Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Covid-19 hygiëne-protocol tijdens de rondleidingen

,
0
Home » Rondleidingen in Berlijn – Ga met mij mee! » Covid-19 hygiëne-protocol tijdens de rondleidingen

Zoals voorgeschreven door de Berlijnse Senaat, heb ik een zogeheten ‘hygiëne-concept‘ ontwikkeld voor mijn rondleidingen. Dit is bedoeld om ervoor te zorgen dat iedereen veilig aan mijn rondleidingen kan deelnemen én dat we verspreiding van corona zoveel als mogelijk proberen in te perken. Daarom heb ik een aantal voorwaarden gesteld voor je deelname aan mijn rondleidingen.

Voor alle deelnemers aan mijn rondleidingen de volgende regels:

Per 1 april 2022 zijn in Berlijn de volgende regels van kracht:

 • Alle deelnemers houden 1.5 meter afstand van anderen en mij als gids.
 • Gaan we tijdens de rondleiding met het OV? Dan dien je een schoon FFP2-masker bij je te hebben en deze tijdens de reis in het OV te dragen. Andere maskers zijn volgens de regels in Berlijn NIET toegestaan, en dit hanteer ik ook. Bij de volgende rondleidingen maken we gebruik van het OV: Surprise (kort en lang), Leven in Oost-Berlijn en Mythe Germania.
 • Heb je geen FFP2-masker? Koop ze dan van te voren bij een DM, Rossmann of in de supermarkt. Bij aanvang van de rondleiding kun je FFP2-maskers terplekke bij mij kopen voor €2 euro per 2 stuks (samen verpakt)
 • Meer weten: Wil je meer weten over het corona-hygiëneconcept tijdens de rondleiding? Lees dan hier het protocol.
 • Regels in Berlijn: Meer lezen over alle corona-regels in Berlijn kan op deze informatiepagina.

Persoonlijke noot – Ik ga niet in discussie over de zin en onzin van mijn huisregels of welke corona-regel van de stad Berlijn dan ook. Immers: niemand wil positief testen tijdens een stedentrip en op een hotelkamer in isolatie moeten! Daarnaast is er ook een eigen belang: ik doe mijn uiterste best om niet ziek te worden. Ik kan me geen quarantaine of isolatie van tien dagen veroorloven, dat is direct inkomstenverlies!

Na twee jaar pandemie wil ik vooral heel erg graag kunnen werken! Daarom is het voor mij belangrijk om de regels zo goed mogelijk op te volgen, zodat we zo snel mogelijk naar een endemische situatie toe kunnen en ons leven weer zoveel mogelijk terugkeert naar ‘normaal’. Daarom hoop ik op je begrip én medewerking, we zijn immers allemaal volwassenen. Toch: wie niet wil meewerken riskeert (per mijn algemene voorwaarden) uitsluiting van deelname aan de rondleiding.

Verdere afspraken rondom de rondleidingen:

 • De rondleidingen vinden vrijwel uitsluitend plaats in de buitenlucht. Blijf thuis als je je niet goed voelt!
 • Kom absoluut niet naar de rondleiding als je in Berlijn koorts of keelpijn hebt gekregen of bent begonnen te snotteren, hoesten of niezen. Ik ben geen arts, maar bij sterk vermoeden van ziekte kan ik je vragen om de rondleiding niet aan te vangen of voortijdig te verlaten.
 • Wanneer je de rondleiding verlaat (of moet verlaten) wegens ziekte of om een andere reden, kan ik je helaas niet compenseren.

Voorafgaand aan de rondleiding:

 • Ik geef jullie helaas geen hand tot de pandemie definitief voorbij is, maar wil je wel een handboks geven of uitbundig zwaaien.
 • Als gids draag ik geen mondkapje, maar houd ik wél afstand. Een mondkapje belemmert mij om me goed verstaanbaar te kunnen maken voor iedereen, daarom is voldoende afstand extra belangrijk voor jou én mij. Help mij mee door ook zelf voldoende afstand van mij te houden!

Tijdens de rondleiding:

 • Langere verhalen over bezienswaardigheden e.d vertel ik zoveel mogelijk op open plekken met zeker twee meter afstand van de groep.
 • Draag gerust een mondmasker tijdens de rondleiding als je je hierdoor prettiger voelt.
 • Houd alsjeblieft ook minstens 1,5 meter afstand van mij tijdens het wandelen!

Moet dit nou allemaal?

Ja. Inmiddels zitten we twee jaar in deze pandemie. Ik hoop dat Covid zo snel mogelijk endemisch wordt (zoals griep), maar tot we zover zijn, gelden deze regels voor ons allemaal. Ik heb de afgelopen jaren genoeg inkomsten ingeleverd en in onzekerheid over mijn bedrijf gezeten. Ik wil erg graag werken maar wél veilig. Het is ook de reden dat ik weinig geduld heb met gemekker over de regels. Nee, het is niet leuk. Ik heb in de afgelopen twee jaar niet alleen mijn bedrijf zien afbrokkelen maar ook veel familie bijna een jaar lang alleen digitaal gezien (laat staan geknuffeld) en mijn huwelijk moeten annuleren. De slapeloze nachten, nachtmerries en financiële zorgen zal ik je verder besparen.

Daarom: alsjeblieft, probeer tijdens de rondleidingen de regels écht op te volgen. Houd écht voldoende afstand. Doe gewoon wél mee. Vergeet ook niet om ook van mij voldoende afstand te houden, ook als je enthousiast bent en vragen hebt of een foto beter wil bekijken. Uiteindelijk ga ik er van uit – en daar werk ik ook hard aan – dat alles vlotjes en soepel verloopt en dat we tijdens de tour eigenlijk niet zoveel merken van de maatregelen. Gezelligheid en luchtigheid staan bij mij nog altijd voorop! Het is voor mij nog altijd het allerbelangrijkste dat je een leuke en boeiende ervaring hebt in Berlijn, en dat je de hele corona-boel héél eventjes een klein beetje kunt vergeten!

Heb je tot hier gelezen?

DANKJEWEL! Dat je de moeite hebt genomen om alles te lezen. Dankjewel dat je jezelf vooraf informeert. Dankjewel dat je je aan de regels houdt! Zoals we in Duitsland zeggen: wir sind mit mehr!
Heb je nog aanvullende vragen? Meld je dan gerust bij mij per mail of via social media!

Meer weten over de regels in Berlijn rondom het corona-virus?

Welke maatregelen in Berlijn zijn getroffen om het coronavirus in te dammen en hoe dit zijn uitwerking heeft op jouw verblijf in de stad, staat op een handige pagina die ik heb gemaakt en regelmatig actualiseer. Deze pagina kun je hier bezoeken.