Insidertips vanuit Berlijn

#Mauerfall30 – Alles over de feestelijkheden rondom 30 jaar Mauerfall in Berlijn

,
0
Home » #Mauerfall30 – Alles over de feestelijkheden rondom 30 jaar Mauerfall in Berlijn

Op 9 november 1989 ging na 28 jaar hermetische afsluiting de grens tussen Oost- en West-Berlijn weer open. De burgers van de DDR konden voor het eerst zonder vooraf toestemming te moeten vragen of voor hun leven te vrezen vrij naar het westen reizen. Deze vreedzame revolutie leidde tot de eenwording van Duitsland in 1990 en is nog altijd een belangrijke dag. Eens in de vijf jaar wordt dit groots gevierd! Dit jaar viert de stad Berlijn de Mauerfall met een hele hoop gave evenementen, tentoonstellingen, muziek en andere feestelijkheden. In dit artikel lees je wat er allemaal in de stad te doen is, waar in Berlijn je moet zijn en wat er allemaal te doen is rondom de Mauerfall!

Inhoudsopgave

Festivalweek van 4 tot en met 10 november 2019

Gedurende de hele week zijn er talloze evenementen, in totaal meer dan honderd! Denk aan concerten, nieuwe tentoonstellingen, theaterstukken en nog veel meer. Ik kan láng niet alles erbij zetten, maar heb daarom een overzichtje van een aantal favorieten gemaakt, die mij geschikt lijken voor de Nederlandstalige bezoeker. Het overzicht wordt doorlopend aangevuld!

  • Vanaf 4 november 2019Deine Vision im Himmel über BerlinKunstinstallatie voor de Brandenburger Tor. Momenteel worden mensen opgeroepen om hun boodschap in te sturen, zodat met al die boodschappen een groot kunstwerk gemaakt kan worden bij de Brandenburger Tor. Meer dan 30.000 papieren wensen, ideeën, opmerkingen en andere boodschappen zullen hoog boven de Strasse des 17. Juni 1953 zweven. Het kunstwerk wordt ontwikkeld door Patrick Shearn en Poetic Kinetics en is de gehele week te bekijken!
  • 4 november 2019 – Patti Smith treedt op met Tony Shanahan – Meer info hier.
  • 5 november 2019 – Optreden “Mauern werden einstürzen“ in de Gethsehmanekirche van Patti Smith en Tony Shanahan
  • 9 november 2019 – Groot feest bij de Brandenburger Tor en op de zeven decentrale podia langs de Route der Revolution. Tijdstip en schema nog niet bekend.
  • 9 november 2019 – Klassiek concert bij de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche om 20:00 uur – Meer info hier.
  • 9 november 2019 – Rondleiding door Park Babelsberg langs de voormalige Sperranlagen – Meer info hier.
  • 7 november tot en met 10 november 2019 – Dansvoorstelling ‘Tanz der DDR was bleibt’ – Meer info hier.
  • 10 november 2019 – Herdenkingsceremonie van de Mauerfall – Er staat een landelijke herdenking van de Mauerfall gepland bij Glienicker Brücke (nabij Potsdam), op de dag na de feestdag; 10 november 2019. Hierbij worden alle slachtoffers van de Berlijnse muur en de Duits-Duitse deling op sobere en gepaste wijze herdacht. Meer informatie volgt!
  • 10 november 2019 – Matinee in Schloss Glienicke – Meer info hier.

Route der Revolution – Speciaal project rondom de Berlijnse muur – Kulturprojekte Berlin

Naast het herdenken van de slachtoffers van de SED-dictatuur en deling van Berlijn aan de voormalige grens, worden er ook op decentrale plaatsen in Berlijn speciale locaties ingericht, bij gebouwen die herinneren aan de val van de muur. Dit zijn de zogeheten Orte der Revolution. Deze vormen samen een bijzonder openluchtevenement, met muziek, discussie, verhalen van getuigen, lezingen, herdenkingen en meer. ’s Avonds worden historische beelden en 3D-animaties op de gebouwen geprojecteerd, voorzien van geluid. Op zeven verschillende plaatsen in Berlijn, die belangrijk waren tijdens 1989/1990, worden deze plaatsen ingericht. Thema’s zoals de vluchtelingenstroom door centraal- en oost-Europa in zomer ’89, protesten en demonstraties, de bestorming van de Stasicentrale in januari 1990 en nog veel meer belangrijke hoogtepunten worden hierbij uitgelicht. Bijzonder is ook de achterzijde van het nieuwe Humboldt-forum; deze wordt met licht en videomapping weer aangekleed als het voormalige Palast der Republik, het parlementsgebouw dat in de DDR op diezelfde plek stond. Ook wordt er gesproken van een ‘meedoe-kunstwerk’ langs het verloop van de muur. Wat dat allemaal gaat zijn is nog even afwachten. In de loop van de komende weken wordt steeds meer van het programma bekend gemaakt.

De zeven locaties zijn als volgt: Alexanderplatz, Kurfürstendamm, de Gethsemanekirche in Prenzlauer Berg, Schlossplatz in Mitte, de Brandenburger Tor, East Side Gallery en de voormalige Stasicentrale in Lichtenberg.

Orte der Festivalwoche 30 Jahre Friedliche Revolution – Mauerfall © Kulturprojekte Berlin

Wandel de Berlijnse Muur met mij! – Rondleiding Special

Op 9 november is het alweer dertig jaar geleden dat de Berlijnse muur viel en de burgers van de Deutsche Demokratische Republik eindelijk vrij waren. Deze dag wordt slechts ééns in de vijf jaar herdacht met een groot feest en talloze andere activiteiten in de stad. Om hier een Nederlands steentje aan bij te dragen, organiseer ik eenmalig drie wandelingen langs de loop van de voormalige Berlijnse muur. Alle drie deze wandelingen zijn verschillend en laten telkens een ander gedeelte van de stad zien! We beginnen tijdens de eerste dag in Berlijn-Schönholz, de tweede dag volgen we de muur door Berlijn Mitte en de derde dag speuren we naar littekens in Kreuzberg. Zo wandelen we dus in drie dagen van Schönholz in het noorden naar de Oberbaumbrücke in het zuid-oosten van Berlijn. Wandel met slechts één, twee of misschien wel alle drie de rondleidingen mee, en herdenk zo de val van de Berlijnse muur! Met talloze bijzondere verhalen, interessante feitjes, een handige kaart en een grote map vol met foto’s, beloof ik er een hele bijzondere wandeling van te maken!

De volgende rondleidingen staan gepland:
Tour 1 – Berlin Schönholz naar Nordbahnhof – 6 november 2019
Tour 2 – Nordbahnhof naar Potsdamer Platz – 7 november 2019
Tour 3 – Potsdamer Platz naar Oberbaumbrücke – 8 november 2019

Meer informatie: Alle rondleidingen zijn wandelingen van 3,5 tot 4 uur. Ze beginnen dagelijks om 10 uur vanaf het verzamelpunt dat van te voren bekend wordt gemaakt per email. Deelname kost €25,00 euro per persoon, kinderen tot en met 16 jaar betalen €20,00 euro per persoon. Let op: op 9 november zelf staan er geen rondleidingen gepland!

AANBIEDING! Wil je met alle drie de wandelingen mee? Boek dan het Mauerfall-pakket! Met een fijne korting van 20% betaal je slechts €60,00 euro voor de drie wandelingen, kinderen kosten €48,00 euro per persoon. Je staat dan automatisch bij alle drie de wandelingen aan de start! Wees er snel bij, want op = op!

Meer info & tickets

De dag zelf: 9 November. Wat is er te doen in Berlijn?

Bekijk de kunstinstallatie bij de Brandenburger Tor!
Honderdduizenden mensen lieten zich in 1989 horen en droegen zo bij aan de val van de muur. Om de vele spandoeken en andere materialen met boodschappen te eren, wordt er voor de Brandenburger Tor een groot kunstwerk georganiseerd, een zogeheten skynet. Speciaal ontwikkeld voor 30 jaar Mauerfall door Patrick Shearn van Poetic Kinetics, geproduceerd door Kulturprojekte Berlin. Momenteel gaat de campagne #Mauerfall30 door de stad om wensen, dromen, hopen en andere berichten voor dit kunstwerk te verzamelen. Al deze stukken stof vormen samen dit skynet, dat voor de Tor te zien zal zijn. Meedoen? Stuur je digitale boodschap in via mauerfall30.berlin!

© Kunstinstallation Patrick Shearn of Poetic Kinetics, kuratiert von Kulturprojekte Berlin

Het grote concert bij Brandenburger Tor – Het hoogtepunt van de feestweekOp de avond van 9 november presenteert Berlijn het hoogtepunt van de feestweek: nationale en internationaal bekende artiesten, van wie de muziek of sound met revolutie van 1989/1990 verbonden is, treden samen op tijdens het grote concert bij de val van de muur. In een gezamenlijk programma laten ze zien waarom de vreedzame revolutie zo belangrijk waar. Dit jaar doen artiesten als Dieter Bohlen (Modern Talking/Blue System), DJ Ötzi, Klaus & Klaus, Truck Stop, Boney M., Olaf Berger en nog veel meer artiesten mee. Het programma wordt geopend door de Staatskapelle Berlin. Ook zijn er talloze mensen aanwezig die bij hebben gedragen aan de val van de muur, getuigen, artiesten en meer. De avond wordt aan elkaar gepraat door Inka Bause, WestBam opent aan het einde de de Europäische Clubnacht der Berliner Clubcommission, die in 27 clubs in heel Berlijn gevierd wordt.

Muziekfestival langs de Route der Revolution op 9. November 2019 Op de avond van 9 november verandert Berlijn in één groot muziekfestival. Met talloze Open Air concerten op zeven podia in de stad, precies langs de Route der Revolution, treden talrijke artiesten, orkesten en bands op. Dit is volledig gratis en Berlijners en gasten van over de hele wereld zijn uitgenodigd om het Fest der Freiheit mee te vieren! Meer informatie volgt!

© Kunstinstallation Patrick Shearn of Poetic Kinetics, kuratiert von Kulturprojekte BerlinKulturprojekte Berlin unter Verwendung eines Fotos von Harf Zimmermann und historischen Fotos von Rolf Walter.

Tentoonstellingen, musea en specials

Ost-Berlin in het Ephraim Palais
Een van de mooiste en meest diepgaande tentoonstellingen over Oost-Berlijn, zonder een spoortje van misplaatste ostalgie. Met bijzondere tentoonstellings-stukken, persoonlijke verhalen van Oost-Berlijners en een geweldig kijkje in een verdwenen stad. Nog te zien tot en met 9 november 2019.
Adres: Ephraim Palais, Poststraße 16, Mitte. Entree: €7,00 euro. OV: S+U Alexanderplatz of U2 Klosterstrasse. Meer informatie: ost.berlin

Aufbruch Herbst 89
Meer dan 195 grote plakstickers op de stoepen vormen samen een herinnering aan het verzet van de burgerbewegingen tegen de SED-dictatuur. Kunstenares Karla Sachse heeft in de wijken Prenzlauer Berg, Weissensee en Pankow de adressen van talloze highlights uit de vreedzame revolutie van 1989 uitgezocht en zo gemarkeerd. Op elke sticker staat een QR-code, die je kunt scannen met de camera-app op je smartphone. Op je telefoon opent dan een pagina die meer informatie geeft over een gebouw, wie er woonde of welke organisatie er zat. Stickers liggen bij doodgewone huizen, maar ook bij de Zionskirche, bij café’s en op talloze andere plaatsen. Op aufbruch-herbst89.de vind je verschillende wandelroutes die langs deze interessante punten voeren en je een bijzondere blik geven in het burgerverzet tegen de communistische dictatuur in de DDR.
Adres: door de wijken Weissensee, Prenzlauer berg en Pankow. Entree: gratis. Meer informatie: aufbruch-herbst89.de

Openbare rondleiding in de voormalige DDR-Untersuchungshaftanstalt Keibelstraße in het hoofdgebouw van de Volkspolizei Berlin
Tussen 1951 en 1990 zat in de Keibelstrasse in Berlijn-Mitte, op een steenworp afstand van Alexanderplatz, een Untersuchungshaftanstalt (UHU), in het Nederlands ook wel een ‘huis van bewaring’ genoemd. Het gebouw hoorde bij het hoofdgebouw van de Volkspolizei uit de DDR. Het was de enige UHU van de Volkspolizei waar ook vrouwen gevangen werden gehouden. Het is een beruchte plek, die sinds 1990 veel voor films en videoclips is gebruikt. Van 1992 tot 1996 werden de gemoderniseerde cellen in de gevangenis nog gebruikt als cellen voor uitgeprocedeerde vluchtelingen. Eens per maand zijn er op zondag rondleidingen, die je gratis bij kunt wonen. Alle verschillende facetten van het gebouw worden uitgelegd en getoond.
Adres: Bernhard-Weiß-Straße 6, Mitte. Rondleidingen op: 13 oktober, 10 november en 8 december 2019, van 12:00 tot 13:00 uur. Aanmelden kan via anmeldung@keibelstrasse.de. Meer informatie: keibelstrasse.de/

Tentoonstelling: “Durch Mauern Gehen”
In de Martin Gropius Bau is de tentoonstelling “Durch Mauern gehen” te zien. Een verzameling van kunstwerken en kunstacties die ontwikkeld zijn rondom het concept ‘uitsluiting’ en ‘grenzen’. Alle werken hebben te maken met de val van de muur en de gevolgen hiervan, en vertellen zo iets over de betekenis van oude en nieuwe grenzen.
Adres: Martin Gropius Bau, Niederkirchnerstrasse 7, Mitte. OV: U2 Potsdamer Platz. Entree: €15,00 euro. – Nog te bekijken tot en met 12 januari 2020.

Foto-tentoonstelling “No Photos on the Dance Floor”
Prachtige foto-tentoonstelling in C/o Berlin over het Berlijn na de val van de muur. Het laat zien hoe creatievelingen Berlijn weer richting gaven, in de onzekere periode tussen de val van de muur en de eerste jonge jaren na de eenheid. Een voedingsbodem voor nieuwe initiatieven, technoclubs, ongelimiteerde feesten, maar ook mode, restaurants en meer. Te zien vanaf 13 september 2019 tot en met 30 november 2019
Adres: C/O Berlin, Hardenbergstrasse 22-24, Charlottenburg. Entree: €10,00 euro. OV: S+U Zoologischer Garten. Klik hier voor meer informatie.

Handshape Monument
Momenteel worden er ‘handshapes‘ verzameld bij onder andere de Gedenkstätte Berliner Mauer in de Bernauer Strasse. Twee vreemden worden uitgenodigd met elkaar in gesprek te gaan en geven aan ’t eind van het gesprek elkaar een hand, met een stuk klei ertussen. De ‘handshape’ die hierdoor ontstaat wordt onderdeel van een groot kunstwerk, dat herinnert aan de toenadering in de laatste 10.957 dagen sinds het einde van de Berlijnse muur. Je kunt er momenteel aan meewerken door naar de Gedenkstätte te gaan en je te melden in het documentatiecentrum achter de uitkijktoren (wekelijks van dinsdag tot en met vrijdag van 12:30 tot 17:30). Je mag alleen een handshape maken met iemand die een complete vreemde voor je is. Er zijn inmiddels meer dan 3500 handshapes gemaakt, het doel is om er daadwerkelijk 10.957 stuks te maken; voor elke dag eentje sinds de val van de muur. Het monument wordt uiteindelijk tijdens de feestweek onthuld, waar precies is nog niet bekend.
Meer informatie: stories.handshape.berlin

TimeRide
VR Beleving van de Berlijnse muur. Laat je meevoeren in een busrit langs de Berlijnse muur met een gave virtual reality beleving bij TimeRide Berlin!
Adres: Zimmerstrasse 91, Mitte. Entree: €12,50. OV: U6 Kochstrasse. Meer informatie: timeride.de/berlin

Tentoonstelling: “Das Jahr 1990 freilegen oder: Aufführung eines Buches” – Door Anna König en Jan Wenzel
Als je de jaren 1989 en 1990 met elkaar vergelijkt, merkt men dat de collectieve herinnering ongelooflijk verschillend is. Veel mensen weten nog alles precies van 1989, omdat het zoveel indruk heeft gemaakt. De grote veranderingen van 1990 vormen daarentegen vaak een blinde vlek. De tentoonstelling “Das Jahr 1990 freilegen” gaat over een boekproject van de Leipziger uitgevers Anne König en Jan Wenzel, dat in een tentoonstelling is omgezet. Foto’s en stemmen vormen knooppunten uit deze jaren en worden zo tentoongesteld. Wie het leven van vandaag de dag wil begrijpen, moet beginnen in 1990. Deze fototentoonstelling is een must!
Adres: Auerbacher Ring 41, Hellersdorf. Geopend: donderdag, vrijdag en zaterdag, van 15:00 tot 19:00 uur. Entree: gratis. Meer info: ngbk.de

Foto-tentoonstelling “ENTLANG DER MAUER” door Patrick Tourneboeuf
Fotograaf Patrick Tourneboeuf (oprichter van het Franse collectief Tendance Floue) heeft zijn werk over de Berlijnse muur samengevat in een prachtige tentoonstelling. Sinds 1988 fotografeert hij de Berlijnse muur en – na het verdwijnen van de muur zelf – haar sporen en littekens. De foto’s, die in samenwerking met een cartograaf zijn gemaakt, vertellen een bijzonder verhaal over de muur en doen bijna archeologisch aan.
Adres: Collection Regard, Steinstraße 12, Mitte. Geopend op vrijdagen, van 14:00 tot 18:00 uur (niet op feestdagen). De tentoonstelling is te bekijken tot en met 6 december 2019. Meer informatie: collectionregard.com.
© Patrick Tourneboeuf

Berlijnse muur bezienswaardigheden:

Naast alle bijzonderheden, zijn er meer dan voldoende bijzondere Berlijnse bezienswaardigheden die met de Berlijnse Muur of de DDR te maken hebben. Hieronder een kort overzicht met bezienswaardigheden die ik de moeite waard vind. Klik vooral op de links om meer te lezen!

Die Mauer – Panorama Asisi

Deze prachtige panorama van Yadegar Asisi is voor mij persoonlijk een van de meest bijzondere manieren om de verdwenen Berlijnse muur te beleven. De 180 meter brede panorama staat in een grote loods bij Checkpoint Charlie en biedt met licht, geluid en beeld een unieke ervaring. Yadegar Asisi woonde in Kreuzberg in de jaren ’80 en was een van de eerste kunstenaars die op de Berlijnse muur aan westzijde schilderde. Deze panorama is een van de weinige bezienswaardigheden bij Checkpoint Charlie die écht de moeite waard is. Op 3 oktober en 9 november is de panorama gratis te bezoeken! Lees verder over Die Mauer – Panorama van Yadegar Asisi
Adres: Friedrichstrasse 205, Mitte. OV: U6 Kochstrasse

Gedenkstätte Berliner Mauer

‘Waar is nou de Berlijnse muur?’ Die vraag hoor je steeds meer en vaker, nu de laatste littekens van de muur onder nieuwbouw panden verdwijnen. Een goede plek om te bezoeken is daarom de Gedenkstätte Berliner Mauer in de Bernauer Strasse. Hier kun je niet alleen precies zien hoe de muur eruit zag, maar wordt ook goed uitgelegd hoe deze in elkaar zat, en wat voor leed het bouwwerk gedurende 28 jaar heeft gebracht. Ik schreef er een paar jaar geleden een uitgebreid artikel over: Gedenkstätte Berliner Mauer.
Adres: Bernauer Strasse, Mitte. OV: S Nordbahnhof of U8 Bernauer Strasse.

East Side Gallery

Het langste stuk muur dat nog in Berlijn staat, is de East Side Gallery. In 1990 beschilderden kunstenaars op initiatief van een Oost-West kunstcollectief 1,3 kilometer van de Berlijnse muur. Alle kunstwerken zijn geïnspireerd op de vreedzame revolutie, het einde van de koude oorlog en het optimisme dat in die periode door Europa ging. Ondanks het feit dat de East Side Gallery tegenwoordig op sommige plekken is onderbroken voor nieuwbouwprojecten, is het nog altijd een bijzonder monument dat je zeker eens gezien moet hebben. Klik hier voor meer informatie.
Adres: Mühlenstrasse 3-100, Friedrichshain. OV: S Ostbahnhof of S Warschauer Strasse.

Stasimuseum, Stasi-archief en gevangenis

Rondom de Stasi is in Berlijn ontzettend veel te zien en te leren. Als je nog weinig over de voormalige geheime dienst uit de DDR weet, is een bezoek aan het Stasimuseum een must. Meer verdieping vind je bij de gratis tentoonstelling over het Stasi-archief. Wil je ervaren hoe het was om door de Stasi gevangen te worden gehouden? Dan kun je een bezoek brengen aan de beklemmende Stasigevangenis in Berlijn Hohenschönhausen.

Alltag in der DDR

Een fascinerende tentoonstelling over de bijzonderheden en gewoonheden van het dagelijks leven in de DDR, kun je gratis bekijken in het Museum in der Kulturbrauerei in Prenzlauer Berg. Hier wordt niet alleen uitgelegd hoe DDR-burgers leefden, maar ook getoond wat voor hen normaal was, welke producten ze gebruikten (en waar die vandaan kwamen), en hoe ze moesten wennen aan een nieuwe wereld na de Wende. Het is een prachtige tentoonstelling met veel informatie, videos en luisterfragmenten, die erg de moeite waard is. Lees dit artikel voor meer informatie over deze tentoonstelling: Alltag in der DDR.
Bij het museum zijn vaak ook tijdelijke tentoonstellingen te bekijken. Tot en met 6 oktober 2019 is er naast het museum de gratis foto-tentoonstelling van Daniel Biskup “Nach dem Mauerfall” te bekijken, een geweldige fotoserie van de jaren na de val van de muur.
Adres: Knaackstrasse 97, Prenzlauer Berg. Entree: gratis. OV: U2 Eberswalderstrasse. Meer info: hdg.de

Tränenpalast

Het Tränenpalast was eindstation voor Oost-Duiters, een grensovergang voor West-Duitsers. Tussen 1962 en 1989 gingen hier dagelijks honderden mensen de grens tussen Oost- en West Berlijn over. Het eenvoudige gebouwtje herbergt een bijzondere tentoonstelling, die inzichtelijk maakt hoe het reizen tussen Oost- en West Duitsland in z’n werk ging, en hoe de Stasi krampachtig de controle over het proces probeerde te houden met regels, protocollen en onderdrukking. Lees mijn artikel over het Tränenpalast hier.
Adres: Reichstagsüfer 17, Mitte. Entree: gratis. OV: S+U Friedrichstrasse. Meer info: hdg.de

DDR Museum

Met honderden voorwerpen en een heuse woning in DDR-stijl, is het DDR-museum een van de mooiste én tofste musea in Berlijn om te bezoeken. Hier leer je alles over dit bijzondere land, de leuke kanten maar ook de vreselijke onderdrukking door de Staat via onderwijs, werk, verenigingen en het leger. Omdat dit een museum is waar je de inhoud kunt aanraken en uitproberen, is het zeer geschikt voor kleine kinderen! Het museum begon ooit als een kleine tentoonstelling, maar is door de jaren heen enorm uitgebreid met meerdere ruimten. Ga lekker zitten in een typische woonkamer uit een plattenbau-woning, trek her en der lades, deuren en kleppen open om te kijken wat er in zit, luister mee met een verhoor van de Stasi en verbaas je over de punk-, FKK-, en SEDculturen uit het voormalige Oost-Duitsland. Lees mijn artikel: DDR-museum
Adres: Karl Liebknecht Strasse 1, in Mitte, aan de oever van de Spree. Entree: vanaf €8,50. OV: S Hackescher Markt of S+U Alexanderplatz. Meer info: ddr-museum.de

Mauerfall30 Online en offline

Films, podcasts, websites, boeken, apps… Ook online leven de verhalen rondom de Berlijnse Muur en DDR nog altijd onverminderd door. Mijn favoriete tips heb ik hier voor je op een rij gezet; veel plezier ermee!

Apps en virtual reality

App MauAR – Bekijk de Berlijnse muur op plaatsen waar hij allang verdwenen is met de MauAR app! Via augmented reality krijg je zo een kijkje in het verleden en kun je precies zien waar de muur verliep en hoe dit werkte. Zo is goed te zien hoe de stad ruw gedeeld was, maar krijg je ook te maken met het brutale grensregime.
Download de app voor iPhone of Android via mauar.berlin.

App About Berlin – De West-Berlijner Peter Schulenburg bouwt met 34 vrienden een tunnel van 12 meter diep en 145 meter lang, die uiteindelijk de glooiende hoop aan de horizon van heel veel mensen wordt. Maar hoeveel mensen weten nu uiteindelijk naar West-Berlijn te vluchten? En wat voor toeren moeten de mensen uithalen om dat te kunnen doen? En hoe is hun lot aan dat van anderen gekoppeld? Leer meer over deze bijzonder geschiedenis in de gratis app “About Berlin’ van Visit Berlin. Op meer dan 200 plaatsen in Berlijn worden verhalen in de werkelijkheid geplaatst, met kaarten en wandelingen en meer. Zo is de geschiedenis in Berlijn echt ‘zum anfassen!’
Downloaden: klik hier voor iPhone –  klik hier voor Android.

Podcasts en series:

De lokale zender RBB (Radio Berlin Brandenburg) heeft een pracht van een serie gemaakt rondom de Mauerfall. De serie “Berlin – Schicksaljahre einer Stadt” is zowel te beluisteren als een prachtige podcast (15 min per aflevering), als online als televisieserie te bekijken. Elke aflevering neemt vanaf de Mauerbau (1961) tot en met de val (1989) van de muur een jaar onder de loep. Bekeken wordt hoe de politieke situatie was maar ook hoe bewoners van Berlijn omgingen met de muur en de ontwikkelingen daaromtrent. Met talloze fragmenten uit een rijk archief van radio en televisie, is dit een waanzinnige serie die je niet mag missen!
Check de podcast “Berlin Schicksaljahre einer Stadt” van Inforadio, of bekijk de serie online: rbb-online.de/berlin-schicksalsjahre/

Websites en databases:

Chronik der Mauer
Een van mijn favoriete websites allertijden, waar ik me ook helemaal in kan verliezen, is Chronik der Mauer. Met een gigantische database met foto’s, fragmenten, informatie en data, kun je hier nagenoeg alles vinden over de Berlijnse muur. Neem de moeite om deze site ook echt op een groter scherm te bekijken dan je mobiel, voornamelijk vanwege de talloze mooie foto’s.
Bekijken: Chronik der Mauer.

Zeitzeugen Portal
Op een prachtige website van Haus der Geschichte (ook bekend van musea in Duitsland) zijn talloze verhalen van ooggetuigen te bekijken en beluisteren. Verhalen van mensen die de bouw of de val van de muur hebben meegemaakt, en alles ertussen in. Gewone mensen, politici: iedereen wordt bevraagd. Prachtig, informatie en soms wat beklemmend.
Bekijken: zeitzeugen-portal.de

Films en series over de Berlijnse muur

Check ook mijn artikel: films over Berlijn.

Boeken die de moeite waard zijn om te lezen

Er zijn duizenden boeken geschreven over de Berlijnse muur, de DDR en de Koude Oorlog en alles wat daarmee te maken heeft. Dat zijn er zoveel, dat ik ze lang niet allemaal gelezen heb! Toch heb ik mijn best gedaan om een lijstje samen te stellen. De titels zijn weergegeven in het Nederlands als er vertalingen beschikbaar zijn, anders in de originele taal. Veel boeken zijn beschikbaar in beperkte oplage, ik raad je daarom aan om te zoeken naar een e-book of bij bibliotheken te kijken. Sommige titels zijn alleen hier in Duitsland te krijgen bij boekhandels, in Berlijn is Dussmann een goed startpunt. Ook heb ik er een paar fotografie-bundels bijgezet.

Non-fictie:

Stasiland – Anna Funder – Bekijken.
Van het socialisme en de dingen die voorbij gaan – Willem Melching – Bekijken.
Nur raus hier! – Andree Kaiser (Verhalenbundel met 18 verhalen van voormalige DDR-burgers die vluchten naar het Westen) – Bekijken.
De gedeelde hemel – Christa Wolf – Bekijken.
‘Waar is de Muur?’ en ‘Daar is de muur’, twee verhalenbundels van journalist en ex-Berlijncorrespondent Margriet Brandsma – Bekijken.
De dag waarop de DDR mijn moeder meenam – Katrin Behr – Bekijken.
Fascinatie DDR – Friso de Zeeuw – Bekijken.
Stasi-Kinderen – Ruth Hoffmann – Bekijken.
Zwischen uns die Mauer – Katja Hildebrand – Bekijken.

Fotografie:

Die Berliner Mauer – Links Christoph Verlag – Bekijken.
Entschwundene StadtBerlin 1980 – 1990 – Mitteldeutscher Verlag – Bekijken.
Fotografieren verboten – Links Christoph Verlag- Bekijken.


Noot: op deze pagina maak ik gebruik van affiliate-links. Deze links leiden naar verkoopwebsites, waar je producten direct kunt bekijken en eventueel kopen. Bij de aankoop van zo’n product, ontvang ik een heel klein percentage. Geen zorgen, dit kost jou niets extra, de prijs is voor jou gelijk. Maar het helpt mij wel om deze website en mijn werk in Berlijn gaande te houden. Bedankt! Voor meer informatie over samenwerkingen en jouw privacy, klik hier.

Laat een reactie achter