Insidertips vanuit Berlijn

Rondleiding 2 • Leven in Oost-Berlijn

“Zijn we nu in Oost-Berlijn?” Het is een vraag die ik vaak krijg tijdens mijn rondleidingen, als we in een wat troosteloze straat wandelen. En vaak moet ik dan melden dat we ons óf in het voormalig grensgebied bevinden of in voormalig West Berlijn! Ons beeld bij Oost-Berlijn is vaak triest, grijs en grauw, en deels klopt dat zeker, vele wijken zagen er écht zo uit. Maar de huidige wijken die het voormalige Oost-Berlijn vormen zijn vaak prachtig opgeknapt, kleurrijk en gezellig. Heel anders dus! Om dat verschil te kunnen zien én mythe van waarheid te onderscheiden, neem ik je graag mee naar het oude Oost-Berlijn. Aan de hand van talloze foto’s, verhalen en bizarre feitjes, maken we onderscheid tussen vroeger en nu, en verdiepen we ons in het reilen en zeilen in de voormalige hoofdstad van de DDR. We duiken in het dagelijks leven van DDR-burgers, hun gewoonten, liefhebberijen en passies. Maar natuurlijk hebben we het ook over de vele, grote veranderingen die deze mensen moesten verwerken na de val van de muur, eind 1989.

Wandel met mij mee
Tijdens een vier uur durende wandeling, neem ik je mee terug in de tijd. We beginnen met zone-verdeling na de Tweede Wereldoorlog, de oprichting van de DDR en natuurlijk het Nationale Aufbauprogramm der DDR. Ik neem je mee over de mooiste prachtstraten van de DDR, door woonwijken met de typische Plattenbau-flats, en laat je zien wat het leven in een socialistische heilstaat nou precies inhield aan de hand van monumenten en gedenkplekken. Ik neem je mee naar de – ooit zo arme maar nu rijke – wijk Prenzlauer Berg, waar dissidenten, schrijvers en kunstenaars woonen en talloze Ost-Berliner bandjes gevormd werden. We hebben het over eenvoudige dingen zoals winkelen, boodschappen doen, gastronomie of uitgaan in de DDR, maar ook over de Stasi en hoe zij invloed uitoefende via die gewone dingen op het dagelijkse leven in Oost-Berlijn. Het belooft een bijzondere wandeling te worden, met talloze verhalen en indrukken. Samen geven ze je niet alleen een beter beeld van het Berlijn dat ooit was, maar ook van de stad die het vandaag de dag geworden is.

Hoogtepunten
Na-oorlogse DDR-bouw, mét een verstopt beeld van Karl Marx
Onbekende hoekjes in Friedrichshain & Prenzlauer Berg

Monumenten uit de DDR, waaronder het beroemde Thälmann Mahnmal
Ik neem je mee naar mijn favoriete straat van heel Berlijn!
Talloze foto’s, verhalen, vroeger & nu


Eerstvolgende data:
Vrijdag 13 december 2019
Zaterdag 15 februari 2020
Vrijdag 20 maart 2020

• De tickets voor volwassenen kosten €22,50, tickets voor kinderen tot en met 16 jaar kosten €15,00. Alle prijzen zijn incl. boekingskosten en administratiekosten.
• De rondleidingen zijn gericht op volwassenen, maar kinderen vanaf 12 jaar en ouder zijn van harte welkom om deel te nemen.
• De tickets zijn direct te boeken via onderstaande widget. Na de betaling ontvang je automatisch een bevestiging per mail, zorg dus dat je mijn e-mailadres aan je adresboek hebt toegevoegd!
• Twee dagen van te voren (op woensdag- of donderdagochtend) ontvang je een email met de exacte tijd & locatie van verzamelen en vertrek, contactinformatie en meer.
• Boek je last minute? Geen probleem, je kunt tot 24 uur voor aanvang van de rondleiding boeken! Zorg dat je via het onderstaande formulier tickets boekt en betaalt. Ik stuur alle informatie uiterlijk 12 uur van te voren toe (donderdagavond of (bij een rondleiding op zaterdag) vrijdagavond om uiterlijk 22:00 uur).
• Na de rondleiding ontvang je een korte survey met de gelegenheid om feedback te geven over je ervaring.
• Vragen? Bekijk de veelgestelde vragen over de rondleidingen hier.
Let op: voor deze rondleiding heb je een geldig ticket voor het Berlijnse OV (zone A+B, denk aan een Tageskarte, Welcome in Berlin card of anders) nodig! Deze zit niet bij de rondleiding inbegrepen.

Goed om te weten:
Verzameltijd: 
10:00 uur
Duur:
4 uur (incl korte pauze)
Start: voor het Kino International (U5 Schillingstrasse)
Einde: Eberswalder Strasse

WTDIB PAYMENT

Boek hier je tickets!

Kies je rondleiding

Wie gaan er mee?

Contactinformatie

Rondleiding
Prijs
Nog geen kind(eren) ingevoerd (á € 15,05)
0,00
Nog geen volwassen(en) ingevoerd (á € 17,99)
0,00
Totaalprijs:
0,00