Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

FAQ voor Nederlanders in Berlijn

Home » FAQ voor Nederlanders in Berlijn

Als je op deze pagina terecht bent gekomen, dan ben je ongetwijfeld een Nederlander in Berlijn met een dringende vraag, of kom je nog naar de stad en wil je goed beslagen ten ijs komen. Of je nu tijdelijk stage loopt, voor een paar jaar in Berlijn woont of je hier definitief wil vestigen: het is altijd handig om te weten hoe de dingen in Berlijn werken. Ik hoop je hier wat handige informatie te kunnen geven, die gebaseerd is op mijn eigen ervaringen als Nederlandse in Berlijn. En heb je vragen waarop je niet direct een antwoord kunt vinden? Laat dan zeker even een reactie achter, want aan het antwoord hebben andere mensen vast ook wel iets!

Praktisch:

Nostalgisch:

Praktische vragen:

Ik zoek een fiets! Waar kan ik die kopen?

Als je geen eigen fiets mee hebt kunnen nemen, en niet over het budget beschikt om bij de eerste de beste fietsenwinkels een mooie fiets te kopen, dan zijn er nog altijd een paar handige alternatieven.

  • Vlooienmarkten. Op de Berlijnse vlooienmarkten worden altijd wel fietsen verkocht. Bekend is de vlooienmarkt op Mauerpark, waar je ’s ochtends vroeg moet zijn om de meeste keus te hebben. Zorg wel dat je de fiets goed checkt voor je hem koopt, ze zijn vaak niet zonder gebreken!
  • Stationsveilingen. Op de Berlijnse stations blijven vaak talloze fietsen staan, die na een tijdje weg worden gehaald en dan op veilingen worden verkocht. Op diverse Berlijnse stations worden zulke Versteigerungen gehouden, bekende stations zijn stations Zoo en Lichtenberg.
  • Ebay Kleinanzeigen. Via de Duitse variant van Marktplaats worden ook talloze fietsen verkocht. Als je een fiets van iets betere kwaliteit dan het eerste de beste barrel zoekt, dan kun je hier ook terecht. Zorg wel dat je ook weer een proefrit maakt en garantie heb je natuurlijk niet. Overweeg trouwens ook eens om bij supermarkten bij de advertentiebriefjes te kijken!
  • Stadler. Is je budget ongeveer 200 euro en wil je voor dat geld graag op en nieuwe fiets rijden? Dan moet je naar Stadler! Hier kun je voor een klein bedrag al een goede, degelijke en gloednieuwe fiets kopen. – S Storkowerstrasse.
  • Facebook. Via de Nederlanders in Berlijn Facebookgroep, worden veel fietsen verkocht. Er is volgens mij geen enkele andere groep die zoveel handelt in fietsen. Heb je alles geprobeerd om een fiets te vinden, maar is het nog niet gelukt? Probeer het dan hier eens.
  • Tip! Heb je eenmaal een fiets en wil je die ook de komende tijd houden? Koop dan sowieso een heel goed slot en registreer je fiets bij de Polizei! Dat is gratis en binnen 5 minuten klaar. Meer informatie over locatie en data, hier.

berlijn in plaatjes3975

Ik wil graag mobiel bereikbaar zijn! Wat zijn de beste tips?

Of je nou wil kunnen bellen of slechts mb’s nodig hebt voor je smartphone: in alle gevallen is het belangrijk om te kijken of je kort of langere tijd in Berlijn blijft.

➤ Korter dan één jaar
Als je slechts voor een korte periode (minder dan 1 jaar) in Berlijn bent, dan kun je het beste voor een prepaid of contract loze verbinding gaan. Dan kun je wel het gewenste aantal belminuten of mb’s krijgen (tot op zekere hoogte), maar zit je niet voor een langere periode aan een contract vast, met alle kosten van dien.

  • Prepaid: Lebara mobil of Simyo
  • Contractloos: Simyo

➤ Langer dan één jaar
Als je langer dan één jaar in Berlijn bent, dan doe je er goed aan om te kijken naar abonnementen voor een jaar. Als je liever geen vastigheid aangaat, kun je natuurlijk bij de prepaid of contractloze opties kijken, maar er zijn ook veel goede abonementen beschikbaar, waardoor je ook wat uitgebreidere bundels kunt nemen.

Belangrijk is de ontvangst in Berlijn. Hiervoor zijn de beste aanbieders:

  • Telekom
  • O2
  • Vodafone
  • Goedkoper (en dus minder goed) is bijvoorbeeld Base.

‼ Hou er rekening mee dat er weinig mobiele aanbieders zijn die bereik garanderen buiten de bewoonde gebieden. Op de snelweg tussen Berlijn en Hannover is bijvoorbeeld weinig tot geen bereik, omdat de landelijke dekking van vrijwel geen enkele aanbieder perfect is.

Ik wil een bankrekening openen. Hoe werkt dat?

Of je nou voor een internetbankrekening gaat (zonder fysiek kantoor) of voor een vertrouwde bank waar je ook altijd terecht kunt met vragen: het is eigenlijk om het even. Bij alle banken kun je internetbankieren en de service is bij allemaal matig tot goed. Ze onderscheiden zich met een mobiele app, de wijze van betalen (mobile tan en/of chiptan) en natuurlijk de kosten voor het hebben van een bankrekening. Ik vind het gevaarlijk om van een bank te zeggen of deze goed is of niet, dat is zo persoonlijk! Maar als je een paar namen hebt van banken die goed bekend staan, ben je in ieder geval al een beetje op weg geholpen, toch?

Reguliere banken:

Online banken:

➤ Rekening openen: Een Konto (rekening) openen bij een bank in Duitsland is niet erg moeilijk en meestal zo voor elkaar. Je hebt een geldig identiteitsbewijs en een adres in Duitsland nodig, dat je met bewijs kunt overleggen (Meldebescheinigung, maar ook een brief die je per post hebt ontvangen of een huurcontract is voldoende). Je hoeft niet ingeschreven te zijn in Berlijn om je adres te kunnen opgeven bij de bank.
Geen Duits adres: Heb je geen (vast) Duits adres maar wil je toch een rekening openen? Kies dan voor een online bank, die zijn daar een stuk flexibeler in dan de reguliere banken.
Geld opnemen: Je kunt niet overal bij elke pinautomaat zomaar gratis geld opnemen. Als je bijvoorbeeld met een EC-karte (pinpas) van de Postbank gaat pinnen bij de Sparkasse of een EC automat, moet je een extra fee van 5 euro betalen! Da’s erg veel geld. Daarom is het handig om van te voren te bedenken bij welke bank je graag wil zitten, hoe het bij die bank werkt met geld opnemen en hoeveel cash je nodig hebt. Bedenk je goed: Berlijn leeft nog altijd veel op cash geld en je kunt nog steeds niet overal pinnen. Handig is het dan om een creditcard aan te vragen bij je rekening, daarmee kun je vaak gratis (of tegen een kleinere fee) geld opnemen bij pinautomaten.

► Hou er wel rekening mee dat een creditcard en bijhorend krediet van invloed zijn op je Schufascore (kredietwaardigheid).
Overigens kun je met je Nederlandse bankpas wel gratis geld opnemen in Duitsland, bij alle automaten.
► Duitse banken werken een stuk langzamer dan wat we in Nederland gewend zijn. Je saldo wordt altijd pas de volgende dag of na het weekend bijgewerkt. In het weekend worden ook geen overschrijvingen verwerkt, dus hou hier een beetje rekening mee als je gaat shoppen.
► Heeft jouw bank geen app? Om toch mobiel inzicht te hebben in je saldo, kun je de app Finanzblick gebruiken.

Hoe werkt dat nou met downloaden in Duitsland?

Heel kort door de bocht: het downloaden van films of muziek is verboden in Duitsland. Daaronder vallen torrents, nieuwsgroepen, maar ook illegale “streaming” diensten zoals PopcornTime. Ook diensten waarmee je muziek uit youtube filmpjes kunt rippen, zijn hartstikke illegaal en ook hiermee moet je goed oppassen. De boetes op het binnenhalen van een film of cd, kunnen oplopen tot 800 euro per film. Deze brieven worden verstuurd door advocaten, die de belangen van filmmaatschappijen of platenmaatschappijen behartigen. Omdat je bij de rechter geen schijn van kans maakt als je een boete krijgt voor downloaden, doen de meeste mensen er het beste aan om gewoon te betalen. Een lucratieve job dus!

Hoe kan ik dan wel films kijken of muziek luisteren?
Heel simpel: via Netflix, Apple tv, Spotify, Apple music, of andere legale streamingdiensten. Deze zijn allemaal volledig legaal, kosten vaak maximaal een tientje per maand en hebben een uitstekend aanbod in Duitsland. Je kunt gewoon films kijken in de originele versie.

Kun je nagaan: Als je één boete a €800 euro krijgt voor het downloaden van een film, dan had je voor datzelfde geld ook zesenhalf jaar lang onbeperkt kunnen Netflixen!

Geen slecht idee: films huren bij de videotheek. Ouderwets maar prima te doen in Berlijn! Ze hebben bijna alles wat je wil op dvd of Blu-ray, sowieso de nieuwste releases, en het huren kost meestal maar een euro voor een paar dagen of een hele week.

En hoe zit dat dan met VPN? Tja en dan zijn er oplossingen zoals VPN of andere IP-masking tools. Een VPN is een tooltje waarmee je je computer een ander IP-adres geeft, waardoor je vanuit het buitenland (bijvoorbeeld) wel live naar npo.nl of sport1 kunt kijken.

Is dit legaal? Nee. Is het illegaal? Ook niet uitgesproken. En dat maakt het heel erg tricky. Mijn advies: Als het niet écht broodnodig is, gebruik dan geen VPN en probeer je te redden met wat je wel legaal kunt gebruiken. Als jij een VPN gebruikt om iets te doen wat normaal niet mag, zoals gated content ontsleutelen, downloaden of illegaal streamen, loop je nog steeds het risico op een hoge boete. Hier is overigens nog geen jurisprudentie (de rechtbank heeft dus nog nooit uitspraak gedaan hierover) over, maar ik kan het je afraden om de zaak te veroorzaken die die jurisprudentie moet gaan geven.

Ik heb mezelf buitengesloten en zoek een betrouwbare slotenmaker. Help?

Geen grotere nachtmerrie dan jezelf buitensluiten met je huissleutels nog binnen. En als je Duits dan nog niet geweldig is, dan heb je écht een probleem. Belangrijk: leg – zodra je kunt – een reservehuissleutel op een veilige plaats, zoals op je werk, bij vrienden of bij een vriendelijke buurvrouw. Alles beter dan honderden euro’s te moeten betalen aan een slotenmaker, want helaas zijn niet alle slotenmakers even eerlijk. De prijzen zijn niet gereguleerd, waardoor ze allerlei bizarre toeslagen en prijzen kunnen rekenen. Hierdoor lopen rekeningen bizar snel op, zonder dat je er iets aan kunt doen. Zorg dus dat je van te voren GOED vraagt naar de prijs en door blijft duwen als je geen zeker antwoord krijgt. Laat je niet piepelen!

Twijfel je aan de sleutelmaker? Ga dan niet op zijn diensten in, maar regel snel een hotel of een hostel of andere plek om te overnachten via airbnb, booking of een andere slaapplaats en bekijk het de volgende dag, in alle rust nog eens. Je bent dan ALTIJD goedkoper uit. Overigens zijn slotenmakers overdag en doordeweeks altijd goedkoper dan ’s avonds of in het weekend, dus probeer liever tijdelijk onderdak te regelen als dat lukt.

Op basis van advies uit de Facebookgroep Nederlanders in Berlijn, hier het adres voor een betrouwbare sleutelmaker in de Rudi-Dutschke-Straße 24 in Berlijn-Mitte:
Klaus-Dieter Brand Schlüsseldienst – 24 uur per dag bereikbaar onder (030) 253 953 0.

Prijsindicatie:
Maandag tot en met vrijdag, voor 18:00 uur: tussen de 70 à 80 euro om een dichtgetrokken (dus niet dichtgedraaide) deur te openen,
’s Avonds en weekends: een toeslag van 100%, dus 140 a 160 euro.

Heb je de deur niet alleen dichtgetrokken maar ook op slot gedraaid? Dan moet het cilinder worden uitgeboord. Hiervoor rekenen sleuteldiensten andere prijzen (lees: meer). Het beste is om eerst altijd je Hausverwaltung (huismeester) te bellen, die werken vaak met een eigen sleuteldienst samen of hebben een andere mogelijkheid je deur te openen.

Heb je twijfels over de slotenmaker die je hebt gebeld? Check de Verbraucherzentrale of Google reviews van die specifieke slotenmaker!

Ik ben ziek of heb pijn en heb een arts nodig. Hoe werkt dat?

Levensbedreigende situaties
Als jij (of iemand) anders levensbedreigend in gevaar bent, dan moet je onmiddellijk 112 bellen.
Zorg er wel voor dat je zeker bent dat de getroffen persoon ademt/hartslag heeft, anders moet je éérst reanimeren voor je kunt bellen. Schreeuw ook om hulp, of spreek andere mensen aan en vraag ze om je te helpen. Samen sta je sterk(er).
112 Is een Europees noodnummer, dat áltijd te bereiken is, ook als een telefoon versleuteld is of geen prepaid tegoed meer heeft, kun je áltijd het noodnummer bellen. Dit is gratis.

Als je 112 belt, kom je (soms na een wachttijd!) in de centrale. Vertel altijd eerst:
Wat is er gebeurd? Wees feitelijk en benoem eventuele gevaarlijke situaties. (auto ongeluk, 2 auto’s, 1 vrachtwagen, brand)
Waar bevind je je exact? Wees zo nauwkeurig mogelijk. Als je binnen bent, vertel dan ook welke verdieping de ambulancebroeders moeten zijn en doe vast de deuren open.
‼ Dit bovenstaande is het allerbelangrijkste, in het geval dat de verbinding verbroken wordt, kan er in ieder geval een ambulance naar je toe gestuurd worden
Beschrijf verder:
Hoeveel gewonden zijn er? Benoem dit in aantal volwassenen/kinderen. Laat slachtoffers in geen geval alleen!
Wat voor soort verwondingen gaat het om? (brandwonden/breuken, etc)
▹ Blijf aan de lijn voor verder vragen en eventuele instructies!

LET OP: Gaat het (waarschijnlijk) om een vergiftiging? Bel dan de Giftnotruf te bellen: 030-19240.
Is er alleen politie nodig? Bel 110.

Niet levensbedreigende situaties:
Heb je wel erge pijn maar is het volgens jou niet levensbedreigend?
Dan kun je het beste direct naar een Allgemeinarzt (huisarts) in je buurt gaan. Via google kun je gemakkelijk naar een huisarts in je buurt zoeken, hier staan ook google reviews bij vermeld. Lees deze goed door!
Zorg dat je goed uit kunt vinden of de arts die je op het oog hebt 1) geopend is, 2) spreekuur heeft, 3) patienten voor alle Krankenkassen (verzekeringen) behandelt.

In principe kun je voor vrijwel alles bij een huisarts terecht. Behalve voor:

Gynaecologische klachten: Daarvoor moet je direct naar een Frauenarzt. Geen uitzondering.
Vastzittende spieren of pezen: Je kunt beter direct naar een Orthopäd of Fysiotherapeut.

Voor een Frauenarzt of Orthopäd heb je geen verwijzing van een arts nodig. Dat sluit niet uit dat een huisarts wel een verwijzing kán uitschrijven, maar dit is niet per definitie noodzakelijk.

Denk erom:
➤ Huisartsenpraktijken zijn gesloten in het weekend! Officieel moet je dan direct naar de Rettungsstelle (eerste hulp) in het ziekenhuis.
➤ Kijk toch altijd even of er misschien een huisartsenpost in je buurt is, voor je naar de eerste hulp gaat. Zo voorkom je lange wachttijden, de ehbo-post is (zeker in het weekend) erg druk. Telefoonnummer vanaf elk toestel in Berlijn: 31 00 31
➤ Handig: Zoek je een huisarts die ook een andere taal dan Duits spreekt? Dan kun je het beste deze handige website gebruiken: aerzte-berlin.de

Ik ben gestrand in Berlijn en heb geen verblijf, en kan nog niet terug naar Nederland. Wat nu?

Als je niemand kent die je onderdak kan verschaffen, geld kan lenen en een vlieg- of treinticket valt niet om te boeken, dan kun je als Nederlands ingezetene naar de Nederlandse Ambassade in Berlijn gaan. Zij kunnen je in ieder geval een noodpaspoort geven en eventueel in contact brengen met mensen die je kunnen helpen.

De Nederlandse Ambassade/Botschaft des Königreichs der Niederlande:

Adres: Klosterstrasse 50, Berlijn Mitte
OV: U2 Klosterstrasse
Tijden: Dagelijks geopend van 07.00 tot 17.30 uur.
Websitenederlandwereldwijd.nl

Overnachtingstips in noodgevallen:
Allereerst: Ga niet een nacht slapen in de Ringbahn van de S-bahn, de kans dat je dan wordt beroofd is levensgroot. Hetzelfde geldt voor slapen op straat, dit is niet veilig en hiermee help je jezelf alleen maar verder in de problemen. Probeer je uiterste best te doen om in ieder geval een slaapplaats te vinden. Hieronder een paar handige tips.

  • Bel een aantal hostels of er nog een plekje vrij is op een slaapzaal. Of laat iemand uit je omgeving online een hotelkamer of bed in een hostel boeken voor je en vooruit betalen. Voor goede hostels kun je hier kijken.
  • Kom je er écht niet uit? Laat dan een berichtje achter op de Facebook groep van de Nederlandse community in Berlijn. Er is altijd wel iemand die je wil helpen.
  • Als je echt bang bent dat je een nacht op straat moet overnachten, meld je dan bij de Stadtmission op Bahnhof Zoo.
  • Neem in het uiterste geval altijd contact op met de Nederlandse ambassade. Zie boven.

IMG_1356
Nostalgisch:
Als je langere tijd in Duitsland woont, ga je vanzelf dingen missen. Zoals een lekker koud Hollands biertje, of een kroket met mosterd. Anderen kunnen écht niet zonder pindakaas, hagelslag, drop of hun favoriete voetbalwedstrijd. Maar hoe ga je dat ooit vinden in een stad als Berlijn? Wees niet getreurd, daar zijn oplossingen voor! En die zijn dichterbij dan je denkt.

Waar kan ik typisch Nederlandse producten vinden, zoals pindakaas of hagelslag?

De holy-grail in Nederlandse producten is lunchroom ‘Double Dutch’, in het Nikolaiviertel. Hier wordt bijna alles verkocht waar je maar van kunt dromen! Van sandwich spread tot basterdsuiker, van Calvé pindakaas en hagelslag, tot allerlei dropjes en ander snoepgoed. Ook verkopen ze hier Nederlandse koekjes en kun je hier Nederlands lunchen, onder andere kroketten met brood staan op de lunchkaart!

  • Double Dutch – Am Nussbaum 8, Nikolaiviertel, Mitte.(GESLOTEN – helaas)
  • Pindakaas is bij vrijwel elke Asiashop te koop en prima te eten. Echt!
  • Snoepwinkel Zuckerberg verkoopt ook oud-Hollands snoepgoed, waaronder dubbelzoute drop.
  • Lakritzdealer – Een heuse dropwinkel in Kreuzberg!v
  • Lekker brood dat niet typisch Duits is, koop je bij Zeit für Brot

Asiamarkt Dong Xuan Center Berlijn -6

Ik heb zo’n enorme zin in een kroket of frikadel speciaal. Wat zijn de beste tips?

Eigenlijk zijn er maar twee plaatsen waar je terecht kunt als je een kroket of frikadel wil eten. Beide zijn in Friedrichshain:

  • Rembrandt Burger – Deze briljante burgertent is van een Nederlandse eigenaar en heeft daarom ook Nederlandse snacks zoals kroketten, frikadellen, bitterballen en kaassouffle’s op het menu staan. Ook hebben ze raspatat, joppiesaus en satesaus, voor een onvervalste patat oorlog. Uiteraard drink je daar een échte Grolsch beugel bij. Overigens is deze tent ook voor de burgers echt de moeite waard – Richard Sorge Strasse 21, Friedrichshain
  • Snackbar ‘De Molen’ – Ik zeg het maar direct: ik ben persoonlijk niet zo’n grote fan van De Molen. Maar ook hier kun je heel veel typisch Nederlandse snacks krijgen en er is iets meer variatie dan bij Rembrandt. Het is wel een échte snackbar, dus heel erg gezellig is het er niet (en hygiëne… tja.) – Boxhagener Strasse 76-78, Friedrichshain.

Berlijn-in-plaatjes-3001

Waar kan ik een Nederlands of Belgisch biertje krijgen?

  • Café HERMAN – Dit Belgische bierlokaal is vernoemd naar de wiskundeleraar van de eigenaar, Bart. Hij verkoopt hier meer dan 100 Belgische (speciaal)bieren, en is langzaam maar zeker een legende in Berlijn aan het worden. En is het laat aan het worden? Dan haal je wat snacks bij de buren en eet je die bij je Belgische biertje op. Zo blijft het gezellig! – Schönhauser Allee, Prenzlauer Berg.
  • Cafe Aufsturz – Bij dit legendarische biercafé, kun je heel veel verschillende biersoorten krijgen, waaronder Nederlandse en Belgische soorten. – Oranienburgerstrasse 64, Mitte

Geen trek om naar een café te gaan en drink je je nostalgische biertje liever thuis? Dan kun je het beste je speciaalbiertje scoren bij Getränkehandel Lehmann. Deze handel zit door heel Berlijn en heeft een aantal Nederlandse en Belgische bieren in het assortiment. Meer info op de website van Lehmann.

Mijn favoriete Eredevisieclub speelt vanavond! Kan ik die wedstrijden ergens kijken?

Door heel Berlijn zijn wedkantoren en sportsbars te vinden, waar je voetbal kunt kijken. Als je het van te voren gaat vragen, kunnen ze een wedstrijd vaak wel voor je aanzetten. Het helpt natuurlijk als je met een grote groep vrienden komt, die ook de bar weten te vinden.

Een aantal fijne adressen voor een onvervalst avondje voetbal:

WK’s en EK’s
Speelt Oranje? Dan kun je vrijwel altijd terecht voor voetbal bij Linda Carrell (zie boven). Verder worden deze wedstrijden vrijwel overal uitgezonden, en kun je kiezen uit talloze ‘public viewing’ locaties, zoals Metaxa Bay, Pirates, Pratergarten en nog veel meer.

Screen Shot 2016-02-07 at 16.41.20

Zijn er ook meetups voor de Nederlandse community in Berlijn?

Check vooral de groepen Berlin Dutch Drinks en Nederlanders in Berlijn op Facebook, via deze groepen worden heel af en toe meetups georganiseerd. Staat er niks bij? Waarom organiseer je er dan niet zelf eentje! Goed idee toch?

Screen Shot 2016-02-07 at 16.41.34

Meer informatie?
➤ Voor meer informatie over werken, stage lopen of studeren in Berlijn, kun je beter even kijken op de pagina over werken in Berlijn.
➤ Wil je meer weten over verhuizen of emigreren naar Berlijn? Of hoe je een woning moet zoeken? Check dan alle informatie over wonen in Berlijn.
Heb je nog vragen, tips of andere dingen waarvan je denkt dat Nederlanders in Berlijn dat moeten weten? Neem dan even contact met me op.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.