Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

Pasen in Berlijn – Tips voor Pasen 2019

,
5
Home » Pasen in Berlijn – Tips voor Pasen 2019

Veel Nederlanders grijpen het lange Paasweekend aan voor een trip naar Berlijn. Natuurlijk een prima idee, maar het is wel handig om te weten wat je dan allemaal met Pasen kunt doen in Berlijn. Zeker omdat de Duitsers een tikkie religieuzer zijn dan Nederlanders. De winkels zijn op Goede Vrijdag, Paaszondag en Paasmaandag gesloten en op Stille Zaterdag slechts beperkt open. Geen wereldramp dus, want je kunt nog steeds een fantastisch weekend in Berlijn hebben. Als je maar weet waar je moet zijn! In dit artikel lees je welke allerleukste evenementen, markten en brunchplekjes met Pasen in Berlijn geopend zijn!

Let op, dit zijn de tips voor 2019. Het artikel wordt vanwege de coronapandemie en de lockdown voor 2021 niet bijgewerkt. Volgend jaar beter!

Wel kun je hieronder al wat handige tips en informatie lezen over Pasen in Berlijn en wanneer de winkels wel of niet geopend zijn.

Pasen in Berlijn 2019 – Basics op een rij:

Pasen vindt dit jaar plaats op zondag 12 april 2020. Dat betekent dat dit jaar het gehele Paasweekend van vrijdag 10 april tot en met maandag 13 april 2020 is.

Openingstijden winkels tijdens Pasen in Berlijn:
Alle winkels zijn gesloten op Goede Vrijdag 10 april (Karfreitag), Paaszondag 12 april (Osternsonntag) en Paasmaandag 13 april (Osternmontag). Op zaterdag, Karsamstag, zijn de winkels over het algemeen wel geopend tot 18:00 of 20:00 uur, al maken veel boetiekjes en kleinere winkeltjes er een lang weekend van.
➤ Wil je graag weten waar in Berlijn je een beetje leuk kunt winkelen? Check dan deze handige pagina met tips: winkelen in Berlijn.

Openingstijden horeca tijdens Pasen in Berlijn:
De meeste horeca is tijdens Pasen in Berlijn gewoon geopend. Toch kan het zijn dat kleinere restaurantjes en koffietentjes wel dicht zijn en dat je dus bij je favoriet voor een dichte deur staat. Als je verstandig bent, bel je een paar eettentjes die je op het oog hebt op, of ze met Pasen geopend zijn of niet. Ook kun je via social media je vraag aan de desbetreffende tentjes stellen.
➤ Voor restaurant-inspiratie kun je even kijken op deze pagina, waar mijn favoriete eettentjes op een rij staan.

Berlijners vinden het zelf niet zo heel erg, gesloten winkels tijdens de Paasdagen. Ze zijn er aan gewend en trekken er veel liever op uit met de kinderen naar een leuke markt of festival, of bezoeken familie voor een traditioneel paasontbijt. Daarom zeg ik: doe zoals de Berlijners doen en bezoek een aantal leuke markten en andere events, die speciaal voor de paasdagen worden georganiseerd!

Ontbijten en brunchen met Pasen in Berlijn:

Wil je buiten de deur ontbijten op Paaszondag? Dat kan zeker! Veel café’s hebben een speciale paasbrunch. Zorg wel dat je van te voren even belt en een reservering maakt, om teleurstellingen te voorkomen!

Oster Breakfast Market @ Markthalle Neun – Speciaal met Pasen vindt er weer een nieuwe editie van de Breakfast market plaats. Met allerlei lekkere en handgemaakte lekkernijen, kun je jezelf hier uitstekend verwennen met een goed ontbijt. Bij de talloze standjes haal je precies wat je zelf lekker vindt en ga je aan een van de tafels zitten om je ontbijtje te verschalken. Denk aan eggs Benedict, pancakes, verschillende soorten porridge en natuurlijk talloze zoete lekkernijen. Drink daar een espresso van versgeroosterde koffiebonen en een gezond sapje of een rijke smoothie. Wil je uitpakken? Dan kun je je paaszondag ook beginnen met een bloody mary! Wees wel op tijd, want de Markthalle is snel vol.!
Markthalle Neun – Zondag 21 april 2019 – Vanaf 10:00 tot ver in de middag – Eisenbahnstrasse 43, Kreuzberg. Entree: 3 euro.

Paasbrunch bij NestZondag 21 en maandag 22 april 2019 – Een uitgebreide brunch wordt ook dit jaar weer aangeboden bij het gezellige café Nest! Direct aan het Görlitzer Park in Kreuzberg kun je met Pasen genieten van een veelzijdige brunch met Duitse paasspecialiteiten, verschillende zalmgerechten, een traditionele “Festtagsbraten’ en natuurlijk huisgemaakte eierlikeur.
Nest – Zondag 21 en maandag 22 april 2019, vanaf 10:00 uur. Görlitzer Str. 52, Kreuzberg – OV: U1 Görlitzer Bahnhof • 16 euro per persoon – Reserveren kan online: via dit formulier

Paasbrunch bij Spindler – Een van de leukste paasbrunches krijg je bij het fijne restaurant Spindler, aan de sfeervolle Paul Linke Ufer. Vanaf vrijdag 19 april tot en met Paasmaandag 22 april zijn ze elke ochtend geopend voor brunchliefhebbers! Op de kaart talloze lekkere gerechten, en een paar leuke specials voor pasen natuurlijk!
Spindler – Vanaf Goede Vrijdag 19 april tot en met Paasmaandag 22 april 2019, van 10:00 tot 16:00 uur – Paul-Lincke-Ufer 42/43, Kreuzberg. Tel: +49 (0)30 695 988 80

Brunch bij Happy Baristas – Wil je graag in Friedrichshain brunchen? Overweeg dan om een bezoekje te brengen aan de fijne koffie & breakfast plek Happy Baristas, bij Ostkreuz! Vanaf Goede Vrijdag tot en met Paasmaandag kun je hier elke ochtend brunchen, van 10:00 tot 15:00 uur. Een prima idee!
Happy Baristas – Vanaf Vrijdag 19 april tot en met Maandag 22 april 2019, van 10:00 tot 15:00 uur – Neue Bahnhofstraße 32, Friedrichshain

ontbijtbuffet-pele-mele-berlijnVegan Osterbrunch bij Pêle Mêle Zondag 21 april 2019 en maandag 22 april 2019 – Naast allerlei verse en huisgemaakte smeersels, kun je rekenen op allerlei salades, verse groenten, warme soepen en roertofu. Daarnaast is er genoeg zoetigheid om de brunch af te sluiten. Bij Pêle Mêle ontbijt je niet alleen vegan, er zijn ook veel glutenvrije en sojavrije opties. En eten van de brunch is natuurlijk onbeperkt, tot je helemaal vol zit en een lange paaswandeling moet gaan maken. Als je zeker wil zijn van een plekje, kun je telefonisch reserveren voor een van de twee dagen, op twee tijdslots; tussen 10 en 12.30 of 12.30 en 15.00 uur.
Pêle Mêle – Zondag 21 en maandag 22 april 2019, vanaf 10 uur tot 15 uur • Innstrasse 26, Neukölln. Telefoon: 0049 30 36467523.

Osterbrunch in Hofbräu MünchenZondag 21 en maandag 22 april 2019 – Zin in een klassieke Beierse paasbrunch? In de grote Hofbräu vlakbij Alexanderplatz kun je op paaszondag en paasmaandag uitgebreid brunchen met warm en koud buffet! Dit is voor de hele familie geschikt, voor de kinderen is er een uitgebreide speelhoek en zijn er activiteiten. Uiteraard komt ook de paashaas langs, voor de allerkleinste kinderen. Vooraf even reserveren.
Hofbräu München – Zondag 21 en maandag 22 april 2019, vanaf 10.00 tot 15.00 uur. Karl-Liebknecht-Straße 30, Mitte. Tel: +49 (0)30 679665520

➤ Andere tips voor ontbijten in Berlijn

Paasmarkten in Berlijn:

Paasmarkt met Biergarten op Alexanderplatz – Natuurlijk is er weer een Bergmann-markt op Alexanderplatz, zoals ook met Kerstmis en Oktoberfest. In de lente bouwen ze het Ostereier-partyhaus weer op, is er een kleine kinderboerderij en staan er tientallen kraampjes waar handgemaakte spulletjes worden verkocht. En het zou Bergmann niet zijn, als je op deze markt geen lekkere worst of een fris biertje kunt krijgen.
Geopend: 19 april tot en met 5 mei 2019, dagelijks van 11 tot 21 uur. Entree: gratis. Adres: Alexanderplatz, OV: S/U Alexanderplatz

Paasmarkt met biergarten op de BreitscheidplatzOstermarkt in der City West – Op de Breitscheidplatz aan de Kurfürstendamm is eenzelfde markt zoals op Alexanderplatz. Deze duurt echter wat korter en is precies voor de paasweek.
Geopend: 12 april tot en met 28 april 2019, dagelijks van 11 tot 21 uur (vrijdag, zaterdag en paaszondag tot 22 uur). Entree: gratisAdres: Breitscheidplatz, OV: S+U Zoologischer Garten

Oster-Ritterfest & Historischer Markt – Zitadelle Spandau – Ook dit jaar staat er weer een groot feest voor jong en oud klaar in de Zitadele in de Spandau! Voor de volwassenen is er een prachtige kunsthandwerkmark, voor de jongere gasten het traditionele ridderfeest. De paasmarkt biedt meer dan 120 kunstenaars, die allerlei vormen handwerk van hout, glas, steen, stof of ceramiek aanbieden. In het hof van de oude vesting is het ridderfeest, waar toernooien en gevechten worden gehouden. Ook zijn hier narren, acrobaten, vuurspuwers en fakirs te bewonderen! Voor de jongste kinderen is er boogschieten en worden er sprookjes verteld.
Geopend: Zaterdag 11 april tot en met maandag 13 april 2020 – Adres: Zitadelle Spandau – Am Juliusturm 64, Spandau, Berlijn. OV: U7 Zitadelle of U7 Altstadt. Entree: volwassenen 12 euro, kinderen vanaf 6 jaar, 6 euro. Meer info hier!

Paaszondag op het lentefeest in de Britzer Garten – Britzer Baumblüte
Ook dit jaar wordt er weer een groot paasfeest georganiseerd in de Britzer Garten. De paashaas staat voor de kleinere kinderen klaar om eieren uit te delen en op de foto te gaan, op zaterdag is er een vuurwerkshow. Ook is er een schatzoektocht en kunnen er ritjes in de stoomtrein worden gemaakt. Er zijn meer dan 40 standhouders aanwezig en er is zelfs een kleine kermis met botsauto’s, een breakdance, bungeetouwen en meer. Voor de volwassenen is er een gezellige Biergarten en live-muziek. Op stille zaterdag (20 april) is er een vuurwerkshow!
Adres: Gutspark Britz, Parchimer/Fulhamer Allee, Britz. OV: U7 Parchimer Allee – Data: Vanaf 5 tot en met 22 april 2019 – Tijden: Normaliter vanaf 14:00 uur, op zondagen, goede vrijdag en de paasdagen vanaf 12:00 uur. Entree: gratis

Leuke vlooien- en street food markten met Pasen in Berlijn:

Hier volgen meer data en info in de komende dagen.

Nowkoelln Flohmarkt – Tweedehands artikelen en leuke hebbedingetjes van handwerkers en kunstenaars – Zondag 21 april 2019 van 10:00 tot 16:00 uur. Adres: Maybachüfer, Neukölln

Street Food Markt auf AchseKulturbrauerei – Elke zondag een traditie in de leuke Kulturbrauerei, de street food markt ‘Auf Achse’. Talloze foodstandjes komen naar de binnenplaats van de Kulturbrauerei en vormen samen een gezellige markt waar je allerlei lekkere etenswaren kunt proeven. Lees meer: Auf Achse, Street food markt in de Kulturbrauerei
Zondag 21 april 2019, 12.00 tot 17.00 uur. Kulturbrauerei, Knaackstrasse 1, Prenzlauer Berg • Toegang gratis. U2 Eberswalder strasse

Pasen in Berlijn – Paasvuren:

Waar Pasen is, is in Duitsland een paasvuur. Een van de leukste plekken om dit bij te wonen, is tussen de locals in Berlijn! Een prachtige locatie is bij de Weissensee, bij het strandbad. Hier komen traditiegetrouw veel Berlijners met hun kinderen naartoe maar ook met z’n tweetjes is het leuk om hier wat rond te wandelen, te genieten van een Bratwurst en een biertje. Want ook al is het Pasen, een samenkomst bij een paasvuur staat altijd voor gezelligheid! Ook op talloze andere locaties in Berlijn zijn paasvuren, daarom hier de locaties even op een rij:

Zaterdag 20 april 2019

Paasvuur Britzer Garten – Een van de leukste en spectaculairste paasvuren, ook voor kinderen. Er is muziek en gezelligheid en ook aan entertainment voor kinderen gedacht. Sangerhauser Weg 1, Britz – OV: U6, halte Alt-Mariendorf daarna Bus 179 naar Sangerhauser Weg. Vuur vanaf 18 uur, tot 21 uur. Entree: 2 euro.

• Paasvuur in de Späth’schen Baumschulen -Een mooie klassieke locatie, waar veel Berlijners komen – Späthstraße 80, 12437 Berlin – OV: Vanaf S Baumschulenweg neem je bus 265 naar S Schöneweide. Uitstappen bij Baumschulenstrasse/Königsheideweg. Van 16:00 tot 21:00 uur, entree gratis.

• Osterfeuer in Spandau (Gatow) 2019 – Gelände Buchwaldzeile/Straße 265 in Gatow. OV: vanaf Ubahnhof Rathaus Spandau neem je bus 134 naar Kladow Hottengrund. Uitstappen bij halte Pfirsichweg – Vanaf 15:00 geopend, eieren zoeken vanaf 16:00 uur, het vuur wordt om 17:30 uur ontstoken. Entree gratis.

Paasvuur Frohnau – Het paasvuur dat door de vrijwillige brandweer zelf georganiseerd wordt – Zeltinger platz, Frohnau – OV: S Frohnau – Vuur vanaf 16 tot 22 uur. Entree gratis.

Zondag 21 april 2019

Strandbad WeissenseeBerliner Allee 155, Weissensee – Tram M4, Halte Falkenberger Strasse/Berliner Allee. Vuur vanaf 18 uur, strandbad geopend vanaf 16 uur. Entree gratis.

Pasen in Berlijn – Opening van het rondvaartseizoen!

De rondvaartboten varen vanaf eind maart weer over de Spree en andere wateren in Berlijn. Hoera! Daarmee gaat de lente officieel weer van start. De verschillende Berlijnse rederijen hebben de boten uit de winterstalling gehaald en vervoeren weer duizenden toeristen over de Spree, het Landwehrkanal en verder. Wil je Pasen in Berlijn met een rondvaart combineren? Boek dan een paasbrunch op een rondvaartboot!
➤  Meer over een bootrondvaart in Berlijn kun je hier lezen.
rondvaart over de spree in Berlijn

Pasen in Berlijn • Woon de paasmis bij in de Berliner Dom:

Wil je het paasweekend op een bijzondere en passende manier beginnen? Dan kun je ook naar een mis in de Berliner Dom in Mitte gaan! In deze gigantische mooie ronde kerk is elke dienst, of je nu gelovig bent of niet, een bijzondere belevenis. Iedereen is vrij om de mis bij te wonen. Wees wel echt ruim op tijd, met Pasen willen heel veel mensen naar de kerk!
Goede vrijdag 19 april 2019: Diensten om 10:00, 15:00, 18:00 en 20:30 uur.
Stille zaterdag 20 april 2019: Nachtmis om 22:00 uur.
Paaszondag 21 april 2019: Diensten om 10:00 en 18:00 uur. ’s Avonds is er een Bach paas-oratorium met koor.
Paasmaandag 22 april 2019: Diensten om 10:00 en 18:00 uur.

Paas- en voorjaarsconcerten in Berlijn:

Konzerthaus Berlin
In het prachtige Konzerthaus op Gendarmenmarkt, zijn een aantal prachtige concerten gepland met Pasen in Berlijn. Hieronder een klein overzicht van de geplande evenementen. Voor kaarten kun je het beste direct contact opnemen met het Konzerthaus via de link. Wees er wel snel bij, dit soort concerten verkopen vaak snel uit!

➤ Karfreitag/Goede Vrijdag: Konzert zum Karfreitag – Het Konzerthausorchester Berlin speelt samen met de Berliner Singakademie werken van Mozart, Mahler en Schumann. Tijden: Vanaf 20:00. Prijs: Vanaf 25 euro, hier verkrijgbaar.
Karsamstag: Konzert zum Karsamstag – Concert van de Berliner Singakademie, met onder andere muziek van J.S. Bach, geleid door Achim Zimmerman. Tijden: Vanaf 20:00 uur. Tickets: vanaf 14 euro, hier verkrijgbaar.
Ostermontag/Paasmaandag: Orgelmuziek tijdens de paasmatinee, door Wolfgang Seifen, een bekend improvisator. Hij speelt improvisaties met als thema de dood en wederopstanding. Tijden: Vanaf 11 uur. Tickets: 14 euro, hier verkrijgbaar.
➤ Ostermontag/Paasmaandag: Osterkonzert des Landesjugendorchesters Berlin, het Berlijns Jeugdorkest. Er wordt werk van Beethoven, Bruch en Sibelius gespeeld. Tijden: vanaf 20 uur. Tickets: vanaf 12 euro, hier verkrijgbaar.

Voorjaarsconcerten in de Grote Orangerie van Schloss Charlottenburg
Het Berlijnse residentie-orkest speelt elk jaar in het kader van Pasen een reeks prachtige voorjaarsconcerten. Ook dit jaar is er weer een bijzondere locatie gekozen, namelijk in de Orangerie van Schloss Charlottenburg. Speciaal in kleding uit de 18e eeuw, wordt er een mooi concert gegeven om de paasdagen te vieren. Onder andere werken van Bach, Vivaldi en Corelli staan op de planning. Ook kun je meteen een prachtige voorjaarswandeling door de tuinen van Schloss Charlottenburg maken.

➤ De Osterkonzerte ‘Frühlungserwachen’ vinden plaats op 11 april 2020, en worden gecombineerd met een diner. Het begint om 17:30, het concert in de concertzaal begint om 19:30 uur. Tickets vanaf 34 euro. Voor meer informatie en tickets kun je op de website van het Berlijnse residentieorkest kijken.

Andere Berlijn-tips:

Liever gewoon dwalen door de stad met Pasen in Berlijn?

 • Ga mee met mijn rondleidingen in Berlijn! Rond Pasen heb ik wandelingen georganiseerd op Stille Zaterdag en Paasmaandag. Meer informatie op mijn rondleidingenpagina!
 • Maak een wandeling van het Mauerpark in Prenzlauer Berg, tot aan S-bahn Wollankstrasse over de voormalige Todesstreifen, langs de voorjaarsbloesem van de Sakurabomen. Dat is elk jaar echt een bijzonder schouwspel en echt een must!
 • Neem een kijkje op Tempelhofer Feld en geniet hier van het zonnetje! Met name de zonsondergang is hier prachtig. Je kunt hier ook fietsen, skaten of segway’s rijden. Je kunt ook een rondleiding door het luchthavengebouw boeken.
 • Neem een kijkje op mijn pagina met handige en leuke Berlijn tips!

Vrolijk Pasen en veel plezier!
Liefs, Emma

5 Comments

 • Herma schreef:

  Hallo Emma, wat fijn dat je weer aan het bloggen bent, slecht voor mijn heimwee dat wel. Goed je waarschuwingen voor de paasrust in de Duitse winkels, dat zijn we in NL helemaal niet meer gewend.
  Is de zaterdag voor Pasen geen stille zaterdag of Karsamstag ? Blijf er steeds op hangen.
  Succes met je blog en veel plezier met de lente in Berlijn !

  • Emma schreef:

   Hoi Herma, dankjewel, wat lief om te horen! Het was even oppakken weer :-) Zaterdag is het geen stille zaterdag al kan het wel zijn dat sommige winkels gesloten zijn omdat ze het hele weekend vrij nemen. Ik kan dus niets beloven vrees ik! Fijne paasdagen alvast!

 • Dick schreef:

  Hallo Emma,

  Wat een leuk origineel artikel en ook een nieuw woord geleerd …. sneupen!

  Groeten

  Dick

 • Boukje schreef:

  Beste Emma, mooie site, al veel tips genoteerd voor aankomend Paasweekend. De zaterdag tussen Goede Vrijdag en Paaszondag heet Stille Zaterdag. Veel succes verder met je site, kan niet wachten om voor het eerst naar Berlijn te gaan.

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl