Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

Home » Rondleidingen in Berlijn – Ga met mij mee! » Rondleiding 5: Een stolpersteine-wandeling door Joods Berlijn

Rondleiding 5: Een stolpersteine-wandeling door Joods Berlijn

Verhalen uit het verleden, ze liggen soms voor je neus op straat. Berlijn is daarop uiteraard geen uitzondering, want wat heeft mijn mooie stad al veel meegemaakt. Alleen al de laatste honderd jaren waren bijzonder heftig! Een bijzonder voorbeeld van de geschiedenis letterlijk op straat vinden, zijn de Stolpersteine. Van deze bijzondere kleine steentjes, liggen er inmiddels meer dan 8000 stuks in de Berlijnse stoepen begraven. Ze liggen voor de woningen van Joodse mensen die slachtoffer werden van de Holocaust of door de Nazi-misdaden werden verdreven uit hun woningen, uit hun huis en haard. Tijdens mijn rondleiding over joods Berlijn, nodig ik bezoekers uit om mee te gaan met een wandeling langs een aantal van deze Stolpersteine en meer te leren over het Joodse leven in Berlijn.

Ga met mij mee!
Tijdens een wandeling van zo’n 4 uur door het mooie Prenzlauer Berg en Scheunenviertel in Mitte, duiken we voornamelijk in de verhalen achter de onopvallende Stolpersteine in de stoepen. We staan stil bij verhalen van mensen die werden verdrongen uit hun woonhuizen, bespreken de Alterstransporten en leren hoe Joodse mensen zelfs nog na hun dood door Nazi’s werden bestolen. Ook de kindertransporten naar Engeland en Palestina en het dappere verzet dat sommigen boden komen aan bod. Ik vertel je hoe de Joodse gemeenschap eruit zag en hoe deze hielp om Berlijn begin jaren ’20 tot bloei te brengen. Ik vertel over de Kristalnacht en waarom de oude liberale synagoge toch níet werd platgebrand (maar later wel verwoest) en hoe de nazi’s hun talloze razzia’s in de stad organiseerden. Ik hoop jullie een bijzonder verhaal te mogen vertellen over het zwartste hoofdstuk uit de Berlijnse geschiedenis, zodat we nooit vergeten wat hier tussen 1933 en 1945 is gebeurd. Het belooft een interessante en diepgaande rondleiding door Joods Berlijn te worden, waarbij we wegblijven van de bekende straten.

Hoogtepunten van deze rondleiding over Joods Berlijn:
• Leer meer over de verdwenen Joodse gemeenschap van Berlijn
• Ontdek het fotogenieke Scheunenviertel
• Bijzondere verhalen achter Stolpersteine, voorzien van historische foto’s
• Ook op de route: de oude Joodse meisjesschool, oude hofjes en de Neue Synagoge
• Verhalen over verdringing en vernietiging, maar ook over verzet en overleven

Boek nu je tickets voor deze rondleiding!

Eerstvolgende data:
Vrijdag 20 maart 2020 (GEANNULEERD)
Zaterdag 4 april 2020 (NIET MEER BOEKBAAR!)
Maandag 27 april 2020
Vrijdag 12 juni 2020
Bekijk ook het overzicht.

• De tickets voor volwassenen kosten €22,50 tickets voor kinderen tot en met 16 jaar kosten €15,00. Alle prijzen zijn incl. boekingskosten en administratiekosten.
• De rondleidingen zijn gericht op volwassenen, maar kinderen vanaf 12 jaar en ouder zijn van harte welkom om deel te nemen. Vanwege de aard van het onderwerp, is de rondleiding voor jongere kinderen niet geschikt.
• Een bezoek aan de synagoge is niet bij de rondleiding inbegrepen.
• De tickets zijn direct te boeken via onderstaande widget. Na de betaling ontvang je automatisch een bevestiging per mail, zorg dus dat je mijn e-mailadres aan je adresboek hebt toegevoegd!
• Twee dagen van te voren ontvang je een email met de exacte tijd & locatie van verzamelen en vertrek, contactinformatie en meer.
• Boek je last minute? Geen probleem, je kunt tot 24 uur voor aanvang van de rondleiding boeken! Zorg dat je via het onderstaande formulier tickets boekt en betaalt.
• Na de rondleiding ontvang je een korte survey met de gelegenheid om feedback te geven over je ervaring.
• Vragen? Bekijk de veelgestelde vragen over de rondleidingen hier.

Goed om te weten:
Verzameltijd: 10:00 uur
Duur:
4 uur
Start: Senefelder Platz, Prenzlauer Berg
Einde: Hackescher Markt, Mitte

Ben je met een groep groter dan 6 personen, tot maximaal 20 deelnemers? Dan kun je deze rondleidingen ook privé doen! Samen met jou maak ik een afspraak over de datum en tijd om de rondleiding te doen. Meer weten? Klik dan door naar deze pagina.

WTDIB PAYMENT

Boek hier je tickets!

Stripe logo

Kies je rondleiding:

Wie gaan er mee?

Contactinformatie

Rondleiding
Prijs
Nog geen kind(eren) ingevoerd (á € 15,05)
0,00
Nog geen volwassen(en) ingevoerd (á € 17,99)
0,00
Totaalprijs:
0,00