Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

Rondleiding • Het dagelijks leven in Oost-Berlijn

“Zijn we nu in Oost-Berlijn?” Het is een vraag die ik vaak krijg tijdens mijn rondleidingen, als we in een wat troosteloze straat wandelen. Ons beeld bij Oost-Berlijn is vaak triest, grijs en grauw.  Deels klopt dat zeker, vele wijken zagen er écht zo uit. De huidige wijken in het voormalige Oost-Berlijn zijn echter vaak prachtig opgeknapt, kleurrijk en gezellig. Heel anders dus! Om dat verschil te kunnen zien én mythe van waarheid te onderscheiden, neem ik je graag mee naar het oude Oost-Berlijn. Aan de hand van talloze foto’s, verhalen en toffe feitjes, maken we onderscheid tussen vroeger en nu. Ook verdiepen we ons in het reilen en zeilen in de voormalige hoofdstad van de DDR. We duiken in het dagelijks leven van DDR-burgers en bekijken hun gewoonten, liefhebberijen en passies. Maar natuurlijk hebben we het ook over de minder leuke kanten; spionage door de staat, verplichte deelname aan parades en massa-organisaties, en de opkomst van de burgerprotesten, eind 1989.

Wandel met mij mee door het oude Oost-Berlijn

Tijdens een vier uur durende wandeling, neem ik je mee terug in de tijd. We beginnen met zone-verdeling na de Tweede Wereldoorlog, de oprichting van de DDR en natuurlijk het Nationale Aufbauprogramm der DDR. Ik neem je mee over de mooiste prachtstraten van de DDR, door woonwijken met de typische Plattenbau-flats, en laat je zien wat het leven in een socialistische heilstaat nou precies inhield aan de hand van monumenten en gedenkplekken. Ik neem je mee naar de – ooit arme, maar nu rijke – wijk Prenzlauer Berg, waar dissidenten, schrijvers en kunstenaars woonden en talloze Ost-Berliner bandjes gevormd werden. We hebben het over eenvoudige dingen zoals winkelen, boodschappen doen, gastronomie of uitgaan in de DDR, maar ook over de Stasi en hoe zij invloed uitoefende via die gewone dingen op het dagelijkse leven in Oost-Berlijn. Het belooft een bijzondere wandeling te worden, met talloze verhalen en indrukken. Samen geven ze je niet alleen een beter beeld van het Berlijn dat ooit was, maar ook van de stad die het vandaag de dag geworden is.

Hoogtepunten van deze wandeling:
Na-oorlogse DDR-bouw, mét een verstopt beeld van Karl Marx
Onbekende hoekjes in Friedrichshain & Prenzlauer Berg

Monumenten uit de DDR, die nog altijd staan weg te roesten sinds de Wende
Ik neem je mee naar mijn favoriete straat van heel Berlijn!
Talloze foto’s, verhalen, vroeger & nu

Boek hier je tickets voor de rondleiding

Eerstvolgende data:
• vrijdag 29 oktober, om 10:00 uur
• Vrijdag 27 december 2021, om 10:00 uur
Bekijk ook het overzicht!

• De tickets voor volwassenen kosten €25,00, tickets voor kinderen tot en met 16 jaar kosten €17,50. Alle prijzen zijn incl. boekingskosten en administratiekosten.
• De rondleidingen zijn gericht op volwassenen, maar kinderen vanaf 12 jaar en ouder zijn van harte welkom om deel te nemen.
• De tickets zijn direct te boeken via onderstaande widget. Na de betaling ontvang je automatisch een bevestiging per mail, zorg dus dat je mijn e-mailadres aan je adresboek hebt toegevoegd!
• Twee dagen van te voren (op woensdag- of donderdagochtend) ontvang je een email met de exacte tijd & locatie van verzamelen en vertrek, contactinformatie en meer.
• Boek je last minute? Geen probleem, je kunt tot 24 uur voor aanvang van de rondleiding boeken! Zorg dat je via het onderstaande formulier tickets boekt en betaalt. Ik stuur alle informatie uiterlijk 12 uur van te voren toe (donderdagavond of (bij een rondleiding op zaterdag) vrijdagavond om uiterlijk 22:00 uur).
• Na de rondleiding ontvang je een korte survey met de gelegenheid om feedback te geven over je ervaring.
• Vragen? Bekijk de veelgestelde vragen over de rondleidingen hier.
Let op: voor deze rondleiding heb je een geldig ticket voor het Berlijnse OV (zone A+B, denk aan een Tageskarte, Welcome in Berlin card of anders) nodig! Deze zit niet bij de rondleiding inbegrepen.
CORONALees van te voren de huisregels m.b.t corona-preventie nog eens goed door. Denk er ook aan dat je een masker voor je mond en neus bij je draagt, deze heb je tijdens de rondleiding nodig.

Goed om te weten:
Start:
10:00 uur
Duur:
4 uur (incl korte pauze)
Verzamelplek: voor Kino International (U5 Schillingstrasse)
Einde: Eberswalder Strasse

WTDIB PAYMENT

Boek hier je tickets!

Stripe logo

Kies je rondleiding:

Wie gaan er mee?

Contactinformatie

Voorwaarden

Rondleiding
Prijs
Nog geen kind(eren) ingevoerd (á € 15,05)
0,00
Nog geen volwassen(en) ingevoerd (á € 17,99)
0,00
0,00
Totaalprijs:
0,00
error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl