Insidertips vanuit Berlijn

Home » Rondleidingen in Berlijn – Ga met mij mee! » Historische rondleidingen in Berlijn – Een duik in de littekens van het verleden

Historische rondleidingen in Berlijn – Een duik in de littekens van het verleden

Voor een relatief jonge stad barst Berlijn van de geschiedenis. Grote en dramatische veldslagen, gruwelijke oorlogen, vanuit de stad georchestreerde volkerenmoorden en een jarenlange deling van de stad; het is een kleine greep uit de boeiende geschiedenis van Berlijn. Als liefhebber van geschiedenis kun je in Berlijn je hart meer dan ophalen en in talloze verhalen duiken. Tijdens mijn rondleidingen met het thema geschiedenis neem ik je op enthousiaste wijze mee terug in de tijd en deel ik talloze verhalen met je over de Nazi-Era, Tweede Wereldoorlog, Berlijnse Muur en Koude Oorlog. Mijn verhalen illustreer ik met tientallen historische foto’s van vroeger en natuurlijk vele boeiende en interessante locaties, gebouwen en monumenten onderweg.

In de categorie geschiedenis bied ik momenteel drie rondleidingen in Berlijn aan:

Het Derde Rijk & de Tweede Wereldoorlog

Vanaf het moment dat Hitler en zijn Nazi’s in 1933 de macht in Berlijn overnemen, drukken ze een enorme stempel op de stad. Niet alleen door een gruwelijk politiek schrikbewind dat miljoenen slachtoffers maakt, maar ook door snel toenemende welvaart na jaren van economische misere en door talloze architectonische hoogstandjes die het beeld van de stad veranderen. Tijdens deze rondleiding wandelen we dwars door het voormalige machtscentrum in de beruchte Wilhelmstrasse en langs het behouden Reichsluftfahrministerium van Göring, bezoeken het Sovjet-monument met T-34 tanks van het rode leger. Ik neem je mee naar de onopvallende maar tekenende plek waar Hitler in zijn bunker zijn Waterloo vond op 30 april 1945, we bezoeken de ruïnes van de hoofdkwartieren van de SS en Gestapo en zoeken naar sporen van de Neue Reichskanzlei in hartje Berlijn. Aan het eind van de rondleiding heb je niet alleen een completer beeld van de Nazi-heerschappij en fort Berlijn tijdens de slag om Berlijn in 1945, maar heb je ook talloze historische plaatsen bezocht die het verhaal omlijsten.
• Gericht op volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder – Start om 10:00 uur – Duur: 3,5 uur, inclusief korte pauze.

Eerst volgende data:
Zaterdag 16 februari 2019
Zaterdag 23 maart 2019
Woensdag 24 april 2019

De Berlijnse muur

De Berlijnse muur was 155 kilometer lang en deelde Oost en West-Berlijn gedurende 28 jaar. Na de val in november 1989, was het gigantische bouwwerk echter in een paar maanden verdwenen. En nu, anno 2019, lijkt het soms alsof de muur er nooit heeft gestaan. Toch? Tijdens deze rondleiding zoeken we samen naar de littekens van de Berlijnse muur. We wandelen door de wijken Mitte en Kreuzberg, die tijdens de muur van elkaar gescheiden werden. We bekijken oude stukken Berlijnse muur, een oude wachttoren, verbazen ons over voormalige grensovergangen en leren de verschillen te herkennen tussen voormalig oost en west. Met talloze foto’s laat ik je het Berlijn van 1961 tot 1989 aan je voorbij gaan. Aan het eind van de rondleiding heb je veel nieuwe verhalen gehoord over de Berlijnse muur, straten en pleinen gezien waar de deling op haar sterkst was en begrijp je beter waarom Berlijn de stad is, die ze vandaag de dag geworden is.
• Gericht op volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder – Start om 10:00 uur – Duur: 3,5 uur, inclusief korte pauze.

Eerst volgende data:
Vrijdag 15 februari 2019
Vrijdag 8 maart 2019
Zaterdag 13 april 2019
Vrijdag 17 mei 2019

Joods Berlijn

Het gruwelijke plan voor de uitroeiing van het Joodse volk werd in Berlijn gesmeed en leidde uiteindelijk tot de dood van meer dan zes miljoen Joodse mensen. De Joodse gemeenschap werd in diezelfde Holocaust weggevaagd, terwijl het een paar decennia eerder juist de Joodse gemeenschap was die bijdroeg aan de opbloei van Berlijn als culturele metropool in de jaren’ 20. Tijdens een rondleiding van ruim drieënhalf uur, neem ik je mee langs de vele bijzondere kenmerken en hoogtepunten van de ooit grote Joodse gemeenschap in Berlijn. Ik vertel je hoe het Joodse leven in Berlijn eruit zag, wat hun religieuze gewoonten waren. Ik laat je zien hoe Joden, ondanks eeuwen tegenslag en onderdrukking, toch een eigen plaats veroverden in de stad en eindelijk deel kon nemen aan het openbare leven, voor daar in 1933 abrupt een einde aan kwam. We bekijken kleine en grote monumenten in Prenzlauer Berg en het schilderachtige Scheunenviertel, en bezoeken Joodse begraafplaatsen. Met foto’s en bijzondere persoonlijke verhalen geef ik gedurende vier uur de verdwenen Joodse gemeenschap van Berlijn een gezicht.
•Gericht op volwassenen en kinderen van 14 jaar en ouder – Start om 10:00 uur – Duur: 4 uur, inclusief korte pauze.

Eerst volgende data:
Woensdag 20 februari 2019
Vrijdag 19 april 2019
Woensdag 22 mei 2019

Ben je met een groep van 5 personen of meer? Dan kan ik je ook privé rondleiden op een andere dag en tijd die jou goed uitkomt! Je kunt dan vrijwel elke rondleiding uit het aanbod uitzoeken. Klik hier voor meer informatie.

• Wil je toch graag met een andere rondleiding in Berlijn mee? Klik dan naar deze pagina met een handig overzicht van het gehele aanbod.