Insidertips vanuit Berlijn

Home » Rondleidingen door Berlijn – Ga met mij mee!

Rondleidingen door Berlijn – Ga met mij mee!

Op zoek naar niet-alledaagse rondleidingen door Berlijn? Dan kun je met mij mee! Na een geslaagde pilot tijdens het Lichtfestival in 2016, organiseer ik vanaf najaar 2017 maandelijks nieuwe rondleidingen door Berlijn. Samen wandelen we door het Berlijn van vroeger, wijken die het hippe Berlijn van nu vertegenwoordigen en laat ik de plekken zien van het Berlijn van morgen. Tijdens de rondleidingen vertel ik over de interessante geschiedenis van de stad en laat ik je aan de hand van foto’s de verandering in Berlijn zien. Lees hieronder meer over de beschikbare rondleidingen door Berlijn!

Berlijn is een stad vol met verhalen. Grote, schokkende en meeslepende verhalen over de muur, over oorlog en botsende ideologieën, maar ook kleinere verhalen over saamhorigheid in een gemeenschap, protest tegen het sluiten van een buurtwinkel en hoe de ooit zo arme stad Berlijn zich ontwikkelt. Het zijn de verhalen die ervoor zorgen dat je Berlijn beter begrijpt, die prangende vragen beantwoorden en verklaren waarom Berlijn is, zoals ze is. De verhalen die je dus niet mag missen!

Over mij:
Ik ben Emma, eigenaar van WattedoeninBerlijn.nl en ik woon sinds 2013 met veel plezier in Berlijn. Sinds 2014 schrijf ik over Berlijn op deze website en vertel ik op digitale wijze alle mooie, persoonlijke en vergeten verhalen die ik wil delen. In juni 2017 heb ik na hard werken mijn droom kunnen realiseren en ben ik begonnen als ondernemer. De helft van de tijd werk ik als freelance tekstschrijver en SEO-manager, de overige tijd investeer ik in deze website en alles daaromheen!

Elke vrijdag kun je met mij mee door Berlijn, zodat ik deze verhalen over Berlijn ook persoonlijk aan jullie kan vertellen! De rondleidingen volgen een vooraf door mij ontwikkelde route, die ik heb samengesteld op basis van het thema en wat mij interessant of leuk lijkt. Zo kan ik je Berlijn door mijn ogen laten zien! Sommige rondleidingen door Berlijn gaan in op de geschiedenis van de stad en de onvermijdelijke verbinding met het heden. Andere rondleidingen zijn meer gericht op de recente veranderingen in de stad en de gentrificatie waar zoveel over gesproken wordt. En zo af en toe zetten we een andere bril op en bekijken we Berlijn door de lens van onze camera’s en mobiele telefoons tijdens een fotowandeling.

In alle gevallen neem ik je mee door mijn Berlijn en toon ik je de mooie, verrassende, maar ook vreemde en soms zelfs lelijke kanten van deze stad. We verkennen Berlijn tussen de tweeënhalf en drie uur te voet en/of met het OV. In die de uren hoop ik je niet alleen een nieuw verhaal, maar ook een nieuwe ervaring mee te geven, die je niet snel vergeet!

Meer weten? Klik dan door naar één van de onderstaande rondleidingen of bekijk de pagina met veelgestelde vragen.
Hopelijk tot bij één van de rondleidingen door Berlijn!

Rondleidingen door Berlijn – Elke vrijdag!

Elke vrijdag organiseer ik een rondleiding door Berlijn. Het onderwerp verschilt per week en ook de onderwerpen rouleren met regelmaat. Wanneer de dag van de rondleiding op een speciale (feest)dag valt, organiseer ik een special. Ook geef ik elk jaar in oktober rondleidingen tijdens de lichtfestivals Festival of Lights/Berlin Leuchtet.

• Rondleiding 1 – Vergane glorie in de DDR (pilot)
De Karl Marx Allee lijkt op het eerste gezicht een kale saaie straat met heel veel flatgebouwen. Toch herbergt deze straat veel details en geschiedenis, die alles bijelkaar het bijzondere verhaal van de DDR vertellen. Van de invasie van de Sovjets over de Frankfurter Allee in april 1945, tot de arbeidersstaking op 17 juni 1953, tot de enorme wederopbouw van Oost Berlijn. We wandelen langs de vergane glorie van een socialistische heilstaat en zien hoe de hoop van de wederopbouw leidde tot economische depressie en de uiteindelijke val van de muur. – Klik hier voor tickets en meer informatie!
• Rondleiding 2 – Kiezwandelingen
Elke wijk (Kiez) in Berlijn bestaat uit sterk van elkaar verschillende buurten. Elke buurt heeft een andere sfeer, een andere geschiedenis en bijna een eigen identiteit. Die identiteit, het ‘Kiezgefühl‘ (buurtgevoel dus) is voor de Berlijners daarom erg belangrijk. Wandel met mij mee door de verschillende wijken van Berlijn en ontdek de verschillende Kiez’en, de bijbehorende kenmerken, gezellige tradities en interessante hoekjes. En natuurlijk geef ik je onderweg nog talloze tips voor leuke cafeetjes, fijne restaurantjes en schattige winkeltjes en boetiekjes. – Klik hier voor tickets en meer informatie!
• Rondleiding 3 – De Berlijnse muur (pilot)
Het is voor veel mensen onvoorstelbaar dat West-Berlijn ooit volledig door een grauwe betonnen muur van vier meter hoog omsloten was. Dat de Oost-Berlijners gevangen zaten in hun land en alleen door het wagen van hun leven konden proberen te ontsnappen. De muur heeft vele levens getekend en dat verklaart deels de enorme opruimwoede van de Berlijners na de val van de muur. Want van de oorspronkelijke muur is namelijk nog maar weinig terug te vinden, op her en der wat stukken en brokstukken na. Tijdens de wandeling bekijken we een paar bijzondere overblijfsels, leg ik uit hoe deze uiteindelijk tóch kon vallen en vertel ik je hoe de muur vandaag de dag nog steeds merkbaar is. – Klik hier voor tickets en meer informatie
• Rondleiding 4 – Fotowandelingen (pilot)
Kom jij ook altijd thuis met foto’s van je stedentrip, waar je toch niet helemaal tevreden over bent? De kleuren lijken flets, die ene mevrouw kijkt net kwaad om terwijl je afdrukt en soms lijkt het wel scheef! Mooie foto’s maken van een stad is makkelijker gezegd dan gedaan, maar iedereen kan het leren! Tijdens een speciale fotowandeling gaan we daar mee aan de slag. In plaats van een traditionele rondleiding, maken we een thema-wandeling langs mooie en fotogenieke plekken in Berlijn en geef ik je tips om anders te kijken, anders te fotograferen en het beste uit je mobiele telefoon of camera te halen. Wedden dat je aan het eind van de wandeling én veel hebt gezien, én leuke foto’s hebt gemaakt? Binnenkort te boeken – nog even geduld!

Meer weten? Of benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan even de veelgestelde vragen!