Insidertips vanuit Berlijn

Home » Rondleidingen in Berlijn – Ga met mij mee! » Rondleidingen in Berlijn – FAQ

Rondleidingen in Berlijn – FAQ

Elke dag zit mijn inbox weer vol met vragen over de rondleidingen die ik in Berlijn geef. Wat kost het? En moet hoe kan ik betalen? Wat moet ik van te voren doen? En kun je ons ook privé rondleiden? Op al deze veelgestelde vragen én meer, geef ik antwoord hieronder!

Kijk op deze pagina voor alle data van de rondleidingen of neem een kijkje in de Berlijnkalender. Wil je aan een rondleiding deelnemen? Vul dan je gegevens in de boekingswizard in en betaal direct met iDeal (Nederland), Bancontact (België), Giropay (Duitsland) of Sofort (alle Europese landen). Ook is het mogelijk om met je creditcard te betalen. Na de betaling ontvang je een automatische bevestiging van je boeking per email. Deze bevestiging (dus niet de email met extra info!) neem je mee op je telefoon en toon je bij aankomst op de vertreklocatie aan mij bij je aanmelding. Ongeveer twee dagen van te voren ontvang je van mij een tweede email met gedetailleerde informatie over de rondleiding, zoals de verzamelplek en natuurlijk mijn contactgegevens. Zo ben je helemaal klaar voor de rondleiding!
De duur van een rondleiding is, afhankelijk van het onderwerp, de groep, het weer en nog veel meer factoren, per rondleiding verschillend. Ga er in elk geval van uit dat je zeker 2,5 tot soms wel 4 uur met mij onderweg bent én nog naar de locatie toe moet reizen. Dus houd rekening met een dagdeel.
De meeste rondleidingen zijn in de ochtend om 10:00 uur. Het kan echter voorkomen dat een rondleiding verplaatst moet worden naar een later moment op de dag, in verband met het weer of vanwege een andere reden. Dit geef ik tijdig van te voren aan.
Een rondleiding kost 20 euro per persoon. Binnenkort volgen aangepaste tarieven voor kinderen. De prijzen zijn altijd inclusief BTW, boekingskosten en administratiekosten.
Om jou de mogelijkheid te geven je tickets vooraf te bestellen en te betalen, heb ik een payment partner in de arm genomen. Zo kun jij veilig met iDeal, Bancontact of je creditcard betalen en hoef ik niet met veel cash geld op zak rond te lopen. Handig! Echter rekent deze payment partner een bedrag per boeking als prijs voor het gebruikmaken van hun service. Om het jou makkelijker te maken, heb ik deze kosten in de prijs van de rondleiding verwerkt en worden ze er dus niet achteraf nog bij berekend. Zo betaal jij een vast bedrag voor de rondleiding en kom je tijdens het boekingsproces niet voor vervelende verrassingen te staan.
Natuurlijk kan dat! Zodra je zeker weet dat je mee wil, kun je tickets boeken via de site, ook al is het minder dan 48 uur van te voren. Ik controleer altijd op de avond vóór de rondleiding (om 22:30 uur) of er nog boekingen zijn. Ik zorg dat alle deelnemers de juiste informatie krijgen om naar het verzamelpunt te kunnen komen. Vergeet niet om bij je boeking ALTIJD een telefoonnummer te vermelden, zodat ik in geval van nood contact met je op kan nemen.
Nederlanders kunnen betalen via iDeal en Sofort, Belgen via Bancontact en Sofort, mensen met een Duitse bankrekening via Giropay en SofortSofort überweisung is een relatief nieuwe manier van online betalen, die werkt via een (soort) eenmalige machtiging. Dit is beschikbaar voor iedereen met een IBAN-nummer, dus ook voor Nederlanders. Betaling via creditcard volgt zo snel mogelijk.
Helaas hoort bij het geven van rondleidingen ook een omvangrijke administratie. Met de huidige aangeboden betalingsmethodes (iDeal, Sofort, Creditcard) kan ik dit redelijk stroomlijnen, omdat ik mijn administratie volledig digitaal kan houden. Betaling met cash zou het voor mij echter bijzonder ingewikkeld maken. Ik moet dan ter plaatse bonnetjes uitschrijven en loop met cash geld te zeulen. Ook is het me helaas veel overkomen dat mensen die wél aangeven dat ze mee willen gaan en met cash willen betalen, maar dan toch niet komen opdagen. Zie de betaling vooraf als een verzekering van jouw kant dat je er ook écht bij bent. Zo is dat administratieve gedeelte van te voren al geregeld en kunnen we zonder gedoe aan de rondleiding beginnen! 
Helaas is betalen per overboeking of boeken op rekening niet mogelijk. Overboekingen tussen Nederland en Duitsland kunnen soms vrij lang duren (tot vier dagen) en omdat het handmatig werkt, gaat er nog wel eens iets mis. Ik vind het daarom niet verstandig om overboeking als betaalmethode aan te bieden, om jou als klant en mijzelf als organisator de nodige hoofdpijn te besparen. Kun je niet betalen via iDeal? Probeer dan via Sofort!
Mijn algemene voorwaarden zijn hier te vinden.
Alles over de gegevensverwerking en mijn privacypolicy kun je hier lezen. Bij onduidelijkheden kun je altijd even contact opnemen!
Neem alsjeblieft zo snel mogelijk contact met me op!
Iedereen is van harte welkom om met de rondleidingen door Berlijn mee te gaan, jong & oud. Toch wil ik er graag op wijzen dat zowel vanwege de vaak zwaardere onderwerpen (denk aan de Nazi-periode, Holocaust, martelingen door de Stasi en andere verschrikkingen), als de langere wandelingen, de rondleidingen niet altijd geschikt zijn voor kinderen jonger dan 12 jaar. Echter kun je dit als ouder zelf het beste inschatten. Bij alle rondleidingen staat aangegeven voor welke leeftijd de wandeling geschikt is.
Ben je slecht ter been, heb je veel rust nodig of heb je moeite met ver lopen of lange tijd staan? Dan moet je nog eens goed nadenken of het slim is om mee te gaan. Mijn rondleidingen door Berlijn zijn best intensief, we leggen in 3 uur zo’n 6 kilometer af en wandelen dus stevig door. Als je veel pauze nodig hebt of moet zitten om uit te rusten, is dat niet alleen vervelend voor jou, maar ook een oponthoud voor de rest van de groep. Omdat we in de gegeven tijd zoveel mogelijk willen zien en doen, is het belangrijk om de pas erin te houden. Echter blijft de inschatting of je wel of niet met de rondleiding mee kunt, altijd aan jezelf. Bij twijfel kun je het beste even met mij overleggen.
Natuurlijk kun je mee! Als je beschikt over een degelijke rolstoel waarin je jezelf goed kunt voortbewegen, en een route van ongeveer drie uur niet te vermoeiend voor je is, kun je gewoon mee! Als je een rolstoel met accu hebt, denk er dan wel om dat deze goed opgeladen is. Laat bij het boeken kort even weten dat je in een rolstoel zit, dan kan ik hier rekening mee houden qua route (stoepjes, trappen e.d). Binnenkort vermeld ik ook bij de wandelingen of ze geschikt zijn voor mensen in een rolstoel.
Leuk! Als je met een groep van zes personen of meer bent, kunnen we een aparte afspraak maken voor een rondleiding, op een moment dat het voor jou goed past. Het beste kun je dan even contact opnemen via email, dan kunnen we de data en prijzen bespreken. Vergeet niet een telefoonnummer te vermelden waarop ik je kan bereiken!
In principe kan dat! Kies één van de bovenstaande rondleidingen uit en neem contact met me op. We kunnen dan samen kijken op welke (doordeweekse!) dag dit zou passen en hier samen afspraken over maken. Bij zeer grote groepen is het belangrijk dat er iemand is die mij helpt om de groep te begeleiden. Het maximale aantal voor mij ligt op 45 leerlingen. Omdat ik zelfstandige ben en geen collega’s heb, heb ik geen educatiebudget, wel kan ik een aangepast tarief per leerling aanbieden. Ik ontwikkel voor scholieren geen aangepaste programma’s, handouts zijn wel een optie, zij het in overleg. Je kunt hier contact opnemen. Vergeet niet een telefoonnummer te vermelden waarop ik je kan bereiken!
Wat leuk dat je interesse hebt in een privé-rondleiding. Helaas is dit bij groepen kleiner dan 6 personen voor mij geen optie, dat kan namelijk voor mij niet uit. Wil je toch écht heel graag een privé-rondleiding afnemen en ben je bereid daarvoor het groepstarief te betalen? Neem dan even contact met me op. 
Omdat ik fietsen in Berlijn zelf soms al een hele halszaak vind, zie ik het niet zitten om met een hele groep te gaan fietsen. Dit is te gevaarlijk. Bovendien ben ik alleen, waardoor ik slecht overzicht kan houden over de hele groep. Ik kan je wel de leuke tours van Berlin on Bike aanraden! Zij fietsen talloze grote groepen door de stad en bieden ook Nederlandstalige rondleidingen aan. Meer informatie en een handige boekingswizard kun je hier vinden: Berlin on Bike.
Je kunt er gewoon vanuit gaan: ook bij slecht weer (zoals regen of kou) gaat de rondleiding gewoon door! Bij een serieuze stormwaarschuwing van de Deutsche Wetterdienst kan het zijn dat de rondleiding moet worden verplaatst, aangepast of misschien zelfs afgelast. Ook bij temperaturen van -5 of lager, of 30 graden en hoger kunnen er aanpassingen zijn. Hier ontvang je tijdig bericht over per email of – in het geval van een zeer plotselinge verandering – per SMS.

Soms kan het voorkomen dat er écht tornado’s over Berlijn waaien, het -10ºC is overdag of dat ik helaas ziek ben *snotter*. Of er is een andere situatie waardoor het onverantwoord is om de rondleiding door te laten gaan. Als dit het geval is, laat ik je dat direct weten per SMS of telefoon. Daarom is het belangrijk dat je een telefoonnummer achterlaat! Wanneer ik door overmacht gedwongen ben om te annuleren, krijg je 100% van het bedrag teruggestort. Je kunt ook kiezen voor een tegoedbon ter waarde van het bestede bedrag. De tegoedbon (met code) is geldig voor één rondleiding en tot een jaar na afgifte geldig. Met een tegoedbon kun je dus binnen een jaar altijd een nieuwe rondleiding in Berlijn boeken. De tegoedbon is alleen overdrachtelijk na overleg met mij per email, er kunnen geen rechten aan worden ontleend en deze is ook niet in te wisselen voor contant geld. Wil je zelf niet meer mee vanwege het voorspelde weer? Jammer, maar laat het me tijdig weten, dan kan ik kijken of je eventueel nog recht hebt op restitutie.  Zie ook de algemene voorwaarden.
Wat vervelend dat je niet meer met de rondleiding mee kunt gaan! Deelnemers kunnen hun boeking gratis en met volle restitutie annuleren tot één week (zeven dagen) vóór de geplande dag van de rondleiding. Wanneer de deelnemer zes dagen of minder van te voren de boeking annuleert, worden er annuleringskosten in rekening gebracht. Deze worden als volgt toegepast:
– Bij annulering minder dan 7 dagen tot meer dan 2 dagen voor de dag van de rondleiding: 50% annuleringskosten worden in rekening gebracht. Je krijgt de helft van het betaalde bedrag teruggestort.
– Bij annulering minder dan twee dagen voor de dag van de rondleiding of bij niet opdagen/no show zonder tegenbericht: 100% annuleringskosten worden in rekening gebracht. Je krijgt dan dus niets teruggestort. Wel zou ik het op prijs stellen dat je me in dat geval even belt of een sms stuurt, ook al krijg je geen geld meer terug. Dan hoef ik niet (met de rest van de groep) tevergeefs op je te wachten. Mijn telefoonnummer ontvang je automatisch uiterlijk twee dagen van te voren per email.
Als je 7 dagen of nog verder van te voren wil annuleren, dien je dit zelf direct per email aan mij door te geven. Lees voor meer informatie ook de algemene voorwaarden.
Als gids én ondernemer zet ik me altijd voor 100 procent in om het iedereen naar de zin te maken, de leukste én juiste informatie te leveren en voor een toffe ervaring te zorgen. Ik bereid me gedegen voor, zorg voor de juiste materialen en maak ook kosten rondom boeking en administratie. Daarnaast heb ik mij aan de gemaakte afspraak gehouden door je rond te leiden door Berlijn. Het spijt me oprecht dat de rondleiding niet aan je verwachtingen voldeed, maar ik kan je helaas geen geld teruggeven. Wel hoor ik graag wat ik in de toekomst kan verbeteren en kom ik graag met je in contact! Stuur me even een mailtje met je gegevens, dan neem ik contact met je op. Zie ook mijn algemene voorwaarden.
Ojee, dat is vervelend. Laat me snel weten wat het probleem is, dan kijk ik hoe ik je kan helpen. Het makkelijkste is om contact met me op te nemen via email of via de contactpagina.
Weet je dit heel zeker? Heb je goed gelezen? Ok, dan kun je het beste even contact met me opnemen. Ik ben erg benieuwd wat je wil weten, dus stuur je vraag even in via het contactformulier!
Wat fijn dat Wattedoeninberlijn je goed bevalt! Ik steek erg veel tijd in de tips, artikelen en informatiepagina’s en ben blij met elke vorm van opbouwende feedback, zodat ik mezelf kan blijven verbeteren! Feedback kun je hier insturen. Ook help je me enorm door mijn website en rondleidingen aan te raden bij je familie en vrienden, te reageren op mijn artikelen op de site, mij te volgen op Instagram en mijn berichten op Twitter te delen met je vrienden.
Je kunt me ook financieel steunen. Als je een hotelhostel of appartement boekt via mijn website, ontvang ik van de boekingpartner een klein percentage commissie over het totaalbedrag dat jij hebt besteed. Ook kun je een leuke Berlijnfilm aanschaffen of jouw treinreis naar Berlijn via deze pagina boeken om mij te helpen. Dit kost jou verder niets, je betaalt geen cent meer, maar omdat jij via mijn partner een product koopt, betalen zij mij commissie uit. Zo help je me om wattedoeninberlijn.nl in stand te houden! Bedankt voor je steun!