Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Home » Rondleidingen in Berlijn – Ga met mij mee! » Rondleiding • Verhalen uit het verleden: Stolpersteine in Berlijn

Rondleiding • Verhalen uit het verleden: Stolpersteine in Berlijn

Verhalen uit het verleden, ze liggen soms voor je neus op straat. Berlijn is daarop uiteraard geen uitzondering, want wat heeft mijn mooie stad al veel meegemaakt. Alleen al de laatste honderd jaren waren bijzonder heftig! Een bijzonder voorbeeld van de geschiedenis letterlijk op straat vinden, zijn de Stolpersteine. Van deze bijzondere kleine steentjes, liggen er inmiddels bijna 9000 stuks in de Berlijnse stoepen begraven. Ze liggen voor de woningen van Joodse mensen die slachtoffer werden van de Holocaust, en door de nazi’s werden verdreven uit hun woningen. Ook zijn er Stolpersteine voor verzetsmensen, communisten en voor slachtoffers van de gruwelijke nazi-zedenwetten. Tijdens mijn rondleiding over deze bijzondere steentjes, duik ik samen met jou in de verhalen over de mensen voor wie deze stenen zijn geplaatst.

Ga met mij mee:
Stolpersteine (in het Nederlands Struikelstenen) zijn kleine messing gedenkplaatjes, die ons een klein beetje informatie geven over de Joodse mensen die in de huizen woonden waar de stenen voor liggen. Zij woonden daar tot de nazi’s hen bij razzia’s oppakte en wegvoerde naar concentratie- en vernietigingskampen, simpelweg omdat ze (volgens de Nuremberger rassenwetten) Joods waren. Van de meer dan 170.000 Joden die in 1939 in Berlijn woonden, waren er in 1945 nog amper 5000 mensen over. Ruim 55.000 van hen kwamen om in de Holocaust. Met bijna 9000 Stolpersteine in Berlijn en ruim 70.000 in heel Europa is het Stolpersteineproject het grootste decentrale kunstwerk ter wereld.

Tijdens deze rondleiding van twee uur vertel ik de levensverhalen van de Joodse slachtoffers van de Holocaust. Samen wandelen we door de wijk Charlottenburg-Wilmersdorf, waar de meeste Stolpersteine in Berlijn te vinden zijn. Ik vertel je wat er met Joodse, homoseksuele of linkse inwoners van Berlijn gebeurde in naam van de nazi-dictatuur. Een boeiende wandeling van twee uur, waarbij we een pas op de plaats maken en stil staan bij ’t verleden.

Hoogtepunten van deze rondleidingen over Stolpersteine:
• Een wandeling door de prachtige straten van Charlottenburg en Wilmersdorf
Anders kijken naar Berlijn en haar historie
• V
ergeten mensen en hun verhalen komen weer tot leven
• Ontdek een ander stuk Berlijn
Boeiende wandeling over een zwart hoofdstuk uit de Duitse geschiedenis


Mijn zoon en ik hebben genoten!

Hele mooie en indrukwekkende rondleiding langs Stolpersteine in Berlijn! Emma weet ons te boeien met de geschiedenis en persoonlijke verhalen achter deze stenen. Mijn zoon en ik hebben genoten! Bij een volgende keer in Berlijn komen we zeker bij haar terug voor een andere rondleiding!

Hanneke

Beklijvende verhalen

De ‘Stolpersteine-rondleiding’ dompelde ons wat onder in een stukje geschiedenis van het nationaal-socialisme met heel beklijvende verhalen. Een dikke pluim voor jouw enthousiasme tijdens de vertellingen!

Katherine

Pakkende verhalen

De rondleiding over de Stolpersteine was super interessant! Niet het meest vrolijke onderwerp, maar ook dat hoort nu eenmaal bij de geschiedenis van deze stad. Emma weet de verhalen pakkend te vertellen en heeft een mooie wandeling uitgezet!

Martijn

Persoonlijk, eigen, heel bijzonder

Ik raad deze rondleidingen aan iedereen aan. Persoonlijk - eigen - heel bijzonder - de stad werd ook een beetje van mij omdat je ons meenam in een wereld die anders verborgen was gebleven.

Janneke

Schot in de roos!

Ik vond het fijn dat we heel wat vragen konden stellen waar we steeds een helder en eerlijk antwoord op kregen. Je gaf vooraf ook duidelijk aan wat we konden verwachten, welke vragen we konden stellen... Dat is erg fijn. Je hield je ook aan je tijd waardoor verder dagplanning niet in het water viel. Tot slot kreeg ik zelfs nog even de juiste straatnaam van je door, waardoor we een tof restaurant vonden. Kortom een schot in de roos!

Tineke

Boek nu je tickets voor deze rondleiding!

Eerstvolgende data:

Even geduld aub, data wordt geladen...

Bekijk ook het overzicht.

Prijzen:
• De tickets voor volwassenen kosten €20,00, tickets voor kinderen tot en met 16 jaar kosten €15,00. Alle prijzen zijn incl. boekingskosten en administratiekosten.
De rondleidingen zijn gericht op volwassenen, maar kinderen vanaf 14 jaar en ouder zijn van harte welkom om deel te nemen
• T
ickets zijn direct te boeken via onderstaande widget. Na de betaling ontvang je automatisch een bevestiging per mail, zorg dus dat je mijn e-mailadres aan je adresboek hebt toegevoegd!

Van tevoren:
Twee dagen van tevoren (op woensdag- of donderdagochtend) ontvang je een email met de exacte tijd & locatie van verzamelen en vertrek, contactinformatie en meer.
Boek je last minute? Geen probleem, je kunt tot 24 uur voor aanvang van de rondleiding boeken! Zorg dat je via het onderstaande formulier tickets boekt en betaalt. Ik stuur alle informatie uiterlijk 12 uur van tevoren toe (donderdagavond of (bij een rondleiding op zaterdag) vrijdagavond om uiterlijk 22:00 uur).

Vragen? Bekijk de veelgestelde vragen over de rondleidingen hier.

Starttijd en locatie:

Verzameltijd: 10:00 uur
Duur:
2 uur (geen pauze)
Start: Bahnhof Charlottenburg
Einde: U Nollendorfplatz

WTDIB PAYMENT

Boek hier je tickets!

Stripe logo

Kies je rondleiding

Wie gaan er mee?

Contactinformatie

Voorwaarden

Rondleiding
Prijs
Nog geen kind(eren) ingevoerd.
0,00
Nog geen volwassen(en) ingevoerd.
0,00
0,00
Totaalprijs:
0,00
error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl