve en dankbare berichtjes, en soms zelfs de vraag of men niet wat kan doneren als dank. Dat kan! Er is nu een heuse Doen in Berlijn Spendenbox! Dus heb je echt iets gehad aan de vele tips, praktische informatie of andere leuke artikelen op mijn website? Was je blij met de hulp via mail of social media? En wil je graag iets terugdoen, maar is een tegoedbon nét niet wat je zoekt? Overweeg dan wattedoeninberlijn.nl te steunen met een kleine Spende! Alle kleine beetjes helpen en worden zeer gewaardeerd! Dankeschön!
Klik hier om naar de digitale Spendenbox te gaan!

5. Aan een Patreon wordt nog gewerkt.

Heb jij ervaring met Patreon en wil je met mij meedenken hoe ik dit het beste kan inrichten? Neem contact op!


Veelgestelde vragen:


Deze vraag had ik wel verwacht. Laat ik het zo zeggen: freelancen in het toerisme is heel wat anders dan normaal opdrachten aannemen en afwerken. Je bent afhankelijk van het seizoen, van het weer, van de hoeveelheid mensen die naar Berlijn komt. Zowel het presteren van mijn website, als de drukte van mijn rondleidingen hangt daar volledig mee samen. Dat betekent dat ik het in het voorjaar altijd rétedruk heb en dat ik in die periode (maart tot en met mei) bijna de halve jaaromzet draai. Hiermee moet ik spaarzaam omgaan, maar in de zomerluwte moet ik daar dan een beetje op teren, omdat het dan alweer heel erg rustig is. Vervolgens komt nog eens de herfstdrukte en die helpt me dan door de winter heen. In het voorjaar, aan het begin van het nieuwe topseizoen, zit ik dus precies aan het einde van de reserves.

Wat dat betreft had deze situatie voor de gehele toerisme-sector niet slechter uit kunnen pakken. In september 2019 maakte ik de keus om mijn overige marketing-gerelateerde werkzaamheden te staken en me volledig op de rondleidingen te richten. Het ging afgelopen jaar zodanig goed, dat 2020 me daar het uitlezen moment voor leek. Ik zou dit seizoen alles op alles zetten om ook daadwerkelijk eens wat over te hebben, en écht te kunnen sparen. Dat pakt nu, zoals iedereen weet, heel anders uit.

Bijkomstig is ook dat ik, in tegenstelling tot veel andere gidsen, niet de hoofdprijs voor mijn rondleidingen vraag (sommigen vragen zelfs het dubbele per persoon). Ik vind dat rondleidingen en informatie ook toegankelijk moeten zijn voor mensen die geen dikke portemonnee hebben. Dát is wat ik noem ondernemersrisico (en een eigen keuze), maar het is ook een van de redenen dat mijn omzet dus ook niet zo torenhoog is dat ik uitgebreid kon sparen. Daar merk ik nu helaas de gevolgen van.


Ik zet alles op alles om mijn bedrijf gaande te houden en zodra het mag, geef ik gewoon weer rondleidingen. Mocht de situatie echter zodanig uit de hand lopen dat we maanden achtereen in een soort lockdown zitten, dan moet ik wellicht andere keuzes maken. Maar, zelfs bij een langere lockdown, blijft mijn website wattedoeninberlijn.nl in elk geval gewoon bestaan!

Oh absoluut! Ik ben onwijs blij dat je mij steunt, maar denk ook eens aan mijn tourende collega’s, zoals van Go2Know. Ook zij hebben het momenteel bijzonder moeilijk. Hetzelfde geldt voor mijn conculega Sido de Bie, die fietsrondleidingen in Berlijn verzorgt. Kom je weer naar Berlijn? Dan is het natuurlijk geweldig als je met mij mee wandelt, maar ook kun je Sido van harte steunen door bij hem een tour te boeken! Klik hier.
Ben je bang dat je favoriete museum, je lievelingscafé of restaurant in de problemen komt? Kijk dan of je ze kunt helpen via https://helfen.berlin/

Andere bekende/bevriende bloggers, schrijvers, creatievelingen en gidsen uit Europese steden die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, zijn:
Standort Hamburg
Ciao Tutti
Dutch Girl in London
KidsErOpUit
ilsewolf.nl

 

One Comment

Laat een reactie achter