Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

Historische rondleidingen in Berlijn – Een duik in de littekens van het verleden

Home » Rondleidingen in Berlijn – Ga met mij mee! » Historische rondleidingen in Berlijn – Een duik in de littekens van het verleden

Voor een relatief jonge stad barst Berlijn van de geschiedenis. Grote en dramatische veldslagen, gruwelijke oorlogen, vanuit de stad georchestreerde volkerenmoorden en een jarenlange deling van de stad; het is een kleine greep uit de boeiende geschiedenis van Berlijn. Als liefhebber van geschiedenis kun je in Berlijn je hart meer dan ophalen en in talloze verhalen duiken. Tijdens mijn rondleidingen met het thema geschiedenis neem ik je op enthousiaste wijze mee terug in de tijd en deel ik talloze verhalen met je over de Nazi-Era, de Joodse gemeenschap in Berlijn, de Tweede Wereldoorlog, de DDR en natuurlijk de Koude Oorlog. Mijn verhalen illustreer ik met tientallen historische foto’s van vroeger en natuurlijk vele boeiende en interessante locaties, gebouwen en monumenten onderweg.

In de categorie geschiedenis bied ik vijf bijzondere rondleidingen in Berlijn aan:

1. Macht en revolutie in de DDR

Het is nog maar amper 30 jaar geleden, dat Europa gespleten werd door het IJzeren gordijn, met daarachter allerlei landen die ver en onbereikbaar leken. De DDR moest hét moderne voorbeeld van een welvarend communistisch land worden, maar het pakte gedurende de 40 jaar dat het land bestond, toch anders uit. Tijdens een wandeling van 4 uur vertel ik je over de kopstukken van de DDR en wandelen we langs de gebouwen waar zij de touwtjes in handen hielden. Ik laat je zien hoe de DDR veertig jaar lang de macht wist te behouden en samen bekijken we typische DDR-architectuur, zoals het Weltzeituhr en het Haus des Lehrers. Maar ook vertel ik je over de Burgerrechtenbewegingen en de bijbehorende hoofdrolspelers, en staan de Umweltbibliothek en de Getshemanekirche op ons lijstje. Aan het eind van de wandeling heb je niet alleen een beter beeld gekregen van de DDR en de vreedzame revolutie van ’89, maar ook vele plaatsen bezocht die in de DDR-jaren belangrijk waren voor zowel de machthebbers als burgerrechten-activisten. Als bonus heb je nieuwe buurten ontdekt en een andere kant van Berlijn gezien. Een bijzondere wandeling voor iedereen die Berlijn al een beetje kent of interesse in de geschiedenis heeft!
• Gericht op volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder – Start om 10:00 uur – Duur: vier uur, inclusief korte pauze.

Eerstvolgende data:
Vrijdag 29 mei 2020

2. Leven in Oost-Berlijn

Ons beeld bij Oost-Berlijn is vaak triest, grijs en grauw, en deels klopt dat, vele wijken zagen er écht zo uit. Maar de huidige wijken die het voormalige Oost-Berlijn vormen zijn vaak prachtig opgeknapt, kleurrijk en gezellig. Heel anders dus! Om dat verschil te kunnen zien én mythe van waarheid te onderscheiden, neem ik je graag mee naar het oude Oost-Berlijn. Aan de hand van talloze foto’s, verhalen en bizarre feitjes, maken we onderscheid tussen vroeger en nu, en verdiepen we ons in het reilen en zeilen in de voormalige hoofdstad van de DDR. Tijdens een vier uur durende wandeling, neem ik je mee terug in de tijd. We beginnen met zone-verdeling na de Tweede Wereldoorlog, de oprichting van de DDR en natuurlijk het Nationale Aufbauprogramm der DDR. Ik neem je mee over de mooiste prachtstraten van de DDR, door woonwijken met de typische Plattenbau-flats, en laat je zien wat het leven in een socialistische heilstaat nou precies inhield aan de hand van monumenten en gedenkplekken. Ik neem je mee naar de – ooit zo arme maar nu rijke – wijk Prenzlauer Berg, waar dissidenten, schrijvers en kunstenaars woonen en talloze Ost-Berliner bandjes gevormd werden. Het belooft een bijzondere wandeling te worden, met talloze verhalen en indrukken. Samen geven ze je niet alleen een beter beeld van het Berlijn dat ooit was, maar ook van de stad die het vandaag de dag geworden is.
• Gericht op volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder – Start om 10:00 uur – Duur: vier uur, inclusief korte pauze.

Eerstvolgende data:
Zaterdag 18 april 2020
Vrijdag 15 mei 2020
Vrijdag 26 juni 2020

3. Het Derde Rijk & de Tweede Wereldoorlog

Vanaf het moment dat Hitler en zijn Nazi’s in 1933 de macht in Berlijn overnemen, drukken ze een enorme stempel op de stad. Niet alleen door een gruwelijk politiek schrikbewind dat miljoenen slachtoffers maakt, maar ook door snel toenemende welvaart na jaren van economische misère en door talloze architectonische hoogstandjes die het beeld van de stad veranderen. Tijdens deze rondleiding nemen we bijzondere hoogtepunten en overblijfselen van het voormalige machtscentrum van de Nazi’s mee. We bekijken overblijfselen van oude Flaktorens, wandelen langs het voormalig hoofdkwartier van de Hitlerjugend, verdiepen ons in de enorme marsen die bij de Lustgarten en op Gendarmenmarkt plaatsvonden en verbazen ons over het effect van de Nazi-propaganda. Natuurlijk mag ook een bekend gebouw als het Reichsluftfahtministerium van Göring niet ontbreken en neem ik je mee naar de onopvallende maar tekenende plek waar Hitler zijn Waterloo vond op 30 april 1945. Aan het eind van de rondleiding heb je niet alleen een completer beeld van de Nazi-heerschappij en fort Berlijn tijdens de slag om Berlijn in 1945, maar heb je ook talloze historische plaatsen bezocht die het verhaal omlijsten!
• Gericht op volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder – Start om 10:00 uur – Duur: ruim 3,5 uur, inclusief korte pauze.

Eerstvolgende data:
Zaterdag 2 mei 2020
Vrijdag 8 mei 2020
Vrijdag 5 juni 2020

4. Joods Berlijn

Tijdens een wandeling van zo’n 4 uur door het mooie Prenzlauer Berg en Scheunenviertel in Mitte, duiken we voornamelijk in de verhalen achter de onopvallende Stolpersteine in de stoepen. We staan stil bij verhalen van mensen die werden verdrongen uit hun woonhuizen, bespreken de talloze transporten en leren hoe Joodse mensen zelfs nog na hun dood door Nazi’s werden bestolen. Ook de kindertransporten naar Engeland en Palestina en het dappere verzet dat sommigen boden komen aan bod. Ik vertel je hoe de Joodse gemeenschap eruit zag en hoe deze hielp om Berlijn begin jaren ’20 tot bloei te brengen. Ik vertel over de Kristalnacht en waarom de oude liberale synagoge toch níet werd platgebrand (maar later wel verwoest) en hoe de nazi’s hun talloze razzia’s in de stad organiseerden. Ik hoop jullie een bijzonder verhaal te mogen vertellen over het zwartste hoofdstuk uit de Berlijnse geschiedenis, zodat we nooit vergeten wat hier tussen 1933 en 1945 is gebeurd. Het belooft een interessante en diepgaande rondleiding door Joods Berlijn te worden, waarbij we wegblijven van de bekende straten.
• Gericht op volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder – Start om 10:00 uur – Duur: 4 uur, inclusief korte pauze.

Eerst volgende data:
Zaterdag 4 april 2020 (NIET MEER BOEKBAAR!)
Maandag 27 april 2020
Vrijdag 12 juni 2020

5. Berlijnse Muur – Schönholz naar Nordbahnhof

Ruim 28 jaar lang deelde de Berlijnse muur over 155 kilometer lengte de stad Berlijn. En deze maakte een bijna onuitwisbare indruk. Maar zo snel als hij gebouwd was, verdween hij na de val in november 1989 ook weer. Binnen een paar maanden waren alle stukken verdwenen. Hoe kon dit gebeuren? En waarom is de muur eigenlijk ooit gebouwd? Hoe zag deze eruit? Hoe kwam het dat de muur, ondanks alles, toch nog relatief plotseling viel? Aan de voormalige grens zijn nog talloze littekens, monumenten en overblijfselen van de Berlijnse muur te vinden. Samen vormen zij een interessant verhaal over de deling van de stad. Tijdens deze rondleiding slingeren we over het pad van de voormalige Berlijnse muur en neem ik je mee terug in de tijd. We starten bij Bahnhof Schönholz en banen ons een weg door de Noord-Berlijnse wijken Schönholz en Niederschönhausen, waarbij we het pad van de muur nauwgezet volgen en de vele sporen van de muur goed kunnen zien. We zijn zo’n 4 uur onderweg en houden ons bezig met oude stukken muur, vluchttunnels, overblijfselen van de Todesstreifen, prachtige monumenten en natuurlijk de Gedenkstätte Berliner Mauer.
• Gericht op volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder – Start om 10:00 uur – Duur: 4 uur, inclusief korte pauze.

Eerstvolgende data:
Zaterdag 25 april 2020
Zaterdag 13 juni 2020

Ben je met een groep van 5 personen of meer? Dan kan ik je ook privé rondleiden op een andere dag en tijd die jou goed uitkomt! Je kunt dan vrijwel elke rondleiding uit het aanbod uitzoeken. Klik hier voor meer informatie. Wil je toch graag met een andere rondleiding in Berlijn mee? Klik dan naar deze pagina met een handig overzicht van het gehele aanbod.