Insidertips vanuit Berlijn

Pasen in Berlijn – Paasmarkten, brunch en meer tips – 2019

,
4
Home » Pasen in Berlijn – Paasmarkten, brunch en meer tips – 2019

Veel Nederlanders grijpen het lange Paasweekend aan voor een trip naar Berlijn. Super leuk natuurlijk, maar in tegenstelling tot in Nederland, zijn de Duitsers een stukje religieuzer als het gaat om Christelijke feestdagen. Daarom zijn de winkels op Goede Vrijdag, Paaszondag en Paasmaandag gesloten en op Zwarte Zaterdag slechts beperkt open. Geen wereldramp maar wel even aanpassen dus! Toch is er genoeg te doen met Pasen in Berlijn, zoals vele leuke markten en andere leuke evenementen. Je hoeft je dus zeker niet te vervelen! De allerleukste Paastips voor Pasen in Berlijn 2019 volgen binnenkort!

Het paasweekend staat weer voor de deur en dat betekent dat het altijd erg gezellig druk is met toeristen in Berlijn. Helaas voor veel toeristen is het tijdens Pasen in Berlijn altijd een beetje behelpen, want de winkels zijn op Goede Vrijdag (Karfreitag op z’n Duits), Paaszondag (Ostersonntag) en Paasmaandag(Ostermontag) gesloten. Op (Zwarte) Zaterdag (Karsamstag) zijn de winkels over het algemeen wel volgens normale openingstijden geopend (10.00 tot ongeveer 20.00 uur of later) maar ook hier zijn er regelmatig beperkingen. Even een paar basics op een rij:

Pasen in Berlijn 2019:
Pasen vindt dit jaar plaats op zondag 21 april 2019. Dat betekent dat het gehele Paasweekend van vrijdag 19 april tot en met maandag 22 april 2018 is.

Horeca en winkels:
De meeste horeca is tijdens Pasen in Berlijn gewoon geopend. Toch kan het zijn dat kleinere restaurantjes en koffietentjes wel dicht zijn en dat je dus bij je favoriet voor een dichte deur staat. Als je verstandig bent, bel je een paar eettentjes die je op het oog hebt op, of ze met Pasen geopend zijn of niet.
➤ Voor restaurant-inspiratie kun je even kijken op deze pagina, waar mijn favoriete eettentjes op een rij staan.

Berlijners vinden het zelf niet zo heel erg, gesloten winkels tijdens de Paasdagen. Ze zijn er aan gewend en trekken er veel liever op uit met de kinderen naar een leuke markt of festival, of bezoeken familie voor een traditioneel paasontbijt. Daarom zeg ik: doe zoals de Berlijners doen en bezoek een aantal leuke markten en andere events, die speciaal voor de paasdagen worden georganiseerd.

Ontbijten en brunchen met Pasen in Berlijn – Tips voor 2019 volgen medio MAART!

Wil je buiten de deur ontbijten op Paaszondag? Dat kan zeker! Veel cafe’s hebben een speciale paasbrunch. Zorg wel dat je van te voren even belt en een reservering maakt, om teleurstellingen te voorkomen.

Let op: dit zijn nog de tips van 2018. De tips voor 2019 volgen medio maart. Wel kun je onderstaande restaurants zelf al contacteren om te vragen of ze een paasbrunch organiseren en of je al kunt reserveren :-)

Paasbrunch bij Spindler –  30 en 31 maart, 1 en 2 april – Bij Spindler kun je helemaal goed aan je pasen beginnen, want vier dagen lang organiseren ze een heerlijke paasbrunch! Van ’s ochtends 10 uur tot diep in de middag om 16 uur kun je uitgebreid brunchen met de vaste heerlijkheden van de kaart, zoals eggs benedict, American pancakes of een full English. Natuurlijk zijn er ook nog talloze andere brunchgerechten, speciaal voor de paasdagen.
Spindler – Vrijdag 30, zaterdag 31 maart, zondag 1 en maandag 2 april 2018. Paul-Lincke-Ufer 43, Kreuzberg. Tel: +49 (0)30 69598880

Osterbrunch in Hofbräu München – Zondag 1 en maandag 2 april 2018 – Zin in een klassieke Beierse paasbrunch? In de grote Hofbräu vlakbij Alexanderplatz kun je op paaszondag en paasmaandag uitgebreid brunchen (warm en koud buffet). Dit is voor de hele familie geschikt, voor de kinderen is er een uitgebreide speelhoek en zijn er activiteiten. Uiteraard komt ook de paashaas langs, voor de allerkleinste kinderen. Vooraf even reserveren via de website.
Hofbräu München – Zondag 1 en maandag 2 april 2018, vanaf 10.00 tot 15.00 uur. Karl-Liebknecht-Straße 30, Mitte. Tel: +49 (0)30 679665520

Classic Osterbrunch tussen de Oldtimers in de Classic Remise – Altijd al op een bijzondere locatie willen brunchen? Dan is restaurant Trofeo bij de Classics Remise in Berlijn Moabit een must! Ze bieden een uitgebreide brunch aan, met gezellige jazzmuziek en heerlijke drankjes. Alles inclusief voor 24,90. Meer weten over deze bijzondere classics remise vol prachtige oude auto’s? Lees dit artikel!
Restaurant Trofeo, Classics remise –  Zondag 1 april 2018, vanaf 10 uur tot 14 uur.  Wiebestraße 36-37, Moabit, Tel: +49 (0)30 20613030

Vegan Osterbrunch bij Pêle Mêle Zondag 1 april 2018 en maandag 2 april 2018 – Naast allerlei verse en huisgemaakte smeersels, kun je rekenen op allerlei salades, verse groenten, warme soepen en roertofu. Daarnaast is er genoeg zoetigheid om de brunch af te sluiten. Bij Pêle Mêle ontbijt je niet alleen vegan, er zijn ook veel glutenvrije en sojavrije opties. En eten van de brunch is natuurlijk onbeperkt, tot je helemaal vol zit en een lange paaswandeling moet gaan maken.
Als je zeker wil zijn van een plekje, kun je telefonisch reserveren voor een van de twee dagen, op twee tijdslots; tussen 10 en 12.30 of 12.30 en 15.00 uur. Telefoon: 0049 30 36467523. Kosten: 13.50 per persoon.
Pêle Mêle – Zondag 1 en maandag 2 april 2018, vanaf 10 uur tot 15 uur • Innstrasse 26, Neukölln

ontbijtbuffet-pele-mele-berlijn

Osterfrühstück bij Café Nest – Zondag 1 april 2018 – Ook bij Nest hebben ze op paaszondag weer een uitgebreid paasbuffet voor iedereen klaar staan. Van zoetigheden tot warme broodjes, hartige salades, warm en koud. Vanaf goede vrijdag tot en met paasmaandag is er ook brunch, maar dan met het reguliere buffet met een aantal paas-extra’s. Brunchen kan alle dagen van 10 tot 16 uur! Reserveren kan via de website.
Café Nest – Görlitzer Strasse 52, Kreuzberg, van 10 tot 16 uur • OV: U1 Görlitzer Bahnhof • 16 euro per persoon voor het buffet.

➤ Andere tips voor ontbijten in Berlijn

ontbijten-in-berlijn-1

Paasmarkten in Berlijn:

Paasmarkt met Biergarten op Alexanderplatz – Natuurlijk is er weer een Bergmann-markt op Alexanderplatz, zoals ook met Kerstmis en Oktoberfest. In de lente bouwen ze het Ostereier-partyhaus weer op, is er een kleine kinderboerderij en staan er tientallen kraampjes waar handgemaakte spulletjes worden verkocht. En het zou Bergmann niet zijn, als je op deze markt geen lekkere worst of een fris biertje kunt krijgen.
Geopend: 23 maart tot en met 8 april 2018, dagelijks van 11 tot 21 uur. Entree: gratis. Adres: Alexanderplatz, OV: S/U Alexanderplatz

Paasmarkt met biergarten op de BreitscheidplatzOstermarkt in der City West – Op de Breitscheidplatz aan de Kurfürstendamm is eenzelfde markt zoals op Alexanderplatz. Deze duurt echter wat korter en is precies voor de paasweek.
Geopend: 31 maart tot en met 8 april 2018, dagelijks van 11 tot 21 uur (vrijdag, zaterdag en paaszondag tot 22 uur). Entree: gratisAdres: Breitscheidplatz, OV: S+U Zoologischer Garten

Oster-Ritterfest & Historischer Markt – Zitadelle Spandau – Ook dit jaar staat er weer een groot feest voor jong en oud klaar in de Zitadele in de Spandau! Voor de volwassenen is er een prachtige kunsthandwerkmark, voor de jongere gasten het traditionele ridderfeest. De paasmarkt biedt meer dan 120 kunstenaars, die allerlei vormen handwerk van hout, glas, steen, stof of ceramiek aanbieden. In het hof van de oude vesting is het ridderfeest, waar toernooien en gevechten worden gehouden. Ook zijn hier narren, acrobaten, vuurspuwers en fakirs te bewonderen! Voor de jongste kinderen is er boogschieten en worden er sprookjes verteld.
Geopend: Vrijdag 31 maart tot en met maandag 2 april 2018 – Adres: Zitadelle Spandau – Am Juliusturm 64, Spandau, Berlijn. OV: U7 Zitadelle of U7 Altstadt. Entree: volwassenen 12 euro, kinderen vanaf 6 jaar, 6 euro.

nowkoelln-flowmarktNowkoelln Flowmarkt – zondag 1 april – Een vrolijke en gezellige, ietwat multi-culti vlooienmarkt. En waar anders dan op het snijvlak tussen Neukölln en Kreuzberg? Aan de prachtige Maybachufer is op Paaszondag weer een fijne vlooienmarkt te vinden, die je eigenlijk niet over mag slaan. Alle tweedehands winkeltjes uit de Reuterkiez en de hippe winkeltjes en foodtentjes uit de Graefekiez zijn hier te vinden!
Zondag 1 april 2018, 10.00 tot 17.00 uur. Maybachufer 39-50, Neukölln • Toegang gratis. U8 Schönleinstrasse.

 

Street Food Markt auf AchseKulturbrauerei – Elke zondag een traditie in de leuke Kulturbrauerei, de street food markt ‘Auf Achse’. Talloze foodstandjes komen naar de binnenplaats van de Kulturbrauerei en vormen samen een gezellige markt waar je allerlei lekkere etenswaren kunt proeven. Lees meer: Auf Achse, Street food markt in de Kulturbrauerei
Zondag 1 april 2018, 12.00 tot 17.00 uur. Kulturbrauerei, Knaackstrasse 1, Prenzlauer Berg • Toegang gratis. U2 Eberswalder strasse

Flohmarkt am Pankeufer – Relatief nieuw op het vlooienmarktenfront, is de gezellige Flohmarkt am Pankeufer in Wedding. Hier sneup je tussen allerlei leuke vintage hebbedingetjes, meubeltjes en kleding en kunnen de kleintjes lekker ravotten. Natuurlijk is er veel lekkers en is er een gezellig podium met live-muziek. Dat alles in de supergave setting van een oude fabriek uit de 19e eeuw, wat wil je nog meer?
Zondag 1 april 2018, vanaf 11 uur – Gerichtstrasse 23, Wedding • Toegang gratis – S+U Wedding

Typisch Pasen in Berlijn:

Paaszondag in de Britzer Garten
Ook dit jaar wordt er weer een groot paasfeest georganiseerd in de Britzer Garten. De paashaas staat voor de kleinere kinderen klaar om eieren uit te delen en op de foto te gaan, op zaterdag is er een vuurwerkshow. Ook is er een schatzoektocht en kunnen er ritjes in de stoomtrein worden gemaakt.
Adres: Gutspark Britz, Parchimer/Fulhamer Allee, Britz. 
OV: U7 Parchimer Allee
Data: zondag 1 april 2018
Tijden: 11 tot 14 uur
Entree: 4 euro

Paasvuren door heel Berlijn

Waar Pasen is, is in Duitsland een paasvuur. Een van de leukste plekken om dit bij te wonen, is tussen de locals in Berlijn! Een prachtige locatie is bij de Weissensee, bij het strandbad. Hier komen traditiegetrouw veel Berlijners met hun kinderen naartoe maar ook met z’n tweetjes is het leuk om hier wat rond te wandelen, te genieten van een bratwurst en een biertje. Want ook al is het Pasen, een samenkomst bij een paasvuur staat altijd voor gezelligheid! Ook op talloze andere locaties in Berlijn zijn paasvuren, daarom hier de locaties even op een rij:

Zaterdag 31 maart 2018

Paasvuur Britzer GartenSangerhauser Weg 1, Britz – OV: U6, halte Alt-Mariendorf daarna Bus 179 naar Sangerhauser Weg. Vuur vanaf 18 uur, tot 21 uur. Entree: 2 euro.

• Paasvuur van de vrijwillige brandweer in GatowBuchwaldzeile 265, Gatow – OV: S-bahn naar Heerstrasse, vanaf daar X34 naar Kladow, halte Gatow Kirche. Vuur vanaf 17 uur, tot 22 uur. Entree gratis, er is wat leuks georganiseerd voor kinderen.

Paasvuur FrohnauZeltinger platz, Frohnau – OV: S Frohnau – Vuur vanaf 17 uur tot 22 uur. Entree gratis.

Zondag 1 april 2018

Strandbad WeissenseeBerliner Allee 155, Weissensee – Tram M4, Halte Falkenberger Strasse/Berliner Allee. Vuur vanaf 18 uur, strandbad geopend vanaf 16 uur. Entree gratis.

Osterfeuer op het Insel der JugendAlt-Treptow 6, Treptow –  S Treptow – Vuur vanaf 17 uur, het bijbehorende café/terras is al vanaf 12 uur geopend, kinderen kunnen tussen 13 en 15 uur schatzoeken. Entree gratis.

Pasen in Berlijn – Opening van het rondvaartseizoen!

De rondvaartboten varen vanaf eind maart weer over de Spree en andere wateren in Berlijn. Hoera! Daarmee gaat de lente officieel weer van start. De verschillende Berlijnse rederijen hebben de boten uit de winterstalling gehaald en vervoeren weer duizenden toeristen over de Spree, het Landwehrkanal en verder.
➤  Meer over een bootrondvaart in Berlijn kun je hier lezen.
 rondvaart over de Spree in Berlijn

Pasen in Berlijn • Woon de paasmis bij in de Berliner Dom

Wil je het paasweekend op een bijzondere en passende manier beginnen? Dan kun je ook naar een mis in de Berliner Dom in Mitte gaan. In deze gigantische mooie ronde kerk is elke dienst, of je nu gelovig bent of niet, een bijzondere beleving. Iedereen is vrij om de mis bij te wonen, wel dien je entree (7 euro) te betalen voor de Dom. Je kunt dan ook aansluitend de koepel met het geweldige uitzicht en bijzondere grafkelder bezoeken.
Goede vrijdag 30 maart 2018: Diensten om 10:00, 15:00 en 20:30 uur, processie om 11 uur.
Zwarte zaterdag 31 maart 2018: Dienst om 12:00 uur, nachtmis om 22:00 uur.
Paaszondag: Diensten om 10:00 en 18:00 uur.
Paasmaandag: Diensten om 10:00 en 18:00 uur.

Paas- en voorjaarsconcerten in Berlijn

Konzerthaus Berlin
In het prachtige Konzerthaus op Gendarmenmarkt, zijn een aantal prachtige concerten gepland met Pasen in Berlijn. Hieronder een klein overzicht van de geplande evenementen. Voor kaarten kun je het beste direct contact opnemen met het Konzerthaus via de link. Wees er wel snel bij, dit soort concerten verkopen vaak snel uit!

➤ Karfreitag/Goede Vrijdag: Ein Musikalischer Osterspaziergang – Het Berliner Virtuosen-Ensemble speelt werken van Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johannes Brahms en Johann Strauß (zoon). Tijden: Vanaf 19:30. Prijs: gratis.
➤ Zwarte Zaterdag: Konzert zum Karsamstag – Het konzerthausorchester en het Berlin Philarmonischer koor spelen en zingen op zwarte zaterdag variaties op ‘Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen“ van J. S. Bach door Franz Liszt en ‘Ein deutsches Requiem’ van Johannes Brahms. Tijden: Vanaf 20 uur. Tickets: vanaf 25 euro, hier verkrijgbaar.
Ostermontag/Paasmaandag: Orgelmuziek tijdens de paasmatinee, door Martin Schmeding, die stukken en bewerkingen van Brahms, William Albright, Camille Saint-Saëns en Olivier Messiaen speelt. Tijden: Vanaf 11 uur. Tickets: 14 euro, hier verkrijgbaar.
➤ Ostermontag/Paasmaandag: Osterkonzert des Landesjugendorchesters Berlin, het Berlijns Jeugdorkest. Er wordt werk van Béla Bartók, Edouard Lalo en Robert Schumann gespeeld. Tijden: vanaf 20 uur. Tickets: vanaf 11 euro, hier verkrijgbaar.

(Orgel)Concert in de Berliner Dom 
Orgelconcert op Goede Vrijdag – Vrijdag 31 maart 2018 om 17:00 uur. – Een bijzondere belevenis is een orgelconcert in de Dom. Het orgel van de Berliner Dom behoort tot een van de grootste orgels van Europa en het diepe geluid is erg indrukwekkend. Op Goede Vrijdag is er een prachtig orgelconcert met werken van Johann Sebastian Bach. Tickets kosten 10 euro en worden aan de concertkassa van de Dom verkocht.
Concert op Paaszondag –  Zondag 1 april 2018 om 20 uur. – Het indrukwekkende en klassieke Händel’s Messias wordt live opgevoerd in de Berliner Dom. Een prachtig concert waar ook nog een aantal kaarten voor beschikbaar zijn! Ze kosten tussen de 5 en 25 euro en zijn te koop bij de concertkassa van de Dom, per telefoon (+40 (0)30 202 69 136) of via ticketonline.com.

Voorjaarsconcerten in de Grote Orangerie van Schloss Charlottenburg
Het Berlijnse residentie-orkest speelt elk jaar in het kader van Pasen een reeks prachtige voorjaarsconcerten op een bijzondere locatie, namelijk in de Orangerie van Schloss Charlottenburg. Speciaal in kleding uit de 18e eeuw, wordt er een mooi concert gegeven om de paasdagen te vieren. Onder andere werken van Bach, Vivaldi en Corelli staan op de planning. Bovendien kun je meteen een prachtige voorjaarswandeling door de tuinen van Schloss Charlottenburg maken.

➤ De Osterkonzerte ‘Frühlungserwachen’ vinden plaats op 30 en 31 maart 2018, telkens ’s avonds om 20.00 uur. Tickets vanaf 34 euro. Voor meer informatie en tickets kun je op de website van het Berlijnse residentieorkest kijken.

Paasfeestjes in Berlijn

Als keurig Paasontbijten en een klassiek paasconcert niet zo aan jou besteed is, dan kun je ook ergens anders terecht. Want er zijn genoeg rave’s en andere leuke feestjes rondom Pasen in Berlijn.
 • Osterfeuer mit Angrillen im Yaam – Feestje met barbecue aan het strand? Klinkt superzomers en dat is het ook! Bij Yaam hebben ze er zin in en kun je op paaszondag lekker komen chillen. Om twee uur openen de deuren en gaat de grill aan. ’s Avonds ontsteken ze een klein paasvuur. Eten, lekkere muziek en een vuurtje, terwijl je de zon ziet zakken in de Spree. Prrrima!
  Yaam Culture Centre – An der Schillingbrücke 3, Friedrichshain. Zondag 1 april 2018 van 14 tot 20 uur. • Entree gratis.
 • Tannz im Franz – Osterspecial – Lekker dansen en feesten in Frannz bij de Kulturbrauerei. De mainfloor is geopend er is geen betere manier om je lange paasweekend te vieren.
  Frannz in de Kulturbrauerei, Schönhauser Allee 36, Prenzlauer Berg. Zondag 1 april 2018, vanaf 22 uur. • Entree 4 euro.

Andere tips:

Liever gewoon dwalen door de stad met Pasen in Berlijn?

 • Maak een wandeling van het Mauerpark in Prenzlauer Berg, tot aan Wollankstrasse over de voormalige Todesstreifen, langs de voorjaarsbloesem van de Sakurabomen. Dat is elk jaar echt een bijzonder schouwspel en echt een must!
 • Neem een kijkje op Tempelhofer Feld en geniet hier van het zonnetje! Met name de zonsondergang is hier prachtig. Je kunt hier ook fietsen, skaten of segway’s rijden. Je kunt ook een rondleiding door het luchthavengebouw boeken.
 • Ga op Urbextour met Go2Know! Ik bezocht al eens de Alte Fleischfabrik, op hun website kun je een boeking doen voor andere tours.
 • Neem een kijkje op mijn pagina met handige en leuke Berlijn tips!

Vrolijk Pasen en veel plezier!
Liefs, Emma

 

4 Comments

 • Herma schreef:

  Hallo Emma, wat fijn dat je weer aan het bloggen bent, slecht voor mijn heimwee dat wel. Goed je waarschuwingen voor de paasrust in de Duitse winkels, dat zijn we in NL helemaal niet meer gewend.
  Is de zaterdag voor Pasen geen stille zaterdag of Karsamstag ? Blijf er steeds op hangen.
  Succes met je blog en veel plezier met de lente in Berlijn !

  • Emma schreef:

   Hoi Herma, dankjewel, wat lief om te horen! Het was even oppakken weer :-) Zaterdag is het geen stille zaterdag al kan het wel zijn dat sommige winkels gesloten zijn omdat ze het hele weekend vrij nemen. Ik kan dus niets beloven vrees ik! Fijne paasdagen alvast!

 • Dick schreef:

  Hallo Emma,

  Wat een leuk origineel artikel en ook een nieuw woord geleerd …. sneupen!

  Groeten

  Dick

Laat een reactie achter