Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

De Pyronale: een overweldigende vuurwerkshow in het Olympiastadion

,
0
Home » De Pyronale: een overweldigende vuurwerkshow in het Olympiastadion

Een prachtige zwoele zomeravond, heldere luchten en een heerlijke zonsondergang. Als je dat ziet, dan weet je dat het een príma avond is voor een Heel Erg Groot Vuurwerk. De Pyronale is een gigantisch vuurwerkfestijn, dat elk jaar eind Augustus of begin September in Berlijn plaatsvindt. Twee avonden achter elkaar worden de meest mooie, professionele en bijzondere vuurwerkcombinaties de lucht in geschoten, een waar spektakel! Toeschouwers zitten achter het Olympisch Stadion op grote tribunes of op het grote grasveld en kunnen zo op veilige afstand naar het vuurwerk kijken. Jaarlijks doen er zes teams van over de hele wereld mee en strijden ze met hun bijzondere op muziek gesynchroniseerde vuurwerkshows om de grote prijs. Ik was er eindelijk een keertje bij en deel graag mijn foto’s van het festival van 2019 met je!

De Pyronale is een van de grootste vuurwerkshows ter wereld en wordt als een van de wereldkampioenschappen in de pyrotechnische wereld gezien. Het is een ongelooflijk populair evenement, wat nog maar weer eens bevestigd werd toen ik met Kees bij het Olympiastadion aankwam en al een paar honderd mensen buiten de hekken op campingstoeltjes zag zitten. Goed idee, want je ziet ook net buiten de hekken nog altijd een prachtig vuurwerk! Gelukkig mochten wij gewoon door de hekken naar binnen en konden we genieten van plekken op de centrale tribune in het midden. We waren aan de late kant, dus na snel wat drinken en snack waren we klaar voor de show!

De Pyronale werd voor het eerst georganiseerd in 2006. In 2012 werd als een soort finale-show de eerste ‘best of six’ gehouden, waarbij de winnaars van de eerste zes edities het tegen elkaar opnamen. In 2019 was het weer zover en vond er weer een best of six plaats! Ook dit keer deden er zes oud-winnaars mee, die allemaal met de absolute topprijs naar huis wilden gaan. Omdat de Pyonale twee avonden achter elkaar plaatsvindt, worden de teams verdeeld over de beide avonden. Wij konden genieten van drie teams: Heron Fireworks uit Nederland, winnaar van de Pyronale in 2018 en gespecialiseerd in op maat gemaakte pyrotechniek, Pyro Events uit Roemenië, winnaar uit 2016 (bekend om de grote bühneshows), en North Star Fireworks uit Noorwegen, opgericht in 2015 en winnaar van 2017 (bij hun debuut!). Een spannende show en voor ons als Nederlanders natuurlijk extra leuk om een show uit eigen land te mogen zien!

Geschiedenis van het Maifeld
De locatie van de Pyronale is ook toch wel erg bijzonder. Het ruim 112.000 vierkante meter grote Maifeld is onderdeel van het Olympisch Stadion, dat in 1936 door de Nazi’s was gebouwd voor de Olympische Spelen. Het veld diende dat jaar als Reichssportfeld. Het Maifeld was na de Spelen specifiek bedoeld voor de Mei-marsen en anderen Nazi-propaganda, maar in praktijk werd er maar weinig gemarcheerd. Er werden hier eerder grote politieke rally’s en demonstraties georganiseerd, waar soms wel 700.000 mensen op af kwamen. Na de oorlog kwam het Stadion met alle omliggende velden in de Britse sector te liggen. Tot 1994 werden er jaarlijks grote parades voor ter gelegenheid van de verjaardag van de Engelse Koningin gehouden, een soort Berlijnse versie van Trooping the colour. na de Ook werden hier cricket-, rugby- en polo-wedstrijden gehouden. Bands als Pink Floyd en Genesis organiseerden hier grote concerten, in 2019 vond hier het festival Lollapallooza op het Maifeld plaats.

Voor het evenement begint, krijgen we nog een hoop uitleg van de moderator van het evenement. De regels worden nog eens uitgelegd en die liegen er niet om! Elk team moet een design van een kwartier ontwikkelen, met een aantal verplichte onderdelen en een freestyle gedeelte. Het verplichte gedeelte duurt vijf minuten en moet worden uitgevoerd met twee verplichte kleuren; paars en zilver. Ook de muziek is voorgeschreven, het werd een speciaal voor de pyronale gecomponeerd muziekstuk van Steve Last, ‘Jupiter’s Path’. Daarna is er een freestyle-gedeelte van 10 minuten met een specifiek thema, maar de kleur en muziekkeuze zijn vrij. Poe! Dat is nogal wat!

De show begint! Het Nederlandse team trapt de show af en wij zitten direct al met open mond te kijken. Dit is heel wat anders dan ordinair oud-en-nieuw geknal! Siervuurwerk is prachtig en het eerste team trekt meteen álle registers open. Het freestyle stuk is zelfs een tikje overdadig, met extreem lyrische muziek uit de Notenkraker van Tschaikovsky en André Rieu. Het bijzondere is dat het vuurwerk precies zó ontploft dat het exact op de maat van de muziek loopt. Met pijlen, fonteinen en talloze vormen, kleuren en andere mogelijkheden, is het net alsof je naar een enorme lichtdans zit te kijken. GAAF! Het publiek is diep onder de indruk maar Kees en ik merken al dat het nét niet past bij de Duitsers. Ze houden duidelijk van romantisch en sierlijk vuurwerk en de overdadigheid van de Nederlanders is nét even iets teveel voor ze.

Het tweede team uit Roemenië pakt het ietsje rustiger aan en kiest bij het vrije gedeelte voor een lied van een kozakkenkoor. Bijzonder indrukwekkend maar vooral heel erg sierlijk! Onze buurmannen naast ons en achter ons voorzien het vuurwerk van duidelijk commentaar en geven duidelijk aan dat ze dit véél beter vinden. Ik vind het prachtig maar na de overdadige en retestrakke show van het eerste team, ben ik een beetje underwhelmed. Mooi is het wel, met het vuurwerk creëert het team onder andere de Roemeense vlag en talloze andere figuren. Heel bijzonder! Ik besluit tijdens deze show mijn camera (op een paar foto’s na) even te laten voor wat het is en vooral te genieten. Ook al is een vuurwerk van ruim vijftien minuten écht heel lang, het is zo weer voorbij!


Na het Roemeense team is het de beurt aan de Noren. De avond vliegt voorbij! Tussen de shows door wordt op het Maifeld de hele installatie door de teams verbouwd. Ik heb begrepen dat zulke shows volledig door computerprogramma’s worden aangestuurd en dat ook het vuurwerk op allerlei computergestuurde ontstekers zijn aangesloten. Ik kon me al niet voorstellen dat iemand met een lont heen en weer aan het rennen is om alles op tijd af te steken, haha (grapje)! Het wisselen van alle vuurwerkbatterijen en het klaarzetten duurt best wel eventjes, tussen de shows door zitten we gerust 20 minuten tot wel een halfuur te wachten. Gelukkig er genoeg te zien en doet ook de moderator z’n best om het geheel aan elkaar te praten. Ik geniet van de mooie locatie waar we zijn, het Olympiastadion blijft toch een hele bijzondere verschijning. Na een hele tijd wachten zijn ook de Noren er klaar voor, en sluiten zij met hun prachtige show de wedstrijd af. Ze zijn duidelijk de beste die avond; hun show is superstrak geregisseerd, verloopt vloeiend en precies op de maat én is overweldigend mooi maar niet te bombastisch. Wat genieten!

Aan het eind van de avond worden de prijzen uitgereikt. De Nederlanders worden uiteindelijk derde van de zes, de Noren tweede en een Pools team van de avond ervoor gaat er met de hoofdprijs vandoor. De publieksprijs gaat met overgrote meerderheid van de stemmen naar de Noren, wat voor ons als geen verrassing komt. Het was een geweldig mooie show! Na het einde van de show van de laatste kandidaat stroomt het Pyronale-veld al snel leeg. Ondanks de geplande show die ter afsluiting van de Pyronale gegeven wordt, vertrekken al veel mensen naar huis. We begrijpen er niets van en blijven braaf zitten tot het afsluitende vuurwerk begint. En dan… begrijpen we meteen waarom veel mensen al naar huis waren gegaan; het afsluitende vuurwerk is niet op muziek gechoreografeerd en oogt daardoor erg rommelig in vergelijking met de eerdere shows! Haha! Een beetje een sof na alle strak geregisseerde shows die we eerder die avond hebben gezien, maar ach. We hebben enorm genoten van een spetterende Pyronale en begrijpen helemaal waarom er mensen van heinde en verre voor naar Berlijn komen. Dit moet je eens gezien hebben!

De Pyronale voor 2020 staat al gepland! Deze vindt plaats op 21 en 22 augustus 2020. Tickets zijn ook al beschikbaar, via de website van de Pyronale kun je doorklikken naar een bekende Duitse ticketboer. De tickets beginnen bij 33 euro voor een staanplaats (je wil wellicht een kussentje meenemen om op te zitten), zitplaatsen kosten 56 euro. Het VIP-pakket kan ik je overigens niet aanraden; je zit wellicht op iets betere stoelen dan op de ‘normale’ tribune, en er is gratis eten en drinken inbegrepen, maar de prijs haalt het niet voor wat je er uiteindelijk voor krijgt. Dan kun je nog liever met een campingstoeltje buiten de hekken gaan zitten, haha!

Vuurwerkshow “Pyronale” in het Olympiastadion Berlijn
Maifeld am Olympiastadion, Ingang Südtor
Adres: Coubertinplatz/Olympischer Platz, 14053 Berlijn-Westend
OV: S Olympiastadion of U2 Olympiastadion
Tickets en meer informatie: Pyronale.de

P.s: hoewel we onze kaartjes voor de Pyronale gewonnen hebben bij een wedstrijd van onze boodschappenleverancier (en dus gekregen hebben, jippie!), is dit geen gesponsorde post! :-)

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl