Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

Historische rondleidingen in Berlijn – Een duik in de littekens van het verleden

,
0
Home » Rondleidingen in Berlijn – Ga met mij mee! » Historische rondleidingen in Berlijn – Een duik in de littekens van het verleden

Voor een relatief jonge stad barst Berlijn van de geschiedenis. Grote en dramatische veldslagen, gruwelijke oorlogen, vanuit de stad georchestreerde volkerenmoorden en een jarenlange deling van de stad; het is een kleine greep uit de boeiende geschiedenis van Berlijn. Als liefhebber van geschiedenis kun je in Berlijn je hart meer dan ophalen en in talloze verhalen duiken. Tijdens mijn rondleidingen met het thema geschiedenis neem ik je op enthousiaste wijze mee terug in de tijd en deel ik talloze verhalen met je over de Nazi-Era, de Joodse gemeenschap in Berlijn, de Tweede Wereldoorlog, de DDR en natuurlijk de Koude Oorlog. Mijn verhalen illustreer ik met tientallen historische foto’s van vroeger en natuurlijk vele boeiende en interessante locaties, gebouwen en monumenten onderweg.

In de categorie geschiedenis bied ik deze zes bijzondere rondleidingen in Berlijn aan:

Leven in Oost-Berlijn

Ons beeld bij Oost-Berlijn is vaak triest, grijs en grauw, en deels klopt dat, vele wijken zagen er écht zo uit. Maar de huidige wijken die het voormalige Oost-Berlijn vormen zijn vaak prachtig opgeknapt, kleurrijk en gezellig. Heel anders dus! Om dat verschil te kunnen zien én mythe van waarheid te onderscheiden, neem ik je graag mee naar het oude Oost-Berlijn. Aan de hand van talloze foto’s, verhalen en bizarre feitjes, maken we onderscheid tussen vroeger en nu, en verdiepen we ons in het reilen en zeilen in de voormalige hoofdstad van de DDR. Tijdens een vier uur durende wandeling, neem ik je mee terug in de tijd. We beginnen met zone-verdeling na de Tweede Wereldoorlog, de oprichting van de DDR en natuurlijk het Nationale Aufbauprogramm der DDR. Ik neem je mee over de mooiste prachtstraten van de DDR, door woonwijken met de typische Plattenbau-flats, en laat je zien wat het leven in een socialistische heilstaat nou precies inhield aan de hand van monumenten en gedenkplekken. Ik neem je mee naar de – ooit zo arme maar nu rijke – wijk Prenzlauer Berg, waar dissidenten, schrijvers en kunstenaars woonen en talloze Ost-Berliner bandjes gevormd werden. Het belooft een bijzondere wandeling te worden, met talloze verhalen en indrukken. Samen geven ze je niet alleen een beter beeld van het Berlijn dat ooit was, maar ook van de stad die het vandaag de dag geworden is.
• Gericht op volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder – Start om 10:00 uur – Duur: vier uur, inclusief pauze.

Eerstvolgende data:
vrijdag 29 oktober
Check het overzicht voor meer data en informatie.

Derde Rijk & de Tweede Wereldoorlog

Vanaf het moment dat Hitler en zijn Nazi’s in 1933 de macht in Berlijn overnemen, drukken ze een enorme stempel op de stad. Niet alleen door een gruwelijk politiek schrikbewind dat miljoenen slachtoffers maakt, maar ook door snel toenemende welvaart na jaren van economische misère en door talloze architectonische hoogstandjes die het beeld van de stad veranderen. Tijdens deze rondleiding nemen we bijzondere hoogtepunten en overblijfselen van het voormalige machtscentrum van de Nazi’s mee. We bekijken overblijfselen van oude Flaktorens, wandelen langs het voormalig hoofdkwartier van de Hitlerjugend, verdiepen ons in de enorme marsen die bij de Lustgarten en op Gendarmenmarkt plaatsvonden en verbazen ons over het effect van de Nazi-propaganda. Natuurlijk mag ook een bekend gebouw als het Reichsluftfahtministerium van Göring niet ontbreken en neem ik je mee naar de onopvallende maar tekenende plek waar Hitler zijn Waterloo vond op 30 april 1945. Aan het eind van de rondleiding heb je niet alleen een completer beeld van de Nazi-heerschappij en fort Berlijn tijdens de slag om Berlijn in 1945, maar heb je ook talloze historische plaatsen bezocht die het verhaal omlijsten!
• Gericht op volwassenen en kinderen van 14 jaar en ouder – Start om 10:00 uur – Duur: ruim 3,5 uur, inclusief pauze.

Eerstvolgende data:
vrijdag 15 oktober 2021
Check het overzicht voor meer data en informatie.

Joods Berlijn

Tijdens een wandeling van 4 uur door het mooie Prenzlauer Berg en Scheunenviertel in Mitte, duiken we voornamelijk in de geschiedenis aan de hand van de Stolpersteine op straat. Zo staan we stil bij heftige geschiedenispunten zoals de Polenaktion van 1938, de redding van talloze kinderen vanuit Duitsland en Oostenrijk in 1939 en leren we hoe Joodse mensen zelfs nog na hun dood door Nazi’s werden bestolen. Ook de bejaardentransporten naar Theresienstadt en het dappere verzet dat sommigen boden komen aan bod. Ik vertel je hoe de Joodse gemeenschap eruit zag en hoe deze hielp om Berlijn begin jaren ’20 tot bloei te brengen. We wandelen langs oude Joodse gebouwen en instituten, zoals de Joodse Meisjesschool en de Neue Synagoge. Ik hoop jullie een bijzonder verhaal te mogen vertellen over het zwartste hoofdstuk uit de Berlijnse geschiedenis, zodat we nooit vergeten wat hier tussen 1933 en 1945 is gebeurd. Dit is een diepgaande rondleiding door Joods Berlijn, waarbij we wegblijven van de bekendere straten.
• Gericht op volwassenen en kinderen van 14 jaar en ouder – Start om 10:00 uur – Duur: 4 uur, inclusief pauze.

Eerstvolgende data:
Vrijdag 5 november 2021
Check het overzicht voor meer data en informatie.

Stolpersteine

Het Scheunenviertel in Berlijn Mitte ligt vol met Stolpersteine. Kleine messing gedenkplaatjes, die ons een klein beetje informatie geven over de Joodse mensen die in de huizen woonden waar de stenen voor liggen. Zij woonden daar tot de nazi’s hen bij razzia’s oppakte en wegvoerde naar concentratie- en vernietigingskampen, puur omdat ze Joods waren. Van de meer dan 170.000 Berlijnse Joden, waren er in 1945 nog amper 5000 in Berlijn. Ruim 55.000 mensen kwamen om in de Holocaust, er liggen 8000 Stolpersteine in Berlijn. Tijdens deze rondleiding van twee uur vertel ik de levensverhalen van de Joodse slachtoffers van de Holocaust. Samen wandelen we door de mooiere straten van Berlijn Mitte, terwijl ik vertel wat er met deze doodgewone mensen gebeurde in naam van de Nazi-dictatuur. Een boeiende wandeling van twee uur, waarbij we even een pas op de plaats maken en stilstaan bij het verleden.
• Gericht op volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder –  Start om 10:00 uur – Duur 2 uur, geen pauze.

Eerstvolgende data:
zaterdag 30 oktober
zaterdag 13 november
Check het overzicht voor meer data en informatie.

Berlijnse Muur – Schönholz naar Nordbahnhof

Ruim 28 jaar lang deelde de Berlijnse muur over 155 kilometer lengte de stad Berlijn. En deze maakte een bijna onuitwisbare indruk. Maar zo snel als hij gebouwd was, verdween hij na de val in november 1989 ook weer. Binnen een paar maanden waren alle stukken verdwenen. Hoe kon dit gebeuren? En waarom is de muur eigenlijk ooit gebouwd? Hoe zag deze eruit? Hoe kwam het dat de muur, ondanks alles, toch nog relatief plotseling viel? Aan de voormalige grens zijn nog talloze littekens, monumenten en overblijfselen van de Berlijnse muur te vinden. Samen vormen zij een interessant verhaal over de deling van de stad. Tijdens deze rondleiding van vier uur slingeren we over het pad van de voormalige Berlijnse muur en neem ik je mee terug in de tijd. We starten bij Bahnhof Schönholz en banen ons een weg door de Noord-Berlijnse wijken Schönholz en Niederschönhausen, waarbij we het pad van de muur nauwgezet volgen en de vele sporen van de muur goed kunnen zien. We zijn zo’n 4 uur onderweg en houden ons bezig met oude stukken muur, vluchttunnels, overblijfselen van de Todesstreifen, prachtige monumenten en natuurlijk de Gedenkstätte Berliner Mauer.
• Gericht op volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder – Start om 10:00 uur – Duur: 4 uur, inclusief pauze.

Eerstvolgende data:
• Maandag 18 oktober (volgeboekt!)
• Vrijdag 12 november
Check het overzicht voor meer data en informatie.

Over de muur, over het ijzeren gordijn – Van Potsdamer Platz naar Moritzplatz

‘En alleen de vogels vliegen van Oost- naar West-Berlijn, worden niet teruggefloten, ook niet neergeschoten. Over de muur, over het ijzeren gordijn, omdat ze soms in het westen, soms ook in het oosten willen zijn’. Wie kent deze indrukwekkende tekst van Klein Orkest nou niet? Het nummer was een grote hit en vele Berlijnbezoekers raken er nog altijd van onder de indruk als ze het horen, of als ze aan Berlijn denken. De Berlijnse Muur was van gigantische invloed op Berlijn, op Duitsland, op heel Europa. En heeft op die manier eigenlijk iedereen geraakt. De Berlijnse Muur heeft Berlijn gemaakt tot de stad die ze nu is, en daar wil ik je graag meer over vertellen!
Tijdens een wandeling van twee uur door de stad, leg ik je uit waarom Berlijn eigenlijk werd gedeeld, waarom er een Berlijnse Muur kon ontstaan en hoe deze er precies uit zag. Ik wijs je op de herkenbare punten van de Berlijnse muur en laat je anders kijken naar de stad. Want reken maar dat ik je kan verrassen met dingen die je van te voren niet waren opgevallen! Zo wandelen we twee uur lang over de route van de voormalige muur, waarbij we oude stukken muur, een wachttoren, kunstwerken en meer bijzondere dingen tegen het lijf lopen. Een boeiende wandeling, die uitstekend geschikt is voor mensen die nog niet zoveel weten van de Berlijnse muur, wellicht voor ’t eerst in Berlijn zijn of die zich gewoon niet zo in de geschiedenis hebben verdiept.
• Gericht op volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder – Start om 10:00 uur – Duur: 2 uur, geen pauze.

Eerstvolgende data:
• woensdag 27 oktober 2021
• Zaterdag 20 november 2021
Check het overzicht voor meer data en informatie.

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl