Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Prachtig uitzicht vanaf de Siegessäule in Berlijn

,
1
Home » Prachtig uitzicht vanaf de Siegessäule in Berlijn

De zon staat niet meer zo hoog, de temperaturen halen al een tijdje de 30 graden niet meer en je hebt een jas nodig om warm te blijven. De herfst staat ook in Berlijn onmiskenbaar voor de deur. Ondanks dat dit soms wat minder leuke kanten heeft, vind ik het persoonlijk een van de allermooiste seizoenen van het jaar. De stad is dan zo prachtig mooi gekleurd door alle verkleurende bladeren! Vaak schijnt nog de zon en die combinatie vind ik geweldig. Met name het park Tiergarten, midden in het centrum van Berlijn, is dan prachtig gekleurd. Er is maar één plek, waar je dat écht goed kunt bekijken: vanaf de Siegessäule in Berlijn!

Siegessaule Berlijn-13Siegessäule’ betekent ook wel ‘overwinningszuil’. En de zuil op de Großer Stern, de grote rotonde midden in Tiergarten, is een echte overwinningszuil. Hij is ruim 66 meter hoog en werd in 1863 gebouwd om de overwinning van Pruisen op Denemarken, Frankrijk en Oostenrijk te vieren. Toen de zuil eenmaal af was, waren er nog meer oorlogen gewonnen en daarom werd er een prachtig bronzen beeld bovenop de zuil gezet. Deze overwinningsgodin stelt ‘Victoria’ voor, wat overwinning betekent. De Berlijners hebben haar – uiteraard – een bijnaam gegeven en noemen haar ‘Goldelse’.

Oorspronkelijk was de Siegessäule voor de Reichstag op het grasveld gebouwd, maar de nazi’s hebben haar eind jaren ’30 naar de huidige locatie in Tiergarten verplaatst. Dit vonden ze beter passen bij de grootsheid van ‘Welthauptstadt Germania’, het megalomane plan om van Berlijn een ongekende wereldstad te maken. De Siegessäule doorstond de tweede oorlog zonder al te grote schade en werd al snel onderwerp van discussie tussen de geallieerden. De fransen wilden graag van de zuil af, maar de Amerikanen en Britten waren voor het behoud. De russen stemden niet en zo bleef de toren staan. In 1987 werd de zuil volledig gerestaureerd, dit was in 1989 klaar. De zuil kreeg steeds meer bekendheid, met name omdat de Großer Stern van 1996 tot 2006 het afsluitplein van de de Love Parade was. Zo werd ze samen met de Brandenburger Tor en de Fernsehturm een symbool van Berlijn.Siegessaule Berlijn-18

Siegessäule beklimmen
Als je de Siegessäule in Berlijn wil beklimmen, kun je beter niet zomaar de rotonde oversteken, dat is levensgevaarlijk. Als je aankomt bij de Grosser Stern, zijn er drie tunnels naar de Sieggesaule, die ondergronds naar het midden van de rotonde lopen. De poortgebouwen van deze tunnels zijn ontworpen door Albert Speer, de bekende architect van Hitler.  Als je aankomt op het midden van de Großer Stern, kun je daar om de zuil heen lopen naar de ingang van de Siegessäule. Je merkt daar meteen al dat de basis van de toren helemaal niet zo groot en breed is. In het benedenstuk is de kassa gebouwd, waar je je toegangskaartje kunt kopen. Via een klein museum over de geschiedenis van de Siegessäule in Berlijn, loop je dan naar het trappenhuis. Daar kun je omhoog klimmen naar de top van de Siegessäule. Op de eerste omloop zie je een prachtig mozaïek, van de heroïsche veldtochten van de Pruisische soldaten en hun overwinning.

Siegessaule Berlijn-17

In de tunnels naar de Siegessäule zijn grappige videokunstwerken aangebracht.

Siegessaule Berlijn-2

Vanaf deze omloop kom je aan bij de echte smalle wenteltrap in de colom van de Siegessaule. Op verschillende plekken in het trappenhuis van de zuil zijn kleine platformen, waar je even kunt uitrusten als je dat nodig hebt, of kort kunt staan om iemand anders te laten passeren. Iedereen gaat over dezelfde trap omhoog en weer omlaag, dus het kan soms nog wel eens wat drukker met toeristen zijn. Gedurende 285 Traptreden wentel je omhoog, tot je bovenaan op een smalle omloop komt. Er staat een ijzeren kooi omheen, die je veiligheid boven garandeert. Hierdoor kun je in alle rust van het uitzicht genieten. En dat is niet mis! Een prachtig panorama over heel Berlijn, en dan met name Tiergarten er direct om heen. Het uitzicht op de skylines van City Ost en City West zijn prachtig, ook Hauptbahnhof en het Sonycenter op Potsdamer Platz zijn erg goed te zien. Ik bezoek de Siegessäule erg graag in de herfst, omdat de bomen dan zo mooi verkleurd zijn, dat je een prachtig patoon over Tiergarten kunt zien.

Siegessaule Berlijn-6

Siegessaule Berlijn-5

Siegessäule
Adres: Strasse des 17. Juni / Großer Stern
OV: Met Bus 100 naar Großer Stern of lopend vanaf S Bellevue.
Toegangsprijs: €3,00.
Openingstijden: April tot en met Oktober: Ma – Vr: 9.30 – 18.30 uur, op zaterdag en zondag tot 19.00 uur.
November tot en met Maart: Ma – Vr: 10.00 – 17.00 uur, op zaterdag en zondag tot 17.30 uur. 

Let op! Als je de toren wil beklimmen, bedenk dan dat het handig is dat je in ieder geval een oké conditie hebt. Als je snel oververmoeid raakt, hartproblemen hebt, snel claustrofobisch bent, hyperventileert, hoogtevrees hebt of zwanger bent, is het misschien niet zo handig om de Siegessäule te beklimmen.

Siegessaule Berlijn-8

Siegessaule Berlijn-12

One Comment

Leave A Reply

Your email address will not be published.