Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Privé-rondleiding in Berlijn met Nederlandstalige gids!

,
0
Home » Rondleidingen in Berlijn – Ga met mij mee! » Privé-rondleiding in Berlijn met Nederlandstalige gids!

Kom je met een groep van meer dan vier mensen naar Berlijn en wil je graag door een local worden rondgeleid? Of heb je specifieke wensen? Leuk! Ik help je meer dan graag! Met een breed aanbod van verschillende rondleidingen in de stad, bied ik de mogelijkheid om mij in te huren als gids. Tijdens de privé-rondleiding in Berlijn ontdekken we te voet de vele bezienswaardigheden van Berlijn, duiken we in specifieke historische of culturele thema’s, en genieten we van het bijzondere karakter van de stad. Hieronder kun je lezen wat de mogelijkheden zijn en met welke kosten je rekening moet houden.

Privé-rondleidingen in Berlijn – even voorstellen:

Mijn naam is Emma en ik woon sinds 2013 in Duitsland. Mijn liefde voor Berlijn en haar geschiedenis trok me destijds over de grens en nu tien jaar verder ben ik echt in Duitsland geworteld. Ik heb acht jaar met man en katten in de binnenstad van Berlijn gewoond en woon sinds twee jaar ‘JWD’, jaaaaanz weit draussen op het platteland van Brandenburg bij Berlijn. Hier wonen we midden in de natuur maar hebben we Berlijn met al haar voorzieningen en leuke dingen altijd om de hoek, de beste combinatie van beide.

Sinds 2016 geef ik rondleidingen aan Nederlandstalige gasten in Berlijn over een breed uiteenlopend scala aan onderwerpen. De nadruk ligt vrijwel altijd op de geschiedenis, maar met mijn liefde voor het gewone leven van de Berlijners, de prachtige kunst en mijn eigen hobby fotografie, kun je ook andere dingen in Berlijn met mij gaan doen. In alle gevallen zijn mijn rondleidingen in Berlijn altijd ontspannen en voorzien van een vrolijke én persoonlijke noot. Zo beleven we samen Berlijn met al haar kleurrijke facetten. Wees welkom!

Let op: ik heb geen capaciteit meer voor privé-rondleidingen in juli en augustus 2023. Alleen aanvragen voor september 2023 en verder kan ik aannemen. Aanvragen voor juli en augustus 2023 worden daarom helaas niet beantwoord.

Privé-rondleidingen in Berlijn: mijn aanbod

Ik bied verschillende rondleidingen aan, gericht op volwassenen.

Einmal alles: de bezienswaardigheden van Berlijn (Mitte) – Wandeling van 3 uur – Alle leeftijden
Kom je voor ’t eerst naar Berlijn of wil je graag de verhalen achter de bekendste bezienswaardigheden in Berlijn meemaken? Dat kan! Tijdens deze wandeling bekijken we samen de highlights van Berlijn Mitte. Daarbij komen natuurlijk de Brandenburger Tor, Reichstag, Unter den Linden, Berliner Dom, het Museumsinsel en het Humboldt Forum aan bod. In overleg bepalen we het startpunt, meestal is dit Alexanderplatz of Berlijn Hauptbahnhof. Starten kan natuurlijk altijd in de ochtend of middag, maar deze wandeling is ook erg leuk op een mooie avond!

Geschiedenis-rondleidingen – Berlijn is natuurlijk meer dan alleen haar bekendste bezienswaardigheden!

Stolpersteine in Berlijn – Wandeling van 2 uur – Vanaf 12 jaar
Overal op straat in Berlijn zijn ze te vinden, messing stenen van 9 bij 9 centimeter. Op de plaatjes zijn slechts een paar feiten ingestanst: een naam, geboortejaar en een lot. De Stolpersteine vertellen ons wat er met de Joodse, communistische en andere inwoners van Berlijn is gebeurd tussen 1933 en 1945. Tijdens deze rondleiding duiken we in die verhalen en vertel ik aan de hand van verschillende stenen hoe de Holocaust zich ontvouwde. Een boeiende wandeling, die je altijd anders naar de stoepen zal doen kijken.

Berlijnse muur – Wandeling van 2,5 of 4 uur – Vanaf 12 jaar
Vroeger kon je er niet omheen, tegenwoordig zijn de resten van de Berlijnse muur nog maar spaarzaam in Berlijn te vinden. Tenzij je weet waar je precies naar zoekt! Graag neem ik je mee op een spannende wandeling over de voormalige route van de Berlijnse muur. Ik laat resten en overblijfselen zien, vertel over (mis/)gelukte ontsnappingen en wijs je op de verschillen tussen oost- en west die je vandaag nog kunt herkennen. Na deze wandeling heb je meer gevoel voor wat 28 jaar deling voor Berlijn en haar inwoners betekende en is de kennis rond zowel de bouw als de val van de muur weer opgefrist. Deze rondleiding kan in een korte of een lange versie worden aangeboden.

Derde Rijk & WO-II – Wandeling van 4 uur – Vanaf 14 jaar
Met alle andere geschiedenis die er in Berlijn te zien en ervaren is, zouden we bijna vergeten dat Berlijn ooit de hoofdstad van Nazi-Duitsland was. En wat is er in die dertien jaar veel gebeurd. Van de Reichstagbrand tot en met de slag om Berlijn zijn er talloze verhalen te vertellen. Veel van de voor-oorlogse stad is door de zware bombardementen verdwenen, maar er zijn nog een aantal dingen die het bekijken waard zijn. Bunker-resten, oude flaktorens, een betonklotz die nodig was voor de megalomane stadsplannen van Albert Speer en een gigantisch vliegveld,

Leven in Oost-Berlijn – Wandeling van 4 uur – Vanaf 12 jaar
Oost-Berlijn, het klinkt bijna als een mythe. Maar toch was het echt; 40 jaar lang was het oostelijke gedeelte van Berlijn de hoofdstad van de DDR. Tijdens deze rondleiding van vier uur neem ik je mee terug naar het dagelijkse leven in Oost-Berlijn. We hebben het over eten en drinken, wonen, auto’s en openbaar vervoer, maar ook over een leven in een dictatuur en onder de dreiging van de geheime dienst de Stasi.

Lifestyle-rondleidingen – Ervaar het hippe Berlijn van vandaag de dag:

Street Art in Berlijn – Wandeling van 3 uur – Alle leeftijden
Berlijn barst van de mooie street art! Samen bekijken we grote murals, kleine werkjes en genieten we van de stad. Ik leg je uit hoe street art is ontstaan, wat het verschil is met graffiti en hoe je mooie werken kunt ontdekken. Op basis van de eigenschappen van je gezelschap (leeftijd e.d) bied ik een passende route langs mijn favoriete street art werken in Berlijn aan. Dit kan een route door een hele vriendelijke hippe woonwijk zijn, maar ook juist door een minder bekende buurt in Berlijn die je anders nooit had bezocht. Let op: de maximale groepsgrootte voor een street art tour is 16 personen!

Wijkwandelingen – wandeling van ongeveer 3 uur – Vanaf 12 jaar
Wandel met mij mee door de meest leuke en spannende wijken van Berlijn. Kies voor het hippe en trendy Prenzlauer Berg, het alternatieve en ietwat ruige Friedrichshain of juist het chique en tijdloze Schöneberg. Alle wandelingen duren ongeveer 3 uur en zijn door mij samengesteld. Natuurlijk kunnen we overleggen over het start- en eindpunt en eventueel bepaalde suggesties in de rondleiding opnemen.

Foto-wandeling – wandeling van ongeveer 3 uur – vanaf 12 jaar – maximaal 10 deelnemers!
Ik ben gek op fotograferen en heb Berlijn van vrijwel alle kanten gefotografeerd. Tijdens een gezellige en ontspannen stadswandeling gaan we samen fotograferen! Of je nou met een camera of een mobiele telefoon fotografeert, ik help je om van standaard vakantie-shots wat creatievers te maken. Zo bezoeken we samen een paar toffe, ongewone plekken, leer ik je om anders naar Berlijn te kijken en meer op de details te letten. Ook mogelijk als vroege ochtendwandeling met zonsopgang of juist als avondwandeling voor lange belichtingsfotografie! Geef bij je aanvraag gerust aan hoeveel ervaring je wel of niet met fotografie hebt en of er specifieke dingen zijn die je wil leren.

Goed om te weten over mijn rondleidingen:

 • Mijn wandelingen zijn gericht op volwassenen. Zowel de inhoud als de afstand van de rondleiding is hierop gebaseerd. Er is geen specifiek kinderprogramma mogelijk. Mijn rondleidingen in Berlijn zijn daarom niet geschikt voor hele jonge kinderen (jonger dan 7 jaar). Oudere kinderen met oprechte interesse zijn van harte welkom! Pubers zijn voor mij gelijk aan jongvolwassenen, wat betekent dat ik ze behandel als ieder ander, maar ook volwassen gedrag terug verwacht. Uiteraard sta ik altijd open voor (duizenden) vragen en heb ik er plezier in om jongere deelnemers op leuke dingen op hun ooghoogte of binnen hun interessegebied te wijzen.
 • Bij de korte rondleidingen van 2 of 2,5 uur is er geen pauze, bij de rondleidingen van 3 uur is er een koffiepauze of bakker-stop, bij de lange rondleidingen stoppen we een halfuur bij een café of restaurant.
 • Het minimale aantal deelnemers per rondleiding is vier personen, het maximale aantal deelnemers is twintig. Ik kan helaas geen rondleidingen voor 2 personen verzorgen. Bij grotere groepen kan ik mijn best doen een extra gids te regelen, hier kan ik echter geen garantie op geven.
 • Ik geef niet voltijds rondleidingen, dus ik ben niet rondom het uur en zeven dagen per week beschikbaar. Wil je goede kans maken op een privé-rondleiding? Stuur je aanvraag dan minimaal vier weken van te voren in. Aanvragen met een wensdatum binnen zeven dagen worden niet in behandeling genomen.
 • Voor ochtendwandelingen die starten voor 9 uur ’s ochtends, of avondwandelingen die starten na 18:00 uur, geldt een toeslag van 100 euro.
 • Heel af en toe komt er een email binnen met de vraag of ik wil helpen met het boeken van hotels, treinreizen, vliegreizen, restaurants of excursies. Hier kan ik helaas niet bij assisteren, ik ben geen reisleider en heb geen reisbureau dat boekingen verzorgt. Ik wil graag helpen bij een enkele vraag, maar dergelijke dingen zijn echt een vak apart. Benader daarvoor een travel agent in je buurt.
 • Bij de rondleiding is een OV-ticket niet inbegrepen, dit moet je zelf verzorgen.

Prijzen voor een privé-rondleiding in Berlijn

Prijzen per privé-rondleiding in Berlijn. De prijzen gaan per volledige groep en kunnen op basis van specifieke wensen van deelnemers hoger of lager uitvallen. Voor ochtendwandelingen die starten voor 9 uur ’s ochtends, of avondwandelingen die starten na 18 uur, geldt een toeslag van 100 euro bovenop de rondleidingprijs.


Samenstelling groep Rondleiding van 2 – 2,5 uur Rondleiding van 3 uur Rondleiding van 3,5 – 4 uur
4 tot 8 personen Vanaf €120 Vanaf €160 Vanaf €200
9 tot 12 personen Vanaf €225 Vanaf €300 Vanaf €400
13 tot 16 personen Vanaf €300 Vanaf €400 Vanaf €500
Groepen tot maximaal 20 personen Op aanvraag Op aanvraag Op aanvraag
Mijn prijsvoorstel is altijd vrijblijvend en kan afwijken van wat je in de prijzentabel hebt gelezen. Ik baseer mijn prijs op de gekozen datum, drukte in mijn agenda, groepsgrootte, jouw wensen en de tijd die ik nodig heb voor de voorbereiding en reistijd. Zeker tijdens schoolvakanties is het vaak druk en boek ik snel vol, wees er dus snel bij!

Privé-rondleidingen in Berlijn – Hoe werkt het:

 • Kies dan een rondleiding uit het assortiment (bovenaan deze pagina)
 • Bekijk ook alvast de prijzen, zodat je een beetje weet waar je aan moet denken als je mij een aanvraag stuurt
 • Vul het het aanvraagformulier onderaan deze pagina in. Vertel ook kort waarom je naar Berlijn komt en met wie, zodat ik weet wat voor groep jullie zijn
 • Ik probeer zo snel mogelijk op je voorstel terug te komen en ontwikkel een vrijblijvend voorstel voor een rondleiding, met bijpassende prijs. Dit kan tot een week duren!
 • Zodra je met mijn voorstel akkoord gaat, spreken we af wanneer je de betaling doet en ontvang je de factuur
 • Na de betaling is de rondleiding definitief geboekt en vastgelegd!
 • Een paar weken tot dagen voor aanvang van de rondleiding ontvang je alle benodigde verzamelinformatie van mij. Tussendoor help ik graag met eventuele vragen over de rondleiding.

Meer weten?

Lees ook de veelgestelde vragen over de rondleidingen
Je kunt ook meer over mij lezen op deze pagina!

Contactformulier – Stuur een vrijblijvende aanvraag voor een privé-rondleiding in!

Let op: ik heb geen capaciteit meer voor privé-rondleidingen in juli en augustus 2023. Alleen aanvragen voor september 2023 en verder kan ik aannemen. Aanvragen voor juli en augustus 2023 worden daarom helaas niet beantwoord.

 

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl