Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Marathon van Berlijn – 42 kilometer door die Hauptstadt

,
0
Home » Marathon van Berlijn – 42 kilometer door die Hauptstadt

De marathon van Berlijn is een van de grootste evenementen in Berlijn van het jaar. Bijna 40.000 hardlopers rennen 42,195 kilometer dwars door Berlijn, wat een geweldig spektakel oplevert. De route is fantastisch en doet veel bijzondere bezienswaardigheden in Berlijn aan. Vanwege de brede wegen en vlakke stad, is de Berlijnse marathon de snelste marathon ter wereld. Hier werd in 2014 de allersnelste tijd ooit gelopen: 2 uur, 2 minuten en 57 seconden, een absoluut wereldrecord! Maar de Berlijnse marathon staat niet alleen om haar hoge snelheid bekend. Ook de geweldige sfeer in de stad en de vele enthousiaste toeschouwers langs de route, zijn voor veel mensen reden om mee te doen. Ik besloot mijn camera mee te nemen en de bijzondere marathonsfeer, de emoties en natuurlijk het hele circus daaromheen, vast te leggen. Veel plezier met het bekijken van deze fotoserie!

Elk laatste weekend van September vindt traditiegetrouw de marathon van Berlijn plaats. Professionele hardlopers en amateurs doen gezamenlijk mee en rennen ruim 42 kilometer over de weg, dwars door de stad. Samen met de marathons van New York, Chicago, Boston, Londen en Tokyo, hoort de Berlijnse Marathon tot de ‘World Majors’, de grootste marathons ter wereld. Jaarlijks komen er een miljoen toeschouwers op het event af en is het dus een drukte van jewelste in de stad! Het evenement is verdeeld over twee dagen. Op zaterdag racen 8000 inline skaters over het traject en kunnen kinderen meedoen aan een kindermarathon van 4,2195 kilometer. Deze race voor de jongste deelnemers bestaat al sinds 1989!

marathon_berlijn_2016-8

Een paar interessante jaartallen:
1964 – De eerste Berlijnse marathon vond plaats in West-Berlijn, in 1964. Dit was de ‘Berliner Crosslauf am Teufelsberg’, met meer dan 700 deelnemers. Omdat de stad toen natuurlijk nog gedeeld was door de Berlijnse muur, kon deze natuurlijk alleen in West-berlijn plaats vinden en daarom werd er uitgeweken naar het mooie bos Grunewald. De SCC-Cross op de Teufelsberg werd daarna een jaarlijks evenement.

1974
– In 1974 werd de eerste echte ‘Berliner Volksmarathon’ georganiseerd, geinspireerd door een eerdere marathon die in 1973 door een atletiekvereniging georganiseerd was. Er werd gestart vanuit het Mommsenstadion en er deden slechts 286 mensen mee, waarvan er 244 finishten. Een nog redelijk kleinschalig evenement dus!

1981 – Nadat de Franse bezettingsmacht de ’25 kilometer van Berlijn’ naar de binnenstad had verlegd, wilde de organisatie de Berlijnse marathon ook verplaatsen. Echter kreeg de organisator van SCC events weinig begrip van de Berlijnse politie, die honend de opmerking maakte dat straten voor auto’s bedoeld zijn, niet voor niet voor hardlopers. Gelukkig stond de gemeente wel achter het evenement en vond in 1981 de marathon van Berlijn voor het eerst in de binnenstad plaats. Er werd gestart op het grote veld voor de Reichstag en de loop ging via Checkpoint Charlie, tot de finish op de Kurfürstendamm. Omdat er natuurlijk ineens op asfalt gelopen werd, konden ook rollstoelers meedoen aan de marathon. Dat jaar deden er bijna 3500 deelnemers mee en was de Berlijnse marathon op dat moment al de grootste stedenloop van Duitsland

1987 – de start van de marathon vindt vanaf heden op de Strasse des 17 Juni plaats. Bovendien werden er voor het eerst 30 brands en muziekverenigingen ingehuurd, om tijdens de race voor stemming en gezelligheid te zorgen.

marathon_berlijn_2016-16

1990 – Op 30 september 1990, drie dagen voor de officiele hereniging van Oost- en West Duitsland, werd er voor het eerst een marathon gehouden die door heel verenigd Berlijn ging. De start wordt de andere kant omgedraaid, richting het oosten. Zo liep een recordaantal van 25.000 atleten voor het eerst door de Brandenburger Tor, voor velen een bijzonder emotioneel moment. Deze marathon werd, mede vanwege het bijzondere karakter van de race, helemaal live op televisie uitgezonden.

1997 – Inlineskaters gaan voor het eerst meedoen en rijden sinds 2003 de marathon op de zaterdag voor het grote evenement op zondag.

1998 – Het deelnemerrecord gaat voor het eerst richting de 40.000 en breekt darmee het record van de marathon van 1990.

2003 – De route van de marathon verandert weer. De start wordt richting de Siegessäule op de Strasse des 18 Juni gelegd en de finish komt via Unter den Linden vlak na de Brandenburger Tor uit in dezelfde straat. Daarmee loopt de marathon volledig rond, wat met name qua transport van deelnemersbagage erg veel scheelde.

marathon_berlijn_2016-11

Wereldrecords
De marathon van Berlijn kent ideale omstandigheden, met brede straten, nauwelijks hoogteverschillen en een mild herfstklimaat. Mede daarom worden in de jaren ’90 talloze records aan pulver gelopen. Het record bij de heren staat op naam van Dennis Kimetto, die in 2014 als eerste mens ooit onder de 2.03 een marathon liep. Hij deed er 2.02.57 uur over. Bij de dames is 2.19.46 de allersnelste tijd ooit van de Japanse loopster Naoko Takahashi. Zij liep in 2001 als eerste vrouw ooit een marathon in minder dan 2 uur en 20 minuten.

Fotoserie: Marathon van Berlijn 2016

Voor de start
Het startschot klinkt om kwart over 9 ’s ochtends op zondagochtend, dus dat betekent vroeg uit het nest! Ook voor ons toeschouwers is het dus vroeg opstaan en een haastklusje om op tijd bij de Strasse des 17 Juni te komen, waar het evenement van start gaat. Overal zien we nerveuze lopers met plastic covers, die zich naar de start proberen te haasten. De rijen voor de dixies zijn immens lang en de laatste knuffels en succeswensen worden nog uitgedeeld voor de crowd naar de startvakken loopt. De sfeer is enorm vrolijk, opgewonden en lichtjes gespannen. De laatste spullen worden achtergelaten bij prullenbakken of gewoon gedumpt en iedereen maakt zich klaar voor een spannende race.

marathon_berlijn_2016-4

marathon_berlijn_2016-5

marathon_berlijn_2016-19

En los gaan we!
Zeeën van mensen starten in de Berlijnse marathon, jaarlijks ruim 39.000 deelnemers. Een gigantisch aantal, wat goed te merken is aan het grote dorp dat op het veld voor de Reichstag is gebouwd en bestaat uit omkleedtenten, bagagedrop en eten en drinken. Door het Tiergarten park schalt het geluid van de spreker bij de start, die deelnemers en publiek opwarmt. Dan klinkt het startschot en sprinten de voorste lopers ervandoor. Zij lopen om de winst van de marathon en zijn professionals. Achter hen starten de lopers die erbij zijn om te genieten, zichzelf te bewijzen of een doel te behalen.

marathon_berlijn_2016-15

marathon_berlijn_2016-6

Langs de route is het ronduit feest! Er is muziek, er staan mensen te klappen, joelen en uitgebreid aan te moedigen. Met vlaggetjes, spandoeken en papieren met de leukste leuzen, is het een lawaai van jewelste. Een grote groep Nederlandse supporters valt natuurlijk op door het vrolijke oranje en de luide leuzen die over straat schallen. Zelfs als niet-deelnemer geniet ik van de toffe sfeer op de straat!

marathon_berlijn_2016-9

marathon_berlijn_2016-18

marathon_berlijn_2016-14

De Route door Berlijn
De route loopt in 2016 nog steeds dwars door Berlijn. De start is richting de Siegessäule, waarna het langs Tiergarten tot aan Ernst Reuter Platz gaat. Vanaf daar door Moabit, over Alt Moabit, richting Hauptbahnhof. Voor de Zwitserse Ambassade langs, over de brug in de Reinhardtstrasse, langs Oranienburger Tor. Daarna slaat de route rechtsaf, de Torstrasse in en loopt zo langs de noordkant van het centrum van de stad. Via de Otto-Braun Strasse loopt de kolonne langs Alexanderplatz over de Karl Marx Allee naar Strausberger Platz, waarna het weer rechtsaf gaat naar het zuiden.

marathon_berlijn_2016-12

Dwars door Kreuzberg, via de Köpenicker Strasse, Heinrich Heine, Moritzplatz, Prinsenstrasse en over Kottbusser Tor, komen de lopers aan in Neukölln. Ze hebben er dan 15 kilometer op zitten. De Kottbusser damm wordt afgelopen, waarna de route rechtsaf over Hasenheide gaat en via de Gneisenaustrasse en Yorck Strasse Kreuzberg verlaat, op naar Schöneberg. Er wordt linkaf geslagen naar de Hauptstrasse en dan rechtaf in de Grunewaldstrasse in. Op dit punt hebben de lopers er een halve marathon op zitten en bereiken ze het 22 kilometer punt. Voor de echt getrainden is het nog te doen maar er zijn dan al mensen die het behoorlijk zwaar hebben.

marathon_berlijn_2016-21

Na Schöneberg loopt de route door de wijk Wilmersdorf en buigt over de Martin Luther Strasse verder af naar het zuiden. Over Innsbrucker Platz gaat het via de Haupstrasse door richting de Wiesbadner Strasse, over de Südwestkorso. In de Lentzeallee en de Rheinbabenallee wordt het echt zwaar, als het 30-kilometer punt bereikt wordt. Veel marathonlopers trainen niet op meer dan 30 kilometer en dat betekent dat de overige 12 kilometer op karakter gelopen moeten worden. Een heftig moment voor heel veel lopers!

marathon_berlijn_2016-23Gelukkig buigt de route dan ook weer af naar het centrum en komen de lopers via de lange Hohenzollerndamm weer in de stad. Ze passeren de Ringbahn en passeren het Preussenpark, waarna het via de Konstanzer strasse richting de Kurfürstendamm gaat. Vanaf hier is het minder dan 10 kilometer en heeft de man met de hamer ongetwijfeld toegeslagen. Langs de Breitscheidplatz, over de Tauentzienstrasse en Wittenbergplatz, gaat de route door langs de Kleiststrasse en Bülowstrasse.

Daarna buigt de route linksaf de Potsdamer Strasse in en volgen de laatste lange kilometers. Over Potsdamer Platz, Leipziger Platz, in de Jerusalemer Strasse en de Mohrenstrasse. Hier is het 40 kilometerpunt gepasseerd en wachten er nog 2,195 laatste kilometers over de Markgrafenstrasse, langs Gendarmenmarkt en door de Französische Strasse. Dan gaat het nog een laatste keer rechts de Glinkastrasse in en dan de allerlaatste bocht naar links, richting de finish. De lopers lopen over Unter den Linden, onder de Brandenburger Tor door en bereiken daarna de finish.

marathon_berlijn_2016-24Vlak voor de finish is het gezellig druk langs de route. We juichen nog voor de laatste rolstoelfietsers en zien dan de eerste wagens binnenkomen met de snelste loper van dit jaar. Kenenisa Bekele komt na precies twee uur aan ons voorbij rennen, op weg naar de finish in een toptijd! Vlak achter hem ligt de winnaar vorig jaar, Wilson Kipsang. Hij rent uiteindelijk een geweldige tijd, slechts 6 seconden langer dan het wereldrecord: 2.03.03. Zo gaaf!

marathon_berlijn_2016-30Naar de finish!
Na de eerste wedstrijdlopers blijft het een tijdje rustig voor de finish en nemen we nog een kijkje bij de Brandenburger Tor. Wat moet dat een bijzonder gevoel zijn om daar onderdoor te lopen en de finish al te kunnen zien! We zagen mensen die strompelend binnenkwamen, mensen die moesten lopen, mensen overmand door emoties en natuurlijk de vele juichende lopers die zó intens blij waren dat het ze was gelukt. Ach, de foto’s spreken ook voor zich!

marathon_berlijn_2016-42

marathon_berlijn_2016-44

marathon_berlijn_2016-47

marathon_berlijn_2016-50

marathon_berlijn_2016-52

marathon_berlijn_2016-54

Na de finish wil een hardloper natuurlijk maar één ding: iets koels drinken! Gelukkig is er water en ook lekker koel witbier. We bezoeken nog kort het veld voor de Reichstag, waar de lopers hun familie en vrienden weer treffen en hun eigen kleding weer aan kunnen doen. We zien blije lopers, we zien teleurgestelde lopers en zelfs één meneer die helemaal overmand is door emoties. Het blijft natuurlijk een intens heftige race!

marathon_berlijn_2016-57

marathon_berlijn_2016-60

marathon_berlijn_2016-59
marathon_berlijn_2016-61

marathon_berlijn_2016-62“Later als ik groot ben wil ik ook een marathon lopen!”

marathon_berlijn_2016-63Ik vond de marathon geweldig om weer te zien en mee te maken als toeschouwer! De sfeer, de lopers, de gezelligheid en lege straten maken het allemaal erg speciaal. Of ik ooit zelf mee wil lopen? Zeg nooit nooit, maar mijn doel ligt voorlopig eerst nog op een 10 mijl willen kunnen lopen. Mijn vriend loopt in 2017 wel de halve marathon mee, nu al superspannend!
Doordat ik het evenement dit jaar voor het eerst écht door m’n camera bekeek, vielen me ook veel meer kleine details en mooie dingen op, die ik anders wellicht over het hoofd had gezien. Ik hoop daarom dat jullie het leuk vonden om deze foto’s van de marathon van Berlijn 2016 te bekijken!

Heb jij de marathon van Berlijn dit jaar gelopen? Hoe vond je het? En welke tijd is het geworden? In ieder geval van harte gefeliciteerd met je fantastische prestatie!

Marathon van Berlijn
Elk laatste weekend van September.
Start: Strasse des 17 Juni richting Siegesäule
Finish: Strasse des 17 Juni, vlak na de Brandenburger Tor.
Toegang voor toeschouwers: gratis.
Bekijk voor meer informatie de website van de organisatie: bmw-berlin-marathon.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.