Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

Rondleiding • Macht en revolutie in de DDR

De DDR was voor ons Nederlander altijd ver weg. Ver in Oost-Europa, achter het ijzeren gordijn. Het land dat zo graag welvaart wilde uitstralen naar het buitenland, maar gedurende haar 40-jarige bestaan continue problemen had. Terwijl de Koude Oorlog Europa in haar greep hield, bleef de dictatoriale staatspartij SED met behulp van de geheime dienst Stasi stevig in het zadel zitten. Hoe kon de DDR eigenlijk überhaupt zo midden in Europa ontstaan? En waarom kwam er ook weer een einde aan de “socialistische heilstaat”? Hoe droegen de burgers van de DDR bij aan de val van het regime en de Berlijnse muur?

Ik neem je mee terug naar 1945, het jaar dat de Sovjets invloed kregen op het gebied dat later de DDR zou worden. Samen wandelen we niet alleen door Berlijn, maar ook door de tijd, waarbij we groei en welvaart in de DDR zien, maar ook onderdrukking, spionage, economische ellende en (burger)protest. Ik vertel je hoe de DDR alles er aan deed om het socialistische experiment te laten slagen. Ik laat je zien hoe ze daar volledig faalden, en waarom het volk in 1989 na jaren van terreur, eindelijk hun lot in eigen handen nam.

Wandel met mij mee door de centra van macht en verzet in de DDR!

Tijdens een wandeling van 4 uur ontdekken we twee kanten van Berlijn en de DDR. We wandelen door het voormalige machtscentrum van de staatspartij SED, langs de gebouwen waar Walter Ulbricht en Erich Honecker de touwtjes in handen hielden. Ik laat je zien hoe de DDR veertig jaar lang de macht vast wist te houden. Samen bekijken we typische DDR-architectuur, zoals het Weltzeituhr en Haus des Lehrers. Gebouwen die moesten laten zien wat een geweldig voortvarend land de DDR was. In het tweede deel van de rondleiding duiken we in de burgerrechtenbewegingen. Hoe kon het dat de burgers van de DDR eind jaren ’80 ineens wél in opstand durfden te komen tegen het staatsregime? We wandelen langs de plaatsen waar zij zichzelf organiseerden en door buurten waar ze voor meer vrijheden protesteerden. Hoogtepunten zijn de voormalige Umweltbibliothek en de Getshemanekirche. Aan het eind van de rondleiding heb je niet alleen een beter beeld gekregen van de DDR en de vreedzame revolutie van ’89, maar ook vele plaatsen bezocht die in de DDR-jaren belangrijk waren voor zowel de machthebbers, als de burgerrechten-activisten. Als bonus heb je nieuwe buurten ontdekt en een andere kant van Berlijn gezien. Een bijzondere wandeling voor iedereen die Berlijn al een beetje kent of interesse in de geschiedenis heeft!

Hoogtepunten van deze rondleiding over het Macht en revolutie in de DDR:
• Spannende verhalen over de kopstukken van de SED en de Stasi
• Verbazingwekkend mooie én lelijke DDR architectuur
• Ontdek straten en buurten die je nog niet kende!
• Tientallen historische foto’s, anekdotes en verhalen in één rondleiding

Haus des Lehrers Berlijn

Boek nu je tickets voor deze rondleiding!

Eerstvolgende data:
Helaas voorlopig geen nieuwe data.

Bekijk het overzicht voor andere/meer rondleidingen

• De tickets voor volwassenen kosten €22,50, tickets voor kinderen tot en met 16 jaar kosten €15,00. Alle prijzen zijn incl. boekingskosten en administratiekosten.
• De rondleidingen zijn gericht op volwassenen, maar kinderen vanaf 12 jaar en ouder zijn van harte welkom om deel te nemen.
• De tickets zijn direct te boeken via onderstaande widget. Na de betaling ontvang je automatisch een bevestiging per mail, zorg dus dat je mijn e-mailadres aan je adresboek hebt toegevoegd!
• Twee dagen van te voren (op woensdag- of donderdagochtend) ontvang je een email met de exacte tijd & locatie van verzamelen en vertrek, contactinformatie en meer.
• Boek je last minute? Geen probleem, je kunt tot 24 uur voor aanvang van de rondleiding boeken! Zorg dat je via het onderstaande formulier tickets boekt en betaalt. Ik stuur alle informatie uiterlijk 12 uur van te voren toe (donderdagavond of (bij een rondleiding op zaterdag) vrijdagavond om uiterlijk 22:00 uur).
• Na de rondleiding ontvang je een korte survey met de gelegenheid om feedback te geven over je ervaring.
• Vragen? Bekijk de veelgestelde vragen over de rondleidingen hier.
Let op: voor deze rondleiding heb je een geldig OV-ticket (Tageskarte, Welcome in Berlin card of anders) voor het Berlijnse OV (zone A+B) nodig! Deze zit niet bij de rondleiding inbegrepen.
CORONALees van te voren de huisregels m.b.t corona-preventie nog eens goed door. Denk er ook aan dat je een masker voor je mond en neus bij je draagt!

Goed om te weten:
Verzameltijd: 
10:00 uur
Duur:
4 uur (incl korte pauze)
Start: Schinkelplatz, Mitte
Einde: Omgeving S-bahnhof Schönhauser Allee

Ben je met een groep groter dan 4 personen, tot maximaal 12 deelnemers? Dan kun je deze rondleidingen ook privé doen! Samen met jou maak ik een afspraak over de datum en tijd om de rondleiding te doen. Meer weten? Klik dan door naar deze pagina.

WTDIB PAYMENT

Boek hier je tickets!

Stripe logo

Kies je rondleiding:

Wie gaan er mee?

Contactinformatie

Rondleiding
Prijs
Nog geen kind(eren) ingevoerd (á € 15,05)
0,00
Nog geen volwassen(en) ingevoerd (á € 17,99)
0,00
Totaalprijs:
0,00
Helaas zijn er voor deze tours geen tickets meer beschikbaar!
error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl