Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Rondleiding • De Berlijnse Muur: op zoek naar littekens

Ruim 28 jaar lang deelde de Berlijnse muur over 155 kilometer lengte de stad Berlijn. Het betonnen bouwwerk maakte een bijna onuitwisbare indruk op de stad, én op vele mensenlevens. Maar zo snel als hij gebouwd was, verdween hij na de val in november 1989 ook weer. Binnen een paar maanden waren alle stukken verdwenen. Hoe kon dit gebeuren? En waarom is de muur eigenlijk ooit gebouwd? En hoe zag deze er eigenlijk uit? Wat merkten de omwonenden van de muur? Waarom probeerden mensen te vluchten, en hoe? En hoe kwam het eigenlijk dat de muur – ondanks alles – toch nog relatief plotseling viel? Aan de voormalige grens van de Berlijnse muur zijn nog talloze littekens, monumenten en overblijfselen te vinden. Samen vormen zij een interessant verhaal over de deling van de stad. Tijdens deze rondleiding over de Berlijnse muur slingeren we over de voormalige route langs Kreuzberg, Treptow en Neukölln!

Speuren naar littekens van de Berlijnse muur
Tijdens een rondleiding van 4 uur, vertel ik je alles wat je moet weten over de Berlijnse muur. Waarom deze eigenlijk gebouwd werd, hoe de DDR de muur inzette als propaganda-middel en hoe het leven aan weerszijde gewoon doorging. We bekijken een oud stuk muur dat tegenwoordig een kunstwerk is, verbazen ons over vluchttunnels, woonhuizen direct aan de todesstreifen en voormalige grensovergangen en leren de verschillen te herkennen tussen voormalig oost en west (want die zie je – met een beetje hulp – nog altijd!). Met talloze foto’s uit mijn archief laat ik je het Berlijn van 1961 tot 1989 aan je voorbij gaan en geef ik antwoord op de prangende vragen die je hebt. Aan het eind van de rondleiding weet je precies hoe de muur in elkaar zat, heb je talloze nieuwe en indrukwekkende verhalen gehoord, en de straten gezien waar de deling op haar sterkst was. Kortom; ik beloof je dat je na deze wandeling beter begrijpt waarom Berlijn is zoals ze is!

Hoogtepunten van deze rondleiding langs de Berlijnse muur:
• Een wandeling in het spoor van de Berlijnse Muur
• Oude wachttoren, bijzondere monumenten en een groot stuk muur
• Onbekende verhalen over bijzondere vluchten en vluchttunnels
• Verborgen littekens zichtbaar gemaakt
• Herken zelf de verschillen tussen oost en west Berlijn
• Talloze verhalen over de muur, ondersteund met foto’s 

De rondleiding maakte diepe indruk

We deden de rondleiding over de Muur, erg interessant. Als je daar loopt en Emma wijst je op de sporen die de Muur heeft achtergelaten, in de stad, maar ook in de mensen, dan maakt dat diepe indruk. We hadden de pech dat het erg koud was, maar Emma liet zich niet uit het veld slaan. Als we weer naar Berlijn gaan ga ik zeker kijken of ik weer een rondleiding kan boeken bij haar.

Bert

Emma laat de minder bekende plekken zien

Leuke, vlotte gids. Goede achtergrondinformatie en laat de minder bekende plekken zien langs de muur, iets wat mij persoonlijk meer aanspreekt.

Gezina

Dé verdieping bij je stedentrip naar Berlijn

Boek een rondleiding! Dit is net ff de verdieping die je vaak zoekt bij een stedentrip naar Berlijn. Super interessant, leerzaam en leuk! Doe wel goede wandelschoenen aan.

Judith, Henk & kids

Bedankt voor deze geweldige ervaring.

In november '19 hebben wij met Emma de Mauerfall-special gelopen. We gingen drie dagen achter elkaar mee! Erg gaaf om steeds een nieuw stuk van de Berlijnse muur te zien. Ondanks dat we drie keer de inleiding voor de rondleiding hoorden, wist je elke keer weer iets nieuws te vertellen. Je enthousiasme, je prachtige verhalen en foto’s maken het of je er bij bent. Heel erg bedankt voor deze geweldige ervaring.

Emma & Peter

De drie uur zijn voorbij gevlogen!

Emma, je vertelde met veel enthousiasme. Je was goed gedocumenteerd. Je verhaal kon ons zo boeien dat de drie uur zijn voorbij gevlogen!

Marina

Informatief en duidelijk

De inleiding is best wel lang, maar ook eigenlijk niet in te korten met zo'n geschiedenis, dus houd het maar zo. Ik vond het informatief, duidelijk. Jij was vriendelijk voor al je 'gasten' en erg meelevend nadat ik me bezeerd had.

Griet

De prijs meer dan waard!

Wij waren verrast door de tour. Emma is een enthousiaste gids en weet dat over te brengen op de deelnemers. Ze heeft aandacht voor alle deelnemers, gaat in op vragen, maar laat zich niet afleiden van haar verhaal. In eerste instantie lijkt de prijs aan de hoge kant, maar na afloop vonden we de tour de prijs meer dan waard!

Paula

Brengt geschiedenis tot leven

Ik vond de rondleiding erg leerzaam, het deed alles een beetje leven. Ook de verhalen erbij waren leuk om te horen, al waren de meeste verhalen natuurlijk wel triest.

Marianne

Zorgvuldig voorbereide rondleiding

Onze eerste rondleiding ooit! Dus we wisten niet wat we moesten verwachten. Wij vonden het erg leuk dat je zoveel wist en dat je interesse zo groot is en dat je daardoor met zoveel "passie" vertelde. Super bedankt en zeker tot een volgende keer!

Taco en Nanette

Boeiend en interessant

Leuke rondleiding, de foto's maakten het zeer bijzonder. Ik ga een volgende keer weer mee!

Heleen

Diep onder de indruk

De beste tour ever! Als mens wil je graag een paar vinkjes kunnen zetten bij de bekende elementen (herkenbaarheid) en daarnaast allerlei nieuwigheden meekrijgen; Emma wist deze Berlin-History-Buff uitgebreid te verrassen met nieuwe feiten en beelden achter de bekende elementen, maar vooral ook meeslepend te vertellen over de obscure plekken, de rauwe, absurdistische kant van Die Mauer.... Nog steeds diep onder de indruk!

Erik

Goed begrijpelijk voor kinderen

Goed indruk van ontstaan van de Muur en de grote invloed op Berlijnse bevolking in Oost en West. Omdat het in het Nederlands is ook goed begrijpelijk voor kinderen.

Jan

Persoonlijk, bevlogen, enthousiast

Door de persoonlijke, bevlogen en enthousiaste, benadering van Emma erg genoten van haar informatie. Ze heeft een verfijnd gevoel om de stad te laten zien zoals die was en nu is. Een ervaring om niet te vergeten. Met name Emma haar kracht is om goede inschatting te maken van haar bezoekers qua lokale kennis en goed af te wijken van de toeristische routes. Zij past zich naadloos aan, waardoor jij een zeer persoonlijke belevenis mee maakt. Ga je naar Berlijn? Ga wat langer dan twee dagen, en boek een rondleiding bij Emma. Echt een aanrader!

Bernard

Je wist iedereen te boeien!

Het is heerlijk met jou op tour te gaan, de sfeer is direct goed. Je houdt het tempo erin, de voorbereiding en alles is gewoon goed. Halverwege een pauze bij een leuk koffie-adresje. Alle deelnemers waren ervaren Berlijn-bezoekers en je wist iedereen te boeien. Je doet het geweldig en het plezier straalt eraf ! Ga zo door, tot de volgende keer!

Herma

Veel nieuwe en onbekende informatie

Emma, je hebt het erg leuk gedaan; je hebt veel nieuwe en onbekende informatie verstrekt. O.a. over de begraafplaats waar we langs liepen en de wachttoren die gekocht was door de nabestaanden van een slachtoffer. Houden zo!

Jan & Joke

Gewoon een gave rondleiding

Ik vond de Berlijnse Muur tour heel goed want: hij was niet te kort maar ook niet te lang. Emma wist niet alleen de stukjes info die ze ingestudeerd had, maar gaf op alles wat ik vroeg antwoord! Tot slot gewoon een gave rondleiding. Hij is zeker aan te bevelen.

Ravi (12)

Zeer boeiend, Emma is een topgids!

Het horen van (voor mij) nieuwe verhalen langs de route die we liepen was echt een hoogtepunt. Emma is echt een topgids, die op alle vragen antwoord had. Van begin tot eind was ik geboeid door de wandeltocht, door de verhalen van Emma. De tijd vloog voorbij. Wat dan weer jammer was. Aanrader!

Jeroen

Als we weer komen, haken we zeker weer aan!

Een tour door Berlijn met Emma is een absolute aanrader! Ze is bevlogen over het onderwerp, in dit geval de Berlijnse muur, en houdt overduidelijk van de stad. Maar aan de andere kant is ze ook nog steeds een echte Nederlandse (ze ergert zich bijvoorbeeld nog steeds aan het op de stoep fietsen) en dat is een leuke mix. Mochten we ooit nogmaals in Berlijn komen, dan haken we zeker weer aan!

Erik

Onze zoon hing aan je lippen!

Wij vonden het een toprondleiding! Sowieso om alles te zien en ook de verhalen te horen. Je bent echt een goede verteller! De oude foto's in de huidige situatie waren ook erg boeiend. Onze 14-jarige zoon hing aan je lippen en heeft het nog over de verhalen. Onze 12-jarige dochter vond het te lang, maar dat zal per kind ook verschillen. Heel erg bedankt!

Nicoline

Dank je wel!

Emma is super enthousiast, openhartig en weet veel over Berlijn. Ze verzandt niet in een droge opsomming van jaartallen en historische feiten, maar stipt wel voldoende aan over de geschiedenis van de stad. Dank je wel Emma!

Lies

Boek nu je tickets voor deze rondleiding!

Eerstvolgende data:

Even geduld aub, data wordt geladen...

Check ook het overzicht.

Prijzen:
• De tickets voor volwassenen kosten €25,00, tickets voor kinderen tot en met 16 jaar kosten €17,50. Alle prijzen zijn incl. boekingskosten en administratiekosten.
De rondleidingen zijn gericht op volwassenen, maar kinderen vanaf 12 jaar en ouder zijn van harte welkom om deel te nemen
• T
ickets zijn direct te boeken via onderstaande widget. Na de betaling ontvang je automatisch een bevestiging per mail, zorg dus dat je mijn e-mailadres aan je adresboek hebt toegevoegd!

Van tevoren:
Twee dagen van tevoren (op woensdag- of donderdagochtend) ontvang je een email met de exacte tijd & locatie van verzamelen en vertrek, contactinformatie en meer.
Boek je last minute? Geen probleem, je kunt tot 24 uur voor aanvang van de rondleiding boeken! Zorg dat je via het onderstaande formulier tickets boekt en betaalt. Ik stuur alle informatie uiterlijk 12 uur van tevoren toe (donderdagavond of (bij een rondleiding op zaterdag) vrijdagavond om uiterlijk 22:00 uur).
• CORONALees hier de afspraken m.b.t corona door.

Vragen? Bekijk de veelgestelde vragen over de rondleidingen hier.

Starttijd en locatie:

Verzameltijd: 10:00 uur
Duur:
4 uur (incl. pauze)
Start: Bahnhof Ostbahnhof
Einde: Nabij S-bahnhof Plänterwald

WTDIB PAYMENT

Boek hier je tickets!

Stripe logo

Kies je rondleiding

Wie gaan er mee?

Contactinformatie

Voorwaarden

Rondleiding
Prijs
Nog geen kind(eren) ingevoerd.
0,00
Nog geen volwassen(en) ingevoerd.
0,00
0,00
Totaalprijs:
0,00
error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl