Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Over Emma

,
0
Home » over emma

Ik ben Emma Wijninga, van oorsprong journalist, tegenwoordig werkzaam als online marketeer in Berlijn.

Ik ben opgegroeid in Friesland maar heb ook in o.a. Zwolle en Rotterdam gewoond. Na de Havo in Venray heb ik journalistiek gestudeerd, waarna ik als zelfstandig tekstschrijver en (later) communicatieadviseur aan de slag ging. In mijn vrije tijd maak ik lange wandelingen met de hond en mijn lief, of werk ik in de tuin waar altijd wel wat te doen is. Tuinieren is mijn grootste passie sinds we buiten Berlijn wonen en ik kan uren bezig zijn met zaaien, stekken, onkruid wieden, uitplanten of gewoon zitten in de tuin. Als ik niet aan het tuinieren of schrijven ben, ben ik bezig met fotografie.

Als ik dan toch wat vrije tijd in Berlijn doorbreng, maak ik graag lange (foto)wandelingen, winkel wat, of probeer met een vriendin nieuwe koffietentjes of restaurants uit. Soms bezoek ik nog eens een vlooien- en foodmarkt in de stad. Als ik de kans krijg bezoek ik graag concerten van de wat stevigere rockbands.

Waarom kwam je naar Berlijn?

Mijn eerste tripje naar Berlijn maakte ik in april 2007 en was een volledig onvoorbereid bliksembezoek. Ik was onder de indruk van de stad, de glinsterende Fernsehturm, de relaxte sfeer en de enorme hoeveelheid geschiedenis die ik op elke straathoek kon vinden. Maar de stad begreep ik nauwelijks, Duits sprak ik niet en na twee dagen was ik alweer onderweg naar huis. Ik had de Brandenburger Tor en de Ku’damm gezien, was op de Reichstag geweest en dat was het wel zo’n beetje.

Toch bleef de stad in m’n hoofd hangen. In alle geschiedenisverhalen die ik voor mijn studie las, kwam het woord ‘Berlijn’ keer op keer weer naar boven. Zo vaak, dat ik er meer en meer over bleef lezen. Het was daarom helemaal niet zo raar dat ik een jaar later, Berlijn nog vers in het achterhoofd, ‘De koude oorlog in Berlijn‘ als onderwerp voor mijn specialisatievakken (‘geschiedenis van de actualiteit’ en ‘creatief schrijven’) koos. Ik richtte me specifiek op de Berlijnse muur en (werkzaamheden van) de Stasi.

Om meer research te doen – beste excuus ooit! – maakte ik een nieuwe trip naar Berlijn in januari 2008. Dit keer bleef ik bijna een week! Het was er steenkoud en donker maar wat genoot ik! Ik verbleef in een supergaaf hostel vlakbij de Berghain in Friedrichshain, was onder de indruk van de grauwheid van de stad en wandelde ergens een kraakpand in om er een biertje te drinken. Wat een andere beleving en wat een stad!

Dat was het moment dat ik definitief verliefd werd op Berlijn. Na terugkomst schreef ik een klein boekje over de kopstukken van de Stasi en werkte ik aan de eerste paar hoofdstukken van een jeugdroman. Ook plande ik direct een nieuwe trip naar Berlijn, waarna er nog vele volgden.

Waarom houd je zo van Berlijn?

Berlijn is sinds mijn eerste bezoek enorm veranderd, bijna onherkenbaar als je de stad vergelijkt met toen. Ik leerde destijds een grauwe, zelfs ietwat arme en lang genegeerde stad kennen, waar je iets maakte met wat je had. Het toerisme was toen nog helemaal niet zo gigantisch als het nu is en zo hip was het eigenlijk ook niet, eerder oubollig-Duits gecombineerd met een punkykrakersfeel.

Maar na nog een paar bezoeken aan de stad, zag ik pas hoe de stad was opgebloeid tot een vrije en gelukkige stad, waar ’t leven relaxt is en iedereen zichzelf kan én mag zijn. Dat stond zo haaks op mijn leven in Nederland, dat het me enorm raakte.

Vanaf dat moment plande ik zoveel mogelijk trips, vooral met goedkope treinreizen en goedkoop slapen op een grote zaal in een hostel. Overdag slenterde ik de hele stad door en maakte talloze foto’s. Ik stond versteld van het goedkope eten, de leuke markten en de toffe en originele winkeltjes.

In de afgelopen jaren is veel van die oude krakersfeel verdwenen. Veel mensen vinden dat erg en proberen die verandering tegen te houden. Natuurlijk, stijgende huren en toenemende overlast in de straten is voor niemand leuk. Maar het is een verandering die Berlijn nu eenmaal door móet maken en die fascinerend is om te zien. Ik hou er niet minder om van de stad. Het is hier groen, wijds, je kunt overal lekker eten en op terrasjes zitten, er zijn mooie meren, prachtige bossen, geweldige musea, monumenten en tentoonstellingen en er is altijd wel iets te doen. What’s not to love!
➤ Meer lezen: Zeven Berlijnse dingen die me gelukkig maken.

Emigratie naar Berlijn

De liefde voor Berlijn werd met elk bezoek alleen maar groter en groter. Zo groot, dat ik er over na begon te denken om er daadwerkelijk te gaan wonen. Spullen mee, katten mee en een baan zoeken bij een internationaal bedrijf, het zou toch niet zo moeilijk zijn? Met het idee speelde ik al sinds 2009, maar het duurde nog tot 1 juli 2013, voor ik daadwerkelijk met mijn partner Kees en onze twee katten naar Berlijn ben verhuisd.

De eerste jaren waren voor ons beide niet makkelijk, Duitsland is een eigengereid land en je kunt maar beter goed voorbereid zijn! Toch hebben we geen moment spijt van onze verhuizing gehad, Duitsland is ons thuis. Sinds 2021 wonen we in een klein dorpje net ten oosten van Berlijn, in de deelstaat Brandenburg.

➤ Wil je meer weten over mijn blog? Bekijk dan deze pagina.
➤ Wil je graag een samenwerking aangaan? Leuk! Dan kun je hier terecht.

Ik hoop dat je zo wat meer over mij te weten bent gekomen en waarom ik zo van Berlijn houd. Ook hoop ik dat je mijn blog met veel plezier leest en nog vaak terug komt. Ik werk er hard aan om nieuwe hotspots, mooie musea en leuke locaties voor je te ontdekken en daarover vanuit mijn eigen persoonlijke ervaring te schrijven.

Wil je me ook naast mijn blog volgen? Dat kan via Instagram (stories)!

Veel liefs,
Emma.