Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Marheineke Markthalle – Oud concept in een nieuw jasje

,
3
Home » Marheineke Markthalle – Oud concept in een nieuw jasje

Het zijn er niet meer zoveel als vroeger maar markthallen zijn nog steeds te vinden in Berlijn. Prachtige oude gebouwen waar je de mooiste verse groente en fruit in kunt kopen, naar een goede slager kunt gaan en bovendien kunt eten en drinken. Vaak vormen deze gebouwen een middelpunt van een gezellige drukte en in Kreuzberg is het met de Marheineke Markthalle niet anders. Deze oude markthal is nog steeds in bedrijf en vormt, ondanks het moderne jasje, nog steeds het middelpunt van de gezellige Bergmannkiez.

Inmiddels kent vrijwel iedereen Markthalle Neun in de Wrangelkiez in Kreuzberg. Bekend van het hippe Street Food Thursday en vele andere leuke events heeft het de hele markthalcultuur weer helemaal op de kaart gezet. Ook de andere markthallen in Berlijn profiteren van de populariteit van Markthalle Neun, zoals Markthalle Elf, ook wel bekend als de Marheineke Markthalle. Deze leuke markthal ligt in de Bergmannkiez, in het westen van Kreuzberg. Hier kun je elke dag van de week heerlijke verse groenten, fruit, delicatessen en andere lekkere dingen halen. Het is door vele verbouwingen geen oude markthal meer maar toch is de Marheineke Markthalle een bezoek waard, al is het maar om de gezellige sfeer en de mooie producten. Door de vele leuke eettentjes en barretjes die er sinds 2007 zijn, is het ook een prima plek voor koffie, een borrel of lunch.

Markthalle XI (elf), ook wel Marheineke Halle genoemd, ligt aan de mooie Marheinekeplatz en is een van de ooit veertien Stadsmarkthallen in Berlijn. Vroeger had vrijwel elke wijk in Berlijn een markthal, die diende ter vervanging van de gewone openlucht markten en bovendien een betere hygiene boden. De meeste markthallen sloten tijdens de Eerste Wereldoorlog hun deuren door gebrek aan handelaren en de meeste gebouwen werden in de Tweede Wereldoorlog verwoest. Gelukkig zijn er nog een aantal over en worden de laatste vijf jaren nieuwe concepten bedacht, waardoor de oorspronkelijke functie als markthal behouden kan blijven.

De markthal aan de Marheinekeplatz werd in 1892 gebouwd en kreeg 287 markstandjes, waar naast groente, fruit, brood, vlees, vis en andere levensmiddelen, ook handelswaar voor dagelijks gebruik werd verkocht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de armoede in Berlijn groot en werd vanaf 1916 een soepkeuken in de markthal ingericht, waar dagelijks 15.000 Berlijners hun middageten konden halen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de markthal grotendeels verwoest door bombardementen, de kelderruimtes bleven wel behouden. Daarom hervatten 22 handelaren slechts een paar maanden na de oorlog de verkoop van dringend benodigde levensmiddelen vanuit de kelders van de markthal. Het bovengronds gelegen gedeelte van de markthal werd in de naoorlogsjaren gebruikt als remise voor de ‘Trümmerbahn’, een trein die door Kreuzberg reed om oorlogspuin te verzamelen en de stad uit te rijden.Marheineke Markthalle voorzijde
In 1949 werd er een speciale organisatie opgericht die zich met de wederopbouw van de markthal bemoeide. In 1952 gaf de stad Berlijn de opdracht aan architect Paul Friedrich Nieß om een ontwerp te maken, waarin de resten van de oude markthal werden opgenomen in een nieuwe markthal. In 1956 werd de grondsteen gelegd en werd er in het pand ook een tijdcapsule begraven met oude documenten. Omdat er zoveel is veranderd aan het originele gebouw, staat het pand niet als monument geregistreerd.

In 1998 werd de Marheineke Markthalle uitgebreid gerenoveerd en in 2007 volledig verbouwd om met een moderner concept een nieuw publiek en ook meer toeristen aan te spreken. De oostelijke zijde van de markthal is sindsdien helemaal van glas, zodat er meer licht binnen komt en je lekker naar buiten kunt kijken. Buiten is er een terras ingericht waar je heerlijk in de zon kunt zitten.Marheineke Markthalle in Berlijn, buitenzijde met terras
In de markthal zelf zijn vijf grote stands met bioproducten en aan de noordkant is een specialiteitenmarkt met Italiaanse, Griekse, Spaanse en arabische delicatessen ingericht. Hier kom ik heel erg graag voor verse Griekse olijven, fijne Italiaanse kazen en vleeswaren en overheerlijkse taboulèh, smeersels en hummus. Ook zijn er een paar stands die zich volledig op regionale bijzonderheden richten, zoals asperges en aardbeien uit Beelitz en andere bijzonderheden uit de Uckermarkvallei.

Aan de raamzijde zijn kleine barretjes en eettentjes gekomen, waar je koffie kunt drinken, lunchen of gewoon een borrel drinken met wat hapjes erbij. Inmiddels hebben ook een bloemenwinkel, schoenmaker, sleutelmaker, copyshop en boekhandel een winkel in de Marheineke Markthalle geopend, waardoor het aanbod nog veelzijdiger is geworden. Dat dit heeft geholpen in de bezoekersaantallen mag overigens duidelijk zijn, dagelijks bezoeken tussen de 8000 en 10.000 mensen de Marheineke Markthalle.

Aan de westzijde van het pand zit op de eerste verdieping een filiaal van Veganz, een vegan supermarkt die steeds bekender wordt in Berlijn. Hier kun je vrijwel alles krijgen wat iemand die vegan eet nodig heeft, van vegan kaas en broodbeleg tot vleesvervangers, sojaproducten en nog veel meer. Met het grote aanbod aan verse fruit en groenten op de begane grond kun je hier vrijwel alles halen wat je nodig hebt. Naast Veganz zit een bar van Goodies, de partner van Vegans. Hier kun je allemaal lekkere (vegan) sapjes, smoothies, lunchgerechten en tussendoortjes te krijgen.

Emma in de Marheineke Markthalle in Berlijn

Dagelijks worden er verse en nieuwe levensmiddelen uit Berlijn en Brandenburg aangevoerd in de markt. De meest producten zijn echte seizoensproducten en er is ook een grote nadruk op biologische en ambachtelijke producten. Ideaal dus als je voor goede kwaliteit gaat of dingen zoekt die in de gewone supermarkt veel minder makkelijk te verkrijgen zijn. Bovendien is het een leuke ervaring om hier boodschappen te doen. Maar ook als je dat niet wil doen, is de Markthalle nog steeds een prima pleisterplaats voor koffie of een lunch.

Tip! Op zaterdag is er op de Marheinekeplatz een leuke vlooienmarkt, die goed te combineren is met een bezoek aan de Markthalle. Ook is Tempelhof niet ver weg en is er genoeg leuks te zien in de gezellige Bergmannstrasse.

Marheineke Markthalle – Markthalle Elf
Adres: Marheinekeplatz/Bergmannstraße, Kreuzberg
OV: U7 Gneisenaustrasse
Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag: 08.00 – 20.00 uur. Zaterdag: 08.00 – 18.00 uur
Entree: Gratis

Op zoek naar meer markten, markthallen en street food in Berlijn? Alle tips heb ik verzameld op mijn pagina over street food & food markten!

3 Comments

  • Andreas schreef:

    Ik ben hier toevalig afgelopen november geweest. Bij die bio buffet hebben ze vet lekkere broodjes hamburger. Eigenlijk best jammer dat we in Nederland niet echt van die markthallen hebben, alleen in Rotterdam en Amsterdam weet ik er twee te vinden.

  • Albert Miltenburg schreef:

    Erg leuke plek om heerlijk te lunchen!

Leave A Reply

Your email address will not be published.