Insidertips vanuit Berlijn

Home » Rondleidingen door Berlijn – Ga met mij mee! » Rondleidingen in Berlijn – FAQ

Rondleidingen in Berlijn – FAQ

Elke dag zit mijn inbox weer vol met vragen over de rondleidingen die ik in Berlijn geef. Wat kost het? En moet hoe kan ik betalen? Wat moet ik van te voren doen? En kun je ons ook privé rondleiden? Op al deze veelgestelde vragen én meer, geef ik antwoord hieronder!

Kijk op deze pagina voor alle data van de rondleidingen of neem een kijkje in de Berlijnkalender. Wil je aan een rondleiding deelnemen? Vul dan je gegevens in de boekingswizard in en betaal direct met iDeal (Nederland), Bancontact (België), Giropay (Duitsland) of Sofort (alle Europese landen). Ook is het sinds kort mogelijk om met je creditcard te betalen. Na de betaling ontvang je een automatische bevestiging van je boeking per email. Deze bevestiging neem je mee op je telefoon of print je uit en toon je bij aankomst op de vertreklocatie aan mij bij je aanmelding. Ongeveer twee dagen van te voren ontvang je van mij een tweede email met gedetailleerde informatie over de rondleiding, zoals de verzamelplek en natuurlijk mijn contactgegevens. Zo ben je helemaal klaar voor de rondleiding!
De duur van een rondleiding is, afhankelijk van het onderwerp, de groep, het weer en nog veel meer factoren, per rondleiding verschillend. Ga er in elk geval van uit dat je zeker 2,5 tot 3 uur met mij onderweg bent én nog naar de locatie toe moet reizen. Dus houd rekening met een dagdeel.
De meeste rondleidingen zijn in de ochtend om 10:30 uur. Het kan echter voorkomen dat een rondleiding verplaatst moet worden naar een later moment op de dag, in verband met het weer of vanwege een andere reden. Dit geef ik tijdig van te voren aan.
Een rondleiding kost 20 euro per persoon. Nieuwe rondleidingen door Berlijn (als die er zijn) worden tijdelijk aangeboden als pilot, waarbij je voor een lager bedrag met de rondleiding mee kan. Dit geeft mij de vrijheid om nieuwe dingen uit te proberen en her en der een foutje te maken, jij kunt voor een lager bedrag wat nieuws ontdekken. De prijzen zijn altijd inclusief BTW, boekingskosten en administratiekosten.
Om jou de mogelijkheid te geven je tickets vooraf te bestellen en te betalen, heb ik een payment partner in de arm genomen. Zo kun jij veilig met iDeal, Bancontact of je creditcard betalen en hoef ik niet met veel cash geld op zak rond te lopen. Echter rekent deze payment partner een bedrag per boeking als prijs voor het gebruikmaken van hun service. Deze kosten zitten bij de prijs van de rondleiding inbegrepen en worden er niet achteraf bij berekend. Zo betaal jij een vast bedrag voor de rondleiding en kom je niet tijdens het boekingsproces voor vervelende verrassingen te staan.
Natuurlijk kan dat! Zodra je zeker weet dat je mee wil, kun je tickets boeken via de site, ook al is het minder dan 48 uur van te voren. Ik controleer altijd op de avond vóór de rondleiding (om 22:30 uur) of er nog boekingen zijn. Ik zorg dat alle deelnemers de juiste informatie krijgen om naar het verzamelpunt te kunnen komen. Vergeet niet om bij je boeking een telefoonnummer te vermelden, zodat ik in geval van nood contact met je op kan nemen.
Nederlanders kunnen betalen via iDeal en Sofort, Belgen via Bancontact en Sofort, mensen met een Duitse bankrekening via Giropay en SofortSofort überweisung is een relatief nieuwe manier van online betalen, die werkt via een (soort) eenmalige machtiging. Dit is beschikbaar voor iedereen met een IBAN-nummer, dus ook voor Nederlanders. Betaling via creditcard volgt zo snel mogelijk.
Helaas hoort bij het geven van rondleidingen ook een omvangrijke administratie. Met de huidige aangeboden betalingsmethodes (iDeal, Sofort, Creditcard) kan ik dit redelijk stroomlijnen, omdat ik mijn administratie volledig digitaal kan houden. Betaling met cash zou het voor mij echter bijzonder ingewikkeld maken. Ik moet dan ter plaatse bonnetjes uitschrijven en loop met cash geld te zeulen. Ook is het me helaas veel overkomen dat mensen die wél aangeven dat ze mee willen gaan en met cash willen betalen, maar dan toch niet komen opdagen. Zie de betaling vooraf als een verzekering van jouw kant dat je er ook écht bij bent. Zo is dat administratieve gedeelte van te voren al geregeld en kunnen we zonder gedoe aan de rondleiding beginnen! 
Helaas is betalen per overboeking of boeken op rekening niet mogelijk. Overboekingen tussen Nederland en Duitsland kunnen soms vrij lang duren (tot vier dagen) en omdat het handmatig werkt, gaat er nog wel eens iets mis. Ik vind het daarom niet verstandig om overboeking als betaalmethode aan te bieden, om jou als klant en mijzelf als organisator de nodige hoofdpijn te besparen. Kun je niet betalen via iDeal? Probeer dan via Sofort!
Mijn algemene voorwaarden zijn hier te vinden.
Neem alsjeblieft zo snel mogelijk contact met me op!
Iedereen is van harte welkom om met de rondleidingen door Berlijn mee te gaan, jong & oud. Toch wil ik er graag op wijzen dat zowel vanwege de vaak zwaardere onderwerpen (denk aan de Nazi-periode, de Stasi en bijbehorende verschrikkingen), als de lange wandelingen, de rondleidingen niet altijd even geschikt zijn voor kinderen jonger dan 8 jaar. Echter kun je dit als ouder zelf het beste inschatten. Ik vind het geen probleem om mijn verhaal ietwat op de jongere deelnemers aan te passen. Ben je slecht ter been of heb je moeite met ver lopen of lange tijd staan? Dan moet je nog eens bekijken of het slim is om mee te gaan. Mijn rondleidingen door Berlijn zijn best intensief, we leggen in 3 uur zo’n 5 kilometer af. Als je veel pauze nodig hebt of moet zitten om uit te rusten, is dat niet alleen vervelend voor jou, maar ook een oponthoud voor de rest van de groep. Omdat we in de gegeven tijd zoveel mogelijk willen zien en doen, is het belangrijk om de pas erin te houden. Echter blijft de inschatting of je wel of niet met de rondleiding mee kunt, altijd aan jezelf.
Natuurlijk kun je mee! Als je beschikt over een degelijke rolstoel waarin je jezelf goed kunt voortbewegen, en een route van ongeveer drie uur niet te vermoeiend voor je is, kun je gewoon mee! Als je een rolstoel met accu hebt, denk er dan wel om dat deze goed opgeladen is. Laat bij het boeken kort even weten dat je in een rolstoel zit, dan kan ik hier rekening mee houden qua route.
Als je met een grotere groep dan acht personen bent, kun je het beste even een mail sturen met de datum dat je in Berlijn bent en rondleiding waar je aan wil deelnemen. Dan kan ik kijken of jouw groep nog met de rondleiding op vrijdag mee kan, of dat we voor de groep een aparte datum boeken. Hier kan ik echter geen garanties op geven!
In principe kan dat! Kies één van de bovenstaande rondleidingen uit en neem contact met me op. We kunnen dan samen kijken op welke (doordeweekse!) dag dit zou passen en hier samen afspraken over maken. Bij zeer grote groepen is het belangrijk dat er iemand is die mij helpt om de groep te begeleiden. Let op: ik ontwikkel geen aangepaste programma’s of tours. Je kunt hier contact opnemen. Vergeet niet een telefoonnummer te vermelden waarop ik je kan bereiken!
Wat leuk dat je interesse hebt in een privé-rondleiding. Helaas is dit bij gezinnen (of groepen kleiner dan 8 personen) geen optie. Ik krijg zoveel aanvragen, dat het voor mij direct een full-time baan zou betekenen en dat wil ik – voorlopig – nog even niet. Daarvoor heb ik teveel plezier in de andere dingen die ik doe! Graag verwijs ik je voor privé-rondleidingen in Berlijn door naar mijn concullega’s. Bij de jongens van Berlijn op Maat of Dwars door Berlijn kun je altijd terecht! Meer informatie kun je hier vinden.
Omdat ik fietsen in Berlijn zelf soms al een hele halszaak vind, zie ik het niet zitten om met een hele groep te gaan fietsen. Dit is te gevaarlijk. Bovendien ben ik alleen, waardoor ik slecht overzicht kan houden over de hele groep. Dit m aakt het voor mij niet alleen een te groot risico, maar ook gewoon niet leuk om te doen. Voor rondleidingen door Berlijn per fiets, verwijs ik je ook graag door naar mijn concullega’s.
Je kunt er gewoon vanuit gaan: ook bij slecht weer gaat de rondleiding gewoon door! Bij een serieuze stormwaarschuwing van de Deutsche Wetterdienst kan het zijn dat de rondleiding moet worden verplaatst, aangepast of misschien zelfs afgelast. Ik probeer dan eerst de rondleiding naar een ander tijdstip te verplaatsen, of we wijken uit naar een leuk museum dat past bij het onderwerp van de rondleiding. Dit laat ik je natuurlijk meteen weten.

Soms kan het voorkomen dat er écht tornado’s over Berlijn waaien, het -10 is overdag of dat ik helaas ziek ben. Of er is een andere situatie waardoor het onverantwoord is om de rondleiding door te laten gaan. Als dit het geval is, laat ik je dat direct weten per telefoon. Wil je zelf niet meer mee? Jammer, maar begrijpelijk. Wanneer ik door overmacht gedwongen ben om te annuleren, krijg je 100% van het bedrag teruggestort. Je kunt ook kiezen voor een tegoedbon ter waarde van het bestede bedrag. De tegoedbon (met code) is geldig voor één rondleiding en tot een jaar na afgifte geldig. Met een tegoedbon kun je dus binnen een jaar altijd een nieuwe rondleiding in Berlijn boeken. De tegoedbon is alleen overdrachtelijk na overleg met mij per email, er kunnen geen rechten aan worden ontleend en deze is ook niet in te wisselen voor contant geld. Zie ook de algemene voorwaarden.
Wat vervelend dat je niet meer met de rondleiding mee kunt gaan! Deelnemers kunnen hun boeking gratis en met volle restitutie annuleren tot één week (zeven dagen) vóór de geplande dag van de rondleiding. Wanneer de deelnemer zes dagen of minder van te voren de boeking annuleert, worden er annuleringskosten in rekening gebracht. Deze worden als volgt toegepast:
– Bij annulering minder dan 7 dagen/tot meer dan twee dagen voor de dag van de rondleiding: 50% annuleringskosten worden in rekening gebracht. Je krijgt de helft van het betaalde bedrag teruggestort.
– Bij annulering minder dan twee dagen voor de dag van de rondleiding of bij niet opdagen/no show zonder tegenbericht: 100% annuleringskosten worden in rekening gebracht. Je krijgt dan niets teruggestort.
Als je wil annuleren, dien je dit zelf direct per email aan mij door te geven. Annuleer je minder dan 48 uur voor aanvang van de rondleiding? Dan zou ik het op prijs stellen dat je me even belt, ook al krijg je geen geld meer terug. Dan hoef ik niet (samen met de rest van de groep) tevergeefs op je te wachten. Mijn telefoonnummer ontvang je automatisch uiterlijk twee dagen van te voren per email. Lees voor meer informatie ook de algemene voorwaarden.
Als gids én ondernemer zet ik me altijd voor 100% in om het iedereen naar de zin te maken, de leukste én juiste informatie te leveren en voor een toffe ervaring te zorgen. Ik bereid me gedegen voor, zorg voor de juiste materialen en maak ook kosten rondom boeking en administratie. Daarnaast heb ik mij aan de gemaakte afspraak gehouden door je rond te leiden door Berlijn. Het spijt me oprecht dat de rondleiding niet aan je verwachtingen voldeed, maar ik kan je helaas geen geld teruggeven. Wel hoor ik graag wat ik in de toekomst kan verbeteren en kom ik graag met je in contact! Stuur me even een mailtje met je gegevens, dan neem ik contact met je op. Zie ook mijn algemene voorwaarden.
Ojee, dat is vervelend. Laat me snel weten wat het probleem is, dan kijk ik hoe ik je kan helpen. Het makkelijkste is om contact met me op te nemen via email of via de contactpagina.
Weet je dit heel zeker? Heb je goed gelezen? Ok, dan kun je het beste even contact met me opnemen. Ik ben erg benieuwd wat je wil weten, dus stuur je vraag even in via het contactformulier!
Wat fijn dat Wattedoeninberlijn je goed bevalt! Ik steek erg veel tijd in de tips, artikelen en informatiepagina’s en ben blij met elke vorm van opbouwende feedback, zodat ik mezelf kan blijven verbeteren! Feedback kun je hier insturen. Ook help je me enorm door mijn website en rondleidingen aan te raden bij je familie en vrienden, te reageren op mijn artikelen op de site, mij te volgen op Instagram en mijn berichten op Facebook te delen met je vrienden. En wist je ook dat je je vrienden kunt uitnodigen om mijn facebookpagina te liken? Zo help je mijn bereik te begroten!
Je kunt me ook financieel steunen. Als je een hotelhostel of appartement boekt via mijn website, ontvang ik van de boekingpartner een klein percentage commissie over het totaalbedrag dat jij hebt besteed. Ook kun je een leuke Berlijnfilm aanschaffen of jouw treinreis naar Berlijn via deze pagina boeken om mij te helpen. Dit kost jou verder niets, je betaalt geen cent meer, maar omdat jij via mijn partner een product koopt, betalen zij mij commissie uit. Zo help je me om wattedoeninberlijn.nl in stand te houden! Bedankt voor je steun!