Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Ode aan de Eberswalder strasse

,
2
Home » Ode aan de Eberswalder strasse

Als het licht oranje wordt en de schaduwen lang, dan vind ik het station Eberswalder Strasse in Prenzlauer Berg op haar mooist. Dit station heeft niet alleen een prachtige geschiedenis, maar is nog steeds vandaag de dag een belangrijk knooppunt in Berlijn. Niet alleen voor het verkeer, maar ook cultureel: voor het uitgaan, bezoeken van de leukste markten op zondag en de winkels in de omgeving. Eberswalder Strasse is al decennia een stralend middelpunt van Berlijn. Tijd voor een ietwat poëtische ode aan dit prachtige station en de straten eromheen, in foto’s.

Op welk tijdstip van de dag je ook op Eberswalder strasse komt, het is er altijd druk. Op deze kruising komen zes grote straten samen en heerst hier altijd een chaos van fietsers, trams, auto’s en af en toe een vrachtwagen. Vanaf de eerste keer dat ik op Eberswalder strasse kwam, heb ik altijd genoten van dit bijzondere plekje in Prenzlauer Berg. Vanaf hier kun je alle kanten op. Richting Wedding, Mitte, Prenzlauer berg, Weissensee en Pankow of Friedrichshain en Kreuzberg. Hier komt Berlijn samen en ik hou van de drukte en bedrijvigheid. Van de haastige fietsers op weg naar werk in de ochtend, van de mensen die op weg zijn naar huis, met een feirabendbiertje in de hand, tot de straatartiesten die hier hun tunes laten horen en de mensen in de rij voor een currywurst bij Könnopke’s Imbiss.

Eberswalder strasse Berlijn-15

Eberswalder strasse Berlijn-25
Hier komen de toeristen samen, die vertwijfeld in hun gids staan te kijken. Welke straat is nou welke precies? En hoe kom je vanaf het Ubahnstation aan de overkant? Het is soms even puzzelen. Er wandelt een pfandflaschensammler langs, die in de prullenbakken zoekt naar lege statiegeldflessen en ze later naar de supermarkt brengt. Hij is geen dakloze maar zijn pensioentje is mager en kan wel wat aanvulling gebruiken. Twee hippe jongens fietsen door rood met hun single speeds, terwijl de tram de Pappelallee in wil rijden. Het snerpen van de luide bel van de tram galmt over de kruising, maar de jongens zijn al weg, vrolijk tussen het voor de ampelmann wachtende publiek door gezoefd.

Eberswalder strasse Berlijn-8

Eberswalder strasse Berlijn-21

Eberswalder strasse Berlijn-16
Eberswalder Strasse is een prachtplek. Levend, bruisend, altijd gezellig, zelden tot nooit verlaten. Vanaf de verschillende koffie- en lunchtentjes om de kruising heen, kun je naar de drukte kijken. Hoe fietsers hun leven wagen door zich niet aan de regels te houden, of hoe automobilisten fietsers vaak over het hoofd zien. Bijna elke tien minuten raast er een luid toeterende ambulance over de kruising, op weg naar het nieuwe spoedgeval. De rest van het verkeer komt weer op gang en raast 30 seconden later weer door, alsof er nooit een onderbreking was.

Eberswalder strasse Berlijn-18

Eberswalder strasse Berlijn-24

Eberswalder strasse Berlijn-5
Het lijkt het station, de straat en de mensen niet te deren. Hier gaat het leven door, come rain, come shine. Hier haal je je club mate bij een van de drie Spâtis aan de kruising, neem je de Ubahn naar Pankow of Alexanderplatz en kun je met de partytram afzakken naar Friedrichshain aan de Spree. Hier ben je hooguit een paar minuten, voor je doorreist naar je bestemming. Altijd weer passeren jij,  ik en vele anderen Eberswalder Strasse, dat als een rots in de branding prachtig groen ligt te branden in de zon, of glinstert in de regen.

Eberswalder strasse Berlijn-9

Eberswalder strasse Berlijn-11

Nooit verdwaal ik hier, altijd voel ik me hier thuis. Een onderdeel van het Berlijn dat voor mij de stad zo prachtig, levendig en gezellig maakt. Waar de drukte van een miljoenenstad samenkomt, als een krioelende mierenhoop. De Eberswalder Strasse is het kloppend hart van Berlijn. Net niet exact in het midden van de stad, maar net ernaast. Het pulseert, leeft en verzorgt de perfecte doorstroming van de verkeersaders in de stad. Soms pulseert het sneller, soms in een rustig tempo. Maar nooit houdt het op, nooit is er even rust. De Eberswalder Strasse is er altijd en gaat altijd door. En net als met elk ander hart, luister en kijk ik vol bewondering naar die eeuwige beweging. En kan ik niet zonder.

Eberswalder strasse Berlijn-13Eberswalder strasse Berlijn-3

Bekijk ook deze timelapse van de prachtige Eberswalder Strasse op Youtube:

2 Comments

  • Loes schreef:

    Ooit vertelde ik iemand dat ik een lievelingskruispunt had in Berlijn, toen werd ik toch een beetje raar aangekeken haha! Maar wauw, wat heb je dit mooie plekje geweldig beschreven!!

    • Emma schreef:

      Hoi Loes, wat leuk om te horen! Ik vind het helemaal niet raar om een lievelingsstraat of kruispunt te hebben en als mensen het kruispunt bij Eberswalderstrasse zouden zien, denk ik dat ze het alleen maar met jou (en mij) eens kunnen zijn ;-) Groetjes, Emma.

Leave A Reply

Your email address will not be published.