Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Het Naturkundemuseum – Griezelen bij T-rex Tristan

,
2
Home » Het Naturkundemuseum – Griezelen bij T-rex Tristan

Het Naturkundemuseum in Berlijn is een van de oudste en bekendste musea van Duitsland en bevat gigantische natuurhistorische collecties. Voor jong en oud is hier van alles te zien en te bekijken. Van spannende meteorieten, tot gorilla Bobby en ijsbeertje Knut, die na hun dood werden opgezet en in het museum tentoongesteld. Sinds december 2015 staat er een gigantisch skelet van een tyrannosaurusrex, ook wel Tristan genoemd. Ik kon geen perfectere aanleiding bedenken om dit bijzondere museum weer eens te bezoeken, dus trotseerde ik de koude winterwind, en stond ik niet veel later oog in oog met een échte T-rex!

Let op: Vanaf januari 2020 is Tristan de T-rex voor een jaar uitgeleend aan een natuurkundemuseum in Kopenhagen. De andere dinosaurus-skeletten zijn nog wel te zien in het Naturkundemuseum, evenals de rest van de prachtige collectie! In het voorjaar van 2021 zien we Tristan weer terug in het Naturkundemuseum in Berlijn!

Een van de grote grondleggers van de natuurkundige wetenschap, is de Berlijnse natuurwetenschapper en wereldreiziger Alexander vom Humboldt. Hij was eigenlijk geograaf, maar reisde ook de hele wereld over om nieuwe planten en diersoorten te ontdekken. Omdat er nog geen fotografie bestond, en tekenen niet per definitie tot het takenpakket van een wetenschapper behoorde, ging het ontdekken van nieuwe dier- en plantensoorten ook gepaard met het ook daadwerkelijk verzamelen van de dieren.

Zo werden er dus talloze ‘nieuw ontdekte exemplaren’ meegenomen naar de Humboldt universiteit in Berlijn, om te geworden geprepareerd, en vervolgens opgezet, of op sterk water bewaard. Al die ‘onderzoeksresultaten’ moesten natuurlijk ergens worden bewaard en binnen de universiteit ontstond er een ruimtegebrek. Daarom werd er in 1893 besloten tot de bouw van een nieuw museum, aan de Invalidenstrasse in Berlijn. Het gebouw werd tijdens bombardementen in februari 1945 zwaar beschadigd, de oostvleugel raakte volledig vernield. De fossielen en andere objecten waren in zand ingegraven en bewaard in de kelder van het Naturkundemuseum, waardoor de collectie vrijwel ongeschonden door de oorlog kwam. De oostvleugel werd pas in 2006 opnieuw opgebouwd en was eindelijk klaar in 2010. Sinds 2011 zijn daar 80.000 glazen flessen en potten met vissen en reptielen op sterk water te bekijken.2016-02_01_2016_Naturkundemuseum-Berlijn-50

2016-02_01_2016_Naturkundemuseum-Berlijn-49

2016-02_01_2016_Naturkundemuseum-Berlijn-54

Een omvangrijke collectie
Met meer dan 60 miljoen voorwerpen, is het Naturkundemuseum een van de meest toonaangevende en grootste natuurhistorische musea ter wereld. Bovendien is het het grootste museum voor natuurgeschiedenis in Duitsland. In het Naturkundemuseum staan gigantische verzamelingen kleurige stenen en mineralen, exotische vogels, vissen en bijzondere zoogdieren tentoongesteld, waarvan sommigen dus al honderden jaren oud zijn.

2016-02_01_2016_Naturkundemuseum-Berlijn-44

Omdat het Naturkundemuseum over zoveel objecten beschikt,  is besloten om daar slechts een klein deel (5%) van ten toon te stellen. De overige objecten zitten allemaal in een omvangrijk archief, dat niet voor het publiek toegankelijk is. In dit archief is onder andere een afdeling gebouwd, waar ‘dierenstemmen’ zijn opgeslagen. Oftewel, talloze tapes met daarop geluiden van vogels, zoogdieren enzovoorts. Zelfs de geluiden van vissen, reptielen en insecten zijn opgenomen!

Een van de meest bijzondere dingen aan het museum is de dino-zaal, waar het grootste (in elkaar gezette) dino-skelet ter wereld te bekijken is. Deze brachiosaurus is ruim 23 meter lang en 12 meter hoog. Deze waanzinnige dino staat op de overdekte binnenplaats van het museum en is daardoor heel erg goed te bekijken. Een prachtig gezicht!

2016-02_01_2016_Naturkundemuseum-Berlijn-5

2016-02_01_2016_Naturkundemuseum-Berlijn-10

Zie je ineens een grote opgezette gorilla staan? Dat is Bobby. Hij overleed al in 1935, maar is vandaag de dag nog de mascotte van de Berlijnse dierentuin Zoölogischer Garten. Ook Knut, het beroemde ijsbeertje, is na zijn plotselinge overlijden in het museum terechtgekomen. Samen met tientallen andere grote en kleine zoogdieren dieren, zijn deze beroemde dieren centraal tentoongesteld in het museum.

Een ogenschijnlijk stoffig maar toch héél erg mooi onderdeel van het museum, is de verzameling van (edel) stenen, mineralen en en metalen. Vitrines vol met topaas, koper, diamant, smaragd, amethist, goud en nog veel meer. Het grootste stuk amber ter wereld is ook hier te bekijken. De afdeling is gesorteerd op verbindingselement, waardoor het leuk is om de verschillende stenen met elkaar te vergelijken. Wat een enorme variatie!

2016-02_01_2016_Naturkundemuseum-Berlijn-61

2016-02_01_2016_Naturkundemuseum-Berlijn-65

2016-02_01_2016_Naturkundemuseum-Berlijn-62

Ook erg mooi is de grote insecten- en vlinderverzameling, met talloze kleurrijke scarabeeën en gigantische tropische vlinders. Ook is er een grote afdeling waar vogels te zien zijn, van kleine huismussen en pimpelmezen, tot grote roofvogels zoals uilen, gieren en raven. De vogels zijn zoveel mogelijk in een omgeving geplaatst, die lijkt op hun natuurlijke habitat, waardoor je een idee krijgt waar en hoe ze leefden. En ook al heeft het niets met flora of fauna te maken, natuurkunde is het wel: de ruimte! In de centrale hal van het museum is de cosmos-afdeling gecreëerd, waar alles over ons zonnestelsel en het ontstaan van het heelal wordt uitgelegd. Erg bijzonder is de verzameling meteorieten die over de hele aarde zijn neergekomen, een gaaf onderdeel van deze tentoonstelling.2016-02_01_2016_Naturkundemuseum-Berlijn-68

Tristan de T-rex in het Naturkundemuseum

Sinds de renovatie van het museum in 2006, is ook geprobeerd het museum wat aantrekkelijker te maken voor het publiek. Onderdeel daarvan zijn de tijdelijke tentoonstellingen die worden georganiseerd. Sinds december 2015 vormt de tentoonstelling van Tristan Otto de Tyrannosaurus-rex, een geweldig gaaf hoogtepunt. Het is het eerste complete skelet van een tyrannosaurus, dat in Europa tentoongesteld wordt.

Let op: Vanaf januari 2020 is Tristan de T-rex voor een jaar uitgeleend aan een natuurkundemuseum in Kopenhagen. De andere dinosaurus-skeletten zijn nog wel te zien in het Naturkundemuseum, evenals de rest van de prachtige collectie! In het voorjaar van 2021 zien we Tristan weer terug in het Naturkundemuseum in Berlijn!Naturkundemuseum-Berlijn

2016-02_01_2016_Naturkundemuseum-Berlijn-17

Het is skelet van Tristan is in een zeer goede staat en heeft een zilvergrijze kleur, wat komt door de mineralen in de bodem waar het skelet gevonden is. Het meest bijzondere is de schedel van het beest, deze is voor 98% compleet, inclusief een volledige set tanden. De schedel wordt apart in een vitrine tentoongesteld, want het fossiel weegt zo’n 250 kilo en is daarom te zwaar om op het skelet te worden gezet. Daarvoor hebben ze een replica uit een 3D printer gebruikt. Maakt het overigens zeker niet minder indrukwekkend, want zo’n gigantische dinosaurus blijft prachtig om te zien. Zeker voor iedereen die is opgegroeid met Jurrassic Park, is het in het echt zien van een T-rex skelet een bijzondere ervaring!2016-02_01_2016_Naturkundemuseum-Berlijn-30

2016-02_01_2016_Naturkundemuseum-Berlijn-32

Tristan is meer dan 66 miljoen jaar geleden gestorven aan de oever van een riviertje in het (nu) Amerikaanse Montana. Op diezelfde locatie waren al eerder fossielen van vissen, krokodillen en plantenetende dino’s gevonden, en de beenderen van de dinosaurus waren echt de klapper. Aan de hand van de gegevens van zijn botten en vele scans die er zijn gemaakt, hebben ze uit kunnen vinden dat Tristan nog een relatief jonge dino was, rondliep met gebroken armen en botten en flinke bijtsporen op z’n schedel had. Hij had overduidelijk geen gemakkelijk leven in het late Krijt!

Tristan is naar Berlijn gebracht door Niels Nilsen, een investeerder die hem kocht van de Amerikanen. Hij heeft de dino traditiegetrouw vernoemd naar zijn zoontje (Tristan) en het zoontje van zijn mede-investeerder (Otto). De bedoeling is dat Tristan voor drie jaar in Berlijn blijft, waarbij het Naturkundemuseum en het ziekenhuis Charité samenwerken, om onderzoek naar de dinosaurus te doen.2016-02_01_2016_Naturkundemuseum-Berlijn-20

Handig om te weten:

Let op: Vanaf januari 2020 is Tristan de T-rex voor een jaar uitgeleend aan een natuurkundemuseum in Kopenhagen. De andere dinosaurus-skeletten zijn nog wel te zien in het Naturkundemuseum, evenals de rest van de prachtige collectie! In het voorjaar van 2021 zien we Tristan weer terug in het Naturkundemuseum in Berlijn!

  • Omdat het museum in delen gerenoveerd wordt en ondertussen gewoon open is voor publiek, zijn momenteel niet alle afdelingen te bezoeken. Een grote zoölogische afdeling is momenteel dicht, maar wordt vrij binnenkort weer geopend.
  • De T-rex is erg gaaf om te bezoeken en ook voor kinderen natuurlijk waanzinnig interessant. Er zijn veel informatiezuilen, waar aan de hand van korte animaties meer over de dino wordt uitgelegd. Maar, hou er rekening mee dat dit allemaal in het Duits of Engels is en dat zo’n grote dino misschien voor de allerkleinsten wat intimiderend kan zijn.
  • Er zijn onwijs leuke rondleidingen te doen, waardoor je een speciale inkijk in het museum en de collectie krijgt. Met name voor gezinnen is dit leuk, de rondleidingen zijn elke zaterdag en zondag, om 11.00 en 14.00 uur €3 euro. Meer informatie is hier te vinden.2016-02_01_2016_Naturkundemuseum-Berlijn-29
  • 2016-02_01_2016_Naturkundemuseum-Berlijn-73

Museum für Naturkunde Berlijn

Adres: Invalidenstrasse 43, Mitte
OV: U6 Naturkundemuseum
Entree: €8 euro 
Tijden: Dinsdag tot vrijdag: 09.30 – 18.00 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen: 10.00 – 18.00 uur. Op maandag gesloten.
Meer informatie: naturkundemuseum.berlin

2016-02_01_2016_Naturkundemuseum-Berlijn-70

2 Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.