Insidertips vanuit Berlijn

Wat te doen met Pasen in Berlijn? – 2017

,
2
Home » Wat te doen met Pasen in Berlijn? – 2017

Veel Nederlanders grijpen het lange Paasweekend aan voor een trip naar Berlijn. Super leuk natuurlijk, maar in tegenstelling tot in Nederland, zijn de Duitsers een stukje religieuzer als het gaat om Christelijke feestdagen. Daarom zijn de winkels op Goede Vrijdag, Paaszondag en Paasmaandag gesloten en op Zwarte Zaterdag slechts beperkt open. Geen wereldramp maar wel even aanpassen dus! Toch is er genoeg te doen met Pasen in Berlijn, zoals vele leuke markten en andere leuke evenementen. Je hoeft je dus zeker niet te vervelen! De allerleukste Paastips voor Pasen in Berlijn 2017 heb ik voor je op een rij gezet!

Het paasweekend staat weer voor de deur en dat betekent dat het altijd erg gezellig druk is met toeristen in Berlijn. Helaas voor veel toeristen is het tijdens Pasen in Berlijn altijd een beetje behelpen, want de winkels zijn op Goede Vrijdag (Karfreitag op z’n Duits), Paaszondag en Paasmaandag gesloten. Op (Zwarte) Zaterdag zijn de winkels over het algemeen wel volgens normale openingstijden geopend (10.00 tot ongeveer 20.00 uur of later) maar ook hier zijn er regelmatig beperkingen. Even een paar basics op een rij:

Pasen in Berlijn 2017:
Pasen vindt dit jaar plaats op zondag 16 april 2017. Dat betekent dat het gehele Paasweekend van vrijdag 14 tot en met maandag 17 april 2017 is.

Horeca en winkels:
De meeste horeca is tijdens Pasen in Berlijn gewoon geopend. Toch kan het zijn dat kleinere restaurantjes en koffietentjes wel dicht zijn en dat je dus bij je favoriet voor een dichte deur staat. Als je verstandig bent, bel je een paar eettentjes die je op het oog hebt op, of ze met Pasen geopend zijn of niet.
➤ Voor restaurant-inspiratie kun je even kijken op deze pagina, waar mijn favoriete eettentjes op een rij staan.

Berlijners vinden het zelf niet zo heel erg, dichte winkels tijdens de Paasdagen. Ze zijn er aan gewend en trekken er veel liever op uit met de kinderen naar een leuke markt of festival, of bezoeken familie voor een traditioneel paasontbijt. Daarom zeg ik: doe zoals de Berlijners doen, en bezoek een aantal leuke markten en andere events, die speciaal voor de paasdagen worden georganiseerd.

Ontbijten en brunchen met Pasen in Berlijn

Wil je buiten de deur ontbijten op Paaszondag? Dat kan zeker! Veel cafe’s hebben een speciale paasbrunch. Zorg wel dat je van te voren even belt en een reservering maakt, om teleurstellingen te voorkomen.

Super Oster Brunch –  Zondag 16 april 2017 –  In de supertoffe venue Super Concept Space, bovenop shopping mall Bikini Berlin, is op paaszondag een grote brunch! Voor 21,50 per persoon kun je uitgebreid brunchen van een groot buffet, met heerlijk uitzicht over de dierentuin en Tiergarten. Je krijgt er een feestelijk drankje bij, de overige drankjes zijn op eigen kosten. Voor de kleintjes is er een kleine verrassing van de paashaas.
Super concept space – Zondag 16 april 2017, vanaf 10.00 uur. Budapester Strasse 50, Charlottenburg. Meer info: event.

Osterbrunch in Hofbräu München – Zondag 16 april 2017 – Zin in een klassieke Beierse paasbrunch? In de grote Hofbräu vlakbij Alexanderplatz kun je op paaszondag uitgebreid brunchen (warm en koud buffet). Dit is voor de hele familie geschikt, voor de kinderen is er een uitgebreide speelhoek en zijn er activiteiten. Uiteraard komt ook de paashaas langs, voor de allerkleinste kinderen. Vooraf even reserveren via de website.
Hofbräu München – Zondag 16 april 2017, vanaf 10.00 tot 13.00 uur. Karl-Liebknecht-Straße 30, Mitte.

Vegan Osterbrunch bij Pêle Mêle Zondag 16 april 2017 en maandag 17 april 2017 – Naast allerlei verse en huisgemaakte smeersels, kun je rekenen op allerlei salades, verse groenten, warme soepen en roertofu. Daarnaast is er genoeg zoetigheid om de brunch af te sluiten. Bij Pêle Mêle ontbijt je niet alleen vegan, er zijn ook veel glutenvrije en sojavrije opties. En eten van de brunch is natuurlijk onbeperkt, tot je helemaal vol zit en een lange paaswandeling moet gaan maken.
Als je zeker wil zijn van een plekje, kun je telefonisch reserveren voor een van de twee dagen, op twee tijdslots; tussen 10 en 12.30 of 12.30 en 15.00 uur. Telefoon: 0049 30 36467523. Kosten: 13.50 per persoon.
Pêle Mêle – Zondag 16 en maandag 17 april 2017, vanaf 10 uur tot 15 uur • Innstrasse 26, Neukölln

Breakfast market – Oster Edition in Markthalle Neun – Zondag 16 april 2017 – Elke derde zondag van de maand is er een leuke breakfast market in Markthalle Neun en met Pasen is het natuurlijk geen uitzondering. Geniet van allerlei handgemaakte ontbijtjes, met Eggs benedict, vietnamese porridge, smoothies en misschien zelfs een slokje bloody mary. Ook kun je heerlijke broodjes en andere fijne gerechten krijgen, zoals van Aunt Benny of Salumeria del Sud. Ben je eerder in voor warme gerechten? Dan kun je je verheugen op Big Stuff Smoked BBQ, Humble Pie, Mogg, Tatas en nog vele anderen! Ben je meer een zoetekauw? Dan staan Brammibal’s, Aldemir Eis, Apfel on Tour en Paletas voor je op de markt.
Breakfast Market Oster Edition, Markthalle Neun – Eisenbahnstrasse 42/43, Kreuzberg. Vanaf 10.00 uur. Entree 3 euro. 

Osterfrühstück @ Stone Brewing BerlinZondag 16 april 2017 – Is bier jouw passie? Dan kun je ook uitgebreid paasontbijten bij Stone Brewing World Bistro & Gardens, een grote brouwerij in Berlijn. Op het menu staan biologische lekkernijen en er staan 50 craft bieren op de tap. Bovendien zijn er ook leuke activiteiten voor kinderen, zodat iedereen het naar z’n zin heeft. Reserveren kan via email of telefoon: +49 (0) 30 21 23 43 0
Stone Brewing Berlin – Zondag 16 april 2017, vanaf 10 uur tot 14 uur • Im Marienpark 23, 12107 Berlin, Germany

➤ Andere tips voor ontbijten in Berlijn

ontbijten-in-berlijn-1

Paasmarkten in Berlijn:

 • Paasmarkt met Biergarten op Alexanderplatz – Natuurlijk is er weer een Bergmann-markt op Alexanderplatz, zoals ook met kerstmis en Oktoberfest. In de lente bouwen ze het Ostereier-partyhaus weer op, is er een kleine kinderboerderij en staan er tientallen kraampjes waar handgemaakte spulletjes worden verkocht. En het zou Bergmann niet zijn, als je op deze markt geen lekkere worst of bier kunt krijgen.
  Geopend: 14 april tot en met 1 mei 2017, dagelijks van 11 tot 21 uur. Entree: gratis. Adres: Alexanderplatz, OV: S/U Alexanderplatz
 • Paasmarkt met biergarten op de BreitscheidplatzOstermarkt in der City West – Op de Breitscheidplatz aan de Kurfürstendamm is eenzelfde markt zoals op Alexanderplatz. Deze duurt echter wat korter en is precies voor de paasweek.
  Geopend: 15 april tot en met 23 april 2017, dagelijks van 11 tot 21 uur (vrijdag, zaterdag en paaszondag tot 22 uur). Entree: gratisAdres: Breitscheidplatz, OV: S+U Zoologischer Garten
 • nowkoelln-flowmarktNowkoelln Flowmarkt – Een vrolijke en gezellige, ietwat multi-culti vlooienmarkt. En waar anders dan op het snijvlak tussen Neukölln en Kreuzberg? Aan de prachtige Maybachufer is op Paaszondag weer een fijne vlooienmarkt te vinden, die je eigenlijk niet over mag slaan. Alle tweedehands winkeltjes uit de Reuterkiez en de hippe winkeltjes en foodtentjes uit de Graefekiez zijn hier te vinden!
  Zondag 16 april 2017, 10.00 tot 17.30 uur. Maybachufer 39-50, Neukölln • Toegang gratis. U8 Schönleinstrasse.
 • Street Food Markt auf Achse – Kulturbrauerei – Elke zondag een traditie in de leuke Kulturbrauerei, de street food markt ‘Auf Achse’. Talloze foodstandjes komen naar de binnenplaats van de Kulturbrauerei en vormen samen een gezellige markt waar je allerlei lekkere etenswaren kunt proeven. Lees meer: Auf Achse, Street food markt in de Kulturbrauerei
  Zondag 16 april 2017, 11.00 tot 17.00 uur. Kulturbrauerei, Knaackstrasse 1, Prenzlauer Berg • Toegang gratis. U2 Eberswalder strasse

 • Ostern: WHITE PONY – Sonntagsmarkt an der Greifswalder – Op een oud rangeerterrein bij Greifswalderstrasse in Prenzlauer Berg vindt dit jaar de eerste markt van het seizoen plaats. Hier koop je van allerlei dingen, van design, kunst en mode, tot tweedehands kleding, beauty en accessoires en nog veel meer leuke producten. Natuurlijk is er ook wat te happen in een hip pop-up restaurant van J.Kinski en is er een grote Brunch. Live DJ’s kleden de paaszondag verder aan, zodat het alleen maar een fijne dag kan worden!
  Zondag 16 april 2017, 11.00 tot 19.00 uur, Greifswalder strasse 80, Prenzlauer Berg • Toegang gratis. S-bahn Greifswalder strasse.

Typisch Pasen in Berlijn:

Britzer Baumblüte 2017 – Jaarlijks is het begin van de lente weer echt een feest in Berlijn. De Britzer Baumblüte is hét lentefeest en wordt gevierd op moment dat de bomen in bloei staan. Het park is bijzonder mooi om te zien als het vol bloesem en andere voorjaarspracht staat. In het paasweekend staat de paashaas voor de kleinere kinderen klaar om eieren uit te delen en op de foto te gaan, op zaterdag is er een vuurwerkshow.
Adres: Gutspark Britz, Parchimer/Fulhamer Allee, Britz. 
OV: U7 Parchimer Allee
Data: 29 Maart tot en met 17 April 2017.
Tijden: Dagelijks van 14 tot 22 uur, op zondag, goede vrijdag en de Paasdagen vanaf 12 uur.
Entree: gratis

Paarderennen op Paaszondag – Op de traprennbahn in Hoppegarten wordt traditiegetrouw met Pasen paarderennen georganiseerd. Op paaszondag wordt de prijs van Dahlwitz verreden. Een waar spektakel en groot familiefeest.
Adres: Goetheallee 1, Hoppegarten
OV: S5 Hoppegarten (Mark) (let op, zone C!)
Data: Zondag 16 april 2017 
Tijden: Start is om 14 uur
Entree: Tickets zijn er vanaf 10 euro en verkrijgbaar via de webste: hoppegarten.com

Paasvuren door heel Berlijn – Waar Pasen is, is een paasvuur. Een van de leukste plekken om dit bij te wonen, is aan de Weissensee, bij het strandbad. Hier komen traditiegetrouw veel Berlijners met hun kinderen naartoe maar ook met z’n twee is het leuk om hier wat rond te wandelen, te genieten van een bratwurst en een biertje. Want ook al is het Pasen, een samenkomst bij een paasvuur staat altijd voor gezelligheid.
Adres: Berliner Allee 155, Weissensee.
OV: Vanaf Alexanderplatz, tram M4 (halte Falkenberger strasse/Berliner allee).
Data: Zaterdag 26 t/m Maandag 28 Maart.
Tijden: Vuur vanaf 18 uur, strandbad is gratis geopend vanaf 14 uur.
Entree: Gratis
➤ Er zijn ook Paasvuren in de mooie Britzer garten en in Frohnau.

Opening van het rondvaartseizoen.
De rondvaartboten varen vanaf Maart weer over de Spree en andere wateren in Berlijn.
➤  Meer over een bootrondvaart in Berlijn kun je hier lezen.
rondvaart over de spree in Berlijn

Woon de paasdiensten bij in de Berliner Dom

Wil je het paasweekend op een bijzondere manier beginnen? Dan kun je ook naar een mis in de Berliner Dom in Mitte gaan. In deze gigantische ronde kerk is elke dienst, of je nu gelovig bent of niet, een bijzondere beleving. Iedereen is vrij om de mis bij te wonen, wel dien je entree te betalen voor de Dom. Je kunt dan ook aansluitend de koepel en bijzondere grafkelder bezoeken.
Goede vrijdag 14 april 2017: Diensten om 10:00, 15:00 en 20:30 uur.
Zwarte zaterdag 15 April 2017: Nachtmis om 22:00 uur.
Paaszondag: Diensten om 10:00 en 18:00 uur.
Paasmaandag: 10:00 en 18:00 uur.Orgelconcert op Goede Vrijdag –  Vrijdag 14 april 2017, om 18:00 uur. – Een bijzondere belevenis is een orgelconcert in de Dom. Het orgel van de Berliner Dom behoort tot een van de grootste orgels van Europa en het geluid is erg indrukwekkend. Op Goede Vrijdag is er een concert met werken van Bach, Vierne, Widor en Dupré, door organist Andreas Sieling. Tickets kosten 10 euro en kunnen aan de concertkassa van de Dom gekocht worden.

Paas- en voorjaarsconcerten in Berlijn

Konzerthaus Berlin
In het prachtige Konzerthaus op Gendarmenmarkt, zijn een aantal prachtige concerten gepland met Pasen in Berlijn. Hieronder een klein overzicht van de geplande evenementen. Voor kaarten kun je het beste direct contact opnemen met het Konzerthaus via de link. Wees er wel snel bij, dit soort concerten verkopen vaak snel uit!

➤ Karfreitag/Goede Vrijdag: Het Konzerthausorchester speelt de Grande Messe des Morts (Requiem) van Hector Berlioz. Tickets vanaf 16 euro. Hier verkrijgbaar.
➤ Zwarte Zaterdag: ‘Ein musikalischer Osterspaziergang’ met werken van Schubert. Tickets: uitverkocht. Meer info hier.
Ostermontag/Paasmaandag: Orgelmuziek tijdens de paasmatinee, door Jürgen Essl, die stukken en bewerkingen van Messiaen, J.S. Bach en Mendelssohn Bartholdy speelt.  Tickets: 14 euro, hier verkrijgbaar.
➤ Ostermontag/Paasmaandag: Osterkonzert des Landes, door het Berlijns Jeugdorkest. Er wordt werk van Haydn gespeeld. Kaarten vanaf 9 euro, hier verkrijgbaar.


Voorjaarsconcerten in de Grote Orangerie van Schloss Charlottenburg
Het Berlijnse residentie-orkest speelt in het kader van Pasen een reeks prachtige voorjaarsconcerten op een bijzondere locatie, namelijk in de Orangerie van Schloss Charlottenburg, het oude paleis. Speciaal in kleding uit de 18e eeuw, wordt er een mooi concert georganiseerd om de paasdagen te vieren. Onder andere werk van Bach, Vivaldi en Pergolesis staan op de planning. Bovendien kun je meteen een prachtige voorjaarswandeling door de tuinen van Schloss Charlottenburg maken.

➤ De Osterkonzerte ‘Frühlungserwachen’ vinden plaats op 15 en 17 april 2017, telkens ’s avonds om 20.00 uur. Tickets vanaf 29 euro. Voor meer informatie en tickets kun je op de website van het Berlijnse residentieorkest kijken.

Paasfeestjes in Berlijn

Als keurig Paasontbijten en een klassiek paasconcert niet zo aan jou besteed is, dan kun je ook ergens anders terecht. Want er zijn genoeg rave’s en andere leuke feestjes rondom Pasen in Berlijn.
 • Open Air to Go in Friedrichshain – 15 April 2017  vanaf 20.00 uur, verzamelen op Boxhagener Platz – Meer info hier.
 • Osterfeuer mit Angrillen im Yaam – Feestje met barbecue aan het strand? Klinkt superzomers en dat is het ook! Bij Yaam hebben ze er zin in en kun je op paaszondag lekker komen chillen. Om twee uur openen de deuren en gaat de grill aan. ’s Avonds ontsteken ze een klein paasvuur. Eten, lekkere muziek en een vuurtje, terwijl je de zon ziet zakken in de Spree. Prrrima!
  Yaam Culture Centre – An der Schillingbrücke 3, Friedrichshain. Zondag 16 april van 14 tot 20 uur. • Entree gratis.
 • Tannz im Franz – Osterspecial – Lekker dansen en feesten in Frannz bij de Kulturbrauerei. De mainfloor is geopend er is geen betere manier om je lange paasweekend te vieren.
  Frannz in de Kulturbrauerei, Schönhauser Allee 36, Prenzlauer Berg. Zondag 16 april 2017, vanaf 22 uur. • Entree gratis tot middennacht met het wachtwoord: Meister Lampe.

Andere tips:

Liever gewoon dwalen door Berlijn?

 • Maak een wandeling van het Mauerpark in Prenzlauer Berg, tot aan Wollankstrasse over de voormalige Todesstreifen, langs de voorjaarsbloesem van de Sakurabomen. Dat is elk jaar echt een bijzonder schouwspel en echt een must!
 • Neem een kijkje op Tempelhofer Feld en geniet hier van het zonnetje! Met name de zonsondergang is hier prachtig. Je kunt hier ook fietsen of segway’s rijden. Je kunt ook een rondleiding door het luchthavengebouw boeken.
 • Ga op Urbextour met Go2Know! Ik bezocht al eens de Alte Fleischfabrik, op hun website kun je een boeking doen voor andere tours.
 • Neem een kijkje op mijn pagina met handige en leuke Berlijn tips!

Vrolijk Pasen!
Liefs, Emma

Pasen in Berlijn-1

2 Comments

 • Herma schreef:

  Hallo Emma, wat fijn dat je weer aan het bloggen bent, slecht voor mijn heimwee dat wel. Goed je waarschuwingen voor de paasrust in de Duitse winkels, dat zijn we in NL helemaal niet meer gewend.
  Is de zaterdag voor Pasen geen stille zaterdag of Karsamstag ? Blijf er steeds op hangen.
  Succes met je blog en veel plezier met de lente in Berlijn !

  • Emma schreef:

   Hoi Herma, dankjewel, wat lief om te horen! Het was even oppakken weer :-) Zaterdag is het geen stille zaterdag al kan het wel zijn dat sommige winkels gesloten zijn omdat ze het hele weekend vrij nemen. Ik kan dus niets beloven vrees ik! Fijne paasdagen alvast!

Laat een reactie achter