Insidertips vanuit Berlijn

oud-en-nieuw-brandenburger-tor
Home » Oud en nieuw in Berlijn – tips en informatie

Oud en nieuw in Berlijn – tips en informatie

Oud en nieuw vieren in Berlijn is een garantie voor een goed feest. Er zijn duizenden georganiseerde feesten, clubavonden en andere silvester-feestjes, waar je een onvergetelijke avond hebt. Natuurlijk kun je gratis terecht op de gigantische Festmeile voor Brandenburger Tor, maar ook worden er op verschillende plaatsen grote vuurwerkshows georganiseerd, die geschikt zijn voor de hele familie. Hieronder een kleine greep van de feestjes en events, die met oud en nieuw in Berlijn georganiseerd worden:

Let op: De data van de oud en nieuw feesten zijn nog niet actueel voor 2019!

Oud en nieuw bij de Brandenburger Tor

Een jaarlijkse traditie in Berlijn is natuurlijk het grote Oud en Nieuw feest (met groot vuurwerk!) voor de Brandenburger Tor. Er is vanaf 12 uur ’s middags een uitgebreid programma, met vele verschillende artiesten. Vanaf ongeveer 19.00 uur begint dan het voorprogramma met live-bands en dj’s. Om 21.45 begint het officiële programma, dat ook live op televisie wordt uitgezonden. Om middennacht gaat er een gigantisch vuurwerk de lucht in, jaarlijks een prachtig spektakel. Daarna gaat het feest verder met DJ’s en artiesten. De deelnemende artiesten zijn nog niet bekend, maar voorgaande jaren waren dat onder andere David Hasselhoff, Tokio Hotel, de Pet Shop Boys, zelfs de Hermes House Band en nog talloze andere artiesten. Op de Meile zijn genoeg eettentjes en barretjes, waar je een drankje kunt krijgen. Zelf meegenomen eten en drinken is helaas verboden, net als glazen flessen. Hierop wordt streng gecontroleerd bij de ingang. Let er wel op dat je er vroeg genoeg bij bent. Als de meile vol is wordt het terrein afgesloten en komt niemand er meer op.
31 December, vanaf 19.00 uur. Entree: gratis. Ingangen zijn vanaf de Grosse Stern bij de Siegesäule (S Bellevue), Hauptbahnhof en Potsdamer Platz (S/U).

oud-en-nieuw-berlijn-brandenburger-tor

Tips voor oud en nieuw in Berlijn met kinderen:

Met Silvester zijn veel winkels, musea en andere leuke dingen de hele dag (of vanaf de middag) gesloten. Dat maakt het niet altijd even makkelijk om iets leuks te doen, zonder van hot naar her te sjezen door de stad. Gelukkig zijn er ook op de 31e een paar leuke events voor kinderen georganiseerd, die de moeite waard zijn.

◆ Als je met kleine kinderen oud en nieuw viert, die niet allemaal tot middennacht wakker kunnen blijven, is het misschien leuk om het vuurwerk bij het Europa Center aan de Kurfürstendamm bij te wonen. Om 18.00 uur, 20.00 uur, 22.00 uur en 24.00 uur wordt er een prachtig vuurwerk gecreëerd, waarmee het nieuwe jaar wordt ingeluid. Dit is toegankelijk voor iedereen, jong en oud – 31 December, vanaf 18.00 uur. Entree: gratis. Breitscheidplatz, Charlottenburg. S/U Zoologischer Garten of U1 Kurfürstendamm.

◆ DDR Museum – Dit leuke en speelse museum is elke dag geopend, dus ook met oud en nieuw. Kinderen van alle leeftijden kunnen zich hier vermaken, trabant rijden, de lades van een Oost-Duitse keuken open trekken en alle producten, kleding en andere dingen uit die tijd bekijken, voelen en zelfs aantrekken. Super leuk! Het is handig om van te voren online kaartjes te kopen, zodat je niet in de rij hoeft te staan. Lees mijn blog over het DDR Museum – ddr-museum.de

 Winterwelt am Potsdamer Platz: Deze leuke kerstmarkt biedt ook een aantal attracties die leuk zijn voor kinderen, zoals een grote rodelbaan waar je met een rubberband vanaf kunt roetsjen, en een ijsbaan. Ook zijn er spelletjes-kraampjes, springkussens maar ook kraampjes met lekkere hapjes en warme drankjes. Kunnen papa en mama rustig even een gluhweintje drinken. – Nog tot 3 januari 2016, dagelijks 10 tot 22 uur op Potsdamer platz.

Legoland Discovery Centre – Slecht weer? Dan kun je ook gewoon met z’n allen naar het Legoland Discovery Centre, in plaats van buiten in de miezerregen rond blijven lopen. Hier is het aangenaam warm, kunnen kinderen uitgebreid spelen, met lego bouwen en zelfs een lego-film kijken. Uiteraard is alles in Winterthema. – legolanddiscoverycentre.de

◆ Veel kerstmarkten zijn op 31 december nog geopend, waaronder de markt op Gendarmenmarkt en Breitscheidplatz (Kudamm). Voor meer informatie verwijs ik je graag naar de pagina met alle kerstmarkten in Berlijn.

Grote oud en nieuw feesten in Berlijn:

Arena Berlin – Bij Arena zijn vaak grote en leuke feesten en met oud en nieuw is het geen uitzondering. Op drie verschillende verdiepingen wordt veel verschillende muziek gedraaid, van techno tot r&b en 80’s en 90’s tot disco classics. Er is een grote tent opgezet op het 1000 m2 grote terras aan de Spree, zodat je een prachtig uitzicht over de Spree, de Molecule Man en de Oberbaumbrücke hebt. Er is een groot vuurwerk en genoeg te eten en drinken.
Arena Berlin, Eichenstrasse 4, Treptow. 31 December, vanaf 22.00 uur.  Tickets vanaf 15 euro.

Kino International – Ook de prachtige DDR-bioscoop Kino International organiseert een gezellig silvesterfeest. Met 7 dj’s en artiesten en een prachtig uitzicht op de Fernsehturm kan een avond op deze mooie locatie niet meer stuk gaan. Verdeeld over vijf zalen, waaronder de beruchte Honecker Lounge, kun je genieten van allerlei muziekstijlen. Er zijn hapjes genoeg en als je een gold ticket aanschaft, kun je de hele avond onbeperkt drinken aan de bar.
Kino International, Karl Marx Allee 33, Mitte. 31 December, vanaf 22.00 uur. Tickets vanaf 12,50 euro.

silvester-berlin-kino-international-panorama

Het Postbahnhof –  Vier verdiepingen feest in het Postbahnhof, vlakbij de East Side Galery. In deze prachtige industriele locatie, kun je je onwijs goed vermaken met oud en nieuw. Er zijn talloze muzieksoorten, verschillende verdiepingen en er is een vip-gedeelte en een buiten-gedeelte, waar je frisse lucht kunt halen. Om 12 uur is een prachtig uitzicht op een groot vuurwerk aan de Spree!
Postbahnhof, Straße der Pariser Kommune 8, Friedrichshain. 31 December, vanaf 20.00 uur. Tickets vanaf 18 euro.

Spreegalerie – Zin in een ietwat chiquer feestje? Dan kun je goed terecht bij de Spreegalerie! Deze oude industriële doch chique locatie is helemaal klaar voor een prachtig oud en nieuw feest met uitzicht op de Fernsehturm, de Mühlensluis en een prachtig vuurwerk. Verdeeld over drie verdiepingen en een binnenhof in de buitenlucht, kun je genieten van heerlijke muziek, een prachtig aangeklede locatie en gemêleerd publiek. De drankjes zijn inclusief en voor een kleine meerprijs mag je van een groot buffet gebruikmaken.
Spreegalerie, Am Krögel 2, Mitte. 31 December, vanaf 21.00 uur. Tickets vanaf 59 euro.

silvester_spreegalerie_berlin00007

Oud en nieuw vanaf een rondvaartboot – Vanaf een rondvaartboot heb je natuurlijk altijd een prachtig zicht op Berlijn, maar met oud en nieuw is dit nog even een tikje specialer. Vaar met een feestelijke rondvaartboot en geniet mee met het grote vuurwerk bij Brandenburger Tor, terwijl je van je champagne nipt. In totaal ben je zes uur aan boord van het schip van Stern und Kreis en wordt je helemaal in de watten gelegd. Er is een warm en koud buffet en de drankjes zijn inclusief. Omdat op een schip een beperkt gezelschap mee kan, is het ook geen overvolle drukte en als je vuurwerk graag bekijkt maar liever niet er middenin staat, ben je aan boord lekker veilig. Het schip vertrekt vanaf de haven in Treptow (bij Treptower Park) en vaart langs alle mooie highlights zoals de Oberbaumbrücke, East Side Gallery, Nikolaiviertel, de Reichtstag en het Regieringsviertel tot aan Charlottenburg, daarna weer terug. Aanleg terug in Treptow is om 20.00.
Aanlegsteiger Hafen Treptow, Treptow. 31 December, vertrek om 20.00 uur. Tickets kosten 99 euro.

Exclusief feest in een Penthouse aan Gendarmenmarkt – Niet alleen op de Fernsehturm heb je een prachtig uitzicht, maar ook het uitzicht op de prachtige Gendarmenmarkt is de moeite waard. In een prachtig penthouse is een groot en exclusief feest georganiseerd, waarbij je een prachtig uitzicht hebt over de daken van Berlijn en zo om middennacht van het vuurwerk van de hele stad kunt meegenieten. Er worden party classics gedraaid, maar ook house en r&b, en er treden live acts op.
Penthouse, Taubenstrasse 30, Mitte. 31 December, vanaf 20.00 uur. Tickets vanaf 39.99 euro.

Kulturbrauerei – Zoals elk jaar, is ook de Kulturbrauerei weer een centraal punt in al het feestgedruis. Met 1 ticket kun je door het hele complex feestvieren en genieten van de 15 verdiepingen met 30 verschillende dj’s en bands. Er is een grote gezamenlijke countdown tot middennacht en de Kulturbrauerei organiseert haar eigen vuurwerk. Wil je graag naar de Kulturbrauerei maar een Vip ticket voor een exclusief gedeelte met dakterras en topuitzicht? Bekijk dan het event bij het Palais.
Kulturbrauerei, Knaackstrasse 97, Prenzlauer Berg. 31 December vanaf 20.00 uur. Tickets vanaf 29 euro.

*Klik op de ticketprijs voor meer informatie en de link naar online voorverkoop.

Oud en nieuw vieren in de Berlijnse clubs:

Wil je graag oud en nieuw in Berlijn in een befaamde uitgaanslocatie vieren? Dan zit je met onderstaande locaties gegarandeerd goed! Hier worden geen speciale oud en nieuw feesten georganiseerd met een open bar en buffetten, maar kun je wel heel erg lekker feesten en het nieuwe jaar in dansen. Sommige clubs hebben wel de mogelijkheid om van te voren kaarten te kopen, check daarvoor de website van de clubs.

Zit hier niet bij wat je leuk vindt? Je kunt natuurlijk ook gerust informeren bij je favoriete bar of club of zij iets speciaals organiseren met oud en nieuw.

oud-en-nieuw-in-berlijn-muziek

Alvast hele fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!