Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Mee met een rondleiding – handige tips en weetjes

Home » Rondleidingen in Berlijn – Ga met mij mee! » Mee met een rondleiding – handige tips en weetjes

Hoi!
Wat leuk dat je meegaat op een van mijn rondleidingen! Ik vind het een hele eer dat je erbij bent! Op deze pagina een paar handige tips, weetjes, links en andere dingen, om veel vragen al van te voren te ondervangen. Zo kun je je optimaal voorbereiden op onze rondleiding. Ook vind je hier de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.

Tot binnenkort!

Het weer in Berlijn

Het Berlijnse weer is iets anders dan we in Nederland gewend zijn. We hebben hier in de lente en zomer minder wind en hogere temperaturen, in de winter juist meer wind dan in Nederland en daarnaast vaker sneeuw en ijs. Het kan hier zomers goed heet,  en ’s winters goed koud worden! Ook wil het nog wel eens regenen. Het is daarom belangrijk om je écht goed op het weer te kleden, want ook bij regen gaat de rondleiding gewoon door!
Klik hier om meer te lezen over het weer in Berlijn en de actuele weersverwachting te bekijken.

Wees op tijd!

Let goed op het tijdstip van vertrek van de rondleiding en zorg dat je minstens vijf minuten voor vertrek aanwezig bent op de vertreklocatie. Dan kan de hele groep op tijd beginnen aan de wandeling! Denk er ook aan om de boekingsbevestiging op je telefoon bij je te hebben, soms vraag ik hier nog wel eens naar.

Kleding en schoenen – Kleed je naar het weer!

Let er goed op dat je kleding past bij het weer. Berlijn heeft een vrij sterk landklimaat, wat hete zomers en koude winters betekent. Temperaturen van -10ºC of ruim boven de 30 in de zomer zijn geen uitzonderingen.

Zomers: Let goed op een hoofddeksel (pet, hoed of bandeau), zonnebril, zonnebrandcrème en bedek in elk geval je schouders. Verbranden gaat hier in een wip en er is tijdens onze rondleiding niet altijd overal evenveel schaduw.
Lente/Herfst: een regenjas, sjaal en warme trui zijn onontbeerlijk! Eventueel een paraplu.
Winter: Geen grapje: ’s winters moet je echt een muts, sjaal en handschoenen meenemen naar Berlijn, evenals een fatsoenlijke winterjas. Laagjes werken het beste, vergeet ook goede warme sokken en schoenen niet, je hebt zomaar hele koude tenen!

Schoeisel – Denk aan goede schoenen! In Berlijn zijn we gewend om veel te lopen, een gemiddelde zaterdag ben je met boodschappen doen, lunchen en misschien nog wat leuks, met gemak tien kilometer verder. De wandelingen door Berlijn die we maken kunnen ook gerust de 6, 7 kilometer aantikken. Zorg er dus voor dat je écht goede schoenen aan hebt, waar je een tijd op kunt lopen en staan. Laat alsjeblieft slippers of andere open schoenen thuis, er ligt veel glas op de Berlijnse straten. Ook met hakken loopt Berlijn niet echt gemakkelijk.

Proviand voor onderweg:

Van mij hoef je geen hele boodschappenkar mee te slepen om jezelf van genoeg eten en drinken te voorzien. Maar het is handig dat je in elk geval iets van water bij je hebt. Ook iets te knabbelen is verstandig, denk aan een muesli-reep of fruit. Ik plan de rondleidingen meestal óf in de ochtend, de middag en soms avond in, zodat je de grote maaltijden zelf kunt plannen. Onderweg is er wel een korte pauze van maximaal 30 minuten, maar wil ik toch graag dat we ons op de rondleiding richten. Heel veel tijd voor uitgebreide lunch of picknick is er dus niet.

Sanitaire stops:

Een rondleiding geven vergt concentratie. Maar ook voor jou als deelnemer is het fijn als je kunt luisteren en met aandacht bij de rondleiding bent. Ik raad iedereen daarom héél erg sterk aan om van te voren écht naar de wc te gaan, zodat je onderweg niet hoeft. Niets is vervelender dan zo nodig naar de wc moeten, dat je nauwelijks meer bij de rondleiding bent! We houden halverwege de rondleiding een korte pauze, maar daarbuiten is het niet mogelijk om naar de wc te gaan. Houd hier dus goed rekening mee. In de mail die je voor de rondleiding ontvangt, staat altijd een handige tip vermeld, met het dichtstbijzijnde toilet bij het verzamelpunt, zodat je snel voor vertrek nog even kunt gaan.

Openbaar vervoer:

Het Berlijnse openbaar vervoer is in het begin eventjes wennen, maar als je eenmaal door hebt hoe het werkt, zoef je er zo doorheen! De startpunten van de rondleidingen zijn zo gepland, dat ze altijd in de buurt zijn van een OV-station. Zo kun je gemakkelijk naar het beginpunt komen. Handige tickets zijn daarom een Tageskarte, Wochenkarte of Familien/Gruppenkarte. Ook de Berlin Welcome Card is een handige tip als je maximaal 72 uur in Berlijn reist. – Een handig overzicht van alle tarieven en hoe het OV werkt, kun je hier vinden.

Vrijwel elke dag krijg ik e-mails van mensen met vragen over de rondleidingen in Berlijn. Daarom heb ik álle veelgestelde vragen op één pagina ondergebracht, waar je direct antwoord kunt vinden. Zorg dat je, ook als je geen specifieke vragen hebt, toch even de FAQ leest. Dan ben je écht van alle informatie op de hoogte! – Veelgestelde vragen over de rondleiding.

Bedankt voor het lezen en tot binnenkort bij de rondleiding!