Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Rondleidingen in Berlijn – Ga met mij mee!

,
0
Home » Rondleidingen in Berlijn – Ga met mij mee!

Berlijn is een heerlijke stad om te ontdekken! Dat kun je prima op eigen houtje doen, de stad leent zich er goed voor. Toch is het soms ook fijn om met een Nederlandse gids in Berlijn mee te gaan. Iemand die je wat meer vertelt dan in je reisboekje staat, je meeneemt naar leuke of boeiende buurten en ook nog al je vragen beantwoordt. Dan zit je bij mij helemaal goed! Op deze pagina lees je alles over mijn rondleidingen in Berlijn en de planning voor de komende weken.

Berlijn – rondleidingen in de boeiendste stad van Europa

Als het om de geschiedenis van de laatste 100 jaar gaat, is er bijna geen interessantere stad in Europa dan Berlijn. De meeslepende verhalen, grootse en soms zeer schokkende gebeurtenissen; het is allemaal in deze stad te vinden. Het is het verhaal van hoe de uitwassen van de Eerste Wereldoorlog leidde tot een volledig instabiel land, waar nazi’s de macht over konden nemen en de gruwelijke Holocaust en Tweede Wereldoorlog plaatsvonden. Die oorlog verscheurde Europa en leidde tot veertig jaar lang spanningen tussen Oost en West. De botsende ideologieën zetten uiteindelijk Berlijn (weer) centraal in de spotlights met de Berlijnse muur.

Sinds de Wende in 1989 is er veel gebeurd, Berlijn heeft alles behalve stilgezeten! Die combinatie maakt Berlijn niet alleen tot de boeiende stad die ze altijd al is geweest, maar zorgt er ook voor dat ik nooit over Berlijn uitgepraat raak. Tijdens mijn rondleidingen in Berlijn hoop ik een vleugje van die liefde voor de stad op je over te brengen!

Emma, Nederlandstalige gids in Berlijn

Mijn naam is Emma en ik ben stadsgids in Berlijn! Sinds 2016 geef ik rondleidingen in Berlijn aan Nederlanders en Belgen. Ik vind het geweldig leuk om je het verhaal van Berlijn te vertellen, buiten de gebaande paden te gaan en de boeiendste stad van Duitsland aan je voor te stellen. Ik vertel je graag over de heftige geschiedenis van Berlijn, laat je de mooiste street art zien en neem je mee naar de leukste buurten. Met mijn verhalen, voorzien van foto’s en een interessante wandeling door Berlijn, hoop ik je een boeiende tijd in deze stad te bezorgen. Je bent meer dan welkom om met me mee te gaan!

Klik snel door:

 

Mijn rondleidingen in Berlijn:

Ik bied verschillende rondleidingen in Berlijn aan. Vele wandelingen zijn verhalen over de verschillende onderdelen van de Berlijnse geschiedenis. Maar ook verras ik je graag met wandelingen door boeiende wijken, of langs de mooiste murals en andere street art van de stad. Alle routes zijn vooraf door mij samengesteld, op basis van wat ik graag aan je wil vertellen. Ik laat je de mooie, verrassende en soms ook lelijke kanten van de stad zien. Samen zijn we – afhankelijk van de rondleiding in Berlijn die je kiest – tussen de twee en vier uur onderweg. Dit doen we uitsluitend te voet en eventueel met het openbaar vervoer.

Privé-rondleidingen in Berlijn

Wil je je graag privé laten rondleiden in Berlijn? Graag ben ik je gids!
Je kunt via deze pagina alle informatie vinden over mijn privé-rondleidingen en ook meteen een aanvraag insturen: privé-rondleidingen in Berlijn

  • Nederlandstalig! – Alle rondleidingen worden in het Nederlands gegeven.
  • Niet op de fiets – Ik verzorg helaas geen rondleidingen in Berlijn per fiets, daarvoor verwijs ik graag naar berlinonbike.de
  • Voor volwassenen – Alle rondleidingen zijn qua route en inhoud gericht op volwassenen. Kinderen van 10 jaar en ouder zijn uiteraard wel welkom (mits passend bij de rondleiding). De street art wandeling is voor alle leeftijden!
  • Prijzen – De lange rondleidingen duren tussen de 3 en 4 uur en kosten €27,50 voor volwassenen, €18,50 voor kinderen. De korte rondleidingen duren 2 tot 2,5 uur, en kosten €20,00 voor volwassenen en €15,00 voor kinderen. De prijzen voor kinderen gelden tot en met 16 jaar. Privé-rondleidingen hebben aparte prijzen per groep.
  • In weer & wind – Ik wandel doorgaans ook bij regen! Uitzonderingen zijn serieuze stormen vanaf windkracht 7 (of meer). Bij stevige hitte (30ºC of meer) begint de rondleiding eerder op de dag. Bij temperaturen boven de 36ºC of lager dan – 5ºC kan het zijn dat de rondleiding wordt geannuleerd.
  • Kleine groepen – Ja, massa is kassa, maar ik moet er niet aan denken! Straks moet ik met zo’n microfoontje lopen…! Om deze reden houd ik de groepen graag wat kleiner. Per rondleiding kunnen er maximaal 16 personen mee.
  • Rondleiding volgeboekt? Neem contact op! Mijn rondleidingen boeken (zeker in het hoogseizoen) snel vol. Wil je graag mee, maar kun je niet meer voor alle leden van je gezelschap boeken? Boek dan niet het aantal tickets dat beschikbaar is, in de hoop dat het wel goed komt, maar neem eerst contact met mij op! Samen vinden we een passende oplossing!
  • Gezelligheid – Gezelligheid, sfeer en een ontspannen rondleiding, daar ga ik voor! Ik doe altijd mijn uiterste best om er een héle leuke en gezellige wandeling van te maken, ook bij serieuze onderwerpen. Jullie zijn op vakantie en ik ben tenslotte geen schooljuf! ;-)

Rondleidingen in Berlijn: dit zijn ze!

Historische rondleidingen in Berlijn – DDR, Tweede Wereldoorlog, Berlijnse muur en Holocaust

Berlijn barst natuurlijk van de geschiedenis en ik vind het heerlijk om daar uren over te kunnen vertellen! Tijdens de wandelingen neem je mee terug in de tijd en vertel je alle bizarre, heftige en mooie verhalen die ik weet. Ik vind het leuk om je kennis weer een beetje op te frissen, verbanden te leggen tussen heden en verleden maar ook het begrip voor een stad als Berlijn wat te vergroten. Immers: er is een reden dat Berlijn niet de allermooiste stad van Europa is! Niet alleen de Tweede Wereldoorlog (en dan met name de Slag om Berlijn) liet zo haar sporen na, maar ook het litteken van de Berlijnse muur is nog altijd goed zichtbaar.

Rondleiding ‘Leven in Oost-Berlijn’

Ons beeld bij Oost-Berlijn is vaak triest, grijs en grauw.  Deels klopt dat zeker, vele wijken zagen er écht zo uit. De huidige wijken in het voormalige Oost-Berlijn zijn echter vaak prachtig opgeknapt, kleurrijk en gezellig. Heel anders dus! Om dat verschil te kunnen zien én mythe van waarheid te onderscheiden, neem ik je graag mee naar het oude Oost-Berlijn. Aan de hand van talloze foto’s, verhalen en toffe feitjes, maken we onderscheid tussen vroeger en nu.

Hoe zag het dagelijks leven in de DDR eruit? Wat was Oost-Berlijn voor een stad? Wat kostte een kopje koffie, huur, een auto? Waren de mensen echt zo arm als wij allemaal lijken te denken? Hoeveel invloed had de Stasi op het dagelijkse leven van de gewone burger? Als je meer wil weten over het dagelijkse leven in Oost-Berlijn, is deze rondleiding echt een aanrader. Samen wandelen we door zeer afwisselende straten en buurten, laat ik je mooie foto’s zien en vertel ik de boeiendste verhalen!

Start: 10:00 uur, Kino International, Karl Marx Allee
Duur
: 4 uur, inclusief pauze
Rolstoelgeschikt? Ja
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 12 jaar.
Gaan we met OV? Ja!

➤ Eerstvolgende data: Even geduld aub, data wordt geladen...

➤ Oost Berlijn - Meer info & tickets

Rondleiding ‘Stunde Null

Toen op 2 mei 1945 de kanonnen in Berlijn voor ’t eerst in maanden zwegen, de rook optrok en de eerste mensen uit schuilplaatsen en verwoeste huizen kwamen, zagen ze letterlijk een Geisterstadt, een spookstad. Van het ooit zo prachtige centrum van Berlijn was nog maar weinig over. Amper zes dagen later hadden de Nazi’s onvoorwaardelijk gecapituleerd aan de gealiieerden en was de Tweede Wereldoorlog in Europa voorbij. Maar wat nu? Berlijn was op een nulpunt gekomen.

Maar hoe breek je van de een op de andere dag met het Nazi-verleden en begin je opnieuw? Tijdens deze rondleiidng neem ik je mee terug naar die bizarre nadagen van de Tweede Wereldoorlog in hartje Berlijn. We wandelen door Berlijn Mitte, langs de Reichstag, Brandenburger Tor en over Unter den Linden naar Alexanderplatz. Ik vertel je alles over die rare periode na de oorlog: de deling van Berlijn in juli 1945, honger en rantsoenen, het puinruimen, wederopbouwen en de-nazificatie. Uiteraard heb ik een map vol met foto’s bij me, die laat zien hoe Berlijn er uit zag voor én na de oorlog. Een boeiende wandeling over Berlijn en de Berlijners in 1945.

Start: 10:00, U-bahnhof Rotes Rathaus
Duur: 3 – 3,5 uur, incl kleine späti-pauze
Rolstoelgeschikt? Ja.
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 12 jaar.
Gaan we met het OV? Nee.

➤ Eerstvolgende data: Even geduld aub, data wordt geladen...

➤ Stunde Null - Meer info & tickets

Rondleiding ‘Stolpersteine’

Stolpersteine zijn kleine messing gedenkplaatjes, die ons een klein beetje informatie geven over de Joodse mensen die in de huizen woonden waar de stenen voor liggen. Zij woonden daar tot de nazi’s hen bij razzia’s oppakte en wegvoerde naar concentratie- en vernietigingskampen, puur omdat ze Joods waren. Van de meer dan 170.000 Berlijnse Joden, waren er in 1945 nog amper 5000 in Berlijn. Ruim 55.000 van hen kwamen om in de Holocaust.

Met bijna 9000 Stolpersteine in Berlijn en ruim 70.000 in heel Europa, is het Stolpersteineproject het grootste decentrale kunstwerk ter wereld. Zo zijn de namen van deze verdwenen inwoners weer teruggebracht in de straten waar ze voor ’t laatst écht thuis waren. Samen wandelen we door de wijk Charlottenburg-Wilmersdorf, waar de meeste stolpersteine in Berlijn te vinden zijn. Ik vertel je wat er met Joodse, homoseksuele of linkse inwoners van Berlijn gebeurde in naam van de Nazi-dictatuur. Een boeiende wandeling van twee uur, waarbij we een pas op de plaats maken en stil staan bij ’t verleden.

Start: 10:00 uur, omgeving Bahnhof Charlottenburg
Duur: 2 uur, geen pauze
Rolstoelgeschikt? Ja
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 12 jaar
Gaan we met OV? Nee.

➤ Eerstvolgende data: Even geduld aub, data wordt geladen...

➤ Stolpersteine - Meer info & tickets

Rondleiding ‘Over de muur’

Bernauer Strasse tijdens 30 jaar val van de muur in Berlijn © Wattedoeninberlijn.nl‘En alleen de vogels vliegen van Oost- naar West-Berlijn, worden niet teruggefloten, ook niet neergeschoten. Over de muur, over het ijzeren gordijn, omdat ze soms in het westen, soms ook in het oosten willen zijn’. Wie kent deze indrukwekkende tekst van Klein Orkest nou niet? Het nummer was een grote hit en vele Berlijnbezoekers raken er nog altijd van onder de indruk als ze het horen, of als ze aan Berlijn denken. De Berlijnse Muur was van gigantische invloed op Berlijn, op Duitsland, op heel Europa. En heeft op die manier eigenlijk iedereen geraakt. De Berlijnse Muur heeft Berlijn gemaakt tot de stad die ze nu is, en daar wil ik je graag meer over vertellen!

Tijdens een wandeling van twee uur door de stad, leg ik je uit waarom Berlijn eigenlijk werd gedeeld, waarom er een Berlijnse Muur kon ontstaan en hoe deze er precies uit zag. Ik wijs je op de herkenbare punten van de Berlijnse muur en laat je anders kijken naar de stad. Want reken maar dat ik je kan verrassen met dingen die je van tevoren niet waren opgevallen! Zo wandelen we twee uur lang over de route van de voormalige muur, waarbij we oude stukken muur, een wachttoren, kunstwerken en meer bijzondere dingen tegen het lijf lopen. Een boeiende wandeling, die uitstekend geschikt is voor mensen die nog niet zoveel weten van de Berlijnse muur, wellicht voor ’t eerst in Berlijn zijn of die zich gewoon niet zo in de geschiedenis hebben verdiept.

Start: 10:00 uur, omgeving Warschauer Straße
Duur: 3 uur, incl. korte späti-pauze
Rolstoelgeschikt? Nee, maar de route kan worden aangepast. Neem even contact op!
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 12 jaar.
Gaan we met OV? Nee.

➤ Eerstvolgende data: Even geduld aub, data wordt geladen...

➤ Over de muur - Meer info & tickets

Lifestyle rondleidingen in Berlijn – Ontdek wat Berlijn zo tof maakt!

Heb je de bekende bezienswaardigheden in Berlijn wel gezien en wil je liever wat onbekende kanten van Berlijn ontdekken? Hou je van street art of wil je de woonwijken van Berlijn beter leren kennen? Ga dan mee met mijn één van mijn lifestyle rondleidingen in Berlijn! We gaan off the beaten path en speuren naar de mooiste street art, wandelen door gezellige straten met hun eigen culturele eigenzinnigheden en ontdekken zo meer van het échte Berlijn. Onderweg vertel ik je veel leuke verhalen en voorzie ik je van talloze tips voor leuke cafeetjes en restaurants. Zo krijg je voldoende inspiratie om zelf ook meer in Berlijn te ontdekken! Laat je door mij verrassen tijdens deze rondleidingen in Berlijn!

Rondleiding ‘Street art in Berlijn’

Kreuzberg staat bekend als een alternatieve wijk met wat ruige rafelrandjes. En laat het nou precies daar zijn, tussen de betonnen flats en Turkse supermarkten, waar je de mooiste murals van de stad kunt vinden. Deze route voert zeker niet langs de mooiste stukjes Berlijn, en juist daarom is het zo leuk om te speuren naar grote en kleine werken.

Naast murals zoeken we naar stickers, paste-ups, stencil-art en wie weet wat we nog allemaal meer tegenkomen! Street art is vaak actueel (soms zelfs sterk politiek), verandert altijd en dat in een hoog tempo. Juist daarom is het leuk om de ogen open te houden en nieuwe dingen te ontdekken! Sommige werken zijn zeer “underground” of van artiesten die niets loslaten over hun identiteit of werk, andere werken zijn juist heel commercieel en worden door grote bedrijven betaald.

Na deze rondleiding over street art in Berlijn weet je veel meer over de boeiende urban art scene, leer je te ontdekken wat de verschillende soorten werk inhouden én liep je met andere ogen door de stad!

Start: 10:00, U-bahnhof Mendelssohn Bartholdy Park
Duur: 3 uur, incl kleine späti-pauze
Rolstoelgeschikt? Ja
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 10 jaar.
Gaan we met het OV? Nee.

➤ Eerstvolgende data: Even geduld aub, data wordt geladen...

➤ Street art Kreuzberg - Meer info & tickets

Rondleiding ‘Prenzlauer Berg’

Prenzlauer Berg is een boeiende wijk die nog altijd door veel toeristen maar half wordt bekeken. Zonde! Deze voormalige armenbuurt is tegenwoordig een hippe en rijke wijk geworden, met prachtige voor-oorlogse huizen. We bekijken sfeervolle straten, gebouwen met bijzondere verhalen, lelijke hoekjes en een paar fijne uitzichtpunten. Krakers, gentrificatie, punkers, een kulturbrauerei… Het is er allemaal! Klinkt dat gaaf? Dat is het ook! Tijdens deze tour vertel ik je over het heden en verleden van Prenzlauer Berg, neem ik je mee naar de mooiste straten en deel ik natuurlijk alle tips met je over leuke café’s, restaurantjes en winkels. Kortom; verlaat Berlijn Mitte voor iets véél leukers en ontdek Prenzl’!

Start: 10:00, ‘Am Friedrichshain’
Duur: 2,5-3 uur, incl späti-pauze
Rolstoelgeschikt? Nee, maar de route kan worden aangepast. Neem even contact op!
Leeftijd: gericht op volwassenen, geschikt vanaf 12 jaar.
Gaan we met het OV? Nee

Eerstvolgende data: Even geduld aub, data wordt geladen...

➤ Prenzlauer Berg - Meer info & tickets

Alle data voor 2023 op een rij:

Hieronder kun je de planning bekijken voor de rondleidingen voor 2023, tot en met eind mei. Wil je graag mee maar staat jouw gewenste datum er nog niet bij? Geef dan je reisdata hier door! Let op: In augustus 2023 zijn er géén rondleidingen! Vanaf september 2023 ben ik beschikbaar voor privé-rondleidingen. Meer weten? Kijk hier: privé-rondleidingen in Berlijn

Even geduld aub, data wordt geladen...

Hieronder kun je de planning bekijken voor de rondleidingen voor 2023, tot en met eind mei. Wil je graag mee maar staat jouw gewenste datum er nog niet bij? Geef dan je reisdata hier door! Let op: In augustus 2023 zijn er géén rondleidingen! Vanaf september 2023 ben ik beschikbaar voor privé-rondleidingen. Meer weten? Kijk hier: privé-rondleidingen in Berlijn

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl