Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

Rondleidingen in Berlijn – Ga met mij mee!

,
0
Home » Rondleidingen in Berlijn – Ga met mij mee!

Berlijn is een heerlijke stad om te ontdekken! Dat kun je prima op eigen houtje doen, de stad leent zich er goed voor. Toch is het soms ook fijn om met iemand mee te gaan. Iemand die je wat meer vertelt dan in je reisboekje staat, je meeneemt naar leuke of boeiende buurten en ook nog al je vragen beantwoordt. Al vijf jaar geef ik rondleidingen in Berlijn aan Nederlanders en Belgen. Ik vind het geweldig leuk om je de meest interessante bezienswaardigheden in Berlijn te laten zien, maar ook om juist buiten de gebaande paden te gaan. Op deze pagina lees je alles over mijn rondleidingen en de planning voor de komende weken.

Als het om de geschiedenis van de laatste 100 jaar gaat, is er bijna geen interessantere stad in Europa dan Berlijn. De meeslepende verhalen, grootse en soms zeer schokkende gebeurtenissen; het is allemaal in deze stad te vinden. Het is het verhaal van hoe de uitwassen van de Eerste Wereldoorlog leidde tot een volledig instabiel land, waar nazi’s de macht over konden nemen en de gruwelijke Holocaust en Tweede Wereldoorlog plaatsvonden. Die oorlog verscheurde Europa en leidde tot veertig jaar lang spanningen tussen Oost en West. De botsende ideologieën zetten uiteindelijk Berlijn (weer) centraal in de spotlights met de Berlijnse muur.

Sinds de Wende in 1989 is er veel gebeurd, Berlijn heeft alles behalve stilgezeten! Die combinatie maakt Berlijn niet alleen tot de boeiende stad die ze altijd al is geweest, maar zorgt er ook voor dat ik nooit over Berlijn uitgepraat raak.

Ik vertel je graag over de heftige geschiedenis van Berlijn, laat je de mooiste street art zien en neem je mee naar de leukste buurten. Met mijn verhalen, voorzien van foto’s en een interessante wandeling door Berlijn, hoop ik je een boeiende tijd in deze stad te bezorgen, én een vleugje van die liefde voor de stad op je over te brengen! Je bent meer dan welkom om met me mee te gaan!

Klik snel door:

Mijn rondleidingen in Berlijn:

Ik bied een hele hoop verschillende rondleidingen in Berlijn aan. Vele wandelingen zijn verhalen over de verschillende onderdelen van de Berlijnse geschiedenis. Maar ook verras ik je graag met wandelingen door boeiende wijken, of langs de mooiste murals en andere street art van de stad. Alle routes zijn vooraf door mij samengesteld, op basis van wat ik graag aan je wil vertellen. Ik laat je de mooie, verrassende en soms ook lelijke kanten van de stad zien. Samen zijn we – afhankelijk van de rondleiding in Berlijn die je kiest – tussen de twee en vier uur onderweg. Dit doen we uitsluitend te voet en eventueel met het openbaar vervoer.

Handig om te weten:

 • Nederlandstalig! – Alle rondleidingen worden in het Nederlands gegeven.
 • Niet op de fiets – Ik verzorg helaas geen rondleidingen in Berlijn per fiets, sorry!
 • Voor volwassenen – Alle rondleidingen zijn qua route en inhoud gericht op volwassenen. Kinderen van 10 jaar en ouder zijn uiteraard wel welkom (mits passend bij de rondleiding). De street art wandeling is voor alle leeftijden!
 • Prijzen – De lange rondleidingen duren tussen de 3,5 en 4 uur en kosten €25,00 voor volwassenen, €17,50 voor kinderen. De korte rondleidingen duren 2 tot 2,5 uur, en kosten €17,50 voor volwassenen en €12,50 voor kinderen. De prijzen voor kinderen gelden tot en met 16 jaar.
 • In weer & wind – Ik wandel ook bij slecht weer en regen! Uitzonderingen zijn serieuze stormen vanaf windkracht 8 (of meer) of wanneer er een officiële stormwaarschuwing wordt afgegeven. Bij stevige hitte (30ºC of meer) begint de rondleiding simpelweg eerder op de dag. Bij temperaturen boven de 36ºC (of kouder dan – 5ºC) kan het zijn dat de rondleiding wordt geannuleerd. Als dat het geval is, ontvang je tijdig bericht.
 • Kleine groepen – Ja, massa is kassa, maar ik moet er niet aan denken! Straks moet ik met zo’n eng vlaggetje of een microfoontje lopen…! Om deze reden houd ik de groepen graag iets kleiner dan andere gidsen misschien doen. Per rondleiding kunnen er maximaal 16 personen mee, in de schoolvakanties 20.
 • Let op, vol = vol! Mijn rondleidingen boeken (zeker in het hoogseizoen en in vakanties) snel vol. Wil je graag mee, maar kun je niet meer voor alle leden van je gezelschap boeken? Boek dan niet het aantal tickets dat beschikbaar is, in de hoop dat het wel goed komt, maar neem alsjeblieft eerst contact met mij op! Samen vinden we een passende oplossing!
 • Gezelligheid – Gezelligheid, sfeer en een ontspannen rondleiding, daar ga ik voor! Ik doe altijd mijn uiterste best om er een héle leuke en gezellige wandeling van te maken, ook bij serieuze onderwerpen. Jullie zijn op vakantie en ik ben tenslotte geen schooljuf! ;-)

Coronaregels tijdens de rondleiding

Per 1 april 2022 zijn in Berlijn de volgende regels van kracht:

 • Alle deelnemers houden 1.5 meter afstand van anderen en mij als gids.
 • Gaan we tijdens de rondleiding met het OV? Dan dien je een schoon FFP2-masker bij je te hebben en deze tijdens de reis in het OV te dragen. Andere maskers zijn volgens de regels in Berlijn NIET toegestaan, en deze hanteer ik ook. Bij de volgende rondleidingen maken we gebruik van het OV: Surprise (kort en lang), Leven in Oost-Berlijn en Mythe Germania.
 • Heb je geen FFP2-masker? Koop ze dan van te voren bij een DM, Rossmann of in de supermarkt. Bij aanvang van de rondleiding kun je FFP2-maskers terplekke bij mij kopen voor €2 euro per 2 stuks (samen verpakt)
 • Ik ga niet in discussie over de zin en onzin van mijn huisregels of welke corona-regel van de stad Berlijn dan ook. Wel hoop ik op je begrip én medewerking.
 • Meer weten: Wil je meer weten over het corona-hygiëneconcept tijdens de rondleiding? Lees dan hier het protocol.

Rondleidingen in Berlijn – Aanbod:

Historische rondleidingen in Berlijn – Koude Oorlog, Tweede Wereldoorlog, Berlijnse muur en meer

Berlijn barst natuurlijk van de geschiedenis en ik vind het heerlijk om daar uren over te kunnen vertellen! Tijdens de wandelingen neem je mee terug in de tijd en vertel je alle bizarre, heftige en mooie verhalen die ik weet. Ik vind het leuk om je kennis weer een beetje op te frissen, verbanden te leggen tussen heden en verleden maar ook het begrip voor een stad als Berlijn wat te vergroten. Immers: er is een reden dat Berlijn niet de allermooiste stad van Europa is! Niet alleen de Tweede Wereldoorlog (en dan met name de Slag om Berlijn) liet zo haar sporen na, maar ook het litteken van de Berlijnse muur is nog altijd goed zichtbaar.

Rondleidingen in Berlijn – Historische wandelingen van drieënhalf tot vier uur
Duik met mij mee de geschiedenis in en ontdek tijdens deze langere rondleiding verhalen en straten van Berlijn die je nog niet kende!

Rondleiding ‘Leven in Oost-Berlijn’

Ons beeld bij Oost-Berlijn is vaak triest, grijs en grauw.  Deels klopt dat zeker, vele wijken zagen er écht zo uit. De huidige wijken in het voormalige Oost-Berlijn zijn echter vaak prachtig opgeknapt, kleurrijk en gezellig. Heel anders dus! Om dat verschil te kunnen zien én mythe van waarheid te onderscheiden, neem ik je graag mee naar het oude Oost-Berlijn. Aan de hand van talloze foto’s, verhalen en toffe feitjes, maken we onderscheid tussen vroeger en nu.

Hoe zag het dagelijks leven in de DDR eruit? Wat was Oost-Berlijn voor een stad? Wat kostte een kopje koffie, huur, een auto? Waren de mensen echt zo arm als wij allemaal lijken te denken? Hoeveel invloed had de Stasi op het dagelijkse leven van de gewone burger? Als je meer wil weten over het dagelijkse leven in Oost-Berlijn, is deze rondleiding echt een aanrader. Samen wandelen we door zeer afwisselende straten en buurten, laat ik je mooie foto’s zien en vertel ik de boeiendste verhalen!

Start: 10:00 uur, Kino International, Karl Marx Allee
Duur
: 4 uur, inclusief pauze
Rolstoelgeschikt? Ja
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 12 jaar.
Gaan we met OV? Ja!

➤ Eerstvolgende data: Even geduld aub, data wordt geladen...

➤ Leven in Oost-Berlijn - Meer info & tickets

Tempelhof Berlijn GermaniaRondleiding ‘De mythe Germania’

Toen de Nazi’s in 1933 de macht grepen in Duitsland, ging één plan vrijwel meteen in werking: het veranderen van Berlijn als zeer socialistische en opstandige arbeidersstad naar hét voorbeeld voor het gehele Nazi-rijk: Welthauptstadt Germania. Er moest gebouwd worden, her-ingericht en verbeterd. Maar de Tweede Wereldoorlog brak uit en daarmee werd het plan om de absurde fantasiestad Germania vorm te geven gestopt. Tijdens deze rondleiding duiken we in het nabije verleden van Berlijn als hoofdstad van Nazi-Duitsland.

Natuurlijk bekijken we architectuur die over is gebleven maar staan we ook stil bij alle andere dingen die in Berlijn speelden tussen 1933 en 1945. We hebben het over de Holocaust, verzetsstrijders en over de vele geallieerde bombardementen op de stad. Start is voor het luchthavengebouw Tempelhof, we eindigen vier uur later op de Fehrbelliner Platz.

Start: 10:00 uur, Platz der Luftbrücke
Duur
: 3,5 uur, inclusief pauze.
Rolstoelgeschikt? Ja.
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 14 jaar.
Gaan we met OV? Ja.

➤ Eerstvolgende data: Even geduld aub, data wordt geladen...

➤ Mythe Germania - Meer info & tickets

Rondleiding ‘Berlijnse muur’

Ruim 28 jaar lang deelde de Berlijnse muur over 155 kilometer lengte de stad Berlijn. En deze maakte een bijna onuitwisbare indruk op de stad. Maar zo snel als hij gebouwd was, zo snel verdween hij na de val in november 1989 weer. Nu dertig jaar later, is in het dagelijks leven niet meer zoveel te merken van de muur. Het lijkt tegenwoordig eigenlijk onvoorstelbaar, zo’n muur.

Waarom werd de Berlijnse muur eigenlijk gebouwd? Waarom zaten de Oost-Duitsers opgesloten? En waarom viel de muur? Langs de voormalige grens zijn nog talloze littekens, monumenten en overblijfselen van de Berlijnse muur te vinden. Samen vormen zij een interessant verhaal over de deling van de stad. Tijdens deze rondleiding van vier uur slingeren we over het pad van de voormalige Berlijnse muur en neem ik je mee terug in de tijd.

We starten bij Bahnhof Ostbahnhof en slingeren over de grens tussen Kreuzberg en Treptow, waarbij we het pad van de muur nauwgezet volgen en de sporen van de muur goed kunnen zien. We zijn zo’n 4 uur onderweg en houden ons bezig met oude stukken muur, vluchtverhalen en bijzondere overblijfselen die de meeste mensen over het hoofd zien.

Start: 10:00 uur, Bahnhof Ostbahnhof
Duur: 4 uur, inclusief pauze
Rolstoelgeschikt? Ja
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 12 jaar
Gaan we met OV? Nee.

➤ Eerstvolgende data: Even geduld aub, data wordt geladen...

Berlijnse muur - Meer info & tickets

Rondleiding ‘Joods Berlijn’

Tijdens een wandeling van 4 uur door het mooie Prenzlauerberg en het Scheunenviertel in Mitte, duiken we in de geschiedenis van de Joodse bevolking van Berlijn. Zo staan we stil bij heftige geschiedenispunten zoals de Polen-aktion van 1938, de redding van talloze kinderen vanuit Duitsland en Oostenrijk in 1939 en leren we hoe Joodse mensen zelfs nog na hun dood door nazi’s werden bestolen. Ook de bejaardentransporten naar Theresienstadt en het dappere verzet dat sommigen boden komen aan bod. Ik vertel je hoe de Joodse gemeenschap eruit zag en hoe deze hielp om Berlijn begin jaren ’20 tot bloei te brengen.

We wandelen langs oude Joodse gebouwen en instituten, zoals de Joodse Meisjesschool en de Neue Synagoge. Ik hoop jullie een bijzonder verhaal te mogen vertellen over het zwartste hoofdstuk uit de Berlijnse geschiedenis, zodat we nooit vergeten wat hier tussen 1933 en 1945 is gebeurd. Dit is een diepgaande rondleiding door Joods Berlijn, waarbij we wegblijven van de bekendere straten.

Start: 10:00 uur, omgeving U-bahnhof Senefelderplatz
Duur: 3,5 uur, inclusief pauze
Rolstoelgeschikt? Ja
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 14 jaar
Gaan we met OV? Nee.

➤ Eerstvolgende data: Even geduld aub, data wordt geladen...

➤ Joods Berlijn - Meer info & tickets

Rondleidingen in Berlijn – Historische wandelingen van ongeveer twee uur:
Heb je wel interesse in Berlijn en haar historie, maar is een lange en diepgaande rondleiding teveel? Ga dan mee met een van de onderstaande wandelingen!

Rondleiding ‘Stolpersteine’

Stolpersteine zijn kleine messing gedenkplaatjes, die ons een klein beetje informatie geven over de Joodse mensen die in de huizen woonden waar de stenen voor liggen. Zij woonden daar tot de nazi’s hen bij razzia’s oppakte en wegvoerde naar concentratie- en vernietigingskampen, puur omdat ze Joods waren. Van de meer dan 170.000 Berlijnse Joden, waren er in 1945 nog amper 5000 in Berlijn. Ruim 55.000 van hen kwamen om in de Holocaust.

Met bijna 9000 Stolpersteine in Berlijn en ruim 70.000 in heel Europa, is het Stolpersteineproject het grootste decentrale kunstwerk ter wereld. Zo zijn de namen van deze verdwenen inwoners weer teruggebracht in de straten waar ze voor ’t laatst écht thuis waren. Samen wandelen we door de wijk Charlottenburg-Wilmersdorf, waar de meeste stolpersteine in Berlijn te vinden zijn. Ik vertel je wat er met Joodse, homoseksuele of linkse inwoners van Berlijn gebeurde in naam van de Nazi-dictatuur. Een boeiende wandeling van twee uur, waarbij we een pas op de plaats maken en stil staan bij ’t verleden.

Start: 10:00 uur, omgeving Bahnhof Charlottenburg
Duur: 2 uur, geen pauze
Rolstoelgeschikt? Ja
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 12 jaar
Gaan we met OV? Nee.

➤ Eerstvolgende data: Even geduld aub, data wordt geladen...

➤ Stolpersteine - Meer info & tickets

Rondleiding ‘Over de muur’

Bernauer Strasse tijdens 30 jaar val van de muur in Berlijn © Wattedoeninberlijn.nl‘En alleen de vogels vliegen van Oost- naar West-Berlijn, worden niet teruggefloten, ook niet neergeschoten. Over de muur, over het ijzeren gordijn, omdat ze soms in het westen, soms ook in het oosten willen zijn’. Wie kent deze indrukwekkende tekst van Klein Orkest nou niet? Het nummer was een grote hit en vele Berlijnbezoekers raken er nog altijd van onder de indruk als ze het horen, of als ze aan Berlijn denken. De Berlijnse Muur was van gigantische invloed op Berlijn, op Duitsland, op heel Europa. En heeft op die manier eigenlijk iedereen geraakt. De Berlijnse Muur heeft Berlijn gemaakt tot de stad die ze nu is, en daar wil ik je graag meer over vertellen!

Tijdens een wandeling van twee uur door de stad, leg ik je uit waarom Berlijn eigenlijk werd gedeeld, waarom er een Berlijnse Muur kon ontstaan en hoe deze er precies uit zag. Ik wijs je op de herkenbare punten van de Berlijnse muur en laat je anders kijken naar de stad. Want reken maar dat ik je kan verrassen met dingen die je van tevoren niet waren opgevallen! Zo wandelen we twee uur lang over de route van de voormalige muur, waarbij we oude stukken muur, een wachttoren, kunstwerken en meer bijzondere dingen tegen het lijf lopen. Een boeiende wandeling, die uitstekend geschikt is voor mensen die nog niet zoveel weten van de Berlijnse muur, wellicht voor ’t eerst in Berlijn zijn of die zich gewoon niet zo in de geschiedenis hebben verdiept.

Start: 10:00 uur, omgeving Nordbahnhof
Duur: 2 uur, geen pauze
Rolstoelgeschikt? Nee, maar de route kan worden aangepast. Neem even contact op!
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 12 jaar.
Gaan we met OV? Nee.

➤ Eerstvolgende data: Even geduld aub, data wordt geladen...

➤ Over de muur - Meer info & tickets

Rondleiding ‘Stunde Null

Toen op 2 mei 1945 de kanonnen in Berlijn voor ’t eerst in maanden zwegen, de rook optrok en de eerste mensen uit schuilplaatsen en verwoeste huizen kwamen, zagen ze letterlijk een Geisterstadt, een spookstad. Van het ooit zo prachtige centrum van Berlijn was nog maar weinig over. Amper zes dagen later hadden de Nazi’s onvoorwaardelijk gecapituleerd aan de gealiieerden en was de Tweede Wereldoorlog in Europa voorbij. Maar wat nu? Berlijn was op een nulpunt gekomen.

Maar hoe breek je van de een op de andere dag met het Nazi-verleden en begin je opnieuw? Tijdens deze rondleiidng neem ik je mee terug naar die bizarre nadagen van de Tweede Wereldoorlog in hartje Berlijn. We wandelen door Berlijn Mitte, langs de Reichstag, Brandenburger Tor en over Unter den Linden naar Alexanderplatz. Ik vertel je alles over die rare periode na de oorlog: de deling van Berlijn in juli 1945, honger en rantsoenen, het puinruimen, wederopbouwen en de-nazificatie. Uiteraard heb ik een map vol met foto’s bij me, die laat zien hoe Berlijn er uit zag voor én na de oorlog. Een boeiende wandeling over Berlijn en de Berlijners in 1945.

Start: 10:00, U-bahnhof Rotes Rathaus
Duur: 2,5 uur, geen pauze
Rolstoelgeschikt? Ja.
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 12 jaar.
Gaan we met het OV? Nee.

➤ Eerstvolgende data: Even geduld aub, data wordt geladen...

➤ Stunde Null - Meer info & tickets

Lifestyle rondleidingen in Berlijn – Ontdek wat Berlijn zo tof maakt!

Heb je de bekende bezienswaardigheden in Berlijn wel gezien en wil je liever wat onbekende kanten van Berlijn ontdekken? Hou je van street art of mag je graag verrast worden? Ga dan mee met één van deze lifestyle rondleidingen in Berlijn! We gaan off the beaten path en speuren naar de mooiste street art, wandelen door gezellige straten met hun eigen culturele eigenzinnigheden en ontdekken zo meer van het échte Berlijn.

In deze categorie zijn er verschillende rondleidingen: de wandeling door het alternatieve Friedrichshain en mijn street art ontdekkingstocht door Kreuzberg. Wil je je helemaal laten verrassen? Ga dan mee met mijn surprise tours! Er is een korte en een lange variant, maar tijdens beide tours neem ik je mee naar een stuk Berlijn dat je vrijwel zeker nog niet hebt gezien. Onderweg vertel ik je veel leuke verhalen en voorzie ik je van talloze tips voor leuke cafeetjes en restaurants. Zo krijg je voldoende inspiratie om zelf ook meer in Berlijn te ontdekken! Laat je je ook door mij verrassen tijdens deze rondleidingen in Berlijn!

Rondleiding ‘Street art in Kreuzberg’

Kreuzberg staat bekend als een alternatieve wijk met wat ruige rafelrandjes. En laat het nou precies daar zijn, tussen de betonnen flats en Turkse supermarkten, waar je de mooiste murals van de stad kunt vinden. Deze route voert zeker niet langs de mooiste stukjes Berlijn, en juist daarom is het zo leuk om te speuren naar grote en kleine werken.

Naast murals zoeken we naar stickers, paste-ups, stencil-art en wie weet wat we nog allemaal meer tegenkomen! Street art is vaak actueel (soms zelfs sterk politiek), verandert altijd en dat in een hoog tempo. Juist daarom is het leuk om de ogen open te houden en nieuwe dingen te ontdekken! Sommige werken zijn zeer “underground” of van artiesten die niets loslaten over hun identiteit of werk, andere werken zijn juist heel commercieel en worden door grote bedrijven betaald.

Na deze rondleiding over street art in Berlijn weet je veel meer over de boeiende urban art scene, leer je te ontdekken wat de verschillende soorten werk inhouden én liep je met andere ogen door de stad!

Start: 10:00, U-bahnhof Mendelssohn Bartholdy Park
Duur: 2,5 uur zonder pauze
Rolstoelgeschikt? Ja
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 8 jaar.
Gaan we met het OV? Nee.

➤ Eerstvolgende data: Even geduld aub, data wordt geladen...

➤ Street art Kreuzberg - Meer info & tickets

Rondleiding ‘Friedrichshain ontdekken’

Ik stel graag mijn oude woonwijk aan je voor! Friedrichshain staat bekend om de clubs, de Simon Dach strasse vol restaurantjes en bars en natuurlijk de vlooienmarkt op zondag op Boxhagener Platz. Maar de wijk heeft nog zoveel meer te bieden! Een bijzonder leuk nieuw gebied bij Ostkreuz, natuurlijk het RAW Gelände, de mooie Karl Marx Allee, heel veel street art en een bijzonder krakersverleden. Klinkt dat gaaf? Dat is het ook! Tijdens deze tour vertel ik je over het heden en verleden van Friedrichshain, neem ik je mee naar de mooiste straten en deel ik natuurlijk alle tips met je over leuke café’s, restaurantjes en winkels. Kortom; verlaat Berlijn Mitte voor iets véél leukers en ontdek Friedrichshain!

Start: 10:00, U-bahnhof Frankfurter Tor
Duur: 2 uur zonder pauze
Rolstoelgeschikt? Nee, maar de route kan worden aangepast. Neem even contact op!
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 10 jaar.
Gaan we met het OV? Nee

Eerstvolgende data: Even geduld aub, data wordt geladen...

➤ Friedrichshain - Meer info & tickets

Surprise rondleiding in Berlijn!

Tijdens mijn surprise tours, neem ik je in mee door mijn stad. Misschien gaan we wel kris-kras door Berlijn, op zoek naar een paar hele vette murals! Of misschien is het heel mooi weer en neem ik je daarom mee naar een van mijn favoriete natuurgebieden en vertel ik je daar het een en ander over. Het kan ook zomaar zijn dat ik je meesleep naar een leuke woonwijk en daar vertel over het leven in Berlijn. Of is het lente, de zon schijnt en de prachtige sakura-bloesem staat in bloei, dus gaan we die opzoeken. Wellicht heb ik een nieuwe rondleiding ontwikkeld en kun je bij wijze van Sneak Peek mee. In alle gevallen wil ik je graag wat laten zien én heb ik er een leuk verhaal bij te vertellen.

En ja, de surprise rondleidingen zijn ook écht een surprise. Dus wat we gaan zien en doen blijft tot op het allerlaatste moment een complete verrassing! Ik beloof dat het in alle gevallen een leuke en interessante wandeling wordt, waarbij we genieten van alle mogelijkheden die Berlijn te bieden heeft!

Er zijn twee varianten van deze rondleiding: een korte variant en een lange versie. De korte surprise rondleiding duurt ongeveer twee uur en is zonder pauze. De langere variant is mét pauze en gaat vaak ook iets verder weg. Startpunt is altijd op Alexanderplatz, bij het Weltzeituhr. Het eindpunt verschilt en kan ik je dus van tevoren niet zeggen, maar is wel altijd in de buurt van een OV-station. Je hebt altijd een geldig OV-ticket nodig voor deze rondleiding. Laat je je ook verrassen? Ga dan mee!

Startpunt: 10:00, Weltzeituhr Alexanderplatz
Duur korte editie: 2,5 uur zonder pauze
Duur lange editie: 4 uur, mét pauze
Rolstoelgeschikt? De route kan eenvoudig worden aangepast. Neem even contact op!
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 12 jaar.
Gaan we met het OV? Ja.

Eerstvolgende data:
Korte surprise tour: Even geduld aub, data wordt geladen...
Lange surprise tour: Even geduld aub, data wordt geladen...
Surprise tour – Rammstein editie: Even geduld aub, data wordt geladen...

➤ Surprise - Meer info & tickets

Alle data voor 2022 op een rij:

Hieronder kun je de planning bekijken voor de rondleidingen voor 2022, tot en met half augustus. Verdere planning voor september en oktober volgt per 14 juli. Wil je graag mee maar staat jouw gewenste datum er nog niet bij? Geef dan je reisdata hier door!

Let op: Tussen 24 juni 2022 en 10 juli 2022 geef ik geen rondleidingen.

Even geduld aub, data wordt geladen...

Hieronder kun je de planning bekijken voor de rondleidingen voor 2022, tot en met half augustus. Wil je graag mee maar staat jouw gewenste datum er (nog) niet bij? Geef dan je reisdata hier door!
Let op: op zaterdag 23 april is er geen rondleiding in verband met een privé-evenement. Ook tussen 24 juni 2022 en 10 juli 2022 geef ik geen rondleidingen.

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl