Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Historische rondleidingen in Berlijn – Een duik in de littekens van het verleden

,
0
Home » Rondleidingen in Berlijn – Ga met mij mee! » Historische rondleidingen in Berlijn – Een duik in de littekens van het verleden

Voor een relatief jonge stad barst Berlijn van de geschiedenis. Grote en dramatische veldslagen, gruwelijke oorlogen, vanuit de stad georchestreerde volkerenmoorden en een jarenlange deling van de stad; het is een kleine greep uit de boeiende geschiedenis van Berlijn. Als liefhebber van geschiedenis kun je in Berlijn je hart meer dan ophalen en in talloze verhalen duiken. Tijdens mijn rondleidingen met het thema geschiedenis neem ik je op enthousiaste wijze mee terug in de tijd en deel ik talloze verhalen met je over de slag om Berlijn, de holocaust, de DDR en natuurlijk de Berlijnse muur. Mijn verhalen illustreer ik met tientallen historische foto’s van vroeger en natuurlijk vele boeiende en interessante locaties, gebouwen en monumenten onderweg.

In de categorie geschiedenis bied ik deze zes bijzondere rondleidingen in Berlijn aan:

Leven in Oost-Berlijn

Ons beeld bij Oost-Berlijn is vaak triest, grijs en grauw, en deels klopt dat, vele wijken zagen er écht zo uit. Maar de huidige wijken die het voormalige Oost-Berlijn vormen zijn vaak prachtig opgeknapt, kleurrijk en gezellig. Heel anders dus! Om dat verschil te kunnen zien én mythe van waarheid te onderscheiden, neem ik je graag mee naar het oude Oost-Berlijn. Aan de hand van talloze foto’s, verhalen en bizarre feitjes, maken we onderscheid tussen vroeger en nu, en verdiepen we ons in het reilen en zeilen in de voormalige hoofdstad van de DDR.

Tijdens een vier uur durende wandeling, neem ik je mee terug in de tijd. We beginnen met zone-verdeling na de Tweede Wereldoorlog, de oprichting van de DDR en natuurlijk het Nationale Aufbauprogramm der DDR. Ik neem je mee over de mooiste prachtstraten van de DDR, door woonwijken met de typische Plattenbau-flats, en laat je zien wat het leven in een socialistische heilstaat nou precies inhield aan de hand van monumenten en gedenkplekken. Ik neem je mee naar de – ooit zo arme maar nu rijke – wijk Prenzlauer Berg, waar dissidenten, schrijvers en kunstenaars woonen en talloze Ost-Berliner bandjes gevormd werden. Het belooft een bijzondere wandeling te worden, met talloze verhalen en indrukken. Samen geven ze je niet alleen een beter beeld van het Berlijn dat ooit was, maar ook van de stad die het vandaag de dag geworden is.
• Gericht op volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder – Start om 10:00 uur – Duur: vier uur, inclusief pauze.

Eerstvolgende data:
Check het overzicht voor meer data en informatie.

[button style=”btn-default btn-lg” icon=”glyphicon glyphicon-info-sign” align=”left” iconcolor=”#dd9933″ type=”button” title=”Meer info & tickets”]

 

Stolpersteine

Het Scheunenviertel in Berlijn Mitte ligt vol met Stolpersteine. Kleine messing gedenkplaatjes, die ons een klein beetje informatie geven over de Joodse mensen die in de huizen woonden waar de stenen voor liggen. Zij woonden daar tot de nazi’s hen bij razzia’s oppakte en wegvoerde naar concentratie- en vernietigingskampen, puur omdat ze Joods waren.

Van de meer dan 170.000 Berlijnse Joden, waren er in 1945 nog amper 5000 in Berlijn. Ruim 55.000 mensen kwamen om in de Holocaust, er liggen bijna 10.000 Stolpersteine in Berlijn. Tijdens deze rondleiding van twee uur vertel ik de levensverhalen van de Joodse slachtoffers van de Holocaust. Samen wandelen we door de mooiere straten van Berlijn Charlottenburg, terwijl ik vertel wat er met deze doodgewone mensen gebeurde in naam van de Nazi-dictatuur. Een boeiende wandeling van twee uur, waarbij we even een pas op de plaats maken en stilstaan bij het verleden.
• Gericht op volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder –  Start om 10:00 uur – Duur 2 uur, geen pauze.

Eerstvolgende data:
Check het overzicht voor meer data en informatie.

[button style=”btn-default btn-lg” icon=”glyphicon glyphicon-info-sign” align=”left” iconcolor=”#dd9933″ type=”button” title=”Meer info & tickets”]

 

Over de muur, over het ijzeren gordijn – Van Oberbaumbrücke naar Moritzplatz

‘En alleen de vogels vliegen van Oost- naar West-Berlijn, worden niet teruggefloten, ook niet neergeschoten. Over de muur, over het ijzeren gordijn, omdat ze soms in het westen, soms ook in het oosten willen zijn’. Wie kent deze indrukwekkende tekst van Klein Orkest nou niet? Het nummer was een grote hit en vele Berlijnbezoekers raken er nog altijd van onder de indruk als ze het horen, of als ze aan Berlijn denken. De Berlijnse Muur was van gigantische invloed op Berlijn, op Duitsland, op heel Europa. En heeft op die manier eigenlijk iedereen geraakt. De Berlijnse Muur heeft Berlijn gemaakt tot de stad die ze nu is, en daar wil ik je graag meer over vertellen!

Tijdens een wandeling van tweeënhalf uur door de stad, leg ik je uit waarom Berlijn eigenlijk werd gedeeld, waarom er een Berlijnse Muur kon ontstaan en hoe deze er precies uit zag. Ik wijs je op de herkenbare punten van de Berlijnse muur en laat je anders kijken naar de stad. Want reken maar dat ik je kan verrassen met dingen die je van te voren niet waren opgevallen! Zo wandelen we twee uur lang over de route van de voormalige muur, waarbij we oude stukken muur, een wachttoren, kunstwerken en meer bijzondere dingen tegen het lijf lopen. Een boeiende wandeling, die uitstekend geschikt is voor mensen die nog niet zoveel weten van de Berlijnse muur, wellicht voor ’t eerst in Berlijn zijn of die zich gewoon niet zo in de geschiedenis hebben verdiept.
• Gericht op volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder – Start om 10:00 uur – Duur: 2,5 uur, geen pauze.

Eerstvolgende data:
Check het overzicht voor meer data en informatie.

[button style=”btn-default btn-lg” icon=”glyphicon glyphicon-info-sign” align=”left” iconcolor=”#dd9933″ type=”button” title=”Meer info & tickets”]