Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Roelstoeltoegankelijk Berlijn – Mijn tips!

,
3
Home » Roelstoeltoegankelijk Berlijn – Mijn tips!

Met een rolstoel, scootmobiel, rollator of ander hulpmiddel op reis zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn, maar in praktijk gaat dat nog niet overal even makkelijk. Zeker als je met een rolstoel onbekend terrein wil gaan verkennen, dan is het handig als je vooraf wat informatie kunt inwinnen. Daarom heb ik deze pagina gemaakt, met alle tips over rolstoeltoegankelijk Berlijn! Ik heb de belangrijkste thema’s voor je op een rij gezet: rolstoelvriendelijke hotels in Berlijn, rolstoeltoegankelijk reizen van en naar Berlijn, hoe je met je rolstoel van A naar B komt en nog veel meer! Verder heb ik nog wat app-tips voor je en mijn favoriete barrierefreie tips voor je op een rij gezet. Heb je nog vragen of ontbreekt er informatie? Laat dan alsjeblieft een reactie achter onderaan de pagina, zo help je ook anderen weer verder!Klik snel door naar een van onderstaande thema’s!

Berlijn als rolstoelvriendelijke stad

Pluspunten – Over het algemeen is Berlijn een zeer rolstoelvriendelijke stad, waar je gemakkelijk van A naar B komt. Openbaar vervoer, restaurants, winkels, hotels en andere faciliteiten zijn grotendeels goed ingericht op mensen die met een rolstoel onderweg zijn. Steeds meer metrostations hebben liften, tram- en busstations worden gemoderniseerd zodat de perrons op gelijke hoogte komen met de trams en de chauffeur geen oprijplaat meer hoeft uit te klappen. Wat dat betreft is Berlijn op de goede weg!

Minpunten – Kleine minpuntjes zijn de stoepen. Ze zijn weliswaar zeer breed en ruim opgezet en lopen her en der schuin af zodra je erop of eraf kunt, maar nog niet overal van even beste kwaliteit en kunnen soms nogal hobbelig zijn. In Mitte en rond de grote bezienswaardigheden zijn de stoepen prima, maar vooral in de oudere wijken zoals Prenzlauer Berg, Kreuzberg of Friedrichshain kan het net even wat minder glad zijn. Zowel met een elektrisch of handaangedreven rolstoel is het desondanks goed te doen, maar als je een rollator hebt en snel struikelt, is het wellicht goed om daar even op te letten. In dat geval zijn goede wandelschoenen onontbeerlijk!

Luchtkwaliteit – Omdat Berlijn een zeer groene en ruim opgezette stad is, blijft smog niet hangen en is de luchtkwaliteit (zeker in vergelijking met Nederland) zeer goed te noemen. Ook volgens AirQualityNow is Berlijn een relatief schone stad en liggen de waarden van luchtvervuiling tussen laag en zeer laag. Uitzonderingen zijn een aantal straten tijdens de spits, zoals de Karl Marx Allee, Leipziger Strasse, Kaiserdamm en Strasse des 17. Juni 1953. Longpatiënten willen wellicht de droge hoogzomer vermijden, omdat er dan toch relatief veel stof in de lucht hangt. Buiten deze periode is Berlijn een heerlijke frisse stad, waar je prima kunt vertoeven. Gebruik de AirQuality-app voor meer en actuele informatie, ook rondom pollen en andere allergenen!

Barrierefrei – Wat is dat?

In dit artikel ga je de term ‘Barrierefrei‘ heel veel tegenkomen. Het is het Duitse woord voor ‘rolstoeltoegankelijk’ en betekent zowel letterlijk als figuurlijk: zonder drempels. Het wordt in praktische zin gebruikt, om aan te tonen dat bijvoorbeeld een toilet geschikt is voor mensen in een rolstoel: barrierefreies WC. Maar ook officiële instanties die op social media actief zijn, schrijven bij gifjes, plaatjes of infographics nog eens duidelijk wat er te zien is, voor mensen die niet kunnen zien en een spraakcomputer gebruiken. Ook hier wordt gesproken van ‘Barrierefreiheit’. In dit artikel gebruik ik bewust de Duitse term ‘barrierefrei’, om aan te geven dat veel voorzieningen rolstoelvriendelijk zijn, maar ook dat er op andere wijze is nagedacht over mensen met een audio/visuele beperking. Stiekem vind ik het woord barrierefrei nét even een stukje beter passen dan rolstoelvriendelijk. Want het staat voor zoveel meer dan dat!

Rolstoeltoegankelijk van en naar Berlijn reizen

Heb je al nagedacht hoe je van en naar Berlijn wil reizen met je rolstoel, scootmobiel of rollator? Afhankelijk van je mobiliteitsbeperking zijn er meerdere opties mogelijk. Hieronder staan ze allemaal op een rij.

Naar Berlijn met de auto – Natuurlijk, als je met de auto naar Berlijn komt, dan reis je op eigen gelegenheid en dat geeft ontzettend veel vrijheid. Je kunt vertrekken wanneer je wil en onderweg zoveel pauzes maken als nodig. Wel moet je van te voren goed kijken welke Raststättes langs de snelweg geschikte toiletten hebben, daarvoor kun je deze handige link gebruiken: Raststätte finden. Denk ook aan een milieusticker voor op je auto en controleer of het hotel van je keuze goede en bereikbare parkeerplekken heeft en wat het kost om daar te parkeren. Meer lezen over autoreizen naar Berlijn, doe je hier: met de auto naar Berlijn.

Naar Berlijn met de bus – Als je met de bus naar Berlijn reist, kom je in de meeste gevallen aan bij het centrale busstation van Berlijn, het ZOB. Dit ligt in het westen van de stad, nabij Messe/ICC. Vanaf hier kun je relatief gemakkelijk verder reizen Berlijn in met de S-bahn of U-bahn. Overigens rekenen de meeste busvervoerders geen extra geld voor een begeleider, hulphond of -dier. Wel hebben de verschillende busmaatschappijen verschillende beleidsvormen. Ik heb inmiddels bij meerdere busmaatschappijen aanvragen voor meer informatie gedaan. Zodra die er zijn, kan ik die hieronder invoegen.

Flixbus – Rijdt rechtstreeks naar Berlijn vanaf Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Nijmegen, Utrecht en Den Haag. Als je verplicht een begeleider nodig hebt, reist deze kosteloos mee met Flixbus. Ook hulphonden zijn toegestaan. Heeft geen standaard barrierefreie mogelijkheden, daarvoor verwachten ze dat je twee contactformulieren met ‘verzoek om te reizen in een rolstoel’ invult via de website. Helaas hebben ze geen rechtstreekse pagina met deze informatie maar zit het in het FAQ-menu verstopt: help.flixbus.com

Naar Berlijn met de trein – Een relatief prettige en rechtstreekse, rustige manier van reizen naar Berlijn, is de trein. Je reist vanuit Amsterdam via Hilversum, Amersfoort, Deventer en Hengelo rechtstreeks naar Berlijn, of je maakt gebruik van de ICE die vanuit Utrecht via Arnhem naar Düsseldorf reist en stapt in Oberhausen of Duitsburg over op de ICE naar Berlijn. Het nadeel is dat op het tracé Amsterdam – Berlijn nog altijd oud treinmaterieel rijdt, waardoor de toiletten niet rolstoeltoegankelijk zijn. De ICE kan dan een uitkomst zijn. In Berlijn kom je met internationale treinen altijd aan op Berlijn Hauptbahnhof (volledig barrierefrei) of Ostbahnhof. Vanaf hier reis je gemakkelijk verder met de S-bahn, tram of bus.

Assistentie bij treinreizen: Als je met je rolstoel per trein naar Berlijn wil reizen, dan is het handig om je vooraf goed te oriënteren op het tracé, boekingen en eventuele overstappen (ook in Berlijn zelf). Ook is het handig om je vooraf in te lezen over hoe assistentie bij niet-Nederlandse spoorwegen werkt, in het geval van vertragingen of calamiteiten. Hieronder vast wat meer informatie:

Deutsche Bahn – Assistentie met in/uit/overstappen binnen Duitsland met de Deutsche Bahn, kun je eenvoudig via een online formulier aanvragen, of anders via een telefoonnummer. Meer informatie: barrierefrei reizen met Deutsche Bahn. Ook heeft Deutsche Bahn een handige app, speciaal voor mensen die barrierefrei reizen met de trein: DB Bahnhof Live App. Hier kun je ook meer informatie vinden over reizen met een hulphond of begeleider.

NS International – Als je vanuit Nederland met NS International naar Berlijn wil reizen en gebonden bent aan een rolstoel of scootmobiel, moet je helaas nog altijd van te voren veel regelen. Je kunt je tickets niet online boeken, maar moet dat doen via het speciale boekingsnummer van NS International of bij een servicebalie/winkel op een groot NS Station. Ook als je instaphulp nodig hebt, moet je dit minstens 48 uur van te voren telefonisch regelen met NS International. Als je een auditieve beperking hebt, kan dit ook via Whatsapp. Meer informatie over de assistentie van NS International bij internationale treinreizen kun je hier vinden: treinreizen met een mobiliteitsbeperking

Naar Berlijn met het vliegtuig – Als je dicht in de buurt van Schiphol woont, dan kun je er ook voor kiezen om naar Berlijn te vliegen. KLM vliegt vanaf Amsterdam in een uurtje naar Berlijn Tegel, Easyjet kiest voor Schönefeld. Met Easyjet reizen is helaas vrijwel onmogelijk, omdat op Schönefeld vliegtuigen midden op het platform worden uitgeladen en je via een trap het vliegtuig verlaat. De enige andere optie blijft dat KLM, via het programma KLM Cares. Bij hen dien je ruim van te voren assistentie te regelen en reserveringen te regelen voor je rolstoel, medische apparatuur of eventuele hulphond. Het voordeel van KLM is wel dat je bij aankomst op Tegel via de sluis het vliegtuig verlaat en direct in de aankomsthal staat. Het is dan nog een klein stukje naar het busstation of de taxistandplaats. Met bus TXL reis je direct naar Hauptbahnhof, de bus 109 brengt je naar de Kurfürstendamm. Ook kun je een taxi nemen vanaf de luchthaven, denk hierbij aan een Inklusion-taxi, deze taxi’s zijn geschikt voor rolstoelvervoer.

Rolstoelvriendelijke hotels in Berlijn – Mijn favoriete tips!

Hotel Grenzfall Berlin Mitte Integrationshotel – Na een korte tramrit met de M10 vanaf Hauptbahnhof, bereik je dit leuke en gezellige hotel, direct tegenover de Berlijnse muur aan de Bernauer Strasse. Vanuit hier ben je met de M10 zo in het gezellig bruisende Prenzlauer berg maar reis je ook makkelijk naar Friedrichshain. De dichtbijgelegen U8 verbindt je met Alexanderplatz en Kreuzberg, de S-bahn vanuit het nabijgelegen Nordbahnhof brengt je zo naar de Brandenburger Tor. Hotel Grenzfall is volledig ingericht op mensen met een mobiliteitsbeperking en biedt in alle ruime kamers alle denkbare faciliteiten. Het hotel is tevens geschikt voor hulphonden en met braille uitgerust. Ook zijn er door het hele hotel automatische deuropeners, om het gemak te verhogen. Hotel Grenzfall is een integratie-hotel, waar mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking werken. Het is daardoor een van de meest leuke en toffe hotels in Berlijn dat ik ken!Aantal kamers barrierefrei: 4 volledig rolstoeltoegankelijke kamers, incl. badkamer en douche. Alle overige kamers geschikt voor mensen die een aantal stappen kunnen zetten. • Meer informatie of boeken: klik hier.

NH Collection Friedrichstrasse – Het NH Collection Friedrichstrasse ligt midden in de stad, centraal naast het Friedrichstrasse Bahnhof en dichtbij Hauptbahnhof, Hackescher Markt en bezienswaardigheden zoals de Brandenburger Tor en Reichstag. Ze hebben zowel de lobby als meerdere kamers volledig barrierefrei ingericht, de rolstoeltoegankelijke liften zijn voorzien van braille. Neem voor je boekt even contact op met het hotel, om te informeren of ze nog voldoende barrierefreie kamers beschikbaar hebben.
Aantal kamers barrierefrei: 18 kamers volledig rolstoeltoegankelijk op de eerste verdieping, incl. aangepaste badkamer en douche. • Meer informatie of boeken: klik hier.

The Velvet Hotel – Een kwalitatief goed hotel, met fijne service vind je midden in hartje Berlijn aan de Oranienburger strasse. Met zes ruime kamers die van alle denkbare gemakken zijn voorzien, bieden ze reizigers in een rolstoel alle comfort die je mag verwachten. De locatie is top, niet ver van de grote bezienswaardigheden, met de trams en U-bahn goed verbonden én het gezellige Scheunenviertel direct voor de deur!
Aantal kamers barrierefrei: zes kamers, volledig rolstoeltoegankelijk, inclusief aangepaste badkamer en douche. • Meer informatie of boeken: klik hier.

Scandic Berlin Potsdamer Platz – Met meer dan 60 barrierefreie kamers is het Scanci Berlin hotel wellicht een van de meest rolstoelvriendelijke hotels van Berlijn. Het ligt vlakbij Potsdamer Platz en andere bezienswaardigheden, maar ook direct aan de metrolijn U2 die je zowel naar het gezellige Prenzlauer Berg als de booming City West brengt. Ook leuk: je zit vlakbij BRLO, een fijn restaurant waar je ontzéttend lekker kunt eten en kunt chillen in de biergarten!
Aantal kamers barrierefrei: 60 kamers volledig rolstoeltoegankelijk, inclusief aangepaste badkamer en douche. • Meer informatie of boeken: klik hier.

Hotel Mit-Mensch – Dit eenvoudige maar vriendelijke hotel in Berlijn Karlshorst is net als Hotel Grenzfall een integratie-hotel. Het is volledig geschikt voor rolstoelen maar richt zich op alle gasten, met of zonder handicap. Naast rolstoeltoegankelijke kamers, hebben ze hier ook in hoogte verstelbare bedden, eventueel zelfs met een tillift. Het ligt vlakbij S-bahnhof Karlshorst, dat met de lift bereikbaar is. Met een kwartiertje bereik je Alexanderplatz, Hackescher Markt of Friedrichstrasse en alle bezienswaardigheden. De buurt zelf is niet bijzonder spectaculair, wel is het nabijgelegen Deutsch-Russisches Museum de moeite waard als je een geschiedenisliefhebber bent.
Aantal kamers barrierefrei: alle kamers zijn volledig rolstoeltoegankelijk. • Meer informatie of boeken: klik hier.

➤ Wil je liever in een appartement in Berlijn verblijven? Klik dan door naar deze pagina: appartementen in Berlijn.

Let op! Dit zijn nog lang niet alle rolstoelvriendelijke hotels in Berlijn. Momenteel wacht ik op informatie van meerdere hotels in Berlijn met betrekking tot hun kamers en barrierefreiheit. Zodra ik daar de informatie van heb, voeg ik ze toe. Heb jij zelf goede ervaringen met een rolstoelvriendelijk hotel in Berlijn? Laat dan een berichtje achter bij de commentaren onderaan dit artikel! Alvast bedankt!

Rolstoelvriendelijke hostels in Berlijn

Kun je ook goedkoper verblijven in Berlijn in een hostel? Zeker kan dat! Er zijn een aantal hostels in Berlijn, die fijne kamers bieden op begane grond, die rolstoeltoegankelijk zijn ingericht en waar je ook goed kunt douchen! Mijn persoonlijke favoriet is het Sunflower Hostel in Friedrichshain, dat zowel goed aansluit op de M10 als op de S-bahn (Warschauer Strasse) en de U-bahn (U1). Maar ook de andere hostels zijn uitstekende tips. Binnenkort volgt meer informatie over hun precieze inrichting, faciliteiten en meer, dit wordt nog aangevuld.

Sunflower Hostel – Friedrichshain
Meininger Hostel – Kreuzberg
Heart of Gold Hostel – Kreuzberg
All in Hostel – Friedrichshain

Het Berlijnse OV – Barrierefrei onderweg!

Binnen Berlijn kun je geweldig met het openbaar vervoer reizen. Het is snel, de treinen, bussen en trams komen elke vijf minuten of vaker en in het weekend wordt er ook ’s nachts doorgereden. Er zijn geen incheckpoortjes of andere lastige obstakels en controles vinden alleen sporadisch plaats. Bovendien is je OV-ticket geldig voor het gehele Berlijnse OV en kun je dus zonder zorgen van de tram naar de metro en naar de S-bahn. In die zin is het Berlijnse openbaar vervoer ideaal! Als het gaat om rolstoeltoegankelijkheid en barrierefreiheit, is het Berlijnse OV over de jaren ook sterk verbeterd. De BVG en de Deutsche Bahn, die samen het gehele OV-net in Berlijn beheren, streven ernaar om alle Berlijnse OV-stations binnen zone A/B barrierefrei te maken. Dit betekent dat er bij de S-bahn en U-bahn stations voldoende liften zijn en dat zowel de bus- als tramperrons worden verhoogd, zodat je zonder problemen kunt instappen, ook als je gebruikmaakt van een rolstoel.

Voor mensen met een visuele beperking zijn de stations steeds beter uitgerust. De perrons zijn voorzien van geleidestrook, die mensen met een stok kunnen helpen om zich te oriënteren. Ook is er in meer dan 70% van de stations aan de trapleuningen naar de perrons braille aangebracht, die je vertellen in welke richting de treinen gaan.

Tip! Voor je verder gaat, is het handig om even de algemene pagina over openbaar vervoer in Berlijn te lezen. Hier leg ik het verschil tussen U-bahn en S-bahn uit, vertel ik meer over tickets, tarieven en andere handigheidjes. Lees hier: openbaar vervoer in Berlijn.

Reizen met de BVG – Tram, bus en metro
Wil je zeker weten dat je volledig zonder problemen van A naar B komt in Berlijn? Download dan de BVG Fahrinfo-app op je smartphone. In de opties bij het opvragen van een reisadvies, kun je aangeven dat je alleen ‘barrierefreie’ reisadviezen wil ontvangen. Dit scheelt al heel veel! Ook kun je de link gebruiken:bvg.de/de/service-und-kontakt/barrierefreiheit-bei-der-bvg

Let wel op dat je de website van de BVG goed in te gaten houdt, liften op stations zijn wel eens stuk. De meeste worden snel gerepareerd, maar het is goed om dit bij aanvang van de dag nog snel even te controleren. Check ook brokenlifts.org. Voor je schrikt: van de 173 U-bahnstations hebben er 75% nu een lift, acht hebben een oprijstrook. De BVG wil voor 2023 alle stations barrierefrei maken.

Met de tram of bus – Sta je bij een tram- of bushalte die nog niet verhoogd is en dus niet voor een barrierefreie entree zorgt? Zorg dan dat je onder het haltebord staat, vooraan aan ’t perron. De chauffeur stopt hier dan en klapt een oprij-plaat uit, waardoor je gemakkelijk de bus of tram in kunt. Graag hoort de chauffeur dan ook tot welke halte je mee wil rijden, zodat hij of zij weet waar je graag uitstapt. Ook zijn er op zithoogte stopknoppen (blauw) bij de achterdeuren, waardoor je de chauffeur kunt laten weten dat je eruit wil.

Met de U-bahn/metro – Bij de metro gelden eigenlijk dezelfde regels als met de bus of tram. Er rijden verschillende soorten metrotreinen op de tien verschillende U-bahnlijnen in Berlijn. Sommige metrostellen zijn gloednieuw en kun je zonder problemen direct in rijden, maar oudere modellen zijn niet aangepast aan de perrons en vereisen een opstap. Dit kun je van te voren al zien op het aankondigingdbord. Staat er een rolstoeltekentje bij de trein? Dan is deze rolstoelgeschikt en kun je er zo in rijden.
Staat het tekentje er niet bij en wil je niet wachten op een eventuele volgende trein? Dan moet je vooraan het perron te wachten (in de juiste rijrichting) zodat de metrochauffeur een oprijplank voor je kan uitklappen als dat nodig is. In dat geval wil hij of zij ook graag weten waar je weer uit de metro wil, zodat je daar ook mee geholpen kunt worden.

Reizen met de S-bahn
De S-bahn wordt door de Deutsche Bahn geregeld en valt dus niet onder de BVG. Ook de liften en andere faciliteiten op de stations zijn dus de pakkie-an van de Deutsche Bahn. Gelukkig gaat dit best ok; van de 166 S-bahnstations in het Berlijnse S-bahnnet, zijn er 156 barrierefrei, tien ervan gaan over oprijstroken. Reisadviezen kun je nog steeds via de BVG opvragen maar het is wel handig om eventuele kapotte liften en andere obstakels (zoals bij verbouwingen van stations) te checken bij S-bahn Berlin zelf. Hiervoor is ook een handige S-bahn app te vinden in je App store.

Met de S-bahn – In principe is de volledige S-bahn aangepast aan mensen in een rolstoel en zijn er geen stations meer waar je niet zelfstandig de trein in of uit kunt rijden. Let er wel op dat er soms een klein richeltje tussen het perron en de trein is en dat je dus al je spullen binnenboord hebt! Als je de S-bahn in komt, zoek je een plekje in het directe bereik van de deuren. Met stickers staat hier aangegeven waar je kunt parkeren maar in praktijk zoek je zelf gewoon de eenvoudigste plek. De S-bahn stopt altijd en overal, maar er is ook een knop die aangeeft dat je eruit wil rijden. De s-bahn blijft dan iets langer staan op het perron. Hiervoor zijn er speciale knoppen met een rolstoellogo aangebracht rondom de deuren. Weet je niet helemaal zeker of alles goed loopt? Rij ook dan naar de voorzijde van het perron en vraag eventueel om assistentie van de machinist als er verder geen personeel op het perron aanwezig is.

Foto: picture alliance/Robert Schles

Inclusie-taxi’s – Wil je graag met de taxi reizen door Berlijn, maar heb je een elektrische rolstoel waar je niet zomaar uit kunt? Maak dan gebruik van een inclusie-taxi. Dit zijn speciale taxi’s die gewend zijn om mensen met een mobiliteitsbeperking of (elektrische) rolstoel te vervoeren. Je kunt een dergelijke taxi boeken via de volgende telefoonnummers;

Taxiunternehmen Uwe Schütz
Tel: +49 (0)30 4848000

Taxiunternehmen Anke Hübner
Tel: +49 (0)171 5569240

Kijk voor meer informatie en een direct telefoonnummer door naar deze site: berlinerbranchen.com/rollstuhltaxi_berlin.html

Doen in Berlijn in je rolstoel

Rolstoeltoegankelijk de Berlijnse bezienswaardigheden bekijken? Dat kan hoor! Ook als je wat meer dan alleen oude gebouwen of monumenten wil zien, is er een hoop te doen in Berlijn in je rolstoel!

Bezienswaardigheden in Berlijn

Vrijwel alle grote en bekende Berlijnse bezienswaardigheden zijn goed te bereiken met een scootmobiel of een rolstoel. De Brandenburger Tor, Siegessäule, de Reichstag, Potsdamer Platz, het Humboldt Forum Unter den Linden, de Bebelplatz, Berliner Dom, de mooie Lustgarten, Alexanderplatz en natuurlijk het Museumsinsel, allemaal goed bereikbaar en zonder problemen. Ook de City West met de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche, Kurfürstendamm, Bikini Berlin en andere toffe dingen is goed te doen. Als je een beetje tijd wil besparen (of als het regent), maak dan gebruik van Bus 100! Hier kun je gewoon met je normale OV-kaartje in en deze rijdt heen en weer tussen Alexanderplatz en de Kurfürstendamm. Als je opstapt bij een nog niet aangepaste bushalte, klapt de buschauffeur een oprijplaat voor je uit.

Wil je wat meer van de woonwijken zien? Sla dan Friedrichshain en de East Side Gallery niet over en neem in Prenzlauer Berg tijd voor de omgeving rondom Eberswalder Strasse en de sfeervolle Kastanienallee! Ook Schöneberg is een must, zeker de Akazienkiez.

➤ Lees hier mijn artikel over Berlijn voor beginners; een handig overzicht van alle bezienswaardigheden die de moeite waard zijn: Berlijntips
➤ Wil je graag de Reichstagkoepel bezoeken? Zeker doen, deze is ook volledig barrierefrei te bezoeken! Zorg er wel voor dat je je bezoek ruim op tijd (minstens 3 tot 4 weken van te voren!) reserveert. Meer lezen over de koepel en een bezoek daaraan lees je hier: Reichstagkoepel bezoeken.

Rolstoelvriendelijke musea in Berlijn

De meeste grote musea in Berlijn zijn niet alleen geschikt voor mensen met een mobiliteitsbeperking of een rolstoel, maar ook voor mensen met een visuele- of auditieve beperking. Steeds meer musea bieden tastobjecten en orientatie-hulpmiddelen aan, zodat iedereen de Berlijnse musea kan bezoeken. Bijzonder goed vertegenwoordigd op dat aspect, zijn de onderstaande musea:

AlliertenMuseum – Het geallieerde Museum in Berlijn Zehlendorf vertelt de geschiedenis van de westelijke geallieerde machten, namelijk de Britten, Amerikanen en de Fransen. Zij hebben jarenlang West-Berlijn en West-Duitsland bestuurd en daarmee een behoorlijke stempel op Berlijn en Duitsland gedrukt. Het museum laat zien hoe die eerste jaren na de oorlog vergingen en hoe de geallieerden de Koude Oorlog in Berlijn beleefden. Dit museum is volledig barrierefrei toegankelijk en biedt ook tast-rondleidingen in het Duits aan. Tevens is er een rolstoeltoegankelijk toilet in de Nicholson-bibliotheek.
Adres: Clayallee 135, Zehlendorf • OV: Bus 115 of X83 • www.alliiertenmuseum.de

Berlinische Galerie – Dit prachtige museum toont de meest mooie moderne kunst vanaf 1870 tot en met nu. Het is volledig toegankelijk met brede automatische deuren en heeft speciaal voor blinde en visueel beperkte mensen ook een gidssysteem, een braille plattegrond en een audiogids. Ook worden er rondleidingen in (Duitse) gebarentaal aangeboden.
Adres: Alte Jakobstraße 124, Kreuzberg • OV: Bus 248 of M29 • www.berlinischegalerie.de

Berlinische Galerie in Berlijn

Deutsches Historisches Museum – Met meer dan 8000 prachtige voorwerpen, laat dit museum de lange en boeiende Duitse geschiedenis in vogelvlucht aan je zien. Met name de vleugel rondom de 20e eeuw is erg de moeite waard, evenals de wisseltentoonstellingen in het nieuwe gedeelte van het museum (achterzijde). Wil je alleen een wisseltentoonstelling bekijken? Neem dan de entree achteraan het museum, in de straat ‘Hinter dem Zeughaus’. De ingang is traploos, alle tentoonstellingsruimten zijn volledig barrierefrei te bereiken met de lift. Voor mensen met een visuele of auditieve beperking zijn er rondleidingen.
Adres: Unter den Linden 2, Mitte • OV: Bus 100 of 200 of TXL • www.dhm.de

Gedenkstätte Berliner Mauer – Een prachtige openlucht tentoonstelling over de Berlijnse Muur, met foto’s, video’s, geluidsfragmenten en een heus stuk Berlijnse muur, gratis en voor niets te bekijken. Dit bijzondere stukje Berlijn is een absolute must voor elke bezoeker en vertelt je precies wat de muur was en hoe deze in elkaar zat. Het buitengedeelte is volledig begaanbaar met rolstoel, het bijbehorende documentatiecentrum is te bereiken via een oprijplaat.
Adres: Bernauer Strasse 111, Mitte. • OV: S Nordbahnhof of U8 Bernauer Strasse of tram M10 Gedenkstätte Berliner Mauer

Topographie des Terrors – Bijzondere tentoonstelling over de misdaden en gruwelijkheden van de Nazi’s tijdens de heerschappij van 1933 tot 1945, op het terrein van de voormalige hoofdkwartieren van de SS, SA en Gestapo. De volledige tentoonstelling is rolstoel-toegankelijk. Voor mensen met een visuele beperking zijn er speciale audiogidsen ontwikkeld.
Adres: Niederkirchnerstrasse 8, Mitte. • OV: S+U Potsdamer Platz of U6 Kochstrasse topographie.de

Tränenpalast – Een van mijn favoriete tentoonstellingen over de grens tussen Oost- en West is het gratis Tränenpalast. Hier kun je precies zien hoe de grensovergang tussen de DDR en West-Berlijn er vroeger uitzag, aan welke controles bezoekers werden onderworpen en hoe de Stasi de grensovergangen gebruikte om haar macht verder uit te bouwen. Via de ingang aan de achterzijde kun je gemakkelijk het museum in met een rolstoel. Voor bezoekers met een visuele beperking zijn er audiogidsen.
Adres: Reichstagüfer 17, MitteOV: S+U Friedrichstrasse of M1 hdg.de/traenenpalast/

➤ Op mijn pagina met musea in Berlijn kun je bij elk museum zien of het een barrierefrei museum is of niet! Klik snel door: Musea in Berlijn.

Andere leuke dingen om te doen:

• Mijn rondleidingen in Berlijn – Naast het bijhouden van deze website, geef ik ook wekelijks rondleidingen in Berlijn over uiteenlopende onderwerpen. Op een paar na, zijn mijn rondleidingen toegankelijk voor mensen in een rolstoel (elektrisch of handaangedreven. Denk hierbij aan rondleidingen over de Berlijnse Muur, langs de Karl Marx Allee, door West-Berlijn of juist langs de beroemde super-toeristische bezienswaardigheden in Mitte.

Bij het boeken is het fijn als je kort even laat weten dat je in een rolstoel zit, dan kan ik tijdens de voorbereiding op mijn rondleiding nog even controleren of de route goed klopt, of onze pauze-plek een rolstoeltoegankelijk toilet heeft of er wellicht onderweg kapotte OV-liften zijn waar ik rekening mee moet houden. Mijn doel is om je een zorgeloze rondleiding in Berlijn te bezorgen, zodat jij vooral van de mooie omgeving en bijzondere verhalen kunt genieten! Meer weten? Lees dan deze handige overzichtspagina: Rondleidingen in Berlijn – Ga met mij mee!

• Rondvaart door Berlijn – Geen zin om door de stad te rijden? Laat je dan varen! Er varen verschillende rederijen door Berlijn, maar in de binnenstad is het Reederei Riedel die de meeste volledige rolstoeltoegankelijke ligplaatsen heeft. Er zijn er drie; bij Hauptbahnhof (Willy Brandt Strasse/Moltkebrücke), aan de John Foster Dulles Allee 10 (links van Haus der Kulturen der Welt) en aan de Mercedesplatz in Friedrichshain (East Side Gallery). Vanaf hier kun je gemakkelijk aan boord van een rondvaartschip komen die je in een uurtje meeneemt door Berlijn. Het overzicht van de opstapstations en de rondvaarten die daar vertrekken, kun je hier vinden: Reederei Riedel. Let er wel op dat je naar een barriereFREIE Zustieg kijkt en niet naar barriereFREUNDLICH. Daar zit natuurlijk een verschil in ;-)

Goed om te weten: Het makkelijkste is om naar de afvaarttijden te kijken van de barrierefreie schepen (zodat er ook een passend toilet is), ze gaan vier keer per dag vanaf de ligplaats naast Haus der Kulturen der Welt: 11:10 uur, 13:10 uur, 14:40 uur, 16:10 uur. Dit is de “Historische” rondvaart van maximaal 1,5 uur door het centrum van Berlijn. Neem eventueel even telefonisch contact op via +49 (0)30 2327 7333 of email: info@reederei-riedel.de

Wil je liever een andere rondvaart maken over de prachtige buitenmeren of juist over het Landwehrkanal? Dan moet je bij de andere ligplaats in Treptow zijn. Ook hebben ze ligplaatsen in Wannsee (rondvaarten over de Havel) en in Köpenick. Vanaf hier vaart Stern & Kreis met schepen door heel Berlijn. Meer informatie: Stern und Kreis – Barrierefrei

rondvaart over de spree in Berlijn

• Zeiss Großplanetarium in Prenzlauer Berg – Dit prachtige planetarium is niet alleen een sterrenwacht maar heeft ook een bijzondere bioscoopzaal waar films op een koepel worden geprojecteerd. Het hele gebouw is geschikt voor rolstoelen en er is een inductie-strook voor mensen met een gehoorapparaat beschikbaar. – Prenzlauer Allee 80, Prenzlauer Berg planetarium.berlin

• Zoo Berlin en Tierpark Berlin – Berlijn heeft – net als met heel veel andere dingen – twee(!) dierentuinen. Eentje in het westen en eentje in ’t oosten van de stad en beide zijn absoluut een bezoek waard. Ze zijn beide geschikt gemaakt voor mensen in een rolstoel of scootmobiel en ook zijn er door het hele park aangepaste toiletten te vinden. Een plattegrond krijg je voor een klein bedrag bij je entree, zodat je precies kunt zien waar je terecht kunt! Tevens zijn er speciale rondleidingen in gebarentaal en voor blinde mensen. Check zoo-berlin.de of tierpark-berlin.de

Otter

• Tempelhofer Feld – Als er íets gaaf is om te doen, dan is het wel een ritje over Tempelhofer Feld maken! Of je dat nou doet met een rolstoel of op andere wijze; het is gaaf om rechtstreeks over de landingsbanen te gaan, met overal ruimte en rust om je heen. Het voormalig vliegveld is tegenwoordig een park en van alle kanten prima te betreden. Geopend is het dagelijks vanaf 6 uur ’s ochtends tot zonsondergang. De beste entree is nabij S+U Tempelhof of aan de oostzijde in de Herrfurthstraße. Lees verder: Tempelhofer Feld

• Freiluftkino Kreuzberg – Naar de film maar geen zin om binnen te zitten op een mooie zomeravond? Dan is de Freiluftkino helemaal iets voor jou! In Kreuzberg is in de prachtige tuin achter het Kunstquartier Bethanien een gigantisch scherm neergezet, waar je uitstekend in de open lucht film kunt kijken. Hier worden allerlei bijzondere internationale films en blockbusters vertoond in originele taal, met Duitse of Engelse ondertiteling. Tickets kosten 7,50, met je rolstoel rij je na de entree makkelijk naar een plekje naar keuze. De meeste bezoekers zitten in strandstoelen maar er zijn ook plekken om op het gras te zitten. Daartussen is meer dan voldoende ruimte voor je rolstoel. Meer weten? Check freiluftkino-kreuzberg.de

• Panoramapunkt – Wil je Berlijn van boven bekijken? Dan is het Panoramapunkt een geweldige plek om dat te doen! Met je rolstoel ga je zo in de snelste lift van Europa naar het platform, waar je een vrij uitzicht hebt over Berlijn en rond kunt kijken over de gehele stad. Zowel de lift als het platform zijn toegankelijk, echter mogen er vanwege veiligheid telkens maar drie rolstoelen boven zijn. Het kan dus zijn dat je eventjes moet wachten. – Potsdamer Platz 1 (rode bakstenen Kollhoftower), Mitte.

• Admiralbrücke – Geniet van de zon die ondergaat na een mooie Berlijnse dag vanaf de gezellige Admiralbrücke. Aan het eind van de middag komen hier locals, toeristen en straatmuzikanten om samen met een biertje de dag voorbij te laten gaan. Haal bij de rolstoeltoegankelijke späti “Mein Hoffi” in de Graefestrasse 21, Kreuzberg (open tot 22:00u) snel wat te drinken en spoed je naar de brug voor typisch Berlijnse gezelligheid! – Admiralstrasse, op de hoek met de Planufer, Kreuzberg

• Klunkerkranich – Heb je zin om nog een beetje meer van het alternatieve Berlijn te zien? Breng dan een bezoek aan het bruisende Klunkerkranich, voor een gezellig drankje met uitzicht over de daken van Berlijn. Aan de kruising van de Karl Marx Strasse en Flughafenstrasse ga je de shopping mall in, waarbij je de lift neemt naar de zesde etage (parkeerdek), waarna je via een oprit op het dakterras van Klunkerkranich komt! In deze Open Air Club zijn vaak dj’s maar ook bandjes en soms een vlooienmarkt. Vermaken kun je je hier vrijwel altijd! – Karl Marx Strasse 66, Neukölln.

Rolstoelvriendelijke restaurants in Berlijn

Bij talloze restaurants in Berlijn kun je uitstekend eten, maar niet overal is het even goed geschikt voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. Ik raad je daarom aan om zelf te informeren bij een restaurant van je keuze of je er met een rolstoel naar binnen kan, zodat je ook meteen kunt reserveren als er voldoende plek is. Mijn favoriete restaurants kun je hier terugvinden: restaurants in Berlijn.

➤ Om je een beetje op weg te helpen, heb ik hieronder een aantal favoriete barrierefreie restaurants in Berlijn voor je op een rij gezet!

Ontbijt, brunch of lunch:

  • Anna Blume – Een prachtig terras in Prenzlauer Berg, waar je heerlijk kunt ontbijten. ’s Winters is het binnen gezellig. Kom wel vroeg of zorg voor een reservering! – Kollwitzstrasse 83, Prenzlauer Berg
  • Schwarze Pumpe – Uitgebreid ontbijtbuffet in een rustig en sfeervol hoekje van Mitte – Choriner Strasse 76, Mitte
  • Café A.Horn – Een fijn café voor een slaperige brunch, een kop koffie of misschien zelfs een vroege lunch – Carl-Herz Ufer 9, Kreuzberg

Croissant, marmelade en boter op een bord - Ontbijten in Berlijn

Koffie & taart:

  • Father Carpenter – Uitstekende koffie, lekkere taartjes en fijne lunchgerechtjes. Hier kun je de hele dag terecht! Gelegen in een leuk hofje aan de Münzstrasse in Mitte, nabij Alexanderplatz – Münzstrasse 21, Mitte.
  • Nothaft + Seidel – Lief en leuk tentje waar je prima koffie kunt drinken. Je komt er goed naar binnen maar er is helaas geen rolstoeltoegankelijk toilet. – Schönhauser Allee 43 A, Prenzlauer Berg
  • The Village Coffee – Fijne ruime koffietent, met uitstekende brunch- of lunchgerechten – Adalbertstrasse 9, Kreuzberg
  • 19 grams – Direct bij Alexanderplatz, lichtelijk verstopt maar een fijne tent met donders goede koffie, lekkere taartjes en voldoende ruimte. – Karl-Liebknecht-Str. 13, Mitte

Cappuccino in een rode koffiekop met een hartje in het schuim

Snelle hap:

  • Lon Men’s Noodle House – Snel en overheerlijk, goedkoop en een bijzondere beleving. Lon Men’s is een must als je in de City West bent! – Kantstrasse 33, Charlottenburg
  • Currywurst bij Konnopke’s Imbiß in Prenzlauer Berg of een van mijn andere currywurst favorieten
  • Mustafa’s Gemüse Kebap – Deze kleine imbiß heeft lange rijen want staat bekend om de allerbeste döner van de stad. Deze móet je eens geprobeerd hebben! – Mehringdamm 32, Kreuzberg

Vooraanzicht van Konnopke's Imbiss tijdens de winter

Uit eten:

Deze restaurants zijn niet alleen barrierefrei toegankelijk, maar beschikken ook over een rolstoeltoegankelijk toilet.

  • Prater Gaststätte – Mijn favoriete Duitse restaurant in Berlijn doet precies wat je van ze verwacht. Ze koken eenvoudig maar overheerlijk, het zit er gezellig en het personeel is attent en vriendelijk. Wel even van te voren reserveren via de website Kastanienallee 7-9, Prenzlauer Berg
  • 1990 Vegan Living – Of je nou liefst vegan eet of niet; je moet écht eens bij 1990 vegan living zijn geweest. Overheerlijk eten voor een uitstekende prijs. Wel even reserveren! – Krossener strasse 19, Friedrichshain.
  • BRLO Brewhouse – Een van mijn favoriete restaurants voor moderne, overheerlijke gerechten, die geweldig samengaan met de bieren die hier geschonken worden. Eten is hier een belevenis! – Schöneberger Strasse 16, Schöneberg (in Gleisdreieck Park)

Berlijns bier drinken in Pratergarten

Biertje drinken:

Berlijn barst van de leuke biergartens, mijn grote favorieten zijn Prater Biergarten in Prenzlauer Berg en Schleussenkrug in Charlottenburg. Adressen en meer biergartens kun je hier vinden: Biergartens in Berlijn.
Andere leuke barrierefreie adresjes zijn:

  • Brauhaus Lemke Dircksenstraße 143 (S-Bahnbogen), Mitte
  • Muted HornFlughafenstrasse 49, Neukölln
  • Vagabund BrauereiAntwerpenerstrasse 3, Wedding

Vooraanzicht van de Schleusenkrug biergarten in Berlijn Charlottenburg

Street Food, markten en events:

  • Kantini in Bikini – Op de eerste verdieping van concept shopping mall Bikini Berlin, kun je heerlijk eten! Er is een hele street food afdeling, met kleine restaurantjes waar je gemakkelijk wat te eten haalt. Het fijne: je kunt hier overal pinnen en gemakkelijk je rolstoel aan een van de tafels zetten. – Budapester Strasse 38-50, Charlottenburg. (1e verdieping aan de oostzijde van het gebouw)
  • Markthalle Neun – Elke donderdagavond is het weer Street Food Thursday in de markthalle neun! Haal hier lekkere hapjes bij verschillende tentjes en proef zo de smaken van Berlijns culinaire pallet! De Markthalle is drempelloos toegankelijk, helaas moet wel iemand even de klapdeur voor je open houden. – Eisenbahnstrasse 43, Kreuzberg
  • Street Food auf Achse – De binnenplaats van de Kulturbrauerei kan zonder hulp wellicht een beetje een uitdaging zijn vanwege de hobbelstenen, maar als je de juiste entree neemt (vanuit de Sredzkistrasse, is het goed te doen. Elke zondag vanaf 12:00 uur. – Street Food markt Auf Achse
  • Bite Club – De Bite Club is een superleuke pop-up street food markt, die elke zondag in Berlijn te bezoeken is. Je kunt de Bite Club in de zomermaanden vinden als onderdeel van ‘Little Sundays’ bij het restaurant ‘Jules B-part’ in het Gleisdreieckpark in Kreuzberg. Het terrein van de street Food markt is deels verhard (her en der grind), wel liggen er her en der kabels die zijn afgedekt met overrijdbare kabelgoten. – Luckenwalder str 6b, Kreuzberg

Koraanse Bun Bao burger met garnering en saus op de Bite Club Street Markt in Berlijn

IJsjes:

Sowieso wil je natuurlijk een ijsje na het eten! Mijn favoriete ijssalons kun je hier vinden:Mijn favoriete ijssalons in Berlijn

  • Mo’s Eisley behoort tot mijn grote favorieten – Herrfurthplatz 6, Neukölln
  • In Mitte kun je terecht bij Cuore di VetroMax Beer Strasse 4, Mitte

Uitgaan:

Lido – Hou je van Balkan beats, live concerten en dansen tot het licht wordt? Dan zit je helemaal goed bij Lido. Er is een mobiele ramp bij de entree en een rolstoeltoegankelijk toilet backstage, waar het personeel je toelaat.
Kater Blau – Ben je meer van de techno? Meld je dan bij Kater Blau, rond een uurtje of 1 ’s ochtends. Met een beetje geluk laten ze je de rij overslaan.

Handig:

Access Berlin App – Een fijne route-app door Berlijn is AccessBerlin! Hierin staan vijf toffe tours, die je gemakkelijk met het OV kunt volgen. Ze leiden je langs Berlijns beste highlights, die natuurlijk allemaal barrierefrei zijn! Verder informeert de app je over de praktische verbindingen binnen de stad en is er een overzicht van kapotte liften in Berlijn. Download voor iPhone (App Store) of voor Android (Google Play Store).

Brokenlifts.org – Een handige website met een fijn overzicht van de kapotte liften in het openbaar vervoer in Berlijn? Brokenlifts.org! Ook kun je hier, onderaan op de pagina, zelf een storing melden.

Medische producten nodig? – Winkels met medische producten en voorzieningen zijn Medicar in Pankow en Ortmaier.

Berlijn voor blinden – Voor mensen met een visuele beperking is er een speciale website met tips samengesteld: berlinfuerblinde.de


Noot: voor de goede orde; ik heb zelf geen beperking of handicap en kan me daarom maar tot op zekere hoogte verplaatsen in iemand die daar wel mee leeft. Ik heb geprobeerd op deze pagina alles samen te vatten wat mogelijk belangrijk is als je met een mobiliteitsbeperking Berlijn bezoekt. Daarbij is de meeste aandacht uitgegaan naar mensen die gebruik maken van een rolstoel. Deze pagina is met de allerbeste bedoelingen gemaakt en tevens is ook de tekst met aandacht geschreven. Desondanks kan het zijn dat er toch een foutje in is geslopen, dat er dingen ontbreken of dat sommige zaken niet correct zijn weergegeven. Laat dan alsjeblieft een reactie onder dit bericht of schrijf me aan via twitter of instagram.

De foto’s (bijv. van de hotelkamers die nog geen barrierefreie kamer tonen) op deze pagina worden langzaam maar zeker vervangen voor beter passende beelden, waarbij bijvoorbeeld meer faciliteiten zichtbaar zijn.

Headerphoto: Andi Weiland | Sozialhelden e.V.

3 Comments

  • Naomi schreef:

    Wat een fantastisch artikel. Echt heel tof geschreven en dankjewel dat je dit hebt gemaakt!

  • Michael Montijn schreef:

    Ik was in de week van 16 aug. 2023 een paar dagen in Berlijn, samen met mijn zoon.
    Zelf zit ik in een vaste frame rolstoel en moet bekennen dat ik sommige dingen, zoals U & S-bahn wel onderschat heb. De Hulp van de bus- & tramchauffeurs zijn uitstekend te noemen. Infrastructuur was wel minder. Veel kleine kinderkopjes en bij de oversteekplekken zijn de randen van de stoepen niet afgevlakt, waardoor je telkens een drempel hebt van 2 tot wel 4 cm, wat de oversteek bewerkelijk maakt. We verbleven in het Estrel Hotel in Berlin-Neuköln. Mooie drempelvrije hotel met meerdere kamers die ruim zijn ingericht voor iemand in een rolstoel. In het hotel zijn er regelmatig optredens van Stars in concert show, waaronder een Elvis, Abba & Tina turner show en nog veel meer andere optredens. Echt een aanrader.

Leave A Reply

Your email address will not be published.