Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

Rondleidingen in Berlijn – Ga met mij mee!

,
0
Home » Rondleidingen in Berlijn – Ga met mij mee!

Berlijn is een heerlijke stad om te ontdekken! Dat kun je prima op eigen houtje doen, de stad leent zich er goed voor. Toch is het soms ook fijn om met iemand mee te gaan. Iemand die je wat meer vertelt dan in je reisboekje staat, je meeneemt naar leuke of boeiende buurten en ook nog al je vragen beantwoordt. Al vijf jaar geef ik rondleidingen in Berlijn aan Nederlanders en Belgen. Ik vind het geweldig leuk om je de meest interessante bezienswaardigheden in Berlijn te laten zien, maar ook om juist buiten de gebaande paden te gaan. Op deze pagina lees je alles over mijn rondleidingen en de planning voor de komende weken.

Als het om de geschiedenis van de laatste 100 jaar gaat, is er bijna geen interessantere stad in Europa dan Berlijn. De meeslepende verhalen, grootse en soms zeer schokkende gebeurtenissen; het is allemaal in deze stad te vinden. Het is het verhaal van hoe de uitwassen van de Eerste Wereldoorlog leidde tot een volledig instabiel land, waar nazi’s de macht over konden nemen en de gruwelijke Holocaust en Tweede Wereldoorlog plaatsvonden. Die oorlog verscheurde Europa en leidde tot veertig jaar lang spanningen tussen Oost en West. De botsende ideologieën zetten uiteindelijk Berlijn (weer) centraal in de spotlights met de Berlijnse muur.

Sinds de Wende in 1989 is er veel gebeurd, Berlijn heeft alles behalve stilgezeten! Die combinatie maakt Berlijn niet alleen tot de boeiende stad die ze altijd al is geweest, maar zorgt er ook voor dat ik nooit over Berlijn uitgepraat raak.

Ik vertel je graag over de heftige geschiedenis van Berlijn, laat je de mooiste street art zien en neem je mee naar de leukste buurten. Met mijn verhalen, voorzien van foto’s en een interessante wandeling door Berlijn, hoop ik je een boeiende tijd in deze stad te bezorgen, én een vleugje van die liefde voor de stad op je over te brengen! Je bent meer dan welkom om met me mee te gaan!

Let op: Ik geef alleen nog rondleidingen in september en oktober 2022, per 1 november beeindig ik mijn werkzaamheden als zelfstandig gids in Berlijn. Er zijn dan geen rondleidingen meer.

Klik snel door:

Mijn rondleidingen in Berlijn:

Ik bied een hele hoop verschillende rondleidingen in Berlijn aan. Vele wandelingen zijn verhalen over de verschillende onderdelen van de Berlijnse geschiedenis. Maar ook verras ik je graag met wandelingen door boeiende wijken, of langs de mooiste murals en andere street art van de stad. Alle routes zijn vooraf door mij samengesteld, op basis van wat ik graag aan je wil vertellen. Ik laat je de mooie, verrassende en soms ook lelijke kanten van de stad zien. Samen zijn we – afhankelijk van de rondleiding in Berlijn die je kiest – tussen de twee en vier uur onderweg. Dit doen we uitsluitend te voet en eventueel met het openbaar vervoer.

Handig om te weten:

 • Nederlandstalig! – Alle rondleidingen worden in het Nederlands gegeven.
 • Niet op de fiets – Ik verzorg helaas geen rondleidingen in Berlijn per fiets, sorry!
 • Voor volwassenen – Alle rondleidingen zijn qua route en inhoud gericht op volwassenen. Kinderen van 10 jaar en ouder zijn uiteraard wel welkom (mits passend bij de rondleiding). De street art wandeling is voor alle leeftijden!
 • Prijzen – De lange rondleidingen duren tussen de 3,5 en 4 uur en kosten €25,00 voor volwassenen, €17,50 voor kinderen. De korte rondleidingen duren 2 tot 2,5 uur, en kosten €17,50 voor volwassenen en €12,50 voor kinderen. De prijzen voor kinderen gelden tot en met 16 jaar.
 • In weer & wind – Ik wandel ook bij slecht weer en regen! Uitzonderingen zijn serieuze stormen vanaf windkracht 8 (of meer) of wanneer er een officiële stormwaarschuwing wordt afgegeven. Bij stevige hitte (30ºC of meer) begint de rondleiding simpelweg eerder op de dag. Bij temperaturen boven de 36ºC (of kouder dan – 5ºC) kan het zijn dat de rondleiding wordt geannuleerd. Als dat het geval is, ontvang je tijdig bericht.
 • Kleine groepen – Ja, massa is kassa, maar ik moet er niet aan denken! Straks moet ik met zo’n eng vlaggetje of een microfoontje lopen…! Om deze reden houd ik de groepen graag iets kleiner dan andere gidsen misschien doen. Per rondleiding kunnen er maximaal 16 personen mee, in de schoolvakanties 20.
 • Let op, vol = vol! Mijn rondleidingen boeken (zeker in het hoogseizoen en in vakanties) snel vol. Wil je graag mee, maar kun je niet meer voor alle leden van je gezelschap boeken? Boek dan niet het aantal tickets dat beschikbaar is, in de hoop dat het wel goed komt, maar neem alsjeblieft eerst contact met mij op! Samen vinden we een passende oplossing!
 • Gezelligheid – Gezelligheid, sfeer en een ontspannen rondleiding, daar ga ik voor! Ik doe altijd mijn uiterste best om er een héle leuke en gezellige wandeling van te maken, ook bij serieuze onderwerpen. Jullie zijn op vakantie en ik ben tenslotte geen schooljuf! ;-)

Coronaregels tijdens de rondleiding

Per 1 april 2022 zijn in Berlijn de volgende regels van kracht:

 • Alle deelnemers houden 1.5 meter afstand van anderen en mij als gids.
 • Gaan we tijdens de rondleiding met het OV? Dan dien je een schoon FFP2-masker bij je te hebben en deze tijdens de reis in het OV te dragen. Andere maskers zijn volgens de regels in Berlijn NIET toegestaan, en deze hanteer ik ook. Bij de volgende rondleidingen maken we gebruik van het OV: Surprise (kort en lang) en Leven in Oost-Berlijn.
 • Heb je geen FFP2-masker? Koop ze dan van te voren bij een DM, Rossmann of in de supermarkt. Bij aanvang van de rondleiding kun je FFP2-maskers terplekke bij mij kopen voor €2 euro per 2 stuks (samen verpakt)
 • Ik hoop op je begrip én medewerking, maar ga niet in discussie over zin of onzin.
 • Meer weten: Wil je meer weten over het corona-hygiëneconcept tijdens de rondleiding? Lees dan hier het protocol.

Rondleidingen in Berlijn – Aanbod:

Let op: Ik geef alleen nog rondleidingen in september en oktober 2022, per 1 november beeindig ik mijn werkzaamheden als zelfstandig gids in Berlijn. Er zijn dan geen rondleidingen meer.

Historische rondleidingen in Berlijn – Koude Oorlog, Tweede Wereldoorlog, Berlijnse muur en meer

Berlijn barst natuurlijk van de geschiedenis en ik vind het heerlijk om daar uren over te kunnen vertellen! Tijdens de wandelingen neem je mee terug in de tijd en vertel je alle bizarre, heftige en mooie verhalen die ik weet. Ik vind het leuk om je kennis weer een beetje op te frissen, verbanden te leggen tussen heden en verleden maar ook het begrip voor een stad als Berlijn wat te vergroten. Immers: er is een reden dat Berlijn niet de allermooiste stad van Europa is! Niet alleen de Tweede Wereldoorlog (en dan met name de Slag om Berlijn) liet zo haar sporen na, maar ook het litteken van de Berlijnse muur is nog altijd goed zichtbaar.

Historische rondleidingen in Berlijn van drieënhalf tot vier uur:

Duik met mij mee de geschiedenis in en ontdek tijdens deze langere rondleiding verhalen en straten van Berlijn die je nog niet kende!

Rondleiding ‘Leven in Oost-Berlijn’

Ons beeld bij Oost-Berlijn is vaak triest, grijs en grauw.  Deels klopt dat zeker, vele wijken zagen er écht zo uit. De huidige wijken in het voormalige Oost-Berlijn zijn echter vaak prachtig opgeknapt, kleurrijk en gezellig. Heel anders dus! Om dat verschil te kunnen zien én mythe van waarheid te onderscheiden, neem ik je graag mee naar het oude Oost-Berlijn. Aan de hand van talloze foto’s, verhalen en toffe feitjes, maken we onderscheid tussen vroeger en nu.

Hoe zag het dagelijks leven in de DDR eruit? Wat was Oost-Berlijn voor een stad? Wat kostte een kopje koffie, huur, een auto? Waren de mensen echt zo arm als wij allemaal lijken te denken? Hoeveel invloed had de Stasi op het dagelijkse leven van de gewone burger? Als je meer wil weten over het dagelijkse leven in Oost-Berlijn, is deze rondleiding echt een aanrader. Samen wandelen we door zeer afwisselende straten en buurten, laat ik je mooie foto’s zien en vertel ik de boeiendste verhalen!

Start: 10:00 uur, Kino International, Karl Marx Allee
Duur
: 4 uur, inclusief pauze
Rolstoelgeschikt? Ja! Graag ’t even vermelden bij je boeking als je een rolstoel of ander hulpmiddel gebruikt!
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 12 jaar.
Gaan we met OV? Ja!

➤ Eerstvolgende data: Even geduld aub, data wordt geladen...

➤ Leven in Oost-Berlijn - Meer info & tickets

Rondleiding ‘Berlijnse muur’

Ruim 28 jaar lang deelde de Berlijnse muur over 155 kilometer lengte de stad Berlijn. En deze maakte een bijna onuitwisbare indruk op de stad. Maar zo snel als hij gebouwd was, zo snel verdween hij na de val in november 1989 weer. Nu dertig jaar later, is in het dagelijks leven niet meer zoveel te merken van de muur. Het lijkt tegenwoordig eigenlijk onvoorstelbaar, zo’n muur.

Waarom werd de Berlijnse muur eigenlijk gebouwd? Waarom zaten de Oost-Duitsers opgesloten? En waarom viel de muur? Langs de voormalige grens zijn nog talloze littekens, monumenten en overblijfselen van de Berlijnse muur te vinden. Samen vormen zij een interessant verhaal over de deling van de stad. Tijdens deze rondleiding van vier uur slingeren we over het pad van de voormalige Berlijnse muur en neem ik je mee terug in de tijd.

We starten bij Bahnhof Ostbahnhof en slingeren over de grens tussen Kreuzberg en Treptow, waarbij we het pad van de muur nauwgezet volgen en de sporen van de muur goed kunnen zien. We zijn zo’n 4 uur onderweg en houden ons bezig met oude stukken muur, vluchtverhalen en bijzondere overblijfselen die de meeste mensen over het hoofd zien.

Start: 10:00 uur, Bahnhof Ostbahnhof
Duur: 4 uur, inclusief pauze
Rolstoelgeschikt? Ja! Graag ’t even vermelden bij je boeking als je een rolstoel of ander hulpmiddel gebruikt!
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 12 jaar
Gaan we met OV? Nee.

➤ Eerstvolgende data: Even geduld aub, data wordt geladen...

Berlijnse muur - Meer info & tickets

Rondleiding ‘Joods Berlijn’

Tijdens een wandeling van 4 uur door het mooie Prenzlauerberg en het Scheunenviertel in Mitte, duiken we in de geschiedenis van de Joodse bevolking van Berlijn. Zo staan we stil bij heftige geschiedenispunten zoals de Polen-aktion van 1938, de redding van talloze kinderen vanuit Duitsland en Oostenrijk in 1939 en leren we hoe Joodse mensen zelfs nog na hun dood door nazi’s werden bestolen. Ook de bejaardentransporten naar Theresienstadt en het dappere verzet dat sommigen boden komen aan bod. Ik vertel je hoe de Joodse gemeenschap eruit zag en hoe deze hielp om Berlijn begin jaren ’20 tot bloei te brengen.

We wandelen langs oude Joodse gebouwen en instituten, zoals de Joodse Meisjesschool en de Neue Synagoge. Ik hoop jullie een bijzonder verhaal te mogen vertellen over het zwartste hoofdstuk uit de Berlijnse geschiedenis, zodat we nooit vergeten wat hier tussen 1933 en 1945 is gebeurd. Dit is een diepgaande rondleiding door Joods Berlijn, waarbij we wegblijven van de bekendere straten.

Start: 10:00 uur, omgeving U-bahnhof Senefelderplatz
Duur: 3,5 uur, inclusief pauze
Rolstoelgeschikt? Nee, helaas. Sorry!
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 14 jaar
Gaan we met OV? Nee.

➤ Eerstvolgende data: Even geduld aub, data wordt geladen...

➤ Joods Berlijn - Meer info & tickets

Berlin 1945
Blick über den Pariser Platz auf das Brandenburger Tor Anfang Juni 1945

Rondleiding ‘Stunde Null

Toen op 2 mei 1945 de kanonnen in Berlijn voor ’t eerst in maanden zwegen, de rook optrok en de eerste mensen uit schuilplaatsen en verwoeste huizen kwamen, zagen ze letterlijk een Geisterstadt, een spookstad. Van het ooit zo prachtige centrum van Berlijn was nog maar weinig over. Amper zes dagen later hadden de Nazi’s onvoorwaardelijk gecapituleerd aan de gealiieerden en was de Tweede Wereldoorlog in Europa voorbij. Maar wat nu? Berlijn was op een nulpunt gekomen.

Maar hoe breek je van de een op de andere dag met het Nazi-verleden en begin je opnieuw? Tijdens deze rondleiidng neem ik je mee terug naar die bizarre nadagen van de Tweede Wereldoorlog in hartje Berlijn. We wandelen door Berlijn Mitte, langs de Reichstag, Brandenburger Tor en over Unter den Linden naar Alexanderplatz. Ik vertel je alles over die rare periode na de oorlog: de deling van Berlijn in juli 1945, honger en rantsoenen, het puinruimen, wederopbouwen en de-nazificatie. Uiteraard heb ik een map vol met foto’s bij me, die laat zien hoe Berlijn er uit zag voor én na de oorlog. Een boeiende wandeling over Berlijn en de Berlijners in 1945.

Start: 10:00, U-bahnhof Rotes Rathaus
Duur: ruim 3 uur, geen pauze
Rolstoelgeschikt? Ja! Graag ’t even vermelden bij je boeking als je een rolstoel of ander hulpmiddel gebruikt!
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 12 jaar.
Gaan we met het OV? Nee.

➤ Eerstvolgende data: Even geduld aub, data wordt geladen...

➤ Stunde Null - Meer info & tickets

Historische rondleidingen in Berlijn van ongeveer tweeënhalf uur:

Let op: Ik geef alleen nog rondleidingen in september en oktober 2022, per 1 november beeindig ik mijn werkzaamheden als zelfstandig gids in Berlijn. Er zijn dan geen rondleidingen meer.

Heb je wel interesse in Berlijn en haar historie, maar is een lange en diepgaande rondleiding teveel? Ga dan mee met een van de onderstaande wandelingen!

Rondleiding ‘Stolpersteine’

Stolpersteine zijn kleine messing gedenkplaatjes, die ons een klein beetje informatie geven over de Joodse mensen die in de huizen woonden waar de stenen voor liggen. Zij woonden daar tot de nazi’s hen bij razzia’s oppakte en wegvoerde naar concentratie- en vernietigingskampen, puur omdat ze Joods waren. Van de meer dan 170.000 Berlijnse Joden, waren er in 1945 nog amper 5000 in Berlijn. Ruim 55.000 van hen kwamen om in de Holocaust.

Met bijna 9000 Stolpersteine in Berlijn en ruim 70.000 in heel Europa, is het Stolpersteineproject het grootste decentrale kunstwerk ter wereld. Zo zijn de namen van deze verdwenen inwoners weer teruggebracht in de straten waar ze voor ’t laatst écht thuis waren. Samen wandelen we door de wijk Charlottenburg-Wilmersdorf, waar de meeste stolpersteine in Berlijn te vinden zijn. Ik vertel je wat er met Joodse, homoseksuele of linkse inwoners van Berlijn gebeurde in naam van de Nazi-dictatuur. Een boeiende wandeling van twee uur, waarbij we een pas op de plaats maken en stil staan bij ’t verleden.

Start: 10:00 uur, omgeving Bahnhof Charlottenburg
Duur: 2 uur, geen pauze
Rolstoelgeschikt? Ja! Graag ’t even vermelden bij je boeking als je een rolstoel of ander hulpmiddel gebruikt!
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 12 jaar
Gaan we met OV? Nee.

➤ Eerstvolgende data: Even geduld aub, data wordt geladen...

➤ Stolpersteine - Meer info & tickets

Rondleiding ‘Over de muur’

Bernauer Strasse tijdens 30 jaar val van de muur in Berlijn © Wattedoeninberlijn.nl‘En alleen de vogels vliegen van Oost- naar West-Berlijn, worden niet teruggefloten, ook niet neergeschoten. Over de muur, over het ijzeren gordijn, omdat ze soms in het westen, soms ook in het oosten willen zijn’. Wie kent deze indrukwekkende tekst van Klein Orkest nou niet? Het nummer was een grote hit en vele Berlijnbezoekers raken er nog altijd van onder de indruk als ze het horen, of als ze aan Berlijn denken. De Berlijnse Muur was van gigantische invloed op Berlijn, op Duitsland, op heel Europa. En heeft op die manier eigenlijk iedereen geraakt. De Berlijnse Muur heeft Berlijn gemaakt tot de stad die ze nu is, en daar wil ik je graag meer over vertellen!

Tijdens een wandeling van twee uur door de stad, leg ik je uit waarom Berlijn eigenlijk werd gedeeld, waarom er een Berlijnse Muur kon ontstaan en hoe deze er precies uit zag. Ik wijs je op de herkenbare punten van de Berlijnse muur en laat je anders kijken naar de stad. Want reken maar dat ik je kan verrassen met dingen die je van tevoren niet waren opgevallen! Zo wandelen we twee uur lang over de route van de voormalige muur, waarbij we oude stukken muur, een wachttoren, kunstwerken en meer bijzondere dingen tegen het lijf lopen. Een boeiende wandeling, die uitstekend geschikt is voor mensen die nog niet zoveel weten van de Berlijnse muur, wellicht voor ’t eerst in Berlijn zijn of die zich gewoon niet zo in de geschiedenis hebben verdiept.

Start: 10:00 uur, omgeving Nordbahnhof
Duur: 2 uur, geen pauze
Rolstoelgeschikt? Helaas niet, sorry!
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 12 jaar.
Gaan we met OV? Nee.

➤ Eerstvolgende data: Even geduld aub, data wordt geladen...

➤ Over de muur - Meer info & tickets

Ontzettend informatief en toegankelijk!

Twee uur wandelen lijkt kort, maar er is zoveel te zien en te horen. We genoten van alle achtergrondinfo! Zoveel wat je eigenlijk niet weet over het ontstaan en afbreken van de Muur. Super aanrader.

Irene

Als we weer in Berlijn zijn, gaan we weer mee!

Emma is een aangename gids met voldoende uitleg en info, ook bij vragen van de deelnemende personen. Ik ga zeker de rondleiding aan vrienden enz. aanbevelen. Sowieso als we nog eens in Berlijn op bezoek gaan, boeken we weer een rondleiding!

Nico

Zeer informatief, maar niet te zwaar

De rondleiding was boven verwachting. Zeer informatief maar niet te zwaar. We gaan zeker nog een keer een rondleiding bij je doen als we weer in Berlijn zijn.

Ron

Het was alweer voorbij voor ik er erg in had!

Deelnemen aan deze rondleiding was een mooie manier om eens een ander deel van de stad te leren kennen. De informatie werd op een leuke manier gebracht, af en toe vergezeld van afbeeldingen. Ik heb me geen moment verveeld, het was al weer voorbij voor ik er erg in had!

Johan

Indrukwekkende verhalen

De tour had een goed tempo, waardoor we veel hebben gehoord en gezien. De tour duurde vier uur, lijkt lang, maar was perfect. Emma vertelt alles erg goed, ik heb mij geen moment verveeld. De achtergrondinformatie was interessant en de verhalen indrukwekkend. Al met al een leuke dag.

Annemiek

Diep onder de indruk

De beste tour ever! Als mens wil je graag een paar vinkjes kunnen zetten bij de bekende elementen (herkenbaarheid) en daarnaast allerlei nieuwigheden meekrijgen; Emma wist deze Berlin-History-Buff uitgebreid te verrassen met nieuwe feiten en beelden achter de bekende elementen, maar vooral ook meeslepend te vertellen over de obscure plekken, de rauwe, absurdistische kant van Die Mauer.... Nog steeds diep onder de indruk!

Erik

Liefde voor Berlijn spreekt uit Emma’s verhalen

Emma houdt van Berlijn en die liefde weet ze met haar prachtige verhalen over te brengen. Ze weet veel en vooral de enthousiaste manier waarop ze alle verhalen vertelt maakt dat je Berlijn beter begrijpt en dat je ook van haar gaat houden. Van Berlijn dan, maar ook een beetje van Emma ;-)

Monique

Bedankt!

Fijne rondleiding door gedreven gids, met goede voorbereiding en ruime achtergrond. Bedankt!

Els

Een perfecte toevoeging aan iedere Berlijn trip

Ik kan iedereen de rondleidingen van Emma aanraden. Ze zijn informatief en brengen je naar plekken waar je meestal niet zelf komt. Het enthousiasme waarmee Emma de rondleidingen geeft is geweldig. Daarbij is aan alles te merken hoe goed voorbereid ze te werk gaat. Een perfecte toevoeging aan iedere Berlijn trip.

Carel

Persoonlijk, bevlogen, enthousiast

Door de persoonlijke, bevlogen en enthousiaste, benadering van Emma erg genoten van haar informatie. Ze heeft een verfijnd gevoel om de stad te laten zien zoals die was en nu is. Een ervaring om niet te vergeten. Met name Emma haar kracht is om goede inschatting te maken van haar bezoekers qua lokale kennis en goed af te wijken van de toeristische routes. Zij past zich naadloos aan, waardoor jij een zeer persoonlijke belevenis mee maakt. Ga je naar Berlijn? Ga wat langer dan twee dagen, en boek een rondleiding bij Emma. Echt een aanrader!

Bernard

Gewoon boeken!

Niet zeuren mensen. Ga gewoon met Emma mee. Berlijn wordt er nog leuker door! Echt! En ik kan het weten.

Marcus

De tijd vloog voorbij

Interessante rondleiding over opkomst en verval van de DDR. Het bezoeken van de plekken waar belangrijke gebeurtenissen zich afspeelden maakt het verhaal extra sprekend. Emma is niet alleen zeer goed voorbereid en kundig, ze is ook een enthousiaste verteller. De tijd vloog voorbij. Absoluut een aanrader!

Celine

Dank je wel!

Emma is super enthousiast, openhartig en weet veel over Berlijn. Ze verzandt niet in een droge opsomming van jaartallen en historische feiten, maar stipt wel voldoende aan over de geschiedenis van de stad. Dank je wel Emma!

Lies

Mijn zoon en ik hebben genoten!

Hele mooie en indrukwekkende rondleiding langs Stolpersteine in Berlijn! Emma weet ons te boeien met de geschiedenis en persoonlijke verhalen achter deze stenen. Mijn zoon en ik hebben genoten! Bij een volgende keer in Berlijn komen we zeker bij haar terug voor een andere rondleiding!

Hanneke

Zorgvuldig voorbereide rondleiding

Onze eerste rondleiding ooit! Dus we wisten niet wat we moesten verwachten. Wij vonden het erg leuk dat je zoveel wist en dat je interesse zo groot is en dat je daardoor met zoveel "passie" vertelde. Super bedankt en zeker tot een volgende keer!

Taco en Nanette

Geschiedenis komt tot leven tijdens de tour.

Samen met mijn zoons van 15 en 11 ben ik met Emma meegegaan op de rondleiding door Joods Berlijn en ik vond het fantastisch. Emma vertelt boeiend, weet ontzettend veel en je merkt dat ze enorm bij het onderwerp betrokken is. Daardoor komt de geschiedenis echt tot leven. Berlijn is een stad vol Grote Geschiedenis, en Emma laat met deze tour zien wat dat voor mensen betekende. Ook voor mijn zoons een hoogtepunt van ons verblijf.

Margot

Mooie persoonlijke verhalen

Prima rondleiding, leuke gids, veel wetenswaardigheden gehoord, vooral mooie persoonlijke verhalen. En ook fijne contacten met andere leden van de groep. Kortom: een aanrader!

Gertjan

Emma vertelt erg leuk

Emma is super enthousiast en vertelt erg leuk! Goede gastvrouw.

Twan & Raul

Kundig en prettig verteld

Emma weet veel over de geschiedenis in Berlijn en ze vertelt het op een kundige en prettige manier. Ook fijn dat het volledig in het Nederlands is.

Leo

Meteen aangemeld!

De eerste kennismaking met Emma, de tweede met Berlijn. Via de website zag ik dat er een rondleiding was over Joods Berlijn, ik heb me meteen aangemeld. Dat was een goede keuze, zo krijg je andere plekken van Berlijn te zien met de geschiedenis van toen. Persoonlijk vond ik het erg interessant. Echt een aanrader!

Marc

Pakkende verhalen

De rondleiding over de Stolpersteine was super interessant! Niet het meest vrolijke onderwerp, maar ook dat hoort nu eenmaal bij de geschiedenis van deze stad. Emma weet de verhalen pakkend te vertellen en heeft een mooie wandeling uitgezet!

Martijn

Nieuwe plekken en interessante verhalen

De rondleiding met Emma is een groot feest. Ze weet ontzettend veel te vertellen en te laten zien van de stad. Ook wanneer je denkt dat je de stad goed kent, komt Emma met mooie nieuwe plekken en interessante verhalen. Zelf stond ik erg te kijken van alle kennis die Emma over Berlijn en Duitsland heeft. Je maakt een bezoek aan Berlijn pas compleet met een rondleiding van Emma, en ik ga mijn best doen zo snel mogelijk weer een rondleiding mee te lopen!

Jeffrey

Met veel respect, enthousiasme en kennis verteld

De rondleiding door Joods Berlijn is een aanrader. De rondleiding is mooi opgebouwd. Van 1900 tot na de tweede wereld oorlog, met mooie en ontroerende verhalen. De Stolpersteine krijgen een gezicht met een verhaal. Alle verhalen worden met veel respect, enthousiasme en kennis verteld. Het is een absolute aanrader!

Debora en Jaap

Een levendig verhaal

Met Emma op pad! Een duidelijke, interessante rondleiding waarbij verbanden worden gelegd. Niet de geschiedkundige feiten, maar de menselijk factoren zijn leidend. En juist dit is maakt het verhaal "levend". Koppel dat aan de charmes van Emma en het interactieve karakter van de rondleiding; echt een aanrader!

Alex en Hilmelien

De rondleiding maakte diepe indruk

We deden de rondleiding over de Muur, erg interessant. Als je daar loopt en Emma wijst je op de sporen die de Muur heeft achtergelaten, in de stad, maar ook in de mensen, dan maakt dat diepe indruk. We hadden de pech dat het erg koud was, maar Emma liet zich niet uit het veld slaan. Als we weer naar Berlijn gaan ga ik zeker kijken of ik weer een rondleiding kan boeken bij haar.

Bert

Brengt geschiedenis tot leven

Ik vond de rondleiding erg leerzaam, het deed alles een beetje leven. Ook de verhalen erbij waren leuk om te horen, al waren de meeste verhalen natuurlijk wel triest.

Marianne

Wij gaan een volgende keer weer mee!

We vonden het een heel interessante tour. Emma vertelt het met veel enthousiasme en neemt de tijd voor elke vraag. Ik zou de tour zeker aanraden en bij een volgend bezoek aan Berlijn weer een tour boeken.

Annette

Gewoon een gave rondleiding

Ik vond de Berlijnse Muur tour heel goed want: hij was niet te kort maar ook niet te lang. Emma wist niet alleen de stukjes info die ze ingestudeerd had, maar gaf op alles wat ik vroeg antwoord! Tot slot gewoon een gave rondleiding. Hij is zeker aan te bevelen.

Ravi (12)

Onze zoon hing aan je lippen!

Wij vonden het een toprondleiding! Sowieso om alles te zien en ook de verhalen te horen. Je bent echt een goede verteller! De oude foto's in de huidige situatie waren ook erg boeiend. Onze 14-jarige zoon hing aan je lippen en heeft het nog over de verhalen. Onze 12-jarige dochter vond het te lang, maar dat zal per kind ook verschillen. Heel erg bedankt!

Nicoline

Emma is een leuke, kundige gids

Hele leuke en informatieve rondwandeling met een leuke en kundige gids. We weten nu hoe het dagelijks leven in Oost Berlijn was en de rondleiding heeft ons beeld daarvan ten positieve bijgesteld.

Richard, Henriette, Hans en Elisabeth

Je wist iedereen te boeien!

Het is heerlijk met jou op tour te gaan, de sfeer is direct goed. Je houdt het tempo erin, de voorbereiding en alles is gewoon goed. Halverwege een pauze bij een leuk koffie-adresje. Alle deelnemers waren ervaren Berlijn-bezoekers en je wist iedereen te boeien. Je doet het geweldig en het plezier straalt eraf ! Ga zo door, tot de volgende keer!

Herma

Op een respectvolle manier gebracht

De rondleiding van Emma was boeiend en maakte veel indruk. Door de persoonlijke verhalen kregen we meer inzicht in de geschiedenis en het leed dat de joden is aangedaan. Het werd op een respectvolle manier gebracht. Zeker een aanrader als je in Berlijn bent.

Mieke

Zeer boeiend, Emma is een topgids!

Het horen van (voor mij) nieuwe verhalen langs de route die we liepen was echt een hoogtepunt. Emma is echt een topgids, die op alle vragen antwoord had. Van begin tot eind was ik geboeid door de wandeltocht, door de verhalen van Emma. De tijd vloog voorbij. Wat dan weer jammer was. Aanrader!

Jeroen

Schot in de roos!

Ik vond het fijn dat we heel wat vragen konden stellen waar we steeds een helder en eerlijk antwoord op kregen. Je gaf vooraf ook duidelijk aan wat we konden verwachten, welke vragen we konden stellen... Dat is erg fijn. Je hield je ook aan je tijd waardoor verder dagplanning niet in het water viel. Tot slot kreeg ik zelfs nog even de juiste straatnaam van je door, waardoor we een tof restaurant vonden. Kortom een schot in de roos!

Tineke

Boeiend en interessant

Leuke rondleiding, de foto's maakten het zeer bijzonder. Ik ga een volgende keer weer mee!

Heleen

Boeiend en deskundig

Het thema van de rondleiding 'Stunde Null' gaat vooral naar uit naar de periode van 1945-1946, kort na het einde van de WOII. In de wandeling komen echter ook de geschiedenis van de stad vóór de oorlog en de DDR-periode aan de bod, tot na de val van de Muur. Een boeiende wandeling met telkens het enthousiasme van Emma als deskundige begeleider!

Gabbie

Persoonlijk, eigen, heel bijzonder

Ik raad deze rondleidingen aan iedereen aan. Persoonlijk - eigen - heel bijzonder - de stad werd ook een beetje van mij omdat je ons meenam in een wereld die anders verborgen was gebleven.

Janneke

Leuke en persoonlijke tour

Het hoogtepunt was voor ons om te zien hoe de mensen in Oost Berlijn leefden, t.o.v. de plaatsen die je als "normale" toerist bezoekt. Leven in Oost Berlijn vonden wij een hele leuke en persoonlijke tour, door een deel van Oost Berlijn waar je normaal gesproken niet zo snel naartoe gaat.

Ger

Absolute aanrader

Emma is vooraf via mail snel met reageren, dat vonden we heel fijn! De rondleiding was relaxed, erg informatief en bovenal deskundig. Een absolute aanrader om te doen als je in Berlijn bent!

Bert

Volgende keer boek ik weer!

Emma is een leuke tourguide en praat en legt de geschiedenis enthousiast uit. Ook is er veel ruimte voor vragen. De volgende keer wanneer ik weer in Berlijn ben zal ik zeker nog een rondleiding boeken. Dank je Emma!

Tommy

Emma is een uitstekende gids met een inspirerend verhaal.

Uitstekende rondleiding en met veel enthousiasme gebracht. Emma is een uitstekende gids met een inspirerend verhaal.

Petra

Veel nieuwe en onbekende informatie

Emma, je hebt het erg leuk gedaan; je hebt veel nieuwe en onbekende informatie verstrekt. O.a. over de begraafplaats waar we langs liepen en de wachttoren die gekocht was door de nabestaanden van een slachtoffer. Houden zo!

Jan & Joke

Vier uur lang geboeid, top!

Emma vertelde met veel passie over het leven in Oost Berlijn. Ze had veel kennis van zaken en wist mij en de andere deelnemers vier uur lang te boeien. Helemaal top!

Paul

Dé verdieping bij je stedentrip naar Berlijn

Boek een rondleiding! Dit is net ff de verdieping die je vaak zoekt bij een stedentrip naar Berlijn. Super interessant, leerzaam en leuk! Doe wel goede wandelschoenen aan.

Judith, Henk & kids

Een meer genuanceerd beeld van leven in de DDR

Het was voor ons een boeiende rondleiding waarin we een meer genuanceerd beeld van het leven tijdens de DDR tijd hebben gekregen. Wij vonden het ook erg boeiend dat er ruimte was om ook vergelijkingen te maken met onze Nederlandse omstandigheden en er achter te komen dat je een en ander vanuit verschillende standpunten kunt benaderen. Kortom: zeer de moeite waard.


Judith

Beklijvende verhalen

De ‘Stolpersteine-rondleiding’ dompelde ons wat onder in een stukje geschiedenis van het nationaal-socialisme met heel beklijvende verhalen. Een dikke pluim voor jouw enthousiasme tijdens de vertellingen!

Katherine

De rondleiding maakte ons weekend Berlijn compleet

De rondleiding maakte ons weekend Berlijn helemaal compleet. Emma weet je van het begin tot het eind te boeien met haar gedetailleerde informatie. Geweldig! Ik kom graag nog een keer terug voor één van de andere rondleidingen.

Brigitte

De prijs meer dan waard!

Wij waren verrast door de tour. Emma is een enthousiaste gids en weet dat over te brengen op de deelnemers. Ze heeft aandacht voor alle deelnemers, gaat in op vragen, maar laat zich niet afleiden van haar verhaal. In eerste instantie lijkt de prijs aan de hoge kant, maar na afloop vonden we de tour de prijs meer dan waard!

Paula

Zelfs onze puber heeft genoten!

Emma vertelde alles op een leuke manier en ik bleef een dikke 3 uur geboeid. Zelfs onze dochter van 16, die het van tevoren niet zo zag zitten, heeft genoten van deze rondleiding. En als je een puber op die manier weet te boeien doe je het goed! Het is niet massaal en er is alle aandacht. Als wij een volgende keer weer in Berlijn zijn, gaan we zeker weer mee met een rondleiding. Emma, heel erg bedankt!

Janny

Aanrader als je meer over Berlijn wil weten

We hebben genoten van alle interessante informatie die we tijdens de tour kregen. De foto’s gaven een goed beeld bij het verhaal. Echt een aanrader als je meer over Berlijn wilt weten.

Muriël

Superleuk! Veel gehoord en gezien.

We hebben ontzettend veel gehoord en gezien. Zelfs mijn jongste zoon, die bij voorbaat rondleidingen langdradig en stom vindt, heeft het ontzettend naar zijn zin gehad! Superleuk, volgende keer dat we in de stad zijn gaan we zeker weer een keer mee.

Marjolein

Waardevolle informatie

Met Emma is het alsof je met een vriendin door de stad loopt. Een heel interessante rondleiding met waardevolle informatie. Vooral de Joodse begraafplaats is indrukwekkend. Het is wel een lange rondleiding, maar voor degenen die goed ter been zijn is het prima te doen.

Hermen

Blij dat ik de tip kreeg om met je mee te gaan!

Ik ben erg blij dat ik van een bekende de tip kreeg om mee te gaan met een van jouw wandelingen door Berlijn. Je enthousiaste en levendige manier van vertellen in combinatie met informatie via foto's boeiden zelf onze pubers van 15 en 17! Een volgende keer gaan we graag weer mee.

Noortje

De drie uur zijn voorbij gevlogen!

Emma, je vertelde met veel enthousiasme. Je was goed gedocumenteerd. Je verhaal kon ons zo boeien dat de drie uur zijn voorbij gevlogen!

Marina

Prettig enthousiasme

Wij vonden jouw enthousiasme erg prettig. Je vertelt boeiend en geeft interessante achtergrondinformatie die beklijft.

Gerard

Een betere kennismaking met deze prachtige stad kun je je niet wensen.

Het leuke is dat, ook als je Berlijn in je hart hebt gesloten zoals wij dat hebben gedaan en de stad vaak bezoekt en kent, de rondleidingen die Emma verzorgt zeer de moeite waard zijn. Een betere kennismaking met deze prachtige stad kun je je niet wensen.

C. & D.

Lifestyle rondleidingen in Berlijn – Ontdek wat Berlijn zo tof maakt!

Heb je de bekende bezienswaardigheden in Berlijn wel gezien en wil je liever wat onbekende kanten van Berlijn ontdekken? Hou je van street art of mag je graag verrast worden? Ga dan mee met één van deze lifestyle rondleidingen in Berlijn! We gaan off the beaten path en speuren naar de mooiste street art, wandelen door gezellige straten met hun eigen culturele eigenzinnigheden en ontdekken zo meer van het échte Berlijn.

In deze categorie zijn er verschillende rondleidingen: de wandeling door het alternatieve Friedrichshain en mijn street art ontdekkingstocht door Kreuzberg. Wil je je helemaal laten verrassen? Ga dan mee met mijn surprise tours! Er is een korte en een lange variant, maar tijdens beide tours neem ik je mee naar een stuk Berlijn dat je vrijwel zeker nog niet hebt gezien. Onderweg vertel ik je veel leuke verhalen en voorzie ik je van talloze tips voor leuke cafeetjes en restaurants. Zo krijg je voldoende inspiratie om zelf ook meer in Berlijn te ontdekken! Laat je je ook door mij verrassen tijdens deze rondleidingen in Berlijn!

Rondleiding ‘Street art in Kreuzberg’

Kreuzberg staat bekend als een alternatieve wijk met wat ruige rafelrandjes. En laat het nou precies daar zijn, tussen de betonnen flats en Turkse supermarkten, waar je de mooiste murals van de stad kunt vinden. Deze route voert zeker niet langs de mooiste stukjes Berlijn, en juist daarom is het zo leuk om te speuren naar grote en kleine werken.

Naast murals zoeken we naar stickers, paste-ups, stencil-art en wie weet wat we nog allemaal meer tegenkomen! Street art is vaak actueel (soms zelfs sterk politiek), verandert altijd en dat in een hoog tempo. Juist daarom is het leuk om de ogen open te houden en nieuwe dingen te ontdekken! Sommige werken zijn zeer “underground” of van artiesten die niets loslaten over hun identiteit of werk, andere werken zijn juist heel commercieel en worden door grote bedrijven betaald.

Na deze rondleiding over street art in Berlijn weet je veel meer over de boeiende urban art scene, leer je te ontdekken wat de verschillende soorten werk inhouden én liep je met andere ogen door de stad!

Start: 10:00, U-bahnhof Mendelssohn Bartholdy Park
Duur: 2,5 uur zonder pauze
Rolstoelgeschikt? Ja! Graag ’t even vermelden bij je boeking als je een rolstoel of ander hulpmiddel gebruikt!
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 8 jaar.
Gaan we met het OV? Nee.

➤ Eerstvolgende data: Even geduld aub, data wordt geladen...

➤ Street art Kreuzberg - Meer info & tickets

Rondleiding ‘Friedrichshain ontdekken’

Ik stel graag mijn oude woonwijk aan je voor! Friedrichshain staat bekend om de clubs, de Simon Dach strasse vol restaurantjes en bars en natuurlijk de vlooienmarkt op zondag op Boxhagener Platz. Maar de wijk heeft nog zoveel meer te bieden! Een bijzonder leuk nieuw gebied bij Ostkreuz, natuurlijk het RAW Gelände, de mooie Karl Marx Allee, heel veel street art en een bijzonder krakersverleden. Klinkt dat gaaf? Dat is het ook! Tijdens deze tour vertel ik je over het heden en verleden van Friedrichshain, neem ik je mee naar de mooiste straten en deel ik natuurlijk alle tips met je over leuke café’s, restaurantjes en winkels. Kortom; verlaat Berlijn Mitte voor iets véél leukers en ontdek Friedrichshain!

Start: 10:00, U-bahnhof Frankfurter Tor
Duur: 2 uur zonder pauze
Rolstoelgeschikt? Nee, maar de route kan eenvoudig worden aangepast. Graag ’t even vermelden bij je boeking als je een rolstoel of ander hulpmiddel gebruikt!
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 10 jaar.
Gaan we met het OV? Nee

Eerstvolgende data: Even geduld aub, data wordt geladen...

➤ Friedrichshain - Meer info & tickets

Surprise rondleiding in Berlijn!

Tijdens mijn surprise tours, neem ik je in mee door mijn stad. Misschien gaan we wel kris-kras door Berlijn, op zoek naar een paar hele vette murals! Of misschien is het heel mooi weer en neem ik je daarom mee naar een van mijn favoriete natuurgebieden en vertel ik je daar het een en ander over. Het kan ook zomaar zijn dat ik je meesleep naar een leuke woonwijk en daar vertel over het leven in Berlijn. Of is het lente, de zon schijnt en de prachtige sakura-bloesem staat in bloei, dus gaan we die opzoeken. Wellicht heb ik een nieuwe rondleiding ontwikkeld en kun je bij wijze van Sneak Peek mee. In alle gevallen wil ik je graag wat laten zien én heb ik er een leuk verhaal bij te vertellen.

En ja, de surprise rondleidingen zijn ook écht een surprise. Dus wat we gaan zien en doen blijft tot op het allerlaatste moment een complete verrassing! Ik beloof dat het in alle gevallen een leuke en interessante wandeling wordt, waarbij we genieten van alle mogelijkheden die Berlijn te bieden heeft!

Er zijn twee varianten van deze rondleiding: een korte variant en een lange versie. De korte surprise rondleiding duurt ongeveer twee uur en is zonder pauze. De langere variant is mét pauze en gaat vaak ook iets verder weg. Startpunt is altijd op Alexanderplatz, bij het Weltzeituhr. Het eindpunt verschilt en kan ik je dus van tevoren niet zeggen, maar is wel altijd in de buurt van een OV-station. Je hebt altijd een geldig OV-ticket nodig voor deze rondleiding. Laat je je ook verrassen? Ga dan mee!

Startpunt: 10:00, Weltzeituhr Alexanderplatz
Duur korte editie: 2,5 uur zonder pauze
Duur lange editie: 4 uur, mét pauze
Rolstoelgeschikt? Nee, maar de route kan eenvoudig worden aangepast. Graag ’t even vermelden bij je boeking als je een rolstoel of ander hulpmiddel gebruikt!
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 12 jaar.
Gaan we met het OV? Ja.

Eerstvolgende data:
Korte surprise tour: Even geduld aub, data wordt geladen...
Lange surprise tour: Even geduld aub, data wordt geladen...
Surprise tour – Rammstein editie: Even geduld aub, data wordt geladen...

➤ Surprise - Meer info & tickets

Boeiend verteld

Emma verteld heel boeiend en weet ook heel erg veel te vertellen over Berlijn. Aanrader!!

Carine

Je komt op plekken waar geen toerist ooit komt

Emma kan een verhaal vertellen. Ze is goed voorbereid, fijn tempo. Je komt op plekken waar geen toerist ooit komt.

Annemarie

De drie uur zijn voorbij gevlogen!

Emma, je vertelde met veel enthousiasme. Je was goed gedocumenteerd. Je verhaal kon ons zo boeien dat de drie uur zijn voorbij gevlogen!

Marina

Bedankt!

Fijne rondleiding door gedreven gids, met goede voorbereiding en ruime achtergrond. Bedankt!

Els

Met Emma’s context is Berlijn nóg leuker

Ontzettend leuke suprise tour gehad, het maakt het zien en beleven van Berlijn nog leuker als er meer context bij komt. Het geven van context, is iets wat Emma goed doet. Kortom, aanrader!

Wendy & Rene

Een kennismaking met het echte leven in Berlijn

Emma als gids door Berlijn: een absolute aanrader! Ze laat je kennismaken met het echte leven in Berlijn op een heel toffe en enthousiaste manier. De rondleiding was gewoon top!

Steven

Emma is een uitstekende gids!

Wij waren voor de vierde keer in Berlijn, maar kenden de wijk Friedrichshain nog niet zo goed. Dit was na de tour wel anders. Bijzonder interessante verhalen van Emma, we zijn veel te weten gekomen. Een leerzame tour door een uitstekende gids. Bij een volgend bezoek aan Berlijn plannen we zeker weer een rondleiding met Emma.

Jaap

Je kunt Emma (bijna) alles vragen!

Emma is superenthousiast en weet heel veel over Berlijn en de geschiedenis. Je kunt haar (bijna) alles vragen en ze heeft er een antwoord op. De surprisetour is een aanrader; zonder de rondleiding waren wij nooit in dat deel van Berlijn terechtgekomen, terwijl ook die buurt echt de moeite waard is! Kortom: ga je naar Berlijn en ben je geïnteresseerd in meer dan shoppen, wil je echt iets over de stad te weten komen? Boek dan je rondleiding (welke dan ook!) bij Emma!

Cuny

Gewoon boeken!

Niet zeuren mensen. Ga gewoon met Emma mee. Berlijn wordt er nog leuker door! Echt! En ik kan het weten.

Marcus

Beïnvloedde onze kijk op Berlijn!

Mijn kleindochter en ik vonden de street art tour heel leuk en interessant en het heeft onze kijk op Berlijn zo beïnvloed dat we tijdens de rest van ons verblijf in Berlijn veel andere Street Art hebben ontdekt. De extra waarde die je toevoegde door informatie te geven over de Street Art die we tegenkwamen was heel waardevol.

Toos

Geen kant-en-klare verhalen

Een rondleiding van Emma is echt aan aanrader! Wij kozen voor de rondleiding door Friedrichshain. Dit is een creatieve wijk in Berlijn met allerlei hippe cafés, restaurants en andere toffe plekjes. Maar wel een wijk waar je snel veel leuke dingen over het hoofd ziet. Emma nam ons mee naar gave hotspots en vertelde daarbij veel over de geschiedenis van deze wijk. En dan geen kant-en-klare verhalen, maar echt interessante feitjes die je goed bijblijven en waardoor je wilt blijven luisteren. Je gaat echt met andere ogen naar de wijk kijken! Bedankt voor de rondleiding en mooie verhalen en we komen graag nog een keer bij je terug.

Danique

Prettig verrast met een onbekende kant van Berlijn

Emma heeft ons prettig verrast met een onbekende kant van Berlijn. Ze wijkt af van de standaard bekende items en dat is vooral voor mensen die Berlijn al eens eerder bezocht hebben een absolute aanrader. Ook voor ‘first timers’ is het een aanrader om eens buiten het geijkte pad te gaan. Daarnaast is Emma vriendelijk en toegankelijk. Wat mij betreft een rondleiding die ik echt kan aanbevelen. 10 punten!

Erwin

We hebben genoten!

We hebben tijdens de corona-lockdown veel online rondleidingen gevolgd bij Emma, dus toen we weer naar Berlijn gingen, mocht een live rondleiding niet ontbreken! We kozen voor de street art tour, omdat we natuurlijk van deze kunstvorm houden, maar op deze manier ook de niet voor de hand liggende plekken in Kreuzberg bezochten. We hebben genoten van alle prachtige street art (die je zelf niet zomaar zult vinden) en de interessante uitleg van Emma. Haar enthousiasme is aanstekelijk! Als we weer terug komen naar Berlijn, boeken we zeker weer een tour bij haar!

Bianca

Paste precies in ons straatje!

De verrassingstour paste precies in ons straatje; een mix van moderne zaken, kunst, architectuur, geschiedenis, cultuur. We hebben even geproefd aan hoe het is wat die buurt speciaal maakt. Echt super! Wij wilden er gelijk wonen en in ieder geval terugkomen. Bedankt voor de details in je verhalen. Het brengt elke buurt echt tot leven en heeft onze eerste Berlijn trip verrijkt!

Ira

Goede opbouw van het verhaal en informatief!

Emma gaf een boeiende rondleiding met achtergrondinformatie over bijv. de bouwstijlen in deze wijk. Haar verhaal had een goede opbouw en was informatief. Een aanrader voor iedereen die een wijk als Friedrichshain beter wil leren kennen!

Danielle

Volgende keer boek ik weer!

Emma is een leuke tourguide en praat en legt de geschiedenis enthousiast uit. Ook is er veel ruimte voor vragen. De volgende keer wanneer ik weer in Berlijn ben zal ik zeker nog een rondleiding boeken. Dank je Emma!

Tommy

Zelfs onze puber heeft genoten!

Emma vertelde alles op een leuke manier en ik bleef een dikke 3 uur geboeid. Zelfs onze dochter van 16, die het van tevoren niet zo zag zitten, heeft genoten van deze rondleiding. En als je een puber op die manier weet te boeien doe je het goed! Het is niet massaal en er is alle aandacht. Als wij een volgende keer weer in Berlijn zijn, gaan we zeker weer mee met een rondleiding. Emma, heel erg bedankt!

Janny

Emma houdt van Berlijn, dat merk je!

Ik vind vooral je enthousiasme en de liefde die je uitspreekt voor deze mooie stad (en haar bewoners) ontroerend!

Monique

Superleuk! Veel gehoord en gezien.

We hebben ontzettend veel gehoord en gezien. Zelfs mijn jongste zoon, die bij voorbaat rondleidingen langdradig en stom vindt, heeft het ontzettend naar zijn zin gehad! Superleuk, volgende keer dat we in de stad zijn gaan we zeker weer een keer mee.

Marjolein

10 out of 10!

Emma wist alles goed uit te leggen, vragen goed te beantwoorden en superleuke interactie met de deelnemers! 10 out of 10, would do it again. Dankeschön!

Sander

Laat je verrassen!

Dit was een heel leuke rondleiding! Laat je door Emma verrassen tijdens een surprise tour!

Paula en Laurens

Emma wist me te verrassen

Ik kom graag in Berlijn en ben er vaak geweest. Toch wist Emma me te verrassen met deze rondleiding door een wijk waar ik alleen het toeristische gedeelte kende. Ze weet leuk te vertellen over culturele dingen van de buurt: schrijvers, dichters die er gewoond hebben. En ook de street Art staat weer op m'n netvlies, door dat Emma er een goed oog voor heeft; kijk omhoog! En inderdaad was daar een sculptuurtje op een straatnaam paal te vinden.

Annemiek

Emma is een uitstekende gids met een inspirerend verhaal.

Uitstekende rondleiding en met veel enthousiasme gebracht. Emma is een uitstekende gids met een inspirerend verhaal.

Petra

Prettig enthousiasme

Wij vonden jouw enthousiasme erg prettig. Je vertelt boeiend en geeft interessante achtergrondinformatie die beklijft.

Gerard

Het was alweer voorbij voor ik er erg in had!

Deelnemen aan deze rondleiding was een mooie manier om eens een ander deel van de stad te leren kennen. De informatie werd op een leuke manier gebracht, af en toe vergezeld van afbeeldingen. Ik heb me geen moment verveeld, het was al weer voorbij voor ik er erg in had!

Johan

Boven verwachting!

Ik had aanvankelijk geen idee wat de lichtshow zou opleveren, maar het was boven mijn verwachtingen. Zonder de rondleiding te boeken, was me dit ontgaan. Dus: boeken allemaal!

Philip

Een toffe vrouw als gids!

Niet alleen weet Emma boeiend te vertellen en heeeeel veel tips te geven, ook de communicatie rondom de tour was enorm duidelijk en prettig. Aanrader! En verder was het gewoon heeeeel prettig om een toffe en Nederlandse vrouw als gids te hebben!

Anne

De prijs meer dan waard!

Wij waren verrast door de tour. Emma is een enthousiaste gids en weet dat over te brengen op de deelnemers. Ze heeft aandacht voor alle deelnemers, gaat in op vragen, maar laat zich niet afleiden van haar verhaal. In eerste instantie lijkt de prijs aan de hoge kant, maar na afloop vonden we de tour de prijs meer dan waard!

Paula

Een fijne wandeling in een onbekend stadsdeel

Leuke surprise wandeling in een stadsdeel wat ik zelf niet snel zou bezoeken. Maar zeker de moeite waard. Je weet er heel veel van en je kunt ook antwoorden op vragen geven. Ik vond het een fijne wandeling. Weer eens iets nieuws gezien na zoveel keer al in Berlijn te zijn geweest.

Corry

Zorgvuldig voorbereide rondleiding

Onze eerste rondleiding ooit! Dus we wisten niet wat we moesten verwachten. Wij vonden het erg leuk dat je zoveel wist en dat je interesse zo groot is en dat je daardoor met zoveel "passie" vertelde. Super bedankt en zeker tot een volgende keer!

Taco en Nanette

Boeiend, veel informatie

Echt erg boeiend om zo'n deel van Berlijn ook eens wat beter te bekijken. Veel informatie die je niet in een gewone gids vindt.

Beate

Veel spontaner dan een gids die voor de zoveelste keer hetzelfde verhaal doet

De rondleiding is een aanrader en zeker het concept dat je niet weet waar je heen gaat. De verhalen van Emma pakken je echt en als je wat meer wil weten dan kun je het gewoon vragen. Omdat je bij de surprisetour buiten de standaard toeristische gebieden komt is de interactie met de Berlijners leuk om mee te maken. Emma reageert snel en adrem op alledaagse situaties en dat maakt de rondleiding veel spontaner dan een tourguide die voor de zoveelste keer het verhaal staat te doen.

Martin

Na de digitale tours, nu eindelijk ‘live in Berlijn’!

Nadat ik de digitale tours had "meegelopen" was ik erg blij om nu een keer "live" mee te gaan met een rondleiding van Emma. Aan iedereen die naar Berlijn komt is dit absoluut een aanrader!

Leonieke

Een betere kennismaking met deze prachtige stad kun je je niet wensen.

Het leuke is dat, ook als je Berlijn in je hart hebt gesloten zoals wij dat hebben gedaan en de stad vaak bezoekt en kent, de rondleidingen die Emma verzorgt zeer de moeite waard zijn. Een betere kennismaking met deze prachtige stad kun je je niet wensen.

C. & D.

Festival of Lights rondleidingen in Berlijn – Avondwandelingen in de verlichte stad!

Ik stel graag mijn oude woonwijk aan je voor! Friedrichshain staat bekend om de clubs, de Simon Dach strasse vol restaurantjes en bars en natuurlijk de vlooienmarkt op zondag op Boxhagener Platz. Maar de wijk heeft nog zoveel meer te bieden! Een bijzonder leuk nieuw gebied bij Ostkreuz, natuurlijk het RAW Gelände, de mooie Karl Marx Allee, heel veel street art en een bijzonder krakersverleden. Klinkt dat gaaf? Dat is het ook! Tijdens deze tour vertel ik je over het heden en verleden van Friedrichshain, neem ik je mee naar de mooiste straten en deel ik natuurlijk alle tips met je over leuke café’s, restaurantjes en winkels. Kortom; verlaat Berlijn Mitte voor iets véél leukers en ontdek Friedrichshain!

Start: 19:00, Potsdamer Platz
Duur: 3 uur zonder pauze
Rolstoelgeschikt? Ja! Graag ’t even vermelden bij je boeking als je een rolstoel of ander hulpmiddel gebruikt.
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 10 jaar.
Gaan we met het OV? Nee

Eerstvolgende data: Even geduld aub, data wordt geladen...

➤ Festival of Lights - Meer info & tickets

Alle data voor 2022 op een rij:

Let op: Ik geef alleen nog rondleidingen in september en oktober 2022, per 1 november beeindig ik mijn werkzaamheden als zelfstandig gids in Berlijn. Er zijn dan geen rondleidingen meer.

Hieronder kun je de planning bekijken voor de rondleidingen voor 2022, tot en met eind oktober.

Even geduld aub, data wordt geladen...

Hierboven kun je de planning bekijken voor de rondleidingen voor 2022, tot en met eind oktober.

Let op: Ik geef alleen nog rondleidingen in september en oktober 2022, per 1 november beeindig ik mijn werkzaamheden als zelfstandig gids in Berlijn. Er zijn dan geen rondleidingen meer.

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl