Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Een rondvaart door Berlijn

Home » Een rondvaart door Berlijn

Hoewel Berlijn zeker 300 kilometer vanaf de zee verwijderd is, ligt de stad wel in een hele waterrijke omgeving. Niet voor niets is Berlijn zo groen! Naast de vele meren in en om Berlijn, zijn er ook behoorlijk wat rivieren en kanalen die de stad doorkruisen. De bekendste rivier is de Spree, die Berlijn van het oosten tot het uiterste westen doorkruist. En omdat de meeste oude en bekende gebouwen aan of vlakbij de rivier zijn gebouwd, heb je vanaf het water een prachtig uitzicht op de stad. Ideaal voor een mooie rondvaart door Berlijn over de Spree!

rondvaart over de Spree in BerlijnJe kent het wel. Na uren wandelen door de stad, heb je behoorlijk wel zere voeten. Wat is er dan fijner om een uurtje je lekker rond te laten varen over het water en nog steeds te kunnen genieten van de stad? Oké, eerlijk is eerlijk: zo’n rondvaart door Berlijn is super toeristisch en niet heel erg goedkoop. Maar persoonlijk vind ik het toch de moeite waard. Berlijn ziet er vanaf het water zo anders uit en je hebt een prachtig uitzicht op de mooiste gebouwen en de groene overs van de stad. Er zijn aardig wat rederijen in Berlijn die de rondvaarten verzorgen en allemaal bieden ze verschillende boottochten door Berlijn aan. De bekendste rederijen zijn Bruno Winkler, Reederei Riedel en Stern und Kreis.

Berliner Dom vanaf de SpreeStadtkernfahrt
De bekendste boottocht is natuurlijk die over de Spree in de binnenstad, ook wel de Stadtkernfahrt genoemd. Je vaart dan met de boot in een uurtje langs de bekendste hoogtepunten uit de binnenstad. Zo zie je de Reichstag, het Regierungsviertel, Hauptbahnhof en Haus der Kulturen der Welt en natuurlijk het Museumsinsel, de Berliner Dom, de Fernsehturm, het Rotes Rathaus en het Nikolaiviertel. Op de boot wordt gedurende dat uur zowel in het Duits als in het Engels uitgelegd wat je ziet, met daarbij vaak een paar leuke feiten en weetjes. Zo heb je in een uurtje het hele centrum vanaf het water kunnen bekijken en heerlijk uit kunnen rusten! Tijdens de rondvaart door Berlijn is er bediening in de boot en kun je wat te drinken en zelfs wat te eten bestellen. Zelf je eigen picknickmand mee aan boord nemen wordt helaas niet echt op prijs gesteld.
Prijs: ongeveer 12 á 14 euro.

Spreefahrt
Als je meer wil zien dan alleen de zogenaamde hoogtepunten en graag langer dan enkel dat ene uurtje (dat zo voorbij is!) aan boord zit, is de Spreefahrt iets voor jou. Deze tour duurt ruim drie uur en brengt je helemaal vanaf de Charlottenburger Ufer langs het Hansaviertel en Schloss Bellevue, Hauptbahnhof, de Reichstag, het Museumsinsel, langs de Dom, Fernsehturm en het Rotes Rathaus naar de Mühlendammschleuse, de East Side Gallery, Oberbaumbrücke en de Molecule Men. Een toproute dus!
Prijs: ongeveer 19 á 20 euro. 

rondvaart over de spree in Berlijn

Elke rederij heeft zo zijn vaste aanlegplaatsen in Berlijn. De bekendste liggen achter Station Friedrichstrasse, naast het Tränenpalast aan de Reichstagufer maar ook bij de Berliner Dom, de O2 Arena (East Side Gallery-zijde) en bij de Schlossbrücke in Charlottenburg kun je opstappen. Tickets zijn online te koop maar het makkelijkste is om langs de steiger te lopen en langs de verkoper of een loket te gaan voor een ticket. Vaak kun je met de eerstvolgende afvaart mee maar soms is het ook handig om een kaartje voor een latere vaart die dag te kopen. Het kan soms erg druk zijn!

Voor exacte prijzen, afvaartstijden en locaties kun je het beste de website van een van de rederijen bekijken of ga langs een van de rederij-stijgers. Daar staan vaak grote informatieborden, die duidelijk aangeven welke vaarten om welke tijden vertrekken en wat deze kosten. Goed om te weten is dat de meeste rondvaarten alleen in de lente tot en met de herfst worden aangeboden. Heb je een Welcome in Berlin Card? Dan krijg je bij de meeste rederijen zo’n 25% korting! Klik hier voor meer informatie.

IMG_2580

Foto-impressie van een rondvaart door Berlijn
Hieronder een kleine foto-impressie van de rondvaart door Berlijn van een uur. Een uurtje bootje varen door de stad, vooral als het warm is erg fijn. De frisse wind op het water waait door je haar en met een koel drankje in je hand is het echt genieten! Denk er wel aan dat je je goed insmeert, want met name op het water is weinig schaduw en kun je behoorlijk verbranden. Maar laat je niet ontmoedigen! Met de nodige voorbereiding is dit een heerlijk uitje!

Berliner Dom vanaf de Spree

Het water weerspiegelt prachtig op de Berliner Dom, die vanaf het water zo mogelijk nóg indrukwekkender lijkt!

rondvaart-berlijn-2616

nikolaiviertel berlijn vanaf het water

Het gezellige Nikolaiviertel vanaf het water.

rondvaartboot in Berlijn

Na een draai vlak voor de sluis bij het Nikolaiviertel varen we langs het Museumsinsel en Monbijoupark weer terug, richting de Reichtstag.IMG_2647Het heeft echt iets speciaals om deze gebouwen eens vanaf het water te bekijken. Het biedt een hele andere kijk dan als je er gewoon recht voor staat. IMG_2646

Het Marie-Elisabeth-Lüders Haus, waar de Bundestag zetelt. Een van de vele onderdelen van het Regierungsviertel, waar de Duitse regering zetelt.IMG_2668

Andere tours
Naast de stadrondvaart door het centrum en de wat uitgebreidere rondvaart, worden er meerdere tours over het water aangeboden. Deze zijn zeker de moeite waard, al is het maar omdat ze langer duren en je zo veel meer van de stad ziet. Aanraders zijn:

 • Bruggentour – Met deze rondvaart vaar je onder de 64 bruggen van Berlijn door. Via de Spree en het Landwehrkanaal maak je een prachtige ronde door de stad.
 • Tour in de avond – Een hele fijne ingekorte versie van de Spreefahrt, die nu 2 uur (in plaats van 3.5 uur) duurt. Geniet van een romantisch verlicht Berlijn vanaf het water!
 • Bruggentour in de avond – Ook de Bruggentour kun je in de avond doen, wanneer het minder heet is en de oevers gezellig verlicht.
 • Over de Wannsee en de Havel naar Potsdam – Wil je echt eens een trip buiten Berlijn maken? Dan kun je ook een rondvaart over de Havel en de Wannsee naar Potsdam maken. Een bijzondere tour, die veel laat zien van de bijzonder groene en waterrijke kant van Berlijn.

Lijkt het je ook leuk om een rondvaart door Berlijn te maken? Of heb je dit al eens gedaan? Ik ben benieuwd naar je persoonlijke ervaringen!

4 Comments

 • Ditte schreef:

  Ha, wij hebben vrijdag aan het eind van de middag een rondvaart gemaakt, was inderdaad heel leuk. Je hoort net weer even wat nieuwe info en na een dag rondsjouwen zit je ondanks de beroerde stoeltjes lekker op zo’n boot ;) kan het ook aanraden!

  • Emma schreef:

   Tof Ditte! Het is precies de juiste manier om even goed uit te rusten van een lange wandeling ;-)

 • Stephanie schreef:

  Hallo,

  Zijn de rondvaarten ook te boeken voor in December?

  Alvast bedankt.

  • Emma schreef:

   Hallo Stephanie, helaas zijn er nauwelijks rondvaarten in december vanwege de kou en kans op ijs. In het voorjaar (Maart) beginnen ze weer! Groetjes, Emma

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl