Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Oud en nieuw in Berlijn – tips en informatie

,
0
Home » Oud en nieuw in Berlijn – tips en informatie

Oud en nieuw vieren in Berlijn is een garantie voor een goed feest. Er zijn duizenden georganiseerde feesten, clubavonden en andere silvester-feestjes, waar je een onvergetelijke avond hebt. Natuurlijk kun je ook terecht op de gigantische Festmeile voor Brandenburger Tor, maar ook worden er op verschillende plaatsen grote vuurwerkshows georganiseerd, die geschikt zijn voor de hele familie. Hieronder een kleine greep van de feestjes en events, die met oud en nieuw in Berlijn georganiseerd worden:

Oud en nieuw in Berlijn – Brandenburger Tor – 2023/2024

Een jaarlijkse traditie in Berlijn is natuurlijk het grote Oud en Nieuw feest (met groot vuurwerk!) voor de Brandenburger Tor. Er is vanaf 16 uur ’s middags een uitgebreid programma, met vele verschillende artiesten. Vanaf ongeveer 19.00 uur begint dan het voorprogramma met meer dan 20 verschillende live-acts, bands en dj’s. Om 21.45 begint het officiële programma, dat ook live op televisie wordt uitgezonden.

Deelnemende acts bij Silvester brandenburger Tor – Oud en Nieuw in Berlijn 2023:

  • Ella Endlich
  • Tream
  • Roy Bianco & Die Abbrunzati Boys
  • Luca Hänni
  • Joja Wendt
  • The Analogues
  • Moss Kena
  • Fast Boy
  • Riverdance
  • Vize

Op de Meile, die tweeenhalf kilometer lang is, zijn genoeg food trucks, eettentjes en barretjes, waar je een drankje kunt krijgen. Voor de kids is er een reuzenrad. Om middernacht gaat er een gigantisch vuurwerk de lucht in, voor ’t eerst weer sinds oud en nieuw van 2019/2020. Dus time to celebrate at the gate!

Voorheen was het Oud en Nieuw feest bij de Brandenburger Tor gratis, maar vanaf dit jaar moet je een entreekaartje hebben. Het kost tien euro en is bedoeld om het aantal mensen wat terug te dringen en zo de veiligheid te kunnen garanderen. Er zijn controles aan de ingangen, de toegangskaartjes zijn persoonsgebonden. Je mag geen vuurwerk meenemen, scherpe en puntige voorwerpen zijn eveneens verboden. Grote rugzakken, tassen, glazen flessen, opname-apparatuur is ook niet toegestaan.

Let er wel op dat je er vroeg genoeg bij bent, in elk geval voor 19:00 op het terrein. Als de Festmeile vol is, wordt het terrein afgesloten en komt niemand er meer op.
31 December 2023, programma begint om 19.00 uur. Entree: €10, kaartjes kun je hier krijgen. Ingangen zijn vanaf de Grosse Stern bij de Siegesäule (S Bellevue), Hauptbahnhof (Yitzak Rabin strasse) en Potsdamer Platz (Ebertstrasse).

oud-en-nieuw-berlijn-brandenburger-tor

Tips voor oud en nieuw in Berlijn met kinderen:

Met Silvester zijn veel winkels, musea en andere leuke dingen de hele dag (of vanaf de middag) gesloten. Dat maakt het niet altijd even makkelijk om iets leuks te doen, zonder van hot naar her te sjezen door de stad. Gelukkig zijn er ook op de 31e een paar leuke events voor kinderen georganiseerd, die de moeite waard zijn.

◆ Als je met kleine kinderen oud en nieuw viert, die niet allemaal tot middernacht wakker kunnen blijven, is het misschien leuk om het vuurwerk bij het Europa Center aan de Kurfürstendamm bij te wonen. Om 18.00 uur, 20.00 uur, 22.00 uur en 24.00 uur wordt er een prachtig vuurwerk gecreëerd, waarmee het nieuwe jaar wordt ingeluid. Dit is toegankelijk voor iedereen, jong en oud – 31 December, vanaf 18.00 uur. Entree: gratis. Breitscheidplatz, Charlottenburg. S/U Zoologischer Garten of U1 Kurfürstendamm.

◆ DDR Museum – Dit leuke en speelse museum is elke dag geopend, dus ook met oud en nieuw. Kinderen van alle leeftijden kunnen zich hier vermaken, trabant rijden, de lades van een Oost-Duitse keuken open trekken en alle producten, kleding en andere dingen uit die tijd bekijken, voelen en zelfs aantrekken. Super leuk! Het is handig om van te voren online kaartjes te kopen, zodat je niet in de rij hoeft te staan. Lees mijn blog over het DDR Museum – ddr-museum.de

 Winterwelt am Potsdamer Platz: Deze leuke kerstmarkt biedt ook een aantal attracties die leuk zijn voor kinderen, zoals een grote rodelbaan waar je met een rubberband vanaf kunt roetsjen, en een ijsbaan. Ook zijn er spelletjes-kraampjes, springkussens maar ook kraampjes met lekkere hapjes en warme drankjes. Kunnen papa en mama rustig even een gluhweintje drinken. – Nog tot 3 januari 2024, dagelijks 10 tot 22 uur op Potsdamer platz.

Legoland Discovery Centre – Slecht weer? Dan kun je ook gewoon met z’n allen naar het Legoland Discovery Centre, in plaats van buiten in de miezerregen rond blijven lopen. Hier is het aangenaam warm, kunnen kinderen uitgebreid spelen, met lego bouwen en zelfs een lego-film kijken. Uiteraard is alles in Winterthema. – legolanddiscoverycentre.de

◆ Veel kerstmarkten zijn op 31 december nog geopend, waaronder de markt op Bebelplatz en de Breitscheidplatz (Kudamm). Voor meer informatie verwijs ik je graag naar de pagina met alle kerstmarkten in Berlijn.

Grote en kleinere oud en nieuw feesten in Berlijn:

Er zijn talloze feesten te vinden rondom Oud en Nieuw in Berlijn. Feesten die all-inclusive eten en drinken aanbieden, sommige feesten zelfs met hotel-overnachting, feesten met een geweldig uitzicht of een dakterras, feesten met eigen vuurwerkshow… Er zijn stijlvolle feesten in hotels, er zijn feesten waarbij iedereen helemaal uit z’n plaat gaat. Er is werkelijk vanalles! Ik kan ze hier allemaal voor je opschrijven, maar dat is vrij zinloos, want er zijn al geweldige websites voor die alles rondom Silvester indexeren. Neem eens een kijkje bij de volgende links:

Berliner Silvester: berliner-silvester.de
Gästeliste 030: gaesteliste030.de
Silvester Party Berlin: silvester-party-berlin.de

Wees er snel bij, want de meeste feesten verkopen al snel uit! Tickets zijn er vaak al vanaf 15 euro in de voorverkoop.

Een paar Oud & Nieuw tips nog van mij:

Oud en nieuw vanaf een rondvaartboot – Vanaf een rondvaartboot heb je natuurlijk altijd een prachtig zicht op Berlijn, maar met oud en nieuw is dit nog even een tikje specialer. Vaar met een feestelijke rondvaartboot en geniet mee met het grote vuurwerk bij Brandenburger Tor, terwijl je van je champagne nipt. In totaal ben je zes uur aan boord van het schip van Stern und Kreis en wordt je helemaal in de watten gelegd. Er is een warm en koud buffet en de drankjes zijn inclusief.

Omdat op een schip een beperkt gezelschap mee kan, is het ook geen overvolle drukte en als je vuurwerk graag bekijkt maar liever niet er middenin staat, ben je aan boord lekker veilig. Het schip vertrekt vanaf de haven in Treptow (bij Treptower Park) en vaart langs alle mooie highlights zoals de Oberbaumbrücke, East Side Gallery, Nikolaiviertel, de Reichtstag en het Regieringsviertel tot aan Charlottenburg, daarna weer terug. Aanleg terug in Treptow is om 02.00.
Aanlegsteiger Hafen Treptow, Treptow. 31 December, vertrek om 20.00 uur. Tickets kosten 140 euro, incl buffet.

Kulturbrauerei – Zoals elk jaar, is ook de Kulturbrauerei weer een centraal punt in al het feestgedruis. Met 1 ticket kun je door het hele complex feestvieren en genieten van de 15 verdiepingen met 30 verschillende dj’s en bands. Er is een grote gezamenlijke countdown tot middennacht en de Kulturbrauerei organiseert haar eigen vuurwerk. Wil je graag naar de Kulturbrauerei maar een Vip ticket voor een exclusief gedeelte met dakterras en topuitzicht? Bekijk dan het event bij het Palais.
Kulturbrauerei, Knaackstrasse 97, Prenzlauer Berg. 31 December vanaf 20.00 uur. Tickets vanaf 35 euro.

*Klik op de ticketprijs voor meer informatie en de link naar online voorverkoop. Geen garantie dat de tickets er nog zijn en voor de hier vermelde prijs.

Oud en nieuw vieren in de Berlijnse clubs:

Wil je graag oud en nieuw in Berlijn in een befaamde uitgaanslocatie vieren? Dan zit je met onderstaande locaties gegarandeerd goed! Hier worden geen speciale oud en nieuw feesten georganiseerd met een open bar en buffetten, maar kun je wel heel erg lekker feesten en het nieuwe jaar in dansen. Sommige clubs hebben wel de mogelijkheid om van te voren kaarten te kopen, check daarvoor de website van de clubs.

Zit hier niet iets bij wat je leuk vindt? Je kunt natuurlijk ook gerust informeren bij je favoriete bar of club of zij iets speciaals organiseren met oud en nieuw.

oud-en-nieuw-in-berlijn-muziek

Alvast hele fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!