Insidertips vanuit Berlijn

Home » Rondleidingen in Berlijn – Ga met mij mee! » Historische rondleidingen in Berlijn – Een duik in de littekens van het verleden

Historische rondleidingen in Berlijn – Een duik in de littekens van het verleden

Voor een relatief jonge stad barst Berlijn van de geschiedenis. Grote en dramatische veldslagen, gruwelijke oorlogen, vanuit de stad georchestreerde volkerenmoorden en een jarenlange deling van de stad; het is een kleine greep uit de boeiende geschiedenis van Berlijn. Als liefhebber van geschiedenis kun je in Berlijn je hart meer dan ophalen en in talloze verhalen duiken. Tijdens mijn rondleidingen met het thema geschiedenis neem ik je op enthousiaste wijze mee terug in de tijd en deel ik talloze verhalen met je over de Nazi-Era, de Joodse gemeenschap in Berlijn, de Tweede Wereldoorlog, de DDR en natuurlijk de Koude Oorlog. Mijn verhalen illustreer ik met tientallen historische foto’s van vroeger en natuurlijk vele boeiende en interessante locaties, gebouwen en monumenten onderweg.

In de categorie geschiedenis bied ik momenteel vier bijzondere rondleidingen in Berlijn aan:

Macht en revolutie in de DDR

Het is nog maar amper 30 jaar geleden, dat Europa gespleten werd door het IJzeren gordijn, met daarachter allerlei landen die ver en onbereikbaar leken. De DDR moest hét moderne voorbeeld van een welvarend communistisch land worden, maar het pakte gedurende de 40 jaar dat het land bestond, toch anders uit. Tijdens een wandeling van ruim 3,5 uur verdiepen we ons in de schijndemocratie die de DDR was bij het voormalige Staatsratsgebäude, praten over machthebbers als Walter Ulbricht en Erich Honecker bij de plek waar ooit het Palast der Republik stond, bekijken we typische DDR-architectuur, zoals het Weltzeituhr, Haus des Lehrers en het Haus des Reisens. Maar ook vertel ik je over de Burgerrechtenbewegingen en staan de Umweltbibliothek en de Getshemanekirche op ons lijstje. Aan het eind van de wandeling heb je niet alleen een beter beeld gekregen van de DDR en de vreedzame revolutie van ’89, maar ook vele plaatsen bezocht die in de DDR-jaren belangrijk waren en een andere kant van Berlijn laten zien.
• Gericht op volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder – Start om 10:00 uur – Duur: ruim 3,5 uur, inclusief korte pauze.

Eerstvolgende data:
Zaterdag 16 november 2019
Zaterdag 7 december 2019

Het Derde Rijk & de Tweede Wereldoorlog

Vanaf het moment dat Hitler en zijn Nazi’s in 1933 de macht in Berlijn overnemen, drukken ze een enorme stempel op de stad. Niet alleen door een gruwelijk politiek schrikbewind dat miljoenen slachtoffers maakt, maar ook door snel toenemende welvaart na jaren van economische misère en door talloze architectonische hoogstandjes die het beeld van de stad veranderen. Tijdens deze rondleiding nemen we bijzondere hoogtepunten en overblijfselen van het voormalige machtscentrum van de Nazi’s mee. We bekijken overblijfselen van oude Flaktorens, wandelen langs het voormalig hoofdkwartier van de Hitlerjugend, verdiepen ons in de enorme marsen die bij de Lustgarten en op Gendarmenmarkt plaatsvonden en verbazen ons over het effect van de Nazi-propaganda. Natuurlijk mag ook een bekend gebouw als het Reichsluftfahtministerium van Göring niet ontbreken en neem ik je mee naar de onopvallende maar tekenende plek waar Hitler zijn Waterloo vond op 30 april 1945. Aan het eind van de rondleiding heb je niet alleen een completer beeld van de Nazi-heerschappij en fort Berlijn tijdens de slag om Berlijn in 1945, maar heb je ook talloze historische plaatsen bezocht die het verhaal omlijsten
• Gericht op volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder – Start om 10:00 uur – Duur: ruim 3,5 uur, inclusief korte pauze.

Eerstvolgende data:
Vrijdag 1 november 2019
Woensdag 20 november 2019
Woensdag 18 december 2019

De Berlijnse muur

Ruim 28 jaar lang deelde de Berlijnse muur over 155 kilometer lengte de stad Berlijn. En deze maakte een bijna onuitwisbare indruk. Maar zo snel als hij gebouwd was, verdween hij na de val in november 1989 ook weer. Binnen een paar maanden waren alle stukken verdwenen. Hoe kon dit gebeuren? En waarom is de muur eigenlijk ooit gebouwd? Hoe zag deze eruit? Hoe kwam het dat de muur, ondanks alles, toch nog relatief plotseling viel? Aan de voormalige grens zijn nog talloze littekens, monumenten en overblijfselen van de Berlijnse muur te vinden. Samen vormen zij een interessant verhaal over de deling van de stad. Tijdens deze rondleiding slingeren we over het pad van de voormalige Berlijnse muur en neem ik je mee terug in de tijd. We bekijken oude stukken Berlijnse muur, een oude wachttoren, verbazen ons over voormalige grensovergangen en leren de verschillen te herkennen tussen voormalig oost en west. Met talloze foto’s laat ik je het Berlijn van 1961 tot 1989 aan je voorbij gaan. Aan het eind van de rondleiding heb je veel nieuwe verhalen gehoord over de Berlijnse muur, straten en pleinen gezien waar de deling op haar sterkst was en begrijp je beter waarom Berlijn de stad is, die ze vandaag de dag geworden is.
• Gericht op volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder – Start om 10:00 uur – Duur: ruim 3,5 uur, inclusief korte pauze.

Eerst volgende data:
Woensdag 25 september 2019
Op 6, 7 en 8 november 2019 staan er speciale rondleidingen rondom de Berlijnse muur gepland! Meer informatie.

Joods Berlijn

Tijdens een wandeling van zo’n 4 uur door het mooie Prenzlauer Berg en Scheunenviertel in Mitte, duiken we voornamelijk in de verhalen achter de onopvallende Stolpersteine in de stoepen. We staan stil bij verhalen van mensen die werden verdrongen uit hun woonhuizen, bespreken de Alterstransporten en leren hoe Joodse mensen zelfs nog na hun dood door Nazi’s werden bestolen. Ook de kindertransporten naar Engeland en Palestina en het dappere verzet dat sommigen boden komen aan bod. Ik vertel je hoe de Joodse gemeenschap eruit zag en hoe deze hielp om Berlijn begin jaren ’20 tot bloei te brengen. Ik vertel over de Kristalnacht en waarom de oude liberale synagoge toch níet werd platgebrand (maar later wel verwoest) en hoe de nazi’s hun talloze razzia’s in de stad organiseerden. Ik hoop jullie een bijzonder verhaal te mogen vertellen over het zwartste hoofdstuk uit de Berlijnse geschiedenis, zodat we nooit vergeten wat hier tussen 1933 en 1945 is gebeurd. Het belooft een interessante en diepgaande rondleiding door Joods Berlijn te worden, waarbij we wegblijven van de bekende straten.
• Gericht op volwassenen en kinderen van 14 jaar en ouder – Start om 10:00 uur – Duur: 4 uur, inclusief korte pauze.

Eerst volgende data:
Vrijdag 20 september 2019
Vrijdag 6 december 2019

Ben je met een groep? Dan kan ik je ook privé rondleiden op een andere dag en tijd die jou goed uitkomt! Je kunt dan vrijwel elke rondleiding uit het aanbod uitzoeken. Klik hier voor meer informatie.

• Wil je toch graag met een andere rondleiding in Berlijn mee? Klik dan naar deze pagina met een handig overzicht van het gehele aanbod.