Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

Sakurabloesem in Berlijn – Lentepracht aan de Mauerweg

,
3
Home » Sakurabloesem in Berlijn – Lentepracht aan de Mauerweg

In Japan en Korea is het jaarlijks een hele gebeurtenis, als de kersenbloesem begint te bloeien. Er komen miljoenen toeristen op af, die de prachtige roze, witte en paarse bloesem mee willen maken en genieten van al die pracht. Maar wist je dat je helemaal niet persé naar Japan of Korea hoeft af te reizen om die prachtige bloesem te kunnen bekijken? In Berlijn en Brandenburg staan meer dan 9000 kersenbloesembomen, die tussen eind Maart en Mei, net zo uitbundig bloeien. Deze bomen zijn er niet zomaar gekomen, maar zijn een donatie van kijkers van een Japanse televisiezender, na de val van de muur. Hoe dat zit met de sakurabloesem in Berlijn, lees je in deze blog!

Elk jaar kijk ik weer reikhalzend uit naar de lente in Berlijn. De winters zijn hier lang en donker, en ook al is er een garantie voor gezellige markten en sneeuw, eind februari kan ik niet wachten op heel veel zon, warmere temperaturen en groen terug in de grauwe straten. Een hoogtepunt is daarom elk jaar, de bloei van de Japanse kersenbloesem, oftewel de sakurabloesem  in Berlijn. De prachtige roze kleuren en de hopen blaadjes die roze sneeuw vormen op de grond, vrolijken me altijd helemaal op! Een beter bewijs dat de lente dan eindelijk echt begonnen is, is er niet! De bloeitijd is helaas behoorlijk kort, dus ik probeer er altijd zoveel mogelijk van te genieten. Gelukkig woon ik er niet ver vandaan en kan ik lekker wandelend naar Prenzlauer Berg, of er langs fietsen op weg naar mijn werk. Gelukkig bloeien niet alle bomen tegelijkertijd, dus in de regel kun je er van eind maart tot en met begin mei – op verschillende plaatsen in Berlijn – van genieten!

2015-Sakura bloesem Berlijn-26

2015-Sakura bloesem Berlijn-7

De Sakura campagne

Na de val van de muur was Berlijn een verwoeste vlakte. De Tweede Wereldoorlog en de Berlijnse muur hadden grote lege vlaktes achtergelaten. Hele gebouwen waren verlaten en veel Berlijners trokken weg, het vrije westen in. De hele wereld had meegeleefd toen de muur viel, wat de grootste vreedzame revolutie van de twintigste eeuw genoemd werd. Maar toen de feestroes over was en er keihard gewerkt moest worden om Duitsland als één land weer op te bouwen, waren de meeste mensen alweer overgegaan tot de orde van de dag.

De televisiezender Asahi had in November 1989 veelvuldig live verslag gedaan van de Wende en zo waren de Japanse kijkers van de zender, sterk betrokken geraakt bij het lot van de Berlijners. De was zo blij met de hereniging van de BRD en de DDR, dat ze in 1990 een actie organiseerden om Berlijn op te vrolijken met Japanse sakurabloesem (sakura = kersen in het Japans). Deze boom is erg symbolisch voor de Japanners, en zou vrede en rust in de harten van de mensen brengen. Daarom worden ze vaker ingezet als middel om diplomatieke verbinding tussen Japan en andere landen te kweken.

Met de actie van de tv-zender werd ruim 140 miljoen Yen opgehaald, omgerekend een miljoen euro. Zo werd begonnen met het aanplanten van de eerste 2000 bomen op voor de Duitse deling symbolische plaatsen in Berlijn. Een voorbeeld daarvan is de Glienicker Brücke, de beroemde brug waar een belangrijke (militaire) grensovergang was. Ook zijn er bomen aangeplant op de voormalige Todesstreiffen door heel Berlijn, maar ook in parken en bij scholen, ziekenhuizen en begraafplaatsen.

2015-Sakura bloesem Berlijn-11

 

Symbolische betekenis van de Japanse Sakura en Hanami
De prachtige boom heeft de kenmerkende roze bloesem maar is er ook in witte en paarse varianten. De boom staat symbool voor vrede, voor de vergankelijkheid van schoonheid, maar ook voor de aankonidiging van de lente. Omdat de lente in Japan als het begin van een nieuwe cyclus gezien wordt, wordt er om die reden ‘Hanami’ gevierd.

De o-hanami is het ‘bekijken van de bloesem‘ en is een Japans volksfeest dat één keer per jaar gevierd wordt onder de sakurabloesembomen. Mensen verzamelen zich met familie, vrienden of collega’s onder een sakuraboom in een park of langs de weg, en organiseren daar een uitbundige picknick met bier en saké. Ze zitten samen op een picknickkleed en hebben de schoenen uit. Deze eeuwenoude traditie gebeurde altijd heel eerbiedig, maar tegenwoordig worden er hele feesten georganiseerd, met luide muziek. Omdat de bloei van de bloesem maar heel kort is, en verschilt per soort boom, zijn er in Japan hele ‘weersvoorspellingen voor de bloesemtijd’. Zo zorgt iedereen er voor dat ze geen hanami hoeven te missen!

Ook in Berlijn worden er o-hanami’s georganiseerd. Bekend is het Kirschblütenfest in de Gärten der Welt, maar ook het jaarlijks terugkerende Hanami-fest in op de Kirschblütenallee in Berlijn Lichtenfelde/Teltow is geliefd.

 • Kirschblütenfest in de Gärten der Welt, Marzahn. Entree 7 euro. Zondag 14 April 2019.
 • Hanami in Teltow. Entree: gratis. Meer informatie op hanamifest.org. Datum: 28 april 2019.

Natuurlijk is het niet verplicht om enkel en alleen met zo’n feest onder de kersenbloesem te picknicken. Dat kun je natuurlijk altijd doen! Kleedje mee, picknickmand vullen met lekkers en wat drinken halen bij de späti. Zo organiseer je je eigen hanami en geniet je van het mooie lenteweer onder een deken van roze kersenbloesem!

2015-Sakura bloesem Berlijn-6

2015-Sakura bloesem Berlijn-4

Wandelen langs de sakurabloesem in Berlijn

Wandeling: Berliner Mauerweg, vanaf S Wollankstrasse tot aan Mauerpark
Wellicht het mooiste stuk om de sakurabloesem te bekijken, is door het stuk Mauerweg te lopen vanaf S-bahnhof Wollankstrasse op de grens van Pankow en Wedding, tot aan het Mauerpark in Prenzlauer Berg. Hier staan ruim 1000 prachtige bomen langs de route en kun je eindeloos genieten van de mooie bloesem. Let er wel goed op dat je de bruin-witte ‘Berliner Mauerweg’ bordjes volgt, dan kun je zeker niet verkeerd lopen!

Start: S-bahn station Wollankstrasse (S1/S25/S85)
Vanuit de S-bahnhof loop je in zuidelijke richting het station uit. Daarna sla je rechtsaf de Wollankstraße in (Wedding-zijde), waarna je direct de eerste straat links (Steegerstraße) inslaat. Blijf aan de linkerzijde lopen, je passeert aan je linkerhand een hoop volkstuintjes. Vroeger stonden deze aan de West-Berlijnse zijde van de muur! Na 750 meter sla je linksaf de Grüntalerstraße in, en sla je weer direct linksaf, om via het fietspad onder de S-bahn brug door te wandelen. Zodra je onder het viaduct door bent, ga je rechtsaf, de Mauerweg op. Nu ben je echt op de kolonnenweg aangekomen, het asfaltweggetje dat over de Todesstreifen liep.  Hier staat het vol met Sakurabloesems! Het lijkt op een geasfalteerd fietspad, maar dit is hetzelfde asfalt waar de grenssoldaten met hun auto’s overheen reden, toen de muur er nog stond.2015-Sakura bloesem Berlijn-27

Loop de hele weg af richting het zuiden, onder de Bösebrücke bij Bornholmer strasse door. Onder deze brug kun je de trap naar boven nemen, om de Platz des 9. November te bekijken. Hier is een bescheiden monument ingericht dat herinnert dat de grensovergang Bornholmer Strasse de allereerste grensovergang was waar DDR-burgers overheen konden op 9 november. Loop daarna weer de trap af, terug naar de Mauerweg, en wandel helemaal door tot aan de Gleimbrücke, de roestige oude brug die over de Gleimstrasse gaat. Je kunt hier rechts omhoog, een trap op. Vervolg je weg door het park tot in het Mauerpark.

Hopelijk heb je met deze wandeling genoten van de prachtige sakurabloesem in Berlijn, maar ook van de omgeving en de geschiedenis langs de route! Laat gerust weten hoe je het vond bij de commentaren onder dit bericht!

2015-Sakura bloesem Berlijn-20

In het voorjaar van 2015 maakte ik met mijn telefoon een kort filmpje van de prachtige sakurabloesem bij de Mauerweg bij Bornholmer strasse:

Andere indrukwekkende locaties om sakurabloesem in Berlijn te bekijken:

Berliner Mauerweg:

Andere plaatsen in Berlijn:

 • Landschaftspark Nord-Ost in Lichtenberg
 • Langhansstrasse in Weissensee
 • Gärten der Welt in Marzahn
 • Ernst Thälmann Park in Prenzlauer Berg

Foto-impressie Sakurabloesem in Berlijn – 2015
Kun jij ook geen genoeg krijgen van die prachtige bloesem, de mooie roze kleuren en al die ‘sneeuw’ die de bergen afgevallen bloemblaadjes vormen? Ik ook niet! Hieronder daarom een extra foto-impressie van de sakurabloesem in Berlijn! Ik maakte deze foto’s in 2015. De eerste set was op 11 april, toen stonden de bomen aan de Schwedter Steg in bloei. Het tweede gedeelte van de foto’s maakte ik op 1 mei, bij Bornholmer Strasse. De bomen op Schwedter Steg waren toen allang uitgebloeid! Zo zie je maar hoe ver de bloeitijd van de verschillende bomen en delen uiteen kunnen liggen.

Schwedter Steg, Berlijn – 11 April 2015

2015-Sakura bloesem Berlijn-12

2015-Sakura bloesem Berlijn-10

2015-Sakura bloesem Berlijn-14

2015-Sakura bloesem Berlijn-15

2015-Sakura bloesem Berlijn-13

Voormalige Kolonnenweg – Norwegener strasse bij Bornholmer Strasse – 1 mei 2015

2015-Sakura bloesem Berlijn-24

2015-Sakura bloesem Berlijn-21

2015-Sakura bloesem Berlijn-22

 

2015-Sakura bloesem Berlijn-23

2015-Sakura bloesem Berlijn-25

3 Comments

 • Kees Romkes schreef:

  Leuke blog lief! En zalig die lenteplaatjes! Krijg er helemaal zin in!

 • Weer super leuk verhaal Emma. Was paar weken geleden voor eerst sinds 1989 weer in Berlijn -onherkenbaar- en ook verliefd geworden op de stad. Ik heb een top reden om heel snel terug te gaan: de bloesem!

  • Emma schreef:

   Dankjewel Katja! En wat gaaf om te horen dat je in 1989 in Berlijn was! Wauw! Was dat voor of na de val van de muur? En kun je er nog een hoop van herinneren? Ik ben altijd erg benieuwd naar verhalen! Het zal vast een kleine cultuurschok zijn geweest, Berlijn is natuurlijk enorm veranderd. Ben benieuwd wat je nog kon herkennen! Hopelijk kun je snel weer terug, de bloesem is zo bijzonder, dat mag je niet missen!

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl