Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

Covid-19 hygiëne-protocol tijdens de rondleidingen

,
0
Home » Rondleidingen in Berlijn – Ga met mij mee! » Covid-19 hygiëne-protocol tijdens de rondleidingen

Zoals voorgeschreven door de Berlijnse Senaat, heb ik een zogeheten ‘hygiëne-concept‘ ontwikkeld voor mijn rondleidingen. Dit is bedoeld om ervoor te zorgen dat ook tijdens mijn rondleidingen er alles aan wordt gedaan om het coronavirus in te dammen en verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Om mijn rondleidingen te mogen uitvoeren en succesvol te laten verlopen, heb ik een aantal maatregelen genomen.

Daarom gelden voor alle deelnemers aan mijn rondleidingen de volgende afspraken:

De allerbelangrijkste: vanaf het moment van het verzamelen tot het einde van de rondleiding, houdt iedereen MINSTENS 1,5 meter afstand van alle anderen die niet bij zijn/haar eigen gezin of gezelschap horen.

• De rondleidingen vinden uitsluitend plaats in de buitenlucht. We gaan nergens naar binnen, wel is het gebruik van OV een mogelijke optie. Hierbij dragen we maskers.
• Het maximum aantal deelnemers per rondleiding is omlaag geschroefd naar 12 personen, zolang de pandemie in Europa voortduurt. Pas zodra de verplichte 1,5 meter in Berlijn wordt opgeheven kan dit weer worden verhoogd. Hoe groter een groep, hoe lastiger voldoende afstand houden wordt.
• Elke deelnemer dient een schoon en goed passend mondkapje bij zich te hebben (chirurgisch of FFP2/KN95), mocht het gebruik ervan nodig zijn. Dit kan zijn bij gebruik van het openbaar vervoer, of om ergens koffie te kunnen halen in de pauze.
• Blijf thuis als je je niet goed voelt! Kom absoluut niet naar de rondleiding als je in Berlijn koorts hebt gekregen of bent begonnen te snotteren, hoesten of niezen. Ik ben geen arts, maar bij sterk vermoeden van ziekte kan ik je vragen om de rondleiding niet aan te vangen of voortijdig te verlaten.
• Als je je deelname aan mijn rondleiding moet afzeggen omdat je vanwege een positieve test of snotteren, koorts en niezen niet kunt reizen, krijg je een tegoedbon voor het betaalde bedrag.
• Wanneer je de rondleiding na aanvang verlaat (of moet verlaten) wegens ziekte of om een andere reden, kan ik je helaas niet compenseren.

Voorafgaand aan de rondleiding:
• Ik geef jullie helaas geen hand tot de pandemie definitief voorbij is, maar begroet je wél met een enthousiaste zwaai! zwaait uitbundig Ook een voet-tik of een elleboogstoot is prima.
• Als gids draag ik geen mondkapje, maar houd ik wél 2 meter afstand. Een mondkapje belemmert mij om me goed verstaanbaar te kunnen maken voor iedereen, daarom is voldoende afstand extra belangrijk voor jou én mij. Help mij mee door ook zelf voldoende afstand van mij te houden!
• Bij het verzamelpunt van de rondleiding heb je de mogelijkheid je handen te ontsmetten met desinfectiemiddel. Denk er ook zelf aan om voldoende ontsmettingsmiddelen bij je te dragen en dit regelmatig te gebruiken, zeker als je van het Berlijnse OV gebruik maakt!

Tijdens de rondleiding:
• Houd minstens 1,5 meter afstand van andere deelnemers in de groep, zeker van mensen die niet bij jouw gezelschap horen.
• Langere verhalen over bezienswaardigheden e.d vertel ik zoveel mogelijk op open plekken met zeker twee meter afstand van de groep.
• Draag gerust een mondkapje tijdens de rondleiding als je je hierdoor prettiger voelt, graag zelfs! Rubberen handschoenen zijn af te raden, omdat het virus langer overleeft op het rubber dan op schone handen.
• Pauzes vinden plaats in de buitenlucht, indien mogelijk dichtbij plaatsen waar je naar het toilet kunt en wat te eten of drinken to go kunt kopen. Hiervoor kiezen we waar mogelijk voor terrassen. Houd er rekening mee dat je gevraagd kunt worden om je gegevens te noteren voor contact tracing.
• Houd alsjeblieft ook minstens 1,5 meter afstand van mij tijdens het wandelen.

Is het écht zo belangrijk?

Zolang er nieuwe infecties op de loer liggen, is het belangrijk om alle regels op te volgen zoals ze er zijn. Daarom druk ik iedere deelnemer aan mijn rondleidingen in Berlijn, op het hart om tijdens de rondleidingen deze regels écht op te volgen. Houd écht voldoende afstand. Vergeet ook niet om ook van mij voldoende afstand te houden, ook als je enthousiast bent en vragen hebt of een foto beter wil bekijken. Want wanneer ik onverhoopt ziek word, kan ik mijn werk niet meer doen en lijd ik direct inkomstenverlies! Ik doe er zelf alles aan om topfit te blijven en afstand te houden en waardeer het daarom des te meer als jullie mij daar bij helpen!

Lukt het deelnemers tijdens de rondleiding niet om voldoende afstand te houden, dan kan het zijn dat ik de rondleiding alleen kan voortzetten als elke deelnemer een mondkapje draagt. In ernstige gevallen kan het zijn dat ik de rondleiding moet onderbreken of zelfs afbreken (o.b.v §5 uit mijn algemene voorwaarden). Ik hoop en ga er niet vanuit dat dat gebeurt; we zijn immers allemaal verstandige mensen. Ik hoop alleen wel dat iedereen zich bewust is van het belang van de regels. Het is tenslotte het kader waarin ik mijn werk moet (en mág) doen.

Uiteindelijk ga ik er van uit – en daar werk ik ook hard aan – dat alles vlotjes en soepel verloopt en dat we tijdens de tour eigenlijk niet zoveel merken van de maatregelen. Gezelligheid en luchtigheid staan bij mij nog altijd voorop! Het is voor mij nog altijd het allerbelangrijkste dat je een leuke en boeiende ervaring hebt in Berlijn, en dat je de hele corona-boel héél eventjes een klein beetje kunt vergeten!

Dankjewel dat je de moeite hebt genomen om deze pagina te lezen! Heb je nog aanvullende vragen? Meld je dan gerust bij mij per mail of via social media.
Liefs Emma.

Meer weten over de regels in Berlijn rondom het corona-virus?

Welke maatregelen in Berlijn zijn getroffen om het corona-virus in te dammen en hoe dit zijn uitwerking heeft op jouw verblijf in de stad, staat op een handige pagina die ik heb gemaakt en regelmatig actualiseer. Deze pagina kun je hier bezoeken.

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl