Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Sakurabloesem in Berlijn – Lentepracht aan de Mauerweg

,
4
Home » Sakurabloesem in Berlijn – Lentepracht aan de Mauerweg

In April is Berlijn een stad vol roze kersenbloesem. Vergeet Japan of Zuid-Korea, Berlijn is dé plek om sakurabloesem te bekijken. Met meer dan 10.000 kersenbloesembomen, grotendeels een bijzonder cadeau van Japan aan Berlijn, ligggen de mooiste lentemomenten slechts om de hoek. Vanaf eind maart tot en met begin mei bloeien deze sierkersen uitbundig op verschillende plaatsen in Berlijn. Hoe dat zit met de sakurabloesem in Berlijn, lees je in dit artikel!

Elk jaar kijk ik weer reikhalzend uit naar de lente in Berlijn. De winters zijn hier lang en donker, en ook al is er een garantie voor gezellige markten en sneeuw; tegen de tijd dat het eind februari is kan ik niet wachten op heel veel zon, warmere temperaturen en groen terug in de grauwe straten. Een hoogtepunt in Berlijn is daarom elk jaar de bloei van de Japanse kersenbloesem, oftewel de sakurabloesem in Berlijn.

De prachtige roze kleuren en de hopen blaadjes die roze sneeuw vormen op de grond, vrolijken me altijd helemaal op! Een beter bewijs dat de lente dan eindelijk echt begonnen is, is er niet! De bloeitijd is meet ongeveer 14 dagen helaas behoorlijk kort, maar gelukkig bloeien niet alle bomen precies tegelijkertijd. Vanwege temperatuurverschillen in Berlijn bloeien de kersenbloesembomen in de binnenstad van Berlijn wat eerder dan in de buitenwijken. In de regel kun je er van eind maart tot en met begin mei – op verschillende plaatsen in Berlijn – van genieten!

De Sakura campagne in Berlijn

Na de val van de muur was Berlijn een verwoeste vlakte. De Tweede Wereldoorlog en de Berlijnse muur hadden grote lege vlaktes achtergelaten. Hele gebouwen waren verlaten en veel Berlijners trokken weg, het vrije westen in. De hele wereld had meegeleefd toen de muur viel, wat de grootste vreedzame revolutie van de twintigste eeuw genoemd werd. Maar toen de feestroes over was en er keihard gewerkt moest worden om Duitsland als één land weer op te bouwen, waren de meeste mensen alweer overgegaan tot de orde van de dag.

De televisiezender Asahi had in November 1989 veelvuldig live verslag gedaan van de Wende en zo waren de Japanse kijkers van de zender sterk betrokken geraakt bij het lot van de Berlijners. De mensen waren zo blij met de hereniging van oost- en west Duitsland, dat ze in 1990 een actie organiseerden om Berlijn op te vrolijken met Japanse sakurabloesem (sakura = kersen in het Japans). Deze boom is erg symbolisch voor de Japanners en zou vrede en rust in de harten van de mensen brengen. Daarom worden ze vaker ingezet als middel om diplomatieke verbinding tussen Japan en andere landen te versterken.

Met de actie van de tv-zender werd ruim 140 miljoen Yen opgehaald, omgerekend een miljoen euro. Zo werd begonnen met het aanplanten van de eerste 2000 bomen op (voor de Duitse deling) symbolische plaatsen in Berlijn. Een voorbeeld daarvan is de Glienicker Brücke, de beroemde brug waar een belangrijke (militaire) grensovergang was. Ook zijn er duizenden bomen aangeplant op de voormalige Todesstreiffen (nu bekend als Mauerweg) door heel Berlijn, maar ook in parken en bij scholen, ziekenhuizen en begraafplaatsen. Inmiddels staan er in Berlijn 10.000 sakura bloesembomen.

 

Symbolische betekenis en Hanami

De prachtige boom heeft de kenmerkende roze bloesem maar is er ook in witte en paarse varianten. De boom staat symbool voor vrede, voor de vergankelijkheid van schoonheid, maar ook voor de aankonidiging van de lente. Omdat de lente in Japan als het begin van een nieuwe cyclus gezien wordt, wordt er om die reden ‘Hanami’ gevierd.

De o-hanami is het ‘bekijken van de bloesem‘ en is een Japans volksfeest dat één keer per jaar gevierd wordt onder de sakurabloesembomen. Mensen verzamelen zich met familie, vrienden of collega’s onder een sakuraboom in een park of langs de weg, en organiseren daar een uitbundige picknick met bier en saké. Ze zitten samen op een picknickkleed en hebben de schoenen uit. Deze eeuwenoude traditie gebeurde altijd heel eerbiedig, maar tegenwoordig worden er hele feesten georganiseerd, met luide muziek. Omdat de bloei van de bloesem maar heel kort is, en verschilt per soort boom, zijn er in Japan hele ‘weersvoorspellingen voor de bloesemtijd’. Zo zorgt iedereen er voor dat ze geen hanami hoeven te missen!

 

Hanami in Berlijn

Ook in Berlijn worden er o-hanami’s georganiseerd. Bekend is het Kirschblütenfest in de Gärten der Welt, maar ook het jaarlijks terugkerende Hanami-fest in op de Kirschblütenallee in Berlijn Lichtenfelde/Teltow is geliefd.

Vanwege de uitgebroken oorlog in Oekraïne is het Hanami-fest vervangen voor een ingetogener evenement; de Japanischen Kirschblütenwochen, waarbij vooral wordt stilgestaan bij de betekenis van de Berliner Mauerweg als herdenkingsplaats.

  • Kirschblütenfest in de Gärten der Welt, Marzahn. Entree 7 euro. Zaterdag 9 en zondag 10 April 2022.
  • Japanischen Kirschblütenwochen in Teltow. Entree: gratis. Meer informatie: www.hanamifest.org. Datum: Vanaf 13 april 2022 tot en met midden mei 2022.

Natuurlijk is het niet verplicht om enkel en alleen met zo’n feest onder de kersenbloesem te picknicken. Dat kun je natuurlijk altijd doen! Kleedje mee, picknickmand vullen met lekkers en wat drinken halen bij de späti. Zo organiseer je je eigen hanami en geniet je van het mooie lenteweer onder een deken van roze kersenbloesem!

 

Locaties in Berlijn om de kersenbloesem te bekijken:

Om nou heel Berlijn door te rennen, op zoek naar bloesem, is ook zo wat. Daarom heb ik hier grofweg opgeschreven waar je de kersenbloesem in Berlijn kunt vinden, op basis van mijn eigen ervaringen. Bedenk wel dat bloesem sterk afhankelijk is van de temperatuur, hoeveelheid zon, regen, vorst… Ik kan je dus geen garanties geven!

Vroege bloei (vanaf eind maart tot midden april):

  • Ernst Thälmann Park (voor het Zeiss Planetarium), Prenzlauer Berg
  • Norwegener Strasse, Prenzlauer Berg (tussen Bösebrücke en Schwedter Steg)
  • Schwedter Strasse, Prenzlauer Berg (tussen Schwedter Steg en Gleimstrasse)
  • Ernst Thälmann Park, Prenzlauer Berg (Greifswalder Strasse kant)
  • Swinemünder Strasse, Prenzlauer Berg (zuidelijk van de Kastanienallee)
  • Oberbaumbrücke, Friedrichshain
  • Elßholzstraße, Schöneberg

Middenbloei (vanaf midden april tot en met begin mei):

  • Gärten der Welt, Marzahn
  • Sonnenburger Straße, Prenzlauer Berg
  • Käthe Niederkirchner Straße, Prenzlauer Berg
  • Raabestraße, Prenzlauer Berg
  • Blankensteinpark, Prenzlauer Berg (Friedrichshain)
  • Lohmühlenstrasse, Treptow
  • Kiefholzstrasse, Treptow
  • East Side Gallery (nabij Ostbahnhof, aan de Spree)
  • Kommandantenstraße 23-34 en Alexandrinenstraße, Kreuzberg
  • Nymphenburger Str. 2 en Hewaldstraße 2, Schöneberg
  • Otto Lilienthalpark, Lichterfelde
  • Ceciliengärten 27-34, Friedenau
  • Kurfürstendamm 120, Halensee
  • Hohenzollerndamm 199, Wilmersdorf
  • Glienicker Brücke, tussen Wannsee en Potsdam
  • Wollankstrasse, Pankow (achterzijde S-bahnhof)
  • Landschaftspark Nord-Ost (Hagenower Ring), Lichtenberg
  • Langhansstrasse, Weissensee

Late bloei (laatste week van April tot en met begin mei):

  • De Kirschblütenallee in Teltow (met meer dan 1000 bomen!)
  • Parchimer Allee en Onkel Bräsigstrasse in Britz (doorlopen tot aan Stavenhagener Straße!)
  • Norwegener Strasse, Prenzlauer Berg (vanaf de Bösebrücke naar het noorden lopen)

Tip! Wil je niet half Berlijn doorcrossen op de bonnefooi? Check dan de hashtag #Berlinblossom op instagram en klik op de tag ‘recent’. Zo kun je zien welke recente foto’s zijn gepost onder die hashtag, met een beetje geluk staan ook de locaties erbij. Als je er echt wat tijd aan wil besteden, kun je ook op bovengenoemde locaties zoeken op instagram en de meest recent geposte foto’s bekijken!

Sakura: wandel langs de kersenbloesem in Berlijn

Wandeling: Berliner Mauerweg, vanaf S Wollankstrasse tot aan Mauerpark
Wanneer? Eind april, uiterlijk begin mei.

Wellicht het mooiste stuk in centraal Berlijn om de sakurabloesem te bekijken, is door het stuk Mauerweg te lopen vanaf S-bahnhof Wollankstrasse op de grens van Pankow en Wedding, tot aan het Mauerpark in Prenzlauer Berg. Hier staan ruim 400 prachtige bomen langs de route en kun je eindeloos genieten van de mooie bloesem. Let er wel goed op dat je de grijs-witte ‘Berliner Mauerweg’ bordjes volgt, dan kun je zeker niet verkeerd lopen!

Start: S-bahn station Wollankstrasse (S1/S25/S85)
Vanuit de S-bahnhof loop je in zuidelijke richting het station uit. Daarna sla je rechtsaf de Wollankstraße in (Wedding-zijde), waarna je direct de eerste straat links (Steegerstraße) inslaat. Blijf aan de linkerzijde lopen, je passeert aan je linkerhand een hoop volkstuintjes. Vroeger stonden deze aan de West-Berlijnse zijde van de muur! Na 750 meter sla je linksaf de Grüntalerstraße in, en sla je weer direct linksaf, om via het fietspad onder de S-bahn brug door te wandelen. Zodra je onder het viaduct door bent, ga je rechtsaf, de Mauerweg op. Nu ben je echt op de kolonnenweg aangekomen, het asfaltweggetje dat over de Todesstreifen liep. Hier staat het vol met Sakurabloesems! Het lijkt op een geasfalteerd fietspad, maar dit is hetzelfde asfalt waar de grenssoldaten met hun auto’s overheen reden, toen de muur er nog stond.

Loop de hele weg af richting het zuiden, onder de Bösebrücke bij Bornholmer strasse door. Onder deze brug kun je de trap naar boven nemen, om de Platz des 9. November te bekijken. Hier is een bescheiden monument ingericht dat herinnert dat de grensovergang Bornholmer Strasse de allereerste grensovergang was waar DDR-burgers overheen konden op 9 november. Loop daarna weer de trap af, terug naar de Mauerweg, en wandel helemaal door, over de Schwedter Steg, tot aan de Gleimbrücke, de roestige oude brug die over de Gleimstrasse gaat. Je kunt hier rechts omhoog, een trap op. Loop dan door Mauerpark tot het eindpunt in de Bernauer Strasse.

Hopelijk heb je met deze wandeling genoten van de prachtige sakurabloesem in Berlijn, maar ook van de omgeving en de geschiedenis langs de route!

Foto’s Kersenbloesem in Berlijn – 2021

Kun jij ook geen genoeg krijgen van die prachtige bloesem, de mooie roze kleuren en al die ‘sneeuw’ die de bergen afgevallen bloemblaadjes vormen? Ik ook niet! Hieronder daarom een extra foto-impressie van de sakurabloesem in Berlijn! Ik maakte deze foto’s in 2015. De eerste set was op 11 april, toen stonden de bomen aan de Schwedter Steg in bloei. Het tweede gedeelte van de foto’s maakte ik op 1 mei, bij Bornholmer Strasse. De bomen op Schwedter Steg waren toen allang uitgebloeid! Zo zie je maar hoe ver de bloeitijd van de verschillende bomen en delen uiteen kunnen liggen.

Norwegener Strasse, Prenzlauer Berg

Rosengarten Friedrichshain

Parchimer Allee, Britz

Lohmühlenstrasse, Treptow

Onkel Bräsigstrasse, Britz

 

Zeiss Großplanetarium

TV-Asahi Allee, Lichtenrade

Otto Lilienthalpark, Lichterfelde

 

Dit artikel is in het voorjaar van 2022 geheel vernieuwd.

4 Comments

  • Kees Romkes schreef:

    Leuke blog lief! En zalig die lenteplaatjes! Krijg er helemaal zin in!

  • Weer super leuk verhaal Emma. Was paar weken geleden voor eerst sinds 1989 weer in Berlijn -onherkenbaar- en ook verliefd geworden op de stad. Ik heb een top reden om heel snel terug te gaan: de bloesem!

    • Emma schreef:

      Dankjewel Katja! En wat gaaf om te horen dat je in 1989 in Berlijn was! Wauw! Was dat voor of na de val van de muur? En kun je er nog een hoop van herinneren? Ik ben altijd erg benieuwd naar verhalen! Het zal vast een kleine cultuurschok zijn geweest, Berlijn is natuurlijk enorm veranderd. Ben benieuwd wat je nog kon herkennen! Hopelijk kun je snel weer terug, de bloesem is zo bijzonder, dat mag je niet missen!

  • Jan Noordam schreef:

    Hoi Emma en Kees, geniet er van ook voor mij. Kan helaas pas 2 mei in Berlijn zijn.
    Misschien pak ik er nog een klein staartje van mee.

Leave A Reply

Your email address will not be published.