Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

Rondleidingen in Berlijn – Ga met mij mee!

,
0
Home » Rondleidingen in Berlijn – Ga met mij mee!

Wil je graag meer van Berlijn zien? En dan het liefste onder begeleiding van een Nederlandse local? Top! Dat komt goed uit, want ik organiseer rondleidingen in Berlijn en nodig je van harte uit om mee te gaan! Met al bijna 15 jaar liefde voor deze stad en ruim zeven woonjaren, neem je mee langs de mooiste en meest interessante bezienswaardigheden van mijn Berlijn. Ik vertel je over de boeiende geschiedenis, de heftige gebeurtenissen in het groot en het leven in het klein. Natuurlijk vertel ik je ook graag over het dagelijkse leven hier, en hoe het is om in zo’n boeiende stad te mogen wonen. En heb je vragen? Stel ze! In de meeste gevallen weet ik er wel een antwoord op. Aan de hand van mijn eigen verhalen, geïllustreerd met talloze foto’s van het oude Berlijn en een interessante route door de stad, hoop ik je een boeiende tijd in Berlijn te bezorgen. Eentje, die je niet snel vergeet! Hieronder zie je welke rondleidingen er op dit moment beschikbaar zijn!

Klik snel door:

Mijn rondleidingen in Berlijn:

Na een gedwongen Corona-pauze, geef ik sinds 10 juli 2020 weer rondleidingen in Berlijn!

Berlijn is een stad vol met bijzondere verhalen en waanzinnige bezienswaardigheden. Grote, schokkende en meeslepende verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog, over spanningen tussen landen en botsende ideologieën. Maar Berlijn is ook een booming creatieve metropool, vol bruisende culturen en niet-aflatende veerkracht. Die combinatie maakt Berlijn niet alleen tot de boeiende stad die ze is, maar ook dat ik zo enorm van deze stad houd en nooit over Berlijn uitgepraat raak. Tijdens mijn rondleidingen vertel ik de verhalen die ervoor zorgen dat je Berlijn beter begrijpt en ziet waarom Berlijn is zoals ze is. Mijn verhalen staan niet in je reisgids!

Wanneer tour ik?
Wekelijks geef ik meerdere rondleidingen in Berlijn (meestal woensdags, vrijdag of zaterdag). Tijdens schoolvakanties voeg ik ook nog wel eens de maandag toe en kun je dus nog vaker met mij mee wandelen! De rondleidingen in Berlijn volgen een vooraf door mij bepaalde route, die ik heb samengesteld op basis van wat ik interessant of leuk vind om te vertellen. In alle gevallen neem ik je mee door mijn Berlijn en toon ik je de mooie, verrassende, maar ook vreemde (en soms zelfs lelijke) kanten van deze stad. We verkennen Berlijn – afhankelijk van de rondleiding die je kiest – tussen de twee en de vier uur, en uitsluitend te voet en/of met het OV. Ik geef helaas geen rondleidingen per fiets. Tijdens die de uren die we samen wandelen, hoop ik je niet alleen een nieuw verhaal, maar ook een nieuwe ervaring mee te geven, eentje die je niet snel vergeet!

Prijzen:
Alle rondleidingen worden in het Nederlands gegeven. Ik geef veel verschillende wandelingen, zowel kortere routes als wandelingen die langer duren en dieper op de geschiedenis in gaan.
De langere rondleidingen duren tussen de 3,5 en 4 uur en kosten €22,50 voor volwassenen en €15,00 voor kinderen.
De kortere rondleidingen duren 2 tot 2,5 uur, en kosten €17,50 voor volwassenen en €10,00 voor kinderen. De rondleidingen zijn gericht op volwassenen, maar ook geschikt voor kinderen. Bij de historische rondleidingen ligt de minimum-leeftijd op 12 jaar, de lifestyle-wandelingen zijn geschikt voor kinderen vanaf 9 á 10 jaar. De prijzen voor kinderen gelden tot en met 16 jaar.
Let op dat het deelnemersaantal per groep vanwege corona kleiner is. Zijn er niet voldoende tickets beschikbaar? Boek dan niet het beschikbare aantal tickets in de hoop dat het wel goed komt, maar neem direct contact met mij op. Samen vinden we een passende oplossing!

Ook bij regen?
Ik heb stevige laarzen en een goede regenjas, dus ook als het minder mooi weer is gaat de rondleiding gewoon door! Natuurlijk anticipeer ik op de weersomstandigheden door bij erg slecht weer (denk aan stormwaarschuwingen) het programma te wijzigen, of wat meer droge plekken te zoeken als dat nodig is. Is het erg heet (30ºC of meer), dan beginnen we iets eerder. Hoe de dag er ook uitziet; ik doe mijn uiterste best om er een mooi verhaal van te maken, dat past bij de tijd van het jaar. Belangrijk voor mij is ook de sfeer in de groep en gezelligheid! Het is tenslotte geen schooluurtje; jullie zijn met vakantie en daarom hou ik de rondleidingen graag vrolijk en ontspannen.

Klinkt dit als iets voor jou? Dan hoop ik je een keer welkom te mogen heten bij mijn rondleidingen in Berlijn!


Covid-19 maatregelen

Zoals voorgeschreven door de Berlijnse Senaat, heb ik een zogeheten ‘hygiëne-protocol‘ ontwikkeld voor mijn rondleidingen. Dit is bedoeld om ervoor te zorgen dat ook tijdens mijn rondleidingen er alles aan wordt gedaan om het coronavirus in te dammen en eventuele verspreiding van het virus te voorkomen. Om mijn rondleidingen te mogen uitvoeren en succesvol te laten verlopen, heb ik een aantal maatregelen genomen.

Voor alle deelnemers aan mijn rondleidingen gelden de volgende afspraken:

  • Vanaf het moment van het verzamelen tot het einde van de rondleiding, houdt iedereen 1,5 meter afstand van anderen (die niet bij zijn/haar eigen gezin horen).
  • De rondleidingen vinden uitsluitend plaats in de buitenlucht, ongeacht het weer.
  • Het maximum aantal deelnemers per rondleiding is omlaag geschroefd naar 10 personen. Is er geen of niet genoeg plek meer voor jouw gezelschap? Neem contact op!
  • Elke deelnemer dient een schoon en goed passend mondkapje bij zich te hebben, voor ’t geval we van ’t OV gebruikmaken of je ergens naar binnen moet.
  • Deelnemers die ziek zijn, verhoging of koorts hebben, snotteren, hoesten en/of niezen kunnen niet deelnemen en kunnen van de rondleiding worden geweerd.

Als jullie gids:

  • Geef ik jullie – helaas – geen hand (maar ik zwaai wel vrolijk!)
  • Houd ik te allen tijde 2 meter afstand van de groep
  • Vertel ik mijn verhaal zoveel mogelijk op open plaatsen
  • Zorg ik voor ontsmettingsmiddelen zodat je voor en tijdens de tour je handen kunt desinfecteren.

➤ Het hygiëne-protocol bevat nog een aantal andere afspraken. Het volledige protocol kun je lezen op de speciale pagina: Doen in Berlijn – hygiëne protocol Covid-19. Als je een rondleiding boekt, ontvang je voorafgaand aan de rondleiding deze informatie ook nog eens per mail.

Meer weten over de algemene regels in Berlijn rondom het corona-virus? Welke maatregelen in Berlijn zijn getroffen om het corona-virus in te dammen en hoe dit zijn uitwerking heeft op jouw verblijf in de stad, staat op een handige pagina die ik regelmatig actualiseer: Coronavirus in Berlijn


Rondleidingen in Berlijn – Het digitale aanbod voor zomer 2020:

Mijn rondleidingen in Berlijn verschillen elke week! Zo houd ik voor mezelf de afwisseling erin én kun je dus in een week kiezen uit verschillende onderwerpen. Alle rondleidingen zijn hieronder per thema gegroepeerd. Klik gerust door naar één van de onderwerpen op basis van je interesse. Wil je liever zien wanneer de rondleidingen plaats vinden als je in Berlijn bent en zo snel mogelijk tickets boeken? Schroll dan naar beneden of klik hier om een overzicht van alle data te bekijken!

Historische rondleidingen in Berlijn – Koude Oorlog, Tweede Wereldoorlog, Berlijnse muur en meer 

Berlijn barst natuurlijk van de geschiedenis en ik vind het heerlijk om daar uren over te kunnen vertellen! Ik neem je mee terug in de tijd en vertel over het bizarre Derde rijk van Hitler en de allesverwoestende Tweede Wereldoorlog, terwijl we dwars door het oude machtscentrum van de nazi’s wandelen. De holocaust en de bijzondere verhalen achter de vele Stolpersteine in Berlijn, vormen de kern van mijn rondleiding door Joods Berlijn. Wil je echter meer weten over het dagelijkse leven in de DDR? Ga dan mee met de wandeling over het leven in Oost-Berlijn en wandel mee door afwisselende straten en buurten! Tijdens de wandeling over Macht en Revolutie in de DDR bekijken we oude overblijfselen van de SED-dictatuur én van het burgerverzet uit 1988/89. Wil je liever zien hoe de voormalige grens tussen Oost- en West Berlijn eruit zag? Ga dan mee met de tours langs de Berlijnse Muur, ik geef er twee verschillende!

Alle wandelingen in Berlijn zijn voorzien van talloze foto’s en anekdotes, die je helpen om het verleden van de stad beter te kunnen begrijpen. Kortom, tijdens deze wandelingen leren nieuwelingen meer over Berlijn, kunnen geschiedenisfanaten hun hart ophalen en Berlijnliefhebbers nieuwe verhalen ontdekken.

Rondleidingen van 2 uur:
Heb je wel interesse in Berlijn en haar historie, maar is een lange en diepgaande rondleiding teveel? Ga dan mee met een van de onderstaande wandelingen!
Stolpersteine: vrijdag 4 september

Rondleidingen – 3,5 tot 4 uur:
Duik met mij mee de geschiedenis in en ontdek tijdens deze langere rondleiding verhalen en straten van Berlijn die je nog niet kende!
Berlijnse Muur: woensdag 12 augustus (nog 3 tickets!)
Derde Rijk:  woensdag 19 augustus, woensdag 9 september
Joods Berlijn: Vooralsnog geen nieuwe data. Kijk ook eens naar de Stolpersteine-wandeling!
Macht & Revolutie in de DDR: zaterdag 22 augustus
Leven in Oost-Berlijn:  vrijdag 28 augustus

Meer lezen over mijn historische wandelingen? Klik hier voor meer informatie!

Lifestyle rondleidingen in Berlijn – Wandel door de hippe lifestyle scene van Berlijn

Heb je de bekende bezienswaardigheden in Berlijn wel gezien en ga je liever mee met een alternatieve rondleiding door minder bekende delen van Berlijn? Tijdens deze lifestyle-rondleidingen in Berlijn neem ik je mee naar de wat minder bekende kanten van mijn stad. We gaan off the beaten path en speuren naar de mooiste street art, wandelen door gezellige straten met hun eigen culturele eigenzinnigheden en ontdekken zo meer van het échte Berlijn. In deze categorie zijn er drie verschillende rondleidingen, de alternatieve Berlijn-Mitte wandeling, mijn street art ontdekkingstocht én mijn surprise tours! Natuurlijk voorzie ik je onderweg van talloze tips voor leuke cafe’tjes en restaurants en wijs ik je de weg om zelf meer in Berlijn te ontdekken. Een must voor iedereen die meer wil zien van de alternatieve, hippe scene in Berlijn. Laat je je ook door mij verrassen? Ga dan met me mee!

Rondleidingen van 2 uur:
Ga een ochtendje met mij mee door Berlijn, tijdens deze ontspannende wandelingen door de stad
Street art: vrijdag 21 augustus, zaterdag 5 september
Berlijn Mitte mal anders: zaterdag 29 augustus
Surprise (korte editie): woensdag 26 augustus, woensdag 2 september

Rondleidingen van 4 uur:
Hou je ervan om je te laten verrassen? Dan zijn deze wandelingen iets voor jou!
Surprise (lange editie): zaterdag 12 september

Is een rondleiding door het alternatieve Berlijn iets voor jou? Boek hier snel je tour!

Privé-rondleidingen in Berlijn – Boek je wandeling wanneer het voor jou past!

Kom je met een groepje mensen naar Berlijn en wil je graag door een local worden rondgeleid? Leuk! Ik help je meer dan graag! Met een breed aanbod van verschillende rondleidingen in de stad, bied ik al vanaf vier personen de mogelijkheid om mij in te huren als gids. Tijdens de privé-rondleiding in Berlijn ontdekken we te voet de vele bezienswaardigheden, duiken we in specifieke historische of culturele thema’s en genieten we van het bijzondere karakter van Berlijn. Natuurlijk is er onderweg genoeg tijd om me extra vragen te stellen over de stad en mij iets over het leven in Berlijn te laten vertellen. Via onderstaande link kun je meer informatie vinden over mijn privé-rondleidingen en prijsindicaties, en vanuit daar direct een vrijblijvende prijsaanvraag versturen.

Heb je interesse in een privé rondleiding voor je groep van vier personen of meer? Lees dan verder op deze pagina.

Let op: ik neem geen privé-rondleidingen aan op dagen dat ik al een tour ingepland heb! (zie hieronder). Ook zijn er geen privé-rondleidingen mogelijk in de maand september.


Rondleidingen door Berlijn – Alle digitale data voor 2020 op een rij:

Hieronder zie je de nieuwe data voor de zomerperiode van 2020. Nieuwe data voor oktober en verder volgen mid augustus. In september zijn er alleen rondleidingen in de eerste helft van de maand.

Rondleidingen in Berlijn – Augustus 2020:


Augustus 2020 Categorie Rondleiding Link:
Woensdag 12 augustus 2020 Geschiedenis Berlijnse Muur (4 uur)[nog 3 tickets] Meer info & tickets!
Woensdag 19 augustus 2020 Geschiedenis Derde Rijk (4 uur) Meer info & tickets!
Vrijdag 21 augustus 2020 Lifestyle Street Art (2 uur) Meer info & tickets
Zaterdag 22 augustus 2020 Geschiedenis Macht & Revolutie in de DDR (4 uur)[nog 4 tickets] Meer info & tickets!
Woensdag 26 augustus 2020 Lifestyle Surprise Tour – (korte editie) Meer info & tickets!
Vrijdag 28 augustus 2020 Geschiedenis Leven in Oost-Berlijn (4 uur) Meer info & tickets!
Zaterdag 29 augustus 2020 Lifestyle Mitte mal anders (2 uur) Meer info & tickets!

Rondleidingen in Berlijn – September 2020

Deze tours zijn te boeken vanaf 31 juli 2020. Na 12 september zijn er in de maand september geen verdere rondleidingen meer vanwege mijn vakantie. Ik ben weer terug vanaf 1 oktober!


September 2020 Categorie Rondleiding Link:
Woensdag 2 september 2020 Lifestyle Surprise Tour – (korte editie) Meer info & tickets!
Vrijdag 4 september 2020 Geschiedenis Stolpersteine (2 uur) Meer info & tickets!
Zaterdag 5 september 2020 Lifestyle Street Art (2 uur) Meer info & tickets!
Woensdag 9 september 2020 Geschiedenis Derde Rijk (4 uur) Meer info & tickets!
Zaterdag 12 september 2020 Lifestyle Surprise Tour – (lange editie) Meer info & tickets!

Na 12 september zijn er geen rondleidingen meer in de maand september vanwege mijn vakantie. Sorry! Graag zie ik je terug in Berlijn vanaf 1 oktober 2020!