Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Modellpark Berlin-Brandenburg – Berlijn in het klein!

,
2
Home » Modellpark Berlin-Brandenburg – Berlijn in het klein!

Wil je heel Berlijn zien maar heb je eigenlijk te weinig tijd? Wil je geen enkele highlight missen en misschien zelfs nog een paar mooie dingen uit Brandenburg meepikken? Tja, dan kom je natuurlijk al snel in de knoei, want Berlijn is groot! Om toch een indruk te krijgen van Berlijn’s mooiste highlights, kun je een bezoek brengen aan het Modellpark Berlin-Brandenburg. Hier staan alle mooie bezienswaardigheden van Berlijn bij elkaar, op een schaal van 1:25. Eigenlijk een soort Berlijn-o-dam!

Midden in natuurgebied de Wuhlheide in het diepe oosten van Berlijn, ligt een schattig modelpark. Hier wandel je door Berlijn in het klein, maar kun je ook mooie bezienswaardigheden uit Potsdam en Brandenburg bekijken. Met geluidseffecten, muziek, rijdende treintjes en meer, is het een geweldig leuke ervaring voor jong en oud. Het terrein is 3,5 hectare groot en bevat meer dan 80 modellen van architectonische highlights. Door het grote oppervlak is het park zeer ruim opgezet, en ben je er dus niet in vijf minuten doorheen.

Extra leuk is het natuurlijk dat je de Reichstag, de Zitadelle in Spandau of de Brandenburger Tor ineens uit vogelperspectief kunt bekijken. Ineens zie je details die je misschien nog niet eerder waren opgevallen en die leuk zijn om nog eens in ’t echt te bekijken! Dat is natuurlijk vooral voor kinderen erg leuk, maar ook voor volwassenen interessant. Ik keek m’n ogen uit en vond het geweldig om een aantal herkenbare gebouwen, zoals de beroemde Henselmann-torens van Frankfurter Tor, eens van een hele andere kant te zien.

Modellpark Berlin-Brandenburg als sociaal project
Het Modellpark is ontstaan op het terrein van het voormalige Ernst Thällmann Stadion, in de Wühlheide. In het jaar 2000 gaf de Agentur für Arbeit (Duitse UWV) in Berlijn Mitte de opdracht aan het bedrijf BUS (opleiding, omscholing en sociale zaken) om een park te crëreen. Het doel was om met een kwalitatieve hoogwaardige modelbouw mensen aan het werk te helpen die al zeer lange tijd werkloos waren, om ze zo een zinvolle baan aan te bieden. Zo moesten er banen worden gecreerd zonder contractafloop en die niet vanuit de overheid zijn gesponsord.

De modellen zijn allemaal door de medewerkers zelf gemaakt! Het eerste model dat ze bouwden was de AEG-Beamtentor in Gesundbrunnen (nog altijd zichtbaar in de Brunnenstrasse). Er werkten 36 mensen aan mee. Ook zijn zo de modellen van de Oberbaumbrücke en het Pergamonmuseum ontstaan. In 2011 waren er zo meer dan vijf werkplaatsen ontstaan, waar 25 mensen per werkplaats aan de nieuwe modellen werkten. Sinds 2016 is het project aangepast en zijn er ook mensen met een beperking aan het werk, die het modelbouw-vak hier kunnen leren.

Inmiddels is er één centrale werkplaats, op het terrein van het Modellpark. Daar wordt ook al het technische onderhoud gepleegd, van het repareren, maken van nieuwe onderdelen tot het aflakken van de modellen. Als ze er aan het werk zijn, kun je zelfs in de werkplaats een kijkje nemen! En wil je zelf graag een Brandenburger Tor hebben in je achtertuin? Dan kun je een aanvraag indienen, in de werkplaats worden ook modellen op bestellen voor externe klanten gemaakt.

Het model van de Zitadelle-vesting in Spandau is een van de grootste modellen in het schattige parkje. Erg bijzonder om te zien hoe het gebouwd is, en welke talloze details er allemaal aan zijn toegevoegd. Ook gaaf zijn natuurlijk de stukken Berlijnse muur, beschilderd als de East Side Gallery. Een andere favoriet van mij is de Siegessäule. Als je je foto precies zo maakt dat er achter Goldenelse alleen lucht te zien is, lijkt het net een foto van de echte Siegessäule!

Het park is niet fantastisch pietje-precies verzorgd. Er is veel onkruid, sommige geluidseffecten werken niet en er zijn andere kleine manco’s her en der. Het is dus absoluut niet perfect en zeker niet eenzelfde ervaring als bijvoorbeeld Madurodam (dat acht(!) keer zo duur is). Maar het park is liefdevol ingericht en gewoon erg schattig om te zien. Als je een beetje in je achterhoofd houdt met hoeveel toewijding en aandacht dit park wordt onderhouden (en hoe groot het gebrek aan financiële middelen is), kun je vast waarderen wat je wél kunt zien.

Tijdens mijn bezoeken aan het Modellpark heb ik elke keer weer genoten van de kneuterigheid, maar me ook verbaasd over de bijzondere details. Ik vind het echt knap gemaakt! Leuk om te zien vond ik ook dat er vijvers zijn aangelegd (die als meren dienstdoen), die propvol waterlelies en kikkers zitten. Een beetje natuur is er dus ook nog!

Prima pauzeplek
Moegewandeld? Aan de voorzijde van het Modellpark Berlin-Brandenburg is een speelweide voor kinderen (vaak met een aantal opblaasspeeltoestellen) en staan er lange schragentafels. Hier kun je uitstekend tot rust komen! Er is weinig schaduw in het park, dus de vele zonneschermen en parasols zijn daar extra welkom. Bij het kiosk kun je wat fris of een ijsje halen en ook wat te eten krijgen. Het aanbod is niet heel groot of bijzonder, maar wel écht Berlijns: een Bratwurst mit Brötchen is hier altijd verkrijgbaar.

Modellpark Berlin-Brandenburg

Adres: An der Wuhlheide 81, 12459 Berlin Oberschöneweide
OV: Reis met de S-bahn naar S-bahnhof Karlshorst. Vanuit hier loop je (of neem je de tram 17/27 naar de halte Hegemeisterweg). Ter hoogte van de tramhalte loop je linksaf een asfaltweg op, de Wuhlheide in. Na 800 meter sla je rechtsaf en sta je voor de ingang. Het Modellpark staat aangegeven met bordjes, maar die zijn soms een tikje verwarrend. De ingang ligt aan noord-westelijke zijde. Met de auto kun je het beste parkeren aan de straat ‘An der Wuhlheide’, ter hoogte van de Firlsstraße.
Entree: Volwassenen €4,50, kinderen van 6 tot en met 18 jaar: €2,50, kinderen jonger dan 6 jaar: gratis. Honden gratis, mits aangelijnd.
Openingstijden: April tot en met September: 10:00 – 18:00u. In oktober: 10:00 – 17:00 u. November tot en met maart: gesloten.
Meer info: modellparkberlin.de
Tip: Combineer een bezoek aan het Modellpark met een bezoek aan de mooie Altstadt van Köpenick!

Foto-impressie van het Modellpark Berlin-Brandenburg


Vond je dit een leuk artikel? Overweeg mij te steunen!

Heb je genoten van de informatie of de mooie foto’s in dit artikel? Kon ik je wat nieuws over Berlijn vertellen, je helpen je volgende bezoek aan de stad voor te bereiden, of je voorzien van een flinke-dosis Berlijnpret? Ben je blij dat deze website vrijwel geheel advertentie-vrij is? Fijn! Dat is precies waar ik mijn werk voor doe!

Wellicht wil je dan ook overwegen om mij te steunen, zodat ik nog heel lang - en vooral ook meer! - van dit soort artikelen kan maken, die voor iedereen gratis en advertentie-vrij te lezen zijn! Steunen kan op verschillende manieren:

 • Je kunt een eenmalige donatie doen. Via de speciale ‘spende’ pagina kun je veilig een eenmalig bedrag naar mij overmaken. Alvast bedankt!

 • Wil je graag regelmatig een bescheiden bedrag doneren om mij te helpen met een zeker(der) inkomen? Word dan lid van mijn Patreon!

 • 2 Comments

  • Jan Noordam schreef:

   Complimenten Emma,

   Hoe je dit park ook weer beschrijft en daarbij niet de mensen (bouwers) vergeet. Misschien kneuterig maar dan is Madurodam bijna kunstmatig (wat ook weer leuk kan zijn, maar veel te duur)

   Gr. uit nog steeds heel warm Leiden.

  • Michel van Rijnberk schreef:

   Ik kan het iedereen aanraden om eens te bezoeken. Ligt een beetje verscholen en redelijk ver van een OV halte, maar is zeker een bezoekje waard.

   Groeten uit Twente

  Leave A Reply

  Your email address will not be published.