Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Rondleidingen in Berlijn – Ga met mij mee!

,
0
Home » Rondleidingen in Berlijn – Ga met mij mee!

Berlijn is een heerlijke stad om te ontdekken! Dat kun je prima op eigen houtje doen, de stad leent zich er goed voor. Toch is het soms ook fijn om met een Nederlandse gids in Berlijn mee te gaan. Iemand die je wat meer vertelt dan in je reisboekje staat, je meeneemt naar leuke of boeiende buurten en ook nog al je vragen beantwoordt. Dan zit je bij mij helemaal goed! Op dit moment bied ik mondjesmaat privé-rondleidingen in Berlijn aan, uitsluitend op aanvraag.

Als het om de geschiedenis van de laatste 100 jaar gaat, is er bijna geen interessantere stad in Europa dan Berlijn. De meeslepende verhalen, grootse en soms zeer schokkende gebeurtenissen; het is allemaal in deze stad te vinden. Het is het verhaal van hoe de uitwassen van de Eerste Wereldoorlog leidde tot een volledig instabiel land, waar nazi’s de macht over konden nemen en de gruwelijke Holocaust en Tweede Wereldoorlog plaatsvonden. Die oorlog verscheurde Europa en leidde tot veertig jaar lang spanningen tussen Oost en West. De botsende ideologieën zetten uiteindelijk Berlijn (weer) centraal in de spotlights met de Berlijnse muur.

Sinds de Wende in 1989 is er veel gebeurd, Berlijn heeft alles behalve stilgezeten! Die combinatie maakt Berlijn niet alleen tot de boeiende stad die ze altijd al is geweest, maar zorgt er ook voor dat ik nooit over Berlijn uitgepraat raak. Tijdens mijn rondleidingen in Berlijn hoop ik een vleugje van die liefde voor de stad op je over te brengen!

Op dit moment geef ik geen rondleidingen!

Over Emma – Nederlandstalige stadsgids in Berlijn

Mijn naam is Emma en ik ken Berlijn op mijn duimpje. Mijn naam is Emma en ik woon sinds 2013 in Duitsland. Mijn liefde voor Berlijn en haar geschiedenis trok me destijds over de grens, en nu tien jaar verder ben ik echt in Duitsland geworteld. Ik heb acht jaar met mijn man en twee katten in de binnenstad van Berlijn gewoond. Sinds zomer 2021 wonen wij met onze katten en een Friese Stabij op het platteland van Brandenburg, ten oosten van Berlijn.

Van 2016 tot en met 2022 werkte ik voltijd als zelfstandig gids in Berlijn. Helaas dwong de corona-pandemie mij in 2022 terug in loondienst. Dat vond ik vreselijk, maar inmiddels heb ik het wel naar mijn zin bij Berlin on Bike. Daarom geef ik alleen nog mondjesmaat rondleidingen in mijn vrije tijd, als ik zin heb en wanneer mijn agenda het toelaat.

Want ook al ben ik geen voltijd gids meer, ik vind het nog altijd geweldig leuk om je het verhaal van Berlijn te vertellen. Samen gaan we buiten de gebaande paden en genieten we van de boeiendste stad van Duitsland. Ik vertel je graag over de heftige geschiedenis van Berlijn, laat je de mooiste street art zien en neem je mee naar de leukste buurten. In alle gevallen zijn mijn rondleidingen in Berlijn altijd ontspannen en voorzien van een vrolijke én persoonlijke noot. Zo beleven we samen Berlijn met al haar kleurrijke facetten.

Met mijn verhalen, voorzien van foto’s en een interessante wandeling door Berlijn, hoop ik je een boeiende tijd in deze stad te bezorgen. Je bent meer dan welkom om met me mee te gaan!

Mijn rondleidingen in Berlijn:

Berlijn barst natuurlijk van de geschiedenis en ik vind het heerlijk om daar over te kunnen vertellen! Tijdens de wandelingen neem je mee terug in de tijd en vertel je alle bizarre, heftige en mooie verhalen die ik weet. Ik vind het leuk om je kennis weer een beetje op te frissen, verbanden te leggen tussen heden en verleden maar ook het begrip voor een stad als Berlijn wat te vergroten. Immers: er is een reden dat Berlijn niet de allermooiste stad van Europa is! Niet alleen de Tweede Wereldoorlog (en dan met name de Slag om Berlijn) liet zo haar sporen na, maar ook het litteken van de Berlijnse muur is nog altijd goed zichtbaar.

Hieronder een overzicht van de rondleidingen die ik momenteel kan aanbieden. Het zwaartepunt van mijn wandelingen ligt op de geschiedenis, maar ook een wijkwandeling of een street art tour vind ik leuk. Vanwege mijn drukke planning, kan ik alleen aanvragen voor rondleidingen aannemen die minstens zeven dagen in de toekomst liggen. Lees ook even bij de veelgestelde vragen, verderop op deze pagina.

Alle routes van mijn rondleidingen zijn vooraf door mij samengesteld, op basis van wat ik graag aan je wil vertellen. Ik laat je de mooie, verrassende en soms ook lelijke kanten van de stad zien. Samen zijn we – afhankelijk van de rondleiding in Berlijn die je kiest – tussen de twee en maximaal 3,5 uur onderweg. Dit doen we uitsluitend te voet en eventueel met het openbaar vervoer.

Liever een Nederlandse fietstour in Berlijn? Dat kan bij mijn collega’s! Klik dan hier!

Rondleiding ‘Einmal Alles

Einmal alles: de bezienswaardigheden van Berlijn (Mitte) – Wandeling van 3 uur – Alle leeftijden
Kom je voor ’t eerst naar Berlijn of wil je graag de verhalen achter de bekendste bezienswaardigheden in Berlijn meemaken? Dat kan! Tijdens deze wandeling bekijken we samen de highlights van Berlijn Mitte. Daarbij komen natuurlijk de Brandenburger Tor, Reichstag, Unter den Linden, Berliner Dom, het Museumsinsel en het Humboldt Forum aan bod. In overleg bepalen we het startpunt, meestal is dit Alexanderplatz of Berlijn Hauptbahnhof. Starten kan in de ochtend of middag, maar deze wandeling is ook erg leuk op een mooie avond!

[toggles class=”yourcustomclass”] [toggle title=”Einmal Alles  – Details” class=”out”]

Start: U-bahnhof Rotes Rathaus

Einde: U-bahnhof Bundestag
Duur: 3 – 3,5 uur, incl. korte koffiepauze
Rolstoelgeschikt? Ja. Geef bij je aanvraag aan dat je van een hulpmiddel gebruik maakt!
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 12 jaar.
Gaan we met het OV? Nee [/toggle] [/toggles]

Rondleiding ‘Stolpersteine’

Stolpersteine zijn kleine messing gedenkplaatjes, die ons een klein beetje informatie geven over de Joodse mensen die in de huizen woonden waar de stenen voor liggen. Zij woonden daar tot de nazi’s hen bij razzia’s oppakte en wegvoerde naar concentratie- en vernietigingskampen, puur omdat ze Joods waren. Van de meer dan 170.000 Berlijnse Joden, waren er in 1945 nog amper 5000 in Berlijn. Ruim 55.000 van hen kwamen om in de Holocaust.

Met bijna 9000 Stolpersteine in Berlijn en ruim 70.000 in heel Europa, is het Stolpersteineproject het grootste decentrale kunstwerk ter wereld. Zo zijn de namen van deze verdwenen inwoners weer teruggebracht in de straten waar ze voor ’t laatst écht thuis waren. Samen wandelen we door de wijk Charlottenburg-Wilmersdorf, waar de meeste stolpersteine in Berlijn te vinden zijn. Ik vertel je wat er met Joodse, homoseksuele of linkse inwoners van Berlijn gebeurde in naam van de Nazi-dictatuur. Een boeiende wandeling van twee uur, waarbij we een pas op de plaats maken en stil staan bij ’t verleden.

[toggles class=”yourcustomclass”] [toggle title=”Stolpersteine – Details” class=”out”]

Start: 10:00 uur – In Mitte of in Charlottenburg
Duur: 2,5 uur, met korte koffiepauze
Rolstoelgeschikt? Ja. Geef bij je aanvraag aan dat je van een hulpmiddel gebruik maakt!
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 14 jaar
Gaan we met OV? Nee [/toggle] [/toggles]

Rondleiding ‘Over de muur’

Bernauer Strasse tijdens 30 jaar val van de muur in Berlijn © Wattedoeninberlijn.nl‘En alleen de vogels vliegen van Oost- naar West-Berlijn, worden niet teruggefloten, ook niet neergeschoten. Over de muur, over het ijzeren gordijn, omdat ze soms in het westen, soms ook in het oosten willen zijn’. Wie kent deze indrukwekkende tekst van Klein Orkest nou niet? Het nummer was een grote hit en vele Berlijnbezoekers raken er nog altijd van onder de indruk als ze het horen, of als ze aan Berlijn denken. De Berlijnse Muur was van gigantische invloed op Berlijn, op Duitsland, op heel Europa. En heeft op die manier eigenlijk iedereen geraakt. De Berlijnse Muur heeft Berlijn gemaakt tot de stad die ze nu is, en daar wil ik je graag meer over vertellen!

Tijdens een wandeling van tweeënhalf tot drie uur door de stad, leg ik je uit waarom Berlijn eigenlijk werd gedeeld, waarom er een Berlijnse Muur kon ontstaan en hoe deze er precies uit zag. Ik wijs je op de herkenbare punten van de Berlijnse muur en laat je anders kijken naar de stad. Want reken maar dat ik je kan verrassen met dingen die je van tevoren niet waren opgevallen! Zo wandelen we twee uur lang over de route van de voormalige muur, waarbij we oude stukken muur, een wachttoren, kunstwerken en meer bijzondere dingen tegen het lijf lopen. Een boeiende wandeling, die uitstekend geschikt is voor mensen die nog niet zoveel weten van de Berlijnse muur, wellicht voor ’t eerst in Berlijn zijn of die zich gewoon niet zo in de geschiedenis hebben verdiept.

[toggles class=”yourcustomclass”] [toggle title=”Over de muur – Details” class=”out”]

Start: 10:00 uur, omgeving Warschauer Straße of elders, op afspraak
Duur: 3,5 uur, incl. korte koffiepauze
Rolstoelgeschikt? Ja. Geef bij je aanvraag aan dat je van een hulpmiddel gebruik maakt!
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 14 jaar.
Gaan we met OV? Nee [/toggle] [/toggles]

Street Art in Berlijn

Kreuzberg staat bekend als een alternatieve wijk met wat ruige rafelrandjes. En laat het nou precies daar zijn, tussen de betonnen flats en Turkse supermarkten, waar je de mooiste murals van de stad kunt vinden. Deze route voert zeker niet langs de mooiste stukjes Berlijn, en juist daarom is het zo leuk om te speuren naar grote en kleine werken.

Naast murals zoeken we naar stickers, paste-ups, stencil-art en wie weet wat we nog allemaal meer tegenkomen! Street art is vaak actueel (soms zelfs sterk politiek), verandert altijd en dat in een hoog tempo. Juist daarom is het leuk om de ogen open te houden en nieuwe dingen te ontdekken! Sommige werken zijn zeer “underground” of van artiesten die niets loslaten over hun identiteit of werk, andere werken zijn juist heel commercieel en worden door grote bedrijven betaald.

Na deze rondleiding over street art in Berlijn weet je veel meer over de boeiende urban art scene, leer je te ontdekken wat de verschillende soorten werk inhouden én liep je met andere ogen door de stad!

[toggles class=”yourcustomclass”] [toggle title=”Street art in Berlijn – Details” class=”out”]

Start: Keuze uit Mitte / Schöneberg / Kreuzberg of Friedrichshain, voorkeur graag vermelden in je aanvraag
Duur: 3 uur, incl korte koffiepauze
Rolstoelgeschikt? Ja. Geef bij je aanvraag aan dat je van een hulpmiddel gebruik maakt!
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 12 jaar.
Gaan we met het OV? Nee [/toggle] [/toggles]

Wijkwandelingen – Kreuzberg / Friedrichshain of Schöneberg

Wandel met mij mee door de meest leuke en spannende wijken van Berlijn. Kies voor het hippe en trendy Kreuzberg, het alternatieve en ietwat ruige Friedrichshain of juist het chique en tijdloze Schöneberg. Wil je meer van voormalig oost-Berlijn zien? Dan is Marzahn of Weissensee tof. Alle wandelingen duren ongeveer 3 uur en zijn door mij samengesteld. Natuurlijk kunnen we overleggen over het start- en eindpunt en eventueel bepaalde suggesties in de rondleiding opnemen.

Aangeboden wijken: Kreuzberg, Friedrichshain, Schöneberg, Marzahn of Weissensee.
Eventuele combinaties alleen in overleg.

[toggles class=”yourcustomclass”] [toggle title=”Wijkwandelingen in Berlijn – Details” class=”out”]
Start: op afspraak
Duur: 3,5 uur, incl. korte koffiepauze
Rolstoelgeschikt? De route kan worden aangepast. Geef bij je aanvraag aan dat je van een hulpmiddel gebruik maakt!
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 14 jaar.
Gaan we met OV? Ja [/toggle] [/toggles]

Foto-wandeling in Berlijn

Ik ben niet alleen geschiedenis-fan, maar ook een gepassioneerd fotograaf. Ik heb Berlijn van vrijwel alle kanten gefotografeerd. Tijdens een gezellige en ontspannen stadswandeling gaan we samen fotograferen! Of je nou met een camera of een mobiele telefoon fotografeert, ik help je om van standaard vakantie-shots wat creatievers te maken. Zo bezoeken we samen een paar toffe, ongewone plekken, leer ik je om anders naar Berlijn te kijken en meer op de details te letten. Ook mogelijk als vroege ochtendwandeling met zonsopgang of juist als avondwandeling voor lange belichtingsfotografie! Geef bij je aanvraag gerust aan hoeveel ervaring je wel of niet met fotografie hebt en of er specifieke dingen zijn die je wil leren.
Maximaal 10 deelnemers!

[toggles class=”yourcustomclass”] [toggle title=”Foto-Wandeling – Details” class=”out”]
Start: in overleg, geef aan wat je graag zou willen leren, ik maak dan een route! Dit kan eventueel ook een verrassing blijven!
Duur: 3 uur, incl. korte koffie-pauze
Rolstoelgeschikt? Ja. Geef bij je aanvraag aan dat je van een hulpmiddel gebruik maakt!
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 16 jaar.
Gaan we met OV? Ja [/toggle] [/toggles]

 

Op dit moment geef ik geen rondleidingen!

Goed om te weten over mijn rondleidingen:

 • Nederlandstalig! – Alle rondleidingen worden in het Nederlands gegeven.
 • Niet op de fiets – Ik verzorg helaas geen rondleidingen in Berlijn per fiets, daarvoor verwijs ik graag naar mijn collega’s bij berlinonbike.de
 • Voor volwassenen – Zowel de inhoud als de afstand van de rondleiding is hierop gebaseerd. Er is geen specifiek kinderprogramma mogelijk. Mijn rondleidingen in Berlijn zijn daarom niet geschikt voor hele jonge kinderen (jonger dan 9 jaar). Oudere kinderen met oprechte interesse zijn van harte welkom! Pubers zijn voor mij gelijk aan jongvolwassenen, wat betekent dat ik ze behandel als ieder ander, maar ook volwassen gedrag terug verwacht. Uiteraard sta ik altijd open voor (duizenden) vragen en heb ik er plezier in om jongere deelnemers op leuke dingen op hun ooghoogte of binnen hun interessegebied te wijzen.
 • Pauze – Ik probeer altijd een kleine koffie-to-go pauze in te lasten.
 • Prijzen – Een privé-rondleiding begint bij 200 euro en minimaal 4 personen. Afhankelijk van de groepsgrootte, tijdstip, duur en afstand van de rondleiding kunnen prijzen varieren. Ze zijn altijd op aanvraag en op maat! De prijzen gaan per groep en kunnen op basis van specifieke wensen van deelnemers hoger of lager uitvallen. Voor ochtendwandelingen die starten voor 9 uur ’s ochtends, of avondwandelingen die starten na 18 uur, geldt een toeslag van 100 euro bovenop de rondleidingprijs ivm overnachting.
 • Gaan we met OV? Bij de rondleiding is een OV-ticket niet inbegrepen, dit moet je zelf verzorgen. Meer info hier.
 • In weer & wind – Ik wandel doorgaans ook bij regen! Uitzonderingen zijn serieuze stormen vanaf windkracht 7 (of meer). Bij stevige hitte (30ºC of meer) begint de rondleiding eerder op de dag. Bij temperaturen boven de 36ºC of lager dan – 5ºC kan het zijn dat de rondleiding wordt geannuleerd.
 • Kleine groepen – Ja, massa is kassa, maar ik moet er niet aan denken! Straks moet ik met zo’n microfoontje lopen…! Om deze reden houd ik de groepen graag wat kleiner. Per rondleiding kunnen er maximaal 20 personen mee. Het minimum voor een rondleiding is 4 personen.
 • Gezelligheid – Gezelligheid, sfeer en een ontspannen rondleiding, daar ga ik voor! Ik doe altijd mijn uiterste best om er een héle leuke en gezellige wandeling van te maken, ook bij serieuze onderwerpen. Jullie zijn op vakantie en ik ben tenslotte geen schooljuf! ;-)
 • Niet voltijd – Ik geef niet voltijds rondleidingen, dus ik ben niet rondom het uur en zeven dagen per week beschikbaar. Wil je goede kans maken op een privé-rondleiding? Stuur je aanvraag dan minimaal vier weken van te voren in. Aanvragen met een wensdatum binnen zeven dagen worden niet in behandeling genomen. Ik geef geen rondleidingen op zondag of op feestdagen.
 • Geen reisbureau – Af en toe komt er een email binnen met de vraag of ik wil helpen met het boeken van hotels, treinreizen, vliegreizen, restaurants of excursies. Hier kan ik helaas niet bij assisteren, ik ben geen reisleider en heb geen reisbureau dat boekingen verzorgt. Ik wil graag helpen bij een enkele vraag, maar dergelijke dingen zijn echt een vak apart. Benader daarvoor een travel agent in je buurt.

Op dit moment geef ik geen rondleidingen!